Én mindenhol így csináltam ,villanyszerelő örült hogy nem kell vésni,minden kábel elmegy az álmenyóba és a falak mögött kb 4 cm-ert vesz el a térből ,persze mindenhol körbe,gyors ráadásul egyedül raktam csak lézer vagy kicsapó meg egy vízmérték ,mindenhol függő és vízszint tükör sima falak ,ahol tv lesz vagy radiátor oda ment mögé a stafni fa ,lehet haladni mint állat.
Kívülről a ház kap 16 cm nikecelt ,így belül ahol bútor lesz ott a gipszkarton falba fúrok kb 5 cm-es lyukakat a szellőzés végett ,lehet bele kapni kis kerek díszrácsokat is.Had szellőzzön a fal meg persze sűrűbben szellőztetünk.
Alig kell glettelni és már festhető is .
Gyűlölök vakolni +várni mire kiszárad + tapétát vakargatni hát kösz nem ,ment a váz és a karton heteket spóroltam,tudom sokan a vakolásra esküsznek új háznál nem kérdés,de ez nem új ház és valószínű már sosem látom mi van mögötte .
Meg persze kartonból az ablak spalettákat is teljesen függőbe és vízszintbe lehet rakni gyerek játék.
Ha falak rosszak ès tènyleg sietsz, egy előtét fallal jobban jársz, mert nem kell bevésni a szereléseket. Síma ud- cd vázra kell felépíteni, a cd fel kell fogni rögzitőkkel, ki lehet síkolni tökéletesre, két gipszkartonnal burkolva soha nem reped meg. Kb.7cm fér be. A Nidanak van üvegszàl erősitésű gk lapja. Az annyira merev, hogy senki nem mondja meg, hogy az glettelt fal. A szalagozás után érdemes telibe glettolni.
Köszönöm a segítséget, pontosan így gondoltam ahogy a képen van, le is mentettem :) :D A vizes helységekben nem lesz kartonozva a fal, oda a burkoló sima vakolatot ajánlott, abba még belemegyek, de a többi helyen ez a fajta megoldás lesz.
Kb egy hét idő lesz az egész belső gipszkartonozásra, nagyon szűkös határidővel dolgozunk, december 31-ig be kell költöznünk, így minden kis idő számít.
Sokak szerint az ingatlan mozgásának köszönhetően a gipszkarton elrepedezik az évek során! Nem egy ilyen száraz vakolatot (ragasztott gipszkartont) készítettem már el és évek múlva sem jelentek meg a híres repedések, amitől sokan félnek! Illetve melyik falon nem jelenik meg hajszálrepedés az évek folyamán? Szerintem megfelelő kivitelezéssel ez a hiba nem elkerülhető, de késleltethető sok éven át!
A felület erős szilárd szennyeződésmentes legyen.
Ragasztás elött tapadóhíd vagy minőségi mélyalapozóval a felületet át kell kenni.
A ragasztást gyártó által előírtan kell kivitelezni.
Új fal lesz, viszont láttam a kőműves előző munkáit, és a vakolása nem tökéletes, volt olyan fal ahol 2-3cm volt a síkban. Vakolóprofilt azt nem használ, ezért is gondoltam arra hogy a gipszkartonnal gyorsabban tudnánk haladni.
Sajnos az idő rövidsége miatt nincs időnk arra hogy a fal síkját függőbe hozzuk ha lenne benne eltérés.
Nem külső fal lesz, hanem belső, és 270cm-es gipszkarton lapokra gondoltam, mert 270 cm a belmagasság, így szaporán lehetne haladni a lapokkal.
A kőműves pedig már dolgozott mind a zsákos, mind a ragasztóhabbal, abban van gyakorlata, ezzel a részével nem lesz gond. Viszont a neten azt olvastam, hogy a ragasztóhabot nem pogácsásan, hanem a gipszkarton lap kerületén és az átlóin ragasztják, így gondolatom szerint lezárná az utat a bogarak elől. Vagy rosszul gondolom?
Ha a felület, amire ragasztani kell nincs síkban (és általába nincs- mert ha az lenne, akkor egy vékony vakolattal megoldható), akkor mindenképpen a zsákos anyag.
Ha a fal penészes, akkor a penész ki fog ütni a gipszkartonon is.
Gyakorlat az lesz, a kőművesünk már dolgozott mind a két fajta anyaggal. Én pedig úgy gondolom, hogy a hab egyszerűbb mint most kevergetni a zsákos anyagot stb.. Köszönöm a segítséget! ;)
Ha táskás, akkor vakolatgyalúval át kell dolgozni.
Ha nagyon szarúl volt megcsinálva elötte, meg kell figyelmesen kopogtatni, mert sok esetben nem szereltek elég dübelt (vagy egyáltalán nincs dübel), vagy nem ragasztották fel rendesen, így levált az egész hőszigetlés egy saroktól a másikig- főleg nehezen hozzáférhető felületeken ( de még áll, mert a háló összefogja).
Föleg a lapostetős épületeknél találkoztam ilyesmivel.
10 cm széles csak a toldásoknál, a karton alatt talán ha 3 mm van a fal és a karton között a flexibilis ragasztó így nem gáz, a gipszkarton ragasztó az lassú kötésű gipsz avval 2 cm vastag pogácsát is kibír, ha a karton és a fal között nagyobb a távolság akkor nem jó a flexibilis ragacs. Nálam teljesen függőben van a fal azon a kB 6-7 nm eren így teljesen falnak vannak nyomva a táblák.