Hello ! Most mértem egy lada dugattyut a nevleges mérete 76.4 mm a csapszeg vonalában a tetején 76 mm ugyan ez egy kopott dugo de 0.4mm volt a kuposság . üdv doktor4
Megnéztem egy dokumentációt.'978as 35HP-s Evinrudge.A dugattyuszoknya és a henger közötti hézagnak a következőt irja :0,165-0,089 mm . ezt egy jó motorra irja .Nem derül ki számomra ,hogy ez uj vagy kopott állapotot jelent .Valószinű ha ez a két érték közt van akkor elfogadható a henger ill dugó kopása.
A dugattyúkon megvan még a megmunkálási nyom, megnézem majd a henger alsó részénél is a méreteket. Felül egyébként valóban nagy a kopás, a dugót rendesen lehetett már billegtetni a hengerben.
És hogy orvosi tanácsot is adjak, bár erre a fórumon lenne avatottabb szaki is... A lötty neve PÁLYINKA, a hatékony kúráé pedig KALAP.
Emellett elengedhetetlen a megfelelő esztétikai megjelenésű és maradéktalan egészségügyi és technikai tudású ápolószemélyzet:))) Ezúton küldök neked egy nővérkét, ha mán a többi szétszaladt...
köszönöm kérdésed de mit egyedülálló vén f@sz ilyenkor a csajok menekülnek....
ampulla aktív kúrákat tartok algoflex extra meg valamilyen lötty nem jut eszembe aneve, már javulok, a bajt tetézi, hogy a házamat teljes átépítésnek vetettem alá, mert csak most van idő rá, pár hét és hajózni kezdünk :-)))
szóval az én két motormban is van termosztát (szőrmőknak mondom) de a vízhőfokmérők mindegyiken 60- 70 fokot mutatnak üzem közben az egyik egy 4.3 volvo penta a másik egy mercruiser 5.0.
melegitsd fel a blokkot 60 fokra és a dugót kb 260-170 fokra , tedd bele belemegy vagy nem ez itt a kérdés ???? a jó hézag sz.tem kb 0,5 mmm. az általad jelzett 0.8 0.9 sem lehet ekkora, kopás miatt. mérd + a hengert ott ahol nem járt a gyűrű, az a tiszta méreted, ehhez kellene a hengert hozzámérni a többi helyen ebből kiderülne az esetleges kopás mértéke aztán a dugókat szemügyrevenni, hol koptak, hogyan tudtak bólintani a hengerben és ebből lehetne kalkulálni, a dugókon nincsenek eredeti megmunkálási nyomok? nekem van egy fiat 2500 motorom 400 e km ment és a dugókon eredeti az esztergált felület, a gyűrűk vezették a hengerben... alig ért a szoknya a h.falhoz...
Nem irtátok hogy milyen motorról van szó.Hakával nem értek egyet .Ezekben a motorokban tudtommal van termosztát.Nem egy tényleg tulhütött Viharról van szó.90 mmes dugó az már autó méret lehet 4 ütemmel és nem kettővel. szőrmók
nna fijjugh! túlhűtött motorrol van szó, meg sokat megy full gázon én 2-3-4 tizedben gondolkodnék, a többi dugót meg a hengereket meg kell mérni átlagot venni és arra illeszteni, 2 üteműeket jonson, tohatsu, crescent mind 2 tizedre illesztettem anno és így nem sültek be...
Lehetséges ! De az ujonnan vásárolt dugattyu tetjén rajta lesz a mérete meg az illesztési adatok is. A méret csak század türésü lehet a javitó méret annál az átmérönél 0.4 0.5 lehet de ezt gyártoja válogatja . üdv doktor4
Egyetértek ! Uj motornál ,GYÁRI dugóval csapszeg alatt mérve a csapszegre merőleges irányban mérve a 2 század jó érték. Ha van gyári adat akkor ne is kisérletezz a saccolással azt kell használni.A lényeg a gyári dugó.Utángyártottnál a méret jelentősen változhat. A bizonytalan hőtágulás miatt a 4-5 század indokolt lehet .Ezt azok akik furni szoktak tudják. Az az ő saruk ha megragad. Ezért rá szoktak hagyni.
