Keresés

Részletes keresés

Párd Creative Commons License 2002.03.27 0 0 398
Még nem tudom pontosan. A pályakitűzők valószinűleg ugyanazok lesznek, mint a TK-n, de az ellenőrző biró lehet, hogy én leszek. Majd kiderül. ha é leszek, akkor nagyon oda fogok figyelni.
Előzmény: pulp (397)
pulp Creative Commons License 2002.03.27 0 0 397
ne a versenytől, hanem annak rendezőjétől tegyétek függővé, hogy mentek-e
Pontosan így teszünk. Például úgy volt, hogy megyünk az Enciánra, aztán megtudtuk, hogy nem az MVSC-sek, hanem a Bükk Kupások rendezik. Naná, hogy nem megyünk.
A Tubest ki rendezi?
Előzmény: Párd (396)
Párd Creative Commons License 2002.03.27 0 0 396
Igen, az 1999. évin történt, amit Fehér-kútnál rendeztek. De azt mondom, ne a versenytől, hanem annak rendezőjétől tegyétek függővé, hogy mentek-e. Állitólag a Tubes Kupán az emlitett pályakitűző nem kap semmiféle feladatot. Úgy tudom Abaligeten lesz, a Kövesdi-hát térképen. A Csellengő Kupa pedig a Gubacsos th-tól a töbrösben. Remélem jól fog sikerülni, nagyon fogunk igyekezni, már csak a rosszul sikerült TK miatt is. És itt is legfeljebb csak versenyző lesz BG.
pulp Creative Commons License 2002.03.27 0 0 395
Nagyon durva, amiket írsz. Mi ezekből csak a két évvel ezlőtti (1999) Őszin voltunk, na azóta van tiltón. És most tudjuk meg, hogy mégis jó volt a szerkesztésünk. Nagyot kell ilyenkor nyelni. Ilyen ámokfutás-sorozat során egyszer sem merült fel, hogy talán mégse kéne a bajnokság hitelét rombolni ilyen versenyekkel?
Előzmény: Párd (394)
Párd Creative Commons License 2002.03.27 0 0 394
B.G. személyéről csak ennyit: 3 éve a Jenő volt a TK pályakitűzője. BG szerint túl könnyű volt a verseny, ezért az egyik szerkesztett pontba betett egy időmérő állomást. Aki rosszul szerkesztett, kihagyta az időmérő állomást, és 30 hp. helyett 200 hp-ot kapott. Irreális lett a verseny. 2 éve az ElSant Őszi kupán az egyenes itiner végére tett be egy időmérő állomást. Aki nem tudott végigmenni az itineren, az +200 hibaponttal "gazdagodott" volna, ha nem hibás maga az itiner. De hibás volt, ezért kivették az értékelésből. Ugyanezen a versenyen majdnem mindenki elrontotta a szerkesztést. Oka: két bóját véletlenül felcseréltek a kirakáskor, és azt, mivel nem óvta meg senki, csak a beszedéskor vették észre, nem változtattak a végeredményen. Alapjában változtatta volna meg az értékelést.
Idén a TK-n egy távolságmérési feladat túlrajzolt piros vonalának végébe tettek időmérő állomást, ráadásul a nem logikus útvonalra. Aki ment tovább, ahogy az egy távolságmérés után szokás, kihagyta, jutalma 200 hibapont. A versenyzők felháborodása, és az időmérő állomásra kivinni elfelejtett bója miatt végül ez is ki lett véve az értékelésből.
És ezek csak a leglényegesebb bakik. Tavaly nem voltam Őszi Kupán.

A beirást nem értem, miért veszik olyan szigorúan egyes versenyeken. A BAK, és a Rezét Kupa rendezősége nem enged abból, hogy külön rubrikában kell lennie a jelölésnek, számomra egyébként nem teljesen érthető okokból. Ez 60 hp, és alapjában megváltoztatja a végeredményt, ismét nem a tájékozódási tudás alapján...
Szerintem mindenki rugalmasabb lehetne ezen a téren.

