Keresés

Részletes keresés

kispesti99 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 6158
Sziasztok!

Lámer vagyok a víz és fűtésszerelésben.

82 négyzetméteres családi házunkban szeretném a fűtést korszerűsíteni.

Jelenleg a házat 5 db lampart parapet-es gázkonvektor fűti. A gázszámla éves elszámolást tekintve 19730 Ft/hó-ra jön ki. Ezt nagyon sokallom és elkezdtem gondolkodni azon, hogy milyen más megoldás jöhet szóba. Annál is inkább mivel már nagyon irogatnak arról a szakértők , hogy a gáz ára az elkövetkező években jelentősen fog emelkedni.

Mivel több ismerősöm is dolgozik olyan helyen ahol nagy mennyiségben keletkezik fáradt ásványi és élelmiszeripari olaj (repce) , ezek ülepítés után felhasználhatóak és ezeket csak el kellene szállítanom (ingyér lenne), arra gondoltam, hogy átállok olajfűtésre (esetleg a jelenlegi megtartásával vagy átalakítva gáz-olaj variáció kialakításával).

Van olyan kazán amelyik képes az ilyen olajokkal működni?

Állítólag van olyan (én még nem láttam ilyet ) kazán ami alapvetően erre a célra készült és a gázt csak az olajpermet begyújtására használja.

Mi a véleményetek?

Üdv. Kispesti

asdf_ Creative Commons License 2005.07.25 0 0 6157

Omlesztett reakcio: ;)

-westennel annyi dolgom volt, hogy melohelyen ilyen van, kozvetlen a cirko alatt  fullra megnyitott melegviznel 7 sec(!) mulva mar ki is nyitotta a gazcsapot es 20 sec mulva mar meg is jott a melegviz, igy hiaba volt olcso, ez otthonra ki volt zarva /nem hiaba csipem a radiantot a kis magneses golyoja vagy mi miatt, azonnal nyit a gaz, amint a csapot nyitom/.

-cm67-nel az optimalizalt futes alapbeallitasban ki van kapcsolva, be kell kapcsolni, ha hasznalni akarod. Valamint a delben egyszer megporgeti a szivattyra dolgot par keszuleknel nincs szukseg /mint pl. elobb emlitett kedvenc radiantom ;) -na jo, annyira meg nem kedvenc, majd telen derul ki ;))/ ami megcsinalja magatol, hogy melegvizhasznalat utan, ha tul meleg neki odabent 10 secre bekapcsolja a szivattyut, tehat napi egyszer minimum /teli allasban meg minden melegviz-hasznalat utan, ha jol vettem eszre/.

ezoz Creative Commons License 2005.07.24 0 0 6156

Sziasztok!

Másik topicban már megírtam a problémámat, de most rátaláltam erre, ami az igazi helye neki, hiszen gázszereléssel kapcsolatos.

3 méterrel rakattam odébb a gáztűzhelyem csövét. Nem bonyolódtam engedélyekbe, mert az macerás, vizsgázott gázszerelő megcsinálta.

Csak az a probléma, hogy lágyforrasztást használt a rézcsőhöz és aszongyák, hogy ez állítólag nem volt jó ötlet tőle.

Most mi a helyes lépés?

Így szakszerű és használható?

Újra kell forrasztatni keményforrasztással?

Adjatok tanácsot!

drgaz Creative Commons License 2005.07.24 0 0 6155

Quadriga Codex 27BI kéményes fali kazán, ionizációs lángörzés, 60lit. beépített tárolóval, 27 Kw teljesítmény , 2+2 év garanciával br.150.000Ft.!!

www.drgaz.hu/os  az áruházban nem található és vásárolható meg! az igényeket emailben lehet jelezni. 

ekmit Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6154

Sziasztok!

