Emiatt ne válaszd egyiket a másik kárára, mert a fogyi-különbség a gyakorlatban elhanyagolható. Ha találsz egy jót - függyetlenül attól, hogy VVTi, vagy "mezei" 16V, nyugodtan vedd meg!
"Igazából a rövid távú kocsikázást egyik benzines motor sem kultiválja igazán"
Sajnos igazad van, benzines autóval nem könnyű gazdaságosan autózni a városban...
Diesel lenne a megoldás vagy kis autó kis motorral, azzal meg lehetne megpróbálni 7 liter alá jutni, de a Yaris nem jön be, a diesel pedig drága, így tovább kell gondolkodni a lehetséges jövőbeli gépjárműm márkájáról.
Nekem ugyanilyen motorkódú sedanom volt, még a kereklámpás előtti szériából, 75 lóval, 970 kilós önsúllyal. 6,5-öt Bp-en csak a nagyobb dugókat kerülve lehet azért kihozni szvsz, ha reggel 8-kor akarsz araszolni vele mondjuk Rákoskeresztúrról a Keletiig, akkor tuti megszik 8 litert, ami szvsz ilyen körülmények között nem számít soknak.
Nekem 6,7-et átlagban evett, hétvégi országútas/városos autókázással, néha hátköznap városban araszolással.
Igazából a rövid távú kocsikázást egyik benzines motor sem kultiválja igazán, mivel ahogy előttem már írták, a szívatóval járás miatt akár több literrel is többre jöhet ki 100-on, mint egy hosszú út során. A kérdés, hogy neked mi felelne meg igazán? Mert teljesen mindegy, hogy a 86 lovas 1.3-ast veszed, vagy az 1.4 vvti-t, hellyel-közzel ugyanúgy fog enni, ami vagy 8-9 liter közé fog esni ilyen használat mellett... Mivel az 1.4 vvti korszerűbb, és erősebb, azért eszik "csak" ugyanannyit, mint az egyhármas. Ha rám hallgatsz, az utóbbit vedd, újabb, láncos a motor, erősebb, gyorsabb, jobb vezetési élményt nyújt ugyanannyi benzinért! Nekem egyhat vvti van, 3 ajtós, és 7-körüli fogyit kihozok belőle. Egy haveromnak volt 1.4 vvti, ő nem hozta ki kilenc alá nagyon, mert 140 alatt nem is járt... Szóval a gazdi lába is meghatározza, hogy mennyit kajol! Most 1.4-es hondája van 90LE, ami nem annyira megy jól, mint a vvti corolla előtte, viszont legalább egy vagy inkább két literrel eszik kevesebbet, mivel egy vezérműtengelyes, nem kettő, mint a Toyo!!! Szóval valamit valamiért........................................................................................
A linea terra felszereltség: - légkondi - 2 lufi - ABS+EBD - el ablak, tükör, kp-i zár - ford számmérő - áll. kormányoszlop - fedélzeti számítógép - szervokormány - színre fújt tükrök és lökhárítók
Nagyon sok jót hallottam a Toyotákról, így most a hásználtak között böngészve mint írtam már, találtam egy 2001-es 1.4 és egy 1999-es 1.3-as Corollát.
Mivel leginkább városi használatban lenne az autó és kb. 11km a táv amit reggel befelé és délután hazafelé meg kell tennem, így biztos, hogy amíg beérek addig nem melegszik be az autó.
A Corolla nagynak tűnik, de a súlya nagyon barátságos (1.4-es 1.140kg) és gondoltam, hogy így a fogyasztása is az...
Igaz a 97LE- nek, táplálkoznia kell valamiből...
Ezek alapján az 1.4-es Corolla, nem az amit Én keresek, talán az 1.3-as lesz az igazi. Azzal meg az a gondom, hogy 135e. km van benne és félek, hogy ez drága alkatrészek cseréjét irányozhatja elő...
Az 1.4 VVTi egy hajszálnyival többet eszik, ez a gyakorlatban elhanyagolható
Ez érdekes. A VVTI mivoltából fakadóan eszik többet? (csak mert mindenütt azt olvasom, hogy az 1,6 VVTI kevesebbet eszik, mint a 4AFE, fura lenne, hogy az 1,4-es motoroknál meg kvázi "visszalépés" lenne a VVTI technika fogyasztás terén.)
értem amit írsz, ugyan nem vagyok autószerelő. Nekem legutóbb egy Toyota-márkaszervízes szerelő magyarázta, épp azt, hogy a szelepek a szíjszakadás ellenére sem tudnak találkozni a dugattyúval, mert az a valami ( lehet, hogy nem jó szót alkalmaztam az automatikával, már nem emlékszem a pontos kifejezésre ) megakadályozza ezt.
Részemről lezártam a témát, nem vitatkozok olyan dologban, amihez nem értek.
Még annyit hozzátennék, hogy persze minden fogyasztás elsősorban lábfüggő. Az enyém nem ólomból van, tehát a megadott értékeket alulmúlni max. fél literrel lehet.
