Keresés

Részletes keresés

varadit Creative Commons License 2007.07.09 0 0 782

 

 Majd nézz vissza 5 perc múlva, nem lesz az ott.

 Én voltam az első aki beírt, de már nincs ott, mert Dóra szerint még "nem nyílt meg a blog."

Előzmény: certaldo (781)
certaldo Creative Commons License 2007.07.09 0 0 781
De igen! Yes, yes, yes, elindult! Én már írtam is, be-be-beeeee!
Előzmény: varadit (780)
varadit Creative Commons License 2007.07.09 0 0 780

 

 Tévedtem. Nem jelent meg. Csak a szemem káprázott. Láttam egy postot, amihez hozzá lehetett szólni, meg is tettem, de Aczél elvtársat megszégyenítő gyorsasággal cenzúrázva lett. :-((

Előzmény: varadit (779)
varadit Creative Commons License 2007.07.09 0 0 779

 

 Megjelent az első post. Láttátok?

mbtbd Creative Commons License 2007.07.09 0 0 778
Állandóan vonalközelben vagyunk. De ez most nem fontos, mert a blogra és a könyvünkbe mindent helyesbítünk, ami nem az ízlésünk szerint jelent meg.
Előzmény: tuutuu (772)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.09 0 0 777
Ez persze megint érthető. Sajnos ilyenkor kellene nagyon gyorsan és nagyon mély hőfokra hűtő berendezés, ami nagyjából megfizethetetlen magánembernek. (A japánok még kint a tengeren folyékony nitrogénnel mélyfagyasztják a halat, ami felengedés után olyan, mintha friss volna.)
Előzmény: trofimov (776)
trofimov Creative Commons License 2007.07.09 0 0 776

köszönöm a választ!

akkor jól gondoltam....

 

én is szívesebben dolgoznék friss anyagból, de sajna marad a fagyasztó. ha kapok házi csirkét tyúkot, akkor le kell fagyasztanom mert azonnal nem tudom az összeset felhasználni.

(+ még sok mindent lefagyasztunk)

 

tisztességes alapanyagot napi gyakorisággal nem tudok vásárolni.

 

 

Előzmény: mbtbd (775)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.09 0 0 775
Fagyasztott hússal nem kísérleteznék. Szegény már úgyis többé-kevésbé roncsolt, biztosan nem fogja úgy megtartani a nedveket, mint a friss. Mi szinte sosem használunk mélyfagyasztott húst, sem erre, sem másra.
Előzmény: trofimov (774)
trofimov Creative Commons License 2007.07.09 0 0 774

Köszönöm a választ!

 

 

Még egy kérdés: a sós víz + kiáztatás csak friss hús esetén működik, tehát ha a fagyasztóból veszem ki, akkor nem lesz ozmózis.... ugye?

 

Előzmény: mbtbd (741)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.09 0 0 773
Ramsay, 68 Royal Hospital Road, ahová egyébként két héttel indulás előtt foglaltunk helyet - igaz, hogy ebédre, és az is igaz, hogy telivolt. Márk Tamás fia. A Taste of London nem keltett csalódást. Nagyon jól megszervezték, és lehetett kapni egy benyomást az egyes vendéglők karakteréről. Meg arról, hogy Londont milyen nagy sokféleség jellemzi - ebben Párizst is megelőzi.
Előzmény: FatMo (761)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.08 0 0 772

Jólvan na...:}}}

Amúgy ezt nem értem, az olvasószerkesztő megkérdezés nélkül belepiszkálhat a szövegbe??

Ez azért csücskösnek tűnik számomra a mai világban..

Még a legutolsó pillanatban leadott cikk esetén se értem: addig a szerző legyen vonalközelben, amíg nem jön a nyugtázás...

Persze idealista vagyok..

Előzmény: mbtbd (739)
Kardemumma Creative Commons License 2007.07.08 0 0 771

Ez is hasznos lehet.

 

Certaldo, névadó városod nagyon jó kis hely!