pulp Creative Commons License 2002.03.27 0 0 393
A személyi okok beírását én szándékosan próbáltam kerülni, de tény, hogy a fő probléma B.G. személye volt. Amikor úgy döntöttünk hogy jövünk a Tavaszira, azt mondtuk, ha már az általa rendezett Őszi Kupa stabil tiltólistás, talán ellenőrzőbíróként más a funkciója, mint elnökként. Hiú ábránd volt.
Egy, számomra pozitív dolgot azért hadd említsek meg: miután öcsém egy kockába írta a menetidőt, majd rályukasztott, ezt jeleztük B.G-nek, aki mondta, elfogadja, nem sz@rrágó ő. (Mellesleg minket sem érdekel az effajta adminisztrtív hiba a versenyeinken, elfogadjuk a megoldást.) Mindez csak azért érdekes, mert ez a dolog azért szabályozva van. Nem teljesen egyértelműen, de le van írva, hogy egy kockában csak egy jelölés lehet. (A beírás is jelölés, vagy csak lyukasztás? Szóval nem egyértelmű.) S noha teljesen felesleges ezzel szívatni a csapatokat, egy szót sem szólhattunk volna, ha kapunk érte 60 hibapontot. (Bak-ancs-éknál már buktunk be ezen, ők ezt vasszigorral vették.) Szóval adminisztrációs dologgal kapcsolatban rugalmas volt, de a pályája, feladatai kritikáját képtelen elfogadni.
Előzmény: Párd (391)
pulp Creative Commons License 2002.03.27 0 0 392
szerintem te is ugyanazt mondtad más (talán árnyaltabb) szavakkal.
Azért szerintem nem ugyanaz, hogy megsértődünk, sőt sportszerűtlenek vagyunk, vagy pedig igencsak bosszant bennünket, hogy rendezői hibák miatt egyre gyakrabban születnek irreális eredmények.
Előzmény: bak-ancs (390)
Párd Creative Commons License 2002.03.27 0 0 391
Sziasztok! Most sikerült rátalálnom erre a fórumra, és nagyon örültem neki. A Tavaszi Kupához mindenképp szeretnék hozzászólni, mivel jogosan, nagy felzúdulást váltott ki. Azt azért nem értem, hogy aki korrupcióra gyanakszik, az mit ért ez alatt. A verseny botrányosra sikeredet, az biztos. Véleményetekkel egyetértek abban, hogy az itiner rajza el lett rontva, a második időmérő állomás szivatás volt. Mindkettő kikerült az értékelésből, bár szerintem az itiner bent maradhatott volna. Ami az időmérő állomást illeti, az óvás miatt került ki, valamelyik csapat megóvta, hogy nem volt az állomáson elhelyezve bója. Nem ez volt a legfőbb gond vele.
Ami viszont az egyik legnagyobb inkorrektség volt a versenyen, arra a fentieknél egy kicsit kevesebb szót vesztegettetek, az a poligon volt. Korrektül megoldani nem lehetett. Kiváncsi lennék, közületek ki hogyan csinálta meg.... (Hibátlan megoldás nem volt) Ami a rendezést illeti, Jenő egyáltalán nem folyt bele a pályakészitlésbe, a pályakitűzést Csuport Andrásra és Jillek Ritára, az ellenőrzést pedig Benczes Gáborra bizta. Előbbi kettő rendezés terén teljesen zöldfülű, alkalmatlan arra, hogy ekkora felelősséget, mint a Tavaszi Kupa a nyákába vegyen. Ezért is volt az ellenőrző biró felelőssée mindennél nagyobb. Benczes Gábor volt az ellenőrző biró, szerintem őt nem kell bemutatni. Véleményem szerint ami a Baranya megyei túrákban botrányos, abban Ő benne van...

Hogy ki lesz-e véve a bajnoki futamok közül a TK?
Ezt a szövetségi ellenőr feladata eldönteni, illetve javasolni a Verseny Albizottság felé. A szövetségi ellenőr, ha jól tudom Lelkes Péter volt, nagyon hamar hazament....
Nem tudom fogja-e javasolni, hogy az Albizottság elnökének versenye ne számitson bele az értékelésbe.

Én azért javasolnám, hogy a versenyzők készitsenek maguknak egy fórumot, amelyen a versenyek hibáit összegyűjtik, és beterjesztik az Albizottság elé.

Én küldtem e tárgyban egy levelet az emilekre, remélem lesz rá érdeklődés.

Egyelőre ennyit.

