Keresés

Részletes keresés

alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1048

Ahhoz, amit itt: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156102786&t=9219453 jeleztem,az utóbbi hozzászólásaid csak igen kis hányadban kapcsolódnak.
De Te csak írod, immár sokadjára ugyanazt. Ez itt és most nem válik relevánssá, akárhányszor is hozod elő.

 

Te egy korábbi hozzászólásodban kértél bizonyítékot arra nézvést, hogy az OSM hiányosan, nem kellő körültekintéssel végezte el a TuHu akkor meglévő adatainak az átmásolását. Adtam bizonyítékot.

Erre jössz a riposzttal, hogy ... De annak mi köze van az állításomhoz?

 

Így az egész nem más, a kibújás szándékával ismételgetett üres fecsegés.

Előzmény: _ZE (1047)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1047

Tehát az terelés, hogy leírom, mik is azok az okok, amik miatt a tuhu 2020-ban alkalmatlan arra, amire szeretnéd, hogy alkalmas legyen? merthogy ennyit csináltam: sorba szedtem azokat a gondokat, problémákat, amik elvezettek odáig, hogy a tuhu mostanra gyakorlatilag érdemi térképezési és GIS feladatokra -a DB megnyitásával együtt is- alkalmatlanná vált.
Az, hogy az OSM-ben előfordulnak olyan területek, ahol a tuhu-n jelenleg több dolog van felrajzolva, az csak annyit jelet, hogy ott a tuhu-n még több dolog lett valamikor a térképre felrajzolva - semmi többet. Sőt jelentheti azt is, hogy az OSM-en már helyesbített adatok/információk szerepelnek, míg a tuhu-n, mivel adott területen senki nem járt a szerkesztők/adatközlők közül, nem lett aktualizálva semmi. Eklatáns példakánt hoztam Kazincbarckát meg a Ipari út esetét - tudomásom szerint időtlen idők óta nem volt arra buszjárat (tuhu-n ott voltak a buszmegállók), lezárásra került, tuhus térképrajzolók kaptak róla infót, hogy javítani kéne - azóta sem történt meg. Akkor hol nincs erőforrás és szándék arra, hogy aktuális adatok legyenek a térképi adatbázisban? (De említhetnék n+1 megváltozott jelzett utat is, azok is csak ad-hoc jelleggel kerülnek átvezetésre a tuhu-n...)

 

Előzmény: alnibell (1046)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1046

Fiatal barátom, amit Te a hozzászólásod érdemi részeként állítasz be, az valójában nem más, mint terelés, a témaindító tárgyától való durva eltávolodás.
Ennek megfelelően számomra nem más, mint üres, egyúttal lejárató jellegű fecsegés.

Előzmény: _ZE (1045)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1045

A hozzászólásom _érdemi_ részére valami válasz? Mert ugye a gondod még most is az, hogy a tuhu gyakorlatilag nem tud lépést tartani a változásokkal, és emiatt nem azt, hanem az OSM-et használják szinte mindenütt, ahol térképre van szükség- persze ez visszavezethető arra is, hogy anno a tuhu-s térkép használatát... Hogy is mondjam csak, kissé nehézzé tették a jogokat birtokló egyesület részéről. Aztán amikor már nyitottabbá váltak _volna_ derült ki, hogy bőven elkéstek, és az adott folyamat, ahogy a térkép adatait karban lehet tartani (és ami azóta sem változott, mert alapjaiban kéne újragondolni a működést, az adatok szerkezetét, kezelését - úgy mindent _is_) már akkor sem számított minden szempontból elfogadhatónak. Azzal, hogy nyitottá tették az adatbázist, azzal bizony sokkal többek számára lett elérhető a tuhu adatközlőinek, rajzolóinak a munkája, mintha az mgke megtartotta volna magának az összes jogot vele kapcsolatban. De ezt is leírtuk már párszor.

Egy dologban jó (jobb) a TUHU: az a Garmin kimenet - egyszerűen azért, mert OSM esetén nem a Garmin kimenet számábrázolási határait tartották szem előtt, miközben a tuhu esetén ez volt az egyik elsődleges szempont. Sajnos ez az "előny" azzal, hogy az adatok frissessége, azzal, hogy a tuhu-ba úgy kerülnek be változások, ahogy máris elveszett. A megszállott Garmin-osok hazsnálják a kimenetet, nekem is van tuhu-s térkép a dakotára felpakolva, de igen-igen ritkán veszem elő a "műszert", ugyanis arra, amire korábban azt használtam, ott van a telefonom. Arra meg -mit ad ég- OSM-ből tudok térképet gyártani. Ha kell, akkor az épp most, ebben a percben aktuális állapotból.