Vízsugár-szivattyú. Ilyen elven működnek egyes centrifugál-szivattyúk mélyszívó fejei, ha nem akarnak/nem tudnak búvárt lerakni. Elég rossz hatásfokú, de most itt ez nem számít. Érdekes, elmés megoldás.
Szevasz! Köszönöm az infókat, adott némi önbizalmat, sztem. február elején bele vágok...Nyugtass meg ha sikerrel járt ügyködésem a csizmában azt azért megtudom úgy is hogy a motort nem indítom be?? Körülményes lenne így álványon. Na meg, ha nagyjaink nem juttatják totál csődbe az országot az idén szeretnék felbővülni 80-90 LE-re. Módosult ugyan is az eredeti elképzelés hogy a nejemmel kettesben elkirándulgatunk vele...fiaim, meny jelöltjeim totál rá kattantak, több ember több súly+ fánk huzgálás, sztem. előbb utóbb wakeboard is lessz....egyszóval kevés az 50 paripa. Esetleg ha adnál valami privát elérést (meg és elakadás esetére)megköszönném. Üdv:ef
Alex! Kétségtelenül amikor lent jártam a kikötőtökben sokkal barátságosabban mutatott! Nagyon elhagyatottnak tűnik így befagyva... Ef.
Hello Tiborpapa! Csak 8-án nyitottunk. A decemberi záráskor személyesen én tettem ki a cédulát nyitáskor pedig én vettem le. Persze, előtted csak a csigák képe lebegett..))) Millen kéne? cz.
Végül is minden lehet. Az biztos hogy kipróbájuk mit lehetne kihozni belőle. Szombathelytől 8 km-re délre, Vasszécsenybe a K.I.T. kft-ben találsz meg, gyere, bármikor szívesen látlak!
A gépet jövő hét csütörtökön hozzuk el, pár nap alatt remélem összerakjuk, megtanuljuk az alapokat, és indulhat a fejtörés.
Az alábbi lapon találtam egy két régi tervet, úgy tünik van közte egy-két használható is, amin már el lehet indulni.
Carlos z.! Nem, kizárólag itthonról, semmi humbug nincs benne, csak akinek segítek annak nem a csónakmotor motorkiállítás a célja mint egyes éhes kereskedőnek, hanem az hogy eladjon! Ez a megoldás!
Hali kitzoli! Végülis lehet hogy kitet fogsz árulni? A könyvben azért nem szerepel mert akkor még nem tudták!.Viszont az akkori evezőshajóról tudták ,hogy a keskeny hosszu hajó a leggyorsabb. Merre található a masinád? Ha járok arra megnézném. A Főárbóc honlapján már fennvan a 3D hirdetésük.Én dec elején láttam azt hiszem akkor még csak összefelé rakták.
Sajna ez csak 2D, és csak rajz alapján dolgozik, (vagyis nem CNC) és jövő hét csütörtökön megyünk érte. (nekem a rajz tetszett meg benne, az esetleges javítás egy filctollal történhet, a gép csak a vonal egyik oldalát veszi figyelembe. Van a faszinak egy CAD-os rendszere is, akkor nem az olvasófej vezérel, de az alapgép ugyanaz.) Én 1300mm szélességig és némi trükkel 6-8 m hosszig tudok nyomtani. Fahajókat lehetne aránylag könnyen készíteni, csak meg kell rajzolni a bordákat és a teritéket. Akár lehetne árulni, otthoni összeszerelésre is barkácskedvű embereknek. 4mm-es rétegelt lemezzel csináltunk egy próbát, a vágási sebesség 1m/perc, viszont a gép egyszerre két azonos darabot tud vágni. Nincsenek vágási utómunkálatok, nem szabja fel a lemez rostjait. Egy kajakra csináltam egy durva számítást, egy munkanap alatt nagyjából 3-4 kajak alkatrészeit lehetne kivágni. Egy 15 lábas fa motorcsónak bordáinak, lemezeinek kívágása saccra egy- másfél munkanap lenne. A gépet egyébként meg lehet toldani akár 12m vágási hosszig, csak INOX cső kell hozzá, és ennek a tartó szerkezete.
