Ez itt kérem Siófok, télen nincsenek utcai járókelők! :D
Na jó, vannak, tegnap 5-6 járókelőt is láttam az esti 7km-em alatt. De a gyalogosok ebben a szezonban már nagyrészt német nyugdíjasok, talán már nem hallanak olyan jól. Majd igyekszem annyit futni, hogy tavasszal újat kelljen vennem.
Add le az én nevemre, tudod, bennem megbízhatsz. :)) (Mellesleg megyek ma futni, 2-ig dolgozom, ha van kedved, hozd a csokit kettőre az Oktogonhoz, akkor a szigetig sem kell kimenned. Persze, elkísérhetsz, ha akarsz.)
Nem tudom ki intezi a frissitest, mert egy hete net nelkul vagyok es csak ugy nagyjabol olvastam vegig a torteneseket.
Sajnos frissiteni nem tudok menni , mert nyakig ulunk a lakasfelujitasban, es mikor megtudtam nem lesz marathon kicsit suritettuk a hetveget, de ha csoki kell azt ne vegyetek, azzal nagyon szivesen megszponzoralom a csapatot.
Hivjatok ha kell (mobilszamom nem valtozott a topiktablaban is megvan) es akkor oda tudom vinni . Legjobb lenne ha ma leadhatnam a MACba valakinek a nevere aki elhozza vasarnap
Teljesen jól működik (nem szuszog, ami gondolom a lyukas légbetét jele lenne), kényelmes meg minden, de ez a nyikorgás... ! A végén még veszek valami mp3 lejátszót, hogy ne halljam :o) Nyikk-nyekk-nyikk-nyekk-...
Ráadásul sajnos mint írtam a blokk alapján már egy éves is megvan a cipő, hiába használtam csak 2-3 hónapja - nomeg Bp-en vettem (tekintettel az itteni szánalmas cipőválasztékra), ami innen cirka 120km tehát a csere/bevizsgáltatás sem lenne triviális egy esetleges 6 hónapnál fiatalabb cipő esetén sem.
Üdv! Hogy nyikorok, az önmagában még nem baj. Nekem is nyikorog például mind a két Sauconym, a baj akkor kezdődik, amikor a légbetét hibásan van belerakva és nem tökéletes a tompítása. A Perseusommal jártam így a múltkor, a jobb cipő nyikorgott és elszállt a légtalp, illetve nem jól működött. Nézd azért meg, hogy rendesen funkcionál-e a cipő és "csak" nyikorog vagy nem is működik jól.
Mintha lenne valami jóval hosszabb garanciális idő a cipőknél, nem csak a vásárlás utáni pár nap a cserére. Blokk biztos kell, vagy ha ez nincs már meg, akkor talán a márkaképviselet partnerszemléletében lehet bízni - Célunk az elégedett vásárló!
Ne aggódj, majdnem minden pad szabad lesz! Hiszen vasárnap reggelről van szó, amikor a többség még otthon durmol, aki meg a Szigetre téved, az fut és nem ül. :-) Ezeket a padokat leginkább csicsegrő szerelmespárok szokták elfoglalni, de, vas tíz körül egy normális szerelmespárnak még esze ágában sincs csicseregni. :-)))
Ha nem így lesz, akkor tévedtem. :-)
Egyébként én megyek, és segítek a frissítésben... Legalábbis segítségnek szánom magam, aztán persze lehet, hogy az lesz belőle, hogy mindent elvétek-elrontok, a kóla helyet pezsgőtablettát adok, a banán helyett narancsot, a víz helyett meg bort. :-) Meg még ráadásul az is elő szokott fordulni, hogy nem figyelek eléggé, és sűrű bocs-bocs felkiáltásokkal jól összeütközök mindenkivel. :-) De, gondolom, azért ez is segítség... :-))))))
Igaz, hogy alig 2-3 hónapja használom, de sajnos már 1 éve hogy megvettem (ilyen sokáig tartott, hogy rá tudjam szánni magam ismét a futásra sok év kihagyás után), így aligha "garanciális". :(
A frissítőpont a sziget pesti oldalán, a Duna-parton, a futópuding mellett, a Margít híd és a centenáriumi emlékmű közelében, valamelyik szabad padon lesz.
Ez a MAC-tól kb. 150-200 méter gyalog (persze, attól is függ, hol találunk szabad padot). A központi úttól is csak 60-80 méterre leszünk, tehát, aki a belső körön szeretne futni, megteheti.
Nyilván nem tudom pontosan megmondani, melyik padnál leszünk; ha lesz választási lehetőség, igyekszünk minél frekventáltabb/láthatóbb helyen lévő padot választani.
Megtalálása: nézzetek körül. :) Én narancssárga pólóban és citromsárga fejpántban leszek megtalálható ott legalább 10-ig. Utána is viszonylag nagy naracspólós/sárgafejfedős forgalom várható ezen a helyen. (Ha hozzátok a futóbolond-molinót, azt is kirakjuk majd.)
Az egyéni frissítést egy nagy papírdobozba fogjuk beletenni, ebből lehet majd válogatni. Helytakarékossági okokból lehetőleg minél kisebb csomagban hozzátok a frissítőt. Ezekre a zacskókra majd valahogy ráírjuk a nicket vagy a nevet.
Gyülekezési időpontnak és egyéni frissítők leadásának a háromnegyed 10-et ajánlom a frissítőpontnál, mi fél 10-től már biztosan ott leszünk.
Egyéb kérdés?
A telefonszámom westeles (tehát harmincas) és öt-negyvennyolc 99 harminc3.
Lenne egy kérdésem: találkozott már valaki olyannal, hogy az Air Pegasus sarokrésze elkezdett nyikorogni? Először csak a jobboldali csinálta, de most már mindkettő. Állóhelyzetben is tudom produkálni, ha "ráterhelek" a sarkára, ill. levett cipőnél is elő tudom csalni a hangot ha az a talajon áll és a sarok helyén hüvelykujjal erősen megnyomom.
Mintha a sarokrész puhább gumirétege mocorogna a keményebb műanyagból készült légbetét körül és ez okozná - de részemről ez csak feltevés.
Orvoslási mód esetleg valakitől, aki járt már így? Rettentő bosszantő, hogy az esti kocogásnál néhány ezer nyikk-nyikk-et végig kell hallgatnom.
Ma voltam az 5vös 5km-es versenyen. Sajnos rosszul értelmeztem a nevezési feltételeket (azt hittem, helyszínen, rajt előtt nem lehet), így igencsak megnehezítettem a dolgomat, de a késlekedésem miatti 12km jócskán tempós bicaj és kb 1,5km futás bemelegítésnek jó volt...
A rajtszámátvétel sem volt sima ügy (mondjuk csak nekem:D), de kb ez volt az utolsó kellemetlenebb tapasztalat (és ez sem volt vészes). A rajt, a verseny maga és az eredményhirdetés is nagyon jó hangulatú volt, a célban volt ásványvíz (végre szénsavmentes) és banán is. Az emlékpóló pedig igencsak szépre sikerült (és bordóra:)
Aránylag egyenletes tempót mentem, bár a végére némileg megreccsentem, így az utolsó km valószínűleg jócskán négyperces fölött volt, de a vége így is 18:55 lett, ami pb és én örülök. Meg hatodik hely, aminek úgyszintén.:)
Szóval a versenyt mindenkinek csak ajánlani tudom, elvileg lesz tavasszal is.
(ja, a Kerületi Kaptatón nem volt elég, hogy a fülemen is levegőt vettem a Pasarétin felfelé, de a nemrég ledózerolt ovimat is megtekinthettem. Mondjuk szegény nem volt egy építészeti remekmű, azt hozzá kell tennem...)
Jó lenne ha holnap kb. délig eldölne, hogy hol legyen a frissitöhely, mert kb akkor indulunk Pestre és nem leszünk egészen hétföig net közelben. Nagyon nem szeretnénk össze-vissza boklászni vasárnap reggel a szigeten.
Na, most akkor mit vigyek? Próbálok beszerezni egy citromsárga valamit, de nem ígérem biztosra. : ) Igyekszem.
És szeretném felírni a futólistára a húgomat (Vanda) és az egyik kedves barátnőnket (Pálma). Valamint megjelenik feleségem is (Nóra), és gyermekeim is (Zorka, Dusán).
Hát, igen még egy szempont a külső kör mellett: ugye, ez egy nem bejelentett rendezvény lesz, és a külső körről nemigen fognak elhajtani minket a rendőrök, a belsőnél ebben már nem vagyok teljesen biztos (bár nyilván kicsi erre az esély, de amilyen idegesek mostanság a rendőrök). Egyáltalán: van ott járda? Mert az úttesten futni elvileg szabálytalan, azt hiszem.
De nem akarok itt össze-vissza érvelni: a lényeg, hogy nem ismerem a belső kört. Tök ismeretlen számomra, csak véletlenségből szoktam érinteni az autóutat, amikor nem futok. Nem merek olyan helyre szervezni, amit nem ismerek.
Jómagam abszolút a külső kör híve vagyok, de jelen esetben én is a belsőt javasolnám. Feltéve, hogy a nagyobb tömeg miatt nem kerülünk összetűzésbe a buszokkal vagy a rend őreivel.
Hát, nem vagyok meggyőzve. :) Konkrétan arról, hogy az autók meg a buszok félrehúzódnak-e majd. A gyalogosok se szoktak, az autó ráadásul még erősebb is. Szerintem simán balesetveszélyes a dolog.
Abban sem vagyok biztos, hogy a külső körön több mindent kell kerülgetni. Persze, ott is lesz egy csomó sétáló meg biciklista...
Én még sose próbáltam napsütéses, piknik-jellegű hétvégén a belső körön futtatni ennyi embert. Azt hiszem ilyen szempontból az YT tapasztalatai keveset érnek, januárban a madár sem jár arra néhány bolond futón kívül. :)
De hangsúlyozom, felőlem legyen a belső körön, csak akkor én szeretnék eggyel hátrébb lépni, valaki vegye át a szervezést, mondja meg, hogy hol legyen a frissítőállomás, mikor menjünk oda, és egyáltalán, árulja el, az Árpád és a Margit hídnál hol kell megfordulni :) stb. Mindenben tevőlegesen is támogatni fogom.
Kibicként szólók csak bele -- mert nem szigeten való körözgetéssel szeretném eltölteni a szülinapi futásomat -- , de szerintem is sokkal praktikusabb a belső kör. Épp kerek 5km a hossza, könnyebb tehát tempót kalkulálni, és az akadályok is jóval könnyebben kezelhetőek. Szép idő lesz hétvégén, valszeg a külső oldalon (inkluzíve a futópálya és a sétány is) rohadásig lesz gyalogosokkal, babakocsikkal, kutyákokkal, mindennel.
Pedig, ha sokan lesztek, akkor tök jól ki lehet pakolni a frissítőket is és lehet folyton pacsizni a szembejövőkkel, meg hüledezni a gyorslábúakon. A gyalogosok a járdán mennek, az autósok és a buszok pedig a tömeg láttán megfutamodnak. Amennyiben egyáltalán számít a véleményem, főleg, hogy ott sem leszek, egy szavazat a belső körnek. (A külsőn úgyis sokkal több mindent kell kerülgetni)
Gondolkodtam ezen a kérdésen, de egyfelől én még sosem futottam a "belső körön", így igazából csak hallomásból tudom, hogy mit jelent. Másfelől, ha a belső autóutat jelenti oda-vissza, nos, múlt hétvégén jártam ott, és marha sok gyalogos volt ott. Meg autók is jártak. Nekem ránézésre nem volt szimpatikus. :)
Szóval tájékozatlanság okán nem tudok nyilatkozni a kérdésben, de szerintem mostmár talán nem kellene változtatni. De összességében bármire nyitott vagyok, ami nekem nem jelent többletmunkát. :)
(abszolút ideológia-mentesen, csak mert süt a nap, és szeretünk futni)
Időpont: október 1., vasárnap délelőtt 10 órakor
(A frissítés valószínűleg valamivel korábban kint lesz, szerintem olyan fél 10 körül...)
Helyszín: Margit-sziget, külső kör
Narancssárga póló ésvagy citromsárga fejfedő viselete ajánlott (aki rendelkezik ilyennel), de e nélkül is biztos megtaláljuk egymást.
Táv: valahány kör, ki mennyit szeretne
Frissítés: saját + valamennyi izotóniás pezsgőtabletta, mazsola, szőlőcukor
Helyszíne: pesti oldal, Margithídhoz közeli rész, valamelyik padon
[A frissítést úgy képzelem, hogy mindenki hoz magának egy kis zacskót, amibe beleteszi a maga cuccait (pl. izoital, banán, spenót). E mellé, ha valaki megszorulna, mi biztosítanánk az egyebeket.
A frissítőhelyhez érve mindenki használja a saját holmiját ésvagy a fenti közös cuccot. Az ivókutakat mindenki használja belátása szerint. :)
Szóval alapvetően önellátó a dolog, de azért lesz némi tartalék is.
Vagy: Chino fölvetette, hogy legyen komolyabb frissítés (izoital, ásványvíz, banán, csoki...), esetleg az SE pénzéből... Erkölcsi támogatásom az ügy mellett. :)]
Résztvevők:
(Futóbolondok és Futófórumosok)
riki15 (táv: annyi lesz, amennyi megy :-))
Tüdő (6 kör)
-ethka- (kb. 23-25 km)
Blans (2-3 kör)
Chino-San (15-20 kili)
aagica
hackz (talán maraton, de legalább 30 km)
speti (nem tudom, hány kör, a társaságon múlik :) pumchi Gabesz72 rendes fiú (gyaloggalopp) 30 kili/2 óra...
