Keresés

Részletes keresés

edula2 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154382

Ez melyik orszagreszben, erdosegben szokott elofordulni? Engem meg sosem kert szamon senki. Egyszer szolt az erdesz, hogy mienk-e a kutya es tegyuk porazra, de teny, hogy akkor a kis draga boven elore ment, mert mi lassuak vagyunk es unalmasak, es o kulonben is mar felnott es tud egyedul kirandulni. :D  Szuleim is eleg sokat kirandultak, de nem volt ilyen elmenyuk. (Vizirendorok bezzeg voltak, akik csinaltak a cirkuszt, hogy marpedig ott nem taborozhatunk, mert ha vizbe fulunk, akkor nekik kell keresni a hullat. Akkor a mi tarsasagunkban is megszolalt a miniszteriumi jogasz. De ez meg az atkosban volt.)

Nekem meg olyan elmenyem is volt, hogy szedtem a varganyat a hegyoldalban (kivetelesen volt), megallt a zold terepjaro (feltetelezhetoen erdeszet), majd inditott es valamivel odebbment (a hangjabol hallottam, hogy kicsit lejjebb all meg, latni mar nem lattam.) Lehet, hogy csak nem akart versenyezni velem gombaszedesben, de en erdoben egyedul boklaszo nokent uriemberi gesztusnak fogtam fel, hogy inkabb mashova megy (az a resz volt a legjobb, ahol en voltam), nem pedig ram hozza a fraszt. 

 

Az miert gond, ha latni rajtad, hogy gombasz vagy? 

Előzmény: morel_whisperer (154343)
Cazador88 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154381

Sajnos megin borulhattak dolgok. Nemrég gyüttem haza hirtelen kármentesitésből XII.ker hegyvidek, két kb 8m es oszlopos ciprus félig kifordult és átkéredzkedett a szomszédba.  Sövény, bokrok szanaszéjjel állnak...eleg komoly tömege lehet ennek a vastag latyaknak. Épp hétfőn köszöntünk el, idén már nem találkozunk :D

 

Néked jobbulastot! 

Előzmény: Tharkus (154380)
Tharkus Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 154380

ki sem merek nézni a kedvenc bükkösömbe, hogy mi maradt belőle... :( (inkább itthon covidozok)

Előzmény: Popenka (154377)
Tharkus Creative Commons License 2023.12.07 -3 2 154379

kinek a vadász, kinek a meteorológus. egyezzetek ki egy döntetlenben :)

Előzmény: öreg_néne_b (154375)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154378

Tudom, hogy kevés az őr. Meg hogy rengeteg a gombász. Meg nagy a terület. Itt arra gondolok, hogy pl. mindenféle újságcikkek jelennek meg emberekről, hogy itt meg itt szedi a gombát, szerveznek nyíltan bárkinek gombász túrákat stb. úgy, hogy tudom, semmiféle engedélyezés nincs. Természetvédelmi, nemzeti parki területen. Olyan helyekre, ahol szezonjában napi 20-30 autó legalább megáll a tábla tövében, megfordul, kosár számra elhordva a gombát, taposási kárról ne is beszéljünk. Tehát tényleg csak oda kéne menni, aztán osztogatni a csekket. Félre ne értsen senki, nem sajnálom tőlük, nem is irigykedek senkire sem vagy ilyesmi. Pusztán az zavar, hogy meghoznak egy szabályt, amit jelen esetben nagyon könnyen számon lehetne kérni (és lenne bevétel is, ami nem árt, ha el kell tartani az őröket, ugyebár, annyival kevesebbet kellene az adófizetőknek finanszírozniuk). Engedélyt kérhetsz papíron a szabály alóli felmentésre, de nem kapsz, helyette állj be te is a szabályszegők közé.

Előzmény: Abu Ramla (154372)
Popenka Creative Commons License 2023.12.07 0 1 154377

csak egy cinkegolyót akartam kiakasztani a kosztosoknak, de egy komplett cseresznye ág szakadt le a rárakódott súly miatt

a bükkfák alatt pedig teljesen fel van ázva a talaj, meredek a lejtő, sekély a gyökérzet, a súly miatt dőlésveszély van

nem beszélve arról, hogy a bükkösöket nyáron nagyon megcibálta itt a szél: komplett szánkópályát vágott az északi oldalba, instabilak a bükkök most

Előzmény: Bencuc (154373)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.07 0 1 154376

Az egyértelmű, hogy gyerek nem kaphat engedélyt. Ahogyan jogosítványt sem.
Láttam én már szondáztatást vadászat előtt, régóta nem "elvtársi" vadászat van.

