Keresés

Részletes keresés

swordmanus Creative Commons License 2010.01.08 0 0 1774
Kutyamenhelyek szívesen befogadják.:-)
Viccet félretéve: szerintem még garanciás, jelezd ott, ahol vetted/kaptad.
Előzmény: wrc013 (1773)
wrc013 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 1773
Hi,

Fél éve vettem 1 memory matracot párnával, a párna ajándék volt.
A párna 2 hónapot bírt, azóta használhatatlan.
A matrac meg szerintem túl puha lett, ez alatt azt értem, hogy ha ráfekszek érzem a keresztléceket a bordámban! A matrac 20 cm vastag.
Szerintetek ez normális? Ennyi van ráírva h visco memory foam matrac!
Kéne valami alá vagy csak dobjam ki?
Petya79 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1772
A memory réteg nem igazán támaszt alá, ezért szokták kombinálni hideghabbal vagy táskarugóval. A hideghab alapú memory matracok ugyanúgy igénylik a farugós - vagy egyéb jellegű rugalmas - tartószerelést, mint az összes többi acélrugó nélküli hab ill. latex matrac.
Előzmény: blckwd (1769)
Petya79 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1771
1991 óta bizonyos szintű fejlesztések a Tempurnál is történtek. 2006-ban született meg a nagy sűrűségű Tempur HD, majd 2009-ben a legújabb extra lágy anyag, a Tempur ES (mindkettőt párnázó rétegként használják). Ez utóbbi állítólag gyorsabban reagál, mint az "eredeti" Tempur anyag. Bár kipróbálni sajnos még nem volt lehetőségem, és azt sem tudom, hogy itton hol lehet megtalálni...
Előzmény: swordmanus (1764)
Jar-Jar Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1770
Üdv

Karácsony óta alszok egy Novetex biomatracon, és nagyon elégedett vagyok. Előtte egy 10 éves rugós matracon aludtam, amit szerettem, de a rugók már nyomták a bordáimat, és ez igen zavaró volt :D
Úgyhogy nagyon örülök annak hogy teljesen "fémmentes" az új matrac :) .
3 cm kókusz, 12 cm latex hab felelt meg nekem legjobban, teflonszálas borítással.
Érdekes módon, ahogy ráfekszem kellemes hűvös benyomást kelt, ami nekem nagyon bejön. Nem hideg vagy ilyesmi, hanem az érintése olyan kellemes szellős. Elsőre furcsa volt hogy nem rugózik annyira mint a régi, de ez ugye csak a leülés pillanatában tűnik fel. Isteni feküdni rajta, kellően kemény, stabil, mégis kellemes puha. Nincs süppedős érzés, egyszerűen kényelmes és tart ahogy kell. A puhasága nekem pont megfelelő (majdnem hason szoktam elaludni). Kb 1 hétig tartott míg hozzászoktam azt hiszem, egy fix keretes ágyrácson használom. Olvasni, meg csak úgy fetrengeni is nagyon kényelmes. Kétségtelen hogy nem olcsó egy ilyen, de szoktak lenni akciók, én is így vettem.

Üdv
blckwd Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1769
igazad van hiányos a szöveg és lehet a megfogalmazásom sem tökéletes hiszen az alváspozició változtatása éppen akkor gyakori és szükséges ha rossz a fekhelye az illetőnek. (megmondom őszintén ide tökéletesen illő leírást, statisztikát nem találtam ) de a lényeg a léces rendszerek segítik a mozgást és alá is támasztanak rendesen a memory- matracok csak alátámasztanak . ezért aki úgy akar felkelni az ágyból ahogy lefeküdött annak tökéletes lehet egy memory-s matrac én néha mást is csinálok az ágyban és szeretem ha nem akadályozza semmi a mozgásomat de mint ahogy a hozzászólásaimat kezdtem az emberek nagyrészének teljesen mindeggy mi van alatta (mikor alszik) és jól alszik.
Előzmény: Petya79 (1763)
swordmanus Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1764
Igen, a régi (azóta is eredeti, változatlan) tempur matracok nemcsak túl lomhák ahhoz, hogy az ember megforduljon, de ha hűvösebb a hálószobád, még ridegebbek is. Hiába melegíti fel a tested, ha melletted meg hideg. Én a kiállított darabból, 20+ fokban is alig bírtam kimászni.
Előzmény: Petya79 (1763)
Petya79 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 1763
Az idézett szöveg elég hiányos, hiszen nem a mozgás okát vizsgálja.
A pontos megfogalmazás az lenne, hogy a nemREM szakasz(ok)ban képesek vagyunk különböző mozgásokat végezni, így akár alváspozíciót változtatni vagy szélsőséges esetekben akár alvajárni. De ez csak mint lehetőség fogalmazódik meg, és nem arról van szó, amit írtál, azaz hogy egy feltétlenül SZÜKSÉGES, elengedhetetlen tevékenységről van szó. Ezt bizonyítja az is, hogy az izomtónus már nemREM szakaszban is csökken; sőt mi több, ebben a szakaszban következik be a test pihenése (az REM szakaszban már lelki pihenésről beszélünk).
A mozgással összefüggő magyarázat pedig elég egyszerű: - ahogyan Te is megfogalmaztad az előzőekben - azért vált alváspozíciót az ember, mert egyes pontokon (főleg a medence, csípő, vállak tájékán) nagyobb felületi nyomás alakulhat ki, lelassítva ezzel a megfelelő véráramlást.