Konkrétan nincs meg hogy mira fogjuk használni, lehet hogy kazánokat gyártunk, lehet hogy fahajókat, lehet hogy összerakható gyerekjátékot. A lényeg az, hogy aránylag nagy méretű, és komplikált vonalvezetésű sík alkatrészekből álljon. Ilyenekben tudnánk jók lenni, és még abban hogy nincs 5000 ft-os rezsióradij mint a vízsugaras vágónak. Most van a mivel, van a hol, van a kivel, már csak az hiányzik hogy mit, és kinek. Ez lesz a nehezebb
A 3D cimet köszönöm, valószinüleg megkeresem őket. Velük, és ezzel a gyantával tényleg nagyon lerövídülne az ősminta készítés. Van ehhez a gyantához egy szórható, jól csiszolhat műgyanta is, de az ára ijesztő (23000Ft/kg), ezt nem próbáltam ki.
Becske könyve megvan, az ünnepek alatt alaposan átolvastam. Sok dolog világosabbá, érthetőbbé valt, de sajnos sok kérdés nyítva maradt. A nagyon keskeny testeket abszolut nem tárgyalja.
A FőÁrbóc nevű cégnek 3D -s van .egy komplett kissebb hajót ki tudnak marni Hungarocellből és mehet rá a laminát. Ez azért nagyon lecsökkenti a mintakészités idejét.
Ha nincs meg a Becske -féleKishajóépités szólj.A z a trimarán egyébbként tudtommal Győrben van (Maccabi Baruch Akiba aki árulja ) Tel szám a Hajómánián fenn van. Akkor neked most egy 2Ds CNC felsőmaród van ?Vagy3Ds ?
Majd megnézem, én ehhez a technológiához, olyan hülye vagyok, hogy azt mutogatni kellene. Igazából a vágógép tetszett meg nagyon. Temesváron kisérletezik ilyennekkel, egy jó értelembe vett őrült, idősebb mérnök, sok ésszel, megszállottsággal, kurva kevés pénzzel, egy két emeletes ház pincéjében, Alig fértünk el a pncében a gép mellett. Ami a poén benne, az az, hogy az ilyen technológiával müködő 8-10 millés gépek, nem tudnak lekerekítés nélküli sarkokat vágni, mert az olvasó fejek forognak. Az Ő gépén pedig a laser olvasók állnak, és csak a vagószerszámoktól függ csak a szög, vagy a lekerekítés. A Úr szerint ez világszabadalom lehetne, de nincs rá pénze. Igaz ha továbbra is 7700 EURO-ért adja a gépeket, nem is lesz. Ezt is azért adja el, mert dolgozik egy 3D gépen.
Kipróbáltuk azt az új polieszter gyantát, amelyet nikecellhez is lehet használni. Kiválóan müködik, jobb mint az epoxigyanta. (kicsit higabb, könnyebben kezelhető, jobban tapad) Az ára 1300 Ft/kg, és a Noviánál kapható. Igaz csak 6 hónapig használható.
Ha jól látom, akkor ez szerelhető oldalúszokkal készült. Szívesen összefutnák az építőjével egy tapasztalat cserére.
Én még be vagyok havazva, (hosszú tél lesz a cégben) hajó ügyben csak odáig jutottam, hogy sikerült venni egy vágógépet, amely rajz után képes 6000mm*1200 mm táblából alkatrészeket vágni 0.05 mm pontossággal. Még csak rétegelt lemezből, de most hajtom a plazmavágó fejet, hogy fémet is tudjunk vágni. Néztem a vízsugaras vágó fejeket is de hát az 100 milla, erről még álmodozni se merek, sőt egy 400 W lézervágó is 25 milla, tehát marad a plazma. No ez nem csak a hajóhoz kell, de ahhoz is használható lesz.
Apropó. Nincs közöttünk valaki olyan aki a nézeti rajzokból, teríték rajzot tudna varázsolni?
Sziasztok Esetleg, ha a fórumtagok közül Yamahára fájna a foga privátban írjon milyen típust keres és szerintem jó árat mondok rá garival.... A garancia a Yamaha Hungárián keresztül érvényesíthető! A legutóbbi egy 6AMHS volt 400 ért beüzemelve... Ami a budaörsi úton + 10E ft.
