Nyílt topic azok részére, akik még nem nyertek bebocsájtást a hasonló nevű klub ajtaján. Ha valaki itt tanúbizonyságot tesz arról, hogy nem fikanick, tud normálisan fórumozni, azaz értelmes, építő hozzászólásokat tesz közzé, azzal már félig megváltotta a tagságiját a klubba...
A "zárt" topikba a felvételi kérelmeket innentől kezdve itt lehet elővezetni:
Sopronban a nemzetközi pénztárban! Kell hozzá egy kis fénykép is. Anélkül el ne indulj. Hétvégén többet van zárva a pénztár. Ugyanannyiba kerül mintha ÖBB-nél vennéd.
Köszönöm a kiegszítést. A háromsínes szakaszokon a vontatási energiát kapják a motorkocsik, mint a budapesti metrónál, de van felsővezetékes szakasza is a vonalnak.
Egy kis kiegészítés: Martigny-ben vannak a nosztalgiajárművek egy nagyon jóindulatú és segítőkész társaság kezében. (www.trainostalgique-trient.ch) A vonalon pedig vannak 3. sínes szakaszok is.
A Martigny-Chamonix közt járó Mont Blanc Express megvolt már valakinek innen. Nyáron pályázok rá,szívesen vennék némi élménybeszámolót róla.
Martigny-ból a Rhon völgyében megy a vonat a Simplon vasút vonalával párhuzamosan Vernayaz MC állomásig. Itt van a vasút járműtelepe. A hegy felőli oldalon a sziklafalra vannak festve a korabeli mozdonyok és kocsik. Ahogy a vonat elidul, mindjárt láti a Trient folyó szurdokának bejáratát és a sziklafalon a folyó fölé épített járdát. A vonat balra fordul, hirtelen meredeken fogaskeréken kapaszkodik fel a hegyoldalon. Jobbról a Rhon völgyre lehet rálátni. A vonat alagúton átmegy a hegy másik oldalára, ahol ezután balról, a völgy felőli oldalon van a kilátás. Salvan állomáson a felvételi épület szép, stílusos. Les Marécottes a következő állomás, ahol állatkert van. Le Trétien meredek hegyoldalra épített keskeny kis falu. Finhaut meredeken a hegyoldalba épült üdülőhely, ez a vasútvonal legmagasabb pontja, 1228 m. a tengerszint felett. Autóbusszal is elérhető Martigny-ból. Finhaut-ból mindjárt a vonat indulása után egy pillanatra látni a szemben lévő hegyek között a Trient geccsert. A vonat innen lefelé halad és a völgy alján éri el Le Châtelard VS megállót. Itt egy vízierőmű van, mögötte pedig siklóval lehet feljutni az Emosson tóhoz. Először a világ legmeredekebb kétkabinos siklója (87%) visz fel 1821 méter magasra. A siklónak van egy feltételes megállója útközben Gietroz falunál. Az atlaszokban amelyek felsorolják a világ legjeit, itt egy 500 m magas vízesést jelöl. Ez már nem látható, mert 1976-ban egy 182 m magas völgyzáró gáttal elzátrák. A siklóról át kell szállni egy 600 mm nyomközű vasútra, ami a völgyzáró gát lábához visz. Itt egy újabb sikló visz fel a völgyzáró gát fölé 1961 m magasra, egy kilátóteraszra, ahol étterem, ajándéküzlet, kápolna, dinoszaurusz szobor van. A kilátóteraszról tiszta időben látható a 19 km-re lévő Mont Blanc. A völgyzáró gát egy mesterséges tóban (Emosson) tartja vissza a vizet, az erőmű részére. A gáton végig lehet sétálni. A siklókon és a kisvonattal való feljutást attrakcióként hirdetik, a retúr jegy 52,80 CHF. http://www.chatelard.net/ Le Châtelard VS után Le Châtelard-Frontière, a francia határ következik. Itt át kell szállni a Chamonix-be induló SNCF vonatra. A vonat végig a völgyben halad. Chamonix-ból kötélpálya visz fel 3842 m-re az Aiguille du Midi-re. Az Emosson és Chamonix egy napba nem fér bele. Mindenképpen tiszta időben érdemes erre utazni.
Pedig ha beszállna az Urlaub am Bauernhof hálózatba,és kialakítana egy,a völgyhídra néző vendégszobát a házában,hülyére kereshetné magát :) Egyébként pár házzal fentebbről ugyanolyan jól fotózható az egész kóceráj,és ott igen készséges házigazdák laknak. Azonkívül maga a falucska is nagyon tiszta,csendes,szép kis hely,sokan nem fordítanak rá figyelmet,pedig megéri. (Bár a kedvenceimet azért nem éri utol)
Más. A Martigny-Chamonix közt járó Mont Blanc Express megvolt már valakinek innen. Nyáron pályázok rá,szívesen vennék némi élménybeszámolót róla.