bak-ancs Creative Commons License 2002.03.26 0 0 390
Bocs, de szerintem te is ugyanazt mondtad más (talán árnyaltabb) szavakkal. Tényleg nem ragozni akarom ezzel a kérdést - másokat talán már így is untattam. Nyilván mindenki másképp egyforma, így máshogy állsz te egy elrontott rendezéshez, másképp én és megint másképp mások. Az alapgondolatod teljesen elfogadom: a verseny az verseny, ahol a (pillanatnyi) tudásnak, formának kell dönteni és nem a szerencsének és innen tényleg nem akarom tovább ragozni.
A TTT (Tolnai Tájakon Túrázók) végeredményben egy "svédpálya", akadályversennyel összekötve. Ez azt jelenti, hogy nem elég megtalálnod a bóját, de bélyegezni még külön feladat (pl. fára mászás, árok fölé feszített dróton átmenni stb.) Kiegészítésül van némi elmélet is. Tájékozódásilag összességében nem túl nehéz, de nagy buli. Minden évben készülünk, aztán sosem jutunk el, így a főrendező élménybeszámolójából és fényképeiből ismerjük (no meg a Zöld.-tól, ők rendszeres résztvevők). Az idén Lengyel mellett lesz, április 21-én és én már megint nem érek rá :((
Előzmény: pulp (388)
pulp Creative Commons License 2002.03.26 0 0 389
Azon az Isobaun épp nem voltunk, a következményeit viszont ismerjük. Na Carpy, ott már volt bojkott rendesen. A következő évben indult vagy 15 csapat velünk együtt. Az MVSC-s hölgyek azóta sem hajlandók jönni ha jól emlékszem. Aztán a következő években visszaszivárogtak a csapatok és megint sokan lettek. A rendezők valószínűleg tanultak a hibájukból. Sajnos ez a ritkább.
Egyébként az általad leírt többi dologgal teljesen egyetértek.
Előzmény: ssimi (387)
pulp Creative Commons License 2002.03.26 0 0 388
Most már tudom, hogy amit visszahallottunk, az igaz. Mármint hogy mi állítólag megsértődtünk tavalyelőtt és ezért nem neveztünk a bajnokságba. Ez nagyon rosszul hangzik, de még nagyobb baj, hogy nem erről van szó. A helyzet ennél is egyszerűbb. Abban az évben annyi lutriverseny volt, hogy semmi értelme nem volt az egésznek. Nem az volt a bajunk, hogy nem mi nyertünk: volt lutriverseny, ami nekük jött be, volt ami nektek, vagy másoknak. A lényeg: a szezon után leültünk egy másik baráti csapattal és jó sokat beszélgettünk az egészről. Végül arra jutotunk, hogy
1. az addigi tapasztalatok alapján semmi garancia nincs arra, hogy valóban a legjobb nyerjen.
2. nem akartuk túl komolyan venni az egészet. Családtagjainktól sok kritikát kaptunk, hogy elmentünk olyan versenyekre is, melyekre korábbi tapasztalat szerint nem akartunk. Teljesen feleslegesen pazaroltuk az időnket és pénzünet, mert úgy gondoltuk, hogy a bajnokság korrekt dolog és érdemes versenyezni. Már meginogtunk év közben néhányszor, de a Mátra Kupa volt a kegyelemdöfés. (Pedig nagy reményekkel mentünk rá, mert előző héten a Zöldpont nagyon nagyon korrekt volt és nagyon nagyon elrontottuk.) Ezt követően egyébként nyitva állt a lehetőség, hogy az Őszi Kupán nyerjünk, amivel miénk lehetett volna a bajnokság. De itt már elszakadt valami, úgy döntöttük, felesleges elmenni. Drága lutri lett volna. (Néhány beszámolót hallva jól döntöttünk.)

Szóval nincs itt semmi sértődés, csak csalódás. A bajnokság a szemünkben korrekt és lutiversenyek eredményének összesítése, ami nem adhat reális eredményt. Ami nekünk most számít: az eredmény a jó versenyeken. Ha korrekt volt egy verseny, magunkban összesítjük és kiszámoljuk, ez alapján ki lett volna a legjobb. De hát ez magánügy. Szeretjük a túraversenyeket, különben nem járnánk gyakran és nem rendeznénk egyre többet. De az a korábbi illúziónk, hogy többnyire a legjobb nyer, már rég elveszett. A tiltólista épp ezért működik. Voltunk annyi versenyen, hogy megismerjük az összes rendezőt. A pályáikat, a gondolkodásmódjukat, a hozzáállásukat, a rugalmasságukat, vagy fafejűségüket. Ha év verseny közben, az időtől szorítva tökéletesen látom, hogy valamit elcseszett és ő úgy reagál, hogy neki biztos igaza van, nincs miről beszélni. Nyelés, aztán nem menni többet. Nem tudom, mi ebben a kivetnivaló. Az, hogy melyik öreg melyikkel van fasírtban, minket nem izgat. Egyetlen dolog számít: az nyerjen, aki aznap a legjobb. Ezért keressük azokat a versenyeket, ahol erre van esély. És elfelejtjük azokat, ahol nincs. (Többen felvetitek, hogy egy hibáért tiltóra tesszük. Nem igaz, legalább két elcseszett verseny kellett ehhez. Utána valóban nem érdekel, hogy javít-e az illető rendező. Megnézzük pár év múlva.)

Ami a versenyünket illeti: jó, hogy szóba hoztad, mert eszembe jutott, hogy más felvetésre is elfelejtettem korábban reagálni. Az 1-es pont a többihez hasonlóan egyértelmű volt. Ahol az árokból metsződés lett, OK. Az útkanyarból irányban mérve OK. Az árokban végigmenve az úttól valóban nem stimmelt néhány méterrel. Tudnék még mondani néhány pontot, ami egy-egy helyről nem stimmelt. Épp ezért említettük meg már a kiírásban, hogy a térkép szar (ez nektek nem újdonság, biztos Ti is görcsöltetek, mire kitűztetek egy pályát a Sötét-völgyben)s a feladat nehezítéseként kell felfogni. Azért rendeztük itt ezt a versenyt, mert bajnoki fordulót nem lett volna pofánk itt csinálni. Az álbójás helyek azért egyértelműek voltak mindenhonnan. És úgy gondoljuk, hogy reális eredmény született.
Érdekes, hogy mi felírtunk magunknak néhány hibát, amit korrigálni akarunk legközelebb, de ezeket épp senki sem jelezte.
Vissza a Tavaszira: a 8. és a 10. ponttal kapcsolatban végülis egyetértünk, utóbbit én is "csak" erősen vitathatónak neveztem. (Hogy lehet egyetlen számmal jelölt feladatban pont, távmérés, aztán időmérő? Ez utóbbit persze kivették.) Ilyen alapon ugyanis a TR-TC pontnál is lyukasztani kellett volna, az is jelölve volt, külön idő is volt rá. Csak nem sorszáma volt, hanem kódja.
A TTT-re kiváncsi lennék, hogy milyen.