Limonádé Joe?
krstan (már kb. 8 órától) Bitor east (15-20 km) mAlter (tempót tervez, nem távot) amatőr (6 kör Tüdőt majmolva :) lutak (1, és talán még 1 kör) Bocsi Londonban élő szabadkai lány (atom futóismerőse) és futóklubja :) -- ők teszik nemzetközivé a futásunkat! ...
Szurkolók, frissítők:
pudingman
Blans
nitaa23
(köszönjük nektek!)
És többen írták, hogy futás után szívesen segítenek a frissítésben. Előre is köszönjük ezt is!
Gyertek, gyertek! Szurkolókat, segítőket is szeretettel látunk.
Szia! Ha Camelbak ivózsákra gondolsz, akkor a kerékpáros üzletek jönnek inkább szóba. Pár hónapja én is nehezen találtam meg, hogy hol kapható. Nézd meg a WWW.PROBIKE.HU-n (itt van árlista is). Az üzlet címe Szilágyi Erzsébet fasor 13. Ennél olcsóbban nagyon nem találtam.
Camel bag ügyben bármelyik nagyobb sportboltot érdemes megnézni, általában kétféle szokott előfordulni. Sőt, láttam már a piros-zöld feliratos áruházban is, de csak abban, amelyikben a nagy sportosztály van.
Én ugyan a vidéken szavazó csapattársaim (és főleg barátaim) miatt délutánra terveztem a vasárnapi futást, de ha már úgyis felkerültem a listára... Úgyis decemberben futottam utoljára napi két hosszút. Kösz a szervezést!
Sgítség! A tegnapi topikfutás után letörött a régi típusú PC14-esem egy darabja. Mégpedig az, amelyikbe a szíjat tartó pöcök csatlakoztatható. Így hát én is beállnék a sorba. Aki megszánna egy már szükségtelenné vált PC14 kockaházzal, jelentkezen! Előre is köszönöm!
Rendszerint a SZEOL-pályán. De megfordultam természetsen a SZVSE-pályán is, és a Topolya soron is eltöltöttem néhány évet a körbe-körbe szaladgálással.
Egy 6:30-as, egy 6:15-ös és egy 6 perces ezer métert azért mindenképpen kinézek belőled:-))) Sőt, még akár ennél is jobbakat!
-balazs- tavaly egy héttel a Spartathlon után, a talpán gyakorlatilag bőr nélkül volt képes futamot nyerni (ugye jól emlékszem?) egy kb. 2800 méteres körön. Pedig volt ott néhány gyorslábú a mezőnyben!
A betonhoz hozzászokott már mindenkinek a lába, nem? A rekortán sem sokkal rosszabb ennél. A Szigeten körbeérő pudingnál semmiképpen sem. A salakos pálya szép ötlet, de ha esik az eső, egyetlen hatalmas dagonyázás lenne az egészből. Novemberben erre azért elég jó esély van. Én ebből éppen eleget végigéltem a szegedi salakos pályán, nagyjából 15 éven kereszül. Köszönöm a bizalmat, de nem kérek belőle:-)
Az 1000 méter simán megoldható, de ha nem, inkább legyen 1200 méter.
Az elsőnek azért kell kiesnie, mert aki szétfutotta az agyát egy futamgyőzelemért, az aligha esélyes még egy elsőségre. Ha meg mégis az lenne, hagyjon másnak is a dicsőségből. Így több díjat lehet kiosztani, mindenki boldogabb. Természetesen a futamgyőztesek futhatnak tovább, de már versenyen kívül, rajtszám nélkül. Úgy emlékszem ez tavaly is így volt.
Célszerűségi szempontból nem 800 vagy 1200 métert kellene futni, hogy ugyanott legyen a rajt és a cél?
A másik, hogy akinek nincs hozzászokva a lába a rekortánhoz, az lesérülhet rajta, mint ahogy a kisebbik fiam lesérült egyszer a MAC pályáján. Szóval salakos pályát kellene választani. Szerintem.
Az a gond, hogy az első körben pl ha valaki továbbakar jutni, és nem győzelemmel kiesni, akkor közvetlenül 6 és fél perc előtt tucatnyian állunk a célvonal előtt és lessük, hogy ne járjon le a szintidő, ugyanakkor a futamot se nyerjük meg.
Ez a terepen való rendezéskor is csak nehezen oldható meg, itt pláne.
Szerintem azt a részét ki kell ezért venni, hogy az első kiesik, lehetne helyette, hogy az utolsó kettő esik ki.
A szintidő csökkentés érdekes, de ezt is lehetne rugalmasan, azaz a felelős versenybíró ettől adott esetben eltérhet.
Mindegy, lehet vegyes, csak legalizálni szeretném :o) a mezőny elejével (nem az a fontos hogy a gyorsakkal, hanem amikor még együtt az egész tömeg, és tuti találok olyan bolyt, akikkel el lehet futni, bármilyen tempó is sikeredik akkorra) való 12 kilis edzésemet. Épp ezért szeretnék első futó lenni, és asszem az Ekiden és a Staféta is 12 kilivel kezd, de ebben nem vagyok biztos.
Én a lekörözést kivenném, mert aki 6-6 és fél perces ezreket tud, azt a hárompercesek simán lekörözik 400-as pályán, és vajmi kevés sikerélménye lesz. Felesleges a két feltétel egyszerre, a kizáró vagy reális közöttük.
A kiírás Ujj Zoli szóbeli közlése szerint ugyanaz, mint a tavalyi. Megjegyzem, tavaly sem volt még ilyenkor kitéve. De az UMSZ versenynaptárában csakugyan nov. 4-i dátummal szerepel.
Mivel október 8-ig nyilván nem jelentkeznek tömegek a tervezett Futóbolondságra, így ennek a legkorábbi lehetséges időpontja november első hétvégéje. Ha akartok Futóbolondságot. Ha nem, nem.
Mivel ennyi idő alatt is csak rohamtempóban lehet megszervezni a dolgokat, a javaslatom a következő. Ezt kivételesen ne a természet lágy ölén, hanem egy atlétika-pályán rendezzük meg, amelyen
1. Lenne 1000 méteres verseny - a várható tömeges jelentkezésre való tekintettel? - időfutam-beosztással.
2. Mivel ez sok embernél ingerküszöb alatti táv, lenne klasszikus Futóbolondság. Ezer méterenként a leggyorsabb és a leglassabb (kupát, érmet, mittudoménmit) nyer, és kiesik a további küzdelmekből. Valamint az is, akit leköröznek a 2 és fél kör alatt. A limitidő 6:30 percről indulna, és futamonként 15 másodperccel csökkenne, egyben ez lenne a következő futam indítási ideje. A menet addig tart, amíg van a bátor vállalkozók között, aki képes szintidőn belülbeérni. Ha jól számolom, a 15. ezer méteren már 3 perc a limit:-)
A Legtaktikusabb Futóbolond címet szokás szerint az ötödik körben utolsóként szintidőn belül célba érkező női és férfi versenyző nyeri el.
A versenyt megtarthatnánk a MAC-ban, a TF-, vagy az Iharos-pályán is, esetleg a Vasason, attól függően, melyiket a legolcsóbb kibérelni.
Vasárnapi szigetfutók! Elkövettem ellenetek egy merényletet... Van egy futó futó-ismerôsöm, egy szabadkai lány, aki Londonban él, és jött volna plusolni a futóklubja jópár tagjával. A halasztás ellenére eljönnek, és a Szigeten terveztek futni. Én meg felbátorítottam, hogy ha kedvük van, csatlakozzanak az ottani narancs-citrom csapathoz. Én sajnos nem leszek ott. Ha összefuttok, kérem, fogadjátok ôket szeretettel.
Hegyi feles és társai incl. vörösboros regenerálódás: Chino vasárnapi frissítő listájára fel lehetne tenni ezt-azt, lenne nagy vigadalom! :)
Kriston-torna vs futás: kissé kuruzslásjellege van az ilyen kategorikus kinyilatkoztatásnak, illetve félművelségre vall ilyeneket állítani. Legyél egészséges, de ne fuss, gyere és vedd meg a könyvem, illetve szintén fizess a tanfolyamért.:)
De a legegészségesebb az a páros sport, amit akár függőlegesen, akár vízszintesen mozogva lehet csinálni ;-))) Nem is beszélve ennek csapatsporttá bővített változatáról =:O
Öööö... az nem lehet, hiszen Lúdtalp találkozott veled Bécsben!
Ja, tényleg, az tulajdonképpen tényleg én voltam :-)! Jól emlékeztél Lúdtalp: egy vérbeli Amatőr :D! amatőrhöz pedig egy hegyi feles (csak az nem derült ki: Becherovka vagy Jägermeister? ;-)) bekönyvelve.
Hétvégén kilométergyűjtés! Mindenki mennyen futni!
Megnéztem, ez egy októberben megjelenő könyv, itt van: http://www.mc.hu/termek.php?id=2279&PHPSESSID=005289dc10d19072137b9fc3ad646262 El kéne olvasni, a könyv előzetesében nincs szó ilyenekről. De ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy ha én el akarnék adni egy egészséges életmódról szóló könyvet, nekem is jó ötletnek tűnne más egészségmegőrzési formáktól elijeszteni az embereket azzal, hogy az egészségtelen. :-)
Kriston-Torna c. reklámkiadvány, most már látom. Kocogásellenes kitételeket tartalmaz, melyek szerint a függőleges gerinccel végzett testgyakorlás provokálja az aranyeret illetve az inkontinenciát.
Egy Kriston Testreform című könyvet reklámoz, a www.mc.hu címet adja mellé, meg egy telefonszámot.
Sziasztok, reg jartam erre, de most csapatot keresek a - remelem :o) - okt. 15-i Kaisers-re. Ami a fontos nekem: az elso 12 kilis szakaszt szeretnem futni - ezen a napon a noi tizesen akartam egy temposabb edzest a BeBu elott, igy egy kicsit nekem is bekavart a versenytologatas, de remelem ebben a formaban tudom potolni ezt az utolso edzo-versenyt. Szivesen beugrok mar meglevo csapatba is, ha ott az idopont valtozasa miatt uresedes lenne, vagy alakithatunk uj csapatot is. Ha jol tudom, a 3 ill. 5 fos valtok is a 12 kilis szakassszal indulnak, igy nekem mindegy, melyiknek futom az elejet. Szombat (szept.30) de. elutazom kulfoldre, igy jo lenne meg elotte megtudnom, hogy lesz-e csapat vmilyen formaban. Irhattok e-mailt is, rkocskikukacgraphisoftponthu-ra :o) Ha veletlenul nagy tolongas lenne, akkor ismerosok elonyben, de szivesen megismerek uj futotarsakat is! :o)
Tavaly a Pluson debütált és idén is ott futni szándékozott kolléganőm keres telekocsit Miskolcról (szombat délelőtt 9 körül tudna érkezni) vagy Budapestről (ott lakik) Kassára - és jó esetben vasárnap haza maratoni futásra.
A tiborkam kukac yahoo pont de címre írjon, akinek van szabad helye, ha csütörtök délutánig meg tudnánk szervezni, nagyszerű lenne :)
Én valószínűleg korábban fogok kezdeni, de ettől még lehet 10 órától a móka. Mivel én viszek autóval frissítőket, azt meg kell oldani, hogy letegyük valami biztonságos, ám mások által is elérhető helyre, az official rajtig.
Tegnap kipróbáltam az iramjátékot! Eléggé bejött. 2kört futottam úgy, hogy egy kilit meghúztam egy kilit pihiztem! A cél az volt, hogy a 2kilinek meglegyen a 10perces átlaga! Ez még valamivel jobb is lett. 52:10. Hétvégén én is tervezek egy 6köröst, a 10órát próbálom megcélozni, de nem ígérek semmit viszont azt betartom! Sárga csak a jobb kezemen lesz az van ráírva run pipa! Nem ismerek senkit, viszont így nem is ismernek :) Ott találkozunk, a frissítő állomás példaértékű kezdeményezés!
Lehet, hogyvasárnap kinézek egy-két kör erejéig a szigetre funrunni. Narancssárga pólót nem veszek fel, mert az enyémnek a hátára ez van írva:"Ha elütsz, szájbarúglak!" :-)
No igen, narancssárga póló ésvagy sárga fejpánt/kendő viselése ajánlott, hogy megismerjük egymást. A frissítőállomás, ha minden igaz, valahol a Margit híd közelében lesz a pesti oldalon, szerintem ezt könnyű lesz észrevenni.
Arról nem is beszélve, hogy -- a felirat ellenére -- általában idős nénikék és bácsikák sétálgatnak rajta tömött sorokban, így teljesen alkalmatlan a futásra.
OK, én vasárnap reggel 8-tól futkározom körülbelül 11-ig, körbe-körbe (az északi csücsökben kezdek). De honnan tudom, hogy éppen részt veszek a funrunban? Még sosem voltam közösségi futás részese.
Akkor legyen egy körkérdés a futókhoz: mindenkinek megfelel a 10 óra?
1, 2, 3... oké
Mivel nem érkezett nemleges válasz, ezért a következő listában már a 10 óra fog szerepelni egyetlen időpontként. :) Mondjuk, háromnegyed 10 tájban találkoznánk a MAC-nál? (Ettől persze még lehet korábban indulni.)
