Argentína 1982-ben megszállta az Egyesült Királysághoz tartozó szigeteket, de több ponton is elszámította magát. A brit hadsereg végül visszafoglalta Falklandot.
De szerintem nem jutna odáig a dolog.. olyan meglepetésszerű támadás szerintem nem ismételhető meg, mint 1982-ben a radarok fejlődése miatt.
A Harrierekben igazad van, de még a briteknek sem ment pénzügyileg, hogy még rendszerben tartsák az F-35 bevetésig. Szerintem az argentinok sem állnak jobban :)
"Amúgy lehetséges, hogy egy komolyabb hadművelet esetén igénybe vennének civil hajókat is, mint 1982-ben."
Ez mindigis a Royal Navy fundamentalis koncepcioja volt az I VH-tol egeszen napjainkig. Szoval biztos lehetsz benne. Viszont ezek a hajok jol meglesznek pakolva ertekes utanpotlassal emberekkkel es tenyleges vedelemmel nem fognak rendelkezni csak a tobbi hadihajo ernyojevel.
Zsiros kivanatos celpontok.
"Én arra tippelnék, hogy a Falkland-szigeteken nem csak annak a négy gépnek a működtetésére vannak berendezkedve. Az erősítést pedig (légi utántöltés segítségével) néhány nap alatt át tudják csoportosítani."
Az egesz teoria ( es ha van eszuk az Argiknak akkor az ovek is ) arra epul hogy meglepetesbol indulnak meg a szigetek elleni akciok az az nem egy felriasztott es megerositett Brit vedelem ellen.
Amugy ha beszereznek az Argik csak egy tucat tengorol vagy kontenerbol indithato felszin elleni rootrepulogepet, akkor azzal a mai vedelmet le is nullaztak. A 4 db EF nem elegendo folyamatos jarorozesre. essze nem . Raadasul a terulet is hatalmas. Az a negy csak arra lenne eleg hogy zarja a szarazfold feloli szektort folyamatosan. Ha tengorol vagy civil hajorol megkuldeneke a repteret es par fontosabb epuletet raktart laktanyat mondjuk este mikor nagyreszt mindenki benne van akkor a vedelem mar ossze is omlott. Mar csak a megadasrol tudnanak targyalni mert az eg az argike lenne .
"az bizonyos, hogy a QE előtt korlátozottak a britek lehetőségei.
de még ugye megvan az Illustrois és ott van az Ocean, az "Albionok", ezek még potens egységek,"
Mindketto mar csak helihordozo partraszallo feladatokra alkalmas csak.
"szerintem tutira van a briteknek jópár lezsírozott Harrier, amit nagy gáz esetén gyorsan aktiválni tudnak, de azt sem zárnám ki, hogy kapnának az USÁ-tól pár F-35-öt gyorsított eljárás keretében."
Egy darab (ismetlem ) egy darab uzemkepes vagy uzemkepesse teheto Harrier nincs GB ben a muzeumi peldanyokat leszamitva. Az osszeset eladtak a potalkatreszekkel egyutt az USA-nak cca 3 honapja. az OSSZESET !
Az USA pedig ket eve uzent egyett a feleknek amikor kijelentette hogy le kell ulniuk es targyalasokon rendezni az ugyet. Kvazi ezzel elismerte valamilyen fogku jogat az Argiknak a szigetekre. Hatalmas volt a felzudulas a Briteknel. Es persze attol meg hogy attolnak egy wing F-35 ot attol meg az nem hadrafoghato. Szemelyzet ? Alkatresz? Kikepzes? Fegyverzet? stb stb mind mind hianyzik. A QE elott nincs a Briteknek semilyen tenyleges kepesseguk a ezen a teruleten.
"összességében partra tudnának tenni kb. 3000 tengerészgyalogost (ezek között több elit rohamcsapat) és nagyszámú harcjárművet (akár egy páncélos dandárnyi erőt), közöttük az iraki háborúkban jól bemutatkozó Challenger tankokat."