 

Előzmény: alnibell (1044)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1044

Fecsegj, csak fecsegj!

A három link eredetije itt, ebben a topicban megtalálható.

Előzmény: _ZE (1043)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1043

Három link, benne egy semmi értelme szöveg meg két térképkivágat forrásmegjelölés, kivágat készítésnek időpontjának megadása nélkül. Oké. Mutassak olyat én is, amit a Tuhu-s csoda bőséges rajzológárdájának már jeleztem, és azóta sem történt meg a módosítás? Hogy olyan városi buszjárat és megállói vannak a térképen, amik legalább 10 éve(!) megszüntek? Sőt azóta már az adott útszakasz is lezárásra került (ipari terület lett belőle az átjárás lehetőségének megszüntetésével) Város, nem világvége után kettővel lévő eldugott porfészek, ahol senki sem jár...

Ugyanez a változás az OSM-en gyakorlatilag a hivatalos bejelentést követően átrajzolásra került... Milyen érdekes... Ja, hogy ott nem kell szekesztőijog-osztó atyaistennek a jóváhagyása ahhoz, hogy valaki módosíthasson? Ja, mert azOSM-en egy elrontott módosításcsomag visszavonása nem igényel "kinek van meg az xyz tájegység korábbi verziója, mert rossz lett feltöltve és bedolgozva a db-be" reszelést? Meg ott nem kell várni arra, hogy guipszjakab zárolta a tájegységes, és "majd valamikor" elengedi...

Vedd észre, hogy a tuhu módszerei, a szerkesztési lehetőségek korlátai (egy tájegységet egy ember szerkeszthet egy időben, csak windows-on működő egyedileg reszelt alkalmazás, a szerkesztés visszavonásának problémaköre, stb) tette a tuhu-val azt, amit te az OSM-nek rósz fel. Lassú, nehézkes, 2020-ban gyakorlatilag vállalhatatlanul korlátozott workflow, úgy az adatközlésre, mint az adatok térképre szerkesztésére vonatkozólag.
Tudod ha a terepen látok valamit, ami az OSM-en nincs/nem úgy van fent, akkor azt akár ott helyben tudom javítani (tableten már próbáltam - működik), miközben a tuhu-ra ugyanezt maximum felszerkesztetni tudnám, bár lehet, hogy van/lehetne szekesztői jogom - de az egyedi alkalmazás már csak valamelyik régi virtuális gépemben van ott valahol...

Előzmény: alnibell (1042)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1042

Használhatsz nem létező kifejezést, jelzőt, attól nem leszel vitaképesebb, tisztességesebb meg végképp nem.

Meg hivatkozhat mindenkire, ami legfeljebb féltucat lekezelésre mindig kész személyt takar.

 

De hogy ne kelljen lapoznod, itt az egyik részválasz: 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156105819&t=9244206

Előzmény: _ZE (1041)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1041

Most még finom és visszafogott voltam a jelzővel, mert amit gondolok rólad, az nem biztos, hogy a fórumban elfogadható lenne. A "boomer" viszont rajtad kívül gyakorlatilag mindenki szerint illik rád.
Szóval, érdemi válasz van, vagy megint csak azért büfögtél ide, mert a kutya sem áll már veled onlie szóba...?
ha ez utóbbi, akkor az általad nyitott alnibell szomrokodója topicba büfizz legközelebb. Köszi.

Előzmény: alnibell (1040)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1040

Itt nem, amíg nem tudsz tisztességesen megszólítani valakit.
Másutt kaphatsz választ például arra, hogy miként is másolt az OSM.

De később a többire is visszatérek ott.

Előzmény: _ZE (1039)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1039

Hajrá, fejtsd ki, Boomer!

Előzmény: alnibell (1036)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.07 0 1 1038

:P

Még szerencse, hogy az önértékelésemben a legcsekélyebb mértékben sem meghatározó alnibell nick hozzáállása szerény személyemhez :D

Előzmény: alnibell (1037)
alnibell Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1037

Téged már régóta nem veszlek komolyan. Nem érdemled meg.

