Keresés

Részletes keresés

gvass1 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 229
"Mi a különbség mondjuk a csappantyú és a startpatron között. Na jó a startpatront tudom, hogy milyen de csappantyút még csak beszerelve láttam. "

A 6 mm startpatron az egy loport es lovedeket nem tartalmazo huvelytolteny.
Tulkeppen ugye egy peremgyujtasu csappantyuzott huvely, osszehuzott huvelyszajjal.

A csappantyu amugy ugye alapesetben a fo hajito loportoltet inditasara szolgal. Formaja, muszaki kialakitasa sokfele lehet.

"És miért is nincs engedélyezve a tartása?"

Mert rohadtul ostoba orszagban elunk, ahol a jogalkotok a legsotetebbek.

Előzmény: vargaur (228)
vargaur Creative Commons License 2004.05.11 0 0 228
Apropó...
Mi a különbség mondjuk a csappantyú és a startpatron között. Na jó a startpatront tudom, hogy milyen de csappantyút még csak beszerelve láttam.
És miért is nincs engedélyezve a tartása?
Köszi
VGy
vargaur Creative Commons License 2004.05.11 0 0 227
Köszi a válasz.

Na jó, a csappantyúval nem voltam tisztában, meg a többi hivatalos megnevezésével sem ezért irtam az izé szót :))

VGy

Előzmény: gvass1 (226)
gvass1 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 226
"Meg tudná valaki mondani, hogy a csappantyúknak, Flóbert löszernek és a startpatronnak, tehát ezeknek a lőpor nélküli izéknek nagyjából mennyi a szavatossági ideje, mikor érdemes eldurrogtatni és ujabbat venni ? "

Csappantyut nem tarthatsz. A flobert nem loszer, hanem tolteny, mert kulonben engedelykoteles lenne.

Amugy szaraz, huvos helyen tarolva evtizedekig jok. De miert nem lodozod el oket gyakorlasra?

Előzmény: vargaur (224)
golbat Creative Commons License 2004.05.11 0 0 225
Udv!

Ha jol ertem, mar nincs legalis eles lofegyvered, csak egy "szurke zonas" gazpisztolyod? Szvsz tedd le a vizsgat a gazpityuhoz, vagy _esetleg_ ha nagyon cinkes kornyeken elsz kockaztathatod a _szabalysertest (penzbuntetes) es elkobzast_ (mig meg nem szerzed az engedelyt termeszetesen ;).
(Ha pl. egy gumilovedekes stukkert, bozotvagot vagy viperat cipelsz magaddal es belefutsz a yardba, elmeletileg az is ugyanolyan elbiralas ala esik.)

A nemzetisegi akciorol annyit, hogy utolag qrva okos tud lenni az ember, viszont a jelek szerint elsz, tehat igy is meg tudtad uszni (igaz, nem egeszen sertetlenul, ha jol ertettelek). Ki tudja hogy vegzodott volna a dolog, ha eloveszed a csuzlit? (Mondjuk egy fej felett 5 cm-re elhuzo lovedek nagyban csokkenthette volna az agresszor elszantsagat, de ez csak szemelyes velemeny.) A pszichikai tenyezot is kiveseztuk mar a topikban, nem ragozom tovabb.

Golbat.

Előzmény: eRRoR (222)
vargaur Creative Commons License 2004.05.10 0 0 224
Sziasztok.
Meg tudná valaki mondani, hogy a csappantyúknak, Flóbert löszernek és a startpatronnak, tehát ezeknek a lőpor nélküli izéknek nagyjából mennyi a szavatossági ideje, mikor érdemes eldurrogtatni és ujabbat venni ?
Köszi
VGy
szg307 Creative Commons License 2004.05.09 0 0 223
Ha a késelés után ráduplázol, akkor a kaptár kimaradt volna a történetből, ő pedig nem vallott volna ellened.
Előzmény: eRRoR (222)
eRRoR Creative Commons License 2004.05.07 0 0 222
Hunserv valahol igazad van, szívem szerint én is beleürítettem volna mindkét tárat, aztán meg hozzávágtam volna a pisztolyt. De akkor most ő a temetőben, én meg a kaptárban pihennék. Oké, így viszont majdnem fordítva történt a dolog.