Ez aztán marhán tetszik! :-) Értékes nyereményekkel. Nem vicc! Ti is adjatok valamilyen nevet a Vulkapordány-Nezsider vonalnak! A Neusiedlerseebahn nem jó nekik, de hát érthető.
Már korábbra is tervezték,egyszerűen a jelenlegi állapotok katasztrofálisak,amin csak egy komplett újjáépítés segíthet.Minden évben többször is egyvágányú a szakasz a sok építkezés,karbantartás miatt,de még így sem bírnak a lassujelekkel,amint egyet eltüntetnek,lesz helyette kettő.
Hát igen szomorú sajnos. Nézem én is csak nagy nehezen érek le oda. Sőt a jegy nem is jó, mert egy 8 személyes kisbuszra kell átszállni ami legkorábban levisz, utána csak 11:40re lehet beérni einfach raussal. Szóval a bejövő vonatot lehet fotózni aztán lehet is már hazaballagni. :-(
Most meg nemrég azt írták az Ybbstalbahn bezár kivéve a városi szakasza, Mariazell és alatta jó pár kilométeren csak hétvégén lesz vonat. Nem lehet kiigazodni rajtuk.
Ez tényleg szomorú, de már idén sem lehet rendesen elérni a nosztalgiavonatokat a vacak menetrend miatt. Igaz viszont az is, hogy a többi múzeumvasút (Bregenzerwaldbahn, Taurachbahn, Feistritztalbahn, Stainz) is megvan teljes értékű nagyvasúti csatlakozások nélkül... de ettől függetlenül sajnálom, hisz az Ybbsthalbahn a kedvencem, és jó volt mindig a "körutazásokat" csinálni...
A múltkori hírben viszont, amely szerint az alsó-ausztriai tartomány átvesz egy csomó mellékvonalat és a kisvasutakat, az is benne volt, hogy az ÖBB megígérte, hogy gatyába rázza ezt a vonalat. Persze nem most először csinálnak s*gget a szájukból...
Erlauftalbahn is bezár? Schiebbs-Kienberg között buszok járnának... (KBS 130-as Pöchlarn-Kienberg-Gamming vonal) Ha így lesz, akkor az Ybbstalbahn hegyi szakaszát vonattal már nem lehet megközelíteni.
EBFÖ-n ez jelent meg:
"Die Abteilung Infrastruktur bietet ab 2011 Strecke Scheibbs-Kienberg nicht mehr für Personenverkehr an. Bereits vor den Gemeinderatswahlen hatte der Scheibbser Umweltgemeinderat Robert Teufel mehrmals Alarm geschlagen. "Vieles deutet darauf hin, dass der Personenverkehr ab 2011 auf der Erlauftalbahnstrecke Scheibbs-Kienberg eingestellt wird", warnte Teufel. Von Seiten der ÖBB und des Landes hieß es immer wieder, die Verhandlungen laufen. Noch sei nichts entschieden.
Einstellung im Dezember mit nächstem Fahrplanwechsel Jetzt drei Wochen nach den Gemeinderatswahlen wird man allerorts konkreter. "Wir können die Strecke von Seiten des Personenverkehrs nur dann bedienen, wenn sie von der Infrastruktur auch angeboten wird. Das ist ab 2011 nicht mehr der Fall. Daher müssen wir ab dem Fahrplanwechsel im Dezember umplanen", erklärte Helmut Wolf, Regionalmanager Ostregion beim ÖBB-Personenverkehr, am Freitag im NÖN-Telefonat.
Dies bestätigte auch DI Christian Popp von der Vekehrsabteilung des Landes. "Die Einstellung des Streckenabschnittes wird bei uns bereits im derzeit ausgeschriebenen Buskonzept berücksichtigt. Denn Bahn und Bus im Bereich Scheibbs-Kienberg parallel zu führen, macht wirtschaftlich sicherlich keinen Sinn", sagt Popp.