Legiernyo nelkul es ellenseges tengokkal a vizben ez rizikos vallalkozas igy. Ha feltetelezem hgy az Argiknak sikerult a szigetet meglepetesbol elfoglalni ( kulonben nem is lenne szukseg egy expedicios flottara ) akkor van nekik ket legibazisuk a teruleten es tuti tokig meg is fogjak most erositeni a szigetet is. Raadasul ami nagyban valtoztat a dolgon hogy harom ot D/E esetleg nuki tengoval kell majd szamolni ami alapjaiban valtoztatja meg a jatekot. Anno az egy szem D/E tengo is haromszor jutott tuzelo helyzetbe es csak a Britek szerencsejen mult a dolog ( nem mukodo torpedok ) hogy nem lett belolle veszteseg. Raadasul volt lent 6 Brit tengo es egy marek tengoelharito hajo es bar kerestek de nem talaltak meg az Argi ladikot.
"összességében partra tudnának tenni kb. 3000 tengerészgyalogost (ezek között több elit rohamcsapat) és nagyszámú harcjárművet (akár egy páncélos dandárnyi erőt), közöttük az iraki háborúkban jól bemutatkozó Challenger tankokat."
A Challenger 2 csak a második iraki háborúban tudott bemutatkozni. De ott elég jól sikerült :-)
Amúgy lehetséges, hogy egy komolyabb hadművelet esetén igénybe vennének civil hajókat is, mint 1982-ben.
"arra persze kíváncsi lennék, milyen hamar tudnák a falklandi légierőt felfejleszteni, ha megneszelnek valamit... mert anélkül valóban kockázatos lenne bármilyen flottaművelet, mégha a Type 45-ös rombolókat a legkorszerűbb légvédelmi platformként tartják is számon manapság."
Én arra tippelnék, hogy a Falkland-szigeteken nem csak annak a négy gépnek a működtetésére vannak berendezkedve. Az erősítést pedig (légi utántöltés segítségével) néhány nap alatt át tudják csoportosítani.
az bizonyos, hogy a QE előtt korlátozottak a britek lehetőségei.
de még ugye megvan az Illustrois és ott van az Ocean, az "Albionok", ezek még potens egységek, szerintem tutira van a briteknek jópár lezsírozott Harrier, amit nagy gáz esetén gyorsan aktiválni tudnak, de azt sem zárnám ki, hogy kapnának az USÁ-tól pár F-35-öt gyorsított eljárás keretében.
amit most be tudnának vetni partraszálló flottaként a britek, a következő hajók (plusz kíséretként a HMS Illustrious ASW platformként és az új Type 45-ös rombolók):
HMS Ocean: 830 tengerészgyalogos és 40 harcjármű (köztük akár Challenger MBT-k), Seaking/Lnyx akár Apache helikoptertek, nyugdíjazása előtt 15 Harrier
Albion osztály, két hajó: egyenként 400 tengerészgyalogos, 30 APC és 6 Challenger MBT, 4 helikopter
Bay osztály, három hajó: egyenként 700 tengerészgyalogos, 24 Challenger MBT vagy APC vagy 150 teherautó, 200 tonna hadianyag
összességében partra tudnának tenni kb. 3000 tengerészgyalogost (ezek között több elit rohamcsapat) és nagyszámú harcjárművet (akár egy páncélos dandárnyi erőt), közöttük az iraki háborúkban jól bemutatkozó Challenger tankokat.
arra persze kíváncsi lennék, milyen hamar tudnák a falklandi légierőt felfejleszteni, ha megneszelnek valamit... mert anélkül valóban kockázatos lenne bármilyen flottaművelet, mégha a Type 45-ös rombolókat a legkorszerűbb légvédelmi platformként tartják is számon manapság.
Nezd ! Hogy mi lesz azt meglatjuk. En a velemenyemet mondtam el es tartom tovabbra is. Ha a Britek 2018-20 koryeken hadrendbe akarjak allitani a QB-t akkor elotte 2-4 evvel az Argik megprobaljak megint.
Szerintem cca 2015 re lesznek eloszor keszek erre ha az amit elterveztek az menni fog nekik. Ha kapnak segitseget mastol akkor elobb.
