Sokan ugylácik komolyan gondolták hogy most megmogyák nekem a dolgot igen nem tudok írni lehet de talán az sincs ki zárva hogy túl reagáltátok a dolgot asziszem ott van a mosolygós jelem a vagyis ez --> :):) nagyon sajnálom ha komolyan gondoltátok aszsiezm a bocsánat kérésem is ott van de ha van ki elítél ez milyat nagyon sajnálom csak viccelődni akartam hogy jobban beileszkegyek de látom nem igen jött össze :( nem rég regéltem ere az oldalra de vissza néztem az összes oldalt mert miden álmom a Wartburg de asziszem jobb lesz ha megyek innen... mégeccer nagyon sajnálom, sziasztok
Egyébként lajosuurnak megint igaza van. (Az egyértelmű dolgok azért vannak, hogy kimondjuk.) Az én szegény kicsi-kocsim jelenleg nagyon-nagyon beteg. Egy igazi szaki már dolgozik az újraélesztésén, addig maradna a birnga, ha volna, de most az sincs = ohne pedal, nur zu fuß gehen... és Paks most nagyon messzinek tűnik. :(
Ha mondjuk helyesen írjuk BICIKLI, úgy jön a Wartburg fórumba, hogy valakinek van egy eladó és a Wartburgostársainak némi kedvezménnyel adja. Ezen nem kell kiakadni, de gondolom te is csak viccből kérdeztél rá.
Mi itt a helyzet? Szennyezzük a levegőt csodálatra méltó kétütemű autóinkkal és néha úgy teszünk a környezetünk kedvére, hogy emberi erőforrást alkalmazva tekerünk egy jót a Margit szigeten. Néha muszáj egy kicsit félretenni ezeket a lóerőtől duzzadó iszonyatos teljesítményű gépeket, nekik is jár egy kis pihenés.
Ha téged zavar ne olvasd el! Egyébként ez egy baráti kör, tehát egymásnak így is segítünk. Sőt még az is lehet, hogy valakinek esetleg lerobban a Wartburgja.
Semmi baj, nkem nem annyira égető a dolog. Az a helyzet, hogy időközben szabadságra mentem, az aksi a munkahelyemen van letárolva. Mégis jobb helyen van ott, mint otthon a konyhaasztalon. :) De a viccet félretéve, ha esetleg Lajos Úrhoz viszed a kocsit Csepelre, akkor talán az lenne a legjobb ha oda vihetném az aksit ha jól jön ki a lépés, ugyanis jelenleg én is Csepelen vegetálok. Szóval ha addigra sikerül elhoznom, ez lenne a legjobb ötletem, hogy ne kelljen 100 felé rohangászni.
Laci bácsi! Köszönöm a tetőcsomitartót, írtó nagy szogálatot tett. Akartam feltölteni egy két képet, de egyenlőre nem találom őket, lehet, hogy a párom gépén van...
Szeretnék nagyon nagy segítséget kérni Tőletek!!! Lerobbant a kocsim... :( pár hónapja volt, hogy a 2. henger hajtókarcsapágyát ki kellett cserélni, mert egy ovális kopás miatt eltörött. A csere megoldotta a problémát mostanáig. Múlthéten ketyegett alapjáraton, aztán egyszercsak iszonyú csögésbe kezdett és azóta olyan. Természetes nem mentem vele sehova azóta, most van időm kicsit foglalkozni vele és a szerelő is ma kezd dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy ha főtengely köszörülésre kerülne a sor, ami 50 és 100e között mozog, akkor nem lenne e jobb, de mindenek előtt olcsóbb megoldás, ha vennék egy új vagy felújított főtengelyt, mint a bennelévőt javítani? Illetve arra lennék kiváncsi, hogy mi lehet a leg-leg-leg-legolcsóbb megoldás, hogy menjen a gép. Mert nagyon kellene. Kapná a km-ereket, Pécs-Paks-Pest-Szigethalom vonalon. Pl. a motorcsere mennyi lenne úgy, saccra? Érdemes belevágni? Mit tanácsoltok? Kérlek segítsetek! üdv: gavros
Igen, a tűzfalon van valami gumi bak vagy mi. Nálam az volt a probléma, hogy a 3-ast csak többszöri próbálkozásra vette be. Ez a kis gumi ki lett cserélve és megjavult. Az volt a szar, hogy csak utángyártottat lehetett kapni és azok sokkal keményebbek, mint az eredeti. Ezért a kocsi elviselhetetlenül rezgett, iszonyatos szar volt vezetni, mindaddig ameddig be nem puhult. Kb. 2 hónap alatt rendbejött, fokozatosan puhult és csökkent a rezgés amplitudója. :)
Köszi a tippeket! :) végül megoldódott a helyzet mert a rúd ami kemel a hátramenetnél meg az 1 ill a 2es sebességnél tulságosan kiemelt és ezért nem találta a helyét. A tüzfalon van ennek a rögzítése azon állítottam egy keveset h lejebbessen a rúd egy pár mm-errel és bábum jó lett.
A vicc az egészben h a kocsit nem én hajtottam legutóbb és mikor ma beleültem ien volt, persze az előzö sofför mindent tagad és be is tudott álni a garázsba....előre egyesbe. Na nem értem ezt, de csak arra gyanakszom h megerőltetthette a váltót me a hátramenettel vannak gondjai :S
Na, mivel lehet majd unokáinknak bemutatni a néhai two-stroke hangját? :o))) Hát, a 3rotoros wankellal! http://www.youtube.com/watch?v=bIGr0Oo8je8&mode=related&search= 2perctől érdekes!
a 2T Wartburgomból eltűnt az egyes helyette a hátramenet van, ill a 2es is. Nagyon jó lenne erre valami okosság mert így nem tudom igazán jól használni bár 3asba is elindul meg minden:) de azé szeretem azt a két sebességet is használni.
A tetőcsomagtartót elvitte a srác aki éppen akkor sűrgősen keresett. Égető volt számára a dolog, mert vidékre szállított sok-sok dolgot egy lakásfelújításhoz.
De tudok egy autósboltot ahol több, mint valószínű lesz egy étkézláb példány számodra, egy telefont megér a dolog. Wartburg, Trabant, Barkas, Kispolák cuccokat árulnak.
Ga-Ga Kft., XX. Jókai Mór utca 59., Tel.:285-20-10
(új, bontott és felújított alkatrészek, nyitva: h-cs 9-17.30, p 9-16, sz 8-12)
Viszont az aksi még eladó nálam, az még gazdára vár. :)
Mengéztem, a gyertyapipát müködik, de a régiből át kellene majd rakni a kis rugót bele, ami a lerázkodás mentességet biztosítja mert ebben nincs benne.
A 2T és a 4T alváza egyezik? És ha nem mennyiben tér el? Első meglátásom szerint a motorfelfogatásánál más. Nos a kérdésem az lenne, hogy a 4T alváz 2T wartburghoz jó lehet e vagy át kéne ehez alakítani és inkább 2 t alvázat szerezzek?
Bocsi fiúk a sok kérdésért, de majd vissza adom egyszer a sok szviességet :)!
Gyakran szerelgeted az autód szerelemböl imádod megosztani másokkal mindennapi mesterkedésed?! Osszd meg velünk is!
Naplózd autóddal történt eseményeid!
www.autoblog.hu Regisztrálj és blogolj :).
Várom a wartburgosokat szeretnék olvasgatni rolatok is mindenapotokrol mit szereltek hogyan stb. 2-3 év múlva tök jó vissza olvasni hogy épp akkor miket csináltatok!
Nem lehet, hogy az elszabadult dolgok zörögnek menet közben a csomagtartóban?
Mikor kezdett tönremenni az egyik hátsó lengőkar (a rugó kifeszítette a házának alját a lengőkaron...), akkor minden bukkanón ütött egy jó nagyot.
Nekem elöl rezonál egy adott fordulatszámra a nyitható-zárható zsalu, illetve a reflektorok lámpakeretei. Ezt a zörgést valószínűleg elősegíti a homlokfalon keletkezett több repedés a lemezben ott, ahol a zsalu felerősítő csavarjai vannak rögzítve. :-( Megoldáson gondolkodom. Lehet, hogy a zsalut kiszerelem...
Zörög az autóm! Jój, kié nem, de ez nem a megszokott zörgés, ez csak akkor van, ha rossz úton megyek, s vmi hangos zörgés jön hátulról. Olyasmi, mintha a futómű ki akarna szakadni a helyéből, de azt nézegettük mozgattuk a kocsit, de nem tűnt úgy, hogy az lenne. A kipufógó hány helyen van gyárilag felfogatva??? Mert nekem elég csálén áll, vagyis hátul a fent van rendesen, de a középső dob, mintha csak lógna a levegőben...
Amugy a zörgés, ha elég hangosan hallgatom a hifit, akk nem hallatszik, de nem szeretnék egyszer fejreállni mondjuk amiatt, mert kiszakadt a hátsó futómű...
Mi mehettünk csapszeges warttal Habival 400km-t? :o) Eddig 3 dunántúli talira mentünk az éven, mind 300km felett volt. Szvsz más is megengedheti ezt magának, nem csak mi "északiak.." ;o)
Volna kedvem, :-) bár futóműileg nincs a topon most a gép, de odáig még el mernék menni vele. Valószínűleg a talpas lehet a halálán megint, majd rá kell néznem asszem. Jó debreceni utak rulez. Fatert megkérdezem, hogy tudja e nélkülözni jövő szombaton. Ha megyek is, kitakarítva, lemosva nem lesz...
1979-es special deluxe. Motor, váltó, futómü (trapéz és kormánygömbfelyek) fékek 2000 km futottak. Karosszéria 2001-ben fel lett ujitva. 4 éve áll garázsba, nemrég altam ki vele, pöcröff indult. Müszaki, zöldkártya lejárt, 2003-ban fel lett készitve müszakira, azóta nem volt használva. 2003 év végén ideiglenessen ki lett vonva a forgalomból. Egy festés rá férne,mert nem tudom mivel fujták le 2001-ben, de mára kifakult rendessen. Apám autószerelö, régi warbis, javaslatára átszereltem a kéttorku karbit rá, plusz az elsőhütös mintájára átt lett alakitva a hütörendszer.
Ami van benne: rádió, ködlámpa, tolótetö, vonóhorog, ülésfütés elöl, gyári fém disztárcsák.
Kb egy hete raktam föl ide képeket róla.
A belselyében a gyári papir kesztyütartó van elrepedve, egyébként max poros.
Még a belülröl állitható rütőrács-zsalu is müködik, nincs kikötve. Szerintem bármikor átmenne egy vizsgán. A rozsdát hirböl sem ismeri.
Én 40 és 50e között gondoltam az árát. Forgalmi, törzskönyv, két kulcs.
Lehet mi is megyünk, csak még kétesélyes a dolog, hogy melyik szenvedélyünknek hódoljunk inkább??? 1, Wartburg 2, Budapest parádé = elektronikus zene...
Kérdés: Szétszedtem egy Warbikarbi -t , hogy kipucoljam régóta állhatot a polcon, az úszóházban fehér por volt meg a fúvókákban. Ez mi lehet? Mindegy kitakarítotam tiszta lett. :)
Valamiért vissza dobja a neked írt leveleket, úgyhogy itt válaszolok .
Van egy gyanúm,hogy lehet tévedek. Ugyanis alakra hasonló, de a láma igy néz ki: Alsó sáv piros a középső áttetsző a felső is piros. Nincs narancssárga, mint a púposvartok lmpáin. Gyártmánya: Csehszlovákia.
Hehe az se rossz :)) Na de ezt minden parkolásnál megjátszani kicsit nem esik jól az elosztónak, hogy állandoan fel le van szedve a rotorral együtt. Bár annyira nem árt neki ha jobban át gondolom, csak körülményes, de veszélyes helyeken mindenképp jó dolog. :)))
Ez a rotoros megoldás egy 10 pontos válasz. Nem is gondoltam rá, hogy ilyen egyszerűen megvédhetem a gépet.
Az én karbis kérdésem nem tudjátok ?? Gondolom mindenki azt mondja vigyem el szervízbe aztán ott beállítják. De a tapasztalatom az hogy a mai szervízek már nem értenek a 4T hez. :( Na meg szarnak is rá. :(
4T-nél én gyanús helyeken, főleg külföldön mindíg a rotort vettem ki az elosztóházból (pl Ukrán piac előtt, elhagyott stadionparkoló Firenzében). Külön gratuláltam volna annak a tolvajnak, aki biztos ami biztos alapon hord magánál rotort :-)))
Vagy még beindítani sem elég! Gondljunk csak a nyáron a karbiból gyönyörűen elpárolgó benyára... Nekem, csak szívatózás, és hosszú indítózás után indul be a szekér, egy 2 nap állás után, pláne nyáron ebben a dögmelegben:)
Szal nyáron szerintem biztos, h jó a megoldás:)
(nekünk vmi ilyesmi van az off autónkban, és műxik:)))
De lesz wartbrug is ráadásul 2T csak nem tudom mikor :( . Egyelőre az alkatrész palettát ami egy régi wartbrug bontásából maradt rám sok évvel ezelőtt teszem rendbe ami használható konzerválom , ha majd egyszer lesz egy 353-asom.
A kispolszki marad mert nagyon imádom annak is fanatikusa vagyok :) E mellé jön egy Wart. :) De előtte jogsi szerzés...
kérdés: Érdekel valakit egy pupos wartburg hátsó lámpabúra? (Nem barkasé.) A króm kicsit rozsdapettyes de komplett, 1db.
Inditás gátló: Kispolszkinál tapasztalat, az uszóház egy kapuból való kiállás alatt kiürül.
Hi,
Megint lenne egy kérdésem. J
A 4T waresz karbi szemből ball oldalán lévő viszonylag nagy csavarhúzós csavar az Mi ??
Levegő mennyiség?? És ha az, akkor merre ad több levegőt???
Másik:
A jobb oldalán az a kicsi amihez alig lehet hozzáférni az mi ?? Arra azt hittem a CO, és ha befele nyomatom, akkor majd csökken, ezzel szemben még mindig 12 a CO. Igaz a komplett sport k. rendszerrel megy a gép mint az állat. 100 nál még ugrik. J Na de az a 12 már kezd sok lenni. J
Szóval akkor mit csavarjak hova, hogy jól menyjen és a CO emberi határok között mozogjon, legalább konvergáljon a zöldkártya irányába.
Jelenlegi csavar állások: Kicsi tövig (ameddig ment) be, nagy szinte teljesen kint!
Várom a javaslatokat, mert már tanácstalan vagyok. (a karbis beállítós pdf-et már olvastam, az apján lett valami ilyesmi, de az nekem nem elég teljes, ezekre nem ad választ.:(:(:( )
Egyéb alternatív válasz lehet: Hogy hogyan csökkentsem a CO-t. :)
(Ma volt a műszakin onnan tudom a 12-est, persze ott nem alapjáraton mérik ahem kis gázon vagy mi.)
Köszönettel:
mike
A karburátor úszóháza max. 1,5 deci. Ez 8-as fogyasztás mellett üzemmeleg motorral jelent kb. 2 km-t. Nade indítva szívatózni kell, amikor rövid ideig ennél jóval többet fogyaszt. Ha eljut 1500 méterre, akkor már szerencsétlen voltál. Az ötlet tehát jó.
Megvállnék a 2T warnyúmtól, forgalomból ki van vonva már, elsősorban bontásra ajánlom. A kocsiban garantáltan 90.000 van, motorikusan nagyon jó, a válltó és futómű is rendben van a fékek nemrég lettek felújítva. a gumik is jó állapotban vannak.
Az AC pumpa membránja megadta magát, így nem lehet beindítani.
A belső kárpitok is jól néznek ki, nincsen lestrapálva.
Akit érdekel az dobjon egy mailt, a címemet megtaláljátok a nickemre kattintva. Az árban megeggyezünk.
Érdekes elképzelés, és szerintem könnyen meg is valósítható.
Nekem csak az a problémám vele, hogy egy porlasztónyi benzinnel azért eléggé messze - 10...15km - el lehet jutni. Budapesten biztosan célba ér a tolvaj, ráadásul éjszaka kicsi a forgalom...
Folytatva a gondolatmenetedet én időzítőszerkezettel bontatnám meg a primer gyújtás körét, mondjuk fél percre beállítva a gyújtás bekapcsolását követően. Az utca végéig jutna a tolvaj és egyszerűen megállna a kereszteződésben a kocsi alatta. Még feltünő is lenne az esetleg arra járó rendőröknek. Ha leveszi a gyújtást, akkor újra indulna a kocsi fél percre. Előbb-utóbb megütné a dühtől a tolvajt a guta. :-)
Gondoltál-e már arra, hogy átnyergelsz három vagy négy hengerre? :-)
Üdv! Lopásgátló ötleten gondolkdotam én is nektek. Én Kispolszkis vagyok, de nagyon imádom a wartburgot mindig olvasom a forumot .
Én ilyen lopás gátlót csinálnék: A karburátor és AC közötti cső szakaszba beépiténék egy kis elektromos szelepet Ami feszültség hatására nyitná a benzin utját, ennek áramkörét egy relytett kapcsolóval szakítanám meg.
Tolvajunk beszál, pöcc röff, az első 5 méterig, (amig kinem fogy a karburátorbol a benzin) azt hiszi müszaki hiba és hagyja a francba.
Erre nem is gyanakszik mert hát ugye röffent, biztos hibás. És akkor hagyja.