Előzmény: bak-ancs (385)
ssimi Creative Commons License 2002.03.26 0 0 387
Ezek szerint te nem voltál ott azon az Isobaun, amikor 4 km/h volt a menetsebesség (éjszakai verseny!), minden második pont időmérő volt, és mindegyiknél 30-40 percet kellett várakozni a torlódás miatt...
Nekem az a véleményem, hogy egy tájékozódási túraverseny vagy bármilyen más természetjáró rendezvény szervezése nagy felelősség. Igen, mert mindegyiknek a lényege az, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Ez a legfontosabb cél!!! Ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha a pályák korrektek, a rendezők figyelmesek és barátságosak, én például a pályák vonalvezetésére olyan szempontból is figyelni szoktam, hogy szép helyekre vigyenek (hangulatos forrás, patakvölgy, szép kilátás stb.). Ez utóbbi különösen fontos a B és C kategóriákban. Voltam már olyan versenyen is, amelyiken a célba érkezve a főrendezőtől a következő kérdést kaptuk: "Jól megszivattunk, ugye? Nem baj, majd legközelebb visszaadjátok."
Na ezt a fajta "rendezői" hozzáállást kell csírájában elfojtani, bár hozzá kell tennem, hogy mostanában nem is nagyon vannak már ilyenek.
Előzmény: pulp (381)
Carpy Creative Commons License 2002.03.25 0 0 386
A Tavaszi Kupával kapcsolatban pulp még finoman is fogalmazott. Valóban botrányos volt

Nem BJ hibája, ő mondhatni teljesen korrekt volt. Sőt, a pálya és a feladatok is egész jók voltak, bár többet is ki lehetett volna hozni a természeti adottságokból. Már ebből is látszott, hogy nem a terepen fog eldőlni a verseny.

Az eredmények értékelése, az óvások utáni döntés azonban egyenesen katasztrófális, gyalázatos, felháborító, és megkockáztatom azt is, hogy korrupt. Lehet, hogy nem szép dolog a tiltólistázás, de a Tavaszi Kupa versenybírója megérdemelné, hogy a következő versenyét a tájékozódási versenyzők kollektívan bojkottálják. Akkor talán észbekap.
A mostani eredmény annyira irreális, hogy az a minimum, hogy törölni kell a bajnokságból. Akár két évre előre is. A versenybírát pedig eltiltanám a rendezéstől.

Korrekt körülmények között szeretek versenyezni. Tévedni emberi dolog, hibázhat egy versenybíró is. El szoktam fogadni. Na de nem ennyit, nem ekkorát, és nem ennyire egyirányban. Csak ez nem veszi észre, hogy mi folyt ott, aki nem akarja.

Ugyhogy ha a történtek következmények nélkül maradnak, akkor a Tavaszi Kupát mostantól bojkottálom, és ezt javaslom minden sportársamnak is. Méltatlan ahhoz, hogy szerepeljen a versenynaptárunkban. Annyi szép verseny van ezen a hétvégén máshol az országban.