"Ennek ellenere Argentina felujjjitja Orion repulogepeit, hadihajoi nagyreszet tengeralattjaroit elkezdi befelyezni, es nuki meghajtas programot indit."
Hm, egy sor országot lehetne mondani, amely a súlyos gazdasági válság ellenére költ fegyverekre...
"Tobb teruleten van meg folyamatban fejlesztes de ami a lenyeg hogy a szukseges zsetont ami a gazdasagban mint egy falat kenyer kelenne a seregbe oli."
Argentína 2012-ben ötmilliárd dollárt költ a fegyveres erőire, ami a GDP 1,1%-ka.
"Szoval mit is akar Argentina ? Babakocsit vagy geppisztolyt /"
"Éppen ez az. Egy ilyen komoly hadműveletet nem lehet titokban tartani. Pláne nem napjainkban."
Mar a tortenelemben sokkal korabban sem lehetett titokban tartani. Lasd pl a Sztalint is figyelmeztettek Hitler 41 es tamadasorl, es Hitlert is a Bagratyion hadmuveletrol. Sot az Izraeli vedero is tudott az arabok hatar menti felfejlodeserol ( es lehetne sorolni tovabb ) azonban rossz EMBERI dontes miatt a felsorolt minden esetben bekovetkezett az ami elkepzelhetetlen volt. Ez az emberi faktor ma is benne van a rendszerben sot a politikusok nagyobb dontesi ternyerese miatt ez csak novekedett.
Az az hiaba tudhatnak a keszulodesrol ha egy Brit politikus pl csak bloffnek vagy valasztasi keszulodesnek minositi majd.
"Napjainkban azonban már nem csak ennyi erő állomásozik a szigeteken."
Ahogy mondtam ha meglepik oket mondjuk egy karacsony utani ejszakan vagy szilveszteri hajnalt is mondhattam volna akkor az az ero is majd hogy semmi.
"Nekem továbbra is az a véleményem, hogy Argentína - a szájkarate ellenére - inkább diplomáciai úton próbálja majd elintézni a dolgot."
Gondolom ismered a babakocsi geppisztoly tanmeset, tanviccet ? Ez alapjan akkor rakd ossze te a kep darabjait.
Argentina az allamcsod utan nem kap mar hosszu hosszu evek ota nemzetkozi hitelt. Mindent sajat maganak kell finasziroznia. A gazdasaga olyan allapotban van hogy csak akkor importalhat egy ceg ( barmelyik akar multi akar kis kereskedo ) ha az import mertekevel megegyezo exportot tud felmutatni. A Fiat gyar csak ugy tudja sajat alkatreszeit az argi gyarba beszallitni hogy gyermektapszert importal onnan annak ertekeben es adja el mas orszagban ! A gazdasag nyog es haldoklik. Ennek ellenere Argentina felujjjitja Orion repulogepeit, hadihajoi nagyreszet tengeralattjaroit elkezdi befelyezni, es nuki meghajtas programot indit. Tobb teruleten van meg folyamatban fejlesztes de ami a lenyeg hogy a szukseges zsetont ami a gazdasagban mint egy falat kenyer kelenne a seregbe oli. Egyelore nem latni hatarozott nagytestveri tamogatast de ha ez "beut" akkor ez a folyamat kategoriakkal fog felgyorsulni.
Szoval mit is akar Argentina ? Babakocsit vagy geppisztolyt /
"Ez a meglepetes a kezdemenyezes elonye !!! Ennyit jelent jelenthet !"
Éppen ez az. Egy ilyen komoly hadműveletet nem lehet titokban tartani. Pláne nem napjainkban. A britek még 1982-ben is rájöttek arra, hogy készül valami, csakhát az a hetvenvalahány tengerészgyalogos meg a néhány tucat helyi önkéntes nem tudott sokat tenni.
Napjainkban azonban már nem csak ennyi erő állomásozik a szigeteken.
"Szerintem messze nem kizart hogy ujra nekirugaszkodnak ha kapnak erre politikai katonai buzditast tamogatast valakiktol."
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy Argentína - a szájkarate ellenére - inkább diplomáciai úton próbálja majd elintézni a dolgot.