"A bal tompított fényszóró nem ég (izzó jó), és az index is kicsit halvány (bár ez lehet, hogy csak optikai csalódás), és nem jó sebességgel villog. Viszont legalább már csak akkor indexel, mikor én is azt akarom. :-)"
Tompított vagy a fényszóró? Valószínűleg a biztosítékházban az adott saruk csatlakozása rossz. Meg kell mozgatni a sarukat vagy átdugni ideiglenesen egy másik csatlakozásra teszteléshez. Ha ég, akkor biztosan érintkezési hiba. (Ha szembe állsz a kocsi elejével, akkor a biztosítékházak jobb oldalán lévő sarus csatlakozások a táp oldaliak, a bal oldali sarusor pedig a delej elosztását végzi az érintett fogyasztók között.) A fogyasztók sorrendje(az alábbit felragaszottam a biztosítékházakra...):
Kocsi eleje
1 tompított B
2 tompított J
3 reflektor B
4 reflektor J,
reflektor ellenőrző izzó
5 ablaktörlő és mosó,
villogós irányjelző
6 kör alakú műszerek,
tolató lámpa, légfúvó
(minden biztosíték 8A-es)
7 ködfényszórók
(16A-es biztosíték)
8 fülkevilágítás, elakadásjelző,
dugaszolóaljzat
9 fék, kürt
10 rendszámtábla- és
műszerfal-világítás
, reflektorállás-jelző
11 helyzetfény és hátsó lámpa B
12 helyzetfény és hátsó lámpa J
Kocsi vége
Tapasztalatom szerint a henger alakú villogóautomata szokott kontakthiba esetém eltérő sebességgel villogni.
Indítómotor: valószínűleg ki kell szerelni. Én elsőként a szénkeféket nézném meg, bár sok tapasztalatom nincs az ügyben. A kattanás azt jelzi, hogy a behúzómágnes működik.
A segítségükkel megtaláltam a hibát, valóban a generátornál volt félrekötve a testkábel. (felcseréltem a kék kábellal)
Szóval te vagy a megmentőm, köszi. :-)
A problémák így majdnem teljesen egy csapásra megoldódtak, szól a rádió, a duda, világítanak a lámpák, stb. Viszont még nem 100% valami. A bal tompított fényszóró nem ég (izzó jó), és az index is kicsit halvány (bár ez lehet, hogy csak optikai csalódás), és nem jó sebességgel villog. Viszont legalább már csak akkor indexel, mikor én is azt akarom. :-)
De a legfőbb bajom, hogy nem forog az indítómotor. Előszőr kelepelt (kerregett), aztán miután kicsit megforgattam a motort kézzel, már csak kattan egyet mikor inditóznék. Lehet, hogy nem elég neki az áram? Vagy miért nem forgatja meg? Vegyem ki, és próbáljam úgy? Vagy azt is sikerült félrekötnöm ?? :-(((
Nem hiszem, hogy 2T Wartburg oly értékes lenne neki - a tolvajnak - , hogy nekilátna mikrokapcsolót keresni a kocsiban, vagy felnyitná a motorháztetőt, és beszerelne egy vezetéket a mikrokapcsoló kiiktatása céljából. :-)
Ha nem indul a kocsi 20 másodpercen belül, akkor otthagyja, és keres egy másikat SZVSZ.
Már az autó eladása is macerás Mo-n. Saját sztori:
Eladtam a cégem autóját egy másik cégnek. Adásvételivel be a nekem helyi okmányirodába, sorszámhúzás, kis várakozás, egy példány leadva, másikon érkeztető bélyegző (kérésemre, régi rossz tapasztalatok alapján). Kb. 3 hét múlva levél jön az okmányirodástól, hogy a vevő nem íratta át az autót, úgyhogy még őszerintük a nevemen van. Telefon be, ügyintéző viszonylag segítőkész, elmondja, hogy rengeteg nem valós adásvételi van (figyelem FBY-747!), és ezért piszkálják az eladókat. Ha kiderül, hogy a vevő nem íratta át, és nem valósak az adatai, akkor az eladón marad a gép, és még meg is bűntetik. Mondon, de én tényleg eladtam. Kérdezi, cégek közötti adásvétel volt, számlát állítottam ki? Hát persze. Akkor menjek be a számlatömbömmel és a hatályos cégkivonattal hozzájuk. Következő alkalommal időre mentem, így nem kellett várni. Lemásolta a számlát, jóindulatúan figyelmeztetett, hogy az APEH-nak is átküdhetik esetleg. Mondtam jó, nálam nagy bizonylati fegyelem van, különben is már le lett jelentve. Aztán már csak egy levél jött, amiben a vevőt szólították fel a gép átíratására kényszerkivonás terhe mellett. Hogy ezt miért kaptam meg én is, azt nem tudom.
Külföldinek történő eladás: ha nem akarsz szívni, akkor kérsz egy kiviteli engedélyt a Magyar Nemzeti Banktól, így nem vegzálhatnak. Ha úniós polgárnak adod el, akkor is célszerű.
Még nem irt senki van e szegedi köztünk. Na mind1, akkor tárgytalan, esetleg ha valaki mégis tudna segíteni, akkor itt a számom. 0620/4199350 Reggel indulunk, szerdán még ott vagyunk.
Itt vannak a képek a generátorról, meg a többi vezetékről. Sajnos nem látszik teljesen, hogy honnan jönnek vezetékek. Elég sietősen csináltam, de remélem segítenek.
A vizsgahelyen ha KPM hez viszed (de lehet máshol is) meghosszabbítják az érvényességét maximum 60nappal. Bár itt pesten kitalálták hogy csak akkor ha pesti lakos vagy, nem tudom vidéken lehet máshogy van.
Ha nincs törzskönyved akkor elkövetnek egy integrált vizsgát ami +7200forintba fog kerülni, gyakorlatilag szart se ér csak lehúzás. Utána mgé kipengetheted a törzskönyvért a 6ezret.
HA nem a te neveden van az autó de van tötskönyve akkor azt is kel vinni, + a forgalmiban szereplő tulajdonos személyijének és lakcimkártyájának a fénymásolatát!!
Vuzsgán a következőket fogják nézni: kötelező tartozékok, szélvédő ill lámpatestek repedésvizsgálata, hátsó lámpatest nem lehet fakult. Utána teherviselő elemek rohadása ha van, fékpadon első és hátsótengelyen külön fékerő és eltérés mérés (max eltérés 30%), a kéziféket is mérik!
Utána felemelik és rázatópadon megnézik a futóműalkatrészeket. Néha a fényszóróbeállítást is ellenőrzik. Célszerűen előtte engedd le a benzint és tankolj be pár liter 1:100as keveréket szintetikus olajjal, mert nem díjazzák ha bebüdösíti a műhelyt.
Megbeszéled a tulajjal hogy az alábbi dologba belemegy - e :
Megveszed a motort rendes adásvételivel, de kifizeted neki az egész autót.
Átgurítod az autót magadhoz, utána kulcsait és forgalmiját visszaviszed.
Alvázszámot kivágod, típustáblát és rendszámokat lefúrod/csavarozod - ezeket felaprítva jómessze levő folyóba bedobod, esetleg beolvasztod.
Amennyire tudod darabokra szeded az autót.
1-2 napra rá bejelentést tesz a tulajdonos hogy ellopták az autóját pedig
a motor se volt benne.
Rendőrség kőröz egy wartot alvázszám alapján. Asszem 1-2 hónap és lezárják
a nyomozást - ezután kivonódik, nem kell utána többet semmit se fizetni neki,
ellopott és elő nem került autó után megszűnik a terheinek viselése önkormányzatnál is.
Mondjuk a régi tulajnak kicsit macera a yardokkal jegyzőkönyvfelvenni hogy mi és mikor hogy történt, az autó hűlthelyét-kulcsokat-forgalmit bemutatni leadni.
Lakik valaki szegeden, vagy közvetlen közelben? Van ott wareszos bolt? Szükségem lenne egy alsó gömbcsuklóra(talpascsapszegre) 4Thez. Az enyém már nagyon kopog menet közben. Hétfőn megyünk Ópusztaszerre, de egyik nap megyünk szegedre is. Tudna nekem valaki segíteni? Neten láttam valahol, 1700 HUF körül van az ára. Sajna itt Pécsen hamarosan bezár a wareszbolt, és már addig nem rendelnek árut.
Nemtom hova viszed az autót vizsgára, de a mozaikban adnak papírt, amin egyértelműen rajta van: a forgalmi érvényességét a vizsgáig meghosszabbítja, ha azt még a lejárta előtt kérték. Mi majdnem 2 hónapig járkáltunk ezzel a papírral. Ha pedig már lejárt a forgalmi, akkor egyszeri útvonal engedélyként szolgál a papír.
Igazad van, hogy felkelti a figyelmét, ha nem darál, de ha nem akar rögtön beindulni, akkor is mingyárt elkezdheti keresni a kapcsolót, mert vágja, hogy indításgátló van.
Már van is egy ötletem a lemezrugóra, remélem, még meg van. egyszer a suliba, amikor a floppy meghajtókat daraboltunk, abban volt egy ilyen rugós alkatrész. sztem z pont jó lenne.
Őszinte leszek, én nem foglalkoznék azzal, hogy lejárt a vizsga és úgy viszed új vizsgára. Leszarnám az egészet és elmennék vele, reménykedve abban, hogy épp akkor nem állít meg egy rendőr. Esetleg el is lehet vontatni, az legális, de én hülyeségnek tartom. Hagynám a francba az útvonalengedélyt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tudnám azt elintézni azt, hogy ha már kértem időpontot műszaki vizsgáztatásra, de az csak a forgalmiban szereplő időpont utánra esik, akkor útvonalengedély nélkül is eltudjak menni a vizsgahelyre.
Én azt hallottam, hogy 30 napig meghosszabbítható a jelenlegi forgalmi engedélyem, csak azt nem tudom, hogy hol adminisztrálják ezt.
Esetlen az okmányirodában?
Azt még leírná, aki tudja, hogy hogyan zajlik egy műszaki vizsga? Főleg az érdekel, hogy mit néznek át, legalább azt mégegyszer átvizsgálom:) (most viszek először autót ilyenre, persze lesz velem egy hozzáértő, de azért képben legyek:) )
Sajnos mostanában hihetetlen kevés időm van. A jövő hét közepe-vége fele lenne nekem időm lebonyolítani a bizniszt. Ha addig tudsz várni, azt megköszönöm, ha nem akkor add el másnak nyugodtan, nem fogok megharagudni érte.
Többiek:
Mindenkinek köszönöm a segítséget, remélem meg tudom oldani a problémát. Nekem gyanús, hogy a generátornál kábeleztem valamit félre. (Ezekszerint a szabad testkábel nem lehet ludas, mert nincs ködlámpám)
Ha jön fotó, azt megköszönöm szintén. Sokat segítene. (Tulképp asszem csak 1 kéne, a generátorról, hogy ott mi-hova.)
Házi, kis felületű alvázvédelemhez tudtok jó anyagot mondani?
Az egy dolog hogy szerinted hogy van, az viszont tény hogy a gyári féltengely olajjal van szerelve! És elis megy 50-60 ezret normál üzem mellett. A gumit pedig nem az olaj eszi meg (a zsírban is olaj van) hanem a gumi összetétele szar. Nekem az egyik féltengelyem még eredeti, a másikat kb fél éve cseréltem, felujított (ebben is van olaj megnéztem) és a gumi már félig be van repedezve. Nem beszélve arról hogy a szórógyűrűt köszörülgetni kellett mert beleért az agyba, szélesebb volt a kelleténél.
"a felesleges darálás elkerülése végett" - ez nem felesleges, mert ezzel hiteted el a tolvajjal, hogy a kocsi rendben van, csak éppen a kocsi nem akar beröffenni. :-)
Ha elmarad a darálás, akkor a tolvaj esetleg elkezdi a hibát keresni, és gyorsan rájön a turpisságra. :-(
"nem kell hozzá elképzelésem szerint, mint fémlemez egy fémgolyó ami leng, meg egy hajlékony drót amin lóg, esetleg olyan gyenge rugó, bár olyat nem biztos hogy találok itthon."
Egy vízszintesen elhelyezkedő gyenge lemezrugónak van az egyik vége rögzítve konzol módjára, és a másik végén egy kisebb súly van. Egy függőlegesen rögzített, állítható csavar végéhez ér hozzá a lemezrugó középen lengetéskor, zárva a relés kürt primer körét. Jól kell hangolni, hogy viharban a szél által lengetett kocsi még éppen ne dudáljon - erre szolgál az állítócsavar. Érdemes egy lapos házba beépíteni, és mondjuk a motortérben az ablaktörlő motorja közelében elhelyezniúgy, hogy a lemezrugó megtartsa a megfelelő helyzetet.
A féltengelybe az olajat eléggé baromságnak tartom, tekintve hogy az összes többi autógyártónak megfelel a MoS2 -os zsír akkor miért pont ebbe kellene olaj? Szerkezetileg nincs nagy eltérés és szerintem az olaj eszi meg a gumiharangokat (emellett hogy tényleg szar a minősége is).
Nekem is van egy ilyen, én úgy csináltam meg, hogy a gyújtótrafó nem kap áramot. Viszont most tervezem, hogy azt a vezetéket is megszakítom, ami indítja az indítómotort a felesleges darálás elkerülése végett.
Kormányzárat szándékozom beszerezni.
Nekem van egy rendes távirányítós riasztóm is, az végi az összes nyitható dolgot. Még terveztem, hogy eltüntetem a csomagtartó zárat, és csak belülről lesz nyitható.
Az a rugós mozdásérzékelő dolog tetszik. Lehet, hogy alkotok egy olyasmit ithon, végülis más nem kell hozzá elképzelésem szerint, mint fémlemez egy fémgolyó ami leng, meg egy hajlékony drót amin lóg, esetleg olyan gyenge rugó, bár olyat nem biztos hogy találok itthon.
Valószinű hogy 95ben vagy kicsivel utánna lett felujítva...
Vác környékén... olyan cucc van benne amit ott akkor még venni lehetett...
Az autot 2,5 éve vettem egy kis öregtől... 50Ekm-el...
A kocsi fullon meg volt pakolva alkatrésszel...
Ezek között volt egy motor is...
Az öreg mondta hogy a papirok között ott van a számla is róla...
Ránézésre full tiszta mint ami nem volt beépítve....
De szerintem nem egybe vette az öreg hanem csak a blokkot üresen...
Mert a számlára ez van írva: Üres WB motorblok motorszám:xxxx..
A számla egy Váci műszaki kereskedőtől van valoszinű hogy:
NEM bontott és az van felfurva
HANEM 0 méretes és abba vette meg a kis öreg az uj cuccokat... 1995-ben...
Szoval meg kell nézni mert én nem értek hozzá......
94 ben ment nyugdijba... 1972-94 az autoval ment 27E km...
Hogy minek csinált még egy motort???
Ki tudja... De minden meg van...
A hengerfejet lelehet emelni és belelátni...
Zz még nem röffent...
A lényeg:
Hengerfej, kipufogo, 12V dinamo, UZ szivattyú, 6 lapátos gyári ventilátor...
gyujtással....
Egyéb aproságok:
több és különböző gumikarmantyuk, kis tarto, nagytarto, uj tengely a hengerfejbe... gumi tomítések ajtoba, kisebb nagyobb elektromos cuccok gyári csomagba,
Üdvözlet! Egy érdekes probléma nehezíti a hétköznapjaim. A 4T rángat, alig tudok vele elindulni. Egy bizonyos fordulatszámig jó, aztán egy nagy tartományban rángat, végül az általam optimálisnak érzettnél kicsit magasabbon újra jó. Üzemi hőfokon sokat enyhül a dolog, de teljesen nem szűnik meg. Mire érdemes ránézni? (Amit kevés műszaki érzékkel le tudok ellenőrizni :) ha bonyolultabb akkor mindenképp szerelőhöz viszem.) Üdv: miki
A gömcsukló anyáját csillag kulccsal kell lazítani minden esetben különben lesarkalódhat.
Ha ezért nem tudod meglazítani, akkor már csak a kalapács és a vágó segít, illetve a direkt ilyen problémákhoz készült úgynevezett anyavágó célszerszám de ha lenne ilyened gondolom nem írsz.
Szóval az anya egyik lapolásának a közepére kell helyezni az acélvágót és kb az anya anyagvastagságának a feléig bevágni ( adsz neki a kalapáccsal ). Ettől az anya átmérőben megtágul és könnyen lecsavarható lesz. De nagyon vigyázz a gömbcsukló menetére, ill. szükség lesz egy új anyára.
A féltengelyhez én sem kapok csak szar magyar kisipari harangot. Ha valaki tud méretazonos más autótipust, amié stimmel a 4T-re az tegye közzé legyen szives.
A féltengelybe pedig olaj kell, nem zsír! Ha jól emlékszem 80 ml hajtómű oil. A csapos kereszthez kell a zsír.
Van egy pár beépített lopásgátlóm. Lássuk csak sorban a legegyszerűbbtől:
Csapi-féle elektronikus alaplapom van beépítve, amely a tápot a trafók egyikének 15-ös számú csatlakozásáról kapja. Ám mielőtt lemenne a kábel előre a gyújtásházhoz, tesz egy kört a fülke felé, ahol is van egy elrejtett kapcsoló. Nyitott helyzetben a primér kör nem kap tápfeszt, nincs tekercstöltés, nincs indukció, nincs szikra, csak éppen az indítómotor "darál" lelkesen.
Van egy kormányt lezáró bilincsem - bot alakú - elrettentésül, bár biztos nem sokat ér.
Annak idején még az első Wartburgunkhoz atyám vásárolt egy érdekes szerkezetet, amely a kürtökkel működik együtt. Egy kapcsoló bekapcsolását követően van a rendszer élesre állítva. Ha pl. valaki a tükröt akarja lefeszegetni, akkor belengeti eközben az egész autót, amely szép ütemesen elkezd dudálni. A tükröt ezért nem sikerült így egy tolvajnak vagy 15 éve lecibálnia. Sajnos az ajtón azért maradtak feszegetési nyomok. A berendezés lényege, hogy egy íves acélrugó van a szerkezetben, mely a kocsi lengetése hatására szintén beleng, és a kürtöt ütemesen kapcsolgatja.