Tegnap hallottam a rádióban félfüllel, hogy a későnfekvés-kelésért illetve a tyúkokkal az ágyba fekvésért(nem röhögni, nem úgy!) illetve a velük kelésért ( vagy csak kelünk velük, de nem okvetlenül velük fekszünk? hm), szóval ezért az egész biológiai determináltságért valami génecske a felelős. Nahát én annak a kiszolgáltatottja vagyok erősen. Tehát, ha lehet, - bár hosszabb távot terveztem - szeretnék mégis egy kicsinyt később indulni. Vagyis 10-kor. De azért mégis jobb lenne a többiekkel. Szóval nem-e lehetne-e mégis mindenkinek 10-kor. Ha nagyon összezavarom a tervezést az ajánlatommal, maradjon minden az eredetiben.
Huhh, mostanában nagyon figyelni kell ki ne moderálják a hozzászólást innen. Jelenleg pontosan 1299.9 km-t futottam idén. Remélem ez nem politikai hozzászólás volt !
Király vagy, büszke lehetsz magadra. Szerintem nagyon sokan közülünk így kezdték, mint Te. Gratulálok az erdményeidhez és kívánok még sok-sok boldog futást. : )
A megcélzott időpont jelenleg október 8. vasárnap, reggel 9-től. A maraton utánra terveztük, de így a maraton előtt lesz egy héttel. Ha sok ember jelzi, hogy egy más időpontot szeretne, akkor módosítható. Esős idő esetén a program máskor kerül megrendezésre.
Helyszín: Hűvösvölgy, ha ott már nem találunk szemetet, akkor a Nagy-Hárs-hegy fele indulunk tovább. A Meteor-on körülnéztem, van ott tennivaló bőven.
Csanya hoz nagy szemeteszsákokat.
A műanyak flakonokat és az üvegeket külön gyűjtjük.
Én is jelentkeznék valami fun-run szerűségre vasárnap. Autóval megyek, tudok vinni frissítőket! Ha kapok egy bevásárlólistát, Tescoban vagy valami alkalmas helyen beszerzem.
Most írok elsőnek ide, de már régóta olvasgatom a fórumot. Május óta futok, és csupa pozitív dolog történt velem azóta, mind a magánéletben, mind a saját belső kis világomban is. Nagy túlsúlyról jövök le, 198cm magasságomhoz 113 Kg tartozott (és sajnos nem izom :) ), most jelenleg 105 Kg vagyok, de nem elsősorban az elhízás miatt kezdtem el futni, hanem a magas vérnyomás miatt, ami azóta beállt egy jó értékre.
A fórum sok pozitívumot nyújtott nekem. Rengeteg jó tanácsot olvastam (pld. amikor begyulladt a bokám a Feketnadálytő krém segített tényleg! Köszönöm Zilaci.) És rengeteg biztatást adott. Nagyon lassan futok (kb 6.40-7 perces kilik), de amíg 100Kg fölött vagyok, eszem ágában sincs gyorsítani. (Amikor megpróbáltam, azonnal begyulladt a lábam) Ahoz képest hogy az elején 500M megtétele is jelentős próbatételnek számított, most 6Km-t futok. Minden reggel megyek, és ezzel bearanyozom a napomat, amikor pedig kihagyom (talán 10-14 napot hagytam ki), akkor feszült vagyok. Ma például kihagytam.
Egy szó mint száz, a futók szerintem nagyon pozitív emberek.
((Csendben megkérdem, hogy Deibler Úr is fut e vajon?))
Időpont: október 1., vasárnap délelőtt 9, illetve 10 órakor
(Úgy gondolom, hogy a frissítés kint lesz már 9-kor, hogy a hosszabbat futók korábban is el tudjanak indulni, de indulhat egy csapat 10-kor is; amúgy YT-módon)
Helyszín: Margit-sziget, külső kör
Helyszíne: pesti oldal, Margithídhoz közeli rész, valamelyik padon -- ha nincs ellenvélemény v. egyéb ötlet
[A frissítést úgy képzelem, hogy mindenki hoz magának egy kis zacskót, amibe beleteszi a maga kis cuccait (pl. izoital, banán, spenót). E mellé, ha valaki megszorulna mi biztosítanánk az egyebeket.
A frissítőhelyhez érve mindenki használja a saját holmiját ésvagy a fenti közös cuccot. Az ivókutakat mindenki használja belátása szerint. :)
Vagy: Chino fölvetette, hogy legyen komolyabb frissítés (izoital, ásványvíz, banán, csoki...), esetleg az SE pénzéből... Erkölcsi támogatásom az ügy mellett. :)]
Résztvevők:
(Futóbolondok és Futófórumosok)
riki15 (táv: annyi lesz, amennyi megy :-))
Tüdő (6 kör)
-ethka- (kb. 23-25 km)
Blans (2-3 kör)
Chino-San (15-20 kili)
aagica
hackz (talán maraton, de legalább 30 km)
speti (nem tudom, hogy kör, a társaságon múlik :) pumchi Gabesz72 rendes fiú (gyaloggalopp) 30 kili/2 óra...
Limonádé Joe?
...
Szurkolók, frissítők:
pudingman
Blans
nita23
...
(köszönjük nektek!)
Gyertek, gyertek! Szurkolókat, segítőket is várunk még.
Sajnos ebben segíteni nem tudunk, nincs kocsink, ezért választottuk az egyszerűen szállítható dolgokat. Ha sikerül megszervezni, az tök jó, de ehhez szerintem több frissítő/szurkoló kellene (egyelőre három önkéntes van).
Szóval egyelőre az eredeti állapot szerint fogom berakni a listát, a komolyabb frissítési lehetőség megszervezését pedig hálás szívvel rád hagyom. :)
OFF Nem volt aktuálpolitikai balhé a topikon. Tegnap kivételesen elég sokat lógtam a neten, merem állítani. Volt pár (vagy csak egy?) szerencsétlen hozzászólás ("politikai" visszhang nélkül), ami alapján most kimetszegették a topik egy részét, amitől nem meglepő módon tucatnyi most olvasható hozzászólás érthetetlenné vált annak, aki nem olvasta tegnap az előzményeket. Úgy látszik, ez egy ilyen műfaj.
A francba!:(( Pedig milyen jól kigondoltam: 1 hétig nyomhatom a rizsát Neked, Te meg némán, a nyilvános válasz lehetőségétől megfosztva dühöngsz. Na mindegy, majd máskor. :))
Most hívták fel a figyelmemet arra, hogy volt olyan beírás, ami politizált. Erre tekintettel visszavonom azt az állításom, hogy nem volt aktuálpolitikai balhé a topikon. És nagyon sajnálom, hogy itt ez megtörtént.
Gyerekek, nem lenne jó mostanában egy kicsivel több önmérséklet, visszafogottság, kevesebb nagy betű, visszanyelt kritikai megjegyzés? Csak úgy kérdem: :))
Tegnap megjöttünk Berlinből. Ma elég sok dolgom van, így este írok beszámolót. De előre bocsátva: Gete Wami PB-t futott, Gebre szintén, és én sem mozogtam rosszul :))
A Modusban külön pont fogalkozik a moderáció topikban elkövetett méltatásával:
"8.
.
. d.) A kifejezetten e célt szolgáló rovatokon kívűli szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások."
Legközelebb a moderációs topikban mondjad. Ha nem lett volna aktuálpolitikai balhé a topikban, akkor nem jöttem volna ide és nem írtam volna be a figyelmeztetést. A többit a Közlemények rovat loggolta.
Ki vagy Te? Moderátor? Mert akkor lécci azt is tüntesd fel!
Egyébként pedig ha moderátor vagy, akkor figyelemmel kell kísérned a topikot. Ha pedig figyelemmel kíséred, akkor láthatod, hogy nem napi politizálásról volt szó, nem került bele "politikai töltet". Ennyire már ismerhetnél minket...
Elkeseredett futók elemzik a helyzetet, a maraton elhalasztásának jogosságát, és szó sincs pártokról, politikusokról, stb.
Csak röviden: +6ó levél, elérzékenyültem rajta... Visszatérve a kiindulási pontomhoz: megértem a döntésüket, remélem ők is megértik az enyémet. Nem lesz gondom a versenynaptáram feltöltésével nélkülük sem. Úgyhogy mától inkább ismét csak a futásra koncentrálok, nem érdekel, mit csinál a BSI. Kívánok minden érintettnek szép futóidőt október 15-re!
A frissítést ebben az esetben én úgy képzelem, hogy mindenki hoz magának egy kis zacskót, amibe beleteszi a maga kis cuccait (pl. izoital, banán, spenót). E mellé, ha valaki megszorulna mi biztosítunk némi szőlőcukrot, mazsolát (lehet, hogy arany-) és izotóniás pezsgőtablettákat.
A listát holnap frissítem, addig jelentkezzetek, jelentkezzetek!
No most meg végigolvastam mindent, s bocsánat, hogy teliírom nektek az oldalt, de akkor azt hiszem, mindent értek... Miután gyorsra tervezem a hat körömet, utána szívesen segítek a frissítőasztalkánál is. A folyadékosztáson (antiműanyagpohár-projekt) meg még agyalok.
Ááá, ez jóóó! Akkor Gabesz is jön meg még én is, meg szerintem a futófórumról még néhányan, mert ott meg én erősködök, hogy ugyan, gyüjjenek már ki oszt' fussanak, ha már úgyis ráérnek. a hétvégi cudar idő okafogyottá vált az elmaradt marathon miatt, ezért a rossz idő is elmarad, ahogy nézem az előrejelzést, így kellemes 30 kilinek nézek elébe, meg mindenki, aki jön.
Egy kérdés: itt a futóbolond topikon új vagyok; a frissítés hogy lesz vajon? Vagy inkább: hogy szokott lenni? Bele a közösbe? Mert azt szeressem, beleteszek oszt' nem veszek ki semmit, én már csak ilyen vagyok, harminc kilire elég a víz. De komolyan: vigyek és rakjam le a többi mellé? Homályosan emlékszem a YT-n egy nagy asztalra, ami mellé illedelmesen - jó messze akkor letettem a kis cuccomat, mert nem tudtam, mit kéne tenni, meg nem is ismertem senkit... Most sem sokkal többet, csak mára megtanultam titkolni, nomeg azóta vagy kétezret futottam már úgy, hogy néha integettem az ismerős arcoknak.
Szóval mi a metódus? Szeretném tudni, mert szeretnék veletek futkosni. :)
Valahogy én is így tervezem, egy 25-30km-es futrinka lesz vasárnap, csak még nem tudom hol. Lehet hogy megint lemegyek Agárdra, de lehet hogy kicsit fartlek, kicsit túra jelleggel elmegyek az erdőbe és összesározom magam.
Kedves Deibler úr, a napi politika általában nem kívánatos olyankor, amikor a futás örömét oszthatjuk meg egymással akár így, virtuálisan is. A napi politikának, ígérem, nálam maximum bizonyos vetületei jelennek majd meg, s így is csak olyanok, amelyek befolyásolhatják az egyelőre a legnagyobb valószínűséggel épp két héttel elhalasztott Plus Budapest Marathon megrendezését. Ha és amennyiben a napi politika által újra aggályossá változik a futás, ígérem, információközlés szintjén, pusztán tájékoztatásul fogok közölni a többiekkel olyan híreket - kommentár nélkül -, mely híreket adott esetben épp tőlem tudhatnak meg futó társaim először.
Hú, ez bonyolult lett, szóval azt akartam mondani, hogy épp elég a többi azzal foglalkozó topik, itt nem szoktunk politizálni. Pláne most, hogy ifjaink elindulnak Spárta felé. :)
---
Jajj, gyerekek, a hétvégén önköltséges pótmarathon! :) Már előre örülök... Jó, hogy hirtelen váltottunk, így majdnem mindenkinek - már akinek nem akadály a két héttel későbbi marathonfutás - zökkenőmentes az átállás. Ellepjük a szigetet rendesen!
Szia! a futaneten van egy kis segítség, ott elolvashatod... amúgy pedig én kicsit felpörgettem ma magamat 3-szor 5 kili gyors futással, aztán gyakorlatilag visszaugrok két hetet az edzéstervben, annyi különbséggel, hogy a mai edzés lenne csütörtökön, de ma pörgősebb kellett, mint ami meg ma lett volna: 15 kili úgy maratonféle tempóban. De más extra szerintem nem kell... :)
Hol tudok utánanézni a legnagyobb maratonok adatainak? New York, Boston, Berlin, London, melyik lehet még? Útvonalak, résztvevők száma? És, hogy menni a nevezési díj. Nem, nem futni akarok ezeken, más miatt kellene.
Hol keresgéljek? Ha valakinek vannak adatai, pls help! Sürgős lenne.
Nekünk már úgyis mindegy... :-(((((( És asszem nem mi szóltunk bele a politikába, hanem a politika (ha ezt annak lehet nevezni) szólt bele a mi életünkbe... "nem kicsit NAGYON"!!!!!!!!!!!!!!!! :-((( Asszem 1 kis mérgelődéshez nekünk is van jogunk, főleg így 1más között!!!
átmentem a szomszédba beszélgetni, néhány szó után azt mondta a barátom, hogy összetett szavakat az ő lakásában nem mondhat ki senki, ejnye gondoltam, most akkor hogy is tovább?!:-((
Akkor hát legyen október 8-án a Futóbolondság. Már ha ezt elfogadjátok a 4. Futóbolondságnak.
1. Lenne 1000 méteres verseny - a várható tömeges jelentkezésre való tekintettel? - időfutam-beosztással.
2. Mivel ez sok embernél ingerküszöb alatti táv, lenne klasszikus Futóbolondság. Ezer méterenként a leggyorsabb és a leglassabb (kupát, érmet, mittudoménmit) nyer, és kiesik a további küzdelmekből. A limitidő 6:30 percről indulna, és futamonként 15 másodperccel csökkenne, egyben ez lenne a következő futam indítási ideje. A menet addig tart, amíg van a bátor vállalkozók között, aki képes szintidőn belülbeérni. Ha jól számolom, a 15. ezer méteren már 3 perc a limit:-)
A versenyt megtarthatnánk a MAC-ban, a TF-, vagy az Iharos-pályán is, attól függően, melyiket a legolcsóbb kibérelni.