bak-ancs Creative Commons License 2002.03.25 0 0 385
Sziasztok!
Érdekes hozzászólások érkeztek, amióta itt jártam.
A Tavaszi Kupa, mint verseny tényleg megbukott, pedig mi is azon kezdtünk tanulni. A másik induló versenyünk meg a Varsányi volt... (lehet, hogy nem hiszitek, de vettem én részt jó varsányis versenyen is)
pulp, szerintem a 8-as ponttal teljesen igazad van, a 10-esssel már vitatkoznék - bár formai a dolog tényleg, de ez a pont pontként volt jelölve. Ami eddig csak érintőlegesen került szóba a versennyel kapcsolatban az a pályavezetés- szerintem ezzel is voltak gondok. Az eredményt szerintem is törölni kellene a bajnokságból, a végeredményt inkább a szerencse döntötte el. Abban viszont kmoly-nak adok igazat, hogy nem feltétlen csak bosszúsággal, haraggal kell eljönni még egy ilyen versenyről sem - a tiltólistával kapcsolatban (pláne 5 évre!) pedig osztom tekergő1 véleményét. A természetjárásban egyébként is elég nagy baj, hogy jó magyar szokás szerint, az egyik "nagy öreg" fúj a másikra. Tudom, hogy a Mátra kupa mért fáj, de nekem hiányzott, hogy tavaly nem neveztetek ez miatt a bajnokságba sem (nem számoltam utánna, hogy az így elért eredményekkel végül megnyertétek volna-e), szerintem nem szabad így megsértődni - no és nem is sportszerű. Úgy gondolom a versenyszervezést mindenki jó szándékból, a maga szabadidejéből csinálja, azért mert szivesen tesz is valami másokért. Lehet vitatkozni a szakmaiságon, a hibákon, de nem kell azért "elküldeni" a rendezőket. Aki rendez, az követ el hibát - ezt te is tudhatod. Korábban nem voltam listán és nem szóltam hozzá, de nekünk is tetszett a versenyetek ( a Pizzéria meg hatalmas ötlet volt részedről...)- újszerű, ezért különösen érdekes (bár Tolna megyében létezik egy még érdekesebb: a TTT). De nálatok is voltak hibák: most fejből arra emlékszem ,hogy az 1-es pontot legalább 40-50 m-rel elraktátok.
Még 1x köszönöm mindenkinek a pozitív észrevételeket a BAK-kal kapcsolatban, örülök, hogy jól éreztétek magatokat.
Előzmény: pulp (375)
tekergő1 Creative Commons License 2002.03.25 0 0 384
A BAK-on mi őzeket láttunk, de nem csak emiatt tetszett a verseny. Ha csak az őzek miatt mentünk volna, nem utazzuk át fél Magyarországot. A verseny is jó volt, de a szervezés tökéletes volt. 5-öst érdemel.
A Maraton is szuper volt, a mostaninak is tökéletes a szervezése, ezek után tartanotok kell a színvonalat.
Előzmény: kmoly (373)
tekergő1 Creative Commons License 2002.03.25 0 0 383
Ez a tiltólista szerintem sem túl jó ötlet. Alig van néhány bajnoksági verseny az évben, a feléről letiltjátok magatokat, ill. nem is adtok lehetőséget a versenyrendezőknek, hogy a következő évben korrigálják botlásaikat. Szerintem, mindenkinek vannak olyan versenyélményei, ami miatt egy-egy versenyt tiltólistára lehetne tenni, de a társaság miatt akkor is elmegy az ember.
Ok, hogy a Varsányi nem egy technikás verseny, de akkor is hangulata van. Sokkal jobb mint egy túlbonyolított Tavaszi Kupa, amiről az idén senkinek nem a pozitív élmények maradnak meg.
A Mátrában velünk is fordult már elő, az általad említetthez hasonló eset, de akkor is, a 2001-es Mátra Kupa például egy nagyon jó kis verseny volt. Igaz, hibát ebben is lehetett volna találni, de alapjában véve nem volt rossz.
A 98-as Nadapi Kinizsi Kupán is volt néhány térképhiba, és óvásra lehetőséget adó pont, pedig azt a tökéletes versenyek közé sorolod.

Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy a TK miatt nem hibáztatható B.J. egyszemélyben, de akkor is jobban figyelhetett volna a rendezőire.

Előzmény: pulp (381)
tekergő1 Creative Commons License 2002.03.25 0 0 382
Sziasztok,

Igen, régen a Tavaszi Kupa az egyik legszínvonalasabb versenynek számított, de úgy látszik, hogy fokozatosan épül lefelé a színvonal.
Egy ilyen verseny miatt felborulhat az egész bajnokság állása, szerintem mindenképp ki kellene venni a bajnokságból.

