A Gödöllöi konferencián lesz egy ilyen program a Génbanki szekcióban:
"Növényi génbankokban őrzött kultúrnövény-fajták hasznosítása a haszonállat génmegőrzésben." Előadó: Horváth Lajos (osztályvezető, Növényi Diverzitás Központ, Tápiószele)
Cseppfertőzéssel, szájon át, belégzéssel, vagy kötőhártyán át, akár fertőzött tárgyakkal terjedhet, de szél, és szúnyogok általi fertőzést is leírtak már. Megbetegedést főleg télen és ősszel okoz, rendszerint 8 hetesnél idősebb nyulakban. Bágyadtság, étvágytalanság, vérzések (orr, végbél), fokozott vérrögképződés, fulladás jellemzik, 1-3 nap lappangás után rendszerint rendkívül gyors lefolyású megbetegedés. A mortalitás (halálozási arány) 90%, gyakorlatilag gyógyíthatatlan. Más állatfajra, emberre nem veszélyes.
Megelőzés
A megelőzésben a legfontosabb szerepet az oltás kapja: az első oltást kb 6-10 hetesen kell megkapja a nyúl, majd 4 hét múlva ismétlő oltás következik, a továbbiakban pedig éves emlékeztető oltások szükségesek (myxomatózis esetén akár félévenkénti ismétlés is szükséges lehet).
Nekem 1988-89-ben kipusztult az egész állomány!Leadás előtt 3 nappal,2-3 nap alatt elvitte az egészet,kb.100 db-ot!Nem csak a faluban hanem a környéken kinyírt minden nyulat!Akik hoztak máshonnan azoknak is kipuszult megint,éveken keresztül nem lehetett szinte semmit kezdeni,aztán amikor lett rá oltás azóta nincs baj.Nálam ugyanolyan gyakorlat az oltás RHD ellen,mint a myxo elleni.Sokkal agresszívebb mint a myxomatózis!
El kezd vérezni az orra,visít egyet,eldobja magát oszt' kész!Nem tudsz mit csinálni,egymás után forognak fel pont mint a hülye filmekben.
Hát szúnyog téren immunizáltam ma az állományomat.Két ,egyenként húsz adagos kegyszerért fizettem pár száz forint híján 7 000 ft-ot.Tavaj ha jól emlékszem fele ennyiből jöttem ki.Ami a szép a dologban, hogy a sima mixó elleni vakcinát állítólag nem gyártja a cég ,csak ezt a vérzéses betegség ellen is ható kombinált valamit.Pedig a síma az jóval olcsóbb volt.
Ki hallot már erről a vérzéses betegségről,mert nekem nem rémlik, hogy akkora nagyságrendű betegség lenne mint a mixomatózis.Vagy csak nekem maradt ki a képből?