Minden megjelenített fórum oldal tetején ott virít egy keretes figyelmeztetés. Megszívlelendő. Ha a vitátokba csak egy csepp napi politikai töltet is kerül, akkor ezt követően igen következetesen fogjuk alkalmazni a keretes figyelmeztetésben leírtakat. A topikot bekedvenceltem.
Delben nem volt. Most mar van. Szombaton es vasarnap a Kossuth teren "kulturalis rendezvenyeket" akarnak tartani, az eddigi tuntetok, a kampanycsend miatt erre kertek engedelyt (mert erre mar kell). Holnapra lesz IRM-OVB jogi allasfoglalas. Varhatoan nem fogjak engedni (joggal valo visszaeles). A rendorseg ezt feloszlathatja. A szerveyzo kijelette, ok ott lesznek, engedely nelkul is, konfrontacio aran is. Errol ennyit.
Szukseg lesz az osszes rendorre a hetvegen. Sajnos. Sot. Meg keves is lesz...
Vitatkozás helyett inkább hallgassátok meg a Spuri Webrádió 22. adását, amelyben a 2010-ben Budapestnek ítélt triatlon vb-ről van szó. Jó szórakozást hozzá!
Bárány! A BSI nyilatkozatból kiderül, hogy ez a hatóság TANÁCSA volt. Törvénynél "fontosabb" előírások? Pl Alkotmány, vagy EK rendelet. Melyikre gondolsz? Üdv Hackz
Azzal is hozzájárulhat a biztonságos lebonyolításhoz, hogy aszongya, adott időpontban nem tud gondoskodni a közbiztonságról, ellenben x időpontban meg már tud.
A rendőrség tevékenységére, működésének rendjére vonatkozóan meg vannak a sporttörvénynél fontosabb előírások...
Közben informálódtam egy kicsit. A BSI a hatóság kérésére és javaslatára halasztotta el a rendezvényt. Vagyis saját döntésük volt. A futanetes oldalon leközölt nyilatkozatuk ezzel az információval teljesen összecseng. Vagyis szó nem volt arról, hogy a rendőrség nem akarta biztosítani, mint azt pár olvtársunk hitte. Ezt jogszerűen nem is tehette volna meg. Üdv Hackz
Jogász sem vagyok. Csak azt tudom, hogy a jogszabályokat nem mindig olyan könnyű ám egy-egy kiragadott paragrafus vagy bekezdés alapján értelmezni, más idevonatkozó és esetleg releváns jogszabályok ismerete nélkül, mert ha az lenne, akkor nagyon sok jogász éhenhalna. :-))) Innentől kezdve 105317.
Hát én ebben nem kívánok vitatkozni, mert sosem voltam rendőr, és innentől fogva nekem ez íróasztal mögötti filozofálgatás lenne. Én csak azt tudom mondani, amit igyekszem terjeszteni, ha tehetem, hogy a fontos válaszok soha nem egybitesek. És nem látunk bele az illetékesek fejébe.
Kedves Sánta Kutya! A jogállamiság szempontjából erősen aggályos lenne, ha a rendőrség az általad leírtak szerint szabadon mérlegelhetne, ahelyett, hogy a törvények pontosan megmondanák, hogy mi a dolga.
Szerencsére ez nem így van. A 2004. évi I. számú törvény (Sporttörvény) 49§. alapján ..........az állam k) gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonságról, hozzájárul a sportrendezvények biztonságos lebonyolításához...
Vagyis nem gondoskodhat, vagy mérlegelhet, nem hozzájárulhat, hanem GONDOSKODIK.
A X. részben írnak a rendezvény megtartásáról:
.......(3) A rendőrség, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara és a szakszövetség (országos sportági szövetség) által - külön jogszabályban meghatározott eljárás szerint - kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített sportrendezvény biztosítását a szervező által megbízott rendező mellett a rendőrség közfeladatként látja el. A nem kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített sportrendezvény biztosítására a szervező - a külön jogszabályban meghatározottak szerint -, amennyiben a körülmények alapján indokolt, köteles kezdeményezni a sportrendezvény térítés ellenében történő rendőri biztosítását.........
Vagyis a fenti esetben a rendőri biztosítás közfeladat. Ergo meg kell csinálniuk. Hackz/Oszi
Egy kérdés: Egy nagy tömegeket megmozgató futóverseny kiemelt biztonsági kockázatú rendezvény-e?
Ez már eléggé OFF. A stadion jó esetben két óra elfoglaltságot ad a társaságnak, a nagy balhék nem a meccsen történnek jellemzően. (És a pálya rendjének biztosítása nem is a rendőrség feladata általában.) Részint jókedvből, részint kényszerből (a rendőrök nem engedik keveredni a szurkolótáborokat) együtt marad a társaság, és így azok is könnyen belekeverednek a balhékba, akik egyébként nem mennének el törni-zúzni. Mindez a pálya környékét, közlekedési útvonalakat érinti elsősorban. Sokkal könnyebb együtt tartani a társaságot, ha ott a biztos találkozási pont (a meccs), mint összeszedni őket komolyabb létszámban egy nagyobb balhéra.
Nem rejthetem véka alá: kitűnő élmény volt archeológiai ásatásokat végezni a topik mélyén, és összegyűjteni a rég letűnt idők értékeit! Ki emlékszik ma már a Normafa emelkedőire, Bécs tomboló szurkolóira, a Mátra bevételére... ;-) Bizonyítva a 'mi késik, nem múlik' tétel örök igazságát, következzék hát egy kis betekintés az archívumba:
XII. Nagy Kilométergyűjtő Hétvége 2006. május 6-7. Összesítés
Az idén májusban96-an vettünk részt a kilométergyűjtésben, ebből 6 újonc. Összes megtett táv: 2.852 km, ebből:
futás, gyaloglás, túrázás: 2.193 km, az Egyenlítő 5,47%-a kerékpározás: 658 km úszás: 1 km squash 2 óra csapatsport 2 óra játékvezetés 2 óra korcsolyázás 2 óra
Gratulálok mindenkinek!
Akik részt vettek a májusigyűjtésben:
FB _tyúkanyó futás 21,1 km 2:16 FB 7241gabi futás 10 km FB aakrisz. futás 53 km OT Adri (Ritchy) squash 1:00 FB Ainariel futás 9,4 km FB ajanó futás 42,2 km Vienna City Marathon FF ajax futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB Akire1 futás 20 km FB Akire1 kerékpározás 17 km FB alt_ futás 7,8 km Hegyi Félmaraton váltó FF Amy futás 41 km FF arodin futás 24,1 km Benne: az első félmarcsim Bécsben FF ati66 futás 22 km FF atom futás 42,095 km Vienna City Marathon FB awolf futás 21,097 km 1:52 Hegyi Félmaraton FB Baddi futás 42,18 km szombat 21,09-1óra31p; vasárnap 21,09-1óra36p FF bajai futás 19,5 km FB -balazs- futás 33 km Benne: Hegyi Félmaraton FB bárány futás 20 km FB berzso futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FF biat futás 21,1 km Hegyi Félmaraton OT BiPi (T.O.) futás 2,5 km FF bonzi futás 15 km FF bonzi kerékpározás 30 km OT bonzi nagylánya korcsolyázás 2:00 FF Boribon futás 42,195 km 3:34:37 Vienna City Marathon FF Brekasz futás 21 km Hegyi félmaraton FB CanisLupus futás 29,3 km Benne: Hegyi Félmaraton (1:49:52) FB caspi futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB Chino-San futás 10 km +fél nap nagytakarítás - ha ez is számít, mert tutti aerob volt.(c:§ FF Cica futás 16 km FF deyeanna futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FF deyeanna kerékpározás 17 km FB DieM futás 26,4 km Benne: Szigetfutás (25:57 PB!); Hegyi-félmaraton (1:53:59) FB DieM kerékpározás 22 km FF DJ_RushBoy gyaloglás 40 km Hidzsra 40 teljesítménytúra, abból az utsó 20-at szinte végigfutottam FB east futás 27 km Benne: Hegyi Félmaraton 2:03:50 FF Edith futás 18 km FF Elek futás 22 km Benne: Hegyi félmaraton (1:26:10) FB Eliean futás 11,3 km FB Eliean kerékpározás 42,2 km Hegyi Félmaraton váltó OT Eszter (T.O.) futás 2,5 km FB -ethka- futás 21,097 km Hegyi Félmaraton FF Évi futás 10 km FF Évi gyaloglás 6 km FF Fruzsi futás 25,1 km Benne: Hegyi félmaraton FB FUTURE futás 60 km FF Gabesz72 futás 47,195 km Benne: Vienna City Marathon FB ganki futás 21,097 km 1:59:19 Wien Energie Halbmaraton FF gyaloggalopp futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB harzol futás 41 km Szombat: 21 kilométer. Hármashatárhegy. Terepkörön. Vasárnap: 20 km. Tájfutás, bemelegítéssel, levezetéssel. FB Hauanita futás 22,5 km Mátrai kirándulás FB Hgabo futás 25,2 km OT Jani (Évi) futás 22 km OT Jani (Évi) gyaloglás 6 km FB janimaci futás 35,797 km Benne: szombat: 1:31:11 14700; vasárnap: Hegyi félmaraton 1:47:07 FB janimaci kerékpározás 31,8 km 1:21:44 FB Jozsef futás 28,6 km Benne: Hegyi Félmaraton (1:54:28 ) FF KáÁ futás 27 km Benne: Hegyi félmaraton (1.56.37) FF kambala futás 21,1 km 1:59 Hegyi Félmaraton FB kazuár futás 30 km 2:30:59 még hiányzik a kraft a lábamból,de alakulgat. :-) OT kovedit (harzol) futás 7 km tájfutás OT Krizsi (T.O.) futás 2,5 km FB Laci307 futás 22 km Benne: Hegyi Félmaraton (2:31:14) FF Limonade Joe futás 15,64 km Ismét sikerült megtoldanom az eddigi általam megtett leghosszabb távot 1,64 km-el FB Lúdtalp futás 42,195 km Vienna City Marathon FB lunanoctis futás 9 km FB lunanoctis kerékpározás 42 km FB lunanoctis úszás 0,8 km FB maydayray futás 9 km FB maydayray kerékpározás 40 km FF metal csapatsport 0 km 1:30 foci FF metal futás 5 km FF metal játékvezetés 2:00 FB Mezga! futás 16 km FF Móki futás 7,5 km Hegyi félmaraton váltó FF Móni (Elek) futás 10 km FB nada(m) kerékpározás 81 km FF nitaa23 gyaloglás 20 km túra FF nitaa23 kerékpározás 140 km FF noncsu futás 21,1 km Hegyi félmaraton FB Orbital futás 24,9975 km Benne: Hegyi Félmaraton (1:56:01) és biai hendikep FF panferik futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB papamaci67 futás 26,3975 km Benne: Szigetfutás (0:39:00) :-))) (PW - Personal Worst, de nagyon jólesett); Hegyi-félmaraton (~1:50:00) FF Piri futás 17 km Sárvár után nem kapkodtam el ,a futást, ez is kétszerre jött össze FF pogreg futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FF pogreg kerékpározás 50 km FB procaliber futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB procaliber kerékpározás 45 km FB pumchi futás 42 km FB pumchi kerékpározás 30 km FB Ricsi_ futás 16 km Benne: 15 km verseny (Brugge, 1:05:33) FB Ritchy squash 1:00 FB sancimanó futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB sancimanó gyaloglás 50 km FB sneci futás 28 km FB sneci kerékpározás 20 km FF szasza futás 27 km Benne: Hegyi félmaraton (1:44:45) FB szaszit futás 42,2 km 3:25:10 Vienna City Marathon FB Szeszabi futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FF T.O. futás 2,5 km FF tandi futás 7,8 km Hegyi félmaraton váltó FF tandi gyaloglás 6 km FF Terminator futás 21,1 km 1:57:27 Hegyi Félmaraton FF tpr futás 31 km FF Urs futás 5,35 km Hendi FF Urs gyaloglás 33 km K-100 bejárás FB V.Péter futás 29 km FB V42 515 futás 33 km 2:56:50 Gyöngyös buszáll-Mátrafüred-Mátraháza-Galyatető Nagyszálló-Mátraszentlászló FF vala futás 18,6 km FB Viktorino futás 21 km FF vinca7 futás 11,3 km Hegyi félmaraton váltó FF yoyoo futás 21,1 km Hegyi Félmaraton FB zilaci futás 18 km sérülésgyógyító futás FB zilaci kerékpározás 50 km FF Zördi futás 35 km FB zso70 futás 11 km FF Zsuzsa futás 17 km
Bár tudom hogy nem könnyű visszaemlékezni az öt hónapja történtekre, mégis (és különösen azért, mert a névsor lyukasnak tűnik...) : ha valaki kimaradt, lemaradt, netán elmaradt: szóljon, utólag hozzáírom!
A következő kilométergyűjtés az eredetileg meghirdetett időpontban: szeptember 30.-a hétvégéjén, vagyis most hétvégén lesz!
"Továbbra is érdekelne, hogy miért nem maradtak el például focimeccsek?"