Ha nallad van egy szuper MINIMI golyoszoro Picatiny sinrendszerrel ejjellatoval optikai celzokeszulekkel de valaki a fa mobul a hatad mobott kiugrik es egy bottal fejbever akkor ugye a nagy technologiai kulonbseg nem szamit.
Ez a meglepetes a kezdemenyezes elonye !!! Ennyit jelent jelenthet !
"Szerintem nem lesz argentin támadás. Illetve szájkarate lesz, de a tényleges támadást nem fogják bevállalni."
Az argik igen elkeseredetten akarjak azokat a szigeteket. Jobban mint mi Erdelyt. A QE utan evtizedekig meg eselyuk sem leszerre, plane hogy a Britek meg szoba sem allnak veluk ebben a temaban. Szerintem messze nem kizart hogy ujra nekirugaszkodnak ha kapnak erre politikai katonai buzditast tamogatast valakiktol.
"Nem tudom, például a kínai, orosz torpedók mennyire kompatibilisek az argentinok német tengeralattjáróival..."
Meret megegyezik. A kinai torpedok egy resze gyakorlatilag a MK-48 mod 2 vel egy az egyben megegyezik. Szerijnem nem nagy melo egy szoftveres patch osszehozasa. Vagy egyszeruen az egesz regebbi amugy is elavuloban levo tuzvezeto rendszert lecserelik kompletten es akkor meg van oldva a dolog.
"Milye nincs ami akkor volt ? Es milye van ami akkor nem volt ?"
Nem az a fő kérdés, hogy milye van, vagy milye nincs, hanem az, hogy azok milyen minőségűek. És Argentína az elmúlt harminc évben ilyen-olyan (elsősorban gazdasági) okból nem nagyon tudta fejleszteni haderejét (gondolok itt elsősorban a nagyon fontos légierőre).
"Az Argik meg nem hulyek hogy addig varjanak ameddig a QE rendszerbe all a vasdarabjaival."
Szerintem nem lesz argentin támadás. Illetve szájkarate lesz, de a tényleges támadást nem fogják bevállalni.
"Itt felszerelesrol eszkozokrol fegyverekrol beszelek. Raketak torpedok ilyesmi. Foleg egyebb Del Amerikai orszagoktol es vagy rajtuk keresztil orosz kinai eszkozkrol beszelek."
Nem tudom, például a kínai, orosz torpedók mennyire kompatibilisek az argentinok német tengeralattjáróival...
Ilyesféle támogatást 1982-ben is kaptak az argentínok, bár nem olyan nagy mértékben.
"Ha szarban van odahaza a kormany a vezetes es kenyer eppen nincs akkor cirkuszt kell adni a nepnek. Ilyen eset pedig pikk pakk elofordulhat."
Az argentínának nyújtott esetleges külföldi támogatás kapcsán említettem meg.
Persze uti a ko az ollot, de a papir uti a kovet, es a papirt az ollo.
Idozites kerdese. A Daring kaphat egyet a veknyaba es akkor nincs legvedelem. ( felszini ) Es mind ez mar tortenhet akkor amikor a negy EF mar ki van keszitve .
Egy donto dolog az Argik oldalan van.
Ok dontik el MIKOR HOGY HOL tamadnak. Kezdemenyezes. A Britek ha a hirszerzesuk nem jelzi idoben vagy eppen felrevezetik oket, vagy csak a politikusaik lassan dontenek akkor csak loholni tudnak az esemneyek utan .
szerintem ott a hiba, hogy az Orionoknak nem sok idejük lenne szabadon kóricálni.
Typhoon-ok, a Sentry AEW gép, a Dauntless radarja. A Dauntless sampson radarjának és Silver rakétáinak hatótávolsága olyan, hogy akár argentin reptérről felszálló gépet elér.
mondjuk ha jól tudom, most nincs a briteknek Orionhoz hasonló gépük, de el tudom képzelni, hogy kapnának bár P-8-at az amiktól, mint ahogy megkapták a Stingereket az első háborúban.
a britek tűrőképesség ma nem tudom milyen, de eddig nem volt rá panasz :)
egyébként, hogy a Dauntlesst odaküldték, azért jelzi, hogy komolyan veszik az ügyet..
