Az új VW konszern által használt automatizált DSG 6, DSG 7 sebességes váltók a használat során megmutatták hogy minél bonyolultabb valami, annál könnyebben el is romlik.
"Ez egy es ugyanaz, savtarto elektronika, Lane Assist, de csak 10 mp-ig segit ill. avatkozik bele, utana elengedi a kormanyt es sipol."
Az enyémben nincs Lane Assist! (ezért kamera és radar sincs benne)
(A másik autómban van, de abban nem kormányoz, csak zizeg a kormány. Teljesen jó)
A Golf VII reklámanyagában olvastam az út ferdeséget és oldalszelet kompenzáló okosságról.
Rátart a kormányra, hogy ne kelljen folyamatosan ezt tennie a vezetőnek.
Engem zavar. Amikor kicsit kell korrigálni, érzem, hogy át kell billentenem a kormányt egy ponton, nagyobb erő kell hozzá mint normál esetben. Emiatt nem finom a kormánymozdulat.
(ugyan autószerelő nem vagyok, csak műszaki ember, ezért átlátom és felfogom, hogy mi miként működik. Nyitottan állok minden műszaki dologhoz. :) )
"450et tettem a DSG-be, 500 van a multitronic-ban es semmi hiba nem volt egyikben sem. A kocsival egyutt szoktam cserelni a valtot, de teljesen mas mindegyik."
Így kellene lennie.
Azért azt áruld el, hogy milyen autóban van a DSG.
450et tettem a DSG-be, 500 van a multitronic-ban es semmi hiba nem volt egyikben sem. A kocsival egyutt szoktam cserelni a valtot, de teljesen mas mindegyik.-)
75ezrenkent cserelek olajat, de a multiban 400 felett mar nem mertem cserelni, mert ott mar nem javasoljak a valtoszerelok. Az kicsit nyugosebb, mint az egyszeru DSG. Lasd az olajcsere is szimplabb.
"" sávba kormányzó (nem tudom mi a szép neve)"" ""A mostaniban van valami út ferdeséget és oldalszelet kompenzáló cucc. Zavar, hogy rátart a kormányra.""
Ez egy es ugyanaz, savtarto elektronika, Lane Assist, de csak 10 mp-ig segit ill. avatkozik bele, utana elengedi a kormanyt es sipol.
Szokatlan mint minden uj, de idovel tobbet hasznal mint art.
Nem eppen idetartozik, de gondoltam megosztom. A vizhofok leesett menet kozben 70-60 fokra, terheles kozben feljebb maszott, de nem erte el a 90-et. Termosztatot csereltunk, mondvan, hogy nyitva maradt, es ezert huti vissza a menetszel. Sajnos nem javult meg, kidobott penz volt 40 ruppo, az ebben jaratlan szerelo magas szerelesi dija(majdnem kiszedte a fel motort), meg a magam tajekozatlansaga miatt. Szerviz telefon utan kiderult, hogy van meg egy termosztat a DSG valto felett, egy csotermosztat, ez huti a valtot is. Nahat ez volt a ludas, emiatt rakoncatlankodott a vizhofok. S ez csak negyede volt az elozo mutatvanynak.
Éppen írni akartam, mert nálam sem felhőtlen a helyzet. A napokban észleltem a remegést, de most a 3. fokozatban és csak hideg motornál. Emellett 5-ben 2000-es fordulat környékén megcsúszik a kuplung. Nekem még garis, holnap viszem a Porsche Szegedhez. Én is szegedi vagyok, úgy olvastam, te is. Neked mikor járt le a garancia? Méltányossági alapon én biztos megpróbálnám a javítást kérvényezni. Hátha...
Ha esetleg érdekel egy összehasonlítás az enyémmel, csinálhatunk egy próbakört, megmutatom a problémát szívesen.
ha megvan még a számom nyugodtan hívj fel. Többet tudnék mesélni mint amennyi befér ebbe a mezőbe.
"A mostani autómmal eddig 270ekm-t mentem 8 év alatt, és a kuplungot sem tudtam elfogyasztani pedig nem váltok túl jól."
Ez már nem az a világ.
"Drágállom a 6k pénzt, annyiért elvárnám hogy egy ilyen automata 200-at elmenjen hiba nélkül. :( Pedig iszonyú jó cucc, ha működik."
Én csak azért drágállom, mert ugyanannyiba kerül a VW-nél mint egy jól működő váltó, pl. az olajos hatos. Szenzációs találmány, illik a kis autóhoz, és a benzines motorhoz. Vezettem erős dízel autót olajos DSG-vel, ahhoz szerintem nem illett. (sokkal jobban szeretem a másik autómban lévő hidrodinamikus váltót, szerintem az illik a nagy erős autókhoz)
Az olajos hatos Budapesti taxi üzemmódban simán elmegy 500e felett. Pl. ezért sem értem, hogy egy bevált váltó helyett miért adnak (ugyanannyiért) egy problémásat, ráadásul az olajos volt előbb?