Egyébként én nem utaltam a srác nemzetiségére, de valamiért beletrafáltatok. Komolyan mondom, nekem semmi bajom velük, de náluk agresszívabb lényt nem találni a földön.

JFEry király a sztorid! :)))) De komolyan. Az ember milyen leleményes tud lenni... :))

JFEry Creative Commons License 2004.05.07 0 0 221
Ilyen laza cigánycsávók ellen, az egyik Ceglédi haverom egy palack benzint hordott magával a kocsiban. Szódáspalack.
Nem volt igazán praktikus szerkezet, mire elővette, már jól körülállták a kocsit. De az első 6-8 méteres lángcsóva szét is rebbentette a családot.
A barma!
Úgy mesélte, "-Az állatok félnek a tűztől!-"
Előzmény: eRRoR (219)
hunserv Creative Commons License 2004.05.07 0 0 220
Mán' neharagudj, de egy LŐfegyver nem igazán arra való, hogy villogtassák... ha cigó kötözködik, akkor max a torkolattüzet villogtatnám orcája fele, pláne, ha bicsak van nála...
Előzmény: eRRoR (219)
eRRoR Creative Commons License 2004.05.07 0 0 219

JFEry, Golbat: köszi, megnéztem amiket írtatok. A CP88 és a Gamo PT90 elég jó cucc. Nekem amúgy is csak a külalak számít, lövöldözni nem szeretnék a fegyverrel. Mert ha már arra kerül a sor, az úgy sem fogja megállítani a támadót. Csak ha nagyon gyökér a gyerek, de akkor meg el lehet intézni ököllel, gázsprével is. A légpisztolyok és a flóbertek egyébként sem alkalmasak arra, hogy komolyabb helyzetben megvédje magát vele az ember (gumilőtyiset nem ismerem). Magyarul, ha előkapod a stukkert és a támadó nem szarja össze magát, akkor neked csengettek. Anno munkába menet belémkötött egy cingár gyerek az utcán, és akkor sem hátrált meg, amikor megvillantottam oldalamon a Parát. Előkapta a bicskát, és már vágott is. Természetesen legálisan volt rajtam fegyver civilben, rejtve.
Gázpityum egyébként van, de sürgősen el fogom passzolni, mert nem akarom, hogy megcsípjenek vele. Pedig szerintem a legjobb önvédelmi szerkentyű.

Gvass1: ha megtalálom a vizsgabizonyítványom, ígérem összetépem. Nem állítottam, hogy fegyverszakértő, vagy jogász vagyok. Ha nem foglalkozik az ember a témával, bizony sokat felejt. De ennyi erővel elég sokan téphetnénk össze a jogsinkat, diplománkat, stb... Én tanulni jöttem ide hozzátok.

Közületek volt már valaki éles helyzetben? Érdekelne, hogy gyakorlatban milyen hatékonyak ezek a legális önvédelmi eszközök.

golbat Creative Commons License 2004.05.07 0 0 218
"USP 2000??? Ammegmi? "
Eliras. ;) Amennyire hasonlit a Gamo az eredetikre (USP/P2000), akar ez a neve is lehetne. :D

Golbat.

Előzmény: gvass1 (217)
gvass1 Creative Commons License 2004.05.07 0 0 217
"HK USP 2000 legpisztoly klon (GAMO PT90)"

USP 2000??? Ammegmi?
Van USP meg van P2000, ez ket kulonbozo modellje a HK-nak.

