Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2019.11.23 0 0 905

A folyó bor, felénk 400ft.

(Van aki ad 350ért is, de van aki 500alatt nem.)

Előzmény: Muffy25 (904)
Muffy25 Creative Commons License 2019.11.23 0 0 904
30-320ig van pár darab
Amugy a lent említett szőlőből készült borok kistermelői piaci árára orszagos szinten
Előzmény: Maci_P (899)
per onoszpora Creative Commons License 2019.11.22 0 0 903

 

  Az íze elviselhető, de olyan kevés leve van , hogy a B verzió lesz. Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: szervezkedő (896)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.22 0 0 902

Köszönöm!

Előzmény: Maci_P (901)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.22 0 0 901

A durva seprő is okozhatta. Érdemes erjedés után legkésőbb 1-2 héttel lefejteni róla. Vagy ha más nincs, most. Nyílt, szellőztető fejtés segíthet (akár úgy, hogy ki egy kádba, tartály kimosás, és utána vissza, szellőztetve), de utána mérj ként, lehet, hogy lemegy nagyon.

Előzmény: zsorsz (900)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.22 0 0 900

Enyhe záptojás szaga lett a boromnak. 110l-es úszófedeles müag.tart.3/4-ig van,durvasöprűn. Okt.elején mért sylvestris teszt,sav:9 - kén:20. Nagy a baj?

Maci_P Creative Commons License 2019.11.22 0 0 899

Nem tudom, mekkora hordód van, de gondolom nem a szóban forgó 55 literes...
És ami lényeg, nem kap levegőt...
És mit szeretnél kérdezni, mert nem írtad le...

Előzmény: Muffy25 (897)
Muffy25 Creative Commons License 2019.11.22 0 0 898
Ne turmixold le csak vagd fel aztán ugyan úgy tovabb (1-1-1)aranyban viz cukor füge és ha zajos forras elmúlt preseld le egy gyümölcs présel.
En ezt használom a meggy bornál évek óta nagyon tuti
Előzmény: szervezkedő (896)
Muffy25 Creative Commons License 2019.11.22 0 0 897
Bocsi ehhez ez had szóljak hozzá nekem 1500literrel fahordos erjesztés utan nincs semmi baja nem palackozom amig nem kap levegőt nem törik de ez hosszadalmas igy leirni vannak szakkönyvek pontos leírás ott van

Igazság szerint azért keresetem meg a fórumot hatha valaki tud nekem piaci árakat irni vagy egy linket küldeni hol találom meg

Olasz rizling
Otthelo
Kékfrankos (rosé)
Zweigelt

Érdekelne
Előzmény: Maci_P (868)
szervezkedő Creative Commons License 2019.11.22 0 0 896

A füge "bor" én úgy tudom, cukros vízben áztatott füge, ami közben kiforr. Kipróbált recept szerint csináltad? Lehet hogy az arányokat nem találtad el. Tegyél ki egy keskenyebb hosszúkás palinkás üvegbe, azon keresztül szépen láthatod, hogy tisztul, vagy miként viselkedik. 

 

 

Ízre milyen?

Foka?

Visszamaradt cukor mennyi benne?

 

B verzió= egy pálinkafőzőben letisztul biztos.

:-)

Előzmény: per onoszpora (895)
per onoszpora Creative Commons License 2019.11.21 0 0 895

A lányommal fügebort akartunk csinálni. leturmixoltuk a fügét, cukrot meg vizet adtunk hozzá és üvegbe tettük. Azt hittem hogy kiforr és letisztul majd. Elindult a forrás. de egy nyúlós kocsonyás massza lett, ami nem tisztul le, és a levét nem lehet kinyerni sehogyan se. Ebből a nyúlós anyagból ki lehet-e nyerni valahogy a levét? Erre kérnék ötleteket.

gombászok Creative Commons License 2019.11.16 0 0 894

In vino veritas!

jaro1979 Creative Commons License 2019.11.16 0 0 893

Bingó!

Előzmény: zsorsz (892)
zsorsz Creative Commons License 2019.11.15 0 0 892

Mondta Jókai.

Előzmény: jaro1979 (891)
jaro1979 Creative Commons License 2019.11.15 0 0 891

A bor felüdít, lelkesít, elméssé tesz, bátorságra hevít, szerelmet költ, kiszínezi szivárványossá ezt a szürke világot, eltemeti a bút, feltámasztja a reményt, demokratává teszi a nagyurat, úrrá teszi a szegényt.”

szenyor Lopez Creative Commons License 2019.11.15 0 0 890

Sejtettem, hogy nem úszom meg  :) marad a fejtés. Köszi!

Előzmény: van_Persil (888)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 889

Jól mondod :)

Előzmény: van_Persil (888)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.14 -1 0 888

Lefejted a bort, kimosod a tartályt tisztára, belerakod az egyik, majd a másik bort, beállítod kénszintet, rárakod az úszófedelet ráöntöd a friss paraffint és kész.