Ezt a riasztós rendszert spékeltem meg a csomagtartó kinyitás elleni védelmével. A fülkevilágításnál nagy nehezen, de sikerült két vezetéket befűznöm és a végüket összekötni - sajnos a kárpit azért csak felrepedt az A oszlopnál. Egyik hátra megy a csomagtartó világításának kapcsolójához, a másik pedig előre vezet a riasztószerkezethez, megtéve egy kerülőt a riasztó kapcsolóján keresztül. Tehát, a riasztó bekapcsolását követően, ha felnyitom a csomagtartót, akkor elkezd dudálni a kocsi. Lecsukásra elnémul. Persze csomagtartó-világítás nincs, de azt a fene bánja.
Hát ja, igazad van inkább 14 körül. Már régen mértem a töltést, még tavaly amikor az aksi egyszer meghalni látszott. Akkor kiderült, hogy csak az új hifi rendszer meritette le csontig, utána meg rosszúl kötöttem be az indításgátló relét, és az merítette le megint, mert mindig bekapcsolva volt :D
"Lehet, hogy csak az aksid szar, és nem a generátor. a legegyszerübb, hogy megméred multiméterrel járómotornál alapjáraton mennyi feszültség van az aksi vezetékein. ha jól emlékszem akkor 12-13Vnak kell lennie."
Az a 13 V az inkább 14V legyen mert akkor a fesz szabályzód is jó!!
Oké, megbeszéljük a dolgot ha tényleg kell az aksi. A 06-30/250-79-44-es számon nap közben elérhető vagyok. A X. ker. Salgótarjáni úton raktároztam el, közel az MTK pályához. Szólj előre ha oké, mert akkor feltöltjük neked profi töltővel, a kollegám eredetileg autóvillamosági szerelő, van neki minden, hogy életed végéig kitartson a dolog. :) Majd megkérem, hozzon némi felszerelést, mert én a TESCO gazdaságos aksitöltőre nem bíznám a dolgot.
A vékony kék kábelt a generátornál a fesz.szab.-ból kijövő kábel ( talán zöld vagy fehér szinű) mellé kell rakni, elvileg kell ott lennie még egy helynek. Csúszósaruval.
Ott két barna kábelnek kell lennie. Egy a generátornál, egy a fényszóró alatt.
A generátornál kell lennie egy vastag + kábelnak, egy vékony kék töltés kábelnak, meg egy barna a testkábel. Ezt a testkábelt ne csúszósaruval rakd föl a generátorra, hanem az egyik kiálló tőcsavarnak a végére csavarozd fel körsaruval, vagy a fesz.szabályzó házánál levő anya alá.
A jobb fényszoró alatt van minden 4T Wartburgba egy barna testkábel. Az az első ködlámpáknak a testje. Ha nincs elöl ködlámpád akkor azt nem kell sehova kötni.
Ilyen test problémát amit leírsz, azt még a hátsó lámpa testhiánya is okozhatja.
Remélem, hogy csak egy rövidzárlat okozza a bajt nálad.
Mi lehet a legroszabb eset?
A 2T és a 4T ablaktörlő mechanikája igen kényes szerkezet, ha esetleg valami vadbarom csöves rátett egy hirdetés cetlit és durván hajtotta vissza a lapátot, akkor könnyen megfeszülhet a mechanika. Ez bizony azt eredményezi, hogy az elektromos motor csendben leég és cserélni kell. Sok munka az, mert a szerelőm anno azt mondta, hogy a németek letették az ablaktörlő motort és szó szerint köré építették az autót.
Lenne egy kérdésem hozzátok T. Wartburgos sorstársak 4T technikán megadta magát az ablaktörlő. A hibajelenség a következő: kapcsoló be, reakció semmi. Remélem nem az lesz a válasz, hogy biztosíték, mivel azzal fogom kezdeni a hibakeresést. Egyébként a Wartburg nem az enyém, kedvenc pultoskislányomé. Továbbá lenne még 1 kérdésem, a 4T ütemadójának van köze a 2T-jéhez?
Az elektronikai gondon lehet, hogy tudok holnap segíteni. Holnap le esz szedve a lökhárító, és csinálok néhány képet a vezetékekról. Majd leirom, hogy melyik az a vezeték amelyikre szerintem gondolsz, meg ki is mérem ha tudom. Nagyából sejtem melyikre gondolsz, de elöbb megnézem, mert nem akarok hülyeséget mondani.
Most pontosan nem tudom, mi volt eddig a benzinúszó témájában, de mióta én beszereltem a kombiműszert a kocsiba, az vettem észr, hogy a benzin mutató folyton mozog menetközben. Az úszó minden mozdulatára reagál, ami elég zavaró mikor már a piros felénél volt induláskor, és alapállástó a piros csik végéig is kileng.
Lehet, hogy csak az aksid szar, és nem a generátor. a legegyszerübb, hogy megméred multiméterrel járómotornál alapjáraton mennyi feszültség van az aksi vezetékein. ha jól emlékszem akkor 12-13Vnak kell lennie. Ez esetben a generátor jó, és az aksik valószínűleg fenékzárlatos. Ha nincs multimétered, akkor indícsd be a motort és járó motornál kösd le az aksid, ha nem nincs semmi változás a motor járásában akkor a generátor jó. Nekem ez volt egyszer a gond, hogy zárlatos lett az aksi, és ugyan ezt csinálta.
A problémád valóban testgond lesz. Amit írsz, barna kábelt azt bizony le kell testelni, mindegy hova csavarozod a kasztnira. A másik kábel a generátorra pedig a feszzsabályzó mellé megy, kék szinű, és az a gerjesztése a generátornak, de ha az nincs rádugva a megfelelő helyre, nincs töltéslámpa se.
amikor én szereltem be a féltengelyt, azt hittem, hogy nincs benne kenés mert ugy kattogott az is. mikor leszedtem a gumit, kifolyt az olaj nagy része. meg is lepődtünk, hogy mi a francért olaj van benne zsír helyett. Ráadásul annyira szar az olaj benne, hogy még olaj szaga sincs. A maradék olajba raktam egy halom gépzsír.
Még mindig fennáll minden próblémám, úgyhogy újból beteszem kérdéseim, hátha most valaki válaszol, legalább az egyik kérdésemre...
LajosÚÚr, benned bízom, Te vagy utolsó reményem!
Szóval:
Van egy "kis" elektromos problémám a kocsival (4T). Kb 3/4 éve vettem le a homlokfalat, és kb 1-2 hónapja raktam vissza. De van egy kábel, amit nem emlékszem honnan húztam le. A kocsi pedig mindenféle furcsa jelenséget produkál...
Tompított fényszóró melett ég az zindex például... Rádió, önindító kuka, stb.
Szóval én valami testkábelnek nézem azt amit nem dugtam sehova.
Ez az a barna kábel, ami a homlokfalon (balról jobbra) végigmenő nagy kábelvezetékből utolsónak jön ki. (kb. a jobb fényszóró alatt)
Szóval ennek hova kell csatlakoznia.
A másik kérdésem, hogy a generátor vastag kábele mellett futó vékonyabb kis kábelt hova kell kötni? Ugyanígy a homlokfaltól a generátor felé menő testkábel bekötésében sem vagyok biztos. Asszem lehet, hogy felcseréltem a kettőt.
Más: gömbcsuklóra gumiharangot hol lehet kapni? Amit múltkor vettem túl pici, nem birom egyszerűen rárakni... Valami utángyártott hulladék. Szóval kissé nagyobb kéne.
(Ja, a féltengelyre való gumiharang is repedezik így 2 hónap és nulla(!) km után...)
Aztán:
Nem birom kicsavarni a kormányösszekötő rúd, gömbfej közötti csavarkötést. 18 év alatt beállt rendesen... Valami ötlet?? A harmonikát szeretném kicserélni, mert már nagyon rongyos... (már meg van véve az új)
Utolsó kérdésem az lenne, hogy házilag történő alvázvédésre milyen olcsó anyagot tudtok? Nem kéne nagy felületeken, csak foltokban, ahol lekopott az eredeti.
Most épp a csapiékkal tárgyalok mert a nagykerben van csak az index rész, vagyis szerintem a bal oldali rész (a kar nélkül amit le lehet szerelni 4 csavar levételével, ez az amiben van a kapcsoló és erre lehet rádugni a 2 kábelköteget (fekete zöld)) igaz a kiskerben nincs de mondta a tag hogy holnap megbeszéljük lehet megoldható!
Ha még kell a tetőcsomagtartó, akkor megtaláltam az alighasználtat a padláson. minden megvan hozzá, eredeti DDR gyártmány. Ha kell, akkor 2000 Ft-os kedvezményes áron viheted. Fórum tagokat barátként kezelek, ezért a baráti ár. Ha kell, akkor hívj a: 06-30/250-79-44-es számon.
Mellesleg a Perion 44 Ah-s aksi még mindig eladó, 5000 Ft-ért, 1 éves körüli, alig használt.
A 4T-é is dugattyútlan, és a KMGY mutatós műszerrel egész jól összedolgozik. Twk004 módszeréhez hasonlóan én is hajlítgattam, csak én mindíg a megtett km alapján saccoltam, hogy mennyi lehet a tankban, hajlítottam a dróton majd tankoltam. Néhány tankolás alatt belőttem egész jól. Nekem középtájon kicsit ugrál a mutató, de ez valami más gebasz lesz (tekercselés?).
Más: hogy ne csak az off járgánnyal legyek elfoglalva, a minap szereztem garázst a Wartnak télre! Ha még akkor is meglesz, ennyit minimum megérdemel az öreg vas ;-)
Akkor a lengéscsillapítós változattal jól elbonyolították a benzinszintmérést a tervezők annak idején. :-)
Vagy két hónapja engedtem le a tankot, mert éppen viszonylag üres volt. Meglepődtem, hogy tömítése nem volt a leengedőcsavarnak. A tankban volt egy kupicányi víz is...
A PAL gyertyákkal nem igazán vagyok megelégedve, mert a még fel nem melegedett motor eléggé kihagy, és a kipufogó vége is taknyosabb a szokásosnál.
Interneten utánanéztem a Denso W20FP-U gyertyának, és ez valóban jó a 14mm-es furattal készült 2T hengerfejbe, és az internetes Denso katalógus is ezt ajánlja:
Éppen most beszéltem a boltossal. Létezik Iridium Power névre keresztelt gyertya is 2T-khez 2500Ft/db áron. Ezeket versenyzésre javasolják, de a szériában szerelt trafók a boltos szerint nem szeretik ezt a gyertyát.
Elsőrangúan, de hajlítani kell a drótján egy picit, mert fals értékeket fog mutatni (az eltérő áramfelvétel miatt). Én leengedtem a tankból az alsó csövön (fontos!) a benzint, majd betöltöttem 5 litert, és addig finomítgattam óvatos hajlításokkal az ívét, míg pontosan a piros-fehér határon nem állt a mutató. Onnantól tudtam, hogy AZ 5 liter, a köztes állások meg annyira nem izgattak ... ;-)
Mennyivel javul a hűtés - ha egyáltalán javul - ha a hűtő palástját leszedem. Hűtő palástja alatt azt a négyszög alakú takarást értem, amelyen a ventillátor kör alakú nyílása van, és ezen a nyíláson keresztül kapja a hűtő a lehűtendő a levegőt. Ezt a takarást viszonylag könnyű le-, illetve kiszedni. A szabadon lévő hűtő közvetlenül nagyobb "szembe-szelet" kap.
Csak úgy eszembe jutott ez a kérdés, amúgy most nincs bajom a hűtéssel.
Megváltozott a nicknevem: gavros-simsonos-ról 4Tgavros-ra!!! De én maradtam! Már mesélem is a legújabb esetemet... Egyik nap úgy ítéltem, hogy megérettek a gyertyák a cserére, már nem emlékszem mikor volt cserélve... gondoltam majd most. Kicseréltem 4 új Isolatorra. Beindítom a járgányt és olyan hangja lett, mint amikor nagyon nem jó a gyújtás. (akkor kértem is segítséget itt). Másnap délelőtt bekönyörögtem magam a szerelőhöz. Délután viszem a járgányt, kicsit neccesen, de sikerült bejutnom hozzá. Meghallgatja a hangját, azt mondja, hogy csak 3 henger megy. Az 1. nem működött. Gyertya ki, szikra van, benzin van, kompresszió van. Kezdte mondani, hogy milyen lehetőségek vannak, motor belső mosás, aztán ha az nem segít akkor szét kell szedni, de csak 21-e után tudja vállalni. Na itt volt az én igazi drámám, mert ennyire még nem kellett autó, mint most. Hívom édesapámat, hogy elmodjam az esetet, miközben odaszolt a szerelő a két srácnak, hogy azért cseréljék ki azt a gyertyát... és láss csodát, minden oké volt. Az történt, hogy nyomás alatt nem volt szikra. Azóta is azzal a kopott NGK-val járok, most megyek és kicserélem Denzo-ra. Remélem, ezzel már minden oké lesz. Tanulság: a hagyományok tovább élnek... mielőtt bepánikolsz, próbálj ki 4 jó gyertyát.
Gondolom, a dugattyútlan változat ledes műszerhez való, és elképzelésem szerint a lengések kevésbé észrevehetőek a ledsoron. Analóg műszerrel vajon hogy viselkedik? Van tapasztalat?
Amióta bent van az egyedi lopásgátló, azóta nem tekerték le erőszakkal a tanksapkát... A tankolási idő igaz úgy a duplájára növekedett, de inkább türelmes vagyok, mint híján a benyának. :-)
Két embert ismerek, akinek 4T alvázon van gömbölyű karosszéria: A sárga autó az említett Simon Lacié, illetve w312 topictársé a másik, ez kék. Pár éve még egyszerűbb volt gömbölyű karosszériát 4T alvázra tenni, nem járt annyi engedélyeztetősdivel. Már ezt sem lhet hivatlaosan megcsinálni, nem engedélyezik, vagy olyan feltételeket szabnak, amit nem tudsz teljesíteni. A típusidegen motor beépítése viszont mindig macerás volt, ehhez mindenkor tervdokumentáció kellett, nemcsak manapság.
Amúgy autógépész tervezőmérnök vagyok, jó pár éve ezekkel a kis gépecskékkel foglalkoztam:
Ez nagyon gáz, szinte meg sem éri. Volt a fórum talin januárban egy srác, talán Lacinak hívták. Neki egy régi pupos Wartburgba volt beszerelve 4T motor-váltó. A haverjának is ugyanolyan van, csak sárgában. Nem tudom hogy ők hogy csinálták a dolgot, de el tudom képzelni, hogy megcsinálták az egészet és utólag engedélyeztették. Valahogy megoldották. :)
Hallottam olyanról, hogy 4T Wartburgba 2T motor volt. Gondolom az eredeti beszart és 2T volt a padláson, azt tették bele. Kizárt dolognak tartom, hogy végigjárta volna a bürokrácia rögös és költséges útvesztőit.
Te mivel bűvészkedtél régen, hogy ennyire ismered az ügymenetet? :)
Este megyek a szüleimhez, remélem megvan még a padláson az említett dolog, mert annyira nem használtam a tetőcsomagtartót, hogy tényleg majdnem új. Közös tárolóban lett elhelyezve évekkel ezelőtt, ha megvan, akkor megtekinthető, kedvezményes áron megvásárolható. Ha már ellopták, akkor mérges leszek.
Egy kics segítségre lenne szükségem. S.O.S!!! Holnap délutánig szert kellene tennem egy tetőcsomagtartóra a 4T-hez. Már volt, hogy kellett volna... most rááldozom a megmaradt anyagi javam. Hol tudnék valami, jó srtamm tetőcsomagtartó beszerezni? Ha van valakinek eladó, jó állapotú, az is érdekelne. üdv: gavros-simsonos
Fékmunkahenger témában úgy látom senki nem járatos, mindenesetre vettem bontóban 2 komplett féknyerget nyagon jó állapotú tárcsákkal együtt 6ért. Ma kiszedtem 2 ebből is szar volt de talána 4 db nyeregből össze tudok szedni 8 db használható dugattyút. Már csak az a kérdés hogy az utángyártott porvédők meddig bírják vajjon mert ez egy 4T ről való és ez is cafatokra volt szakadva pedig gyári volt.
Dobjad ki a dugattyúsúszót és szerelj be dugattyú nélküli fajtát. Előtte olvaszd össze jól a végét, mert gyárilag azokat nem mindig húzzák jól össze, és ha belemegy a benzin, akkor nem úszik ...
Első körben valamelyik tartóbak lehet, de volt már itt többször felhozva ez a téma, és ha jól rémlik a kuplung bowden is tud ilyet okozni, ha nem megfelelő a hossza. Ha nem a fentiek, akkor bizony csak váltólevétellel szűnik meg a probléma: kell egy rendes tárcsa és egy lendkerék szabályzás. Nekem az utóbbi segített, QH tárcsa+másik lendkerék.
"Tudja valaki, hogy mennyit kell fizetni a hatóságok felé ha típusidegen motort szeretnék beépíteni az autóba?"
Ez rengetegbe kerül, nem sorrendben:
- felhatalmazott emberrel (kb. 16 van az országban) komplett műszaki tervdokumnetáció készíttetése a beépítésről, kb. 60000 Ft. Ha több, mint 10%-kal nagyobb a teljesítménye, mint az eredetié, akkor felejtős, mert féket is kellene erősíteni, erre pedig nem kapsz engedélyt
- motor beépítése, erről igazolás a beépítőtől
- új zöldkártya
- új biztosítás
- engedély íránti kérelem, most mennyi nem tudom, 10 éve 6000 Ft. volt
- eredetiségvizsgálat, 16000 Ft.
- szigorított műszaki vizsga a Mozaik utcában, legalább 25000 Ft.