Hát az attól függ, hogy milyen hosszúak azok a városi utak, klímával, vagy anélkül és mennyi dugó van közte. Nekem még az előző, 86 lovas motorú Corollám volt, (klíma nélküli) annak sok adatát tudom, de van a családban egy szintén 2001-es 1.4 VVTi Corolla is, az egyébként klímás. Szóval nekem télen, zömmel 4-5 km-es utakon használva 8 liter körül evett. Nyáron eggyel kevesebbet, és ha voltak benne legalább felerészben hosszabb utak is, akkor is lejjebb ment 7-8 decivel. (Rövid utakon azért fogyaszt többet, mert gyakorlatilag végig "szivatózva" jár, azaz dúsított keverékkel, télen pedig azért, mert az alacsony külső hőmérséklet miatt időben tovább tart a bemelegedés.) Az 1.4 VVTi egy hajszálnyival többet eszik, ez a gyakorlatban elhanyagolható.
Na, akkor 6499-nél... :o) Tudod, láttam már (ugyan nem Toyota) motort, amiben elszakadt a vezérműszíj. Ilyenkor nem automatika kérdése, hogy mi történik, hanem azon múlik, visszamegy-e a szelep mielőtt felér a dugattyú a felső holtpontba, vagy sem. Ugyanis a mai motoroknál általában elég rendesen kinyitják a szelepeket, és általában ilyenkor a szeleptányér belóg abba a térrészbe, ahol máskor a dugattyú van. Ha a szíj elszakad, a vezérműtengely megáll, így a szelep nyitva marad. Ha valami megmenti a motort, az esetleg az lehet, ha a hengerenkénti 4 szelep miatt kevésbé kell nyitni a szelepeket, így eleve nem érhet bele a szelep a dugattyúba teljes nyitásnál felakadva sem. Szóval aki jót akar, vegyen rendes vezérműszíjat, és cserélje amikor elő van írva! (Persze baj akkor is történhet, legfeljebb úgy van kin leverni.)
Hát azt nem tudom, hogy épp 6500-as fordulatnál mit csinálna, de ezt már más helyről is hallottam. Nyilván feltételezve, hogy nem éppen széthajtani készülöd a motort!!! Ilyen fordulatnál meg már gondolom leszabályozna az automatika, már ha van benne..............
Igen, én is arra emlékszem. A lényeg, hogy ha a 4AFE motor '98-tól 150 ezres vezérműszíjciklusú a Carinában/Avensisben, akkor egy '99-es Corolla 4AFE miért csak 105ezer?
Az avensis-eknél (és az utólsó Carina-knál), felemelte a gyár a szíjcsereperiódost az addigi 105.000 km-ről 150.000 km-re. ergo a te gépednél 150 000 km-nél van (volt ) a csereidő.
Az utolsó Carina kicsit fiatalabb, mint az én '99-es Corollám ugyanolyan 1,6-os motorral. Akkor ha én ugyanolyan szíjat tetetek bele, ugyanolyan görgővel, mint a Carinában van, akkor gyakorlatilag ezentúl a Corollámba is elég 150 ezerenként cserélni a vezérműszíjat?
6500-as fordulatnál nincs a világon az az automatika, ami képes rá, hogy károsodás nélkül megállítsa a dugattyút, mielőtt az eléri a nyitva maradt szelepet...
Jól mondta a szerelő... csak azt nem értem minek rizsált hozzá hülyeségeket...
Az avensis-eknél (és az utólsó Carina-knál), felemelte a gyár a szíjcsereperiódost az addigi 105.000 km-ről 150.000 km-re. ergo a te gépednél 150 000 km-nél van (volt ) a csereidő.
Én a múlt héten voltam az Emil Frey-nél épp szervízkönyv ellenőrzés témában. Ott az egyik munkafelvételes srác a kocsimra azt mondta, hogy a számítógép adatai szerint 150000-nél cserélték a szíjat! Végig náluk vezetett a szervízkönyv egyébként!
Mondanom sem kell, tátva maradt a szám. Egyből rákérdeztem a 105000-re, amiről én is úgy tudtam, hogy ekkor kell az előírt vezérműszíjcserét elvégezni. Válaszul elmagyarázta, hogy ez a Toyota-nál nem olyan merev előírás, 150000-ig is elhúzható nyugodtan!!!!!!!!!!!!!
Ráadásul régebbről ismerem is az emberkét, még a Mitsu-s korszakomból.
KOmolyan mondom, most nem tudom mi a helyzet!? Vagy hülye, vagy engem néz hülyének, netán igaza van??????????????
Szerintetek?
Ja: 98-as Avensisről 1.6-ról van szó
Még valami: másik Toyota márkaszervízben mesélte egy szerelő, hogy csak az 1.6-os motornál semmi komolyabb problémát nem okoz, ha véletlenül elszakad a vezérműszíj, mivel valami automatika van a motorba beépítve, ami meggátolja, hogy a szelepek beálljanak a szakadás következtében!
ja meg némi hátrányban van mert neki kell kifizetni a 100ezres szervizt.
