Keresés

Részletes keresés

Ryan Creative Commons License 2002.05.22 0 0 113
Szia,
jó néhány törvény szövegét (magyarul) itt megtalálod - MT is:

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

Előzmény: pnizh (110)
csinnnKA Creative Commons License 2002.05.22 0 0 112
Lemaradt a lényeg (a muflonszámuk): 441-3003
Előzmény: pnizh (110)
csinnnKA Creative Commons License 2002.05.22 0 0 111
Hívd fel az Igazságügyi Minisztériumot, nekik van valami jó kis jogszabály-nyilvántartójuk, és lehet, hogy a fordításokról is tudnak valamit mondani (esetleg meg is van).
Előzmény: pnizh (110)
pnizh Creative Commons License 2002.05.22 0 0 110
Szep napot mindenkinek,

tudna valaki segiteni a kovetkezokben?

- az ervenyben levo rendeletekre es torvenyekre lenne szuksegem a munkaero-kolcsonzesi tevekenyseg folyatatsarol....

CD jogtarrol megvan: a 118/2001 (VI.30.) Kormanyrendelet
Aztan megvan meg a MT-bol a 193/B.§

Kerdeznem: nem tudja valaki honnan lehetne megszerezni ezeket vagy egyeb mas torvenyeket angolul vagy nemetul? Letezik CD Jogtar egyaltalan angol/nemet nyelven?
vagy valahol van forditas?

Egyeb linkgyujtemenyrol tud valaki ebben a temaban?

MT ( Munkatorvenykozv) -t tud valaki on-line?

...stb.

Kosz minden apro segitseget elore is..:-)

Udv.

szinko Creative Commons License 2002.05.17 0 0 109
Helo FehérRózsa! Az előszerződést megkötöttük, de a szerződés mellékletének mindkét fél által aláírt mellékletének kellene lennie, ami a lakás leírását tartalmazná (a szerz. egyik pontjában leírva). Ez nem létezik, vagyis nincs meghatározva a szerződés tárgya. Az aláíráskor meg sem fordult az agyamban, hogy lehet olyan építendő lakást eladni, amelyre nincs építési engedély, és ehhez az adásvételhez bejegyzett ügyvéd tudatosan asszisztál. Az építési hatóság azt mondja, hogy az építési engedélykérelmet visszautasították, nemrég, mert alapvető beépítési hibák vannak a tervben. Tudom, hogy kötelez az előszerződés is. A részletfizetési kötelezettségeimhez nem írt az ügyvéd építési részteljesítést, pedig kértem. Mindezekről az aláírást követően homályosítottak fel más jogászok. Nem fantomcégről van szó, de úgy tudom gondjaik vannak. Az ingatlanközvetítő neves cég, de a közvetítéseikben nem vizsgálják az ép. engedély meglétét, akkor mit közvetít? A károm nem csak a foglaló és az ügyvédi díjak, hanem az idő előrehaladtával az áremelkedés is. Megítélné a bíróság?
FehérRózsa Creative Commons License 2002.05.13 0 0 108
Szinko, hát erről egy kicsit többet kéne tudni hogy megnyugtatóan állást lehessen foglalni. Az előszerződést megkötöttétek? Tehát aláírta mindkét fél? A véglegest pedig nem? Miért nincs építési engedély? Vagy meg sem kérték? Az előszerződésnek ugyanolyan hatálya van mint a véglegesnek, tehát elméletileg kötelez. Egyébként ha más nincs a biztatási kár szerintem mindenképpen érvényesíthető... Persze ha fantomcég, akkor igazából hiába...
frimi Creative Commons License 2002.05.11 0 0 107
Hi!
Úgy tudom, hogy ez a dolog már másokkal is megesett. Próbálj tanácsot kérni az Autóklub jiogsegély szolgálatánal, vagy - esetleg - a Pesti Központi Kerületi vagy pedig a Fővárosi Bíróság jogsegély szolgálatánál. Ezek díjtalanok. Frimi
Előzmény: vero0108 (106)
vero0108 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 106
Egy biztositási ügyben kérnék segitséget.
Két és fél éve vettem lizingre egy autót,amit
fél év múlva elloptak.A biztositó nem fizetett,
mert csináltattunk egy pótkulcsot az autóhoz,
amit le is adtunk.Azóta is fizetem a havi negyven-
ezer forint részletet a kocsira,mert félek,hogy
beperelnek.Van esély rá,hogy ne kelljen tovább
fizetnem egy olyan kocsit,ami már két éve meg sincs?
Köszönöm előre is a választ.