Most újítok fel egy panellakást, ahol ki szeretném cserélni a radiátorokat. Van egy kiszemelt márka (HELYOS) amit a megatherm nevű cég forgalmaz. A bajom csak az, hogy rajtuk kívül meg úgy amúgy is nem nagyon találok róla infót a neten. Szóval kérdésem az lenne van e valakinek tapasztalat az adott típusú radiátorról, vagy van esetleg más javaslat!

Előre is köszi a válaszokért!

MZ/Y Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6153
Kösz a válaszokat!
Én fordítva emlékeztem (azaz hamarabb kikapcsol, mint hogy elérné a kívánt hőfokot, elkerülendő a túllengést - főleg padlófűtésnél), de ezek szerint tévedtem.
Van ez így. :o)
Bobbo Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6152

bocs

a hivatkozott LINK-em a vezetéknélküli változatára mutat,

de az alapján könnyen megtalálható a vezetékes változata is

Előzmény: Bobbo (6149)
Bobbo Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6151

azt is hozzáteszem,

ezt a funkciót nem gondolom hasznosnak,

mert szerintem ez nagyon függhet a kinti hőmérésklettől, az éppen beállított benti hőmérséklettől (éjszaka vagy nappal fűt), mennyire sűt kint a nap (ha nagyok az ablakok), kikapcsoláskor éppen hány fokos vizet keringtet még utóban a kazán, ...

tehát nincs gyakorlati tapasztalatom,

de azt gondolom a fentiek alapján gyakran tud(hat) tévedni - maga a működési elve alapján.

Előzmény: Bobbo (6149)
monyesz Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6150

Igen tudja, meg a Siemens-nek is van egy készüléke ami tudja, de az drágább mint a Honeywell.

Asszem három napos átlag alapján próbál meg dolgozni a program, figyeli hogy a rendszer mennyi idő múlva fűt fel, aztán kalkulálja hogy mennyivel is kell előbb indítania a kazánt ahhoz hogy a beállított időre a kívánt hőfok előálljon.

Van a CM67-nek topicja a H. oldalán ott is rákérdezhetsz, biztos pontosan fognak válaszolni - bár szerintem bőven elég ennyit tudni.

A Cm67 tudja még azt is hogy a keringető szivattyút minden nap déli 12 órakor megforgatja, hogy ne tapadjon le...

Előzmény: MZ/Y (6148)
Bobbo Creative Commons License 2005.07.21 0 0 6149

tudja,

ez az OPTIMALIZÁLÁS-nak nevezett funkció:

http://www.honeywell.hu/ecc/szabalyzo/cm67rfng.html

innen le is tölthetsz  kezelési/szerelési infókat.

Előzmény: MZ/Y (6148)
MZ/Y Creative Commons License 2005.07.20 0 0 6148
Vagy fél éve írtatok róla, hogy egyes termosztátok alkalmazkodnak a fűtéshez, azaz "megtanulják", hogy kikapcsolás után még fűt a rendszer (tehetetlenségéből adódóan) pl. fél órát és másnap már fél órával hamarabb lekapcsol. Vagy valami ilyesmi. :o)
Mi is ez a tulajdonság?
A honeywell cm-67 tudja ezt?
monyesz Creative Commons License 2005.07.20 0 0 6147

Viktor a takarító !

Bár lehet hogy most lesz aki lehurrog, de a tűzhely át nem vétele jogosnak tűnik...

A tűzhely egyrészt fogyasztja az oxigént a helységből, másrészt az égéstermék visszakeverül a helységbe. Ha meg meg az elszívó, akkor az is probléma.

Megoldás a légbeejtő alkalmazása, nekem a tervező ráírta a tervre és ellenőrizték is a meglétét. A legbeejtő az egyik ablakra van felrakva, igazából nem lesz tőle csúnyább semmi. Többet a www.aereco.hu oldalon.