A korábbi megfogalmazásod viszont több szempontból sem állja meg a helyét:

"A memory-s matracok nem rosszak de max 3-4 cm es rétegben mert vastagabb memory réteg esetén nem tud rendesen mozogni az ember (ugyanis az alvás bizonyos szakaszaiban teljesen természetes, hogy mozog az ember és szükség is van rá…)"

Egyrészt a viszkoelasztikus ill. memory foam matracok egyik jellegzetessége pont az egyenletes nyomáselosztás biztosítása, tehát azt a célt szolgálja, hogy megszüntesse, vagy legalábbis lényegesen lecsökkentse az alvás közbeni forgolódást.

Másrészt a memory réteg vastagsága - bizonyos korlátok között - nem befolyásolja az ember mozgását. Ami esetleg zavaró lehet, az az, hogy az anyag milyen gyorsan reagál, vagyis mennyi idő alatt nyeri vissza eredeti alakját (a régi Tempur matracok reagálnak a leglassabban). Bár lehet, hogy ez valakit zavar, szerintem az alvás egyes fázisaiban már egy háttérbe szoruló probléma.

Egyébként csak érdekességképpen visszatérve az REM fázishoz: az izomtónus ebben szakasz(ok)ban jelentősen csökken, de nem szűnik meg teljesen. Ilyenkor az agy blokkolja a testmozgást, nehogy kárt tegyél a szomszédodban :-). Ennek ellenére pl. gyakran megfigyelhető az arcizmok, ujjak mozgás szerű rángása.
Előzmény: blckwd (1762)
blckwd Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1762

tehát csak az alvásidő 20%-ban a REM - fázisban szűnik meg az izomtónus............

Mozgásra pedig azért van szükség , hogy egyenletesen terhelődjön az ember izülete ,csontozata, izomzata....... és ne úgy keljen fel reggel az ember , hogy "fáj minden csontja"...........

blckwd Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1761

 

 

Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Ezeket a fázisokat két nagy csoportba lehet osztani, az agy EEG-vel történő vizsgálat közbeni működése alapján: beszélhetünk non-REM és REM alvásról.

 

A non-rem fázisai

 

Az alvás fázisai meghatározott sorrendben követik egymást. A non-REM alvás teszi ki az alvásidő 80 százalékát, és az alábbi szakaszokra osztható:

  • Az ébrenlét és alvás közti átmenet az 1. stádium, a szendergés, mely az alvás 5-10%-át jelenti. Az izmok tónusa csökken, a szemmozgások lassulnak, pislogás nincs. Gyakori a test önkéntelen "más pozicióba" helyezése az izmok,  izületek egyenletesebb terhelése miatt.
  • A 2. stádium a felületes alvás, mely az alvási idő 50%-a. Az izmok tónusa tovább csökken, a szemmozgások megszűnnek. A test fizikai mozgása ritka de lehetséges.
  • A 3. fázist középmély alvásnak nevezzük, mely az alvásidő 5-10%-át teszi ki.
  • A 4. fázis a mély alvás, mely felnőttekben az alvási idő 15-20%-át alkotja, gyermekekben többet, időskorban sokkal kevesebbet.

A REM

A REM (rapid eye movement - gyors szemmozgás) alvás az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg. Jellegzetessége, hogy az agyi tevékenység hasonló, mint ébrenlét vagy szendergés esetén, gyors szemmozgások jelennek meg, az izomtónus viszont megszűnik.A REM (rapid eye movement - gyors szemmozgás) alvás az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg. Jellegzetessége, hogy az agyi tevékenység hasonló, mint ébrenlét vagy szendergés esetén, gyors szemmozgások jelennek meg, az izomtónus viszont megszűnik.