Talán éppen hogy kapóra is jöttek a közrend védelme szempontjából. Te vagy a rendőrség, és van egy x fős csőcseléked, aki mozgolódik. Hát nem boldogság bent tudni őket a stadionban, amint elfoglalják magukat a meccsnézéssel meg némi zárthelyi rendbontással?
Hétfö reggel gondoltad volna mi fog történni este, nem. Lehet a döntésnél ez is szerepelt. Mert mi van ha elözö éjjel ismét balhé lesz? Akkor reggel megy a tanácstalanság.
Igen az is igaz nem lehet tudni 15-én mi lesz, de remélhetöleg addigra nem lesz tüntetés.
A Criticalmass többek közt azért maradt el mert az egyik MTV ostromlón Criticalmass polo volt. A szervezők pedig nem akartak semmiféle politikai felhangot adni ennek a civil eseménynek.
Kedves Chino-San! Beírásod nem idulatosra, hanem személyeskedőre sikeredett, de spongyát rá. :-) Neheztelek a szervezőkre de a kritika és a vagdalkozás nem ugyanaz. Ha a véleményed eltér az enyémtől, akkor szállj vele vitába! Én mindig tisztelni fogom a Te véleményedet, akkor is ha az eltér az enyémétől. Egyébként én nem anyáztam a BSI-t. Ha igen, akkor idézz!
Értem mire gondolsz, bár én egy kicsit másképp látom a dolgokat. Viszont akármelyikünknek is van "igaza", a döntés kikerült a BSI kezei közül. Tehát nem rajtuk kellene kitölteni a dühünket. Ez természetesen nem rád értendő.
Lehetett-e tudni, hogy a meccs napján mekkora tömeg megy ki a Kossuth térre, és mivé alakul a dolog? Tízezer? Százezer? Jó idő ígérkezett. Szerintem akkor is elég nagy volt a kockázat. Utólag már könnyű azt mondani, hogy a választások napja nagyobb kockázat.
Egyébként a futóversenynek kora délután vége, kockázat meg szerintem leginkább este lesz, ha már leszavaztak az emberek, és bemennek a Kossuth térre.
Egyébként ne értsetek félre, mint ahogy délelőtt is írtam, van kockázata a futóversenynek, el tudom fogadni a halasztást. Szóval nem vitatkozni akarok ez ügyben, hanem ahol nem helyénvalónak érzek valamit, azt pontosítani.
Ettől persze még nem biztos, hogy nekem van igazam, meg lehet cáfolni.
Bocsánat, pontatlanul fogalmaztam. Szóval be kell jelenteni, de a rendőrség betilthatja, ha pl. a "közlekedés más útvonalon nem biztosítható". Gyakorlatilag e gumi paragrafus alapján már tiltottak be rendezvényt.
az OK, hogy nehezen emészted meg, de attól még nem kéne "vagdalkozni". igazából a hozzászólásom nem csak neked szólt, hanem mindenkinek, aki egyből elkezdte a BSI-t "anyázni". holott szerintem most ők szívnak - a futókon kívül - a legnagyobbat!
nem önként!
ettől ment fel bennem a pumpa. (semmi érdekeltségem a BSI-ben, azon kívül, hogy szeretek a rendezvényeikre járni.(c:§)
Szerintem a választások napja a kockázatot tekintve sokkal kényesebb időpont, mint az elmúlt hét.
Másrészt ez egy utcai rendezvény lesz, többtízezer emberrel, míg a meccseken 1-2 ezer néző van csak, és zárt stadionokban folynak. Szerintem ebbe a helyzetbe nem kellene belemagyarázni, hogy bezzeg ezeket meg azokat nem tiltják be, csak minket, szegény futókat mernek megszívatni. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ez eleve egy nagy kockázatú rendezvény, a választások napja is eleve fokozza a kockázatot (lásd a szombatra előrehozott Vivicitta ápr. 8-án), és az elmúlt 10 nap miatt pedig a kockázat már az egekig nőtt. Ez az én véleményem.
A méret is számít. A maraton olyan 30 kili útvonal biztosítását igényli. A Critical Mass is. Egy focimeccs kissebb területen zajlik. (Plusz a hármas metró)
Kedves Kaktusz7! Demonstrációhoz soha nem kell engedélyt kérni, csak be kell jelenteni. A gyülekezés alapjog, korlátozni csak törvényben megszabott feltételek teljesülése esetén lehet. Azt hiszem. Hackz/Oszi
Nem csak a vasárnapról van szó, hanem arról, hogy focimeccsek voltak abban az időszakban, amikor a Kossuth téren tízezres tömeg volt. Pl. az Index is beszámolt arról, hogy mekkora rendőri készültség vonult ki a hétvégi UTE-Pécs meccsre Rákospalotára.
Ez van. A futóversenyt le merik mondatni. Próbálták volna meg lemondatni az UTE, vagy a Fradi meccsét, jobb nem is belegondolni...
Ne haragudj, de ez már súrolja a demamgógia határait.
Mellesleg csak úgy elmondom, hogy vasárnap _nem_lesznek_ focimeccsek sem, a bajnoki fordulót szombaton tartják, illetve egy-egy meccs lesz pénteken és vasárnap. Többek közt az esteleges balhék miatt.
A pályákon belül egyébként nem a rendőrség biztosít, hanem civil biztonsági szolgálatok. In-Kal, Őrmester, és társaik.
A rendőrség pedig mérlegel és dönt. Ha tetszik a BSI-nek, ha nem. Egyébként a múlt héten a szervezők maguktól lemondták a Critical Mass-t, ami egy 30 ezer fős kerékpáros felvonulás lett volna, és minden bringás hetek óta készült rá. De ők valahogy meg tudták érteni a dolgot.
Azért alapvetően más egy kijelölt stadionban lejátszott focimeccs biztosítása (a kint a zajló élet zavarása nélkül /ill. csak a stadion legszűkebb környezetére korlátozva/), meg más egy olyan futóversenyé, amelyik bejárja a város jókora részét, nem kis utakat lezárva, érintve a Kossuth teret, stb.
"Az a pechünk, hogy a futóktól nem félnek a rendőrök, a szurkolóktól igen?"
Igen, leegyszerűsítve kb. ez lehet a magyarázat a kérdésedre. Rossz az érdekérvényesítő-képességünk és agresszívek sem vagyunk. :)
Voltaképpen nehéz azt mondani, hogy fejezzétek be a vitát, miután én is hozzászóltam, de azért arra fölhívnám a figyelmet, hogy igazán komoly új érvek már nem nagyon fognak fölmerülni, és az sem látszik, hogy bárki meg tudna győzni bárkit. Szóval... :)
Szeptember 30. és október 1. már nem kampányidőszak. Kampánycsend napja és a választások napja. Tehát akkor szintén engedélyt kell kérni a tüntetéshez.
Hát ha ilyet csinálhat a rendőrség, akkor továbbra sem sajnálom őket, ha kapnak pár pofont. Csak az a baj, hogy általában ott sem az kapja a pofont, aki igazán megérdemelné... Továbbra is érdekelne, hogy miért nem maradtak el például focimeccsek? Az a pechünk, hogy a futóktól nem félnek a rendőrök, a szurkolóktól igen?
No, egy újabb frissítés. Alapidőpontnak -- aagica lécci-léccije miatt :) -- a 10 órát javasolnám.
A frissítésnél technikai okok miatt a mazsola, szőlőcukor, pezsgőtablettás izoital kombináció vállalható (könnyen szállíthatóak). Bár az utolsó esetén egyelőre nem tudom, miben oldjuk föl (a műanyagpoharas rendszer nem túl szimpatikus...).
Tehát:
[fanfárok]
SZIGETI FUN-RUN
(Úgy gondolom, hogy a frissítés kint lesz már 9-kor, hogy a hosszabbat futók korábban is el tudjanak indulni, de indulhat egy csapat 10-kor is; amúgy YT-módon)
Helyszín: Margit-sziget, mondjuk a külső kör
Helyszíne: pesti oldal, Margithídhoz közeli rész, valamelyik padon -- ha nincs ellenvélemény v. egyéb ötlet
Ne haragudj, az utolsó két mondatodat nem értem. Ha Chino-San-nak szánt beírásomra utalsz, ott azt írtam, hogy a fiatalabb kor okán magasabb lehet az ingerküszöb. A kornak semmi köze a vélemény megalapozottságához. Ilyet én nem is írtam. ?? Hackz/Oszi
Sietség??? Eddig pont azért kritizáltuk őket mert lassan döntöttek és napokig csak találgattunk, hogy most mi lesz.
Szerintem a döntésből pont az olvasható ki, hogy mi futók fontosak vagyunk és minket féltenek.
Hidd el, próbálkoztak a helyszín módosításával. Hidd el, ezer ötletet dobáltak oda és vissza. Meg volt kötve a kezük. Ezer szempont van ebből csak egy a te formád időzítése.
Amúgy meg nagyon elméleti a vita. Ha a rendőrség nemet mond, akkor nincs miről beszélni. A rendőrség nemet mondott. Innentől csak arról lehet beszélni, hogy akkor hol és mikor.
Hol kezdődik és ér véget a fiatal? Fiatal embernek nem lehet megalapozott véleménye?
Nekem meg nincs bajom a BSI-vel, bár nem érzem magam fogyasztónak. Ezt a döntésüket rossznak érzem, de nem örök harag, csak levontam a konzekvenciát. Egyébként emlékszem korábbi versenyszezonjaimra, úgy rémlik, egyenlő számban (5-5) voltam BSI ill. Zöldgömbös versenyen. Míg a zöldgömbös versenyeim alig fogyatkoznak, BSI versenyből idén már csak kettőre szántam el magam (abból marad el az egyik). Nem mintha rosszabbul dolgoznának, mint 4-5 éve, egyszerűen nem az ő tömegversenyeikre van szükségem. Így aztán teljesen értelmetlen számomra az összehasonlítás. Ha nekem "kell" egy verseny, akkor hajlamos vagyok jóval többet rászánni, mint a piaci értékítélet szerint kellene. Más felől pedig továbbra sem látom be, hogy miért a körülmények a hibásak. Elvileg érvényes engedélyeik, szerződéseik vannak, amelyeket nem hiszem, hogy simán fel lehet mondani az együttműködésük nélkül. Mindegy, ebben sem vagyok tájékozott, nem ragozom.
Nagyon remélem, hogy rendőri intézkedésig nem fajul tömegesen a helyzet. A helyzetet a szavazókörök az eddigiekhez hasonlóan kontroll alatt fogják tartani. Nincs okom ebben megalapozottan kételkedni. hackz/Oszi
Nem vagyok elég tájékozott. A rendőrség ezekben a nehéz időkben nem vállalja el focimeccsek biztosítását? Mennyi minden marad(t) még el a maratonon kívül, amely rendőri biztosítást kíván? Lehet, hogy vannak tucatjával. Tényleg nem vagyok tájékozott.
Inkább csak felkészületlenül érték őket az események. Külföldi (belga) szervezőkkel anno sokat beszélgettem. Ott válságtervek vannak készenlétben, amiket a futók is megismerhetnek. Ilyennek a működését megtapasztaltam az ottani "taxisblokád" alatt. A verseny az előre eldöntött alternatív helyszínen került megrendezésre. Egyes sprotági szövetségek esetében a válsághterv előírás. (Mert a saját zsebüknek ők sem ellenségeik :-)) hackz/Oszi
A rendorseg nem vallalja a biztositast. Pont. Nincs mirol beszelni. Ilyenkor nincs rendezveny, ha akarna a BSI akkor sem.
Mellesleg kapanycsend? Majd figyeld meg. Fogadni mernek, hogy a rendorok egyik szavazokorbol a masikba fognak szaguldozni, atrocitas itt, veszekedes ott, csalas mindenutt... nem lesz konnyu dolguk, futoverseny nelkul sem...
Kedves Manager69! Azt hiszem a topikban az események kapcsán senki nem ment le kutyába. Volt egy vitatható döntés, amit kiveséztünk, az élet pedig megy tovább. A következtetéseket ki-ki majd levonja magának. A düh szálljon el és előre a vasárnapi futásra! Üdv Hackz/Oszi
Összegyűjtöttük (és folyamatosan gyűjtjük) azokat a kérdéseket az október 1-jéről elhalasztott Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivállal kapcsolatban, amik több futóban is felmerültek az elmúlt napokban. Figyeljétek hírek rovatunkat, mert a gyakori kérdésekre folyamatosan válaszolunk on-line is.
Gyakori kérdések és a válaszok:
Csak a maraton marad el vagy a futófesztivál is október 1-jén? A Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál VALAMENNYI TÁVJA ÉS PROGRAMJA elmarad október 1-jén, illetve a hagyományosan a maraton előtt megrendezésre kerülő Metro Nemzetközi Reggeli Futást és a Tésztapartit sem rendezzük meg szeptember 30-án. Az esemény tervezett új időpontja 2006. október 15., de erről döntés a hatóságokkal zajló egyeztetések után, várhatóan HOLNAP lesz.
A rajtszámokat azért át lehet venni a héten? A héten semelyik verseny rajtszámát nem lehet átvenni a BSI nevezési irodájában. Amint lesz információ arról, mikortól lehet átvenni a rajtszámokat, értesítünk Titeket.
Ez elvileg nagyon egyszeru. A tuntetoket nem paterolhatjak ki, mert valasztasi kampanyidoszak van, es ilyenkor nem kell engedelyt kerni a gyulekezeshez. Oktober 1. utan viszont igen, minden tunteteshez engedely kell majd, es ha maraton lesz, akkor az utvonalon nem kap senki engedelyt. Mondjuk a Kossuth ter hatareset, ott lehet, hogy allandoan lesznek...