Előzmény: viktor a takarító (6143)
mmuller Creative Commons License 2005.07.20 0 0 6146
S talán, hogy éppenséggel még, s ráadásként a továbbiakban a készülékbe belefolyó vizek, folymatosan melegítést nyernek, pótolandó a tartály-tároló veszteségeit. Avagyis, hogy nemdebár?
Előzmény: viktor a takarító (6144)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.20 0 0 6145

kádja válogatja. A mienk kb 400 lityis. Mondjuk 1-2 havonta 1x fetrengek ell benne valami nagyobb fizikai (árokásás) munka után

R.

Előzmény: viktor a takarító (6144)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6144
60 liter 70 C fokos melegvíz + 60 l 10 C fokos csapvíz együtt még forró (40 C) 120 liter vizet eredményez a kádadba, ami bőven elé, hiszen még te is beleülsz, és gondolom a vízkiszorításod is megvan kb. 60-90 liter (60-90 kg Archimedes törvénye alapján)....-)))
Előzmény: RodrigeZZ (6142)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6143
nekem fali cirkó helyett álló kazán lett, azonos teljesítménnyel és kémyén-szükséglettel, így elépg volt módosítani a tervet, amit a gáztervező megcsinált 5 perc alatt, aztán a meós a nála lévő tigázos példánnyal kicserélte, és ennyi. egyébként pedig nem vette át pl. a gáztűzhelyet, mert hiába van körülötte vagy 150 m3 légtér és 15 m2 ablak, ezeki fokozott szigetelésűek, ezért most kér egy 110-es fix szellőzőt a konyha és a tültér között...
Előzmény: RodrigeZZ (6138)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6142

Olvastam.

Csak arra akartam utalni, - merthogy ez is leíródott, mint problema a régi szerkezettel - hogy kétségeim vannak affelől, hogy egy 60lityis tároló elég egy fürdőkád feltöltéshez.

R.

Előzmény: piglet (6140)
monyesz Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6141

Konkrét típusnak igazából nem kell egyezni, de pl. a füstgázelvezetés csőátmérője két azonos telj. de különböző gyártójú cégnél is eltérő lehet...

Tehát a rendszernek (nyílt vagy zárt égésterű) és a teljesítménynek igen.

Előzmény: opelgeza (6136)
piglet Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6140
:-))))) de hiszen írtam, hogy tárolós lesz.
Előzmény: RodrigeZZ (6138)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6139

Kw==kW

Előzmény: RodrigeZZ (6137)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6138

Átfolyós vízmelegítő nemigen fog ellátni több vízvételi helyet (mosogatás+fürdés).

Fali hőtárolósnál, ha jól t'om, 60l körül van a tárolt vízmennyiség maximuma. Vannak kétségeim afelől, hogy ez egy nagyobb kádra elegendő... Tapasztalatom nincs, de a 90lityi is elhül a végére, ha normálisan nyitva a csap.

Ha alá teszel egy hőtárolós bazi hengert, akkor méretileg ugyanannyi helyet foglal, mint egy álló kazán, csak drágább. Tudom, hogy most ez a divat, de nem értem miért.

R.

Előzmény: piglet (6134)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.19 0 0 6137

Hangsúlyozom!!!, hogy amennyire én tudom:

Ha a gáz/kémény terven az szerepel, hogy" 18Kw-os zárt égésterű fűtőkészülék, akkor ez arra érvényes. Ha bármelyik adat változik, (pl nagyobb teljesítmény) akkor módosítani kell. A zárt/nyílt égéstér változásnál valszeg csak a kémény játszik, + ha a zártból nyílt lesz a helység szellőzése és mérete bejön mint plusz előírás.

R.

