Keresés

Részletes keresés

4tissimo Creative Commons License 2005.10.29 0 0 283

Sziasztok, köszi az újabb tanácsokat!

 

Tegnap voltam nőgyógyásznál, így konzultálhattam a dokibácsimmal is, azt javasolta, hogy egyelőre felejtsem el a hőgörbéket, és egyébként se "erőszakosan" próbálkozzunk a teherbeeséssel. Oké, hogy a FertilityFriend behúzta a vonalakat, de az mégsem szentírás, egyetlen görbéből meg még kár okoskodni.

Egyébként nagyon kedves volt, sokat beszélgettünk (miközben pedig a váróterme tömve volt emberekkel) és meggyőzött, hogy várjak még 3 hónapot a teherbeeséssel, nehony vetélés vagy koraszülés veszélye álljon fenn. Jobb egy nyugodt terhesség, mint egy végigizgult, főleg az előzményeim után.

 

Úgyhogy hallgatunk rá, én meg reggelente nyugodtabban lustálkodhatok, nem kell odafigyelni a hőmérőre:))))

Előzmény: Hada Madrina (282)
Hada Madrina Creative Commons License 2005.10.28 0 0 282

Szia 4tissimo,

 

Én is évek óta vezetem, szájban, digitálissal, de papíron.

És nekem is ehhez hasonló görbéim voltak, csak még hosszabb első szakasszal, sőt még elővérzések meg mellfeszülés is volt a végén. Prolaktinra kellett is gyógyszert szednem, most hagyom épp el.

Aztán teherbe estem. Egy olyan ciklusban, mikor a doki szerint sem a görbe, sem a (29. napi) Uh nem jelezte, hogy lett volna peteérés...

 

Azt hiszem, ha tényleg csak ez a probléma, a PreMens esetleg segíthet. Én már beszereztem, mikor mégsem kellett.

 

Hada Madrina

Előzmény: 4tissimo (279)
Felicitász Creative Commons License 2005.10.25 0 0 281
Én szájban mérem, nyelv alatt, rögtön ébredés után (de még a reggeli forró kávé előtt :-)) És úgy is lehet aludni, és még egyszer se haraptam el a lázmérőt négy év alatt.
Egyébként a nyelv alá tett lázmérő segjt felébredni, mert a nyelv alatt valami olyan mittodoménmilyen idegvégződést stimulál, ami felébreszt. Reggel tiszta haszon, borzasztó nehéz kimászni az ágyból még így is.
Hónaljban mérni tényleg pontatlan, és ha néhány óra alvás után alacsony a hőmérséklet de marhára, akkor azon senki ne lepődjön meg, szerencsétlen szervezetünk így próbál energiát megspórolni.
Előzmény: 4tissimo (279)
mokuskerek666 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 280

4tissimo!

 

Hónaljban állítólag nagyon pontatlan a mérés, mindenképpen hüvelyben végezd. Hidd el, úgy is nagyon jókat lehet aludni... :) Amúgy az én tapasztalatom az, hogy a pontos időzítés nem is annyira fontos, én is reggel 7-1/2 8 között mérem, de hétvégen előfordul, hogy 10-kor ébredek, és nem látni ingadozást emiatt. Nekem a hüvelyben mért hőgörbém sokkal kevésbé ingadozó (egyik napról a másikra), mint a tied, amit csatoltál. Pedig én aztán tuti hormon problémákkal küzdök, PCOS-s vagyok.

A luteális elégtelenségnek amúgy többféle jele is van, érdemes utánanézni, hogy egyáltalán fennállnak-e nálad. Pl. úgy tudom, hogy a mensi előtti hosszas barnázás ennek a jele, de biztosan még számtalan más is van.

 

Örülök, hogy segíthettem :)

 

Üdv, M.K.

Előzmény: 4tissimo (279)
4tissimo Creative Commons License 2005.10.25 0 0 279

Köszi a választ! Pont ilyen embert kerestem, aki saját tapasztalata szerint tud valamit mondani a görbémre:)

 

A méréseket mindennap pontban 7-kor, ébresztőórára, mozgás nélkül mértem, higanyossal. Az egyetlen bibi az lehet, hogy nem hüvelyben hanem hónaljban, mert így tudtam vele továbbaludni.  Ez nem elég pontos? Meg mondjuk sokszor csak néhány óra alvás volt előtte, lehet, hogy ez is befolyásolta a hőmet.