- ha 1150 cm-nél nagyobb az új motor hengerűrtartalma, akkor a regadó-különbözet befizetése
Egy élesebb kanyarban megakadt az uszó a 2T tankjában. Kiszedést követően vizsgálgadtam, és azt találtam, hogy az úszóban lévő lengéscsillapító dugattyú szorul véghelyzetben alsó állásban. Leszedtem a műanyag házat, és úgy is vizsgálgattam, de továbbra is szorult. Tehát nem az okozza a hibát, hogy az úszó mechanizmusa "vetemedett" valami miatt. A dugattyú palástja teljesen sérülésmentes, kopásnyomok sincsenek rajta. Még a benzin elpárolgását követően sem lehet rajta látni semmiféle kopásnyomot.
Volt már valakinek hasonló problémája? Mit lehet tenni. Polírozzam fel az úszó házát. :-) Új szerkezetet nem szeretnék venni, inkább próbálkozom a javítással.
Haza értem a nyaralásból. Holnap neki állok átolvasni a közel 100 hozzászólást amiről lemaradtam eddig. Ma megnéztem egy animét, és még most is a hatása alatt vagyok, és most semmihez sincs kedvem, csak gondolkodom rajta, meg azon az érzésen amit kiváltott. Majd dobok fel pár képet is, bár nem hiszem, hogy túl sokon szerepel az autó is.
Tudja valaki, hogy mennyit kell fizetni a hatóságok felé ha típusidegen motort szeretnék beépíteni az autóba? Típusidegennek számít ha egy 2T Wartburgba 4T motor ketül, mithogy az is típusidegen ha a 4T-be pl. Nissan motor vagy akármi más. Állítólag ezt legálisan el lehet intézni, de az engedélyezéshez pénzösszeg befizetése szükséges. :(
Mellesleg Perion 44 Ah-s aksi eladó, 5000 Ft-ért, 1 éves körüli, de alig használt és meguntam a raktározását. Tényleg jó és újszerű állapotú, aki nem hiszi, méresse be és nekem lesz igazam. :)
Szóval ha kell valakinek, ne vegyen TESCO gazdaságosat 13.000 Ft-ért.
Pár hónapja valamelyikőtök említette hogy lenne eladó kormány kapcsolója azt hiszem talán Hamutipró volt az de ez nem száz, a lényeg hogy azt hiszem most jól jönne, mert úgy néz ki végleg megadta magát.
Sajna a távolsági fény már csak akkor működik ha fénykürtölök, a másik (állanód) állásban meg csak leveszi a reflektorokat és csak a parkoló fény világít. Nem vagyok 100%-ig biztos abban hogy a kormány kapcsoló a ludas (nem tudom kimérni a hibát),de egy csere alkatrész megkönnyítené a hiba keresést.
Sajnos az elektronikába már bele babrált valaki és így a kapcsolási rajz-ból nem minden követhető vissza.
Sziasztok Eddig azt gondoltam, hogy az 1,3-as Wartburgom akksija a végét járja, mert kb 2 hetente lemerül és tölteni kell. Ritkán járok este, de tegnap sötétben azt vettem észre, hogy halványan világít a töltésjelző lámpa, alapjáraton és magas fordulaton egyaránt. Tehát nincs elég töltése az akksinak és ezért bírja csak 1-2 hétig. Segítségeteket szeretném kérni, hogy ilyenkor a generátor lehet a hibás és le kell cserélni, vagy más is lehet a hiba oka. köszi
Hajti Peti hívott fel pár hete, és Ő azt mondta, hogy most Pál-éktól rendelt dugattyút, methogy "kirakati" motornak (kiállításokra, találkozókra, stb.) megcsinálja az 1150-es blokkját. De versenyezni továbbra is a szériablokkos verzióval fog, mertaz a megbízhatóbb és tartósabb ... ;-)
twk004
UI: még nem hívtam fel Lacit, a '67-es Wartburg-gyógyítás minden délutánomat elvitte ...
Nézd meg nincsenek-e fellazulva a motor, váltó tartó bakok csavarjai. Nekem egyszer ezért rázkódott. Tettem alá rugós alátétet meg biztos ami biztos önzáróanyákra cseréltem a mamákat.
Ebben az esetben sem szabad a helyszínt elhagyni rendőrségi helyszínelés nélkül. Egyébként vadgázolásnál még az autópályán is fizet a vadásztársaság. Tavaly nyári Autós Életben volt róla cikk. Érdemes utánna járni!
Én is erre gondoltam és miután beírtam a kérdést ide le is ugrottam kicsit állítani a kuplungon azzal a müanyag csavarral amit említettél, és a hiba tényleg elmúlt, bár azt nem tudom hogy ezek után a kuplung csúszik e majd vagy mi is a szitu, még nem volt alkalmam kipróbálni (utazások miatt). Viszont az feltűnt hogy az autó továbbra is elég rángatósan indul, vagyis ha lassan engedem fel a kuplungot akkor elöbb jól berezonál az egész eleje a kocsinak és csak utánna veszi a fáradtságot hogy elinduljon. Ez normális? lehet régebben is csinálta ezt csak most a kuplungra koncentrálásom miatt tűnt fel jobban!
Ha nem fogtam rá fogóval a menetes részre az mit okozhat? mert arra azért nem gondoltam én oktondi?? Bár nem vettem észre hogy bármi más elfordult volna a müanyag csavaron kívül
Úgy tűnik, csak a kaszni sérült meg, bár teljesen biztosat nem tudok mondani, csak lépésben mertem vele hazajönni, mivel a kerékhez hozzáért az utólag felszerelt műanyag doblemez. De akkor még nem tudtam mi okozza a zajt.
Irmscher 353 W
Tábla nem volt, a rendőrök által kihívott vadásztársasági képviselő egyből 200,000 Ft-ra értékelte az őzet. Amely bak volt, a sutát kergette. Az autó jobb eleje azt is elérte, de csak az irányjelző búra ment ki a helyéből. Az őz elmenekült.
LimDom
Igazából a biztosító semmi jóval nem kecsegtetett. Azt mondták, létezik olyan vadásztársaság amelyik mérlegel és esetleg hajlandó fizetni. de nem ez a jellemző. Általában vannak jogászok is a tagok között, akik képviselik őket.
A biztosító szerint az esélyem semmivel nem több 50%-nál. Vagyis akár el is bukhatok egy esetleges pert.
Köszi a ozzászólásokat, továbbra is kérem, hogy akinek esetleg tapasztalata van ilyen ügyben, ossza meg velem.
Én is sajnálom az esetet! A következő tapasztalatot tudom elmesélni: haverom ütött el őzet, kijött a rendőr, helyszínelt, és a következőket mondta: többnyire az erdőgazdálkodás hibája a dolog, hiszen az ő feladatuk lenne elkeríteni a területüket. Ezért van is az erdőgazdálkodásnak biztosítása, és ki is fizette az off autó kárát. Tehát mindenképp érdemes lenne felhívnod akár a saját biztosítódat, hogy mit is tudnak erről a dologról?!
(Amúgy szuper állapotú, bár vajszínű homlokfalam (lámpákkal) és gépháztetőm van... Természetesen a bontós ár alatt adnám... Többnyire Budapeseten...)
Sajnálom az esetet! Készülj fel, h a vadásztársaság meg fog vágni, nem kevés pénzre.... Ált megszoktak, mondjuk jelen esetben enyhítő, h nem volt vadveszély tábla, de sanszos, h kifizettetik veled az őz árát... Ha bak volt,és idős, akkor szívás, mert azért elég sokat kérnek:S
Én sem arolt használtam. Nem szeretem. Saját tolómérös méréseim alapján az 1-es henger alja oválisra van furva, és felfele szükül...Tegnap mértem mert rá voltam izgulva a témára:).Ha motorhoz képest hosszába nézed semmi gond. Ha keresztbe akkor felfele csökken az átmérő.És a kiőmlő nyilásnál huzta meg magát.
Csak a kaszni sérült, vagy a motor és a futómű is ? Mert kasznielemeket lényegesen olcsóbb és egyszerűbb javítani (mivel csavaros, így simán cserélhető ;) mint egy "új" autóra benevezni (aminek esetleg az előéletét sem ismered)...
Rendszeres olvasója vagyok a topicnak, írni inkább csak akkor írok, ha segítségre van szükségem.
Most sajnos ismét ez a helyzet.
A napokban 4T autómmal elütöttem egy őzet. Rendőrségi helyszínelés, vadveszély tábla nincs. Az autó rendesen összetört. Homlokfal, motorháztető, lámpa, bal sárvédő.
Két kérdésem lenne, hátha valakinek van tapasztalata.
A vadásztársaságtól van-e esély pénzt látni?
A másik pedig, hogy esetleg nem érdemesebb-e egy másik autót venni, mint új, vagy akár bontott alkatrészt venni, /anyagi értelemben/ és abból felhasználni az elemeket. Ráadásul, akkor a többi rész megmarad alkatrésznek. /pl motor, váltó, szélvédő stb./ Sőt, ha esetleg almazöldet sikerülne kifognom, még a festés is megspórolható lenne.
Eddig vigyáztam az autóra, de nagyon kevés pénz áll rendelkezésre a javításhoz.
Nem. Km kihajtásnál sose folyik. A kihajtás-szimmeringeknél és a kapcsolórudazatnál szokott (padlóváltósnál a váltó nem olajos tőle ennyire mert lefele kicsepeg). De mind ilyen ami már kicsit is használtabb és nem novi új.
Én arra tippelek ,hogy Delphi-t vettél , és az adta meg magát (ez nem biztos).Szerintem vagy vegyél Monroe-t vagy esetleg ha megvan még az eredeti Wartburg lengés csillapítód akkor vidd el Kárászyékhoz www.karaszy.hu .Ők lengéscsillapító felújítással foglalkoznak, és elég jókat hallottam róluk.
Egyéb gondok mellett észrevettem, hogy a kocsi(2T 1986) váltója ereszti az olajt. Nem feltűnően, de azért csepeg, mégpedig hátul a váltótartó baknál. Valaki esetleg nem járt már hasonló cipőben? Arra gondoltam, hogy a kilométeróra spiráljánál engedi az olajt. Ez lehetséges? Ezt képet ma csináltam:
Már beszéltem is a szerelővel, viszem délután. Egyébként ő csinálta a kuplungomat és nagyon jó lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Köszönöm a segítséget.
Kiváncsi vagyok, hogy új gyertyával és egy gyújtásbeállítással megmarad e, netán tovább javul a fogyasztásom. Jövőhéten megyek majd vidékre, jól megpakolva, lesz benne pálya, országút és városi is. Már alig várom.
Nekünk is szoros volt nagyon a motor. Az öninditó alig tudta megmozgatni. AlSi dugokkal meg meg krom gyürükkel ahogy mondod. De én félkörsonkás (tudtommal barkas) fötengelyre esküszöm.Nekem jobb volt az autó vele. A bejáratás a szokásos volt, nem az első motort járattam be: 1:30-as keverék, egy kis olomadalék+nagyon ovatos vezetés, 1000 km-ig nem huzatgat.Utánna fokozatossan és ovatossan. Csak sajnos már 400 km nél felkente a dugó falát a gyürükre. Ja és persze a gépmühely füzte össze a motort.Elvittem gariba, hogy oldják meg, közölték hogy nem kapcsolt be a ventilátor....Mondom: szíjas...Akkor csuszott a szij... Inkább hagytam.
A wareszomra kb 1500-2000 km- el ezelőtt vettem 2 vadi új lengés csill. hátra.
és most nem megy átt a műszakin mert mind a 2 szar! Hogy lehet ez ??? Mit vegyek ?? Walami kék színűt vettem, nem tudom a márkát. De most mit vegyek, nem akarok így járni megint. 1 hete vettem észre hogy farol a kocsi a kanyarokba, hát ezért, azt hittem seggre ülök mikor kideült, hogy megint szar a lengés csill??
Egy 4T-ről lenne szó... elállítódott a gyújtásom, már ha van ilyen. Eddig csak hidegen fordult elő néha, hogy hörgött gáz adásra, meg befullad, de amint melegett kicsit minden oké lett. Most viszont már melegen is lehet hallani, hogy nincs a helyén a gyújtás és borzasztó el nem égett benzinszag jön a kipufogón. A gyertyára gyanakodtam, de egy garnitúra új Champion után maradt a jelenség. (Az egyik gyertya eléggé ragaszkodott a helyéhez, úgyhogy csak darabokban sikerült kibányászni.)
Kihez forduljak, aki frankón be tudja állítani a gyújtás, lehetőleg pontosan, nem csak úgy fül után? Vagy menjek szerelőhöz? Nemrég voltam, eléggé megszenvedett a kuplunggal, de nagyon jó lett, úgy örülök neki, már el is felejtettem milyen egy jó kuplung. Kérlek segítsetek!!! üdv: gavros-simsonos
Fúrásnál a megmunkálás minőségén és a használt anyagokon bukik meg minden, nomeg a bejáratási időszakon. Mi elég passzosra fúrattuk a blokkot. (kis illesztési hézagokkal, bár evvel meg is kínlódtunk összeszereléskor) AlSi-ből öntettünk dugókat, krómgyűrűket kapott a dugó, meg telisonkás főtengelyt. (tapasztalat alapján, sokkal nyomatékosabb és mélyebbről húz a telisonkással a motor, csak kissé lustúl.) Az alapmérethez képest sokkal jobban megy, DE az alapméretes szarnakkopott 88-as blokktól NEM sokkal jobban. Valamint, fúrás esetén a karbit is után kell kalibrálni, mert a gyári beállításokkal az 1.1-re fúrt motor felső tartományban "lerúgásra" elhörgött néha.
Ehhez csak annyit tudok hozzászolni, hogy az én 79-es 0-ás blokkom bármilyen körümények között jobban ment mint a 85-ös "családi használatú 3. lépcsöre furt motor.Ja és 6,8-7,4 körül evett, ha normálissan használtam.
Aztán felfurattam az enyémet is...Nem kellett volna...Németböl, raktárrol rendeltem ismerösön keresztül vadiuj motort bele.
Nagyon kiváncsi voltam az "öreg" warbim fogysztására. Városban 8 lityi. Kicsit soknak tartottam. Majd egy kis számolgatás után átáltam a sárga kagylós kútra és mondhatni vegyesben 6.6 lityit nyelt. Nem volt igazi vegyes. Lementünk a menyasszonyommal Bérre, de odafelé örültem, ha nagy ritkán fel tudtam váltani kettesbe, olyan dugó volt. Csak visszafelé tudtam kényelmesen jönni, a többi az város, de az is csak annyira város, hogy Pesti tötyörgés, Csepelen keresztül Szigethalomra, ahol azért már lehet jönni kényelmes 60-70-nel. Ezek fényében jónak mondható fogyasztás? üdv mindenkinek: gavros-simsonos
A Csepel-Művekben öntötték a gyári mintájára ;o) Valamint, van egy másik, 50 ezret futott jó kompressziós 86-os blokk is (ez van most a kocsiban). Ehhez képes, a Habi csapszeges kottyanósra kopott hengeres 88-as blokkja, sokkal de sokkal jobban húz. Ha módosítottak valamit, esküszöm veszek egy 88-as blokkot a bontóban :D
Szakik! Most dolgozom a 75ös 2T tárcsafékéseítésén de elakadtam. A fékmunkahengerekben a porvédőgumik cafatokra voltak szakadva, kivettem a munkahenger dugattyúit és hát elég gyalázatos állapotban van egyik másik. Konkrétan rozsdakráteresek. Így nem akarom visszatenni mert tutira szivárogna, viszont 5000ft/db!! ez a szar dugattyú. Ami 8 darabbal számolva ugye 40.000ft. Állítólag az 1.3as nak ugyanez a féknyerge. Valami tipp hogy hol lehetne venni, vagy menjek rá a gyártatásra?
Valóban így van, solct (Tomi) megkért, hogy nézzem már meg ezt az autót, merthogy hadd ne jöjjön el látatlanban 250 km-t Borsod megyéből ide, szép fővárosunkba. Úgy tudom, hogy Ti beszéltetek is telefonon. Csak egyszer volt időm végiggurulni az utcában, a napokban terveztem telefonálni, merthogy még keleti autót se nagyon láttam parkolni, nemhogy Wartburgot. Szóval, ma vagy holnap csörgök (inkább ma), mert a korrektség valóban így kívánná meg.
Van egy sejtésem, de még énse néztem át tüzetesebben. Miszerint valami történt a '87-'88-as blokkok felömlőivel is. Lehet hogy csak finomabban formázták, de lehet hogy alak vagy keresztmetszet is módosult. Kellene egy régi és egy új blokkot egymásmellé tenni és endoszkóppal nézegetni. Orvos kollégák előnyben :-)
Aztán lehet hogy a te motorod csak simán szar, mondtad hogy valami nagydugattyú van benne amit Egerben öntöttek... Lehet hogy túl nehéz és visszafogja a lendületét az emiatt adódó nagy kompresszió :-DDDDD !
Nem passzol. Esetleg a fékbetét a széles wartburg fékdobba (1981 előtt) jó lehet, de nem emlékszem. Fékkel ne nagyon variáljunk - főleg kisebb autóhoz méretezettet ne akarjunk !
Elhagyták a hátulhűtőt, visszatértek a tárcsásról a könnyebb sonkás főtengelyre, dugattyúkon módosultak az ablakok, Jikov porlasztó 2 torokban a főfúvókát 125-ről 122-re csökkentik és áttérnek a habosítottról a ragasztott műanyag úszóra. Légszűrőház tetejére duplacső, de kicsit vékonyabb - asszem 36mm-es - átmérőben.
Légyszives segítsetek. A 4T Trabant fékdob passzol-e a 4T Wartburgra. Szeretném felszabályoztatni a fékdobokat, de amíg a munka tart, addig is szükségem lenne az autóra, és apósomnak van két Trabi fékdobja, és azokat tenném fel.