Hát mit mondjak? NYáron amikor az alsó képen lévő pályán levittük a Sügérpapival a gucsót, szebb volt ez a kikötő. Jó kis hely. A jégbe fagyott csónakok látványa sem felemelő. No de már csak 8 hétvége, és március lesz !!!!
Kedves Sügér, Nézz szét a www. boatsandoutboards.co.uk lapon, Karácsony táján fájintos offok voltak 20-100 pacis motorokra, kifejezetten Tohatsu gépekre is.
Üdv! Pont ilyen motorom van nekem is és szedtem már szét a csizmát.Van egy irányváltó tengely aminek a helyére kell kerülnie különben nem lesz hátremeneted(én is 2x szedtem szét mire jó lett),nem kell hozzá célszerszám csak türelem és egy kis kézügyesség.Közben nézd meg a szivattyú lapátkerekeit tömítést stb.Takarítsd ki a karbik szűrőit fúvókákat,nézd meg benyásak-e a gyertyák rögtön kiderül melyik karbik,hengerek nem mentek rendesen.
Az előre menettel nem volt gond, és ez a hátramenet hiánya tünet is csak a legvégén jelentkezet. Természetesen amikor már sietni kellett mert jött a komp, nem volt idő nézelődésre... No mindegy , megpróbálom széthúzni azt majd meglátom mit találok. Találtam veb áruházat az USA-ban küldenek mindent, az árak jók, a postát nem tudom. Robbantott rajzok, motorok szériaszám alapján, meg minden.... https://www.mercruiserparts.com/selectDocs.asp?doc_nbr=13287 Kösz a bíztatást! Üdv:ef
Alexnek! Felületes voltam lehet hogy egy másik képen van a te hajód...Szép a kikötőtök,gondolom most kopog rendesen...Ilyen nagyon alacsony vízálásnál (Bp.90 cm )is tudjátok használni?(jégmentes időben)
maritime .hu ( szentendrei ut.) ott értenek is hozzá. A másik a Bauhaus áruházak. Ott viszont neked kell a dobozokról kisilabizálni ,de te tudsz angolul.
Szia. Nem azt mondom hogy biztos hogy ez a baj, de én már jártam így. Az irányváltó kapcsoló fogaskerekén elkoptak a körmök. Így induláskor, és egyéb nyomatékkieséskor kiugrott üresbe, majd a tolórúd miatt vissza. Ez okozta a rángatást, meg a sok csigatörést. Ha a csizmában minden rendben, akkor már doktor kell hozzá. Rángathat a gyújtás, a karburátor hibája miatt is, de én laikus vagyok.
Először is Boldog új Évet, sok szép hajós napot kívánok minden topik társnak! Rég jártam erre, ami nem azt jelenti hogy néha nem olvastalak benneteket Amiért most tollat ragadtam az némi jó tanács kérése. Van egy 50-es Mercury-m, aki valószínűleg üzemanyag ellátási gond miatt elkezdett rángatni, de mivel ez a tünet nyaralásunk utolsó két napján egyre erősödve jelentkezett, még nem tudom hogy jól gondoltam-e. Viszont ki- sólyázásnál azt tapasztaltam, hogy nincsen hátra menetem Szerintem szét rázódott a csizmában valami?? Kérdésem az lenne akik szedtek már szét ilyesmit mennyi célszerszám kell hozzá? (egy szervizes ismerős mindenféle spéci szerszámokat emlegetett, nem tudom igaz-e, vagy csak hazabeszélt ) Viszonylag jól felszerelt autószerelő, lakatos, és forgácsoló műhely áll rendelkezésre. Nagyjából ennyi a bánatom. (neki-e, álljak-e, merni-e)Teszek fel képet a motorról, és még valamikor az ősszel jártam a D.újvárosi kikötőben, szerintem Alex Senior hajóját fényképeztem le..? Üdv:ef.
Szőrmók!: Valamelyik topikon írtad hogy egy áruházban láttál gumicsónak ragasztót, festéket stb, de nem találom. Megírnád hogy melyik az az áruház és hol található? Köszi: Beer-ci
ÁÁÁÁ dehogy! Próbáltam én a kiscsávót magyarcsajosítani is, de nem sikerült, most német csaja van az egyetemen.