Okt. 1 utan sokkal tobbet tehet majd a rendorseg. Ha akar.
B784! Igazad van abban, hogy a kérdés így is felvethető. Nem áll rendelkezésre elég információnk arra nézve, hogy a BSI valóban mindent megtett-e, hogy a biztosítás ügyében meggyőzze a rendőrséget. A döntés meghozatalában mutatott sietség nem erre utal. A balhé már másfél hete áll.
Talán próbálkozhattak volna a helyszín módosításával is. Felhívtam a BSI-t, nem mondták, hogy ez az opció felmerült volna. Arra a kérdésre sem tudtak válaszolni, hogy mi fog történni október 15-ig, ami a jelenlegi döntés alapját gyökeresen megváltoztatja. Az új dátum meglehetősen elhamarkodott döntésnek tűnik. Egyébként a BSI szerint még ez sem biztos. Ebben az egészben én azt nem láttam, hogy Ti/Mi futók fontosak lennénk. Lehet persze, hogy én látom tévesen. Üdvözlettel Hackz/Oszi
Kedves Chino-San! Ez kissé személyeskedősre sikeredett, ami tőled szokatlan. :-( Igen, nehezen emésztem meg, mert aznap nem csak én, hanem egy csomó barátom is futott volna. És rajtuk/rajtunk kívül egy csomó futótársunk, akik most nem futhatnak. Ha ez önzés, akkor vállalom. Frusztrált és dühös vagyok, hogy a politika ebbe is beletenyerelt. Eddig abban a naív hitben éltem, hogy a futás függetleníthető ezektől. Ha a Te ingerküszöböd magasabb - ami fiatalabb korod okán is indokolt - ürülj neki, hogy nem megy fel benned annyira a pumpa, és ne ítélkezz mások felett. Futótársi üdvözlettel
A hülye index! Hogy fulladna meg a szerver aki levágta ennek a felét!
A maraton elmarad de nem marad futóesemény nélkül a hétvége.
Gyertek szurkolni a Spartathlonistáknak!
A Spartathlon topikban idén is élő közvetítés lesz. A kisérők bejelentkezését 7241Gabi rendületlenül és fáradhatatlanul írkálja majd be a topikba, úgyhogy eszetekbe ne jusson lefeküdni aludni. Gyertek szurkolni mert nagyon kell majd a bíztatás.
A rajt (magyar idő szerint) pénteken reggel 6-kor lesz és szombat este 6-ig kell megtenni a Spártáig vezető 245.3 kilométert.
Idén úgy néz ki, hogy 15 magyar induó lesz: Blahó Ákos, Fendrik Laci, Frank Tibi, Hollókői Szabolcs, Ispánki Zoli, Kalotai Levi, Korányi Balázs, Láposi Gyula, Lőw András, Molnár Peti, Nemes Attilosz, Sipos István, Simon László, Tóth Urbán Tamás és Végh Attila. Ebből nyolcan több kevesebb rendszerességgel megfordulunk a topikon, úgyhogy ez a verseny félig a topik sajátja.
András 10. Spartathlonján indul, Szájmon 20 év után tér vissza és Sipi az ötödik érmét készül hazahozni. Úgyhogy nagy évfordulók lesznek idén is. Nem maradj ki a buliból!!
Nekem a világon semmi közöm a BSI-hez, én csak egy fogyasztó vagyok: fizetek, hogy futhassak a versenyeiken. Tehát nem áll érdekemben védeni őket. De immár 7 éve indulok évente 4-5 BSI versenyen, és az az igazság, hogy nagyon nagyra tartom őket. Van összehasonlítási alapom más szervezetekkel (Zöldgömb, kerékpárversenyek szervezői) és bizton állíthatom hogy messze-messze magasabb a versenyeik színvonala. Pedig én tényleg elvárom hogy a pénzemért megfelelő szolgáltatást kapjak, de még így sem tudok sok kritikát fűzni a rendezéseikhez.
És pont ez az, ami miatt zavar, hogy a BSI-től független körülmények miatt most dobálják rájuk a sarat. Van egy olyan érzésem, hogy ők ezen sokkal többet veszítenek (pénz, presztizs) mint mi, a futók.
A maraton elmarad de nem marad futóesemény nélkül a hétvége.
Gyertek szurkolni a Spartathlonistáknak!
A Spartathlon topikban idén is élő közvetítés lesz. A kisérők bejelentkezését 7241Gabi rendületlenül és fáradhatatlanul írkálja majd be a topikba, úgyhogy eszetekbe ne jusson lefeküdni aludni. Gyertek szurkolni mert nagyon kell majd a bíztatás.
András 10. Spartathlonján indul, Szájmon 20 év után tér vissza és Sipi az ötödik érmét készül hazahozni. Úgyhogy nagy évfordulók lesznek idén is. Nem maradj ki a buliból!!
Az is valami? :-) Ma besétáltam egy dokihoz, hogy mennék a hétvégén futni egy laza 245-öst, és itt kéne a papírt lepecsételni, itt meg aláírni. Szeme se rebbent, pecsételt, aláírt és vállon versegetett. Dr. H.P. for president! :-)
Az érdeklődésen felbuzdulva frissítek egyet a listán (ígérem, nem gyakran fogom megtenni; legközelebb ma este vagy holnap, vagy ha valamilyen fontos részletben másképp állapodnánk meg).
SZIGETI FUN-RUN
Helyszín: Margit-sziget, mondjuk a külső kör
Frissítés: lehet hozni sajátot, + lesz központi is, valamennyi banán, szőlőcukor, pezsgőtablettás izoital. Helyszíne: pesti oldal, Margithídhoz közeli rész, valamelyik padon -- ha nincs ellenvélemény v. egyéb ötlet
Nyilván kijárna egy orrbavágás, de azért van némi különbség egy baráti találkozó és egy nyilvános topik között. Meg van egy történet a székely gyerekről, aki sokéves koráig nem szólalt meg, aztán egy ebédnél megszólal, hogy sós a leves. Hogy miért nem beszélt korábban. Mert eddig nem volt elsózva a leves. Nem tudom, hogy a maraton elhalasztásával kapcsolatos érthető indulatoknak hol kellene inkább helyet adni. Mellesleg az is elszomorít, amit hackz kapott a délelőtt. De úgy látszik, ez van.
8-a jobban hangzik, azért elsején számosan vigasztalódnak Kassán - vagy amúgy is oda mentek volna.
Időfutamoznánk? A taktikás rendszerben sima öngyilkosság lenne. Díjaznánk? Milyen módon? Tíz kilis PB átlagidejéhez viszonyítva kinek a legjobb az egyetlen ezren elért eredménye?
Nagyon várom Kassát. Jó meleg lesz, tiszta tatai életérzés, tó nélkül ...
Nézd, nálam azt hiszem kevés toleránsabb embert ismerhetsz itt a fórumban. Annak sem vagyok híve, hogy egy új arc egyből mutatkozzon be, meséljen magáról. Minek? Majd megismerjük ha rendszeresen ír, és welcome. De ha valaki még a büdös életben nem írt ide, majd megjelenik, és 4 hozzászóláson át egyből fröcsög meg sérteget, akkor részemről ne számítson kedvesebb fogadtatásra.
Képzeld el ugyanezt élőben: odajön hozzánk a Nike előtt a Széchenyi fürdőhöz, és ilyen hangnemben osztja az észt. Az a minimum hogy orrbavágom.
Nézd, a véleményem sokban egyezik az övével, és kissé zavar, ha úgy állítjátok be, hogy nincs létjogosultsága a topikon. Modjuk én már kissé belefáradtam az agresszív, meddő vitákba, ezért olyan hozzászólásokat igyekszek ilyen esetben írni, amit mindenki ért, aki akarja, és túl tud lépni rajta az, akinek nem szimpatikus.
A stílusa meg van, akinek miniszterelnöki - van, akinek nem.
A kassai maratont csak ajánlani tudom mindenkinek. Egy-két emelkedőtől eltekintve nagyon jól futható pálya, a maratoni táv 2 körös, a félmaratoni ugyanazon az útvonalon egykörös.
Frissítés 4-5 km-ként, bár az első felén csak víz, ill. izolötty van.
A szurkolás szenzációs, a legkisebb cigánygyerek is biztat, sokan a rajtlista alapján név szerint is szurkolnak a futóknak.
Szomorú vagyok. Mert nem lesz vasárnap maraton. Mert nem tudom, hogy BPB előtt 4 nappal etikus-e (a csapattársaimmal szemben) maratont futni - tudom, tudom, a tavalyi hátulról 3. helyet talán evvel sem veszélyeztetném (:>]), de mégis.
A BSI-t megértem. Ők haraptak (vagy haraptattak) magukba a legnagyobbat.
Szomorú vagyok. Mert egyre jobban elhatalmasodik bennem az az érzés, hogy ami ma ebben az országban folyik, leginkább egy cseh újhullámos szatírának lehetne a forgatókönyve. Amin mégsem lehet nevetni. És fáj. Bocsánat, nem politizálni akartam, és nem is azt tettem evvel a megjegyzéssel.
Azt nem mondhatom meg. :-) De azért választottam őt, mert bízom benne, és tudom, hogy a szeme se rebben, ha orvosi igazolást kérek a Kinizsire. :-) Szóval van gőze, hogy mivel foglalkozom.
Na, az edzőm emelt kilométerszámot írt erre a hétre, a doktor bácsi meg nullát. :-( De egy gyalogos Vasas Maratont sikerült kialkudnom a hétvégére, ha jól leszek.
Én is jelentkeznék :), jelenlegi állás szerint kb. 23-25 km-t szeretnék akkor futni, szépen lassan (esetleg gyorsan vagy közepes tempóban).
Indulási időpontnak a 9 órát javasolnám (a MAC 8-kor nyit), de ez egy olyan esemény, hogy ha valaki elkésik vagy korábban indul, akkor se zárjuk ki. :)
A frissítőállomást olyan formában képzelem, hogy mindenki egy kis zacskóban hozná magának a izolöttyöt, banánt, müzliszeletet vagy amit akar, és a "frissítők" vigyáznának a csomagokra. Nagyon sok mindent úgysem kell hozni, hoszen vízivási lehetőség több helyen is van a körön.
Csak az állomás helyét kellene még majd megbeszélni, jó lenne olyan hely, ahol a kíséről le tudnak ülni, aránylag kulturáltan tudják eltölteni azt a pár órát (esetleg a pesti oldal Margit hídhoz közeli részén valamelyik padon?).
És persze jó lenne, ha esetleg jelentkezne még egy-két kísérő a frissítőállomásra. :)
Kár, hogy elhalasztották a maratont. Készültünk egy jó kis tésztapartyra Tüdönél. Vettünk egy csomó édességet is, hogy mindenki jól fel legyen töltve szénhidráttal:))))
Szegény Pudingman most "feláldozhatja magát" kénytelen megenni a sütiket mert hát ugye 2 hét alatt "megromolhatnak" :)))
Szigeti Fun Run !!!
Jól hangzik!! Akkor én ezennel megkezdem a listát!
Táv: annyi lesz amennyi megy :-))
Kezdés miatt ha lehetne szeretnék csüt.-ig választ kapni, péntektöl már nem vagyok computer közelben.
Ha jól láttam, akkor a Coca-Cola is várhatóan csúszni fog. Ez esetben mégis el tudok menni a maratonra, mert nem kell felvigyáznom az aprónépre, amig fut az asszony.
Úgyhogy, kivi, ne húzz le még a listáról!
De ha még két hetet kell futkároznom, akkor az isten sem ment meg a PB-től! :-)
Újvidéken én is gondolkodom. A születésnapom egy maratonnal ünnepelni de szép is lenne. Már tegnap érdeklődtem felőle, mert az edzőmet meghívták, így ingyen is lehetne, mint Split. Úgy is versenyhiányom van. Lehet, hogy ott találozunk??
Eszék ügyben nem tudom ki az illetékes, viszont Újvidék ügyben jelentkeznék. Ha valakit érdekel 8-án az újvidéki maraton, egyelőre egyedül vagyok a kocsiban. Igaz, dél-magyarországi indulással tervezve, de alakítható a dolog.
Én is úgy gondoltam, hogy futok egy maratont vasárnap. Ideológiai háttér nélkül. Főleg nem a BSI ellen. Legfeljebb az erőszak ellen. Ha szerveztek egy hosszabb futást (leginkább a szigeten), könnyen lehet, hogy én is csatlakoznék. Az 1000 méter nekem nem erősségem...
Oszi! Minden tiszteletem a tiéd, adtál nekünk egy nagyon jó kis topikot, a triatlont:-) De most gondold végig ezt a helyzetet! Tegyük fel, hogy Te vagy a BSI. Rendkívüli módon szeretnéd megrendezni ezt a versenyt, hiszen ez az év legnagyobb eseménye, és egyben legnagyobb bevételi forrása, ami egy üzleti alapon működő vállalkozásnál nyugodtan mondhatuk, létkérdés. Ám a rendőrség azt mondja, nem biztosítja a rendezvényt. A törvény meg előírja, hogy rendőri biztosítás nélkül ilyen nem lehet rendezni. Mit teszel?
Ha igény van rá, én szívesen kimegyek vasárnap a Szigetre egy kempingasztallal, viszek banánt, szőlőcukrot, vizespalackokat meg izoitalos plusszt. És körönként roppant lelkesen ordítok Nektek, hogy hajrá-hajrá. (Úgyis frissítőasztali részvételre készültem a hétvégére... Sokáig edzettem rá, és szerintem most hozom a csúcsformámat. :)
Csak szóljatok, hogy kell-e ilyesmi. (Az idő szép lesz, én meg szívesen üldögélek ott.)