Pssszt! Sunyiban! Még lecsapnak rá :oP Lényeg a lényeg, igen, "rólad" van szó, de csak virágnyelven. Mivel én 250km-re lakom és nem tudok hipp-hopp felmenni nagyfaluba, így Deák Attis barátomat kértem meg, ha munkából hazafelemenet arrajár, nézzem be az autóra. Mellesleg, neki is elgurúlt a gyógyszere, mint sokunknak és egy teljes Wartburg restaurálásban van nyakig.(Gyógyíthatatlan 2T füst mérgezése van neki!)
Valószínű kupplung gond, a hátramenet reccsenése tipikusan jelzi. Próbálj állítani rajta a nagyob kiemelés irányába, ha még lehet. Ha jól idézem magam elé, akkor a kis műanyag csavart jobbra kell tekerni a kuplung bowden menetes végén. Egy fogóval fogj rá a menetes rész aljára mielőtt tekered. Nézd meg még a kis vaslemezt a váltón alul, amiben a bowden beakad. Nincs elhajolva, elrepedve? Mindenképp a kiemelést kell növelni, így a recsegés tuti megszűnik. Ha ezzel egyidőben viszont csúszni kezd a kupplung, akkor valószínű csere érett. Ezeken túl nem árt, ha a váltóolaj szintet is leellenőrzöd.
Most ezt a színmódosítás dolgot nem értem.Múltkor bennt voltam az önkormányzatnál és ha már ott voltam, kíváncsiságból megkérdeztem ,hogy mennyibe fájna , egy színmódosítás a kocsimnál és azt mondták ,hogy semmi Extra beviszem a forgalmit és beírják a forgalmiba az új színt mint megjegyzést és 6ezret kell érte fizetni.Azt mondta a nő hogy ennyi.
Drága uraim.Ugy tünik rólam beszélnek a hátam mögött. Ha nem akkor bocsánat. A hir igaz. A rozsa utcában ( 7.ker) több olyan ház is van aminek van belsö udvara van. Ezen belül vannak garázsok...Mindkét warbink ilyenben áll. Sosem állok az utcán. Ha venné a bátorságot, és ha már ott jár felhiv, esküszöm megmutatom az autót... Egyébként a hétvégén kapott ködlámpákat meg egy rádiot...Ez grátisz...Mondjuk nem nagy valami. Csak szeretném ugy kiadni a kezemböl ahogy én is szivesse használnám.
Amugy ugyanebben az udvarban vállalunk autószerelést is, édesapám vezetésével aki 2T specialista autószerelő.Persze 4T autókat is vállalunk baráti áron.
Kérem hivjanak, ne találgassanak...Ez igy korrekt szerintem.
ajjaj..azt hiszem, ebből nem lesz semmi egy darabig. Pedig tök jól nézne ki :-(
azért kitaláltam egy kisebb módosítást, amiért nem kell fizetni a bürokráciának: fehérre lefestenék a gumikon egy csíkot körbe a felni mentén (ahogy a régi kocsikon van). Mivel tudnám ezt lefesteni, hogy az ott is maradjon (ne roncsolja a gumit, ne jöjjön le a gumi első deformálódásakor) ? ld. mint a képen.
A Csapi Bt-nél akciós a gyári jobb első ajtó 2.500Ft, a hosszú lökhárító közép 800Ft, a Wb 353 trapéz fényszóró párban 3.500Ft, a Wb. 1.3 gyári gépháztető 10.000Ft
Színmódosítás: rendkívüli műszaki vizsga, kb. 25000, de nem csak a színt nézik, habnem mindenet, tehát akár meg is bukhat, új forgalmi és törzskönyv, ez most 14000 együtt. Szóval olyan 40000-be fáj, meg a vizsgás és okmányirodás időtoltésbe.
Kérdésem a következő: ha én át szeretném festetni a kocsimat a forgalmijában leírthoz képest eltérő színűre, akkor azt mennyibe kerül nekem megvalósítani (a bejelentést és a módosítást tekintve)? (ugye, ahogy látszik, nem 100%-os a színmódosítás)
TWK004! Azt szeretném tőled kérdezni, hogy pontosan mit módosítottak a ~88 körüli 2T Wartok motorján? Érzésre, sokkal jobban menne, mint a 86 előttiek.
Nagyon rég jártam erre, de most tanácstalan vagyok, segítségre szorulok.
Van egy pár kérdésem, előre is köszönöm annak aki válaszol.
:-)
Szóval:
Van egy "kis" elektromos problémám a kocsival (4T). Kb 3/4 éve vettem le a homlokfalat, és kb 1-2 hónapja raktam vissza. De van egy kábel, amit nem emlékszem honnan húztam le. A kocsi pedig mindenféle furcsa jelenséget produkál...
Tompított fényszóró melett ég az zindex például... Rádió, önindító kuka, stb.
Szóval én valami testkábelnek nézem azt amit nem dugtam sehova.
Ez az a barna kábel, ami a homlokfalon (balról jobbra) végigmenő nagy kábelvezetékből utolsónak jön ki. (kb. a jobb fényszóró alatt)
Szóval ennek hova kell csatlakoznia.
A másik kérdésem, hogy a generátor vastag kábele mellett futó vékonyabb kis kábelt hova kell kötni? Ugyanígy a homlokfaltól a generátor felé menő testkábel bekötésében sem vagyok biztos. Asszem lehet, hogy felcseréltem a kettőt.
Más: gömbcsuklóra gumiharangot hol lehet kapni? Amit múltkor vettem túl pici, nem birom egyszerűen rárakni... Valami utángyártott hulladék. Szóval kissé nagyobb kéne.
(Ja, a féltengelyre való gumiharang is repedezik így 2 hónap és nulla(!) km után...)
Aztán:
Nem birom kicsavarni a kormányösszekötő rúd, gömbfej közötti csavarkötést. 18 év alatt beállt rendesen... Valami ötlet?? A harmonikát szeretném kicserélni, mert már nagyon rongyos... (már meg van véve az új)
Utolsó kérdésem az lenne, hogy házilag történő alvázvédésre milyen olcsó anyagot tudtok? Nem kéne nagy felületeken, csak foltokban, ahol lekopott az eredeti.
A korábban említett hűtővíz elfolyós problémám azt hiszem megoldódni látszik, a ludas a kiegyenlítő tartály, az ereszti a vizet!
Viszont van egy sokkal nagyobb gondom, nem tudok sebességet váltani,vagyis csak nagyon nagyon nehezen.
Időm nem nagyon lesz hogy szerelgessek, így nézek egy szerelőt,de szeretném azért tudni hogy mégis mi lehet az oka a dolgnak, és hogy ez kb mennyibe fog ez nekem fájni.
A tünetek, 1,2,3,R nagyon nehezen kapcsolható!Reggel még viszonylag nehezen,de csak csak ment de a meleg hatására egyre roszabb a helyzet. A hátramenetet kiparkolásnál pl csak úgy vette be hogy közben akkorát recsegett, hogy azt hittem nem megyünk sehova.Ezért én a kuplunkgra gyanakszom.
A váltó szokott elromlani inkább vagy a kuplung? elég sokat csikorogtam régebben,de manapság már ha akarnám sem sikerülne!Ez meg inkább a kuplung hibája lehet nem?
" Ha kínálnak gyári és még jóállapotú féltengelyeket, legalább a rövidet érdemes megvenni tartalékba. Ha egyszer felújított kerül be, sosincs vége a szerelgetésnek "
Minden szavad szentírás !:)
Okulva az elmúlt száz év alatti néhány Wartburgom
által szerzett tapasztalataiból két éve 70 000 km - nél kicseréltem a féltengelyeket.
Nem volt semmi bajuk ! ! !. Mégcsak nem is kotyogtak, kotyognak ! ! !
Csak ! Mert úri kedvem úgy diktálta..nem akartam lerohadni sehol...
Kedvem is...pénzem is ....időm is volt rá....
Gondoltam a következő 100 - 150 évre ez letudva...
Kollégáim szerint pedig csak, mert bizonyos dolgokban kíbnosan precíz vagyok !?:)
A rövid egy évet kb. 6 - 8 e. km - t birt ki.
Egy éveíÍlyen dög melegben a Váci u. Megyeri út sarkán normál tempóban esett szét.
Ott cseréltem ki egy péntek délután a háromszögben a járdaszigeten.
Persze felújítottra !? (-:
Ősszesen ez a bölcs előrelátásom eddig kb 30 - ba fájt.
Viszont ? > Rendesen megjárattam a csavarokat.
Nincs berozsdulva egy sem !:)
Megkezdtem a nyári TMK - t.
Haáááát ?
A rövid féltengely külső csuklójában ( nem csiklójában :))) megint erősen kikopott, lötyög a kereszt. A hosszú az még nem vészes.
Elővettem a régieket és meglepve tapsztaltam, hogy ezek még mindíg patentek.
70 e. km - el QRW jók.
Ma fogom visszarakni őket.
Csak előtte lesz egy szívás... szívós.. munka.
Kicserélem a három gumiharangot újra, bár a régiek még mindíg jók ! ! ! (-:
( Erősen izzadságszagú lesz :)
Grafítos zsírral.. utánaküldve injekciós fecskendővel egy ampulla hajtóműolajat.
Mellesleg :
Gyárilag csak olajjal voltak összerakva ! ! ! :)))
Ezt most miért mondod? Nekem a felújított féltengely 3 hetet kibirt . Oszt az összes olaj kifolyt a gumiharangból.Garanciába kicserélték.30 perc alatt tudom már kicserélni.:-)) gyakorlat teszi a mestert. :-))
Lenne nekem egy két ütemű Wartburg 353-hoz való homlokfal lámpákkal. De nem a sima (ujabb) Wartburgé, hanem a krómozott, mint például a 78-as kiadásé. a kép kb szemlélteti hogy néz ki!
Ha kínálnak gyári és még jóállapotú féltengelyeket, legalább a rövidet érdemes megvenni tartalékba. Ha egyszer felújított kerül be, sosincs vége a szerelgetésnek.
Köszi Lajosuur! Ezeket még majd' egy éve írtad nekem, mikor vettem a Wart-ot. Kínáltak ma pár bontott holmit, aztán ha nem aranyárban mérik benevezek rájuk, ki tudja mikor jön majd jól a csomagtartóban! :) Üdv: Miki
" Viszont lehet még egy gond amit reméltem hogy nem az (legalabbis a szerelő aki csinalta váltig állította) de akkor ugylatszik hogy mégis.Ez pedig az hogy nemrég lett perselyezve az egyes henger és bugyog ki az olaj a gyertyanal."
Egyszerű az eset. Tekerd ki hideg motornál a gyertyát.
Amennyiben a menetek nem olajosak, szárazak !? akkor a persely mellet nyomja ki.
De ez nem zárja ki az előző megállapításomat.
Miszerint >
amennyiben lehúzógyűrűtörés van akkor nyomja az olajat menetnél, peersely mellet egyaránt.
Úgy néz ki beújítok pár használt alkatrészt tartalékba 4T-hez. Lajosuur javasolta korábban az elosztófedél és az elektronikus gyújtás darabjait (trafó, gyújtásegység) elraktározni. Van még valami szerintetek, amit érdemes lenne?
Még egy kérdés: a "Bremslicht, Innenbel" feliratú biztosíték 8A-es? Fehér színű, de más mint a többi és nincs rajta hogy mekkora.
Direkt nem mondtam hogy én mire gyanakszom a hibaval kapcsolatban. Több olyan is van ami a gondot okozhatja az alapjan amit leírtal.
A karburátort kizárnám. Az üzemanyagpumpára is rendben van szerintem legalabbis amikor azzal volt baj akkor az egyes henger köpködte az olajat a leömlőnél.
Hát a szűrő... Na azt pont most tisztitottam ki mert arra én is gyanakodtam, ha kiprobalom majd irom hogy megjavult e.
Pipák kábel gyertya trafo most lett mind cserélve, miután egy elhamarkodott motortérmosatás(:D) után meghalt az egyik trafo.Inkabb mindent cseréltem akkor .
Viszont szüleim mentek vele nemrég és panaszkodtak hogy nem megy az
ablakmoso. Megnéztem és hálaisten a lecsúszott cső pont a trafokhoz kavarodott amit anyum szorgosan telepumpalt ablakmosoval valszeg.Mindenesetre megnéztem hogy ad e mindegyik szikrát -adott- és most nem tapasztaltam különbséget a hőmérsékletük között sem.
Viszont lehet még egy gond amit reméltem hogy nem az (legalabbis a szerelő aki csinalta váltig állította) de akkor ugylatszik hogy mégis.Ez pedig az hogy nemrég lett perselyezve az egyes henger és bugyog ki az olaj a gyertyanal.Ez hatassal lehet valahogy a harmadik hengerre hogy az nem megy? Sajnos ez is elég gyanus volt nekem is.Gondolom legjobb lenne ha sikerülne szerezni egy ujat.
Végiggurultam a Rózsa utcán, de egy szál Wartburgot se láttam. Szerintem csak az ember lakik ott, az autó meg máshol ... ;-) Még megnézem 2-3 alkalommal.
Egy elég furcsa dolgot csinál a Wartburgom amit nem teljesen tudok hova tenni.
Kb tiz kilométer után elmegy a teljesítménye és csak morog alig megy.
Legközelebb ha megyek vele akkor az első kb 10 kilométeren megint semmi baja.
Aztan nemrég amikor legyengült direkt nem nyomtam neki nem erőltettem jobban és láss csodát egy-két kilométer után elkezdett rángatni majd megint ment. Legjözelebb végig a ugy közlekedtem hogy nem nyomtam át a gázpedált a karbi másodikk állásába és nem is volt baj még 20 km után sem.
Amikor legyengül akkor nem megy az utastér felőli henger( a 3.ha nem tévedek), folyatja az olajat.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Történt egy kis "baleset". :( Szükségem lenne 2 db alkatrészre 4T Wartburghoz: - csomagtartó hátsó részén lévő szürke kárpit - hátsó lámpához menő kábelösszekötő "apa" darabja Üdv: Miki
Az index izzók műszerfali ellenőrző izzója általában két esetben nem ég. Az egyik, hogy magának az ellenőrző izzónak szakadt el az izzószála - ez a valószínűtlenebb. Másik esetben valamelyik index izzónak szakadt el az izzószála, vagy rossz az érintkezés, például a foglalatnál, vagy a biztosítéknál. Mégis, csak van harmadik eset: a villogóautomata hibásodott meg.
köszönöm,Sihuhu és a burát hogy kell leszedni edig csak ugy tutam bene turkálni hogy alurol kicsavaroztam a km orát de ugy hogy az egész elejét nem birtam ki szedni
Kontakthiba, és általában az izzóknál fordul elő. Búrát le, izzó megmozgat. Ha mégsem működik, akkor biztosítékháznál kell megkeresni a megfelelő biztosítót. Meg kell "morzsolni" - forgatni előre és hátra - a biztosítékot a helyében. Ha ez sem, akkor a régi Wart típusoknál a villogóautomata okozhatja a bajt. Azt mondják elsőre, hogy csere. De ha óvatosan szétszereled, akkor az érintkezők finom állítgatásával még életre lehet kelteni.
Igen, ami kapható, az eléggé drága. De vannak esetek, amikor az ember inkább kifizeti, mert ott még kap eredeti alkatrészt. Így vettem én két eredeti motortartó gumibakot, meg váltótartó bakot.
"beljebb költözött a Chinoin felé" - tehát közelebb a belvároshoz, majd térképen megnézem. Utcanevet tudsz mondani? köszi.
csak az a baj hogy nem Diesel daihatsu. az lenne a tuti, nekünk volt Charade-ban 4-5 litert fogyasztott maximum. Lóerőben kb ugyanottvan asszem 45 v 47.
Akkor abból volt kétfajta is, nem tudom mi volt a gyártási év amitől váltottak. A lényegen nem sokat változtat. Pl. a régi Touristban 1980-ban robbant fel a gyári üveg egyévesen kavicstól, került bele salgó, utána bármennyi kavicsot kapott kibírta és azzal is adtuk el 1992-ben. És szerintem az edzett slagóüveg volt tutira.
Bocs, hogy kiigazítok: már nem lehet SalgGlas-ban sem venni edzettet, csak ragasztottat. Mikor 2002-ben a zöldnek berobbant a szélvédőjea Népfürdő utcánál (autó nem volt a közelemben, csak szemerkélő eső, és párás, ködös idő, benne jó sok statikus elektromossággal ...), már csak kétrétegűt adtak hozzá az autóüvegesnél, és megjegyezték, hogy nem gyárthatnak már 1 rétegű edzett üveget.
Nem szükséges műbizonylat, a vizsga előtt írsz egy papírrt, hogy szakszerűen felszerelted a vonóhorgot, feltéve, ha tudod bizonyítani, hogy milyen autón volt, kell az autó forgalmifénymásolata, motor, alvázszám, nekem ennyi elég volt. Simán beírták az új forgalmiba, h vontathatpook az autómmal., semmilyen műbizonylatom nem volt nekem-se, sőt 2T-ről tettem 4Tre a horgot. kb ennyi. Üdw: Sanya
Valaki nem tudna felteni ,beszkennelni egy vonohorog mübizonylatot hogy ne piszkálhassanak a vizsgán mert felszereltem egy régi horgot be nincs papirja.
Itt megtalálhatóak a képek, meg egy videó a műszerről.
Van egy 54MB-os javítási kézikönyven 1,3hoz pdf-ben. Ha valakinek kell feltöltöm azt is, csak szóljatok még ma vagy reggel, mert hétfőn már nem leszek itthon.
Méretileg egyezik, a 2üteműben elég sokáig edzett robbanós volt (ASW Torgau) , csak az utolsó pár évben volt ragasztott(SITRAFOL, SITRALIT). A Hirschler, az osztrák utángyártott, asszem az is ragasztott, a SALGOGLAS pedig ugye a saját iparunk remeke - szintén edzett.