Előzmény: annyi baj legyen (1035)
alnibell Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1036

Sétálj csak bele a saját csapdádba!
Ha érdekel, majd kifejtem.

Előzmény: _ZE (1034)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1035

Jajj, már megint elutasították az ötletedet? 
Egyébként a levél írója gondolom, tud róla, és engedélyt adott rá, hogy kimásold egy nyílt fórumra az írását.
És igen, a tuhun  fél éves kéktúra változás nemhogy átvezetve nincse, hanem az út felmérve sem.  A tuhut pedig azok járatták le, akik már több, mint fél évtizede azt hajtogatják, hogy nem kell fejleszteni, mindent meg lehet oldani a jelenlegi eszközökkel.
Aztán nem oldottak meg semmit, az működik csak, amit anno Kolesár összerakott.


De, hogy ne dőljünk be alnibell szokásos sértett offolásának, jöjjön egy kis gis:
egy levelezés kapcsán merült fel az OKT régebbi változásainak az előszedése, és szokás szerint előkaptam az overpass turbo-t, svájcibicska helyett.
Két, eddig általam nem használt utasítás kellett, a timeline, és a retro, és máris látható lett, hogy a Naszályon hogyan változott az útvonal, hét éve:

timeline(rel,1582408);
foreach(
retro(u(t["created"]))
(
rel(1582408);
out meta geom;
);

);

http://overpass-turbo.eu/s/YN5

 

 

A 1582408-as kapcsolat a Nógrád - Becske szakasz azonosítója. Most a timeline, és a retro használatáról nem írok, ott a wiki.

Előzmény: alnibell (1033)
_ZE Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1034

[a tuhu adatbázisa] "amely az utóbbi években már nem frissül" - MMiért, nem így van? nagyon kevés megszállott van még, aki a tuhi "néhány" hátránya ellenére még szerkesztőként jelen van, mert ugye:

  • tájegységzárolós rajzolás, tehát ha valaki nagyobb melót csinál, akkor a másiknak várni kell, akár napokat is, hogy a saját szabadidejéből áldozva tudjon dolgozni.
  • a szerkesztésre használható alkalmazás kizárólag Windows-on fut
  • az alkalmazás használati joga fene-tudja-mennyire tisztázott, de leginkább bizonytalannak tűnik

Ez rögtön három olyan dolog, amit tényleg csak megszállottak fogadnak el 2020-ban - ráadásul egyik sem olyan, hogy "gyere cipó, hamm, bekaplak!" módon megoldható lenne.

 

"OSM, amely döntően csak átmásolta a TuHu adatait, a mai napig nem kész arra, hogy az így-úgy átmásolt adatokat a terepen ellenőrizze, nyomon kövesse" - a rajzoló felelőssége itt is, meg ott is, hogy az kerüljön a térképre, ami a terepen van. (Az állításod első felét meg alá kéne támasztanod valamivel, mert elég kemény hitelrontás szaga van - mellesleg nagyon nem igaz...)

 

 

Előzmény: alnibell (1033)
alnibell Creative Commons License 2020.10.06 0 0 1033

Idézet egy ma beérkezett levélből:

 

"Szövetségünknél a magyarországi gyalogos turistautak nyilvántartásának rendszere az utóbbi évek felmérési és térinformatikai technológiájának fejlődése következtében átalakult és nem a turistautak.hu adatbázisára épül, amely az utóbbi években már nem frissül."

Ugye-ugye, milyen jól működött a TuHu lejáratása. Ti is aktív részesei voltatok ennek.

Azt meg csak úgy mellékesen jegyzem meg, a szövetség elutasít egy olyan, néhány hónapnyi ráfordítást igénylő nyilvántartást, amelynek gyakorlatilag minden métere terepi felmérésen, igen gyakran azok sorozatán alapul.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az OSM, amely döntően csak átmásolta a TuHu adatait, a mai napig nem kész arra, hogy az így-úgy átmásolt adatokat a terepen ellenőrizze, nyomon kövesse.

 

De megnyugodhattok a MTSZ nem kér a felajánlott megoldásból. 