Előzmény: opelgeza (6136)
opelgeza Creative Commons License 2005.07.18 0 0 6136
Ez engem is erdekelne.
Mikor kell atterveztetni pontosan? Ha tipus valtozik, de ha a zart/nyilt egesteru ill. teljesitmeny nem valtozik akkor most el fogjak fogadni, vagy sem?
A mi gaztervezonk hasbol siman rairt ket tipust a tervre, amit meg sem beszelt velunk. Mondjuk a teljesitmeny es hogy zart az stimmel.
opelgeza
Előzmény: RodrigeZZ (6133)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.07.18 0 0 6135

na, tegnap este (éjjel) befejeztem a lakószint fűtéscsöveinek lerakását. megszenvedtem vele, és a legnagyobb tapasztalatom az, hogy a csöövek lerögzítését nem a végére kell hagyni, hanem folyamatosan kell csinálni, ,ásrészt pedig amatőr barkácsgéppel nem lehet mixerbetonba fúrni, ahhoz komolyabb cucc kell. bérelni lehet, és azzal kb. 15 mp egy lyuk a 10-es tiplinek. elhasználtam 200 méter  alu-pex csövet egy 9 körös (összesen 12 radiátor) fűtéshez, ahol a legnagyobb távolság 9.5 méter volt, a felszálló ág viszont (pincében a kazán) 12 méter volt.

mindegy, a kezem kicsit nehez mozog, de egyébként marha jó érzés túl lenni ezen a részén. a vésés ment a legkönnyebben, hála az ytongnak...:-))

piglet Creative Commons License 2005.07.18 0 0 6134

Turbócirkóról van szó tehát kémény szempontjából tudtommal olyan nagy különbség ugye nincsen, és nálunk a fali csak az esélyes.

Előzmény: RodrigeZZ (6133)
RodrigeZZ Creative Commons License 2005.07.18 0 0 6133

Kicsit visszaolvastam, de lehet, hogy 1-2 hozzászólás kimaradt.

Ha nem olyan kazánt raktok be, mint a terv szerinti (más teljesítmény vagy/és más rendszer) a típus nem számít, a gáztervet és  Kémény(!!) tervet is át kell csinálni. Ez csak egy pecsét nagy valószínűséggel, és kerül némi többlettköltségbe.

Nem tudom, hogy fali- v álló kazánban gondolkozol, de én mondjuk az állót preferálom. (mint ahohógy sokan nagyon idegenkednek a kombitól) Nekünk (4 fő, két fürdőszoba, ~150m2 padló+rad fűtéssel) SD klz 30 van. 3 éve folyamatosan megy. Évente 1x kipulcolom, kitisztítom a fűtéskör vízszűrőjét. Ennyi "gondom" volt vele.

Sarokkádat is megtölti, kombi is, cirkó is, és az összes kösöntyűvel 300k körül van az ára.

Kazánoknál (szvsz!!!) az összerakás, és a hőcserélő jelenti különbséget a legtöbb típiusnál. Ha belenézel a "lelkébe", ezen kívül van benne egy (kettő) Grundfoss vagy Wilo szivattyú, Honeywell vezérlés. Az álló kazánoknál a hőcserélővel sem kell nagyon foglalkozni, mert az öntöttvas az még az unokákat is kiszolgálja.

R.

Előzmény: piglet (6130)
HHapci Creative Commons License 2005.07.18 0 0 6132
sajna már semmi sem a régi, ezt hozza a piacgazdaság. A neves gyártókat is rákényszeritik a hulladék gyártására. Csak kérdés meddig lehet még rontani?
Előzmény: Törölt nick (6131)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.17 0 0 6131
Mar a Junkers sema régi mert a törökök csináljak es sokan panaszkodnak arra is ... Persze egy draga készuléken jonagyot fog a kereskedő is azert propagálja annyira ...
Előzmény: piglet (6128)
piglet Creative Commons License 2005.07.17 0 0 6130
Tudod lehet, hogy szőke vagyok, meg nő, de én is tényeket írtam, a saját tapasztalataimról:-)))) De tudod mit, tényleg azt veszünk, amit akarunk.
Előzmény: Lacivill (6129)
Lacivill Creative Commons License 2005.07.17 0 0 6129
Én tényeket irtam, nem fikáztam, de tudod mit tőlem aztán vegyél amit akarsz:)
Előzmény: piglet (6128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!