Sziasztok!Sihuhu!A bontó,ha jól láttam beljebb költözött a Chinoin felé!Tavasszal még voltam is az "új" helyen.Bár nekem semmi jó tapasztalatom nincs velük,eddig semmi használhatót nem tudtam venni,aztmonták nincs,vagy olyan árba adták,ami drágább,mint az új...
És akkor most mivan ? Nem wartburgozhatok ki a városba annak ellenére hogy minden ki van rá fizetve ? Megkérték az embereket, nem parancsolták. Amúgy meg a céges dízellel jöttem és senki nem szólt be. Ez van. Ha valaki megkér hogy pucéran ugorj egy seggest egy 20 méteres kiszáradt kútba, akkor se fogod feltétlen végrehajtani.
Reggel jól fel is mérgesítettem magamat ezen. Bekaphatják a f@szt, jó mélyen !!! Hát mennyi 2T szaladgál már BP útjain?! Már megcsodálok egy Trabantot vagy Wartburgot a forgalomban. Inkább a sok füstokádó rohadt Kamazzal kezdjenek valamit, ne minket kóstolgassanak. Persze megint hálás téma a hőség a "levegőgyilkos kétüteműek" című többfejezetes történetben.
nem sajna nekem semim nincs hozzá és énis szeretnék egyet beszerelni de nem tudom hol kezgyem :( valami kocka csatlakozo van a kormány alat de nem tudom mi lehet az még nem jötem rá
Neked is van ilyen mérőd? Én úgy vettem, hogy már volt rá csinálva egy csatlakozó, amit simán rádugtam a vezetékekre az eredeti óra dugója helyett. egy eredeti ledes mérőről van átszerelve. erről a csatlakozóról egy sárga veretéket kellett rádugni az olajjelző izóra, a hőfok meg a benzin jótt a szerelt csatlakozóból, egy külön vezetéket kellett kötni a gyujtótrafó egyes lábára, a fordulatszámmérő lila vezetékét, meg a biztosítéktáblán asszem a gyújtás vezetékhez, ahoz a jó vastag feketéhez. Ha gondolog csinálok pár képet a bekötésről ha lesz rá időm, hétfőn megyünk nyaralni és addig fel kell készíteni az autót. kuplung, féltengely, meg egykét apróság.
Ilyet se hallottam még: Azt mondta most a Kossuth rádió, hogy kérik a dízel és 2T tulajokat, hogy ne használják ma az autóikat Budapesten. Akkor nem is megyek sehova, mert jelenleg egy dízel és egy 2T áll rendelkezésemre. :-) Egyébként nem hinném, hogy bárki is megfogadná a tanácsot.
Ja szakik most pucolom a tárcsafékes elsőféket, hogy lehet leszedni a féktárcsát a helyéről?? Prés kell hozzá? Illetve a munkahengerekre porvédő gumiból meg lehet venni a magyart? Nagyon szét vannak mállva mindenképpen cserélnem kell.
Akkor szerezz egy Trabant felnit diagonál gumival, az asszem csak 4 coll. Viszont csak hátsókeréknek jó, mert lehet hogy a tárcsafékbe beleér (ki kell próbálni). Ám első defektnél előre lehet tenni a hátsókereket és annak a helyére jó.
köszi, akkor a 135re fogok vadászni, valami jó használt kell olcsón. pótkeréknek akarom elfektetve a csomagtartóban. és leakarom fedni, ezért kell minnél vékonyabb.
Tud valaki több info-t a Beck & Beck autóbontóról? Nagytéténynél láttam vonatablakból, hogy a telephelyük eltűnt. Mintha áldozatul esett volna a budapesti körgyűrűnek. Azért ott halomban álltak a 2T bontott alkatrészek. Nagy kár lenne, ha megszűnne...
Szakik van esetleg valakinek kallódóban egy kocka alakú kiegyenlítőtartálya? Nekem a 75ös 2Tben ilyen van (baloldalt a karbi mellett) és mivel ki van repedve nem túl jó a hűtés hatásfoka...
Sima waxot vegyél rá, az is ugy feldobja, hogy te elcsószol ha rá akarsz támaszkodni, hidj nekem, én is azt használok, s a miskolci talin ott dícsérgették, h milyen szép a fényezés. Mi asszem Frosch márkájút használunk(vmi béka az emblémája, nem a legolcsóbb, de tuti...) van több féle, uj autóra való, meg régi lemattultra való (most itthon ez van). Bevált, a fényezést még a régit annó ugy feldobta, h mindenki kérdezgette, h mi történt a kocsival, hogy ilyen szép...
Az uj fényzés, meg 3 éves rajta, lassan, s a lekenjük ezzel a cuccal, akkor a legyek nem tudnak rajta landolni, mert durvábban csúszik mint bármelyik műlyégpálya:)))
Megköszönném,ha megnéznéd a márkáját , ha esetleg van abban a festékboltban amit írtál. Nekem elég a típusmárka is , mert akkor megkeresem pesten. Almazöld Wartburghoz színfelújító (színes) polír kéne.Így már szerintem tudni fogják.
Azért ez elég durva,hogy valaki ekkora hibát vétsen. Ez olyan dolog mintha valaki bevenne egy doboz gyógyszert. De az a vicc ,hogy tényleg vannak ilyen emberkék. Egyik autószerelő mesélte , hogy a Wartburg motor milyen elnyűhetetlen (néhány hülyét leszámítva).Erre rákérdeztem ,hogy miért azok mit csinálltak? Volt olyan aki leengedte a régi olajat a kocsiból és elfelejtett újat tölteni meg hasonlók. De volt olyan nő is aki bement egy Suzuki szalonba ,hogy nagyon tetszik neki az a kis piros autó ott kint szeretne venni. Mondják neki az egy Swift. Erre kérdezi a nő ,hogy beszámítanak autót? Mondja a pasi , hogy persze milyen autórol van szó. Kimegy a nő megmutatta , és egy full extrás E osztályú Mercedes volt az. Erre nevetve mondja az eladó ,hogy hány Suzukit szeretne belőle venni, mert adhatunk flottakedvezményt :D
Más:
WarbiRunnerhez szól a kérdésem ,mert azt tudom ,hogy neki van olyan világoszöld színű Wartburgja mint nekem, de ha másnak is ilyen színű van, és tud segíteni azt megköszönném.Szóval a kérdés az lenne ,hogy ilyen színhez lehet e kapni színes polír szert? Azért kérdeztem , mert már megnéztem pár üzletben és csak sötétzöld van, és az nem jó hozzá.
Az off dízelbe használom, jónak tűnik. Az urban legend szerint Ladás barátunk 5 lityó benzinhez töltötte a Spuri kék, versenyváltozatát (teljes fél literes flakonnal). Az eredmény, minden összeégett a motorban, megszorultak a dugók.
Ha az előírt mennyiségben alkalmazod, akkor nincs, ha túladagolod, már annál inkább. Nekem egyszer a láncfűrész eltépte a láncot, amikor 10x-esen túladagoltam. =) Viszont addig úgy vágott, mint állat...
Jó felé tájolod :) arrafelé van Veliki Glozac van a táblára írva. Imádom ezeket az alagutakat, azért ennél készült a kép, mert itt fáradtunk el. :)
Most használtam először a Spuri nevű üzemanyag-adalékot, és bár előtte sem volt nagy étvágyú az autó, mégis eléggé megdöbbentő fogyasztást sikerült vele produkálni. Odafelé az autópályát elkerülve országúton ~70-80 km/h-val 5.3-5.7 liter (!), autópályán 100 km/h-val + egy rövid szakaszon 130-140-nel + városban is keveregve egy darabig 7.2 liter jött ki. Tényleg semmilyen káros hatása nincs ennek a szernek?
Már azt hittem minden összeállt (a gyújtás beállítás után pályán 6,4 -et fogyasztott, a LAD csere után a fékem szuper) erre most beütött...
Nincs kuplung, a pedál szinte ellenállás nélkül bemegy, vissza félig jön, néha teljesen, de nagyon lassan.
Aknára tegnap este már nem tudtam menni, felülről a bovden látszólag húzza a "villát" a váltónál (vagy hogyan hívják), a tartó fül egyben a villánál. Menet közben váltani max 2-ig lehet, azt is nagyon nehezen. Kuplung holtjáték nincs, ha padlóig benyomom, az első 2 centin hirtelen fog, utána semmi, csúsztatni lehetetlen.
Miután megvettem a masinát, egy héttel késöbb találkoztam a tulajjal. Oda jött mert azt hitte behalt az autó, pedig nem mert én csak szétszedtem, mert ránézésre pár éve nem takarítottak benne, elöl még valami gaz is szépen nőtt a szőnyeg alól. Ezt jól az orra alá is dörgöltem. Akkor mondta el, hogy azért adta be a kereskedésbe, mert minden másnap lehalt és haza kellett vontatni, elég gyakran cserben hagyta. Folyton szervizbe kellett vinni. Nem is szerette csak nem volt lé másik autóra.
Én imádom ezt az autót, és engem még sosem hagyott cserben. 3 éve megvan, és ez idő alatt, annyi baja volt, hogy egyszer elégett az egyik gyújtókábel és csak 3 henger ment (10 perc alatt megjavítottam), néhány biztosíték kiesett, tönkre ment a hőgomba meg az olajgomba. Egy komojabb dolog volt amikor beállt a váltó. Ezt el is meséltem a régi tuljnak, 1 éve mikor megint találkoztam vele. Csodálkozott is rendesen.
Egyszer volt, hogy valamiért 10km/h-nál nem tudtam gyorsabban menni, ezért megfordultam és haza mentem, de haza vitt, ha lassan is, de amint beértünk az utcába mintha segberugták volna úgy megiramodott. Egyszer meg nem akart beindulni sok inditózás után sem, aztán rébeszéltem, és a következő próbára beindult.
Ez utalhat valamire. Szerintem meghálálja a gondoskodást, meg a szeretetet.
"hagyd rá!" Holnap, pöccre fog indúlni! LAssan kezdem elhinni, hogy ezeknek a gépeknek lelkük van és nem szeretik a sok baxtatást... =) Megszakytók, kondik és trafókat cserélni! Szén belsős kék Tesla kábeleket kigórni! (Első körben megnézni, a trafó kivezetésénél nincs-e "szenesedve") Nekem a szilikon burkolatú full ré belű kábel vállt be a legjobban. Jikov: A dúsítónak a fúvókája túl van méretezve! Kissebbre cserélve jól adagolható.
Na megjött az első komolyabb hiba a 353 Touriston, faterom lement vele a tanyára és visszafelé már csak 3 hengerrel jött. vett bele új gyertyákat persze Brisket lehetett csak venni N15Y-t az meg 225ös beköpte azt is. Utána beletettem 3 175ös Bosch-t azzal eljött hazáig. Kipucoltam a karbit a biztonság kedvéért de nem mondhatnám hogy el volt dugulva (jikov). Ezen a jikovon viszont marha szar a dúsító rendszer -vagy csak nekem rossz- mert ha csak 3 másodpercre is húzom rá annyira túldúsítja hogy belefullad a benzinbe és kell neki 2 utcahossz mire kidolgozza. Ráadásul a bowden nem tolja vissza teljesen, ezen most állítgattam de sehogy se tökéletes, az lesz a vége hogy ráteszek egy visszahúzórugugót.
No de a lényeg az hogy karbipucolás után már csak 2 henger ment, eröltettem kicsit de nem javolt. Vissza, gyertyák ki, önindító rövidrezárásával forgatom háááát nem valami fényes a szikra egyiken sem. Utána méricskéltem a trafók talán 15ös lábát testre (?) kötő vezetéket az se valami meggyőző...
No ezekután betettem 3 új bosch-t ismét és azzal gyönyörű hibátlan a szikra, ki érti ezt? Viszont most ennek ellenére se indul egyáltalán, lehet annyira megszívta már magát hogy úszik a karterban a benzin.
Mivel besötétedett idáig jutottam, kiváncsi leszek holnap ha megint kiszellőztetem vajon mit fog csinálni.
A könyv nem írja egyértelműen hogy hova megy a 3 trafót összekötő közös vezeték, meg mutat benne valami zavarszűrő ellenállást az hol van? Lehet, hogy ott lenne a hiba...
Jaja, mentünk egy kört. ;) Motorral indultunk volna nyaralni, de sajnos kicsit megbetegedtünk, így a szervezetünk kisebb igénybevétele miatt inkább a kocsit választottuk. A cél a horvát tengerpart volt, Opatija környéke, majd átmentünk Triesztbe (Olaszország), végül Szlovénián át jöttünk haza. A kocsival az egész út alatt - természetesen :) - semmi probléma sem volt, a szerszámkészletet csak egy alkalommal kellett elővenni, mikor egy öreg Citroen BX állt az út szélén.
Sajnos "természetesen" újonnan sehol nem lehet venni, és használtan is csak elvétve akad egy-egy darab, különböző megszállott Wartburgosok garázsában. Bontóban talán 1 % az esélye, hogy találsz.
Én pár éve úgy szereztem egy párat, hogy megláttam egy ilyen autót parkolni valahol, és írtam cetlit a szélvédőjére, hogy megvenném a hátsó búrákat 2 vadiúj búráért + némi készpénzért cserébe. És felhívott, és belement az üzletbe!:-) Boltban gyorsan vettem két új búrát (1000 ft)... + egy Tokaji aszú (1000 ft) volt a teljes ára a cserének!
Köszönöm szépen a sok gratulációt a képpel kapcsolatban!:-)))
...csináltam párat... Nem túl jó a fényképezőm, így a néhany napfelkeltés fotón kéne egy picit után-dolgozgatni, aztán talán feltöltöm őket valahová...
Wartburg 353 W Lim., 86.000 km, 1984-es évjárat, világossárga színű, garázsban tartott, megkimélt állapotban, 90 %-os gumikkal, vizsga 2008. márciusig.(A képek az autót mostani állapotában mutatják, a rajtuk látható dátum nem helyes) Irányár: 65.000,- Ft.
Hidd el érdemes azért összeszámolni, hogy hol is jár a dolog. Nomeg azt is, amit még meg kéne csinálni rajta. Aztán mérlegelni. hogy megteheted e. Lehet, ha nem családosodok és nem veszek házat, mai napig a Wartot bütykölöm. Én nem tehettem meg, illetve nem lett volna jó döntés.
Ha nagyon nem megy akkor meg kell melegíteni és engedni fog. Ha valahol pesten laksz akkor tudok vinni egy apparátot, mert mi csövet szoktunk szerelni úgyhogy van egy olyan kicsi ami kocsiban hordunk. Meg van egy iszonyat nagy 2 ill 3 körmös lehúzónk is. Dobj egy mailt ha végképp nem megy.
Ha nem akar lejönni a fékdob, akkor szedd ki az agyat és ezután néhány kocogtatással le lehet szedni a fékdobot róla. De legelső lépésként jelöld össze az agyat a fékdobbal, mert ugyanúgy kell visszatenni. Ha jövőbeni ilyen jellegű szívásokat el akarod kerülni, akkor a dobra fúrj két lyukat, vágjál bele legalább M8-as menetet, hogy két csavarral le tudjad nyomatni a dobot az agytól. A két lyukat oda célszerű fúrni, ahol a dob mögött az agyon (a tőcsavarok között) széles perem van. A tőcsavarokat hagyjad békén! A fejüknek föl kell feküdni az agy belső oldalán. A lötyögőset ki lehet cserélni, de ha ép és nem esik ki csak úgy magától, akkor az jó. Meg aztán hiába ütöd beljebb a csavarokat, ha fölteszed a kereket és jól meghúzod az anyát, akkor az úgyis visszahúzza a tőcsavart. Különben sem a tőcsavartól ragad fel a dob, hanem az agy külső kúpos része és a dob nagy lyukja mentén gyógyul össze.
Üdv a csapatnak. Blogot/homepage-t készitek amiben szeretném az eddigi autóim képeit betenni de sajnos nem maradt egy kép se a fehér 353-as Wartburgomról amivel 89-től taxiztam. Ha van valakinek képe amit nem gond ha felteszek az oldalamra köszönettel venném. mail: subaru360sd@hotmail.com
Húú köszi szépen, ez nagyon sokat fog holnap segíteni.
A jobb oldallal viszont nem tom mi legyen. Lehet, hogy be van rohadva, eg csomó rozsgaoldót, meg csavar lazítót nyomtam már oda ahol a dob felfekszik az agyra, de nem jön le. A baloldalon szinte nem is volt rozsda ott ahol az agy meg a dob érintkezik, viszont észrevettem, hogy a tőcsavarok vége kicsit kilóg az agyból és az egyik lötyögött is. arra gondolok, lehet, hogy ott szorúlt fel a jobb dob. Meg fogom próbálni egy kcsit a töcsavarokat beljebb kocogtatni, hátha csak ez a baj.
"Volna egy kérdésem is. Hogyan lehet leszedni a kerékagyat?"
Nekem ugyan 2T-m van, de a hátsó agy talán egyezik a 4T-ével. Tehát: Ha levetted a koronás anyát és kihúztad befelé a csavart, akkor még belülről ki kell venni egy 5-6 centi átmérőjű központozó "alátétet" (ez tartja pont középen a csavart), elvileg simán kijön, legfeljebb a zsír tartja bent. Ha ez megvan, akkor egy megfelelő ármérőjű dorni segítségével ki kell ütni az agyat. Ott támaszkodjon fel a dorni, ahol a központozó alátét volt, de vigyázz, hogy ne a csapágyat üssed, hanem a csőtengelyt a csapágyban (alig van 4-5mm pereme, ezt kell ütni). Néhány erős ütés után már látszódnia kell, hogy halad kifelé az agy. Visszaszerelésnél pedig egy fadarabot teszel az agyra és úgy ütöd vissza. Itt egy ábra. Szóval kihúzod befelé a 14-es csavart, kiveszed a 13-as központozót és aztán kerítesz egy dornit, ami befér a 12-es csapágyon belülre, de az 1-es csőtengelyét még tudod ütni vele (azt a néhány miliméretes részt).