(Igaz, a másikat már nem fogom megérni.)

annyi baj legyen Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1032

Hopsz, a link természetesen nem localhost, hanem https://beta.heyjoe.hu/index.php?oldal=erdolatogatasi_korlatozas_terkep

Előzmény: annyi baj legyen (1031)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1031

A heyjoe.hu erdőlátogatási korlátozás térképrétege (http://localhost/heyjoe.hu/public/index.php?oldal=erdolatogatasi_korlatozas_terkep) geojson formátumban bármilyen webes térképhez szabadon felhasználható
https://beta.heyjoe.hu/erdolatogatasi_korlatozas_geojson.php


annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1029

Ez az, legyél inkább költő :D

Csak ne itt. 

Tudod, ez is olyan, mint az adatbázis, egy mezőbe bele lehet írni nem oda tartozó adatot, csak nem szabad. 

Mint verselni a gis topikban. Előbbiért az üzembentartó, utóbbiért a moderátor lesz mérges, de te legalább újra mártírnak érezheted magad ;) 

Előzmény: alnibell (1028)
alnibell Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1028

Ej, ej, le kell ülni pihenni! Látom, kezdesz kifulladni.

 

Addig is:

 

Egy ócska padon ülve, erős karjaival az asztalra könyökölve
Mereng.
Dús szőrzetű feje orra hegyén szemüveg,
dacos villanással amögül kérdi
Hát e szikrázó hevület mit sem ér?
Nem érti, fel nem fogja, hogy minden hiába,
nem megyek vele szobára.

Előzmény: annyi baj legyen (1027)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1027

Sejtettem, hogy bonyolult már neked ;) 

Előzmény: alnibell (1026)
alnibell Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1026

Bla-bla-bla-bla-...

Előzmény: annyi baj legyen (1025)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.16 0 2 1025

"De - most már utoljára - mégis mi olvasható ki ebből:"

 

Az, hogy nem tudod felismerni, hogy egy turistautak.hu-t érintő változtatásnak sem a fejlesztői, sem az (elképzelt) használói nem olvassák ezt a topikot.
Az, hogy senkit nem érdekelnek az ötleteid, te magad viszont nem tudod megvalósítani őket.
Az, hogy az adatbázistervezés alapjaival sem vagy tisztában (több értéket akarsz egy mezőben tárolni, ami ismét normalizálási problémát jelez, ráadásul rontja a teljesítményt brutál módon: full-text index használható rá, és a feldolgozáshoz is darabolni kell az eredményt)
A legalapvetőbb programtervezési mintákat sem követed, amikor egy más célra létrehozott adatbázismezőben akarod tárolni az adataidat.
Az, hogy mivel a saját topikjaid senkit nem érdekelnek, muszáj idejönnöd, mert a kis lelkecskédnek kell, hogy valami reakció jusson, hogy mártírnak, és meg nem értett zseninek érezhesd magad.


Előzmény: alnibell (1024)
alnibell Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1024

Ugye-ugye, csak nem tudsz leállni. Folytatod az ócsárlásom ugyanúgy ott, ahol korábban abbahagytad.

És hát Te vagy az isten, aki mindent tud és ezt szereti is érvényre juttatni.

 

De - most már utoljára - mégis mi olvasható ki ebből:

 

"Ha a GeoJaunt képes egy adatbázis mezőben lévő egynél több, valamilyen szeparátorral elválasztott karaktersorozat közül egyértelműen kiválasztani a keresettet, akkor a TuHu térképi adatbázisát alapul véve létrehozható egy olyan egységes turistaút-nyilvántartás, amely a megyei leválogatáson túl lehetővé tenné a turisztikai szempontból elhatárolt tájegységeken belüli megfeleltetést is.
Ehhez minden részinformáció adott.

Ha az indító kérdésre pozitív a válasz, akkor semmi korlátja nem lenne a fonódások, a jelalakok és színek kezelésének és csupán egyetlen új adatbázis mezőt igényelne."

 

Az, hogy kész van?

Vagy az, hogy várom a közreműködő(k) jelentkezését?

Netán az, hogy információt, segítséget kérnék a megvalósításhoz?

Vagy az, hogy kell-e valakinek?

Egyik sem!

Ez egy egyszerű közlés. Pont a korábbi megoldás tapasztalataira alapozva.

De legyél boldog, a támogató, ugyanolyan habitusú társaddal együtt, én itt befejezem.

 

Előzmény: annyi baj legyen (1023)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1023

Persze, sósavat is lehet üdítősüvegben tárolni. A biztosítékot is meg lehet patkolni. És ezt mind a gyakorlat mutatja, és ebből születnek a "pedig jó ötletnek tűnt" történetek.