 

 

Előzmény: certaldo (768)
certaldo Creative Commons License 2007.07.08 0 0 770
Nagyon kösz.
Előzmény: ribizli (769)
ribizli Creative Commons License 2007.07.08 0 0 769
A levendula régóta szerepelt már a terveimben, "recept" pedig a Konyha trükkökben.

Most jelent meg egy szakácskönyv "szovjet" ételekről, abban nemzetiségek szerint van rengeteg, állítólag jó válogatás, biztos jó "csak" felkészülni is - nagyobb könyvesboltba bemész, polcról leveszed, olvasósarokba leülsz, végigböngészed, kijegyzeteled, majd polcra vissza (vagy kosárba, kasszához). :)
ribizli
certaldo Creative Commons License 2007.07.07 0 0 768
:)
Adta, türelmetlenkéje. Biztos élvezi a család és/vagy vendégek hálatelt pillantásait. Majd jön, én kivárom, az tuti.

Más (kicsit off): Ha valakinek (Tamásék?) van ötlete, tapasztalata, sugallata, bármije az orosz gasztronómiával kapcsolatban kérem (akár mail-ben) ossza meg velem. 20-án több mint három hetes oroszországi túrára indulok, mely legnagyobb részt (időben) Szibériában zajlik majd, de hazafelé öt napot Szentpéterváron töltök. Minden erre vonatkozó megjegyzést nagyon szívesen veszek. Kösz. On.
Előzmény: varadit (767)
varadit Creative Commons License 2007.07.07 0 0 767

 

 ribizli, most már tuti kihűlt az a levendulakrém, gondolom mindenki háromszor kapott belőle, most már tessék velünk is megosztani! :-)

 Elvégre biztos, hogy a mi Csalogányos beszámolónk inspirált az elkészítésére...

Előzmény: ribizli (762)
certaldo Creative Commons License 2007.07.07 0 0 766
Bocsánat. Előbb járt a szám, mint a görgetőm. Ribizlitől várható (reméljük) a recept.
Előzmény: certaldo (764)
Macroglossa Creative Commons License 2007.07.07 0 0 765

A HACCP egy kicsit másról szól...

:)

Előzmény: ribizli (753)
certaldo Creative Commons License 2007.07.07 0 0 764
Naaaaa, nem ér! Én is szeretném! Hol van az a recept amire lecsaphatok?
Előzmény: varadit (763)
varadit Creative Commons License 2007.07.07 0 0 763

 

 Rendben.

 

 Most várom, hogy kihűljön az első levendulakrém-kísérletem

 

 Ez a gasztronómiai izgatás kategória. certaldo olvtársnő mindjárt jön, és lecsap a receptre. :-))

Előzmény: ribizli (762)
ribizli Creative Commons License 2007.07.07 0 0 762
Ez itt off ugyan, de nem a külalakjával van igazán bajom (ízlések különböznek ugye), hanem hogy igen kényelmetlen ott egy cikk megtalálása és olvasása.
Minek rongáljam ilyenekkel a szememet?
A nyomtatott lapot nem találom elég érdekesnek, hogy pénzt adjak érte. Hát ez van, de kitűnően vagyok. :)
(ON: Most várom, hogy kihűljön az első levendulakrém-kísérletem.)
ribizli
Előzmény: varadit (759)
FatMo Creative Commons License 2007.07.07 0 0 761
Melyik Gordon Ramsey étteremben voltatok? Én a Maze-ben voltam és teljesen elvarázsolt. Vagy esetleg a Taste of Londonon keltett csalódást? Ott tudtommal az "F" Word című tévéműsorának egy adását vették fel. Még egy kérdés: Molnár Márkhoz van "némi közötök" ugye? (Bocsánat a tegeződésért, de itt a fórumon általában ez dívik.)
Előzmény: mbtbd (738)
goristi Creative Commons License 2007.07.07 0 0 760

Érdemes végigolvasgatni Jean Anthelme Brillat-Savarin aforizmáit:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Anthelme_Brillat-Savarin

Ime egy jellemző, ugyancsak klasszikussá vált mondás:

"Dis-moi ce que tu manges, je te dirai qui tu es"

Szabad fordításban: Mondd meg, hogy mit eszel, és megmondom  ki vagy.