Most VW 1.4 tsi motoros autóm van. Tudnék mesélni róla, hogy miért lett 15 év Skoda után VW. (tömören, sokkal-sokkal többet ad, ugyanannyiért. Nem vicc!!)
A mostani, életem legjobb autója lenne, ha hagyná. Tényleg szenzációs autó. Imádom, de már csak egy dobása van. Aztán jöhet valami japán, ezt szokták mondani a megcsömörlött emberkék.
A motor egyébként fényévekkel jobb mint az előző, 1.2 tsi lánc problémás.
"Gondoltam bele extrának front assist-et meg adaptív tempomatot mivel mind a kettőhöz ugyanaz a radar kell."
Magán véleményem. Szeretem a kütyüket és a műszaki csemegéket mint Te. Ennek ellenére kétfelé osztom az extrákat.
Nálam az első csoportba vannak a kényelmi és a vezetést segítő dolgok. Ide tartozik többek között pl. a holttér figyelő rendszer.
Másodikban helyeztem el a vezetésbe beavatkozó találmányokat, pl. adaptív tempomat, sávba kormányzó (nem tudom mi a szép neve)
Ezeket próbáltam. Nem működnek jól, nem tetszenek. Nem szeretnék úgy levezetni, sem 70 sem 1700 kilométert, hogy gyakorlatilag csak karbatett kézzel ülök a kormány mögött. Gondolom idővel néhányan átesnek a ló másik oldalára, aminek nem lesz jó vége.
Nekem vezetés közben is több kellemetlenséget okoztak mint amennyi előnyét felfedeztem.
A mostaniban van valami út ferdeséget és oldalszelet kompenzáló cucc. Zavar, hogy rátart a kormányra.
(Nekem már 2x cserélték a kuplungot, legutóbb tavaly (2014) decemberben, és most 1 év és kb. 25-30ezer km után megint elkezdte.
Qrwa jó.)
Teljesen ilyen volt az enyém is. Ennyit bír. Nyilván használattól is függ, de állítólag nem tud elmenni 120-150e-t sem tisztán pályán használva sem.
Én nem hobbiból vettem, hanem sajnos nagyrészt egészségügyi oka van. Nem Budapesten lakunk, de javarészt Budapesten használom. Nem készítek jútubos gyorsulós videót, nem vontatok, nem szántok, és nem mászok hegyet. Normálisan használom. (2M kilométer után ez nem esik nehezemre) Nincs hűtése ezért megég. Feltételezem, hogy pl. aki Csólyospáloson gyorsulgat padló gázzal reggeltől estig, annak ugyanúgy meghibásodik. Ideális körülmény lehet az Alföldön két falu közötti közlekedésre, de oda minek?
Én soha többet nem vennék ilyet, annak ellenére, hogy feltehetően megoldatlan rejtély marad számomra az a tény, hogy vajon Németországban miért van sokkal több DSG-s autó mint kéziváltós? Perverzebbek mint én? (Persze elméletem van, de elmélet marad örökre. Vagy nem :) )
"És már garanciám sincs."
Méltányosság szóbajöhet, ha nem baltáztad el.
"Szóval a kuplungcsere nekem nem oldotta meg végérvényesen"
Autó csere oldja meg véglegesen.
"..... lehet mégiscsak a váltót kellene cserélni?! :-))"
Semmi értelme nincs. Egyszerű mint a faék, a kuplung és a mechatronika nélkül.
Nem tudom olvasod-e még a forumot.... nekem megint elkezdte a remegést.
Tavaly (2014) decemberben a garancia lejárta előtt még gyors ugye kicserélték a kuplungot. Azóta mentünk valami kb. 25-30ezret és ennyit bírt. Még nagyon enyhe a vibráció, de már érezni.
Lehet holnap mazochizmusból felhívom a szervizesem, hogy zsebből mennyibe fájna az újabb csere :-P
Milyen autód van most, milyen motorral és melyik váltóval? Én egy 1.4TSI octi vásárlását tervezem (mint lejjebb Zsolti). Gondoltam bele extrának front assist-et meg adaptív tempomatot mivel mind a kettőhöz ugyanaz a radar kell. A tempomat miatt kezdtem gondolkodni a DSG-n, de ezt a topicot olvasva azt hiszem marad a 6 gangos kézi váltó. A mostani autómmal eddig 270ekm-t mentem 8 év alatt, és a kuplungot sem tudtam elfogyasztani pedig nem váltok túl jól. Drágállom a 6k pénzt, annyiért elvárnám hogy egy ilyen automata 200-at elmenjen hiba nélkül. :( Pedig iszonyú jó cucc, ha működik.
Amennyiben minden lehetőség kizárt a márkaszervizben (garancia, méltányosság) nálam csak Doni jöhetne szóba a művelet elvégzésére. Másra nem bíznám, inkább eladnám.
"Igazából pont ilyen volt 2013-ban is, nem romlott a helyzet 2,5 év alatt."