Ha meg lenne esetleg "váltótársam", aki vigyáz az asztalra, akkor 2-3 kör erejéig én is beállnék futni.
Szóval, kíváncsian várom, hogyan szerveződik-alakul a hétvégi funrun.
(Ha más helyszínt találtok ki, nekem az is jó... Meg a szombat is.)
Most, hogy kiderült, nem lesz október 1-én Plus maratoni, kit érdekel most vasárnap, vagy egy hét múlva, október 8-án egy 1000 méteres futóverseny, mondjuk a MAC-ban, vagy a TF-pályán? Mivel úgy nézem, az idei Futóbolondság egyelőre nem nagyon körvonalazódik, talán lehetne ez az. Vélemények?
Eszéken is van maraton nyolcadikán, ha jól tudom, de majd az illetékes mindjárt megerősít, vagy nem?
Én egyéb problémák miatt hezitáltam a Plusz miatt. Úgy volt, hogy nem lesz esélyem elmenni rá, aztán felcsillant a remény, hogy mégis. Mostanra az egyéb dolog talán meoldódni látszik, viszont arra a következtetésre jutottam, hogy ami nem akaródzik azt nem erőltetem. Egy jelnek tekintem a huzavonát a sorstól. A halasztott dátum két fontos 50 km-s túra közé esik, az elsőt nem szeretném kihagyni, mert ez lenne a harmadik indulásom, a másodikat, meg azért nem, mert egyszeri túra. Mindkettő a közelben van, a Plusz nevezési díján és az odautazás árán meg inkább veszek egy cipőt. A mostaniban több, mint 1600 km lesz a hónap végére és baromira el van vékonyodva a "belépő éle". Szóval nekem kimarad az idei Bp. maraton.
Azt hiszem Győrben fogok még az idén 42,195-t futni
Arról, hogy milyen döntés megtartani a Bp-t eredeti időben, mit is mondhatnék?
Mi magyarok tényleg nagyon messze vagyunk a demokráciától, nem tudunk vele, benne élni még, de majd biztosan megtanuljuk. Az átlagemberek a hivatalok, a kormányok, a rendfenntaró szervek, stb. képtelenek kihasználni a demokrácia előnyeit és képtelenek a benne rejlő krízis helyzetek gyors és határozott a többi embert megnyugtató kezelésére. Szóval:
Hajrá a futásért és hajrá a tanulásért, majd belejövünk:-)
Egy dolgot sajnálok, hogy e tanulási időszak felemésztheti azokat az éveket melyekről azt gondoltam, hogy esetleg a legszebbek is lehetnének:-(
meg is néztem a honlapját és nem is olyan vészes a nevezés. Tegnap már ajánlottam a munkatársamnak, bár mindketten azt gondoltuk, hogy így pár nappal előtte elég húzós a nevezési díj, de nem. És innen nincs is olyan messze. Talán sikerül őket rávenni és akkor 19-én frissen állnak bevetésre készen.
Én nem fogok egyszerre kettőt futni, az tuti. Meg aztán úgy is érzem, hogy a csapatnak is tartozom annyival, hogy a lehető legfittebben állok rendelkezésre. Szóval én nem fogok Maratont futni, az hótziher.
Amúgy egyetértek a BSI-vel. Szerintem lemondani nagy bátorság volt, nyilván ők is tisztában vannak ennek a következményeivel. De megtartani felelőtlenség lett volna...
Kassa? Az én kolléganőm is most futja az első maratonját, már szervezi is az odajutást, ő nem akar még két hetet várni. El tudom képzelni, hgoy több topikos is elmegy oda, akár együtt.
Maraton halasztás: értem és meg is értem. De azért :-(((
De hogy :-) is legyek: ma reggel elértem idei 2000. futókilométeremet, ami azt jelenti, hogy a mennyiségi cél (2000+ km 2006-ban) már biztosan teljesül.
Chino, szerintem sokkal közelebb állok a bazilassú tampódhoz, mint gondolnád. :)
Én egyébként nem szigorúan együttfutásként képzelem el ez a dolgot, hanem valahogy úgy, ahogy az YT vagy a Velencei-tó-kerülés történik. Odamegyünk, elindulunk és fut mindenki a saját tempójában. És közben süt a nap, és mindenki jól érzi magát. :)
Akár különböző irányokba is futhatunk, így változatosabbá téve a találkozásokat. :)
Ha jönnek kísérők, vagy a rövidebbet/gyorsabban futók között van olyan, aki ráér, egy frissítőasztalt is lehetne szervezni. De nem kötelező :), a szigeten egyénileg is egész jól megoldható a frissítés.
én is nagyon szomorú vagyok, hogy nem lesz maraton hétvégén. És nem is magam miatt, mert az én 21 km-em belefér két hét múlva is. De van egy munkatársam, akinek fél éve segítek a felkészülésében, hogy október 1-jén teljesítse első maratonját. Erre készül két éve, és már nyáron szeretett volna futni, de én beszéltem le róla, mert hogy 1. maratonnak csak a PLUS. Látom most milyen idegállapotban van. Kivette a szabadságát, készült rá fejben és most az egész semmit nem ér. És nem érti, hogy miért a rendőrséggel jönnek, mikor ő a Nike-n rendőrt sem látott. Aztán meg itt van a B-Bp. Mint már egyszeres maratonista akart elindulni és mivel már nem huszon éves nem elég neki 4 nap regenerálódás, főleg, hogy valószínűleg minden nap kellene futnia a B-Bp-en. És van még egy srác, aki a 2. maratonját tervezte futni hétvégén, de hogy két hét múlva fut e azt nem lehet tudni (remélem nem), mert ő is BBp-es csapattag.
Remélem találok nekik valami maratont ha nem is erre a hétvégére, de 8-ára maximum.
szvsz a BSI választhatott, vagy lefújja a maratont, vagy lefújja. a rendőrség nem vállalta az útvonal biztosítását. azt pedig nyilván a BSI nem vállalta, h ennyi futót kiereszt az utcára bizt. nélkül. és nemcsak maraton van aznap, hanem családi futófesztivál, stb.
Van egy csomó indulat a társadalomban. Egyre nagyobb, az egyik oldalon is, meg a másikon is. Az indulatnak az útvonalat biztosító rendőrök is a céltáblái. Emlékeztek, amikor az egyik verseny után egy cikk jelent meg a versenyek, az útlezárások ellen.
Most kinek hiányzik az, hogy pl. egy ingerült autós megpróbáljon keresztülhajtani a verseny útvonalán, veszélyeztetve futók testi épségét. Kinek hiányzik az, hogy a Kossuth térre esetlegesen csoportokban igyekvők fittyet hányjanak a versenyre, és keresztülgyalogoljanak rajta. Nem egyszer, nem kétszer. Vagy épp rendőri intézkedést provokáljanak ki?
Nekünk, futóknak biztosan nem.
Október 1-jén a hírek szerint nem lesz üres a tér, választások, kampánycsend ellenére sem. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy arra sincs semmi garancia, hogy október 15-én nem lesznek a téren.
hihetetlen, hogy mennyire nem látsz túl magadon, a kis önös érdekeiden, azon, hogy te aznap Maratont akarsz futni!
gondolj egy kicsit bele:
van egy verseny többszázmilliós költségvetéssel, amiből az aktuális helyzet miatt a mondjuk 20 fő szponzorból 18 azt mondja, hogy halasszuk el, vagy nem adom hozzá a pénzem.
a rendőrség azt mondja, hogy nem biztosítja a rendezvényt, csak ha elhalasztják.
ez csak 2 tényező a sok közül, ami mind a NEM felé mutat. és egyik sem a BSI-n múlik.
és gondolod, hogy a BSI nem méri fel a lehetséges károkat??
ez egy üzleti vállalkozás, ami e miatt a halasztás miatt akár tönkre is mehet.
nagyon együtt érzek mindenkivel aki sajnálja a halasztást. (én is köztük vagyok.) külön sajnálom az elsőbálozókat.
...........de biztos megérted a szervezők döntését...........
Nem, nem értem meg. Akárhogy is erőltetem kis agyamat, nem látom az okot a lefújásra. Alább egyik olvtárs írta, hogy a kampánycsend idején a lefújás különösen érthetetlen. Teljesen egyet értek vele. A BSI és aszponzorok szerintem fel sem fogják, hogy elhamarkodott döntésükkel mekkora kárt okoznak. Ezzel a maratont nem függetlenítették a politikától, hanem épphogy belekeverték. Én vasárnap reggel ott leszek a szigeten és - bár keserű szájízzel de - lefutom a maratont. Javaslom, hogy tegyük ezt minél többen. Rajtszámot hozzunk. Éljen a "Kaiser mínusz" Hackz/Oszi
Ha a coca-cola futást is megtartják, akkor az igen húzós lesz annak, aki mindkettőre nevezett. Van egy halvány érzésem, kettőre nem lesz elég emberük a rendezőknek.
Lehet, hogy túl kódolt volt a BSI sajtóközleménye de abban számomra egyértelműen az van, hogy a rendőrség nem engedélyezte a versenyt ezért az, hogy a BSI mit döntött, viszonylag szimbolikus, hisz valójában valaki más eldöntötte helyette.
A választás napjával nem az a gond, hogy "tuti balé lesz" hanem az, hogy készenlétben kell lenni minden rendőrnek mert ki tudja mi lesz.
Figyeljetek, a vita még nem fajult el, de aggasztóan kezd közeledni a felé... Szerintem most kellene abbahagyni, hogy ne legyenek sértődések meg kóros hozzászólásszám-visszaesés...
Miért nem nézitek a valós/jó oldalát a dolgoknak?! Mi mindnyájan AMATŐR futók vagyunk, akiknek ez a verseny csak egy élmény az életükben, nem megélhetési forrás. Fogjuk fel úgy, hogy éppen elfogyott a citromos Vitalade a boltból, de lesz 2 hét múlva! Na, bumm!
Sokan közülünk megfordultak a Kossuth tér környékén az elmúlt napokban, mert arra volt dolguk, demontrálni mentek..... Jó volt arra járni?! Nekem nem!!! Engem félelemmel töltött el a maszkos, gumibotos rendőrök jelenléte és végig a tavalyi maratonra gondoltam, amikor segítettem egy társunknak a maraton végén. Ott kb. 37-38 km-nél jártunk, percekig senki nem jött, tök üres volt a tér. Nem vágyom erre az élményre, hogy vasárnap a halálközeli állapotomat többezer politikailag elégedetlen között éljem meg.
A másik, hogy a Budapest Maraton egy kis verseny nemzetközi viszonylatban mérve, a maga néhány ezer fős indulói létszámával. (Vs. London, NY maraton...) A kívülállók inkább csak az útlezárásokat látják ebben. Lassan tudjuk magunkat csak elfogadtatni az átlagemberrel, lássuk be!
És még egy aspektus: Én is több versenyt szerveztem, nem kis látogatottsággal. Nagyon nagy felelősség, értsük meg a BSI döntését, aki most nem tudja, hogy melyik ujját harapja meg!
Sajnos a főszervezők és a politikusok gyakran nem állnak a helyzet magaslatán.
Néhány példa a kapkodásra, amikor döntő hibát követtek el: Demszky tornádóriadót rendelt el, ez nevetséges, "kompenzálásképpen" nem halasztotta el a tűzijátékot, ami tragikus.
Tavaly már megszakadt egy hagyomány, elmaradt a Balaton-átúszás, pedig még szeptember elején is volt szép szélcsendes idő 21-22 fokos Balatonnal, nem is egy hétvégén.
A mostani is szerencsétlen döntés, nem mernek felvállalni egy minimális kockázatot, én önkéntes rendőrök segítségével próbálnám meg orvosolni a kérdést.
Korábban írták, hogy az egyik fő probléma az egyre több külföldi vendég értesítése a lefújásról.
Bizonyos emberek, bizonyos szavakkal dobálózva (nem is értik mit mondogatnak)elvették nagyon sok ember lelki nyugalmát és nagyon sok ember szórakozását!
Múlt szerdán 27 km-t futottam és későn végeztem! 9 óra körül picit félve indultam haza a szigetről!
Valamit elvettek tőlünk, pedig mi nem vettünk el tőlük semmit!
Én csak futni szeretnék nyugodtan és senkit nem zavarva!
Én egyébként ebben a maraton lefújással kapcsolatban 1 dologgal nem vagyok kibékülve: Honnan tudják hogy 2 hét múlva nem lesznek tüntetések...? Ja!: Fletó megmondta hogy "majd megunják azt' hazamennek!"... És ha nem...? Tudom az "alternatív helyszínt" már nehezen lehetett volna kivitelezni. Én mégis amelett voksoltam volna hogy tartsák meg a versenyt a meghirdetett helyen,a meghirdetett időben! Egyébkén szerintem a BSI-nek nem sok beleszólása volt a dologba.... A rendőrök lefújták és kész. "Szolgálnak és védenek"...? De kit? Asszem egy futóversenyből is sok pénz befolyik az államkasszába és persze abból a BM-nek is jut...! Hát "dolgozzanak" meg érte! Szolgáljanak és védjenek!!!- ha kell bennünket futókat is!!! Hajrá futás és hajrá BSI!
Hát a magam nevében azt mondhatom, hogy én így is nekifutok, bár tudom: nem egészséges és a Bé-Po-Bu 3. napján --futás közben-- valószínű bánni fogom h így döntöttem. nem baj legalább az unokáknak lesz mit mesélni! ;-) H A J R Á ! ! ! Többiek? :-/
Kedves FB-k!