A nyákkal kapcsolatban is tök igazad van: szex környékén nem is vezetem, milyen a nyák, mert esélytelen eldönteni, hogy az az  enyém vagy a páromé:) DE: ha tojásfehérjés, az nálam egyértelműen látszik, a mostani ciklusban jelölt két "E"-nél tuti jó volt a nyák - szóval a peteérés is későn lehetett. Emiatt aggódom, mert ehhez számolva tényleg rövid a luteális fázis. Péntekre már van is időpontom a nőgyógyászhoz, esetleg kérek tőle hormonvizsgálatot, nehogy sárgatestelégtelenség, vagy valami más álljon az utunkba.

Szóval köszi mégegyszer, hogy megírtad a saját tapasztalataidat egy kezdő FertilityFriendesnek:)

Előzmény: mokuskerek666 (278)
mokuskerek666 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 278

Szia 4tissimo!

 

A hőgörbéddel kapcsolatban lenne véleményem. Szerintem a csatolt hőgörbe határozottan nem olyan, amilyennek lennie kellene. A luteális fázis túlságosan rövid. De túl sok következtetést nem szabad ebből levonni, mert szerintem egyáltalán nem biztos, hogy az ovuláció valóban akkor volt, amikorra a program berajzolta neked. nagyon könnyű például félrevezetni a középidős nyákkal (eggwhite). Próbáld ki, ha 13-14 nap környékére jelölöd ezt, akkor jó eséllyel át fogja rajzolni az ovuláció napját.

Én már 10 hónapja rajzolom a hőgörbémet ezzel a programmal (miközben uh-val is rendszeresen ellenőrizték az ovulációt), szerintem elég sok tapasztalatot begyűjtöttem.

Nagyon fontos, hogy hüvelyben mérd a hőmérsékletet reggel, még mielőtt kimásztál az ágyból, pisilni se menj el, megközelítőleg azonos feltételekkel. A higanyos hőmérő pontosabb (igaz, kicsitt hosszabb ideig kell mérni vele).

Figyeld a nyákot, nagyon befolyásolja a kirajzolt ovuláció időpontját. Nálam egyébként a nyákban jelentős különbségek vannak, van, hogy már ovuláció előtt 4-5 nappal jelentkezik, van, hogy csak 1-2-vel. És a szex nagyon meg tudja változtatni az állagát, megtévesztően tojásfehérje szerűnek látodhatod, pedig lehet, hogy már (még) nem is a tüszőérésre utal.

Érdemes minden dolgot leírni megjegyzésként (hasfájás, szúrkálás, stb...), később hasznos lehet.

Miután már voltál egyszer spontán terhes (nagyon sajnálom, hogy elvesztetted a babád), én inkább arra tippelnék az amúgy 28 napos, tökéletesnek tűnő ciklusból, hogy nem a ciklusoddal volt a gond, hanem a hőgörbén az ovuláció napja valamiért nem valós.

Amit felicitász javasolt, 12-20 nap között szex, szerintem a legtutibb módszer... :) Sok sikert!!!

Üdv, M.K.

zsuzsahd Creative Commons License 2005.10.18 0 0 277
Itt valaszolok a freewebspace-es kerdesre, ne offoljuk szet a masikat. :-) Szoval, sajnos nem tudom, mi a titka, nekem nem irt ki semmi olyat, hogy mar foglalt lenne a nevem. Megnezted, hogy ha beirod a cimet, amit akartal, bejon-e valamilyen weblap?Nem tudom, milyen neven akartal regisztralni, de ha kelloen rovid, mint pl. az itteni nicked, lehet, hogy valaminek pont a roviditese es azok mar lefoglaltak? :-)
Előzmény: Fru_ (276)
Fru_ Creative Commons License 2005.10.18 0 0 276
Igen, igen ettől tartok, azaz erre gondolok, hogy esetleg terhesség is lehet belőle. De végiggondoltam, és nem nagyon látom, hogy lehetséges lenne, de hát ugye az ilyen elég kiszámíthatatlan... Holnap reggel csinálom a tesztet, légyszi szorítsatok, hogy negatív legyen!!!
Előzmény: zsuzsahd (269)
4tissimo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 275

Háát keveset értek hozzá, de amire kíváncsi voltam, arról olvastam néhány mondatot. A lényege az volt, hogy tulajdonképpen az én gyenge D variáns vércsoportom nem számít anti-D szempontjából  Rh negatívnak.

Azért jópofa volt ilyen szakmai cikket olvasni, ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért is nem tanultam orvosnak, annyira érdekes munkájuk lehet.

Előzmény: Hada Madrina (274)
Hada Madrina Creative Commons License 2005.10.18 0 0 274

Szia 4tissimo,

 

Ügyes vagy!

 

Érdekes volt?

