A durva seprő is okozhatta. Érdemes erjedés után legkésőbb 1-2 héttel lefejteni róla. Vagy ha más nincs, most. Nyílt, szellőztető fejtés segíthet (akár úgy, hogy ki egy kádba, tartály kimosás, és utána vissza, szellőztetve), de utána mérj ként, lehet, hogy lemegy nagyon.
Enyhe záptojás szaga lett a boromnak. 110l-es úszófedeles müag.tart.3/4-ig van,durvasöprűn. Okt.elején mért sylvestris teszt,sav:9 - kén:20. Nagy a baj?
Nem tudom, mekkora hordód van, de gondolom nem a szóban forgó 55 literes... És ami lényeg, nem kap levegőt... És mit szeretnél kérdezni, mert nem írtad le...
Ne turmixold le csak vagd fel aztán ugyan úgy tovabb (1-1-1)aranyban viz cukor füge és ha zajos forras elmúlt preseld le egy gyümölcs présel.
En ezt használom a meggy bornál évek óta nagyon tuti
Bocsi ehhez ez had szóljak hozzá nekem 1500literrel fahordos erjesztés utan nincs semmi baja nem palackozom amig nem kap levegőt nem törik de ez hosszadalmas igy leirni vannak szakkönyvek pontos leírás ott van
Igazság szerint azért keresetem meg a fórumot hatha valaki tud nekem piaci árakat irni vagy egy linket küldeni hol találom meg
A füge "bor" én úgy tudom, cukros vízben áztatott füge, ami közben kiforr. Kipróbált recept szerint csináltad? Lehet hogy az arányokat nem találtad el. Tegyél ki egy keskenyebb hosszúkás palinkás üvegbe, azon keresztül szépen láthatod, hogy tisztul, vagy miként viselkedik.
A lányommal fügebort akartunk csinálni. leturmixoltuk a fügét, cukrot meg vizet adtunk hozzá és üvegbe tettük. Azt hittem hogy kiforr és letisztul majd. Elindult a forrás. de egy nyúlós kocsonyás massza lett, ami nem tisztul le, és a levét nem lehet kinyerni sehogyan se. Ebből a nyúlós anyagból ki lehet-e nyerni valahogy a levét? Erre kérnék ötleteket.
A bor felüdít, lelkesít, elméssé tesz, bátorságra hevít, szerelmet költ, kiszínezi szivárványossá ezt a szürke világot, eltemeti a bút, feltámasztja a reményt, demokratává teszi a nagyurat, úrrá teszi a szegényt.”
Lefejted a bort, kimosod a tartályt tisztára, belerakod az egyik, majd a másik bort, beállítod kénszintet, rárakod az úszófedelet ráöntöd a friss paraffint és kész.
Azért nem jó rátölteni, mert a tartály oldalán akármi is lehet, a bor szintjének az emelkedésével ez a valami a borba kerülhet, lerontva a minöséget.
Van egy paraffinos acéltartályom, amiben bor van és szeretnék hozzáházasítani egy másik bort. A merülőtető körül be van öntve a paraffinolaj. Hogyan tudom bejuttatni? Ha most az acéltartály falán ott a paraffinolaj és a borszint megemelkedik a plusz bor behelyezése miatt, az keveredik a borral? Elvileg nem kéne, gyakorlatilag meg fogalmam sincs :) Vagy teljesen elvetemült ötlet bejuttatni azt a kis tételt?
Acéltartályban lévő borhoz használtam már pörköletlen tölgyfa chipset, pörkölt tölgyfa kockát is, de egyik esetben sem voltam megelégedve az eredménnyel.
Meggyőződésem, hogy jó alapanyag esetén, testes, harmonikus ízű vörösbort igazából 5, de inkább 3 évnél nem öregebb tölgyfa hordóban lehet készíteni. Persze ez jóval költségesebb mint a chips vagy más hasonló adalékok.
A spontán almasavbomlás be tud indulni, de a szabad kénnek alacsonynak kell lenni - 30mg/l max. de inkább kevesebb (ha nincs még kénezve, az a legjobb, csak akkor az oxidációtól védeni kell). A hőmérséklet pedig legjobb, ha 15-18°C, ezt melegítéssel is el lehet érni. Én tavaly egy autós ülésfűtést használtam melegítésre, ki-be kapcsolgatva, hogy ne melegedjen túl.
Azt is szeretném elérni,hogy ez spontán bekövetkezzen.
Én a cefre áztatáskor sose kénezek,csak az első fejtés vagy finom seprős érlelés után.Nem vagyok kénezés ellenes nyilván,mert szükséges beavatkozás,de csak a legcsekélyebb mértékig támogatok mindenfajta kémiai beavatkozást.