Bürgermeisterinnen der Region sind verärgert Damit ziehen sich ÖBB und Land allerdings den Unmut der betroffenen Bürgermeisterinnen zu. Sowohl die beiden ÖVP-Ortschefinnen Christine Dünwald (Scheibbs) und Waltraud Stöckl (St. Anton) als auch ihre rote Gaminger Kollegin Renate Gruber wettern heftig gegen diese Vorgangsweise. "Das ist für mich noch lange nicht gegessen. Solange das Mobiliätskonzept und die Busverbindungen nicht stehen und sich nicht auch entsprechend bewährt haben, kann man nicht einfach eine funktionierende Bahnverbindung stilllegen", kritisiert Christine Dünwald. In einem Protestbrief drückt auch Renate Gruber ihr Missfallen über diese Pläne aus. "Ich bin über diese Art und Weise sehr sauer. Man stellt uns einfach vor vollendete Tatsachen. Für unseren Tourismus, unsere Studenten in der Kartause und den Ötscherland-Express ist das ein Schlag ins Gesicht", sagt Gruber.
Christian Popp versucht, die aufgebrachten Gemüter dagegen zu beruhigen. "Es wird sicher so lange auf diesem Streckenabschnitt gefahren, bis es eine passende Buslösung gibt", sagt Popp und geht davon aus, dass dies insgesamt zu einer Verbesserung des öffentlichen Verkehrsangebotes in der Region führt. Davon ist Regionalmanager Karl Becker, über sein Büro wird das Mobilitätskonzept koordiniert, ebenfalls überzeugt: "Wir sind mit dem Buskonzept flexibler und können auf Tourismusangebote wie Skizubringer für Lackenhof oder Hochkar oder einen Solebad-Bäderbus besser eingehen." Übrigens: Der Güterverkehr auf der Erlauftalbahn soll von dieser Einstellung nicht betroffen sein, versichern alle Seiten.
Köszi! Nálunk a második nem létezik. Csak a 6 órát meghaladó, azaz az AR fizetetlen. Igaz az első sincs külön kijelölve, adódik a két vonat között, már ha adódik.
Köszi mindenki igyekezetét , csak azért kéremt segitséget, mert igy gyorsabban megy. U.i. 4 unokám itt van, nagy a zsivaly, most egy hétig, lekötnek, viszont nem akarok lemaradni olyanrol ami éredekel. Mégegyszer köszi,és valoszinü Hegyesben megnézem.
Nekem olyan nincs. :) Van "Bezahlte Pause" (hivatalosan: Pause), meg "Unbezahlte Pause" (ezt meg Auswärtsruhe néven illetik). A képeket fékpróba közben készítettem, a helyszín meg a 145-ös teknyő.
Egy pillanat türelmet... RÖEE-s jó? A formátum ugyanaz, és itthon csak olyan van. Vagy ha ráér holnap is, akkor csippentek bundeszost. Mi kell? Megrendelésre akár vonatszámost is tudok. :)
Google a barátod! Rélpikcsőrsz a barátod! Index a barátod! Railfaneurope a barátod! Mindenki a barátod csak minimum 5 gombot kell lenyomni, pl.: br 103 és egy bal nyomás az egérre! Ezután dől a kép! :-)
A macska rúgja meg, hiába turkálom a netet, nem találok 1 oldalnyi ÓBB szolgálati menetrendkönyvet! A beosztása érdekelne, oszlopok, betűméretek, etc. Valaki szúrjon már be egy ilyet légyszíves! Thx.
Fogós kérdés! Fertőszentmiklós előtt jó lapos a placc, Fertőd előtt van egy bánya felhagyott szemetes bánya a pálya közelében kisebb földkupacokkal, de a háttér nem nagy was ist das. Nagyon is felejtős szerintem. Sarródnál feljebb van egy kereszt de háttérben kerítés, ez már nagyon messze van, feljebb meg eléggé fás bokros a placc. Én is ezen gondolkodom, hogy hol lehetne.
Már csak az a kérdés, hogy a vonalat jól ösmerő topiktársak mit javasolnak, hol kapjam lencsevégre Fertőszentmiklós előtt ezt a menetet, lehetőleg nem túl messze onnan.
5047, 5147. Tekerős sorompók, karos jelzők, a pályát három éve újították fel, akkor csináltak magas peronokat is. Állítólag a motorkocsik ezen a vonalon szenvedik el a legtöbb rongálást Alsó-Ausztriában. Vannak szép szakaszai a vonalnak.
Az élményvonatot is a nosztalgiások üzemeltetik - innen jött a hazai koncepció is - sőt, tavaly nyáron ők is csináltak egy kék-fehér szerelvényt a passaui járatra.
Streckenunterbrechung (Hangrutschung) zwischen Feldbach/Raab und Bad Gleichenberg Gilt auch in Gegenrichtung.01.04.2010 bis 15.04.2010
Aufgrund einer Hangrutschung ist die Eisenbahnstrecke Feldbach – Bad Gleichenberg im Bereich zwischen Feldbach Bahnhof und Haltestelle Prädiberg b.a.w unterbrochen. Ein Schienenersatzverkehr mit Autobussen wird eingerichtet. Die Haltestelle Feldbach Landesbahnhof kann b.a.w nicht bedient werden.