Előzmény: Bencuc (154371)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.07 0 5 154375

Az a baj, hogy csak előítéleted van a témában, ismereted meg semmi. :(

Előzmény: Bencuc (154370)
Popenka Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154374

Most én mondom, hogy picit túlmentél.

Ennél azért nagyobb a vadászatokon fegyelem, főleg ahol én ismerem.

Nem vagyok vadász, tudod.

Előzmény: Bencuc (154371)
Bencuc Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 154373

https://hvg.hu/itthon/20231207_A_Pilisi_Parkerdo_azt_keri_hogy_ne_menjen_turazni_inkabb_maradjon_otthon

 

Na ez még a jó. :DDD "A fákra rakódott vizes hó miatt ágak törhetnek le "

 

Még a lakótelepen is a fákról. 

Abu Ramla Creative Commons License 2023.12.07 0 2 154372

"miközben az erdő tele van gombásszal és sehol egy őr"

 

Az egész ország területén a természetvédelmi őrszolgálat létszáma összesen is alig haladja meg a 250 főt. Ha csak a gombászok (több tízezer!) miatt kellene a területet járniuk, elhagyva ezer más feladatot, akkor sem lenne jobb a helyzet.

Ahogy anno, jugoszláv partizán sem igazán jutott minden kilométerre, úgy a természetvédelmiőrök sem tudnak ott lenni minden táblánál, erdő sarkánál, gombász sarkában.

E tekintetben érdemes az alábbi linken írottakat elolvasni:

(https://termeszetvedelem.hu/a-termeszetvedelmi-orszolgalat-bemutatasa-es-feladatai/). Ezek tények, minden fényezés nélkül (mégis, a valóság -ismerve a múltat- ennél sokkal rosszabb).

 

Ha belegondolunk, melyik lenne jobb, ha lépten-nyomon elküldenék, büntetnék a gombaszedőket (akkor ez lenne az elitélendő a gombásztársadalom részéről). Másik esetben, ha nincsenek ott (az őrök) és nem büntetnek, akkor mégis a mai  állapot (nem jó), de jobb megoldás (amíg komoly természetkárosítás nem történik). Hiszen 'nem cseszegetik még ezzel is' az embert, mert éppen elég sokkoló a traffipax meg a kerékpársávok, az infláció, a főnök, a felmondástól rettegés, meg az időjárás, meg az asszony, a beste kölkök, meg az egész qrva happy world.  

 

Másrészt talán nem is kellene háborogni senkinek azon, hogy bizonyos területekre nem lehet bemenni engedély nélkül, vagy bizonyos dolgokat nem lehet megtenni. Így van ez a teljes környezetben, amiben élünk, dolgozunk, meghalunk; szabályok szabályok hátán, melyek egy részét feleslegesnek tartjuk, másokat szigorítanánk, vagy még újabbakat kreálnánk (magunk előnyére, mások hátrányára, mások u.így!), mi már csak ilyenek vagyunk. 

 

Szerintem egyébként -ha már együtt kell élni a szabályokkal- sokkal inkább a személyes emberi kapcsolatok, a türelem, az alkalmazkodás (mindenki részéről) teremthet normális érintkezést, akár hosszabb kapcsolatot is.

Tudott dolog, hogy az erőgazdaságok nem igen szeretik (!ma már rendszámos, területre/időtartamra érvényes engedély szükséges), ha gépjárművel (főként autóval) járunk az erdőbe.

Egy adott helyre ma már több mint negyven éve járok rendszeresen (fotó, botanika, állattan, gomba, ..) Az évek során összefutottam az erdőgazdaság fővadászával, miközben szakmai vendégeknek mutatta be a területet; találkoztam kocsiról barkácsoló, vendégvadászt kísérő hivatásos vadásszal, erdésszel, stb. Egyik sem hajtott el a sunyiba, beszélgettünk egyet, aztán ki-ki ment a maga útjára. Később, már közeledve napjainkhoz, ugyanazon területen, megyünk a Tajga Rémével a nagy nyiladékon, mikor utólér a térség hivatásos vadász-kerületvezetője, egy csaknem unokám lehetne fiatalember. Hová megyünk? Mondom: ide a nyíresbe, meg a mögötte lévő tarvágás területére (95 éves helyi védettségű/!/ pusztai tölgyest termeltek le), most éppen gombákat fotózni, meg sakál kotorékot keresni. Itt nincs gomba(!) mondja ő! De van, mondom én, gyorsan mutattunk neki fotókat, meg elmondtuk neki mit hol találhat; addig-addig, hogy igaz, írásos engedély kellene az erdészeti igazgató (korábban ez a cím erdészetvezető) aláírásával, de részéről annyi elegendő, ha előző nap telefonon, vagy emalben szólok, hogy a területen leszek a fehér rémmel. Ez is egy megoldás, anélkül, hogy bármely mértékű korrupció gyanúja is felmerülhetne. Érdekes is lett volna, hiszen saját hajlékom közelében ha éjszaka farakodás, vagy láncfűrész, netán AK-val vadászgató éjibogarak tevékenységét hallottam, vagy bárhol elhullott vadat találtam, mindig szóltam valamelyik erdésznek, hivatásos vadásznak, ... 