szinko Creative Commons License 2002.05.07 0 0 105
Jogi segítséget kérek és előre is köszönöm. Ingatlanközvetítéssel, új, építendő lakás vásárlására kötöttem adás-vételi előszerződést ügyvédi ellenjegyzéssel decemberben. Én hülye:-((( Egy hétre rá kiderült, hogy nincs építési engedély, de még ma sem, 6 hónap után. A szerződés hivatkozik a mellékletben paraméterezett lakás leírására, amelyet az eladónak (építtetőnek) alá kellett volna írnia, de nem írta alá. A szerződés tehát nem létező lakás vásárlásáról rendelkezik, mert az építés nem kezdődött el, és lehet, hogy nem is lesz belőle semmi, mert nincs építési engedély. Az eladót nem lehet elérni, az ügyvéd pedig gyakran költözködik! Csalást követett el az eladó és az ügyvéd, akiknek tudomásuk volt a körülményekről, de engem félre vezettek? Feljelenthetők a rendőrségen kamaránál, stb? A foglaló dupláját kérhetem vissza? A szerződés szerinti átadási határidő nem telt el, a határidő letelte után legfeljebb az üres telekre jegyeztethetek be jelzálogjogot, de azt is csak az eladó beleegyezésével. Ugyanakkor, ha a részleteket nem fizetem határidőre, akkor ugrik a foglaló. Nem tudom fizetni, mert erre a szerződésre egy bank sem ad hitelt. Erről is hazudtak, azt mondták, hogy az eladónak finanszírozási szerződése van az egyik bankkal, ott lehet felvenni a hitelt. Ja és az ügyvéd díját is én fizettem. :-(((((((( MONDJATOK VALAMI JÓT, MIT TEGYEK? Új ügyvédem van már, de semmi jóval nem bíztat.
nk1976 Creative Commons License 2002.05.03 0 0 104
Egy kérdésem lenne, hátha itt választ kapok.
Van egy 17 éves fiú aki egy éjszaka a nyílt utcán
másodmagával megkergette egy ismerősét, közben azt
kiabálta, hogy meg fogja ölni. Az illető beszaladt egy
boltba ahol a veszélyt látva bezárták az ajtót, közben
kihívták a rendőrséget. A rendőrség 10 perc alatt jött ki,
közben ez a 17 éves fiú elment a helyszínről, de többször
megüzente, hogy továbbra is meg akarja ölni az illetőt. Az
érintett nem tett eddig feljelentést a rendőrségen, de nem
tudja mit tegyen, mert muszáj kimennie az utcára.

Kérdések:
- feljelentés esetén előzetes letartóztatásba vennék-e a 17
éves fiút?
- az életveszélyes fenyegetés benne van-e a btk-ban?
- jogilag és emberileg milyen lehetséges megoldások vannak?
- mit javasolna Ön erre a helyzetre?
- elítélnék-e letöltendő szabadságvesztésre a 17 éves fiút
(büntetlen előéletű), vagy kiszabadulhat-e az előzetesből
és bosszút állhat-e?

Tamás Creative Commons License 2002.05.02 0 0 103
Köteles. Elvileg. Pontosabban az a helyzet, hogy a sorkatonai szolgálat teljesítésének ideje alatt nem mondhat fel. Utána pedig csak az általános szabályok alapján, ami nem könnyű, ha nem adsz rá okot. Tehát lényegében védett vagy.