 

Hm

Előzmény: 4tissimo (273)
4tissimo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 273

Köszi, nagy nehezen megtaláltam, be is linkelem, hogy könnyebben megtalálja az, akit még érdekel:

 

http://www.biotest.hu/pdf/2000-4.pdf

 

Előzmény: Hada Madrina (272)
Hada Madrina Creative Commons License 2005.10.17 0 0 272

Szia!

 

Szívesen átküldeném, de nagyon nagy és nagyon lassú nálunk a net, ezért inkább Neked is azt ajánlom, hogy a megadott címre vagy szerzőre keress rá a google-lal.

 

Remélem, nálad semmi gond nem lesz. Sajnos nálam lehet, hogy a szuri valamiért nem hatott, mint olvastam, ritkán, de előfordul.

 

Hada Madrina

Előzmény: 4tissimo (271)
4tissimo Creative Commons License 2005.10.17 0 0 271

Kedves Hada Madrina! Megtennéd, hogy nekemis átküldöd a cikket (mailem publikus)? Anti-D témában én is kíváncsiskodnék, bár nem vagyok szakmabeli, minden érdekel, RH D(u) Var. vércsoportom van, és A Rh positiv babám született, és persze szülés után most kaptam Anti -D-t, előtte viszont még nem.

Előre is köszi!

Előzmény: Hada Madrina (270)
Hada Madrina Creative Commons License 2005.10.17 0 0 270

Szia zsuzsahd!

 

A link sajnos nincs meg, de a cikket letöltöttem. A Focus Medicinae-ban olvasható, szerintem ha rákeresel, megtalálod. (2000. II. évfolyam 4. szám)

Immunhematológiai terhesgondozás és az anti-D profilaxis elvei a címe, a szerző Dr. Hegyi Katalin

(Városi Kórház-Rendelõintézet Vértranszfúziós Osztály, Tapolca)

Hada Madrina

Előzmény: zsuzsahd (268)
zsuzsahd Creative Commons License 2005.10.16 0 0 269
Szia,
biztos valaszol majd a doki is, de addig is: ha huzamosabb ideig szedtel fogigatlot es most hagytad abba, akkor siman elojohet olyan tunet, ami a szedes alatt nem volt, a tabletta hormonjai "elfedtek" a tieidet. Ha mindket melled faj/erzekeny, akkor nagyon valoszinu, hogy ez hormonalis eredetu es nagyon valoszinutlen, hogy valami "komoly" betegseg (pl. daganat, ha esetleg emiatt aggodsz). Viszont pl. a korai terhessegnek is lehet am ilyen tunete, nem tudom, ez szoba johet-e nalad.
Előzmény: Fru_ (265)
zsuzsahd Creative Commons License 2005.10.16 0 0 268
Szia,
erdekelne az a cikk. Neten fent van? Ha igen, elkuldened az elerhetoseget?

" Persze ha azt gondolom, hogy a vetélésnél egyben kijött minden, alig véreztem utána, nem kapartak és talán kevesebb vér jutott belém és több "szabad" anti-D maradt... "

A cikk mibol indul ki? Mert ugye az anti-D-t alapbol beadjak negativ babas mamaknak is, akkor ott persze megmarad mind es nyilvan nem ugyanazok a varhato %-ok, mint ha egy tipikus pozitiv babas esetet neznek.

Nagyon drukkolok neked es a babadnak!
zsuzsahd
Előzmény: Hada Madrina (262)
Fru_ Creative Commons License 2005.10.16 0 0 267
Köszi szépen mindent!!! Megfogadom a tanácsodat! Hello!
messengerina Creative Commons License 2005.10.16 0 0 266
Simán lehet a menstruációtól is. Egy darabig nekem sem volt érzékeny, aztán egyszer csak az lett, mostanában néha az néha nem. Ugyanúgy, minthogy anno nem okozott panaszt a mentruáció, évekkel később meg fájogatott a hasam, derekam.