A futás sem volt sok.
"Ma felhívtam a márkaszervízt, hogy érdeklődjek erről, ill. mennyire kell figyelnem a váltóban levő olaj cseréjére."
A kuplung szárazon van, nincs köze az olajhoz.
"nem javasolják - másnál előfordult, hogy olajcsere + szoftverfrissítés után nem működött a DSG váltója."
Nem vagyok szakértő, csak felhasználó. Ilyet én még nem hallottam. Logika sincs benne. (a másik autómban hidrodinamikus váltó van, annál nagy futás után nem javasolják az olajcserét)
"Ott végül az egész váltót kellett kicserélniük."
Mechatronika és kuplung nélkül a váltó egy tolókerekes, borzasztóan egyszerű szerkezet. Nem látom miért kellene kompletten cserélni az egészet.
"Azt javasolták nekem is, hogy lassan kezdjek el gondolkodni a váltó cserében (1,5 M Ft!!!)"
:))
"Azt is mondták, hogy hát sajna-bajna nem lehet garanciális."
Méltányosság azért létezik, persze a kötelező szervizeknek meg kell lenniük.
"- van olyan szakember, akit javasoltok, hogy megnézessem vele a váltót? Ha lehet, kerülném a márkaszervízt."
Nem túl egyszerű cserélni, és beállítani. Nekem eddig márkaszervizben cserélték, rutinszerűen.
"- vajon tényleg a teljes váltót kell cserélni...?"
Szép lenne.
"- ha csak a teljes váltást lehet cserélni - bontott váltót lehetséges vásárolni?"
Szerintem nem érdemes. Zsákos macska.
Melyik szervizt hívtad??
Én azt tudom javasolni ahol nekem cserélték.
(szenzációs szerkezetnek tartom, sajnos túlnyomó városi forgalomban használva nem tűnik tartós szerkezetnek :(( )
(két falu között használva feltehetően jobban működne, de oda minek)
Nekem egy 2009-es VI-os Golfom van, TSI motorral, 7 sebességes DSG váltóval. Gondolom szárazkuplungos. 96 e km-nél vettem, 2,5 éve használom, most járok 117 e km-nél. A lent írt tünetek (2-es fokozatnál kicsi remegés, bemelegedés után, terhelés alatti váltásnál, átstartolásnál) nálam is előfordulnak, igaz, nagyon ritkán, egyelőre csak a fülemet és az önérzetemet zavarja. Igazából pont ilyen volt 2013-ban is, nem romlott a helyzet 2,5 év alatt.
Ma felhívtam a márkaszervízt, hogy érdeklődjek erről, ill. mennyire kell figyelnem a váltóban levő olaj cseréjére. Azt mondták, az olajat ingyen kicserélnék benne, de mivel a fenti tüneteket produkálja a váltó, nem javasolják - másnál előfordult, hogy olajcsere + szoftverfrissítés után nem működött a DSG váltója. Ott végül az egész váltót kellett kicserélniük. Azt javasolták nekem is, hogy lassan kezdjek el gondolkodni a váltó cserében (1,5 M Ft!!!). Azt is mondták, hogy hát sajna-bajna nem lehet garanciális.
Volna pár kérdésem:
- van olyan szakember, akit javasoltok, hogy megnézessem vele a váltót? Ha lehet, kerülném a márkaszervízt.
- vajon tényleg a teljes váltót kell cserélni, vagy van lehetőség pl. csak a kuplung cseréjére (elvileg ez okozhatja a hibát)?
- ha csak a teljes váltást lehet cserélni - bontott váltót lehetséges vásárolni?
Az olajos DSG-nél a legfontosabb, hogy 60 ezrenként meglegyen az olaj és szűrőcsere benne. Ha ezt elmulasztják, akkor gondok lehetnek vele. Ha azonban betartják az olajcsere periódust, akkor egy nagyon megbízható váltó. Nekem 272 ezer (valós) van a Passatban, és tökéletes a váltó. Igaz, hogy az elindulásnál egy másodperccel előbbre kell gondolkodni, de amúgy tökéletes. Nekem nem fog kelleni más váltóval szerelt autó ezután az biztos.
Kicsit keveslem a kilométert. Ha magyarországi behozatalra lenne, akkor szerintem drága. A 105 le sem fogja felszaggatni az aszfaltot, mondjuk nem tudom, hogy van-e benne még DPF is.
Esetleg találkozott már valaki a videón látható problémával?Az autót kb. fél éve nagyon ritkán (havi kb. 50km-t,másik autó miatt) használjuk csak.A legutóbbi út után vettem észre, hogy a váltó úgy vált, mint egy tiptronic váltó.Váltás közben nem üt, nem ránt csak olyan "elnyújtottan" vált.Érdekesség, hogy a hiba nem mindig jön elő, van amikor az eddigihez megszokottan gyorsan vált.A DSG olaj cseréig még 10e km van hátra.