Petya79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1760
Alvás közben szükség van a mozgásra? De miért?
Előzmény: blckwd (1752)
Petya79 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 1759
A PUR hab és a szivacs közt kb. annyi a különbség, mint a kuplung és a tengelykapcsoló közt.
Előzmény: blckwd (1756)
blckwd Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1758
kösz, így már teljes a kép de a "kisebb rugalmasság, ezáltal jobb rezgéscsillapítás" nem biztos, hogy egy matrac esetében jó dolog.
Előzmény: paljoc (1757)
paljoc Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1757

"MŰSZAKI HABOK FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

HAGYOMÁNYOS ÉSZTER HABOK

Az észter alapú poliuretán habok az alábbi tulajdonságokban különböznek a poliéter bázisú

poliuretán/PE/ habanyagoktól:

- egyenletes cellaszerkezet, pontosan szabályozható cellaméret

- magasabb légellenállás, ezért jobb hangelnyelés

- jobb mechanikai ellenállás

- nagyobb hiszterézis, kisebb rugalmasság, ezáltal jobb rezgéscsillapítás

- jobb szerves lúg és -savállóság, de gyengébb víz- és hőállóság

- lassabb oxidáció

Fenti tulajdonságokból adódik, hogy széles felhasználási lehetőségek rejlenek ezekben a habokban.

Alkalmazható csomagolás céljára, hangszigetelésre, textiliparban lánglaminálásra, kárpitozásra."

Előzmény: blckwd (1756)
blckwd Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1756
szia ez nekem új . mitől más a pur hab mint a csivacs??

(a pur-hab is műanyag és a szivasz is egy mű anyag)

A poliuretán (PUR) termoplasztikus műanyag. Régóta alkotóeleme mindennapi életünknek. Két, speciális receptúra szerint előállított komponensből (A - poliol, B - izocianát) áll, melyből az adalékok mennyisége és minősége, valamint a komponensek keverési aránya alapján kemény, félkemény és lágy habanyagok, öntőmasszák, lágy vagy kemény elasztomerek gyárthatók a legkülönbözőbb felhasználási célokra.
Előzmény: swordmanus (1755)
swordmanus Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1755
Biztus hogy PUR, 30-as.
VL a neve.
http://www.rottex.eu/news.php?item.8.1
Előzmény: blckwd (1754)
blckwd Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1754
vákum csomagolású matrac 2 cm latex réteggel? A vákum csomagolás nem árt a latexnek? ja és biztos nem pur hab hanem közönséges szivacs!!
blckwd Creative Commons License 2010.01.04 0 0 1752
csak a … nem kellenek a misztikus rácsok több 10e-ért – ra szeretnék reagálni.

Az emberek igen nagy százalékának tökéletesen mindegy min fekszik. Az ágykeret általában fontosabb mint az ágybelső.

A memory-s matracok nem rosszak de max 3-4 cm es rétegben mert vastagabb memory réteg esetén nem tud rendesen mozogni az ember (ugyanis az alvás bizonyos szakaszaiban teljesen természetes, hogy mozog az ember és szükség is van rá…)

De amiért elkezdtem ezt írni személyes tapasztalatom szerint egy latex, kókusz ,szivacs vákuum (ez is sima szivacs) stb matrac önmagában nem tudja úgy alátámasztani a test vonalát mint az alábbi lécbetétes megoldások bármelyike:

http://www.samina.at/Samina-Schlafsystem.m223.l1.html

http://www.pronatura.at/aktuell.htm

http://www.huesler-nest.ch/

http://www.demko.hu/index.php?tev=gerinc&op=demsys

Azt tudom nem olcsóak de ha figyelembe vesszük, hogy kb 10  évente csak a matracot kell cserélni már lehet olcsóbb mint ha egy vastagabb matracot kellene cserélni (hozzáteszem a vastag matracokat gyakrabban kell mert általában nincs megfelelő alátámasztásuk). Ebben az esetben is igaz ,hogy ami olcsóbb az a drágább…..

Nekem 12 éves az ágybelsőm és még a matrac is jó állapotban van (latex 8 cm + duplasoros lécesbetét) pedig csak kb évente egyszer forgatjuk meg….

Sajnos általában azok az emberek nem tudják ezeket megvenni akiknek igazán szüksége lenne rájuk.

(ma már én sem tudnám megvenni.)

Előzmény: jxy (1751)
jxy Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1751
Eltelt pár év, mióta itt jártam, de látom, most is elég mozgalmas a fórum.