Viszont az egy szem Arg tengo kint volt vegig es haromszor kerult tuzelesi helyzetbe. Mindharomszor torpedo hiba miatt uszta meg a Brit egyseg a talalatot es valszeg a sulyedest. Az egesz tengovadasz felszini egyseguket rauszitottak es nem talaltak az argi tengot, plusz a sajat tengojaik is vadasztak ra a blokad fentartasa melett.
Ez volt egy tengoval, es akkor kepzeld el mi lenne harommal vagy ottel mukodo torpedokkal.
Mondjuk a Britek elkapnanak 2 Argit az Argik meg egy Brit tengot meg par felszini egyseget. Azokon a vizeken az idojaras egyszeruen pocsek. Ha vizbe kerulsz meg akkor is huzos a dolog ha van rajtad TPS de annak a felvetele ido mindig. Szerintm bar a Britek hajlandoak aldozatokat hozni es hozza vannak szokva a veszteseghez de a masodik hajo es legenyseg nagyreszenek elvesztese utan bedobnak a torolkozot. A korabbi Exocet talalatoknal illetve bomba talalatoknak volt ido a mentesre. Most nem biztos.
Plus az Argi Orionok modernizalasa elkeszult az Orion flottajuk modernizacioja is. Tartok tole hogy a Brit tengokbol vad lenne es nem vadasz. Egy tengonak akkor van maximalis hatekonysaga ha szabadon vadaszhat. Ez meg a CVBG koteleken belul is adott nekik egy bizonyos hataron belul.
Ha gyakorlatilag fixen lesznek ott a Brit tengok akkor levadasszak oket .
a mostani Regimentben van egy jó cikk a Falkland-háborúról kitérve az előzményekre, a szárazföldi-kommandós csapatokra, a haditengerészetre és ami igen érdekes, a konfliktust bemutatja argentin szemszögből is.
"Gondolom nem véletlen, hogy jelentős haderőt állomásoztatnak a szigeteken."
Jelentos ??? En inkabb csak emlitesre meltonak mondanam. Ha a meglepetes meg van akkor pillanatok alatt ledaraljak oket.
"Viszont ez igaz Argentínára is. Ma már nem lenne képes olyan hadművelet végrehajtására, mint amit 1982-ben megcsinált."
Milye nincs ami akkor volt ? Es milye van ami akkor nem volt ?
"Ez napjainkban valóban igaz (bár ki tudja, Ascension szigetéről megoldható). Viszont ha hadrendbe áll a Queen Elizabeth, fedélzetén az F-35-ösökkel (ha végre-valahára sikerül befejezni a programokat)..."
Az Ascension csak attelepulesre johetne szamitasba. Messze van es igen kimerito onnan elballagni a Falklandig ott jaroorozni majd vissza. Elesben ez nem jatszana szerintem. Az Argik meg nem hulyek hogy addig varjanak ameddig a QE rendszerbe all a vasdarabjaival.
"Hát nem tudom, mennyire kell számolni a három argentin tengeralattjáróval...viszont a briteket sem kell félteni ezen a téren (már hadrendbe állt az első Astute-osztályú ladik)"
Egyreszt a vedekezo van elonyben. Mar gondolok itt az argi flottara es tengokra akik egy utvonalat ( amit valtoztatnak rendszeresen ) vedenek mivel a tamadonak kell odamennie es ha az argik valtoztatnak az iranyon sebessegen akkor neki extran valtoztatni kell vagy lemondani a predarol. Az az at kell tornie az argi vedelmi vonalat. Lenne az argiknak veszteseguk ? valszeg igen Elobb utobb elkapnanak egy vagy tobb Brit tengot ? Valszeg igen. Ennek oka hogy azon a kornyeken a kontinentalis talapzat miatt gyakorlatilag partmenti vizekben jatszanak a ladikok. Ott a nuki elveszti elonyet es a DE erore kap. Erre lettek kifelylesztve. Raadasul ott van meg az Antarktisz jege is es egyebb nyalanksagok. Ha a hireknek hinni lehet 2015 re mar5 hajojuk lesz az argiknak. Ez pedig mar eszmeletlen kockazatot jelentene a Britek szamara.