Előzmény: ssimi (378)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 381
Nem tudom, mennyire fair leírni a tiltólistát, de hát legyen.
Bükk Kupa, Őszi Kupa, és most már Tavaszi Kupa, ezekhez gondolom nem kell kommentár. Aztán Mátra Kupa és Varsányi Kupa, ezekhez kell, főleg, hogy a tiltás részleges, csak A kategóriára vonatkozik. Családdal, gyerekekkel szívesen elpötyögök rajtuk, ha nincs jobb dolgom a kiscsaládos pályán, más kérdés, hogy a Mátrán tavaly még azon is kibuktam. De visszatérve: a Varsányi a tipikus lutiverseny, ki lehetne sorsolni, hogy ki nyer. A-ben szinte nincs álbója, lényegében három helyen lehet hibázni: távmérés, irányfésű, poligon. Ez utóbbinál például legutóbb csak a végén voltak bóják, ott azonban vagy 20, egymástól 5 méterre. Persze egy volt jó. Ekkor mondtuk, hogy köszi szépen.
A Mátra a fafejű rendezők tipikus esete. Itt egy teljesen vitatható pont miatt reklamáltunk 2000-ben, mikor megtudtuk, hogy álbójánk van. (Fél órán át méricskéltük) Mondták, óvjunk. Óvtunk, aztán röhögve közölték, hogy kifutottunk az időből, elutasítva. Szóval hülyére vettek. Ennyi.
De akkor álljon már itt a pozitív lista is, ahol eddig csak jó tapasztalatunk volt: Rezét, Kinizsi (mostantól Velence). Aztán Zöldpont, csak itt egyszer voltunk, 2000-ben. (Tipikus esete annak, hogy noha nagyot buktunk, kitűnő emlékünk maradt róla: kizárólag saját hülyeségünknek köszönhettük a hibáinkat.) Kisebb fenntartásokkal Isobau és Csellengő, Bakancsos Atom.
Vissza a Tavaszira: nem BJ ellen beszélek, ugyanis neki köze nem volt a pályához és amíg ott voltunk határozottan szimpatikusan viselkedett. A folytonos vitáktól megértem, hogy rosszul vagy, de ennek az kéne, hogy legyen az ellenszere, hogy kifogástalan pályát kell kitűzni. Aki tudja, hogy nem lesz hatalmas energiája rendezni, ne erőltesse. (lásd Azimut Kupa az idén)
Nem hiszem, hogy a bajnokság itt a lényeg. Ugynilyen morcos lennék akkor is, ha nincs bajnokság. Akkor is elcseszték volna a szombatomat.
A mi bajnoki szereplésünkre sajnos nagyon is kihat ez a verseny, mert kb. 6-szor indulunk A-ban, ebből egyet már hibánkon kívül kilőttek. Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy a fő gond az, hogy nem ismerték el a hibát. Pontosabban: kis hibát elismertek, aztán a harmadik, immár hatalmas hibánál elunták a rugalmasságot és bekeményítettek. Pedig ezeken a 100 pontokon ment el végképp az egész.
Előzmény: kmoly (380)
kmoly Creative Commons License 2002.03.25 0 0 380
Kösz, Pulp a Tavaszi Kupa részletes és minden igényt kimerítő értékelését. Bár én a buszon hazafelé egyik társamtól egész úton azt hallgattam (A50, szöveges itiner, milyen fafejű a B.J.).
F.Laci írt is nekik egy "szomorú" levelet. Szerezd meg tőle. A szövetségi ellenőr Lelkes Péter volt, úgy emlékszem.
Egyébként szándékosan hagytam félbe a véleményemet - az ellenvélemény meghallgatása céljából. Elismerem, hogy a csapatok egy részének fontos a helyezés, mert ők sportként veszik a versenyt (még a neve is őket igazolja). Viszont a csapatok másik része (én ebbe tartozom) a folytonos vitáktól van rosszul. És a versenyek léte szempontjából mindkét csapatfajtára szükség van.
Az országos bajnokság kiírása hozta, hogy országszerte jó versenyeket rendeznek, nagy résztvevői létszámmal. Viszont az új csapatok belépése, a lelkes amatőrnek végérvényesen megmaradók léte, és a nem bajnoki kategóriák jelentik az igazi tömeget.
Engem elszomorít, hogy egy-egy versenyen le lehet mérni, melyik "öreg" kivel nem ért egyet. Pedig valamennyien hasznos dolgokat tesznek a természetjárásért. Én nem szeretném, ha "öregen" valamelyik oldalra állnom kellene.
A mostani versenyen sem abban látom az igazi hibát, hogy hibáztak, hanem abban, hogy nem (illetve nagyon nehezen) ismerték el. Mert ha egy hiba után tiltod a versenyt, akkor nem is adtál neki esélyt a következő évi javításra.
Egyébként csak ez az egy verseny nem befolyásolhatja az egész éves bajnokság végkimetelét (még akkor sem, ha nem veszik ki).
Nem konkretizáltad a tiltólistát, pedig érdekelne.
Előzmény: pulp (375)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 379
Igen, ha jól emlékszem, az az első Bükk Kupa volt. Azt mi épp megnyertük, de keserű szájízzel. (Az időhiba eltörlés akkor épp nekünk kedvezett, kvázi nem feltétlen érdemeltük meg.) A következő évben megint elmentünk, gondoltuk, biztos csak egyszeri botlás volt. Hát ha lehet, még durvább lett. Na azóta van rajta a tiltólistánkon.
Én sem tudom, ki volt a Tavaszin a szövetségi ellenőr, de meglepődnék, ha a főnök versenye ellen akárki is szólni merne.
Előzmény: ssimi (378)
ssimi Creative Commons License 2002.03.25 0 0 378