Mint mondjuk a BMW 5-os vagy 3-as. Az nem 53-as:-))

Előzmény: golbat (214)
gvass1 Creative Commons License 2004.05.07 0 0 216
"A kérdésem az lenne, szerintetek (így első ránézésre) lehet-e erre lángrejtőt, ill. lézeres irányzómodult szerelni? Mert úgy talán kicsit komolyabban nézne ki a szerkezet. Egyáltalán vehetek ilyen kiegészítőket hozzá?
Még egy kérdésem lenne. A jelenlegi jogszabályok alapján a hatástalanított fegyverek engedélykötelesek?"

jajjistenem.
Es neked komolyan van maroklofegyverre vizsgad???
Legyszives tepjed mar ossze.

Az onvedelem legalis es kevesbe az lehetosegeit nagyjabol leirtak. Ami meg opcio az a szabadon veheto, de utcan NEM viselheto gumilovedekes fegyver. 2-3 jo pofanloves elegge el tudja venni a rosszfiuk kedvet.

A hatastalanitott fegyver szabadon tarthato, de utcan ez sem lehet nalad. raadasul uyge, ha esetleg hasznalni kell, akkor ez ugyanugy semmire nem jo, mint a lepgpisztoly.

Előzmény: eRRoR (212)
szg307 Creative Commons License 2004.05.07 0 0 215
"Maroklőfegyverre meg van a vizsgám" - az általad feltett kérdések nem merültek fel?
Előzmény: eRRoR (212)
golbat Creative Commons License 2004.05.07 0 0 214
Udv!

Most nem fejtegetem, mennyire okos otlet flobert vagy CO2-es legstukker onvedelemre viselese (ezt mar joparszor korbejartuk a forumon), de szvsz 3 alternativa lehet:

1, megszerzed az engedelyt gazpisztolyra, es ezt viszed magaddal
2, veszel egy (vagy tobb) pepper gazsprayt, esetleg melle egy viperat es/vagy egy jobb taktikai egykezes/fixpenges kest. (Utobbi esetben inkabb ne fuss ossze a yarddal, hatha megbuntetnek kozdisznosagra kulonosen veszelyes eszkozok birtoklasaert...)
3, Hozol az EU-bol egy gazpityut es hordod magaddal (yard mint az elozonel... :( ).

(+4, NEM SETALGATSZ ESTEFELE A VAROSBAN! ;DDD)

Amugy letezik HK USP 2000 legpisztoly klon (GAMO PT90) de sehol nincs pl. egy jo kis full acel Makarov-hoz kepest. A GAMO cuccokra lehet lezeres iranyzekot is szerelni, de Mo.-on meg nem futottam ossze vele (a red-dot-ot jobban viszik ?).

Flobert stukkereket szvsz meggondolando mostansag venni (foleg az uj "fegyverorveny" >:((( fenyeben).
Hatastalanitott fegyvereket lehet vasarolni es otthon a vitrinben tartani.

Golbat.