Azért nem jó rátölteni, mert a tartály oldalán akármi is lehet, a bor szintjének az emelkedésével ez a valami a borba kerülhet, lerontva a minöséget.

Előzmény: szenyor Lopez (886)
Barret02 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 887

Hozzáöntöd,és kész.Az olaj nem keveredik,és feljön felülre.Továbbá élelmiszer minőségű.

Előzmény: szenyor Lopez (886)
szenyor Lopez Creative Commons License 2019.11.14 0 0 886

Van egy paraffinos acéltartályom, amiben bor van és szeretnék hozzáházasítani egy másik bort. A merülőtető körül be van öntve a paraffinolaj. Hogyan tudom bejuttatni? Ha most az acéltartály falán ott a paraffinolaj és a borszint megemelkedik a plusz bor behelyezése miatt, az keveredik a borral? Elvileg nem kéne, gyakorlatilag meg fogalmam sincs :) Vagy teljesen elvetemült ötlet bejuttatni azt a kis tételt?

szervezkedő Creative Commons License 2019.11.11 0 0 885

Ma mikor kiértem a szőlőbe és leálltam az autóval, megláttam a kertet és eszembe jutott, az öntozést is meg kell oldanom, ezért rendeltem kettőt.

 

(Nyáron agyaltam azon hogy egy komplex rendszert kellene összelegózni, de időm energiám nem volt rá így marad ez a puritán verzió.)

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 884

Jó pofa ha van helyben net elérésed. Akkor egyszerű telepíteni és applikációval automatizálhatod a kapcsolást ha akarod.

Előzmény: szervezkedő (882)
granov Creative Commons License 2019.11.10 0 0 883

Ez szerintem csak wifi. Másfél órányi gyalogutat sem hidal át, kocsiutat meg pláne nem.

Annak a wifinek még vhogy fel kéne mászni a netre.

Megoldható, de ahhoz még kell pár dolog. Ha meg már teszel mellé annyi erővel vezérlőt is építhetsz.

Előzmény: szervezkedő (882)
szervezkedő Creative Commons License 2019.11.10 0 0 882

Mesterek!

Használ valaki ilyet?

 

https://s.click.aliexpress.com/e/mrrW8QWM

 

Az erjesztő helyem kb másfél órás autóútra van, ami ha úgy nézzük nincs messze, de ha úgy tekintjük kuuuuuuuuuurva messzi van.

Az idén szerzett tapasztalat azt mutatja, erjesztéskor hűtenem kell! :-(

 

A belinkkelt kütyüvel távolról láthatom hogy alakul a must hőmérséklete és az applikáción keresztül be tudom indítani a hűtést. Jó lehet ez erre?

 

(A hűtés kialakítása majd a következő kérdés lesz!)

Falusi1 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 881

Acéltartályban lévő borhoz használtam már pörköletlen tölgyfa chipset, pörkölt tölgyfa kockát is, de egyik esetben sem voltam megelégedve az eredménnyel.

Meggyőződésem, hogy jó alapanyag esetén, testes, harmonikus ízű vörösbort igazából 5, de inkább 3 évnél nem öregebb tölgyfa hordóban lehet készíteni. Persze ez jóval költségesebb mint a chips vagy más hasonló adalékok.

 

Előzmény: Ba3 2101 (872)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 880

A spontán almasavbomlás be tud indulni, de a szabad kénnek alacsonynak kell lenni - 30mg/l max. de inkább kevesebb (ha nincs még kénezve, az a legjobb, csak akkor az oxidációtól védeni kell). A hőmérséklet pedig legjobb, ha 15-18°C, ezt melegítéssel is el lehet érni. Én tavaly egy autós ülésfűtést használtam melegítésre, ki-be kapcsolgatva, hogy ne melegedjen túl.

Előzmény: Ba3 2101 (878)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 879

Én is a franciára gondoltam,kár hogy nem árulnak magyar tölgyből készültet.

 

Előzmény: Jocó0423 (877)
Ba3 2101 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 878

Azt is szeretném elérni,hogy ez spontán bekövetkezzen.

Én a cefre áztatáskor sose kénezek,csak az első fejtés vagy finom seprős érlelés után.Nem vagyok kénezés ellenes nyilván,mert szükséges beavatkozás,de csak a legcsekélyebb mértékig támogatok mindenfajta kémiai beavatkozást.

 

 

 

Előzmény: Maci_P (876)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 877

Arra is figyelj, hogy milyen forgácsot használsz.

Én a francia közepes pörkölésű tölgyfát használtam, ez lágyabb mint az amerikai.

Előzmény: Ba3 2101 (875)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.04 0 0 876

A vörösbornál a lágyulást leginkább az almasavbontással lehet elérni, bár az erjedés utáni nyers savérzet (ha a savak nem éretlenek) a bor érése során szépen kerekednek, de a faforgácstól nem biztos. Viszont a fehér boroknál alkalmazott barronage talán segíthet neked, főleg ha nincs nagyon lekénezve.

Előzmény: Ba3 2101 (875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!