Hát, azt valszeg nekem is ki kell majd:( Bár végülis a vezérműszíjat leszámítva én csak azt cserélem majd ki, amit muszáj. A tárcsáim pl. tuti jó állapotúak, vagy cserélve voltak már, vagy ilyen keveset fékezett az első tulaj. A betétcsere belefér. De még a lengéscsillapítóim is jók, a gyertyacsere meg nem akkor aköltség azért.
Valszeg ebben a valós 91 ezret futott Corollában se olyan rosszak még a lengéscsillapítók, így máris majd egy 100-assal beljebb van, mintha cserélni kéne:)
Az lenne a kérdésem, hogy nem kellett volna 90 ezernél vezérműszíjat, esetleg más alkatrészt cserélni? Az eladó szerint azt 105 ezernél kell, de honnan tudhatom meg biztosra?
Egyébként az autóval minden rendben van, nagyon szeretjük :)
Tényleg 105-nél kell (bár a szerelőm szerint valszeg kibírna 120-at is). Te előnyben vagy, mert legalább tudod, hogy ha tényleg ennyi van a kocsiban, akkor még előtted áll a csere. (az én 7 éves Corollámban 83e van a szervízkönyv szerint. Ha átvertek evvel, akkor szakadhat a szíj 105.000 km-ig:(
Nemrég vettem egy 7 éves kereklámpás Corolla 1.4-et 91.000 km-el. A szervízkönyvben még a szervízszámlák is be voltak szépen téve, és a 90.000-es szervíz számlájából az derül ki, hogy csak az olaj-, szűrő meg egyéb szokásos csere és átvizsgálás történt.
Az lenne a kérdésem, hogy nem kellett volna 90 ezernél vezérműszíjat, esetleg más alkatrészt cserélni? Az eladó szerint azt 105 ezernél kell, de honnan tudhatom meg biztosra?
Egyébként az autóval minden rendben van, nagyon szeretjük :)
Az az igazság, hogy valahol mindkettőtöket meg lehet érteni. Téged azért, mert számítottál arra, hogy a megbeszéltek szerint megütitek az üzletet, őt valahol azért, mert sokan szoktak olyat csinálni, hogy lebeszélik, megegyeznek, de az életben többet a kocsi felé nem mennek... Ilyenkor, ha már a kocsit tuti meg akarod venni, foglalóval kell alátámasztani, hogy igenis, neked kell a verda. Itt is aktuális a mondás: az üzlet az üzlet! Szóval sajnos ilyen ez a világ, hogy az adott szó már mit sem ér... És ne bánkódj, kocsi mint a tenger, neked a gyöngyszemet kell megtalálni benne.:) A leírtakat meg én is akkor tanultam meg, mikor néhány hónapig egy kereskedésben dolgoztam. Manapság nagyon meg kell nézni, mit veszel. És ami fontos, nem szabad lelkizni rajta, hogy esetleg már-már fárasztóan sokat vacilálsz, meg ilyesmi. Muszáj hogy a lehető legtöbbet tudj meg egy kocsiról, végülis te azért sok pénzt fogsz adni, és nagyot lehet koppanni idővel, ha felületes voltál vételkor. Meg is kell győződni minden esetben arról, hogy amit a tulaj v. kereskedő az adott kocsiról állít, az úgy is van-e??? És az előttem szólóval egyetértve, ha már végigmentél saját szemmel, vagy esetleg hozzáértő ismerősöddel a gépen, ne sajnálj még egy állapotfelmérésre sem kiadni 5 ezret, mert ugye több szem többet lát, és még egy kicsit meg fogsz nyugodni, ha ugyanazt hallod másoktól is... Sok szerencsét a leendő új kocsidhoz...!!!:)))
Nyílván vannak olyanok is, akiknek nem fontos, hogy légkondi is legyen benne, de többnyire igény van rá. És nem is ezért kell bele, hanem mert esetenként vannak olyanok is viszonylag sokan, akik nem tudják, hogy a klíma nélküli és a klímás kocsi ára között 100-150 ezer Ft különbség is van, és egy klíma nélküli kocsit simán megvesznek klímás árban, ergo vételkor bukott rajta 150 ezret... Mert nem könnyű eladni autót manapság, és mikor a sajátodat akarod elpasszolni, akkor általában azok találnak meg, akik belekötnek az élő fába is. Egyedül akkor nem, ha ára alatt adod a verdát... Egy kereskedésnek nem nagy dolog, ha hónapokig árul egy autót, de egy magánszemélynek nem érdeke hosszú hónapokig kitartani az árát.
Az állapotfelmérés szintén nem rossz dolog, ott olyanokat is felfedezhetnek, amit avatatlan szem nem lát. Én ezeket valamelyik nap azért írtam le, ha az az eset áll fenn, mikor magad veszel kocsit. Mert hát ha állapotfelmérésre viszel autót, neked nem kell foglalkoznod a kocsival:) Csak hogy tetszik-e vagy sem...