 

Előzmény: morel_whisperer (154360)
Bencuc Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154371

PErsze, ez világos, de ezek alapján azért én élek a gyanúperrel, hogy megesnek nem kitalált esetek is. Ismervén a jó magyar vadászmorált. 

Előzmény: öreg_néne_b (154369)
Bencuc Creative Commons License 2023.12.07 -2 0 154370

Ez így azért elég légből kapott behatárolása annak ki mit tehet. A túrázónak joga van még magánerdőben is túrázni, 0-24, sátrazni is, pedig az más tulajdona, engedélykérés nélkül. Az erdőtörvényben benne van. És benne van az is, hogy mi az ügymenet, ha valaki vadászat céljából le akarja zárni a területet: mennyi időre teheti meg, mi a lezárás menete. Na ez utóbbi az amit sehol nem látni általában.

 

De ettől független teljesen irreleváns amit írsz. Mert most nem erről van szó, hanem magának a vadászatnak a menetéről. Csak úgy a világba mégse kellene durrogtatni. Ha meg megteszi, irány a dutyi. Ennek lenne visszatartó ereje, meg jobban meggondolná mindenki, hogy meghúzza-e a ravaszt. Egyből tisztulna a pálinkázó "szakma". De egyébként ez nem is lenne kérdés, mert most valljuk be, csak azok akik itt vannak, van itt olyan aki vadászik, és rálő bármire, mikor nem is látja mi az? Szerintem nincs, tehát amúgy kell ehhez egyfajta debilség is hogy valaki ilyeneket csináljon, vagy egy bizonyos alkoholszint. Szerintem ez senkinek nem kérdés, hogy a kétféle eset eleve nem kívánatos egy fegyvert használó csoportban. 

Előzmény: öreg_néne_b (154315)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.07 0 1 154369

gyerekek kerültek képbe mint vadászó vagy engedélyt kapó egyének

 

Gyereknek nem lehet engedélye. És az ügyben valószínűleg az ügyvéd találta ki az egészet, mert a gyerek nem büntethető. 

Előzmény: Bencuc (154368)
Bencuc Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154368

Szerintem a kettőnek ilyen formán semmi köze egymáshoz. Az hogy hogy zajlik egy-egy "hobbi" szabályozása, egymástól teljesen független.. annyi verzió van rá, lásd pl. egy laza szabályozást: Szlovákia. De azért sem lehet ilyen alapon a kettőt összevetni, mert van egy lényegi különbség: a gombász nem durrogtat fegyverrel. És most igazából itt a fegyver meglétéről meg használatáról van szó, mint veszélyforrásról, és azért idehaza a felelősség ilyen téren elég lazán van kezelve/elkenve. Szerintem ennek a legextrémebb példája: voltak a médiban mostanában olyan esetek, hogy gyerekek kerültek képbe mint vadászó vagy engedélyt kapó egyének. Ki tudja, lehet ez igaz se volt, csak kamu az adott esetben, de ismerve a hazai viszonyokat meg ezeket a híreket olvasva, fogadni mernék rá van olyan hülye, aki tényleg kiviszi a gyerekét, legyen az már mondjuk 12-14 éves, és vadászik vele. Na most abba gondoljunk bele, hogy ez a gyerek mennyire képes még a hibákra, és mondjuk téged lelő mint turist. Szóval azért ezek a dolgok jóval másabbá teszik ezt a műfajt mint a gombászat. Az meg nem jó érv, hogy a vadász pénzt ad a hobbijáért. Naés, Amerikában a gyorsulási versenyeken milliókat fizetnek a technológiákért meg licenszekért, de ha valaki vét, akkor ugyanúgy megy a börtönbe, nem fogják elengedni csak úgy, azzal a címszóval, hogy ő milyen sokat fizetett a hobbijáért. Ez nem kibúvó, hanem a delikvens hülyesége, hogy képes ilyenekbe ennyi pénzt feccölni. Ha neki ez jó, tegye, de ezzel nem kap felelősségkibúvásra menlevelet. A vadász is ha olyan hülye, hogy pénzt szór el rá, szórja, de nehogy már ezért neki lazítani lehessen a biztonságon ezért. Milyen jogon?