Azt hiszem, annó elég szépen körbejártam a kérdéseket, kipróbáltam egy tucatnyi matracot (50e-400e-ig), végül egy 160*200-as Memory Duet mellett döntöttem, mely egy fix rácsos fenyőkeretbe került.
A matrac maga sem túl kemény, sem túl puha, a vákumosok családjába tartozik, 3 cm memory réteggel, szóval szerintem (és sokan mások szerint is) jó választás hason-háton-oldalt fekvéshez. Annó akció keretében kaptam hozzá egy nottin blue (?) párnát is (11e Ft-os kategória), mely szintén nagyon kényelmes.
DE!
Nagyon más dolog ráfeküdni 5-10-30 percre és nagyon más rajta aludni.
Ritkán alszom rajta, de olyankor sokkal többet forgok, mint a másik huszonéves ágyamon. :-( Miért van ez? Szokás kérdése? Rosszul választottam (cirka egy tucatnyi próbanyuszi közül)?
Már azt is kipróbáltam, hogy a másik szobába dobtam át le a szőnyegre - hiszek is meg nem is a vízerekben és társaikban, de úgy gondoltam, egy próbát megér: nem éreztem különbséget reggel, amikor felkeltem.
Viszont jó befektetés volt, mivel azóta majdnem 2* annyi lett az ára. :-)

Ha ma kellene vásárolni, ugyanolyan gondban lennék, mint 2-3 évvel ezelőtt voltam, illetve ahogy itt nagyon sokan vagytok ma is.
NINCS rendes recept arra, hogy mit vegyél!
Ha sikerül olyan üzletet találnod, ahonnan el tudod vinni egy hétre próbára, akkor ragadd meg az alkalmat! Vagy tölts el egy hetet egy szállodában, rokonoknál, ahol a kiszemelt matracot alvással is le tudod tesztelni. Az eladók (vagy akár orvosok) mondhatnak véleményt, sok helyen nem is a pénzedre utaznak, de a matrac próbája kizárólag a rajta alvás és semmi más.

Egyébként pár éve is az volt és ma is az a meglátásom, hogy a túlkínálat miatt kissé túl lett misztifikálva ez az egész matrac+ágy ügy. Persze egyetértek azzal, hogy nagyon nem mindegy, min alszik az ember. De van aki erre esküszik, van aki arra, vannak bűvös szavak, hogy ez ebből meg abból készül, vannak márkanevek, de garancia NINCS arra, hogy NEKED éppen mi lesz a jó, a kényelmes, a pihentető az ALVÁSRA.
Ha szerencsés vagy, akkor ugyanolyan jól fogsz pihenni egy 50e-es matracon, mint egy 400e-sen. ...esetleg célszerű elgondolkodni azon, hogy figyelj a testedre, járj el úszni, masszőrhöz, sportolj, mozogj.

Ezek után: 1., Ha csak rugósat próbáltál, próbáld ki a másik kategóriát is. 2., Fizess kicsit többet a pár cm memory rétegért (a >7cm körülit nagyon kényelmesnek fogod találni, de ilyenen aludni... persze ezt is embere válogatja). 3., A matrac alulról is szellőzzön (nem kellenek a misztikus rácsok több 10e-ért), elég akár a deszka is, de kapjon levegőt alulról is). 4., A garancia legyen 10-15 év, talán ez garancia a minőségre is.
Evus 77 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1750
Sziasztok! Matrac vásárlás előtt vagyunk, eddig a Dormeo Memory 2+12-esben gondolkodtunk,de szeretnék véleményt róla,meg megvegyem-e?Mik a tapasztalatok?Vagy esetleg,ki mit ajánlana helyette. 2db 90×200-as kellene. Esetleg a Dormeo fedőmatracról vélemény?
Balzab Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1749
Sziasztok!
Nézegetem a matracokat és a puha matracokról érdekelne pár dolog. Eddig csak keményebn gondolkodtam de…....Tényleg rosszak a gerincnek? Az eladó az egyik boltban azt mondta hogy mivel puha így felveszi a tesz formáját és ellentart (tévedek ha azt mondom a memory az egyetlen olyan fedőréteg ami ezt meg is teszi?)és sokan "tévesen" vesznek keményet,mivel azok csak arra az időre jók amíg az esetleges fájdálmak fennálnak(gerinc,porckorong, véll, etc...). Speciál egy hideghabos fedőréteggel rendelkező rugós matrac valami írtózatosan kényelmesnek tűnt addig a 10 percig amíg benne heverésztem. Meg merjem vajon venni? Tudom elég hülye kérdés:) A mostani matracom amúgy nem is igazán nevezhető matracnak ....nagyon gáz....Valaki esetleg használt már keményt is puhát is?