Mivel nekem nem sikerült most ő jön. Megpróbálhat engem labancosítani:))))) Drága megboldogult faterommal meg amúgy is volt a rokoni függésen kívül egyéb közös ismerősünk is....:)) -No nem a családon belül---
On:
Viszont a hajózást sikerült a kölökbe oltani rendesen, úgyhogy legalább többet fogom látni.
Csak szép csendben ott fog ülni a hajó sarkában - és figyelni fog, nehogy valami baj történjen - illetve hogy azonnal segíteni tudjon, ha szükség lesz rá.
Gratula a Johnnyhoz! Úgy látom, te is a kitartó fajtából vagy:)) Elég borzasztóan nézett ki az a blokk, amikor láttam! Kérdés: a görbe hajtókar hogy függ össze a főtengellyel? Mármint hogy okozza a görbülést? Nem volt sztem szegény a keverék, a gyertyák a alapján legalábbis. Meg ugye a 6 hengerre jut 3 karbi, tehát ha ebben a szegény keverék okozta volna a gondot, a vele párban működőben is lenni kellene vminek. No mindegy, lassacskán haladok vele, majd úgyis írom, hogy áll. A főtengelyt mindenesetre megmérem, bár köszörülni eddig én sem akartam. Köszi a tanácsokat, ha gondba kerülök kereshetlek?
Szerintem ne köszörüld a főtengelyt hamem tényleg méresd le meg nézzék meg azt
is hogy neme görbe.
A görbe hajtókaros henger meg tényleg kaphatott vizet de lehet a főtengelynél van a hiba amit sajnos a legvalószínűbbnek látok!
Ha jól emlékszem azt mondtad hogy ez 3 karbis?
Nagyon meg kéne nézni a karbikat is neme volt szegény nagyon a keverék valamelyiknél mert ez is okozhatta a dugattyú leolvadását meg a gyűrű törését is.
Ugyanis a túl szegény keverék sok motor halálát szokta okozni főleg ha több karbi van!
Az egyik oldal hajtja a másikat és hegesztőpisztoly módjára elég minden de ezt a gyertya fehérsége is szokta jelezni!
Amugy ha ezt a motort most tényleg körültekintően megcsináljátok akkor biztos hogy nagyon sokáig jó meg üzembiztos lesz!!!
Haverom is nagyon jól kinéző motort vett az autójába óccsóér, de sajna a motor úgy zabálta az olajat, hogy csak na...
Mindenesetre én tartanék egy használt, ismeretlen előéletű motortól...
Mert az igencsak drága tud lenni.... Így meg Te tudsz mindent, hogy mi és hogy került bele! Lehet, hogy egy picit drágább, de maga a "sikerélmény", hogy újra megy a régi vas, szerintem nem rossz... Mondjuk én megszállott motorbuzi vagyok..:-)))
Végre szétszedődött a Volvo. Megállapítások: A rágott dugó elég érdekesen néz ki. A kompresszió és olajlehúzó gyűrű között egy darab ki van törve a dugattyúból, ami szépen a helyén is volt, nem fordult ki. Nem friss törésnek látszik. Az olajlehúzó gyűrű is össze van törve, több darabra, ennek viszont sztem nincs meg minden része. A kompressziógyűrű egyben van, de ahol a dugó széle hiányzik, ott közvetlen a gyűrű felett van egy bemélyedés, a gyűrű vastagságával kb megegyező méretű és 2-3 cm hosszú. Olyan, mintha gyári bemarás lenne, de a többi dugón nincs. 2 dologra gondolok: vagy gyári hiba, vagy az olajlehúzó egy darabja fordult ki a helyéről, és oda benyomódott, de azonnal ki is mehetett, mert semmi sérülés nincs a hengerben. (Meg leginkább akkor az oda be is szorult volna szerintem.) A dugó szélét meg valószínűleg lenyalta az átfújó gáz. Egyébként ebben a hengerben a legnagyobb a kopás, a billegő törött gyűrű miatt. Rendesen legyalulta a hengerfalat, de tükör sima! Semmi marás! Első javítóméretbe ez is belefér.