Nem. Az adatbázis mezőit arra a célra használjuk, amire létrehozták őket. Ha más célra kell, akkor arra  másik mezőt kell létrehozni.
Ilyet középiskolás informatika órán sem próbálna meg egy kettesnél jobb tanuló.... Egyáltalán, hogyan tud ilyen megfordulni az agyadban? Ez ugyanolyan megoldásod, mint a képernyő tartalmát egy külső eszközzel rögzíteni, és egy homályos paca lett az egész, mert még a fókuszt sem állítottad be.
Trehányság, igénytelenség.
Bár tudjuk, te "nem veszel igénybe a saját értékrended szempontjából teljesen fölösleges ismeretanyagot". Ne is, rájönnél, mennyire nem értesz hozzá.

Előzmény: alnibell (1022)
alnibell Creative Commons License 2020.08.15 0 0 1022

"... az sem tűnik fel, hogy az adatbázis mezői nem  dobozok a sufniban, amiknek a tartalma független a feliratától"

Pedig a gyakorlat pont azt mutatta, hogyha a beírt adat típusa megfelelő, akkor lehet bármi is az adott rekord egy mezőjének a neve, használható a nem eredeti céllal azonos tartalommal is. (Többszörösen kihasználva.)

 

Tudod mit szeretnék? Ha felhagynál a tudálékos, mindenütt a provokáció lehetőségét kereső trollkodásoddal!

Tudom, ez reménytelen, Te már csak ilyen vagy.

Előzmény: annyi baj legyen (1021)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.15 0 0 1021

Miután annak felismerésére nem vagy képes, hogy az idehozott témáddal itt senki nem tud foglalkozni, mivel senki nem fér innen hozzá a turistautak.hu forrásához, annak a felfogására sem vagy képes, hogy egy régen megírt programrészlet nem fogja egy új mező találatát visszaadni, és még az sem tűnik fel, hogy az adatbázis mezői nem  dobozok a sufniban, amiknek a tartalma független a feliratától (azaz, nem hányhatsz bele mindent,, ami éppen az eszedbe jut), ezért ismételten igazolva látszik az alaptézis, hogy nem értesz hozzá.
Tudom, hogy te azt szeretnéd, hogy végre valaki rákérdezzen a legújabb agymenésedre, és tekervényes mondataiddal kifejthesd (amiket te választékosnak gondolsz, pedig csak modorosak), de az a helyzet, még most sem érdekli sem az itteni olvasókat, sem a turistautak fejlesztőit, sem az mtsz-t a turistaút nyilvántartásod. Bár ez utóbbit csak feltételezhetjük, hiszen nem kerested meg őket, még mindig arra vársz, hogy valaki elmesélje nekik, mekkora nagy agy vagy.

Előzmény: alnibell (1020)
alnibell Creative Commons License 2020.08.15 -1 0 1020

És hova jutottunk ettől:

 

"Ha a GeoJaunt képes egy adatbázis mezőben lévő egynél több, valamilyen szeparátorral elválasztott karaktersorozat közül egyértelműen kiválasztani a keresettet, akkor a TuHu térképi adatbázisát alapul véve létrehozható egy olyan egységes turistaút-nyilvántartás, amely a megyei leválogatáson túl lehetővé tenné a turisztikai szempontból elhatárolt tájegységeken belüli megfeleltetést is.
Ehhez minden részinformáció adott.

Ha az indító kérdésre pozitív a válasz, akkor semmi korlátja nem lenne a fonódások, a jelalakok és színek kezelésének és csupán egyetlen új adatbázis mezőt igényelne."

 

A módszer mindig ugyanaz. A témát feledve, megtalálni a célpontot és lődözni rá.

Ténylegesen ez a troll tevékenysége. Van itt kettő is. Hogy ne legyen kérdés, annyi baj legyen-ről és _ZE-ről van szó.

annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.15 0 0 1019

A frappáns visszavágások nagymestere :D

Előzmény: alnibell (1017)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.08.15 0 1 1018

Nem, azt mutattam be, hogy mennyire nem értesz hozzá. Te magad vagy a programozás és adatbázistervezés antipatternjeinek az archetípusa :)

Előzmény: alnibell (1015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!