Nem ,nem csak erre futotta , arra reagáltam amit írtál.
De idéznék egy interjúrészt Ungváry Krisztiánnal, számomra ő igencsak hiteles történész.
A humánus magyar katonaság legendája hamis. A második világháborúban, a Szovjetunió elfoglalt területein a magyar királyi honvédség semmivel nem volt humánusabb, mint egy átlagos Wehrmacht-egység ezt ön mondta egyik előadásában. Mire alapozta kijelentését?
Német forrásokkal is alátámasztott magyar katonai iratokra, olyan hadijelentésekre, amelyek német minta alapján pontosan számba vették, hogy honvédeink hány falut gyújtottak fel és hány helybélit öltek meg. A lakosság elleni megtorló akciók partizánvadászat címén folytak, de az adatokból nyilvánvaló, hogy ez jórészt csak ártatlanokat érintett: átlagosan három elkobzott puskára kétszáz meggyilkolt ember jutott.
Érthetetlen, hogy a magyar katonai vezetők miért nem igyekeztek titkolni a tömegmészárlásokat.
A mai agyunkkal nem is lehet megérteni. Először is: a jelentéseket nem a nyilvánosságnak, hanem német feletteseik tájékoztatására szánták. Fordított logikát kell követnünk. Akkoriban az illetékes honvédtisztek sem úgy fogták fel, hogy háborús bűncselekmények részesei. Ellenkezőleg. Dicsőséges tettnek, a jó katonai teljesítmény fokmérőjének tekintették, ha egy problémás területet sikerült minél inkább megtisztítaniuk.
Régóta kutatja a világháború történetét. Találkozott olyan esettel, ami mégis megdöbbentette?
Igen. Az egyik magyar honvéd egyszerű földműves leírta naplójában, hogyan nyársaltak fel a szuronyukra egy karon ülő csöppséget, az anyjával együtt. Bár a történet része az is, hogy előzőleg három magyar katona megnyúzott és meggyalázott tetemére bukkantak, ez semmiféle felmentést nem ad egy csecsemő egészen hátborzongató módon végrehajtott kivégzésére.
Mennyire becsüli az áldozatok számát?
Az archívumok meglévő anyagait német történészek alaposan feldolgozták, a gond csak az, hogy az iratok egy része hiányzik. Annyit tudunk, hogy a holokausztban elpusztított zsidókon kívül a németek és szövetségeseik bizonyíthatóan több százezer civilt gyilkoltak meg a Szovjetunióban. Szerencsére az összesítő jelentések megvannak. A rendelkezésünkre álló információkból kiindulva én is próbáltam megbecsülni a magyarok által kivégzett áldozatok számát: szerintem néhány tízezer emberről lehet szó. Csakhogy a szovjet álláspont szerint összességében tízmilliónál is jóval többen vesztették életüket a hátországban. Az adatok közötti szembetűnő különbség magyarázatra szorul. A német statisztikákban nem jelennek meg azok az áldozatok, akik Hitler tudatosan alkalmazott politikája, vagy éppen Sztálin felperzselt föld-taktikája következtében éhen haltak. A szovjet források ugyanakkor az ellenség áldozatai közé számítják azokat is, akiket nyilván nem milliós nagyságrendben, de jelentős számban a partizánok, valamint a Vörös Hadsereg nyomában járó NKVD-s (belügyi) alakulatok gyilkoltak meg.