Előzmény: morel_whisperer (154338)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154367

A Paragrafusnál már csak a Dilemma a rosszabb, ami tudvalevően hegyes szarvú állat...

(by Eric Knight)

Előzmény: Popenka (154365)
Bencuc Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154366

Azért jó ez a mostani szabályozás, mert gyakorlatilag ezzel legitimálja, hogy vadtenyésztő helyszín legyen maga az úttest is. Nem tudom ebben mi a logika. Gyakorlatilag hasonló, mint a Lakó -pihenőövezeti út a kresszben, csak állatok számára.

Előzmény: Popenka (154337)
Popenka Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154365

Én már rettegek az erdőbe kimenni... :)

 

Farkasok, sakálok, medvék, természetvédelmi őrök, hivatásos vadászok, tulajdonosok... indiánok.

Félek, hogy valamelyik cserfáról rám esik egy Paragrafus.

 

A Paragrafus, ha valaki nem tudná, egy rejtőzködő gyilkos ragadozó, ami szokása szerint váratlanul támad rá a gyanútlan emberre. Harapása nehezen gyógyul, fertőzést okoz az egész családban, és sok esetben súlyos allergiás reakciót vált ki. Kutatások szerint egy túlélt Paragrafus fertőzés nem okoz életre szóló védettséget a továbbiak ellen.

 

Még szerencse, hogy a vad, természetkárosító gombászokat elijeszti a Paragrafus az erdőtől.

Előzmény: morel_whisperer (154364)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154364

Értem. Akkor ez olyan van, de nincs. Kérhetsz, de úgysem kapsz. Kétféle módon gyűjthetsz büntetéstől való rettegés nélkül, ha pl. valami kutatószervezet tagja vagy (és van engedélye), nyilván magáncélra nem :), vagy ismered a természetvédelmi őrt (korrupció). Sok száz tilosban járó gombász közül nekem meg eszembe jutna engedélyt kérni, de úgysem kapnék. De azt meg lesz.rják a hatóságok, hogy tele van az erdő gombásszal. Ha belebotlanak egybe, megbüntetik aztán ennyi. Vagy nem büntetik meg.

 

https://termeszetvedelem.hu/kisokos-a-gyujtogetoknek/

Előzmény: nagypapi51 (154363)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154363

Védett területre senki nem fog neked engedélyt adni, fokozottan védettre (Szőce, Őserdő, Zala forrásvidék, Kétvölgy etc...) meg pláne nem. Sztem a NP-ok területén az illetékes erdőgazdaság az, aki a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre engedélyt ad/hat. Jelképes méretekben gombászhatsz papír nélkül is.

Előzmény: morel_whisperer (154362)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154362

Köszi előre is! Pont az ŐNP olyan, hogy jól megnézve, nagyon egybefüggően védett terület. És nyílt titok minden szereplő számára, hogy tele van az erdő gombásszal. :) Egyébként ott szeretnék jelképes mértékben gombászni a jövőben, nagy ritkán. Jogszerűen, pecsétes papírral. Ha már az összes jelenlegi gombász helyem nem védett terület. Mondjuk az is kérdéses számomra, vajon az engedély, amiről a törvény ír, mennyire behatárolt. Pl. adott park adott területér, egészére, akár országosan érvényes-e (utóbbit kétlem).

Előzmény: nagypapi51 (154361)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154361

Hm...

Van pár kontaktunk az ŐNP-nél, DINPI.nél, rákérdezünk.