Úgy gondolom, az már jó dolog, hogy figyelsz magadra és várd meg a nálam tapasztaltabbak véleményét is itt és/vagy a másik topikon.
Előzmény: Fru_ (265)
Fru_ Creative Commons License 2005.10.16 0 0 265
Szerintem vissza fognak többen is kérdezni, hogy volt-e azelőtt valami panaszod vagy problémád a melleddel, történt-e vele valami az elmúlt napokban, látsz-e külső elváltozást, stb. Ezelőtt semmi problémám nem volt, műtétem sem volt, külső elváltozást sem látok...igaz, hogy a 7en meg kell hogy jöjjön a menzim, de eddig nem tapasztaltam előtte ilyen tüneteket... Fogamzásgátlót szedtem, de egy hónapja abbahagytam, más gyógyszert nem szedtem/szedek.
Előzmény: messengerina (264)
messengerina Creative Commons License 2005.10.16 0 0 264
Szerintem vissza fognak többen is kérdezni, hogy volt-e azelőtt valami panaszod vagy problémád a melleddel, történt-e vele valami az elmúlt napokban, látsz-e külső elváltozást, stb.
Előzmény: Fru_ (263)
Fru_ Creative Commons License 2005.10.16 0 0 263
Jó napot kívánok! Annyit szeretnék kérdezni/mondani, hogy kb 1hete fáj a mellbimbóm és érintésre érzékeny... Kiváncsi lennék, hogy vajon mitől lehet..?! Előre is köszönöm a választ!
Hada Madrina Creative Commons License 2005.10.16 0 0 262

Szia zsuzsahd,

 

Akkor inkább itt válaszolok. :-)

 

Szóval a minta levételekor 20 és fél hét telt el a beadás óta, ami azt jelentené, hogy kb. 1% körüli az esély, hogy az anti-D-t mutatták ki. Persze ha azt gondolom, hogy a vetélésnél egyben kijött minden, alig véreztem utána, nem kapartak és talán kevesebb vér jutott belém és több "szabad" anti-D maradt... De ugyanezzel az erővel azt is gondolhatom, hogy már 6 nappal a vetélés előtt is véreztem, és HA akkor bejutott, akkor tök mindegy, az injekció nem hatott és saját antitesteim vannak.

 

Mire megyek kontrollra, már 27 hét eltelik, és pontosan kititrálnak mindent. Akkor kiderül. Mellesleg elvben lehetne Rh- gyerekem is, a férjem apja miatt, de a két meglévő csemete nem az, és ki tudja, milyen volt az elvetélt embrió.

 

Aggódás nincs, mert az úgysem használ. Most már azt is tudom, mi az orvosi protokoll, hála az internetes szakcikknek, úgyhogy felkészültem valamennyire lelkileg. Amennyire lehet.

 

hm

Előzmény: zsuzsahd (260)
Felicitász Creative Commons License 2005.10.13 0 0 261
Ez itt
http://www.origo.hu/noilapozo/temegen/20051011gurulo.html
egy adalék az elméletemhez, miszerint nem konkrétan a "hatóanyag" miatt olyan jók a növények, hanem azért, mert foglalkozni kell velük, leforrázni, kimérni, odafigyelni, belélegezni, elgondolkodni rajtuk, megbeszélni magunkkal, hogy ez most itt egy kezelés... és ettől könnyebben rááll az ember pszichésen arra, hogy erőtartalékokat mozgósítson, egyszóval gyógyuljon.