"Szeritem ezzel nem kell számolni. Mármint hogy tevőlegesen (csapatok bevetésével) bárki támogatná Argentínát a britek elleni háborúban."
Nem csapatokra gondoltam. Motivalt emberanyaguk boooooven van az argiknak. Itt felszerelesrol eszkozokrol fegyverekrol beszelek. Raketak torpedok ilyesmi. Foleg egyebb Del Amerikai orszagoktol es vagy rajtuk keresztil orosz kinai eszkozkrol beszelek.
"Napjainkban már nem ez mozgatja az országokat, legfeljebb az üzlet."
Ha szarban van odahaza a kormany a vezetes es kenyer eppen nincs akkor cirkuszt kell adni a nepnek. Ilyen eset pedig pikk pakk elofordulhat.
"Tarsadalmi akarat lehet hogy meg van a szigetek megvedesehez de a katonai ero csak akkor all rendelkezesre ha az esetleges Argentin invazio elott letelepitik oda."
Gondolom nem véletlen, hogy jelentős haderőt állomásoztatnak a szigeteken.
"Ugyanis ma mar nem kepes olyan expedicios haderot kiallitani GB mint anno."
Viszont ez igaz Argentínára is. Ma már nem lenne képes olyan hadművelet végrehajtására, mint amit 1982-ben megcsinált.
"Egyaltalan nincs legifedezet [...]"
Ez napjainkban valóban igaz (bár ki tudja, Ascension szigetéről megoldható). Viszont ha hadrendbe áll a Queen Elizabeth, fedélzetén az F-35-ösökkel (ha végre-valahára sikerül befejezni a programokat)...
"[...] es ma mar komolyabb Argentin tengoflottaval is kell szamolni."
Hát nem tudom, mennyire kell számolni a három argentin tengeralattjáróval...viszont a briteket sem kell félteni ezen a téren (már hadrendbe állt az első Astute-osztályú ladik).
"Ami meg bejatszhat hogy szerintem tuti kapnanak segitseget tamogatast "mashonnan" is."
Szeritem ezzel nem kell számolni. Mármint hogy tevőlegesen (csapatok bevetésével) bárki támogatná Argentínát a britek elleni háborúban.
"Egy "rebellis" sziget visszavetele akar eroszakkal is a gazimperialistak megleckeztetese melett tobbeknek lenne egy nyero uzenet ."
Napjainkban már nem ez mozgatja az országokat, legfeljebb az üzlet.
Tarsadalmi akarat lehet hogy meg van a szigetek megvedesehez de a katonai ero csak akkor all rendelkezesre ha az esetleges Argentin invazio elott letelepitik oda. Ugyanis ma mar nem kepes olyan expedicios haderot kiallitani GB mint anno. Egyaltalan nincs legifedezet, es ma mar komolyabb Argentin tengoflottaval is kell szamolni.
Ami meg bejatszhat hogy szerintem tuti kapnanak segitseget tamogatast "mashonnan" is. Egy "rebellis" sziget visszavetele akar eroszakkal is a gazimperialistak megleckeztetese melett tobbeknek lenne egy nyero uzenet .
Csak kérdés ugyebár, hogy az argentin erők elegendőek-e a Falkland-szigeteken állomásozó brit erők megsemmisítéséhez?
"Thompson szerint a harminc évvel ezelőtti háborúval ellentétben Nagy-Britannia most tengeri úton sem tudna a helyszínre küldeni légi támogató erőt, mivel leszerelte repülőgép-hordozó kapacitását."
Ez igaz. Erre az évtizedre. Utána viszont hadrendbe áll a Queen Elizabeth, fedélzetén az F-35C-kel (legalábbis most úgy néz ki...).
Mondjuk az Ascension szigetéről (légi utántöltő repülőgépek támogatásával) nem lenne lehetetlen Typhoon repülőgépek bevetése, sőt.