Aztán kiderült még más is. Az első hengerben az egyik dugattyú teljesen keresztben állt, a csapszeggel párhuzamos oldala kopott. Kiszerelve a motorból kiderült a turpisság: az egyik dugattyúszem teljesen keresztbe van repedve, a hajtókar meg nemhogy kifli, de térgörbe!!! No nem nagyon, de észrevehető. Mintha vízütést kapott volna. Azon csodálkozok, hogy nem könyökölt ki idáig semmije... Mit mondtok, hajtókart érdemes egyengetni, vagy keressek egy jót (Csabicska????)?
A főtengely viszont úgy néz ki, hibátlan, de ha már szét van szedve csak kap egy új csapágysort.
Nos ez a helyzet... Én marha, fényképet meg nem csináltam, de igyekszem pótolni, mindenki okulására!
Tegnap levettük a futóról a motor leszerelése után. Simán mozgattuk ketten, nincs több 200 kilónál. Tehát nem a súlya miatt nem tudott kisiklani. Ma megnézzük a motort. ( Amely nem is 25 le-s hanem 30, ugyanis Selva S505. Lesznek majd képek is. Minden esetre a test most jó nagy ponyva alatt téli álmot alszik.
Az ütközőket én inkább lekerekített oldalsó szárnyaknak vélem, gondolom trimmelési vagy kanyarstabilitási célból. Jól megnéztem, nem utólag lettek oda téve.
A 420 igaz lehet, mert rövidebb a kajütösömnél. Ezek után meg azt nem értem, hogy a 25-ös Selva miért nem tudta kisiklatni,--igaz hogy tehercsiga volt rajta-- hisz a kajütösöm nagyobb is, nehezebbnek is tűnik, és azt a Neptun 2 fővel simán siklatta.
Ráadásul szerencsétlennek már ez a második ilyen éve..... No de hátha most kifogott engem. Nem mintha szükségem lett volna rá, de sajnáltam. Majd egyszer megírom mennyiért veszem. :)))))
Az én hajótestem talán nem ilyen értékes mint ez - de azért baxa meg - csak beruháztam az ősszel kemény 750 Ft-ot egy 5x6 méteres mezőgazdasági fóliára és nulla Ft-ot 4 darab használt abroncsra...hogy mégse a földön álljon, ha majd aláfagy a bokáig érő latyak.
Tudom, a műanyagnak talán az sem árt...de a szépérzékem tiltakozott, hogy kinthagyjam a hajót - mint eb a szarát. .
Biz legalább egy darab fóliát rádobhattak volna. No talán a napokban haza kerül, de egyelőre nincs hely a műhelyben.Úgyhogy tőlem is csak egy takarót kap. Én sem találtam sehol hozzá hasonlót. Állítólag osztrák gyártmány.
Szerintem ez egy magyar hajotest ,annak idején mikor a p2 vettem volt egy a hajomanián .Az oldala elég jellegzetes . De hogy mi a neve ? No azt nem tudom . :-(((üdv doktor4
Egész európát bejártam (google képkeresővel is) hogy találjak valami hasonlót, de ahogyan a székely ember mondta a zsiráfra: márpedig ilyen állat nincs is!
Urak tudom én azt de még is csak a 14-5 PAL kellene ,már csak azért is mert az olyan elérhetetlen . Bezzeg ugy 20 éve volt belőle annyi hogy csak na ,de akkor nem kellett mert marék szám hoztam haza ( persze most egy se ). üdv doktor4
Doki,ha a Vihr ba kell,tudom ajánlani a 17es BRISK gyertyát ;nekem ennek volt a legerősebb a szikrája,tisztára és vbarnára ég! Egyébbként állítolag ez a PAL utódja, egyébként komoly tunning autokba is csinál gyertyákat-sok helyen ajánlják!
OFF No , felélénkültem így 11 tájt, merthogy ilyet nem láttam vagy 25éve , igaz amikor még - éltem boldog idejében, 1 év egyetem után , de még hasonló 4 előtt.- Roburt vezettem, inkább a BOSCH 175? -öst kerestem , az jobban tisztult, ahogy emlékszem. Az első hengerbe az kellett! . ( GARANT!?) Ez meg vót ócsó. ON
Örülök ha annyira rendbe tesszük hogy nem akar elsüllyedni. Kár lenne a bőr cuccért--- mondjuk egy méter mélyen a víz alatt.:)) Egyelőre legyen csak stég, de stabilan.(esetleg egy kis motorral hogy arrébb tudjuk vinni. A többit meglátjuk.