Munka Törvénykönyve, 1992. évi XXII. tv.

Előzmény: ararat (102)
ararat Creative Commons License 2002.05.02 0 0 102
Jó estét!/Sziasztok!! Lécci ha tudtok segitsetek!!! Tudjátok e hogy hol nézhetnék utána, hogy milyen jogai vannak a sorkatonai szolgálatot letöltött (leszerelt) dolgozónak a bevonulás előtti munkaadójával szemben??? Köteles e a leszerelést követöen foglalkoztatni???
szabinlondon Creative Commons License 2002.04.02 0 0 101
Hat, koszonom a valaszt. Ez egyes szamu lehetoseg persze jobban tetszett, de sokra nem jutottam vele
:( ...mindegy, akkor maradok meg 2 evet.
Előzmény: lbj (90)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.28 0 0 100
loooooooooooser!!!
Ebben az SOS fórumban inkább egészségügyi jellegű problémákkal foglalkoznak. Igaz, hogy volt már jogi jellegű kérdés, de nem nagyon volt válasz rá. Viszont a net-en sok ingyenes "a jogász válaszol" jellegű rovat van. Mutatok neked egy helyet, ahol bővebb infot kaphatsz, és e-mail-ban felteheted a kérdésedet jogásznak, és e-mail-ban válaszol.
Nos kattints ide!
Előzmény: loooooser (99)
loooooser Creative Commons License 2002.03.28 0 0 99
Köszönöm, már ez is segítség volt! Ha esetleg tud valaki jogi megerősítést nyújtani, azt is köszönettel venném! loooooser
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.27 0 0 98
Szia!
Nem vagyok jogász - majd talán az is ír neked, de már örököltem anyám, majd apám után, és elmondom, én hogyan tudom.
Az örökséget senkinek nem kötelező átvennie - azt az örökös elfogadhatja, vagy visszautasíthatja, esetleg egyezség útján lemondhat róla más javára.
Azt viszont nem lehet, hogy apád vagyonát elfogadod, viszont a tartozásait visszautasítod.
Ha te pozitív egyenleget örökölsz apádtól, azt célszerű elfogadni (de nem kötelező), ha negatívot, akkor visszautasíthatod.
Még egy dolog - mivel apád nevén semmi nincs, így az esetleg pozitív egyenlegű örökség sem nyilvánvaló, nem jár automatikusan. De a házasságban a közösen szerzett javak közös tulajdonban vannak, tehát a felújított ház egy része is apád tulajdona - függetlenül az ingatlannyilvántartás bejegyzésétől. Az örökségedet úgy számíthatod ki, hogy az apád vagyonrészéből levonod a tartozásait, és ez a hagyatéka, amely lehet pozitív is. Viszont úgy érzem, hogy a házrészére vonatkozó jogot - mint örökös - nehezebben érvényesítheted (szerintem csak peres úton, és azt nem tudom, hogy van-e esélyed rá). Mindenesetre, ha úgy látod, hogy a hagyaték negatív egyenlegű, akkor a közjegyzőnek írsz egy nyilatkozatot, hogy a hagyatékot visszautasítod, és ezzel a dolog részedről le van zárva! Bonyolultabb lehet a helyzet, ha a hagyaték elfogadása és átvétele után derül ki, hogy azt tartozás is terheli, mert akkor a hitelező tőled, mint általános örököstől kérheti a teljesítést.
Bizonyára nem mindig a jogilag precíz kifejezéseket használtam, de gondolom, hogy a lényeg érthető. Remélem, lesz itt egy jogász is aki megerősíti ezeket.
9mck - ernő