 

Előzmény: mbtbd (754)
varadit Creative Commons License 2007.07.07 0 0 759

 

 Gustot nem szoktam olvasni, nem tetszik a honlap

 

 Érdekes szempont! :-)

Előzmény: ribizli (758)
ribizli Creative Commons License 2007.07.07 0 0 758
Ennek örülök, bár szerintem elméletben pont a magyar konyha (ez alatt az igazán régit értem, nem a piros zsírpörköltest) jól használja a zöldségeket - főzelékek, egytálételek - meg én az egyszerűség híve vagyok.
Gustot nem szoktam olvasni, nem tetszik a honlap, de akkor most feltúrom.
ribizli
Előzmény: mbtbd (755)
goristi Creative Commons License 2007.07.07 0 0 757
Ott van angulul is, másolható is, csak a betük nem mindig látszanak

 

Menu 1

 

Appetizer

Lollypop of duck confit

2x rice

Crispy risotto of tomatoes with garlic and sepia rice cracker

Anchovy ice cream and crispy Quinoa

Goose liver, eel and „Mac Vin“ COLD - WARM

2x Langostinos with Pata Negra, celery and vanilla

Sole served with ravioli of oyster, lemongrass, curry and coconut

Confit of black cod with asparagus, morels and potato souffle

Cheeks of suckling-pig and “Imperial” caviar, beetroot and sour cream ice

Variation of lamb with cucumber, horseradish and “Pandan” rice

Epoisse cheese, dates, potato brew and star-anise

Mango, yogurt and basil

Chocolate with pineapple and licorice

 

Menu 2

 

Appetizer

Lollypop of duck confit

2x rice

Crispy risotto of tomatoes with garlic and sepia rice cracker

Anchovy ice cream and crispy Quinoa

Goose liver, eel and „Mac Vin“ COLD - WARM

2x Langostinos with Pata Negra, celery and vanilla

Confit of black cod with asparagus, morels and potato soufflé

Variation of lamb with cucumber, horseradish and “Pandan” rice

Chocolate with pineapple and licorice

Előzmény: varadit (746)
varadit Creative Commons License 2007.07.07 0 0 756

 

 A sokat idézett mondattal egyébként nem értünk egyet.

 

 Nem akarom Story magazin szintre süllyeszteni a topikot, de többször feltűnt, hogy többes számban íródnak a hsz-eitek. Úgy tűnik, hogy szakmai kérdésekben mindig azonos állásponton vagytok.

 Engem mégis érdekelne, hogy volt-e már olyan egy cikk megírása során, vagy akár egy étel kóstolásakor, hogy pont' ellentétesen vélekedtetek valamiről, vagy ne adj' isten csúnyán összeszólalkoztatok valamin? Egy szerzőpáros ilyenkor hogyan jut kompromisszumra, kinek a véleménye diadalmaskodik? Például ha te azt mondod Gordon sülthúsára hogy elsózott, a másik pedig azt mondja, ez így tökéletes, akkor melyik vélemény jelenik meg a Gustoban pl.?

 Mert azért a ti írásaitok mégsem olyan mint a Wittmann-fiúké, hogy nekem nagyon ízlett, de a társamnak nem annyira...

Előzmény: mbtbd (754)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.07 0 0 755
Kedves Ribizli!
A Gustóban épp nemrég számoltunk be Roland Trettl vegetariánus menüjéről. Ilyen rendszeresen van a salzburgi Ikaruszban, s folyton változik. Charlie Trotterről szóló cikkünkben írtunk a Raw című könyvéről is, ami igen izgalmas ebből a szempontból. Alain Passard (háromcsillagos) készít ugyan halat, rákot, egy-egy húst is, de azt lehet mondani, hogy étlapjának nagy része vegetáriánus. És a sor folytatható, neki is rugaszkodunk majd a témának.