Előzmény: eRRoR (212)
JFEry Creative Commons License 2004.05.07 0 0 213
A CP88 hosszított csővel kellene neked...
CSak akkor van baj, ha elő is kell venni.
Előzmény: eRRoR (212)
eRRoR Creative Commons License 2004.05.07 0 0 212
Hi! A segítségeteket szeretném kérni csúzli vásárlás ügyben. Maroklőfegyverre meg van a vizsgám, de a flóberteket egyáltalán nem ismerem. Szóval elképzelhető, hogy hülyeségeket fogok írni/kérdezni. Előre is bocs!
Az a helyzet, hogy szeretnék venni egy engedély nélkül tartható pityut, hogy nyugodtabban sétálhassak végig este az utcán. Ezért flóbertre, vagy légpisztolyra gondoltam. Mondjuk annak örülnék a legjobban, ha létezne HK USP45 MATCH utánzat :)) Nem is tudom, miért nem gyárt ilyesmit a Keserű :)) Na mind1. Tényleg nagy ágyú kellene. Van ötletetek? Láttam pl. egy UMAREX Walther CP99 légpisztolyt, ami elég jól mutat. A kérdésem az lenne, szerintetek (így első ránézésre) lehet-e erre lángrejtőt, ill. lézeres irányzómodult szerelni? Mert úgy talán kicsit komolyabban nézne ki a szerkezet. Egyáltalán vehetek ilyen kiegészítőket hozzá?
Még egy kérdésem lenne. A jelenlegi jogszabályok alapján a hatástalanított fegyverek engedélykötelesek?
chackal Creative Commons License 2004.04.23 0 0 211
Bocs, hogy csak így bele pofázok és lehet, hogy kicsit off leszek. Van egy középkori mintára készült számszeríjjam. Kovácsolt vas, csont berakás, faragással. Igazi kézimunka, és ami nem elhanyagolható, hogy müködik is. Nem érdekel valakit, esetleg, hogy hol tudnám eladni? Kérésre tudok küldeni képet róla. Kösz
villanygladiator Creative Commons License 2003.11.21 0 0 210
Hmm .. Hat en most egy darabig tuti nem veszek masikat. Azert ahhoz megfelelo anyagi hatter is kell(ene) hogy valaki sorra vasarolja, gyujtse ezeket. Annyira azert nem olcsok :) Mar csak azert sem mert ha igaz akkor kielhetem cellovesz hajlamaimat klubbon belul - az ottani fegyverek pedig hiaba leharcoltak es nem tul pontosak, egy flobertnel tuti jobbak. (A flobertekre csak 10 metert mond a gyarto a loter meg eleve 25)
Előzmény: gvass1 (209)
gvass1 Creative Commons License 2003.11.21 0 0 209
hi,
a flobertek toltenye, a 4 mm M20 kivetelevel NEM 7,5 J alatti, csak ezekbol a szabadon tarthato fegyverekbol kilove lesz annyi.

BTW: van racio abban, amit mondasz, csak eppen sokkal jobban megeri, hogy sokan 2-ot vesznek.

Előzmény: villanygladiator (208)
villanygladiator Creative Commons License 2003.11.21 0 0 208
Szeva!

Amit en meg mindig nem ertek igazan az az hogy ezeket a Keseru altal gyartott cuccokat miert nem lehet "varialni". Pl miert nem cserelheto a dob es a cso (csobetet) hogy pl egy 6mm-s flobert toltenyt is ki tudjon loni celbaloveszethez. - Nem hiszem hogy technikailag olyan bonyolult lenne, hisz az anyagok ugyis lehetetlenne teszik hogy eles loszert tudjon tuzelni. Igy viszont lenne egy tok es egy elsuto szerkezet ami fix, es hozza lehetne darabonkent beszerezni a kulonbozo keszleteket.
Csak magambol indulok ki, megvettem mert bizom abban hogy onvedelemre jo. Kulon celloveszetre tuti nem veszek masikat ujabb huszon-harminc ezerert viszont mondjuk egy tizest aldoznek ra hobbykent. Most viszont kenyesen ugyelnek ra hogy meg veletlenul sem passzoljanak a loszerek egymashoz (pedig mindegyik 7,5 alatti). Persze ez inkabb uzletpolitika lenne (szerintem).

gvass1 Creative Commons License 2003.11.20 0 0 207

Hatha...

gvass1 Creative Commons License 2003.11.20 0 0 206
"A tapasztalataid ezek szerint megegyeznek az enyemekkel a Goliattal kapcsolatban-ennyi penzert ezt kapjuk. De legalabb magyar! ;) "

hi,
azert gumilovedekes szempontbol sok okunk nincs a sirankozasra nemzeti erzuletbol kifolyolag:-))

Nekem volt a kezemben Franciaorszagban a cseh Kora altal gyartott SAFEGOM.

A cucc tokja spiater, a dobja muanyag es eldobhato. Az elsutoszerkezet acel ugyan, node a cucc 190-200 euroba kerul (2x Gigant), es 6 loves ara 14 euro! (Na mondjuk az lovesenkent 26 joule, es megis szabadon tarthato, de ez mar Europa...)