Szomorúan olvasom a híreket, mert régen a Tavaszi Kupa egy jó kis verseny volt, de sajnos tény, hogy az utóbbi években fokozatos minőségromlás következett be. Ez meg - ahogy most olvasom - ugrásszerű lehetett...
Akkor most már nem is sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni. A teljes időhiba eltörlésére én eddigi pályafutásom alapján nem emlékszem. Az eredmény ezek után tényleg komikus lehet. Ami a bajnoki értékelést illeti: látatlanban ugye nem tehetek javaslatot, de remélem, hogy a szövetségi ellenőr majd megteszi ezt helyettem. Bár szerintem erre elég kevés az esély - bocs, de most nem emlékszem, hogy ki volt az ellenőr.
Egyet azonban tudok: eddig egyetlen eset volt, amikor egy versenyt töröltünk a bajnokságból, hát elég nagy botrány lett belőle. Én voltam az ellenőr, néhányan azóta nem nagyon szólnak hozzám...
Előzmény: pulp (375)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 377
A Mecseket nagyon szeretjük, sehol máshol nincs ilyen gyönyörű töbrös rész. Erről jut eszembe, hadd fikázzak még egy kicsit. A pontok ugyan korrektek voltak, de ebből a terepből csak ennyit kihozni, az nagyon nagy gáz. Pl. egyetlen sima pont sem volt egy nehezen bemérhető töbörsorban, az átmeneteknél mindig ki kellett menni útra és onnan bemérni a következőt. Szóval gagyi volt ez is nagyon. Szerencsére van egy Csellengő Kupa, amiért általában érdemes a Mecsekbe menni.
Előzmény: bak-ancs (369)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 376
Még egy apróság: ha ezt a versenyt nem veszik ki a bajnoki értékelésből (csak az A kategóriáról beszélek, a többit nem ismerem) az az egész bajnokság megcsúfolása lenne. Kiváncsi vagyok, hogy az ismert személyi tényezők mellett lesz-e valakinek bátorsága ezt szóba hozni.
Előzmény: pulp (375)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 375
Nos, hogy a kérdésre válaszolva kezdjem: sajnos nem tudtuk összemérni az erőnket sem bak-ancs-csal, sem mással, mert a verseny rendezése és értékelése olyan volt, hogy a végeredmény teljes mértékben irreális.
Igen, a végeredményt példás gyorsasággal megkaptam, de ez sem a rendezőket dícsére, hanem önkéntes segítőként, aki itt éppen versenyzőként vett részt, de vállalta a számítógépesítést és gyors kiküldést.
De a lényegre. Szerintem a túraverseny mindenképpen verseny, ezért itt a természet csodálata mellett a cél a minél jobb helyezés elérése. Ha éppen akkor megyek túrázni a Mecsekbe, amikor túraverseny van, ezt azért teszem, mert össze akarom mérni tájékozódási tudásomat a többi csapattal. Ha erre nincs mód, mert dilettáns és fafejű a rendezőség, akkor az egész nem ér egy kalap sz@rt se. Túrázni akármikor elmehetek, s noha gyönyörű helyeken jártunk, s például rengeteg állattal találkoztunk (talán mert elsőnek rajtoltunk), mindez nem tudja ellensúlyozni a csalódottságot, hogy megmérettetésre jöttünk, de kiderült, totál feleslegesen utaztunk ennyit.
Konkrétan a vélemény: az A kategória itinerében egy apró hiba volt, ami jó versenyzőknek nem okozhatott gondot. Kb. két perc alatt rá lehetet jönni, hogy egy távolság rossz, de utána megint mindn stimmelt. Mi ezért biztos nem óvtunk volna, ez azt minősíti, aki megtette. Ettől még tény, hogy súlyos hiba, azt jelenti, hogy a kész itinerrel senki sem ellenőrizte a pályát. A másik, amit kivettek, a távmérés végén levő időmérő. Mi véletlenül mentünk arra, nem akartunk átvágni a hegyen. Szerintem sem szabadna ilyet csinálni, mivel ez nem kötelező útvonal volt, s noha oda volt írva, hogy menj végig a piros szakaszon, teljesen normális reakció, hogy a távmérés végeztével az ember megy tovább, amerre akar. Idáig tart, amit óvtak, kivették. Ennek az lett a kövwetkezménye, hogy a második időmérő eltűnésével a második és a harmadik szakasz időhibái sem számítotak, az elsőé pedig a kivett itiner miatt nem. Ezért aztán az egész versenyen nem volt időmérés, akárki annyit késhetett, amennyit akart. Ez önmagában teljesen irreálissá tette a sorrendet, és akkor az én fő problémám még csak most kezdődik.
A 8. pontnál az volt a feladat, hogy pont a térképen jelölt tereptárgytól érhető el, megadták a követendő irányt és távolságot. Mi jót röhögtünk, hogy ha valaki nem olvassa el az utasítást, akkor bizony belyukaszt a támadópontra tett bójánál. Aztán kiderült, hogy a rendezők szerint kellett is, így aki nem tette, az kapta a 100 hibapontot. Ez egyszerűen nevetséges: a támadóponton igazolni, na ilyenre én még nem emlékszem.