Balzab
Dobos_ Creative Commons License 2010.01.02 0 0 1748
Sziasztok!

Matrac vásárlás elött állok és kíváncsi lennék a véleményetekre.
Mivel a főiskolai ösztöndíj nem a legmagasabb így ha lehet ne 100ezer felett lévő matracokat javasoljatok.
80*200-as méret lenne számomra az ideális. Álltalában oldalt vagy háton alszom és nem szeretem a túl puha szakat illetve a sok görnyedés miatt gyakran háj a hátam is.
Várom építő jellegő véleményeteket.
Előre is köszönöm
VKOrsi Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1747
a memorys kérdésemben tudna valaki segíteni???
Előzmény: VKOrsi (1737)
swordmanus Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1746
Ha a bútorlap helyett a deszkákat vagy az ágyrácsot belecsavarozza a keretbe, a merevítő hatást ugyanúgy elérheti, mint egy telelappal. Középtartó gerendát meg mindenképp javallok, ha nincs.
Előzmény: VKOrsi (1745)
VKOrsi Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1745
ha ráteszed a bútorlapra az ágyrácsot, ugyanúgy nem szellőzik alatta semmi, nem vagy vele előrébb.
Előzmény: JuiceCrew (1744)
JuiceCrew Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1744
Azt hiszem, mivel elég nehéz maga az ágy, ezért a bútorlapnak több funkciója is van, mint csak egyszerűen tartani minket. Az ágyrács rárakható a bútorlapra, vagy mindenképp ki kell onnan venni?
swordmanus Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1743
Szia!
Egy jó tanács. akárki is tette bele azt a bútorlapot, nagyon gyorsan vegye ki belőle. BÁRMIT teszel rá, jó eséllyel rád penészedik. Csakszóltam.
Előzmény: JuiceCrew (1741)
Axióma Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1742
Proba nelkul ugyse tudod. A ferjem peldaul rafekudt egy 5 centi memory-sra, es kozolte, hogy o ebben megfordulni se tud, olyan tragikusan puha (persze alapbol a kemenyebb matracokat szeretjuk igy alul kemeny vagy felkemeny volt, felul memory), de neki meg veletlenul se az jut rola eszebe, hogy kenyelmes. Na jo, mondjuk 100 kilos, de nem hiszem hogy ettol annyira fugg. Nekem mondjuk a memory-s es nem memorys kozott az volt az erzesem, hogy a memory-s amig belefekszem puha, aztan tok ugyanolyan mint az anelkuli (80kg). Igy aztan - foleg mivel nem akartunk kulon - nem memorys lesz. Masok viszont istenitik.
Előzmény: JuiceCrew (1741)
JuiceCrew Creative Commons License 2009.12.30 0 0 1741
Helló Mindenki!

Először is gratula a fórumhoz! Sok jó és érdekes dolgot olvastam az elmúlt pár napban, de legalább ugyanennyire érzem magam bizonytalannak is.
Ugyanis kicsit sem lettem okosabb az alapvető kérdésekben.

Mire is figyeljek matrac vásárlásnál? Egy darabból, vagy két darabból, memória szivacsos.....stb?

Mik azok a fontos szempontok, ha a párommal együtt derékfájósok vagyunk (Ő 50, míg én 85 kg).
Az ágyunk 180*200-as egyedileg készített, bútorlappal az aljában.

Nagy szükségünk lenne a segítségetekre, mert félek, hogy az első ügyes eladónál megveszek olyat, ami hosszútávon nem biztos, hogy jó lesz nekünk.
Veszprémből írok, de akár Pestre is hajlandó vagyok elmenni egy jó matracért!
Köszi előre is!
Üdv:
J.
vasijazzes Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1740
Szia! Köszi a választ és a segítséget.

Ha meg tudnám tenni akkor kicserélném egy komplett kész ágyra a dolgot de hát sajnos vannak korlátok.......

A heverő tulajdonképpen nincs sehol meggyengülve szerintem még jó benne a szivacs csak úgy érzem nekem nem jó ez a kemény alsórész. Egy matrac amibe belesüppedek az jó lenne nekem szerintem.
Bár nem értek hozzá ahogy ez az első írásomból is kiderült egy laikus szemmel nézve a dolgokat arra gondoltam,hogy veszek egy vastag matracot rárakom valahogy rögzítem és meglátjuk rosszabb csak nem lesz.... hm köszi az infókat. MAjd megpróbálok valami okosat összehozni még kikérem pár ember véleményét az ügyben...... vasijazzes
Előzmény: swordmanus (1739)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!