Prädiberg erdő széli kis megállóhelyig jár csak akkor a motorkocsi? :-)
Én is pont ugyanígy jártam,aztán elolvastattam vele a német nyelvű részt.Utána szép,paprikavörös színűre váltott...Kijavította persze,aztán szintén nem volt semmi gondom belőle később.
Természetesen! Nem lehet mindent kamionnal vinni! Tavalyi képem, igaz erre nem tudtok halytányozni (cé Km11). :-) http://www.flickr.com/photos/dpista/3984727004/ Lényegében ezért (is) indul csak a hajtányozás munkanap 13:00-tól.
Egy zöld villanygép vitte, de lehet hogy különvonat volt.
16999-es számban közlekedett le az utolsó induló vonat (különvonatként) Wien Südbahnhof-ról, és a 4061.13 pályaszámú nosztalgia mozdony volt a szerelvény élén.
Az olajzöld élményvonatokban szokott lenni, legalábbis szerintem. De nosztalgiaként is jártak. Na meg a Südbf bezárásakor az utolsó személyvonaton is rajta voltak. Egy zöld villanygép vitte, de lehet hogy különvonat volt.
Hy! A határközelében rengeteg Schlieren kocsit láttam leállítva, mi lehet ennek az oka? Selejtezésre várnának? Az olajzöld és a piros cream fényezésű között van-e valami különbség? Köszönöm!
Rákerestem. Nem értem, ez miért nem szövetségi tarifa szerintük! Talán elhagyom valahol Alsó-Ausztriát vagy Burgenlandot? A saját keresőjük NÖ-BGLD közlekedési szövetségé sem ad tarifát! :(
http://www.vvnb.at/ireds3/page.php?P=11
Amúgy itt a tarifatáblázat. http://www.vvnb.at/ireds3/page.php?P=11
Hát akkor hívd fel a 05-1717-et vagy a 0810 22 23 24-et helyi tarifás de neked innen már nem az telefonszámokat! :-) Szerintem egy Deutschkreutz Bahnhof-Oberpullendorf Kirche táv olcsóbb lenne.
Szerda este indultam a Wiener Walzerrel Bécsbe, majd ott úgy döntöttem, hogy azzal megyek tovább Feldkirchbe, nem a Bregenzi EN-tal. A magyar 2. osztályon üres fülkém volt, az osztrákban azért ültek ketten-hárman fülkénként, bár ez Linzben gondolom azért csökkent. Feldkirchből vissza Innsbruckba az IC 961-el. Bíztam benne, hogy ez lehúzható ablakos német szerelvény lesz, de nem az volt :( Vki kérdezte: az Arlberg alagútban most is csinálják az egyik vágányt, ha jól emlékszem a jobb vágányt. Aztán egy kis Karwendel, Brenner és Gisellabahn. Pénteken rj 65-el haza Salzburgból. Szóló volt végig, Linzben gyakorlatilag fullos lett, de Bécstől is voltak rajta szép számmal. Öröm volt látni az építkezéseket az egész országban. Kelenföldön aztán az aluljáróba érve tudatosult bennem, hogy már a Balkánon vagyok. (Az út során is éreztem ezt a Wiener Walzer magyar ülőjének wc-jébe lépve...)
Az Arlbergbahnon és a Tauernbahnon közlekedik még lehúzható ablakos vonat?
Végülis ha nem azzal a jeggyel utazik be Ausztriába, akkor nem tudják kiszúrni. Mondjuk Bécsig vesz jegyet a határtól. Aztán a másik vonaton bizonyítsa be a kalauz, hogy közben elhagyta Ausztriát emberünk.
Minap egy ÖBB-s ZUB-kislány beleharapott a 3. rublikámba. Vagy 2 percig kellett neki magyaráznom, hogy egy rublika 2 naapig érvényes és legyen oly kedves, ne tegye tönkre a hajszál-pontosan megtervezett útitervemet.
Végül ráírta, hogy falsch ... akármi és lepöcsételte. A 3 rublikát megkezdve már a kutyát sem érdekelte, hogy hetekkel korábban már volt rajta pöcsét.
FIP-hez értőkhöz egy kérdés: Van még két szabad mezőm, de ugye az van rá írva, hogy még egyszer nem utazhatok be vele MÁV vonalról Ausztriába. Hogyan tudom még felhasználni? Beutazhatok mondjuk Pozsonyon át? Vagy Ausztria felé még ugye a Gysev is ott van, azon át is érvényes? Vagy nem foglalkoznak vele, és nyugodtan mehetek Pestről railjettel? Köszi!