Aztán a távmérés kezdete bójánál is lyukasztani kellett volna, aki nekünk ismét egyértelműnek tűnt, hogy nem kell. Miért kéne? a 10. feladat a távmérés, azzal igazolom ottjártamat, hogy lemérem a távot. Nem, a kezdőbójánál, ahonnan mérni kellett, lyukasztani is. Szerintem ez akkor lett volna így, ha kötelező útvonalnak hívják ezt. A célban mondták, hogy azért kellett, mert ki van szórva a térkép. Ez nem érv, egyébként is kiszúrják a távmérésnél. Aztán azt mondták, be is van karikázva. Ez volt a döntő érv, amit mi nem vettünk figyelembe.
Nos, emiatt a távméréses dolog szerintem az erősen vitatható kategória, a 8. pont pedig az egyértelmű rendezői hiba. Közös bennük, hogy mindkettőnél teljeseen bizonyos, hogy a csapat érintette a pontot, hiszen onnan mért távolságot, illetve utána megtalálta táv és irányadat alapján a pontot, vagy annak tévesztőbójáit. Na innentől kezdve gusztustalan az egész. Jó adag csapat beszopja a 100 hibapontokat, noha teljesen egyértelmű, hogy ott járt. És a rendezőt nem érdekli, hajthatatlan. Lesz@rja, hogy az eredmény még az irreálisnál is irreálisabb lesz, ragaszkodik az első látásra is teljesen rossz döntéséhez.
Visszatérve a kérdésedhez: számunkra ilyen versenyre elmenni teljesen felesleges, helyette például kedv szerint csinálhattunk volna egy kellemes családi kirándulást, vagy elmehettünk volna valamelyik teljesítménytúrára is, ha pedig a tájékozódás kell, volt tájfutóverseny Balassagyarmat mellett, ahol a könnyű kategóriákban kényelmesen elkocoghattam volna egy kis túra előtt, után vagy közben. És ott biztos nincs vita, ha eltévedek, akkor sokkal később érek be és csak saját magam hibáztathatom.
Ami a halálunk: a rendező, akit semmi nem érdekel a saját meggyőződésén kívül. A normális az lenne, hogy meghallgat mindenkit és a vitás helyzetekben megpróbál salamoni döntés hozni. Az már rossz, ah vitás helyzetek vannak. Az már igen nagyon rossza, ha annyi, mint a Tavaszi Kupán. Ha pedig ezután a rendezők úgy reaálnak, ahohy most ők, az már a katasztrófa.
A tiltólistánkon az ilyen versenyek vannak. Mi biztos, hogy semmit sem vesztünk, ha nem megyünk el rájuk. Más kérdés, hogy mi sem hiányzunk nekik. Ő bajuk. Nekem, mint rendező például hiányoznak a korrekt csapatok, ha nem jönnek el. És rögtön arra gondolok, hogy ez azért van, mert legutóbb valamit nem jól csináltam.
De hogy valami jót is írjak: van olyna listánk is, amin a kötelező versenyek vannak, ahova mindenképp érdemes elmenni. Ezen most négy verseny van, köztük a Rezét Kupa, két hét múlva. Remélem ott tényleg megmérkőzhetünk bak-ancs-csal és a többiekkel.
Előzmény: kmoly (373)
pulp Creative Commons License 2002.03.25 0 0 374
Akkor vitázok. Csak előbb összeszedem a gondolataimat.
Előzmény: kmoly (373)
kmoly Creative Commons License 2002.03.24 0 0 373
Gondoltam, beszállok. Átfutottam a teljes állományt, s érdekesnek találtam.
Szia Pulp.
Akartam is kérdezni, összemértétek-e az erőtöket Bak-anccsal? Amúgy ismered a Tavaszi Kupa VÉGeredményét? A lázító hibákat kivéve változtattak rajta, bár ettől még nagy szerepe maradt a szerencsének és a véletlennek.
Mely' versenyek vannak tiltólistán és nem magatokat büntetitek-e vele?
Ha már szót kaptam és 7vége lévén amúgy is gyér volt a forgalom, hozzáteszek egy véleményt a "sport-e a tájékozódási túraversenyzés" témához. Nálam, az a kérdés, természetjárás-e. Szerintem az (hasonlóan a teljesítménytúrákhoz, a jelfestéshez, vagy az alig 10 km-es túra vezetéséhez), innen kezdve jó, s nem bosszankodom verseny hibáin. Erre van egy aktuális humoros történetem, megosztom veletek: egyik bp-i túratársunk azt mondta, jobb volt a TK, mert bár a BAK-on sok szép tavaszi virágot láthattak, a TK-n kismalaccal találkoztak. Szimpatikus a hozzáállása.
Na lehet vitázni.
Előzmény: pulp (372)
pulp Creative Commons License 2002.03.24 0 0 372
Tavaszi Kupa

Botrány. Katasztrófa. Röhej. Tizentöt éves túraversenyzői pályafutásom alatt az abszolút mélypont. Más, "normális" sportágaknál igen komoly következményei lennének az ilyen rendezésnek és az első látásra teljesen irreális eredménynek.
Sajnos már 5 verseny van a tiltólistánkon: erre az eddigi leghosszabbat, öt éves biztos távolmaradást adtuk.

PANNA25 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 371
JObb volna a 21. De nem került át az Azimut helyére 20-ra???
Előzmény: bak-ancs (369)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 370
Én ismételten csak gratulálni tudok a Rendezőknek.
Nagyon jól éreztük magunkat.
Előzmény: bak-ancs (367)
bak-ancs Creative Commons License 2002.03.22 0 0 369
Szia Pulp!
Ott leszünk és megmérkőzünk ;-))(azt hittem nem szeretitek a mecseki versenyeket...)
Még nem néztem meg a honlapot, de a Tájoló maradt 21-ére?? Akkor van a választások 2. fordulója - persze ez nem feltétlen kell zavarjon, de lehet, hogy valakinek ez gond.
Előzmény: pulp (368)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!