Köszi mindenkinek. Ezt a tempomatot elfelejteni nem igazán értem. Sokat pályázok, alig várom, hogy legyen, a fordomból ez az 1 hiányzott, persze ez is csak utólag derült ki, hogy kellett volna. De akkor még nem gondoltam, hogy sokat pályázok.. Na majd csak bírom valahogy az elején, eddig sem száradt le a lábam tőből :)
A sok szerelés azért árt a felninek, mert megsérül az élén a lakkréteg. Télen aztán befolyik a sós lé a lakk alá és egy idő után már szép virágos lesz a felni.. Minden évben téli le, nyári fel kétszer...nincs az a gumis aki hosszú évekig sérülésmentesen eljátszaná ezt sokszor.
Nekem se kéne, de új autót 2014-től már csak így lehet venni. Ha meg világít a lámpa, nem megy át műszakin. Pláne itt..még a fékfolyadék forráspontját is mérik! Most volt pénteken a jelenlegi autóm műszakin, hát eléggé szőröznek...
Hát nem tudom...mire lefut nálam a két szett gumi, addig mindegyik szettnek 4-5 le-felszerelés és a felniknek 8-10 szerelés nem igazán tesz jót. Lehet megérné az a szenzorszett annyiért. Köszönöm a válaszokat! Üdv!
Úgy nézem 20ezer körül már van egy készlet TPMS. Persze viheti az ember szakszervizbe felprogramozni...Marad a gumicsere :) Centírozni úgy is kell mindig.
Kétféle keréknyomás ellenörző rendszert szoktak alkalmazni a személyautóknál. Az egyik az indirekt, a másik a direkt.
Az egyszerűbb (az indirekt) azon az elven működik, hogy ha ereszt a gumi, akkor kisebb lesz a nyomás a gumiban, akkor kisebb sugáron gördül a kerék, vagyis ugyanazon a szakaszon a laposabb (kisebb nyomású) gumi többet fordul, mint a nagyobb nyomású abroncs. A rendszer az ABS jeladójának figyeli a jeleit és ha azt érzékeli, hogy valamelyik kerék többet fordul ugyanazon az úton, akkor jelzi a nyomáscsökkenést.
A Kia Ceed-ben az úgynevezett TPMS szenzoros rendszer van, ez valóban méri a gumiban lévő nyomást. Tehát ha felnit cserélsz, akkor kell bele a jeladó, vagy különben folyamatosan világít piktogram a műszerfalon. Sajna a TPMS jeladó elég drága a felnire, ezért sok Kia-s világító jelzőfénnyel jár télen...
Köszönöm a válaszokat ilias! Nos akkor sorban. Valami ilyesmi dátumot mondott a kereskedő, hogy 2007-2010. Osztrák kereskedő, és lehet a labancföldet már nyugatnak nézték a beszállítók. Természetes nem állandó rövid táv lenne, csak ha pár napig eső van akkor autóval megyek melózni. Hétvégente úgyis megyünk az autóval általában 15-20km-t, de gyakran 60-70 km-t is egyhuzamban autópályán. Sokszor kell felhajtanom, mert mellette lakunk és sokszor úgy praktikus a hétvégi bevásárláshoz is a nagyobb bevsárlóközpontokba menni. Amikor meg pár havonta hazamegyünk akkor meg több száz km-t. :-) Nos ilyenkor meg van pakolva a kocsi, 3 fő és kb 100 kg csomag. Ezért is kell cserélnünk a jelenlegit egy kombira, mert pici a csomagtér, meg már 10 éves, lassan várhatóak a nagyobb költségek.
Tudnál még egy dologról infót adni? Eddigi autómon nem volt keréknyomásellenőrző. Eddigi autómhoz volt egy alufelnis nyári és egy lemezfelnis téli szett. Nem megyek túl sokat egy évben így nem akartam a gumikat sok szerelésnek kitenni mire elhasználódnak. Egy évben az őszi cserekor a levett nyári szettet is centíroztattam, és amikor eljött a tavasz otthon csak feltettem a komplett kereket. A vásárolni kívánt autó alufelnivel jönne, kerekenkénti nyomásellenőrzővel. Ha szeretnék egy külön lemezfelnis téli szettet akkor azt a kereskedőnél vegyem meg, hogy a megfelelő szenzorok legyenek rajta? Gondolom nem olcsó így a kerékszett. Mi van abban az esetben, ha én eddig minden cserénél forgattam a tengelyek között az abroncsokat az egyenletes kopás miatt? Nézi azt valaki, hogy ha minden második szezonban fel van cserélve a kerék akkor a megfelelő szenzor van-e a megfelelő helyen? Csak szakszervíz tud gumicserénél újrakalibrálni, vagy bármelyik vidéki gumisműhely?
Ja...kimaradt...a rövid távú ingázás veszélyeire gondoltam a 4 km-es melóba járásnál, hogy részecskeszűrő, állandó hideg motoros rövid távok, stb. Régebben ez nem használt egy dízelnek, de azt mondta a kereskedő, hogy kb. 2010 óta azért teljesen mások ezek a részecskeszűrők, emiatt nem kell aggódnom.
Sziasztok! Meg tudná mondani nekem valaki, hogy az új ceed sw tetősínjein kialakított fix csomagtartó pontok milyen távolságra vannak egymástól? Nem találok erről infót a neten. Most szemezek egy ilyen gyönyörűséggel és tudnom kéne, hogy milyen távolra kerülnek a tartórudak egymástól, elég hosszú lesz-e a tetőboxom, hogy elérik-e a keresztrudakat a box rögzítőhelyei. Eddig 5 ajtós autóm volt fix pontok nélkül, így oda tettem a kereszttartókat ahova akartam. Még egy kérdés ha szabad. Többnyire autópályázni használnám, de néha lenen olyan hét amikor helyben ezzel járnák dolgozni, a melóhely meg 4 km csak. Mennyire lenne célszerű az 1.6 crdi 110 lovas 280 Nm-es motor nekem? Nyomatékra, lóerőre kb ez felelne meg, a 100 lovas 1,4-es benzinest kevésnek találom a céljaimhoz. (Jelenleg hasonló karakterisztikájú 95 lovas 130Nm-es benzines autóm van és megpakolva nem egy élmény előzni). Előre is köszi!
3-as BMW-vel nincs tapasztalatom, csak X3-assal. Annak túl nagy a rásegítése, emiatt "döglött" a "kormányzás érzete". Mazda 3-at nem ismerem, csak CX-5-öst. Az jól vezethető, kis tempónál kellően nagy a rásegítés, de nagyobb sebességnél felkeményedik, van visszajelzés az útról.
Hogy ontopik is legyek: :-)
Nekem az előző autóm egy 2008-as Cee'd volt (1,6 benzines, 5 ajtós). Már több mint 2 éve eladtam, de emlékeim szerint megfelelő visszajelzést adott a kormány az útról. Újat csak egyszer vezettem, kb. 50 km-en keresztül, nem tűnt föl, hogy túlszervózott lenne, de attól még lehet, hogy az.
Ma egy 2012-es Kia Sorentoval mentem kb. 80 kilométert, annak sem túlzott a rásegítése, de esetlenebbül mozog az úton, mint pl. a CX-5. Mondjuk ahhoz képest nehéz is, mint a dög, az (is) lehet az oka.
Ja, amúgy mivel nem reagált rá senki, vettem egy tetőcsomagtartót, van az a pénz, ill. sörmennyiség, amiért hajlandó leszek bérbe is adni :) Kombihoz 2013-tól, ha jól sejtem.