Egy lakasfelujitas kapcsan a teljes futesrendszert csereljuk egy 70 nm-es lakasban. Buderus 24 kW fali kombi turbos kazanon gondolkozunk, de ezek viszonylag ujak es nem tudom mi a tapasztalat roluk - osszehasonlitva pl Vaillant-tal. Ezen tul, a mester javasolja, hogy a futes vezetek muanyag legyen a jarolapok alatt ne rez a falban), hogy egy kis komfort erzest adjon. En egy kicsit tartok a meghibasodas veszelyetol es akkor csak az alattam levotol tudom meg, ha baj van, mert beazik es torhetjuk a burkolatot...
Minden tapasztalatot, velemenyt szivesen olvasnek ezzekkel kapcsolatban!
"Orommel" tajekoztatok mindenkit, hogy 3 es fel ev utan az SD Twin eloadta elso hibajat. Kilukadt a 10 bar-os HMV tagulasi tartaly. 21 ezer forintba fajt, amde az is kiderult, hogy a nem SD markaszerelo a beuzemelesnel *szott lemerni a gaznyomast es szimplan az elektronikan szabalyozta le 24-rol 15 kw-ra, igy az ajanlott 12 mbar gaznyomas helyett 17 mbar-ral szguldott a gaz az egokhoz.
Érdeklődni szeretnék, hogy cserélt-e le mostanság valaki Termoöv kazánt ugyanolyan teljesítményű, mondjuk Vaillant kazánra. Tényleg kevezebbet fogyasztanak a közel azonos paraméterrel rendelkező, de drágább öntöttvas állókazánok?
1. Kéményseprőknek nem kell látni a konvektort (parapetes esetben), a kéményseprő a készüléket nem, csak a kéményt fogja nézni (kéményes esetben)
2. A kéményesek veszik át a kéményt a gázosoknak csak za általuk adott papír kell, hogy a kémény tudja az előírt követelményeket.
A gázos engedélyeztetés 30 napon belül kell hogy meglegyen. Minél előbb jó lenne beadni a tervet, mert ilyenkor kezd sok lenni a munka hirtelen és lelassul az ügyintézés.
Egyébként a szolgáltatónál kérjél listát a tervezőkről (esetleg ajánljanak egyet ők a listából), a tervező intézze a dolgokat, így elég gyorsan szokott menni a dolog.
Bár új vagyok itt a topikban, de régóta olvasom és jegyzetelem a fontos infokat, és asszem' most jött el az a pont, amikor okosabb kérdezni.
Helyzetem:
Tuljadonosa lettem egy 80m2-es 3 szobás régi bérházi lakásnak (magassága 3.80), ami erős felújításra szorul, többek közt a fűtés és HMV ellátás sem túl kielégítő.
2 lehetőség adódik a korszerűsítésre:
1. (Ócsó) A meglévő konvektoros fűtés átnézése és a hiányzó konvektor/ok beszerelése, amit/amiket csak külső homlokzaton lehetne kivezetni. Ehhez ÁNTSZ + építési engedély mindenképp kell. Kéményseprőnek is kell látnia? Plusz az átfolyós kazán cseréje egy korszerűbb tipusra. A topikból tudom, hogy a felszerelés után ezt is engedélyeztetni kell. (Kéményseprőkkel, vagy gázosokkal?)
2. Központi fűtés és HMV turbós vagy sima kombi kazán segítségével.
- Kell egy szakvélemény a kémények állapotáról
- Kell egy épületgépész aki hőszükségletet számít + megcsinálja a terveket
- Kell egy cég aki a kéményes szakvélemény birtokában és a tervek alapján kibéleli a kéményt
- Ezt át kell veteni (gázművek? kéményseprők?)
- Kell a víz-gázos aki megcsinálja a rendszert (radiátorokat, kazánt, kiállásokat)
- Ezt megint át kell vetetni (gázművek)
...és már kész is. Huhh... Nem egyszerű.
Kérdezném, jól sikerült összeraknom a sorrendet ?
Melyik mennyi idő alatt készülhet el (engedélyeztetésestől)?
Használ már valaki Saunier Duval Ecosy kondenzációs kazánt? Nekem egy padló-, fal- és mennyezetfűtési rendszerem van és hőszivattyú helyett, átmenetileg - egy olcsóbb kondenzeciós kazánnal szeretném megoldani a fűtést. Érdekelne minden tapasztalat!
Ez az eppen szaritando torolkozonel erdekes, vagy ugy altalaban a szaraznal is? Elobbi engem nemigen zavarna, hiszen az a felfutes es furdes utan kerul oda, amikor ugyis elhagyjuk a terepet. Nalunk sincs egyeb tervezve, bar hosszabbtavon majd kene a jarolapba villanyos padlomelegites csak komforterzethez a rovid kritikus idoszakokra (mind evszakra mind napszakra ertve). Lehet, hogy ez keves? A furdoszoba amugy 1000W koruli futotestet kivan ugyhogy bar 6,7 nm de biztos szamitana (pont futetlen helyisegek vannak korulotte).
a saját házunknál most azt csináltam, hogy az ablak alá terveztem egy kisebb felületű radiátort, és törölközőszárítónak pedig egy nagyobb teljesítményűt, amire terítve a cuccot, nem takarom le az összes csövet...