Az idevágó régi cikkeket feltesszük majd a blogra is. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy elérjük a zöldségkínálat bővülését, elkészítésük gazdagodását. Például éppenséggel a bornirt lisztes főzelékek "kiváltását".
Előzmény: ribizli (753)
mbtbd Creative Commons License 2007.07.07 0 0 754
"Tényleg búcsúzóul álljon itt az idézet helyesen is: "A szakács-mesterséget meg lehet tanulni, de ahhoz, hogy valaki sütni tudjon, születni kell. A szakács, kinek feladata az emberi szervezet fenntartása, fölötte áll a gyógyszerésznek, mert ennek haszna csak alkalomszerű... ... Sziasztok! Savarin” "



Az itt említett XV. Brillat-Savarin aforizma Az ízlés fiziológiája magyar kiadásában a 9. oldalon található, s egyetlen mondat (a gyógyszerészetre nem tér ki).

Eredetiben így hangzik: „On devient cuisinier mais on naît rôtisseur." Tükörfordítása: „Az ember szakáccsá válik, de rôtisseurnek születik”. A mi fordításunk: „Szakácsnak tanul az ember, pecsenyesütőnek születik”.

Franciaországban már 1248-ban létezett az „oyeur” szakma, ami libasütőt jelentett. XII. Lajos idején módosult a név rôtisseurre. Ezek az emberek sokféle vadat, szárnyast, egyebet is sütöttek. A francia forradalom után a szakma majdnem kihalt, a XX. sz. ötvenes éveiben megint feléledt, de az utóbbi évtizedekben már Franciaországban sincs igazi rôtisseur-képzés. Az utolsó pecsenyesütő-mohikánok a nyílt láng tudós használatát tekintik szakmájuk lényegének.

E szakma a mi nyelvterületünkön nem bevett fogalom, a magyar Brillat-Savarin kiadás (Singer és Wolfner, 1912) fordítói (Ambrus Zoltán és Ambrus Gizella) vélhetően ezért használták körülírására az általánosító „sütni tudást”. A mi fordításunkat hívebbnek tartjuk.

(A fenti kétmondatos idézet a http://www.hejszakacsok.hu honlapon megtalálható)

A sokat idézett mondattal egyébként nem értünk egyet. Azért idéztük, mert a kihalóban lévő rôtisseur szakma képviselői szeretnek rá hivatkozni, s valóban sajnálatos egy ilyen szép szakma eltűnése.
Előzmény: savarin (690)
ribizli Creative Commons License 2007.07.07 0 0 753
Nézegetem a topikot meg az idézett ételeket, és most már igazán kíváncsi lennék, a híres-neves szakácsok mit kezdenének a vegetáriánus vendéggel - merthogy remélem, az ő szintjükön nem az átlag magyar étteremben tapasztalható pillanatnyi zavart csend, majd a rántott gomba, rántott sajt(nak látszó tárgy) "párolt zöldséggel" (=agyonsózott vízben szétfőzött mirelit vegyes zöldség) "ajánlat" jön...

És elsőre még nem is nehezíteném nagyon a "pályát", egyszerű állatot nem evő vegára gondolok, akik tojást, tejet és tejterméket fogyaszt. (A hal állat!)
Aztán jöhet a vegán, aki csak növényi terméket eszik.
Természetesen "csalni" nem lehet, tehát semmiféle hússal, állati zsiradékkal nem érintkezhet semmi vegának tálalt étel (megérezzük többnyire mindjárt), szóval a rántott gombát nem a rántott hús olajában sütni, külön fakanalat és egyéb eszközöket használni a készítéshez, tálaláshoz, stb. (Tudom, vannak HACCP előírások a különböző élelmiszerek kezelésére.)
ribizli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!