Előzmény: loooooser (97)
loooooser Creative Commons License 2002.03.26 0 0 97
Sziasztok! Ha valaki tudna segíteni, jogi tanácsát szívesen venném. A helyzet a következő: anyám halála után apám újranősült és vidékre költözött. Fővárosi lakását eladta, az árát a nő házának felújítására fordította, így nincs semmi a nevén. Most több milliós kölcsönt készülnek közösen felvenni. Apám elég idős, ezért a kérdésem a következő: örökölhető-e adósság vagy annak egy része? Előre is köszönöm a válaszokat. Loooooser
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.21 0 0 96
Szia Robee!
Úgy érzem, hogy jól döntöttetek. Bár a szülők részéről nagyrészt csak fenyegetőzés az egész (mert egy 17.5 éves felnőttet már nem lehet rabságban tartani), de kényelmesebb megspórolni az összetűzést és ordítozást. Ez a kis idő nagyon hamar el fog tellni. És a szülői ellenkezésnek is van egy hasznos hatása - pszichológiai törvény, hogy az akadályok és megpróbáltatások jelentősen növelik a kettőtök összetartozás érzését. Ez meg csak jó nektek.
Ha lehet, akkor legkésőbb egy fél év múlva írd meg itt a fejleményeket! Sok sikert!
9mck - ernő
Előzmény: robee (95)
robee Creative Commons License 2002.03.21 0 0 95
Hello

Köszönöm szépen ,hogy írtatok .

Magamról annyit ,hogy 21 éves leszek idén nyáron és most helyezkedtem el(igaz csak a McDonald's-ba ,de ez is meló és minimálbért megkapom).Szüleimmel lakom, akik 100%osan támogatnak mindenben .

Ahogy írtad Ernő ... mi is hasonlóképp cselekszünk ,ki kell várnunk azt a nyamvadt fél évet mert akkor már nem tudnak beleszólni .
Közöltük a szülőkkel ,hogy mi lenne a szándékunk de egyből az "...Én vagyok a törvényes képviselőd és amíg nem vagy 18 azt csinálod amit én mondok..." szöveget kaptuk válaszként .Nah meg a másikat ,"...hogyha el mersz költözni akkor én hazarángatlak..." .
Egyszerűen reménytelen addig míg nincs 18 éves ,mert annak csak Ő (barátnőm) inná meg a levét ,mert én nagy ívben lekakkantom ,hogyha velem ordibálnak vagy fenyegetőznek ,de ő sokkal érzékenyebb .Azt nekem kellett belátnom ,hogy nem sok értelme lenne annak ,hogy elhozom .. aztán a drága szülők jönnek hozzá ordibálva és elrángatják ,mert a törvény mellettük áll. Voltam a gyámügyön és ott is azt tanácsolták ,hogy várjuk ki azt a fél évet és onnétól kezdve nem lesz beleszólásuk .Így hát nem sok mindent tehetünk .. várunk .

Üdv Vic.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 94
Szegény "robee"! Hogy eltűnt!
Szerintem későn ment a tanács, hogy várják meg azt a fél évet, és összetűzhetett az örömapával. Most bizonyára ápolják.
Sz_ami Creative Commons License 2002.03.20 0 0 93
Remélem, nem kell addig várnom... :-)
Előzmény: Törölt nick (92)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.20 0 0 92
Sok ember csak akkor lesz nagykorú, amikor meghalnak a szülei.
Előzmény: Sz_ami (91)
Sz_ami Creative Commons License 2002.03.20 0 0 91
Nem csak egy 17,5 éves "gyereket" lehet ilyen módon kínozni. Én 23 éves vagyok, és szinte ugyanezt élem át. Katasztrofális, változtatni mégse nagyon van bátorságom. :-( Inkább nyelek, szenvedek és egyre jobban belemerülök az önsajnálatba.
Előzmény: robee (87)
lbj Creative Commons License 2002.03.15 0 0 90
Kedves szabinlondon!
Problémádra két legális lehetőség van:
1. megnézed a www.orfk.hu honlapon, hogy szerepelsz-e / már ha Rólad van szó /
2. hazajössz, s ha a határátkelőn megbilincselnek, a válasz is egyértelmű.

Egyébként a körözéseket nem kell mindet nyilttá tenni, s ha ilyet valaki mégis kiad, akkor bűncselekményt követ el. Volt ebből már néhány büntető eljárás.