A fürdőszobában szeretnénk törölközőszárítós radiátort beépíteni. Valaki azt mondja, hogy ha rajta lesznek a törölközők, akkor annyira lecsökken a hőleadásuk, hogy nem fogja tudni kifűteni a fürdőt. Van valakinek ezirányú tapasztalata? Vagy ez csak kiegészítő fűtésként alkalmazható a síkradiátoros megoldás mellett?
Igen érdemesebb a parapetes kivitelt választani, de ez építési engedély köteles, úgyhogy terveztetni kell... A tárolós melegvízellátás szintén jó (de nincs összefüggésben a parapetes dolologgal).
vizhalozatba szeretnek nyomascsokkentot es egy elektromos magnesszelepet szerelni(es ezzel az ejjeli es hetvegi idoszakra lekapcsolni az egesz vizhalozatot). Mennyibe kerulnek ezek es hol erdemes erdeklodni?
elektromos magnesszelepben van olyan ami nyomaslokes nelkul nyit es napi 3-4 zarast nyitast hossutavon bir?
Sziasztok!
Mostanában terveztetjük leendő családi házunkat. Gáz-fűtés tervezővel előzetesen beszéltünk, egyik kérdése volt, hogy milyen kombi kazánt szeretnénk: turbós- parapetes vagy kéményes? Ő inkább a parapetest ajánlotta, szerinte a kémény bélelése kb. annyiba vagy többe kerülne, mint az árkülönbözet.
Fontos lehet, hogy nem átfolyós vízmelegítőst, hanem melegvíztárolóst szeretnénk.
Mi a véleményetek, érdemes inkább a turbós-parapetes kazánt választani?
Az építkezésban most jutottunk el a fűtés szereléshez. Gépészeti terv nem készült még.
Padlófűtéssel kombinált szegélyfűtést szeretnék a házba. A padlót igazából csak temperálni szerteném a gyerekek mindig a földön ülnek, játszanak, a fő fűtést a szegélyradiátortok adnák.
Van e közötettek tapasztalata ilyen fűtési rendszerrel , vagy általában a szegélyfűtéssel?
Kazánnak a SD Isotwin F24-etnéztem ki - ott van ismerős :) -. Ez mennyire jó választás egy négytagú családnak 116nm -es házban- 2 mosdó, 1 kád,1zuhanyzó + konyha melegvízvételi helyek -.
Adva van egy csapadékvíztározó tartály /~30m3/. Ebből szeretnék locsolni aránylag nagyobb /400m2/ füves területet. További követelmény, hogy a házban a 2 wc és a mosógép ellátását is a csapadékvíztározóból kellene megtáplálni.
Milyen szivattyút vegyek, milyen egyéb alkatrészek kellenek?
HI! Igen,gyanakszok,pesti lakás,itt pesten 6 évente hitelesíteni kell legalábbis ebben a házban--ezt az ökörséget.. 6 év letelt,szerintem rosszul mér ezért kérdeztem,a hitelesítés meg állítólag annyit jelent hogy beszerelek egy újat és bejelentem a régi mérőóra állását meg a számát meg az új vízóra számát. A vízmű nem tudod mennyiért csinálja meg mindennel együtt?
Helló Mindenki! Valaki meg tudná mondani hogy vízóracserét bárki végezhet vagy csak szakember,kell-e valamilyen papírt benyújtani a vízmű felé hogy elfogadja?
Már túl vagyok rajta... 130-ba volt. Egyébként készülékcsere lesz, és a kéményseprő nem volt hajlandó szakvéleményt adni a régi bélelésre. Az üzembehelyező szakszervíz nem hajlandó garanciálisan beüzemelni az új készüléket a kéményseprő és a gázművek jóváhagyása nélkül. Lehet hogy megérte volna gari nélkül, bekapcsolni én is tudom.
A boylerekhez általában gyárilag jár egy kombinált visszacsapó-biztonsági szelep. Azért csöpög, mert a visszacsapó rész nem engedi a hálózat felé tágulni,a biztosági meg kinyit, mert ettől még tágulni akar. Feltétlezem neked is ez van, csak nem jól műxik (régi, vízköves stb.) -> cserebere. R.
Adva van egy hétvégi ház, ahol a vizellátást a pincében elhelyezett nagy műanyag tartály és házivizmű biztosítja. Erre van kötve egy 120L-es hajdú bojler.
A gond az, hogy amikor a bojlerben melegszik a viz, akkor a tágulás miatt nem a biztonsági szelepnél csöpög a viz, hanem a házivízműben lévő nyomás nő meg.
Mit lehet ebben az esetben tenni, létezik valamilyen visszacsapó szelep ami megakadályozza, hogy a nyomás a házivizmű felé hasson ?
Sziasztok! Réz cső forrasztásához milyen anyagok, szerszámok kellenek. Kazán és osztó közötti szakaszt szeretném átalakítani. A két évvel ezelőtti szerelésből cinre, valami folyósító szerre és forrasztó ketyerére emlékszem (egy kézi forr.pisztoly amibe egy gázzal töltött tartályt kellett illeszteni), csővágó herkentyű.
Leírná nekem valaki ezek pontos nevét, hogyan kérjem az üzletbe. Valamint a forrasztás menete is érdekelne. Előre is köszönöm!!!