Előzmény: golbat (205)
golbat Creative Commons License 2003.11.20 0 0 205
A BTR-nel kihagytad a korlatlan parkolasi lehetoseget. ;)))
A joggyakorlat bizony egy furcsa allat (foleg a magyar), a lenyeg az hogy feljelentesig ne jusson a dolog. (A "szemezest" is azert emlitettem, nehogy a vegen a yard teged tekintsen a tamadonak, mert sikeresen onvedekeztel.)
A tapasztalataid ezek szerint megegyeznek az enyemekkel a Goliattal kapcsolatban-ennyi penzert ezt kapjuk. De legalabb magyar! ;)

Golbat.

Előzmény: villanygladiator (204)
villanygladiator Creative Commons License 2003.11.20 0 0 204
Szeva
Tudom hogy erre mar tobben racsodalkoztak de engem az zavar ebben a torvenykezesben hogyha Lakatos L Jozsi fejbe akar loni akkor vesz teljesen legalisan egy szamszerijjat es ha (hasznalat elott) "lebukik" vele a rendor elott akkor ugyan ugy 50 rongy buntetes mintha engem kap el a rendor egy 7,5J alatti gumissal megtoltve a dzsekim alatt - pedig azert kicsit mas kategoria a ketto ...
Mindegy, amig ez pozitiv iranyba nem valtozik addig bizom az "elrettentesben". (ilyenkor orulok hogy megnottem es nem fuj el a szel) Ha megis belemkotnek akkor megintcsak bizom abban hogy elegge "szep" es hangos a gumis ahhoz hogy attol retten el, ha meg mindig nem akkor marad a "lagy reszek" es a fej + kozelharc ...
Es ahogy tobben kifejtettek mar: azert en sem attol tartok igazan hogy felfegyverzett orvgyilkos akar kirabolni - ha megis akkor igy-is ugy-is kicsengettek ... Ha valaki ettol tart az jarjon harckocsival. Kicsit sokat eszik de bevasarlashoz idealis: lehet bele pakolni (BTR) es nem kell megallni a pirosnal :)
Előzmény: gvass1 (203)
gvass1 Creative Commons License 2003.11.20 0 0 203
hi,
A tokeletes megoldas, mint mar tobbszor kifejtettem, a 35 Jouleos gumis hozzaferhetove tetele lenne alanyi jogon. Olni azzal sem lehet, de 5-7 meteren belul eleg lenne mellkasra raduplazni, hogy a tamado magaba roskadjon.

A 7,5 J alattival ha tutira akarsz menni, akkor fejebe kell ereszteni a fel tarat 2 meteren belulrol.

A jogalkotok es a rendorseg azonban nem tamogatja a mindket felra nezve lenyegesen biztonsagosabb, veszelytelenebb megoldast.

"De ok, vegulis igazad van. Nem egy S&W-rol beszelunk "

Bezonyam! nehogymar azt varjuk el egy 20-30 ezer forintos szabadon tarthato fegyvertol, amit egy negyedmillios, eles SW-tol!

Előzmény: villanygladiator (202)
villanygladiator Creative Commons License 2003.11.20 0 0 202
Szeva
" "szuperigenyes", "hibatlan" peldanyokat talalni. Bar ez ugye a hasznalhatosagot nem befolyasolja. "
Persze hogy nem! Es nem is igazan hibatlanra ertettem csak hogy meg ott bekuljon ki az ember es ha lehet azert valogasson - hatha nem csak en vagyok az egyetlen orult aki ilyet vesz (mert ezt lehet) es szereti a fegyvereket mint szep targy.
De ok, vegulis igazad van. Nem egy S&W-rol beszelunk ugyhogy valoban nem lehet tul nagy szepseget es igenyesseget elvarni...
A "hibarol" pedig koszi a felvilagositast, legalabb nem csinalok magambol hulyet a boltban.