Volt olyan esetem a Tisza-tavon az Aranyosi-szigetnél a robbantott ágon (ha mond valakinek ez a hely valamit) hogy ketten taszigálták az éppen beállni készülő Tiszán a jégtáblákat az evezővel a csónak orrából, én meg hátul húztam a motort. Ha egy fél órával később indulunk fölfelé, akkor beáll a folyó, és ott ragadunk.
Eladó egy 6 méteres műgyanta bevonatú faladik, és egy 5 LE 2 ü Yamaha-Mariner motor együtt vagy külön. A csónak T.füreden van parton, a motor pillanatnyilag Debrecenben. Árat privátban. A csónak 2 éves, megvan az eredeti számlája. A motor nem tudom, hány éves, de jó.
Hát nem filóztam rajta sokat mert féltem hogy lecsap rá valaki, így minél elöbb próbáltam nyélbe ütni a dolgot! Azóta már át is írattam! Tavassza ill. amint jó idő lessz kezdek hozzá. Csak a belsejét kell építeni, meg ponyvát készíteni hozzá. A két első gyári bőrülés megvan hozzá, így csak a hátsót akarom megvenni a gyártótól.kb 200000 forintból meglessz minden.
Fájó szívvel vettem, hogy mire szegedi " szakértői csapatom" - mivel én nem értek hozzá- megnézte volna ezt a hajót, valaki lefoglalózta, ahogy látom, azóta el is vitte. Sok örömöd legyen benne!!! Ha végeztél a felújítással- ahogy hallom a gyártónál, - és megosztanád, tedd meg, mibe került. ( a felújítás)
Szia BB! Köszönöm a segítséget, vannak benne használható dolgok! Igaz hogy nem VW, a motor hanem 1.9 es dízel renault, de igazán szinte mindegy. Mint megtudtam a Renault is gyártott marine motorokat.
Drága barátom! Remélem azért nem vagy nagyon egyedül! Ha igen vegyé egy illen fenyőfát, csak vigyázz ha száraz akkor nagggyon hullajtja a levit. Ja. a levelét.
Én sokat fordítottam a TV-Paprikának a főzőműsorainak a szövegkönyveit. Ott is sokszor előfordult a "marinírozás" szó - de ott egészen mást jelentett :-)))
Már a lelki szemeim előtt volt, ahogy Beer-ci barátunk Tiszaugon, az udvaron, miként forgatja a VW motort (rendkívül gondosan, hogy mindenhová jusson) - az enyhén pikáns, babérleveles-chillis-oregánós marinirozó-szószban :-)))) .
Igen, de itt 6-7% hossz szélesség arányt írnak, ami azért elég durva. 6,2m -nél az 43cm ráadásul kör alakú a vízvonal alatti rész. Eléggé kicsi lenne a terhelhetősége egy ilyen hajónak. Tulajdonképpen 3 db egymás mellé kötözött kajakot kell elképzelni...
Igazad van, rosszul fogalmaztam. Bele vagyok már zavarodva az egészbe. A második weblap viszont foglalkozik a fogyasztással, érdemes megnézni. Összehasonlit egy kb egyforma vízkiszorítású sikló, félsikló, és tri fogyasztását. Közben olvasgatom Becske könyvét, egyetlen utalást találtam eddig a vékony testekre, de a továbbiakban nem foglalkozott vele. pontosan a keskenységük miatt.
Zolikám - ez nem GPS mondata, hanem ez jön le az írásból.
Az írás egyébként fikarcnyit sem foglalkozik a fogyasztással...csupán csak a (merüléses) úszótestek sebességhatárait és stabilitását feszegeti.
Tisztasor, hogy két penge-test összesen messze nem zabál fel annyi energiát - mint egy darab, ugyanolyan stabilitást adó "bútorszállító" hajóforma :-)))) .
Azt elég hülyén magyarázza - mert a tengeralattjárós dolognak az lenne a lényege, hogy nincs demarkációs vonal a víz és a levegő közt - vagyis nincs vízvonal - tehát olyan fékező hullámkeltés sincs, mint amilyet a hajóink gerjesztenek a vízvonaluk mentén.