Épp a napokban akartam szétkapni mindkét hátsó agyamat, mert a fékdobok rájuk vannak rohadva. A ballal simán megbírkóztam, de a jobb oldalon a koronás anya eszméletlenül rá van gyógyulva a csavarra. (Pedig van védősapka a felnin, befújtam csavarlazítóval, kocogtattam is, de semmi eredmény; belül már kezdett lefordulni a crova, kívül meg már hajlott a csillagkulcs. :-) ) A bal fékdobra viszont vágtam két M8-as menetet, hogy legközelebb csak behajtok oda egy-egy csavart, és letolják a dobot.
Ma megint megpróbáltuk leszedni a hátsó fékdobot. a bal oldalon simán lejött két koppintástól, a jobbon egyszerüen nem tudtuk leverni, holnap szerzek egy 5kilós kalapácsot azt lesz ami lesz.
Volna egy kérdésem is. Hogyan lehet leszedni a kerékagyat? Leszedtük a koronás anyát, meg kihúztuk azt a nagy csavart, de az agyat nem bírtuk kihúzni. Van ennek valami trükkje, vagy tartja még valami valahol az agyat? Jó lenne megpucolni meg zsirozsni a csapágyakat, mert elég szar hangjuk van.
Ha 4T-hez kell, akkor jó, ha tudod, hogy annak dupla csavaros a küszöb bakja. Én pont most evvel szívok: csináltatnom kell egyedi gumibakokat a 353W-mhez, mert csak 4T padlót sikerült hozzá szerezni, és még a régi kocka-bakos alváza van a 353W-nek. Másképp nem lehet összehozni. Tehát ha csak 2T küszöböt kapsz, akkor venned kell 2T kasztnibakokat is. A gumi ugyanaz, csak a fém rész más.
Szeretettel meghívlak titeket a Trabant - Wartburg Baráti Kör Pécs nevében a 2007 Július 25.-29. megrendezésre kerülő II. Pécsi Trabant - Wartburg Találkozóra. A helyszín Orfű, a Kistó étterem kempingje. Van lehetőség strandolásra a helyi tóban. Programjaink között szerepel egy látogatás az Abaligeti Csepkőbarlangba. További programokat a http://www.traburgpecs.hu/ honlapon találhatsz. A találkozó várhatóan nemzetközi lesz, már több visszajelzést kaptunk külföldi Trabisoktól, Warbisoktól.
Amennyiben részt veszel a találkozón kérlek emailben küldj visszajelzést a részvételedről erre az email címre: Toroco@citromail.hu Lehet, hogy a barátaidhoz nem jut el a meghívót, de tudod, hogy ők is jönnek saját autóval, akkor kérlek jelezd azt is. Szeretnénk tudni hány autóra számíthatunk.
Személyesen infókat kérhetsz Szakál Róberttől a 20/54-909-82 telefonszámon.
Fő támogatónk a Pécsi Sőrfőzde, aki gondoskodik a szomjunk oltásáról.
Toroco! Kérlek, csak M3-as indexes tükröt NEEEEEE!!!!! Bármi mást, csak azt ne, szerintem annyira gusztustalan, hogy azt ki sem lehet mondani...
Amugy a kocsimon Golf II GTI lökös van, az alsó toldat nélkül (ajakspoiler). Eddigi tuning nem sok: Irmscher felnik, Solct féle elektronikus gyujtás, stroboszkópok a fényszórókban, Hifi (Kenwood cd-s fej, Panasonic 4 csatis erősítő, DLD 30-as mély, 6x9"-os 4utas oválok a kalaptartóban, elől 16-os Sal boxerek)... Tervben volt még egy motorfelújítás (felfúrás+telisonkás főtengely+némi tuning), ültetés+gátlók keményítése... DE most jutottam el odáig, hogy nem tom, érdemes-e még rákölteni egy fillért is... Mert már most nagyon sokban van, össze sem merem számolni...
Oké, köszi, jogos megjegyzés (mármint a távolság)! :-))
(A képet csak azért linkelem, mert most jöttem a Balcsiról, és csináltam pár egész jó napfelkeltés fotót... A napfelkelte pedig akkor kezd el szép lenni, ha ott áll előtte a Wartburg!:-D)
Van egy 1979-es Warburgom eladó.Az autó piros, teljessen tiszta (törvényileg), a teljes felujitás óta kb 2500 km. futott. 4 éve áll a garázsban. Uj motor, váltó, futómü, fékek, ki lett karsszériázva, le lett fujva. Uj belsö kárpitok stb. A forgalombol ki lett vonva, vizsga, zöldkártya nincs rajta. Eladnám mert kár érte hogy csak áll, foglalja a helyet. 40e HUF.-ra gondoltam, szerintem méltányos.
Adok mail cimet: bolford@freemail.hu, ill telefon: 0620-378-44-01.
godi, megnéztem, majdnem 200km messze laksz. de most találtam egy olcsó kasznist, úgyhogy ha adam353-at érdekli a verda, akkor üzletelj vele. Köszi az ajánlatot.
LimDom, nincs küszöböm még. De ha jól emlékszem, akkor te pest körül laksz, én meg pécsen, szal túl messze, hogy ezt megoldjuk. 2100Ft ért lehet itt kapni a boltban szerelt küszöböt. De köszi az ajánlatot.
Eladó javítási kézikünyvek 353as Wartburghoz! Ha valakit netán érdekel írjon egy árat! (pixy@vnet.hu) Van belőle 2db, és egy "Hogyan tovább? Wartburg " kézikönyv!
Úgy tudom nem engedélyezett átépítés, úgyhogy kizárólag OFF-ROAD. Oda jó, de ahol aszfaltra vált, ott már át kell ülni egy másik autóba. Tehát TESCO-parkolókban viszonylag ritkán fordul elő.
U.I.: Már a Goldengate-en is erre élvez valaki ? :-))))
Igen ilyenre gondoltam. Mivel lesz rá M3 szériás indexes türök ezért oldalra nem kell, és sokkal szebb lesz nélküle.
Nagyon szép már ez az autó. Milyen lökös van rajta elöl? Hátul is van másik?
Eddig mit csináltál a kocsin, és miben gondolkodsz még? Én minden átalakításon, vagy kiegészítésen úgy gondolkodom, hogy mindent én megtudjak itthon csinálni, és ne is legyen túl drága.
Holnap nézek még kasznist, De csak a küszöb cserét kérdezem meg. Elhatároztam, hogy én teszem fel a sárvédőt.
Vmi ilyesmi index eltűntetésre gondolsz? ;) Amugy meg télleg jól meg kell gondolni... Én már össze se merem számolni, h mennyibe van a kocsi. Pedig még korántsem van készen... Csak mostanra jutottam el oda, hogy azon agyalok, hogy érdemes-e még rákölteni...
Jó, hogy végetztél előzetes számítást, így legaláb tudod mi a helyzeted. Ha ennyire siralmas, hagyd a francba az egészet és vegyél egy másikat, 100.000 Ft-ért már olyat kapsz, hogy hét nyelven beszél. A mostanit nehéz lesz eladni, talán a motor és a váltó ér valakinek valamit, amúgy csak eszmei értéket képvisel.
Én hagynám a szarakodást, mert sok-sok idő, pénz és idegeskedés. A végeredmény sem biztos, hogy 100%-os lesz. Tényleg fillérekért is ki lehet fogni szép autókat, itt volt olyan topictársunk aki ingyen tett szert egy jó állapotú járgányra.
Soltz! A 22417-hez hozzászólva, jók a képeid a miskolci taliról, a hosszított Trabi melletti fekete-fehér 500-as az enyém, de az öcsém közlekedik vele. Ja amúgy az a mozdonylégkürt még mindig jól szól.
Ha valaki tutira mondaná, hogy a kasznit lehet ívhegesztővel fabrikálni, akkor olyanokat is megtudnék csinálni, mint az oldalindex, meg Coszlop szellőző eltüntetése. Akkor egy darabot a régi sárvédőből felhegeszthetnék az indek luk mögé és elöl meg glettel, vagy mivel ellehetne simítani a felületet. a flexel meg jól bánok, a szeletelés az menne :D
Most jut eszembe, még talán két éve, mikor elkezdett a sárvédő haldokolni, akkor elmentem egy kasznishoz, aki cserélte volna a két ivet, fényezéssel ha jól emlékszem 15K ért. És ez azért nagyobb munka, mint feltenni két másik sárvédőt. Csütörtökön megnézem működik e még, hátha olcsóbb.
Köszi srácok a tippeket, kezditek visszaadni a reményt. Aki tud irjon nekem tippeket, mit hogy tudnék itthon megalkotni.
Hát ja, lehidaltam az áraktól. Még fogok keresni kasznisokat, de azt sem akarom, hogy silány munka legyen és 1 év mulva megint ott vagyok ahol a part szakad.
A sárvédő cserét még csak meg oldom, mint ahogy már irtam, de a küszöbnek nem mernék neki állni. Ezt lehet ívhegesztővel hegeszteni, mert van lakatos ismerősöm, nem karosszériás, de talán akkor vele megtudnánk csinálni. a küszöb meg nem drága. 2100Ft az amin van egy 10cm széles lemez is végig.
Köszi a tippet a gumibakokra. Az alvázvédő, még jól rajta van a kocsin, csak a csomagtér végénél van feljőve.
Az alvázvédelem miből áll? mert, ha csak annyi, hogy újra lenyomják alvázvédővel, azt megcsinálom itthon is. kompresszor, meg szórópisztoly van.
Szép autó az kéne. Szerintem, ha meg lenne a kaszni dolog olcsón, akkor még bevállalnék egy metálfestést itthon, max kicsit szemcsés lesz.
Amúgy egy fényező azt mondta, hogy 130000Ft ért kivül belül fényezik, és ajándékba, lefujják a felniket, a kilincseket, meg a lökhárítókat.
Merre laksz, hol nézhetném meg a masinát? Mert ha a tied jó, akkor talán meglehetne venni, és az enyém maradna alkatrész bázisnak. De mondom, hogy csak talán mert most anyagilag nem állunk túl jól. szülök nem tudnak most pénzelni, úgyhogy az ösztöndíjból próbálom helyrehozni az autót, de hát az sem sok. Főleg ha ezeket az árakat nézzük.
Hát bazzeg, nagyon elhültem amikor mondta az árakat. Hát mondom ennyit nem éri meg rákölteni. A héten majd még járom a várost kasznisok után, hátha mondanak reális árakat is. Haverom, már neki állt másik autót keresni nekem. Amit eddig nézett az ford escort, fiat tipo, opel astra, vectra f. De én nem szivesen cserélném le a wartyogót. Haverja im is tök megszerették már ezt az autót, mindig ezzel bandázunk az éjszakában. Sajna senki sem ért nagyon az autószereléshez.
Garázst bármikor tudok szerezni, szerszámok vannak, elszántság meg idő lenne, néha egy kis segítség is, forrasztó viszont nincs. Én arra gondoltam, hogy a ponthegesztéseket kalapáccsal meg vésővel szétszedem, vagy központfúróval lefúrom, és felcsavarozom az új sárvédőt.
Te, neked nagyon durva árakat mondtak ám... A sárvédőnek darabja 5 ezer Ft, ha dobbal együtt veszed akkor lesz 10-en fölül csak... Küszöböt érdemes megcsináltatni, az ilyen hozzáheggesztünk egy vackot dolog, nem valószínű, hogy megállja a helyét, de a küszöbcsere esetén már célszerű cserélni a gumi bakokat, ami a kasznit tartja az alvázon... Szal én azt javaslom, hogy keress egy másik lakatost, vagy télleg ugorj neki otthon... Nekem a lakatolás (még 2005-ben) volt 50 ezer ugy, hogy cserélték az első sárvédőket, a küszöböket, a gumibakokat, első lökhárítót, meg megcsinálták a horpadt bal első ajtómat+ fullos alvázvédelm (ami maga volt vmi 15 k)... Szal én sokallom ezeket az árakat, de a szavaidból azt vettem ki, hogy Te is:)
Szal készülj föl rá, hogy ha szép autót akarzs, akkor sokat kell beleölnöd...
Így jár, aki sóher degecz autószerelővel csináltatja és nem otthon butykában repairol =) Sárvédőket én fos Codegen tápok lemezéel lakatoltam és ipari ezüsttel forrasztottam. Amikor kész volt (fémtisztára maratás) kapott cink spray-t, majd koralkyd-et. A két komplett sárvádő felújítása nem volt többe, mint 6-7ezer HUF. De ebben a komplett szerkezeti felújítás bennevolt. Sárvédő felszerelés 10e? :oO HEROINÁR! Össz egy órás munka annak is, aki sose csinálta még.
Ha van garázsod, szerszámod, elszántságod, MEG TUDOD magad is csinálni. Csak kromofág kell, lemezanyag, forrszató, ipari ezüst, alapozó. ...ÉS sok munkaóra.
Hát srácok kétségbe vagyok esve, ma jártam karosszériásoknál. Amit csinálni kéne az autón két első sárvádő csere, jobb küszöb csere, lehet hogy bal küszöb is, ajtók alja. Ma azt vettem észre, hogy a jobb féltengely is megadja magát, és a futómű is igen szilent cserésnek hangzik.
Összesítve: 2 sárvédő 30000Ft bal féltengely 15000Ft kuplungtárcsa 4100FT ezek már megvettem múlt héten
sárvédők felszerelése darabonként 10000Ft (20000Ft) 1 küszöb csere 10-15000Ft (ha kettő akkor 20-30) ajtók alja pár ezer Ft (ez nem lényeg) jobb féltengely 15000Ft összes szilent 11500Ft
Ha a két sárvédőt csere után fényezik is az még 30000Ft
egyszer elköltöttem 44000Ft (itt kaptam 10%kedvezményt)
a kaszni, meg az újab hibák legrosszabb esetben festés nélkül: 76500Ft
igy 106500Ft lenne a javítás, úgy hogy a tengelyeket meg a kuplungot házilag csináljuk.
ennyiből, már vehetnék egy másik wareszt is. Most nem tudom mit csináljak................ Esetleg veszek még egy féltengelyt, hogy legalább menjen az autó, és hagyom szétrohadni az egészet, a srávvédőket talán házilag is feltudnám tenni, de a küszüb rohad tovább, vagy kivonatom bontásiengedéllyel és veszek egy másikat, ez meg marad alkatrésznek, Vagy veszek egyet 30000Ft körül alkatrésznek és a két autóból csinálok egyet, vagy eladom amennyiért megveszik és veszek más fajta autót.
Február végéig van rajta műszaki.
Nagy terveim voltak vele. Már megvan az új kárpit anyag, Coszlop burkolata kész fából, egyedi kalaptartó, az új ajtóbetét, új kilincsek más autóból, félkész hifirendszer is van, vadi új gumik vannak, idén jött volna bele központizár, új visszapillantótükrök, meg van a csere váltógomb(szép fém és bőr), félkészen van egy csomó házilagcsártott elektronika, megtervezett ledes beltéri világító rendszer, riasztó már van, hátsó biztonságiövek, és házilag kapott volna új fényezést.
Szaiasztok!Szükségem lenne egy kis segítségre. Vinni szeretném a wareszomat műszakira de az én hátsó lámpám le van sötétítve. Így nem megy át. Tudna nekem kölcsönözni nekem egyet egy hét erejéig. Ha van olcsón felesleges akkor megvenném.Főleg bp 13 ker közeli lenne e legjobb megoldás nekem. HA valakinek van akkor kérem írjatok!!!
Üdv. maradt nekünk régről két hátsó lámpa. Az egyik picit sérült, a másik komplettnek tűnik. ha kell valakinek egy csokiért Hűvösvölgyben átvehető! tlovas kukac yahoo pont com
Pedig sajnos Az lesz a baja, szerelő is igazat adott, meg Atomi hozzászólása is logikusnak tűnik. Holnap még benézek a szerelőhöz, hátha lesz hely addigra a műhelyben, mert tele vannak melóval. Szóval a kinyomócsapágy sikít, és csak nagygázzal lehet vele elindulni. Hátramenetből már nagyon régóta kidobálja, már így vettem meg, azt mondták hogy nem tudnak vele mit csinálni. Csak eddig ha nem erőltetve kellett tolatni, hanem szépen finoman úgy hogy fel van teljesen engedve a kuplung, úgy nem dobta ki. De mostmár igen. Lehet egyszerűbb lenne egy váltócsere. A Motortartó bakok elvileg jók az egyik haverommal öszehasonlítottuk hogy a két motort menyire tudjuk megmozgatni kézzel. Tudom hogy nem ez a módja, de akkor csak úgy feljött a téma és ez volt a legegyszerűbb megoldás.
Egyszer már kérdeztem, de inkább mégegyszer, hátha... :-)
4T Wartburgot kinyomott kuplunggal índítom(mint a többi gépet), természetesen előtte lenyomom a gázpedált, hogy bekapcsoljon a szivató. A motor beindul, de kicsit egyenetlennek érzem a járását( bár ha jól emlékszem anno a másik is ilyen volt), viszont ha felengedem a kuplungot, leáll. Hiába játszom a gázzal akár perceket, akkor sem lesz neki alapjárata. Mi lehet az oka, és hogyan tudom ezt orvosolni??
Jövőhétre kaptam időpontot a szerelőtől. Addig még naponta be kéne járnom melózni, meg még szombaton is lenne egy kis utazásom....Na mindegy, holnap felkeresem megint. Nem maradhat így. Köszi szépen a segítséget.
A főtengelyen van a lendkerék, azon egy kupplung. A lendkerék irányába nyomod a szerkezetet a kinyomócsapággyal. Namost ha a főntengelynek bármilyen okból túl nagy az axiális játéka, akkor ilyen kupplungkinyomás esetén az egész főtengely elmozdul a motorblokkban a vezérműszíj oldal felé. Részletezzem ilyenkor mi történik a dugattyúkkal/hajtókarokkal ?