Szal szerintem a topic cimehez illoen, ez az eszkoz is alkalmas lehet home defence celra. - Persze nem art ha van egy vascso/uto/kisbalta is keznel hogy a lovesektol eppen "meglepodott" rosszfiut megerosithessuk abban a felismereseben hogy ide rossz otlet volt jonni ... :)
(magam reszerol erre a celra a joval konnyebben hordozhato es abszlute legalis acelbetetes caterpillert kivanom felhasznalni ha elengedhetetlenul szukseges - es persze nem otthon hanem utkozben)
Ha esetleg novekedne a paranoiam, vagy emelkedne a tamadas valoszinusege akkor kiegeszitem az arzenalt egy gazspray-vel, akkor aztan gumi test, esetleg gumi fej, spray arc, acelbetet sipcsont sorrendben szerintem eleg jol harithato a nem becsuletes szandek (pl sotet utcan keseles) ... (de ezt is csak tovabbgondoltam!)

Előzmény: gvass1 (201)
gvass1 Creative Commons License 2003.11.20 0 0 201
hi,
"a boltban alaposan az emlitett szepseghibakat (karcolasok) ne kesobb vegye eszre! "

Hmm, tekintve az igencsak alacsony arat, a felhasznalt anyagokat, illetve a gyartot, nem nagyon fogsz "szuperigenyes", "hibatlan" peldanyokat talalni.
Bar ez ugye a hasznalhatosagot nem befolyasolja.

"Hasonlot csinal ha felhuzom, aztan sutes nelkul akarom feszteleniteni. Ha a kakast hatultartom ujjal (picit erosebben) akkor hiaba huzom a ravaszt megall felallapotban "

Normalis. Osszeakad a billentyu es a revolverezokilincs, de ezt nagyjabol minden revolvernel meg lehet csinalni, ezeknel meg plane.
A hasznalhatosagot ez sem befolyasolja.

Előzmény: villanygladiator (200)
villanygladiator Creative Commons License 2003.11.20 0 0 200
Szeva

Ok, amint Bp-n jarok megkeresem (mostmar kivancsi vagyok)

Meg annyit kivanok hozzafuzni hogyha esetleg van olyan aki fontolgat hasonlo gumilovedekest akkor nezze meg meg a boltban alaposan az emlitett szepseghibakat (karcolasok) ne kesobb vegye eszre!
Es en ajanlanam hogy parszor csattogtassuk (meg ott) uresen mert az elsutoszerkezet nem csak kemeny de nekem tegnap egyszer be is ragadt. SA-ban kakas hatra, elsuto billentyu tovig hatra oszt semmi - erosebb rantassal ujra hatra akkor mar ok. Hasonlot csinal ha felhuzom, aztan sutes nelkul akarom feszteleniteni. Ha a kakast hatultartom ujjal (picit erosebben) akkor hiaba huzom a ravaszt megall felallapotban (kakas hatul, elsutobill szinten hatrahuzva). - Erdemes szerintetek ezt a boltban firtatni vagy ez gyermekbetegseg ami a nem-fegyver kategoriabol adodik? (DA-ban egyszer sem csinalt meg ilyet, ott a "lendulet" viszi)
+ jotanacs ha valaki ilyet vesz: az ujratoltest ne a loteren (kertben) akarjuk kutyafuttabban elvegezni mert ha nincs teljesen benyomva a startpatron a huvelybe akkor attol nem tud a dob fordulni - azaz akadalyt kepez. Ugyan ez a helyzet ha a gumilovedeket nem nyomjuk be eleg erosen: benntragad a dobban (egyszer volt ilyen de csak az ujratoltottekkel tehat ez nem fegyver vagy loszer hiba csak sajat gyakorlatlansag) Nekem is be kell szereznem meg loszert ha puffogtatni akarok mert az az 1 doboz (10 db) nem sok mindenre eleg. Foleg mert onvedelemre inkabb eredeit illene hasznalni hogy stabilan mukodjon ha kell ...

Előzmény: gvass1 (199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!