Erre mondja azt is, hogy a delfinek - ha nagyon sietnek valahová - akkor emiatt ugrálnak ki a vízből - hogy úgymond "megelőzzék" a saját maguk által gerjesztett hullámokat. .
Köszönöm a segítséget, de lenne még egy lecke, ami alapján ha jól értelmezem, vitába lehetne szállni GPS mondataival, hogy komolyabb előnyt csak a vitorlásoknál nyújt a több testű kialakítás.
A grafikon alapján az egy egységre eső üzemanyagfogyasztás csökkenése se elhanyagolható, főleg alacsonyabb sebességeknél. Értem ez alatt a 25-35 km/h sebesség tartományt, ami szerintem bőven elég az öröm hajókázáshoz. Na és az se mindegy mekkora motort kell ehhez venni. Talán még a Balcsira is össze lehetne hozni egy relatív gyors elektromos meghajtást, ezzel a kialakítással.
- Románia digitális térképe Garmin készülékekhez. A térkép tartalmazza Románia legfőbb útjait, több száz POI információt, a Duna-Delta részletes térképét, valamint 1:15.000-es részletezéssel utca szinten a következő településeket. -
Csabi
Semmi közöm a garminhoz.. szal bocsi a reklámért. :)
A Duna deltáról használható térkép a Garmin Bluechart térképe.. és ha jól emléxem a Topo Románia . Vízmélységek, stb.. minden rajta van, amire szükség lehet.
Még egy dolog meg van említve a szövegben a hullámellenálással kapcsolatban, de megmagyarázva nincsen, a tengeralattjárók esetében sokkal kisebb a hullámellenálás amikor a mélyen a felszín alatt haladnak! Ebből következően lehet, hogy a mélyebb merülésű, de keskenyebb testkialakítás előnyösebb tud lenni. Kellene rá próbát csinálni... Ami viszont biztos, a tömeget kell csökkenteni a lehető legnagyobb mértékben!
3. A Hullámellenálás azáltal keletkezik, hogy az orrnál megnő a víz nyomása, emiatt az felemelkedik, a farnál lecsökkenik, így a vízszint lecsökken. Ahogy nő a sebesség, úgy nő a nyomás, emelkedik az orrhullám és a hossza is. Amikor az orhullám eléri a far (negatív) hullámot akkor kerül be a hajó a hullámcsapdába amiből nem tud kimászni ha túl nehéz. A hirtelen megnövő ellenállás nagysága a test alakjától függ, minél nagyobb a szélesség változás a hajó hossza mentén, annál nagyobb az ellenálás növekedés.
Testsebesség túllépése:
A Hullámellenálás csökkentésére két mód van, csökkenteni a szélességet és a hajó tömegét. Azt érzékelteti, hogy a többtestű hajók előnye a könnyebb konstrukcióból és a keskenyebb testekből adódik. Sajnos részletekbe, számításokba nem bocsátkozik az iromány.
Egy másik üzenete az írásnak meg az, hogy a többtestű hajók ott nyernek az egytestüekkel szemben, hogy a két távolra elhelyezett karcsú úszótest nyújtotta stabilitást !!!! - csak egy sokkal nagyobb és mogorvább formájú testtel lehetne elérni.
Világos, hogy a két "karcsú" összesen nem mutat annyi ellenállást - mint az azonos stabilitást !!! nyújtó "mogorva".
Azt se rejtsük véka alá, hogy a több-testüséggel igazán nagyot csak a vitorlás-szakmában lehet nyerni - ahol az oldal-stabilitás lételeme a gazdag vitorlázatnak - amit kénytelen-kelletlen: tőkesúllyal pótolnak. A többtestüeknél feleslegessé váló tökesúly viszont óriási nyereség a vitorlásnak.
Motorosnál ez tán kevésbbé ennyire hangsúlyos...hisz nincs akkora oldalraborító erő - mint amekkorát egy komoly vitorla produkálhat. Ezért, a fene-széles hajótestre sincs szükség...tőkesúlyra meg még annyira sem - tehát a nyereség sem annyira drámai...mint amott.
A penge-éles hajók rendkívül kicsi hullámellenállására a cikk sem ad kimerítő magyarázatot - csak megjegyzi, hogy ott bizony hihetetlen sebességek érhetők el...akár pusztán "kenyérgőzzel" is :-)))) .