Vagy a kinyomócsapágynak van köze egyáltalán a főtengelyhez? Mert ha nincs akor valszeg hülyeséget írtam. A motor belsejében még nem kellett csinálni semmit se eddig úgyhogy nem igazán értek hozzá sajnos.
Elindulni pl csak nagyobb fordulaton tudok, de úgy is necces. Tehát akkor ha jól értem amikor a kinyomócsapágy elmozdul a helyéről és mivel a hajtókarok is elmozdulnak vele együtt, ezért nem megfelelő a sűrités a motorban és nem tud "akkorát robbanni" hogy az megfelelő nyomást tudjon produkálni a motorban és ezért állhat le?
Olyan létezhet, hogy erősebben lötyög a főtengely (kikopott támcsapágyak) emiatt ha alapjáraton kinyomja, akkor elmozdulnak a hajtókarok derékszögből. Elég súlyos eset, de láttam már ilyet is más típusoknál.
Ki kell próbálni nagyobb fordulaton is csinálja-e ?
Igaz, csak 2 éve van jogsim de kb 40000 km-t ezzel az autóval vezettem le. Tényleg nem vicc amit írtam, ha benyomom a kuplungot akkor valami (szerintem) rövidrezár valamit és így elveszi az áramot (szerintem) a gyújtástól. Alánéztem de nem láttam semmi rendelleneset. Jobban megfigyelni meg már nem volt időm mert indulnom kellett melóba. De mindegy majd reggel jobban megnézem, hátha rájövök hogy mi lehet vele.
Kis segítség kellene. Van egy 1.3-as Wareszom, és olyan problémája van hogy ha benyomom a kuplungot akkor leáll a motor. A kinyomócsapágyam az már sikít rendesen, de szerintem a motorleállás nem ettől van. Van a váltó környékén valami ami esetleg valami zárlatot okozhat? Vagy mitől lehet ez?
"Ki az a szemüveges mosolygós fiatal versenző a következő képen" Az egyik utasom volt. (ők nem jöttek kocsival, csak szerették volna látni az eseményt) DSCF2386.JPG-on látható a barátnőjével.
Igyekszem minél több képet csinálni.... Nagykarácsonyban, több mint 600kép készűlt, de sajnos itt nem volt annyi autó.
Nekem még most is van rés a csomgtér fedél és a kaszni felett, de nem ott megy be az eső. onnan csak akkor lesz vizes, ha slaggal mosom a kocsit, az eső meg olyan szögben nem esik. nekem a tástőablakon keresztül jött be a viz, és a kalaptartót eláztatva folyt a csomagtérbe. Most jó az ablak, néha még jön be víz, de én a C oszlop szellőzőjére gyanakszom, hogy ott megy be a víz. de ez minimásil.
Az ablaktrörlős dolog nálam is ilyen, túl fut az ablakon, de nekem megakad az ablakszigatelő gumiban, és csak úgy tudom megcsinálni, hogy kiszálok és vissza teszem az ablakra. Az a legrosszabb, hogy a legnagyobb esőben a városon kívül szokett előfordulni, ahol félreállni sem mindig lehet. Multkor is úgy autóztam pár kilómérert, amíg félretudtam állni, hogy követtem a kamion két piros lámpáját, azt lehetett látni. Szerencsére nem ment túl gyorsan.
Nekem a csomagtartó teljesen nedves-vizes volt, ezért szétrohadt a kárpit is mindenhol. Le is téptem az egészet, a pótkerék alatt lévő dugót sosem használtam, az mindig ki volt szedve. Na, azon a lyukon távozott a víz, így csak akkor fagyott bele télen, amikor úgy parkoltam, hogy nem a lyuk irányába folyt a víz. :) A csomagtartóba amúgy elhelyeztem egy műanyag rácsot, 100-as boltban lehet kapni, anno a régi uszodák zuhanyzóiban használtak olyat. Igy ha pakoltam a csomagtartóba, nem lett vizes a cucc. :)
Próbálkoztunk mindennel, lejjebb engedtük a csomagtartó tetőt, gumit cseréltünk, alkalmaztuk az általad említett technikát, azaz a fény-t kerestük. Minden rendben volt, mégis ázott a kurva anyját. Azt mondta a szerelőm, hogy a Wartburg újkorában sem volt egy U-Boot tengeralattjáró, így hagytam is az egészet. :) Ami pedig az autó belső terét illeti, hát az olyan párás-nedves volt, hogy nem csodálkoztam rajta, hogy szét is rohadt az egész. Sokszor a lábtérnél, a pedálok alatt gyűl össze a sok víz a gumiszőnyegen. Nem tudom honnan szivárgott oda, de eső után mindig ott volt.
Köszönöm twk004 a segítséget! Kicsit összekapom magam anyagilag (2 hét), megkeresem a tetőre a plexit (mert elméletileg van itthon), aztán egyeztetnék Veled egy időpontot.
Laci bácsi!
Nekünk nagyon komolyan állt a csomagtartóban a víz, de ma már teljesen száraz a legnagyobb viharban is. Végül is az 1.0-ás verzió (a csomagtartó vízleeresztő gumidugón való megfelelő méretű lyuk elhelyezése) után, amikor megkaptam a kocsit, volt egy kisebb esőzés. Na akkor elpattant az utcsó biztosítékom... bemásztam a csomagtartóba és kerestem a fényt, de csak a hátsó ülés mögötti kis felhajtható "kalaptartó" felől szűrődött be némi lux. Ezekután fogtam egy ragasztópisztolyt és minden lyukat beszigeteltem, le szilikonzsíroztam az összes gumiszigetelést (csomagtartó, ajtók) a "C" oszlopon lévő szellőzőnyílásnál is szigeteltem, így ott már csak a levegő megy be, kinyomtuk a szélvőguminál is mindkét oldalról, a tanksapkánál már régebben megcsináltam, majd vártam, hogy essen az eső... és teljes a siker. Amint lesz időm, fullosan kitakarítom a csomitartót (szőnyeg kimosása, kasztni kisuvickolása stb.) és megint ellátja az elsődleges feladatát!!! HALLELÚJA!!!
A legutóbbi beázást sikerült nyomonkövetnem, amíg a menyasszonyomra vártam. Hosszas keresgélés után megtaláltam a szivárgás forrását. Ahol a jobb oldali ablakszellőzést el lehet zárni, ott taáltam meg, a "C" oszlop aljánál. Ezt azért találom nagyon furcsának, mert jelenleg így néz ki a tetőablak:
Valószínüleg elöregedetthetett (szép szó :) ) az öntapadó fólia. Az ablaktörlő tengelyénél nem találtam semmi nedvességet.
Apropó ablaktörlő. Nekem a jobb oldali rendszeresen töli a kasztnit is, vagy nem megy vissza a kiindulási pontra. Ilyenkor egy kis kézi segítséget szoktam eszközölni. Könyékig eltűnök a műszerfal alatt és kézzel állítom vissza. Ha viszont folyamatosra kapcsolom, akkor meg mindig túlfut és a kasztniról indul vissza.
Megoldaná ezt a jelenséget, ha lecserélném az ablaktörlő mechanikát? Vagy van más módja is a javításnak.
Előre is köszönöm a tippeket, rövid leírásokat és a sok-sok segítséget!
Na, a tetőablak szépen ki lett tárgyalva, lesz itt segítség.
Nekem is idegesítő volt, hogy a kesztyűtartóban állt a víz és a papír átázás után foly a lábamra. Hol folyt be a víz? Nálam az ablaktörlő tengelyénél folyt be és szerintem neked is ott áramlik be az esővíz. Ott kéne bűvészkedni, de megmondom őszintén, bár idegesített, nem foglalkoztam ezzel. Hogy miért? Mert annyi helyen folyt be a víz, hogy ez már igazán elenyésző volt. A csomagtartó volt a legkritikusabb.
Nekem is igy kezdödött.Elösször csak a tágulásitartály kupakja ,majd a 3. kupak csere után a tartály repedt el úgy mint a képen. Végül kiderül ,hogy a motor beledolgozik a tartályba, magyarán hengerfejes. Gépmunkával együtt 30000 ft volt.
A szilikon nem mindig jó. én sziloplaszttal tömítettem, és azóta nem ázik be az ablak, se elöl se hátul. Az egyetlen hátránya talán, hogy ragadós, és az ablakot nehéz lesz újra kiszedni.
Nekem is tolótetős. Én már úgy vettem, hogy be volt ragasztva valamivel. Ha szerencsém van sziloplaszt, és ha csak felül van bekenve akkor könnyen felvágom egy szikével. Remélem a gumi nem ment tönkre teljesen és egy glicerin fűrdő segít rajta, ha valahogy kitudom nyitni.
Twk004 jó hogy leírtad hogyan kell szétszedni, ez jól fog most jönni, mert úgy is kiakartam nyitni, a nyárra.
... ja, és nem biztos, de úgy rémlik, hogy csepeli vagy, vagy valahol arrafelé laksz a környéken. Ha átgurulsz hozzánk, megcsinálom ezeket Neked. Privátban küldj egy mailt (a címem publikus), aztán megbeszéljük. Pénzt nem szoktam kérni topictársaktól: mindenféle zárt láncú szénhidrogénfajtákkal szokták honorálni a munkáimat ... :o))))
Val'szeg Neked is az a gondod, ami a tolótetősök 90%-nál: eltömődött a vízlevezető cső. Megoldás: műanyag ajtó szegélylécet lehúzni, tetőkárpitot fent lebontani (óvatosan, hogy el ne szakadjon), a tolótető belső keret 4 sarkáról a műbőr felett benyúlva a gumicsöveket lehúzni, és belefújni (előtte egy ronggyal megtörölni, mert poros!). Majd mindezt visszafelé fordított sorrendben összeszerelni.
Mielőtt használnád a tolótetőt, érdemes kiszerelni, és jól bezsírozni rajta mindent (sínek belül, mozgató mechanizmus, stb.). Kiszerelés: kinyitod a tolótetőt kb. félig. Látni fogsz az első élén 2 csavart, azt kereszt csavarhúzóval kicsavarod. Majd visszacsukod a tetőt, az első élénél egy másik csavarhúzóval megemeled, és előrefelé a tetőlemezt kihúzod a tetőszerkezetből. Látni fogod, hogy 2-2 rugós mechanizmus tartja a tető belső szerkezetét a sínekben. Ezt magad felé meghúzod (illetve jobb, ha ketten vagytok, és egyszerre teszitek ezt meg), és ki lehet emelni a tetőt a helyéről. Visszafelé megint csak fordított sorrendben kell visszaszerelni.
A tetőplexi a beázást nem szünteti meg, bár 2 hatása azért van: huzatmentesebb a levegőcsere, és nem szakad le a tetőkárpit a tető belső keretéről. Én vagy 2X visszaragasztottam, aztán meguntam, és felszereltem egy bontott plexit. Fontos, hogy maga a plexi nem elég, kell a 2 kis szöglemez tartója is.
Tetőablakos a Wareszom és nagyobb, kitartóbb esőzéskor beázik. Ez mérhetetlenül idegesít. Mivel a csomagtartóból sikerült száműzni a halastavat, így gondolom elöl sem lehetetlen. (ezt a szót nem is ismerem, úgy kellett megnéznem a MÉK-ben) Sokat javult a helyzet a szélvédő "szigetelésével". A kasztni és az üveg felől is ki lett nyomva szilikonnal. De nem szűntette meg. A jobb oldali "Á" oszlopnál szivárog be a kesztyűtartóba és ott egy jobbos kanyarnál a közéső boxba csurog, ahonnan egy következő jobbosnál érzékien megnedvesíti a jobb bokámat. Ezen kívül, ami újdonság, ha egy kicsit balra leesjt a kocsi, akkor a bal oldali napellenző felfogató csavarjain szivárog ki és egy méretesebb csepp formályában a bal térdemen landol.
Apu, az előző tulaj, egy hatalmas öntapadós fóliát (amivel a WC és fürdőszobaablakot szokás átlátszatlanná varázsolni) ragasztott a tetőablakra, lévén úgysem használja, jó lesz az úgy. De nekem nem tettszik a Szigetelés 1.0-ás megoldás. Ha lehetséges, akkor szeretném visszaadni a tetőablak eredeti funkcióját úgy, hogy legyen rajta egy légterelő plexi és NE ÁZZON BE!!!
Ha valaki tudna ebben segíteni, azt nagyon megköszönném. Minden jobbfajta megoldást fontolóra veszek. A cél: olcsó, de annál jobb!
Köszönettel: gavros-simsonos
u.i.: legutóbb így nézett ki az utángyártott tartályom, úgyhogy visszaraktam a régi 17 évest. Az utángyártott fél évet sem bírt ki...
Menetközben a feszmérő 12-14,5 V-ot mutat a fordsz. függően (álló helyben ráadott gyujtás 11,5V-12V), aztán 15-20km után 12 voltot mutat (gondoldom akksi mostmár feltöltve) de ha felkapcsolom a pilácsot (kb.150W) visszaesik az akksi feszko 11-11,5 V-ra, és nem látom hogy a generátor újra elkezdené nyomni a kakaót az akksiba. A lámpák felkapcsolásakor nem kellene újra töltésre kapcsolnia a generátort? Ja az akksi új 2 napos!
Az elmult hetekben sajnos az autóm több vizet fogyaszt mint benzint, ebben szeretném a tanácsotokat kérni.
Az érdekes az egészben hogy nem látni sehol az elfolyt víz nyomát, már az összes bilincset meghúztam, és mégis a napi 60km-es utam megtétele után (nap végére) mindig elfogy a víz a tartályból.
Vagyis a hét elején volt 2 hidegebb nap, na akkor pedig semmi sem folyt el.
Az érdekelne hogy a motorból hol tud elfolyni esetleg a víz? olyan helyre gondolok ahova nem mennek csövek, így a bilincsek meghuzogatásánál nem is láthattam.
Gyárilag nem az, de az alkatrészboltosok általában tényleg csak egyfélét tartanak. A gyárit a "P353 VORN" illetve "P353 H (Hinten)" jelzésekről tudod megkülönböztetni. Mondjuk, valóban kicsi a differencia a gyáriak között a csillapítás mértékében ...
Én leírnám azt az általam ismert 3 módot ahogy az ember megszabadulhat az autójától.Ebből le tudod vonni a következtetéseket, hogy mit kell tenni egy autóvételnél.
Tehát:
1. Beadni az autót egy olyan bontóba ahonnan kap az ember bontási igazolást amivel kivonathatja az okmányirodába a forgalomból az autót.Természetesen fizetni kell érte/azt nemtudom hogy mennyit/és csak olyan bontóba veszik át akinek van hozzá "jogosítványa"./hivatalos/
2.Eladni az autót olyan bontóba , ahol nem kell fizetni de kap bontási igazolást az ember a forgalomból való kivonáshoz./ Nem hivatalos./
3.Eladni az autót olyan emberkének akinek fizetni kell bizonyos összeget, meg odaadni rendszám, forgalmi, kivágott alvázszám, törzskönyv, stb. Aki ezután ad egy bontási igazolást. Az első két esetben az autó megy a háztól , de a harmadik pontban leírtaknál megmarad az autó.
Ezek természetesen egyedi tapasztalatok, mivel nemrég adtam el egy autót és ezek a lehetőségek adódtak.
Ha esetleg tudok segíteni van egy-két telszámom.
Remélem hasznát veszed az infónak, üdv.: csabesz66!
Sziasztok! Sokszor felmerült már bennem, hogy kellene szerezni egy autót alkatrészbázisnak. Mi a megoldás most erre, hogy az előző tulajnak se kelljen fizetni rá a sarcokat, de átiratnom se kelljen? Forgalomból végleg kivonatás + rendszám leadás után hazavontatom módszer működik, vagy akkor a bontóba kellene mennie? Üdv: Miki
Hol lehet megnézni, hogy milyen szabályozások vonatkoznak az autó szinére, mint a fóliázásra? Mert lehet, hogy több szinűre akarom festeni, de úgy, hogy a forgalmiban ne kelljen átiratni.
Hát, ha ezt nem tudom kinőni, akkor kénytelen leszek mindig féltengelyre férre rakni pénzt, amig a warbit hajtom. Bár azt mondtad, hogy 10000Km körülig birja, akkor nem is olyan vészes, mert nekem 10000km = 3 év. :D havi 6000Ftből nem lehet túl sokat autózni. Eddig úgy vagyok vele, hogy gyorsabb autó nem kell, mert nem szeretem a gyorshajtást. nekem bőven elég a 130km/h, de erősebb motor jó lenne, mert gyorsulni szeretek a lámpáknál :D
Kinősz belőleee? Nem hinném...Én is azt hittem, hogy lehetséges. Vettem off túrósdízelt, mint egy felelős családapa, halk, kisfogyasztás, ABS, bla bla bla. Csak éppen kőkemény a futóműve, kopptól koppig kb. 2 fordulat a kormány, megy mint a malac és számolgatom a zsetont a csipsztuningra. És most, hogy fékgenerálon van, ugyanolyan örömmel és élvezettel hajkurászom az öreg Wartot, mint régen. Nem, ezt nem lehet kinőni. Mindíg csak több, gyorsabb, erősebb kell majd. Szóval lesz még ez ígyse!
Hát a szerelést szeretem, de lehet, hogy akkor maradok a felújítottnál, mert szűkös az időm, az autó felújítására. Hát a vigyázzak rá nagyon, nemtom mennyire fog működni, mert én szeretem hajtani a gépet, meg csikorgatni a gumikat. De majd kinövök belőle :DD
Hát ha nem idegen tőled az egész napos szerelés (szívás), akkor fogj bele. W312-nél van a gömbfejkihúzóm, amit a Wartburgos köz javára felajánlottam. Egyébként inkább vedd meg a felújítottat és vigyázz rá nagyon.