Sztem az összes nemzeti park állami fennhatóság alatt van, inkluzíve állami és magán területek/erdők. Amennyiben egy része nem védett v. fokozottan védett, úgy ott az általános

gyűjtési szabályok az érvényesek. (védett, fokozottan védett területről egy elhalt korhadt ág sem hozható el)

(Valamelyik korai netgombász OT-n kértünk engedélyt az ŐNP-től, hogy fokozottan védett területre

is bemehessünk - kizárólag fotózási céllal -  ezt közölték az őrökkel is, és nem piszkáltak minket)

 

Előzmény: morel_whisperer (154360)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154360

Egyébként ha már nemzeti parkok, természetvédelmi területek stb... Láttatok már olyan embert, aki hallott olyanról, aki ismert olyat, akinek adtak természetvédelmi hatóság által kiállított engedélyt gomba gyűjtésre? Nem ipari méretekben. Tehát Kis János hobbi gombász kért ilyet és kapott, hogyha elmegy kirándulni egy sima természetvédelmi területre, akkor felszedhessen egy nem védett gombát, jogszerűen.

Oké, tudom, mi a gyakorlat. Egy csomó kócsagos tábla tövében állnak a gombász autók, miközben az erdő tele van gombásszal és sehol egy őr. Aztán van olyan is, ahol van őr, ott meg suttyomban csinálják. Vagy nem csinálják. Büntetik vagy nem büntetik. Szóval tudom, tisztában vagyok vele, hogy létezik az illegális gombászat ezen formája. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy ha valaki legalább szabályosan akarja csinálni, annak - akár térítés ellenében - adnak-e engedélyt.

Előzmény: nagypapi51 (154357)
Tharkus Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 154359

ennyire nem vagyok óvatos, sőt, közel sem. úgy sem tudnak kimenni a népek az összes helyre egyszerre. sőt, leginkább úgy tapasztalom, hogy amihez menni kell, az kimarad. nem mindig, de tipikusan. leparkolni és gombát a csomagtartóba hajigálni szeret a nép.

Előzmény: morel_whisperer (154358)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154358

Mikro és makro léptékben is minimális konkurenciával számolhatok szerintem. Inkább nulla. És nyilván azon vagyok, hogy ez így is maradjon. De vannak többé-kevésbé forgalmas helyeim is (fertőzés veszélyileg semmi problémát nem jelent ez szerencsére), ahol jó eséllyel senkinek nem jut eszébe gombák után kutatni. Nekem is alig jutott, pedig top 3-as hely. :)

Előzmény: Tharkus (154354)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154357

Minden NP jármúvén a kócsagos Természetvédelem feliratú matrica van, felül középen a címerrel.

Az, hogy minden NP-nak van jelképe, az más dolog, lehet, hogy én fogalmaztam rosszul az

első hsz-ban.

Előzmény: morel_whisperer (154356)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154356

Kicsit gondolkodtam azon, amit korábban írtál. Az emblémán. Ha sima kócsagos táblás embléma, szerintem nem kéne, hogy baj legyen. Ha viszont az egyes nemzeti parkok saját, egyedi logóiról van szó, az szerintem tényleg megtévesztő.

 

Megoldási javaslat: totál fiktív szervezet totál fiktív logója. Semmit nem számíthat (lásd piréziai emberek esete :D) Viszont nem feltétlenül csak ilyen céllal volna érdemes kitenni, amit írsz. Vagy amit írtam (elterelni a gombászatról a figyelmet). Bizonyos gombász helyeken előszeretettel piszkálják az "ottaniak" az "idegenek" autóit. Ha azt látják, hogy (nemlétező) szervezethez köthető, talán nem törik le az ablaktörlőt.

Előzmény: nagypapi51 (154355)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154355

..Lehet ilyen embléma bárki kocsiján?...

Állítólag ezért nem, mert "megtévesztésre alkalmas"

Mikor ezt elmondtam H.J-nek, az ŐNP akkori igh-nek, jót nevetett.

Ha csak néhány kóbor favágót elriasztok ezzel, már megérte.

(Jogszerűen kizárólag a nemzeti parkok járművein lehet.)

Előzmény: morel_whisperer (154349)
Tharkus Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 154354

ilyen brutális konkurencia van felétek? itt a vh-ban versenygombászás van, de bevallom, ennyit még nem gondolkodtam álcázáson. kezemben a kosár, oszt zúzok befelé az erdőbe.

Előzmény: morel_whisperer (154349)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.12.07 0 0 154353

Kicsit összekeveredtek a szálak. A svájci esetet nem tudom. Amire válaszoltál, az a svájcihoz tartozik.

 

Hazai vonatkozásban igazad van, ami a helyes terminus technicust illeti. De ez csak nevezésbeli különbség. Akit zavar, a hazai vonatkozású hozzászólásaimban a vadőr kifejezést cserélje le hivatásos vadászra.

Előzmény: öreg_néne_b (154351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!