Másfelől viszont az agyam eldobom, ha arra gondolok, micsoda pénzek, emberi tudás, kutatás és fáradság benne van egy gyógyszer kifejlesztésében, és utána meg tessék, ez az eredmény. Neurotranszmitter-blokkolás így meg úgy. Francokat, a jelekből ítélve. Úgy látszik, az jobban számít, hogy mi magunk mit gondolunk arról, ami történik... Az embernek megáll az esze.
zsuzsahd Creative Commons License 2005.10.05 0 0 260
Koszi a valaszt! No igen, tudom, ilyen kerdesre leginkabb az a valasz, hogy tok mindegy, mindket nemnek eleg nagy a valoszinusege. :-) Ez a 95% tenyleg nem tul hiheteto. :-) Pedig szerintem siman lehetne errol vizsgalatot csinalni, kiserletezes nelkul. Van kismillio tcst-zo, be kell kerni a mert adatokat + hogy mikor voltak egyutt + megnezni, milyen nemu baba szuletett. A legtobb biztos ertekelhetetlen lenne, mert ilyenkor is, olyankor is voltak egyutt, de tuti lenne kozte egy csomo, ami hasznalhato adat. Ja, egy kislany adatponttal en is be tudok szallni, ami igazolja az elmeletet, bar ez sem volt szandekos, de utolag rekonstrualhato... :-) Ha legkozelebb orvostanhallgato leszek, ebbol irok TDK dolgozatot. :-)
Előzmény: Felicitász (259)
Felicitász Creative Commons License 2005.10.04 0 0 259
Na, ehhez tudni kell, hogy nincs egyértelmű számítás. TCST alapon kiszámítható, hogy az adott nőnek mikor van a termékeny fázisa, és ha a termékeny időszak elején fogan a baba, akkor valószínűbben kislány lesz, ha az időszak közepén-végén, akkor valószínűbben kisfiú. 28 napos tankönyvi szabályos ciklusra 14. napon történő peteéréssel azt szokták mondani, hogy a 8-12. nap körül valószínűbben kislány, a 13-16. napon valószínűbben kisfiú lesz a baba.
Hogy menyire valószínűbben - hát, ki tudja. Van egy kísérlet, Nigériában csinálták, mert ott ráértek és ott még nagy számú népeséget rá lehetett venni, hogy kísérletezzünk :-) ott elég elsöprőek voltak az eredmények. Kb. fél évig csak megfigyelés történt a termékeny periódus minél pontosabb meghatározására, és utána megkérdezték a párt, hogy fiút vagy lányt akarnak, és a megadott időszakban kellett teherbe eséssel próbálkozni, és persze nem is feltétlenül elsőre estek teherbe stb. Azaz ki tudja, mi igaz valójában az eredményekől, de mindenesetre az esetek olyan 95%-ában a kívánt nemű gyermek született, valami 310 párból kb. 300-nak tényleg fia, 97 párból 90-nek tényleg lánya.
Aztán vagy igaz vagy nem, én nem voltam ott. Van biológiai alapja annak, hogy az X meg az Y kromoszómát hordozó spermák eltérően mozognak, és hogy az X-esek valamiért gyorsabbak, szóval ennyit az orvosok is tudnak, de mivel pontos statisztikát csinálni lehetetlen, mert senki nem fog a kedvünkért laborban szexelni csak az általunk megadott napokon (mert ha máskor is, akkor ugyan élő ember meg nem mondja, hogy konkrétan melyik szexelésből ért oda az a sperma gyorsan vagy lassan) - nos, én nem venném ezt a dolgot OLYAN komolyan.
Előzmény: zsuzsahd (258)
zsuzsahd Creative Commons License 2005.10.02 0 0 258
Kedves Felicitasz,
remelem, benezel ide neha-neha. Tudod, hogy van ez a fiu-lany baba dolog, amit a tcst tanfolyamokon tanitanak? Emlekszel esetleg valamilyen szamokra, hogy mekkora az a nagyobb valoszinuseg, ami mikor van?
Koszi! :-)
PLB Creative Commons License 2005.09.30 0 0 257
Sziasztok!
Nem tudjatok véletlenül, hogy a Revalid és a fogamzásgátló milyen viszonyban van egymással? Napi 3-4 revalidot szedek attol fuggoen hogy eppen keznel van-e vagy nincs de 3at biztosan beszedek egy nap. Minden utolsó revalid és a fogamzasgatlom beszedese kozt mindig kihagyok 4-6 óra szünetet. Felesleges óvatosság vagy nem?
előre is köszi a választ!
PLB
Zoe21 Creative Commons License 2005.09.24 0 0 256

Szia!

 

Kösz a választ, közben én is utánanéztem a dolgoknak. És közben meg is jött. Kicsit meglepődtem, hogy időben jött, ugyanúgy, mintha nem hagytam volna ki tablettát. A másik gyógyszernél, amit ez előtt szedtem, ilyenkor (asszem kétszer volt, hogy kihagytam) egy nappal előbb jött meg. Ezért gondoltam, hogy most is előbb kellene megjönnie,de úgy látszik ez a tabletta nem ilyen hatású rám :)

 

Még egyszer köszi,

 

Zoé

Előzmény: Anzán (255)
Anzán Creative Commons License 2005.09.24 0 0 255

Szia!

Az esemény utáni tabletta 72 órán belül hat; csak receptre lehet kapni, nem 100%-os biztonságú. A sürgősségi fogamzásgátló ambulanciákon lehet feliratni.

Viszont szerintem a Te esetedben semmi szükség rá; nagyon kicsi a valószínűsége, hogy terhes legyél.

Előzmény: Zoe21 (254)
Zoe21 Creative Commons License 2005.09.24 0 0 254

Sziasztok!

 

Gyógyszert szedek, de a 21 napos ciklus vége felé egyet kihagytam, aztán amikor beszedtem az utolsót (nem pótoltam a kimaradtat, mert 24 óra múlva vettem észre :(.) utána a gyógyszermentes napok egyikében együtt voltam a barátommal.  (nem védekeztünk mással)

Az esemény utáni tabletta mennyi időn belül hat? 48 óra?  Ha beszedek egy olyat, akkor utána, mintha mi sem történt volna folytassam a gyógyszeremet?

 

Gyógyszertárban csak úgy adnak ilyet? Van ennek valami hivatalos neve?

 

Köszi,

 

Zoé

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!