Csao

lbj

Előzmény: szabinlondon (89)
szabinlondon Creative Commons License 2002.03.15 0 0 89
S.O.S.
Talán furcsa kérdés de nekem fontos lenne
tudnom a választ:
-Hogyan lehet hivatalosan megtudni
külföldről, hogy M.o.-n van e kiadva érvényes
elfogató parancs(körözés?) valaki ellen???
Előre is köszönöm a választ!
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.13 0 0 88
Kedves Robee!
Csodálom,hogy még senki nem válaszolt, és sajnálom, hogy csak most találalak meg.
Bizony, ha a szülőknem tekintik partnernek gyereküket, akkor ez lesz a helyzet amit írsz - a gyerek felmond a szülőknek, elköltözik. Ahogy egyre jobban felnő, egyre kevésbé lesz kiszolgáltatva szüleinek, és a vége az, hogy szedi a batyut, és haraggal történik az elválás.
A szülő nem sok mindent tud tenni, még ha 17 és féléves is a gyereke - azaz ha kiskorú. Azzal számolni lehet viszont, hogy jó nagy cirkuszt csinálhatnak, ordítozás, esetleg hatóságokkal való fenyegetés is lehet, de ténylegesen semmit nem tud nak tenni. Pontosan ezért, én azt tudom javasolni, hogy azt a nyamvadt fél évet várjátok meg, és akkor az úristen sem szólhat hozzátok - sok kellemetlenséget spóroltok meg magatoknak.
Természetesen ilyen esetben nem várhattok a haragvó szülőktől semmilyen anyagi támogatást sem, bár gondolom, hogy ez már ebben a helyzetben nem probléma.
A legtöbb ember erősen kötődik szüleihez, és ez esetleg így lehet a barátnődnél is, még annak ellenére is hogy lelkileg kínozzák. El tudom
képzelni a helyzet olyan változását, hogy az ilyen belső lelki kényszernek nem tud ellenállni, és hamarosan - mintegy önként - visszaköltözik szüleihez.
Nem írtad, hogy te hány éves vagy, és milyenek a lakás és anyagi lehetőségeid - mert sajnos ez is lehet idővel probléma.
Az igazi segítség az lenne, ha a barátnőd családja pszichológushoz fordulna, mert egész jó eredményeket tudnak elérni.
Veletek érezve: 9mck - Ernő

Előzmény: robee (87)
robee Creative Commons License 2002.03.11 0 0 87
Hello

Nem akarok okokról és az előzményekről hosszú kötet írni ,hisz tudom ,hogy ennek nem itt van a helye .

A kérdésem az lenne ,hogy milyen következményekkel hagyhatja el a 17 és fél éves "gyerek" a szülői házat . Szülői hozzájárulás/engedély kizárva ,hisz pont ezért menne el otthonról .

Vagyis az lenne ,hogy hozzám költözne a 17 és fél éves barátnőm ,mert már nem bírja azt ,hogy állandóan csak bántják ,nem fizikailag ,"csak" lelkileg terorrizálják és be kell valljam félek ,hogy egy gyenge pillanatában valami butaságot csinál.

Üdv Vic.

miloska Creative Commons License 2002.01.29 0 0 86
Köszönöm válaszod!
Gondolom a bűntett viszont már számít, abból kiindulva, hogy abbol származik a próbaidő.
Előzmény: Tamás (85)
Tamás Creative Commons License 2002.01.28 0 0 85
Igen, a gubanc a bűncselekményre vonatkozik, szabálysértésre nem. Ezt csak azért írom, mert feljelenteni meg rendőrségileg eljárni szabálysértés miatt is lehet, de az nem számít.
Előzmény: miloska (84)
miloska Creative Commons License 2002.01.27 0 0 84
A határozatban nincs, de majd utánanézek.
Ugye a gubanc alatt csak a rendőrségi eljárás/feljelentés számít, a szabálysértés az nem?

Kösz, Miloska

Előzmény: Tamás (83)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!