Ez a félévi második hozzászólásom... Lám, mit tesz egy kis politika!
Miattam tolták el a Maratont 2 héttel, rám szórhatjátok az átkaitokat a BSI helyett. Csak szeptemberben kezdtem el készülni, viszont most 3 hét alatt lenyomtam 120 kilit, miközben egész évben van összesen vagy 60km a tarsolyomban. Szóval megbeszéltem Balázzsal, hogy ő felgyújtja a TV-t, (kérdezzétek meg, hol járt hétfő éjjel!), Gabi7241-el, hogy ráijeszt a Kocsis Árpira, a Parlamentnél piknikezőket meg rádumáltam, hogy prolongálják magukat és ne vegyék át a kormány befutócsomagját, ezzel idegeljék a rendőrséget (meg a szponzorokat...). Így háromfelől biztosítottam be magam, hogy nyugodtan szétfuthassam az agyam a Szigeti Harmincason (remek volt: 2:44:02 PB), meg a Kerületi Kaptatón, ami az egyik kedvenc versenyem (44:42), és utána legyen plusz 2 nyugodtabb hetem regenerálódni.
A regenerálódás végett le kéne nyomni a kassai maratont, ha már.
Ha most vasárnap lesz a Maraton, csak 4:30-ra vállalom magam. De okt. 15-én (jelzem, az is „politikus” nap lehet) már összejöhet egy 4:05 körüli PB. Ez pedig nekem mindent megér. Csak egy kis szervezés az egész, és akkor van a verseny, amikor nekem jó. Azt gondoltam a héten: de jól jönne 2 hét csúszás, mondjuk a választások miatt, és akkor jobbat futhatnék. Pár telefon, egy molotov-koktél kölcsönbe Balázsnak, és minden OK. Vis Major, meg amit akartok. Fúj BSI! Miattuk van az egész. Ilyen link céggel én nem is futok ezentúl. Inkább magam alapítok versenyirodát, és maratonokat szervezek Koszovóba, Szomáliába, Afganisztánba, Dél-Libanonba, Irakba, Türkmenisztánba és a riói favellákba. Az én versenyeimre csak tökös csávók jöjjenek! Hulljon a férgese. A befutócsomagba golyóálló mellényt ad a szponzor, a rajtcsomagba 32 különböző nemzeti színű fejpántból lehet majd választani, külön skálával, hogy melyik színkombináció mennyire nyomja fel az agyvizét a különböző helyek lövöldözőinek. Vérdopping ajánlott. Fusd meg az idei legjobbadat rendőrök és tüntetők közé szorulva, mindjárt a könnygázgránátok alatt! Egzotikus élmények várnak rád!
Maraton (okt. 15.)
-löpe (4:05)
-ms.löpe (staféta 21km, 2:10)
-kislöpe, mégkisebblöpe (maratonka)
-Balázs (5:30 - tolószékben, nitróval)
Most nézem csak: lemaradt egy mondat a kettővel lejjebb levő hozzászólásomból... Szóval:
tessék hasonlóan visszarázódni, két hét múlva ugyanúgy jót fogunk futni! Ezt még hozzá akartam írni, szóval nem öncélú programfelsorolás akart lenni, hanem lelkesítő, mondhatni: addig is fussunk, fussunk, szaladjunk!
Petami: nem lett igazam abban, amit tegnap mondtam (msn/Béla/gyaloggalopp/faktoid). Így most futhatsz túra után! :) Vagy... :S
---
A külföldiekről... Szóval ők sem hülyék, sejthették, hogy "valami lesz"... Velünk, a tüntetőkkel, a "helyzettel" van tele a világsajtó. Szóval nem érhette őket teljesen váratlanul a hír... Gondolhatták - ahogy mi is agyaltunk a dolgon, csak mi a tűz (!) közelében voltunk. Mindenesetre elég egy nemnormális rendzavaró, hogy akár sok emberben kárt tegyen, mert idegesíti a sok futó. Egyetértek a BSI-vel, még ha nem is örülök neki...
Mert bizonyos, hogy lesznek emberek az utcán, maximum egy hétvégére felfüggesztik a pártpolitikát, ha sikerül nekik. De hogy lesznek, az hétszentség. Mi meg majd leszünk két hét múlva, na és? :)
Ethka, látom, egymásra találtunk a vasárnapi rohangászással kapcsolatban (gyaloggalopp vagyok a futófórumról); azt hiszem, helyes, ha ellepjük a Szigetet (vagy más helyszínt) vasárnap - alternatív programnak pedig az SK által hirdetett TT is jó, ha már úgyis edzésben akar mindenki maradni.
Mint már Rókalaciéknak ott is megírtam: én is beleéltem magamat a pihenőhétbe, s kellett egy kicsi, míg gyorsan visszahangolódtam. De megvagyok, kész vagyok, holnap futok a Szigeten 3 darab 20 perc alatti 5 kilométerest, szerdán szintén ott egy közepes 15 kilit, csütörtökön (hol máshol?) 3-szor 3 kilométert húdenagyongyorsan, pénteken egy közepes fartleket nyomok Miskolc szűk utcáin, szombat pihi, majd vasárnap bepróbálkozom egy 2 óra körüli 30 kilométerre.
Egyedül a BéPoBu-sokat sajnálom egy kicsit, már aki mindenképp marathont akart futni... Bizony így a két esemény erősen üti egymást - bár ki tudja? Lőw Andris is a "mindent bele" edzés híve... Lám, mit csinált már megint! :)
valóban. az időjárásra hozott pld, ebben az esetben nem jó. de akadt már olyan, h hogy a pol. helyzet miatt egy bizonyos országban nem engedtek be egy bizonyos városba. lehetett hőbörögni vagy megérteni, ha oda megyek esélyem van rá, h s...be lőnek. tudom, erre most kicsi az esély, de biztos megérted a szervezők döntését.
Nem is gondolta senki, hogy a futók ártanának valakinek. Inkább egy esetleges tüntető tömeg árthatna a futóknak, a futásnak. De ha ilyen nem lenne, akkor is ott van amit Balázs írt, az is elég indok sztem.
Én is szerettem volna futni, de szerintem jó döntött a rendőrség és a BSI. Mondom mindezt úgy, hogy én is erre a hétvégére "hegyeztem ki" (hehehe, ez viccesen hangzik velem kapcsolatban) a formámat.
Ez a verseny kb. 6-8ezer ember szórakozása lett volna, és ennél vannak sokkalta fontosabb dolgok és indokok is.
Pár évvel ezelőtt Monaccoban a maratont elhalsztották, mert az esőzések miatt sár dőlt az útra. Kiutazott rengeteg ember, magyarok busszal, mások más járművel. Szállásuk lefoglalva, szabijuk kivéve, maratonra időzítették a formájukat. A körülmények miatt tartottak egy 10kilométeres versenyt a maraton helyett. Én nem voltam akkor ott, de mesélték az ismerőseim, hogy nagyon jó hangulat volt.
Egy másik amikor azt hiszem Canadában (vagy USA) nem indítottak egy Ironman versenyt az időjárás miatt, azaz az úszás része maradt el a hullámok és a hideg maitt.
Egyik este szétvertik több száz emberedet de nincs mit tenni, a buli folytatódik. Előkaparod az összes még mozdítható vidéki embert és őket is csatasorba állítod. Dolgoznak éjjel, dolgoznak nappal. Fáradtak, idegesek de dolgoznak. Van aki a sátorban, kemping ágyon tud csak szunyókálni egy egy órát. Nyugi van de tudod, hogy bámikor történhet valami és közben egy választásra készülsz, ahol tudod, hogy hiába hulla fáradt minden embered, szükség lesz rájuk mert ez az ország talán legfontosabb intézménye.
És akkor jön egy fickó, hogy kell neki ötven rendőr mert futkározni akarnak.
Azért az érdekelne, hogy október 15-éig mitől fog a helyzet gyökeresen megváltozni, amitől egyszerre biztonságossá válik az, ami két héttel korábban még nem az.
130 csapat esetén az érintettek száma cca 650 fő + az egyéni indulók. Mindösszesen kb 700 ember, az amatőr futók "krémje". Ezek 99%-a nem fogja tudni vállani a későbbi időpontot. Arról nem is beszélve, hogy sokunknak ez a verseny kulcsfontosságú lett volna a felkészülésben. :-(
Minden tiszteletem a Monspart Saroltáé, ám akik a BBp-n indulnak, aligha fognak előtte egy héttel maratont futni. Én biztosan nem. Ez a "fő a futók biztonsága" szerintem egy nagy marhaság, amit a felelősségtől való menekülés szült. Ennyi erővel be lehetne zárni a metrót, mert ott is tömeg van. Ezzel a halasztással ezt a versenyt leírták pár évre. BÉKE PORAIRA. Hackz/Oszi
Nem mérget vettem, hanem repjegyet :-) Alapvetően turizmusról van szó, futva városnézés. Szerintem nem sok esély van, hogy lemondják, nem hiszem, hogy egy hangosabb szóra összeijednék magukat, mint itt nálunk. Jártam pár évig a mostani garázdákkal (pontosabban elődeikkel, és persze megfelelő távolságot tartva) meccsekre az országban, és mindig utólag olvastam az újságban, hogy mekkora balhé volt. (Mondjuk Diósgyőrben egyszer én is jobbnak láttam résztávozni kicsit :-)) Szerintem pár poénnal (pl. "monnyon le!" feliratú pólók) még fergeteges biztatást is kaphatnánk a "veszélyes" környékeken. Persze csak azoktól, akik éppen nem alszanak az esetleges éjszakai műsorok között... No mindegy, nem akarok belemenni a dologba, csak ha már felemlegetted, nem tudtam megállni.
Igen, csak nem találtam magamnak kísérőt és ilyen rafkós módra gondoltam. :o) Mit szólsz hozzá?!
Más! Őszintén szólva nem örülök, hogy bejött a néhány napja ide is beírt aggodalmam és elhalasztják a Budapest Maratont. :o( Persze így esély nyílik az indulásra, akár. :o)
Mozgásaddikt sporttársaknak egy túraajánlat vasárnapra, legalább a nevében hasonlít: Vasas Maraton(41,2 km) Elég nagy része futható is, a kő-hegyi emelkedő meg a végén a Pilismarót-Dobogókő szakasz kissé szigorú, de van, akit ez sem hat meg. :-) Van 25-ös táv is.
azért az isztambuli maratonra se vegyél mérget. A törököknél még rosszabb a helyzet, mint nálunk, robbantgatnak mindenfelé. Én, ha tehetném sem mennék mostanság oda futni. Pontosan egy maraton a nagy tömeggel kitünő célpont lehet egy fanatikus barom részére! :-((
Tulajdonképpen megértem a BSI döntését. Remélem ők is megértik az enyémet. Majd megnézem, mikor lehet nevezni a 2008-as Nike-ra.
Ma eldöcögtem a szomszéd városkába az isztambuli repjegyért. Kb. hatpercesben jól bírta a lábam a hegyi kiképzést is. Bízom benne, hogy rendszeressé téve a kocogást, menni fog 3:30-on belül a maraton Újvidéken, 8-án.
Ebben az esetben viszont sajnos nem tudok menni frissíteni. Sajnálom, mert szívesen vettem volna részt ilyen formán egy olyan rendezvényen, amelyen nem futok, mégis hasznosat tehettem volna. Meg persze jó lett volna látni a futótársakat futni, bíztatni őket picit ott, a végén... De azon a hétvégén én magam is maratont futok.
Úgyhogy kérem magamat lehúzni a frissítő-listáról :-(
Végzett turisztikai közgazdaként a végletekig lesújt a hír, viszont meg tudom érteni a BSI-t. Kellemetlen nekik tartani a hátukat az emberi hülyeség következményeiért...
A pesti maraton imázsán egy szakadék mélységű kráter esett nemzetközi színtéren.
Btw, mit tesznek, ha két hét múlva is hőbörög, akinek hőböröghetnékje van?
LN
P.S.
Ez nem az a helyzet, amikor jót mosolygok azon, hogy úgyis Kassára megyek futni.
Monspart Saci: “Forma” már van, lesz két hét múlva is!
Előfordult már nagy menőkkel is, hogy a világversenyt egy vagy két héttel elhalasztották. Semmi pánik, a csúcsforma tartható egy-három hétig hosszabb táv esetén elég könnyen. Az első maratonisoknak és az újra kezdőknek a plusz két hét még nyereség is lehet célbafutáskor vagy célbaéréskor. Talán “fejben” nehezebb az átállás.
Ez a két hét csúszás biztosíthat:
egy tökéletes futó-időjárást október közepén a versenyzőnek,
ügyes edzésterv módosítással egy elnyújtott csúcsformát,
a kevésbé felkészültnek még két hét edzés lehetőséget,
az izgulósabbnak pár marék “zabszemmel” többet.
Ez a többlet két hét az első maratonra készülőnek a várakozás, az újabb edzéssorozat, a lelki készülődés fejben még egy új, a tankönyvekben sem szereplő kihívás. De érdekes és rendkívüli kihívás.
Mint a mai, globalizált világ majd minden perce.
A módosítás egyéni, a saját edzésterv alapján. A maratonra készülő futó – kivéve a 3 óra 30 percen belül tudókat – gyorsasági-állóképessége vagy állóképessége nem romlik, sőt javul a többlet idő kapcsán. Fontos a pozitív átállás.
Természetesen egyes esetekben a már régen tervezett, október első felére eső és időpontot cserélhetetlen, személyes program zavarhatja a felkészülést vagy az új versenyidőpontot.
Ugyanis épp DieMmel telefonoztam, és meg akartam nézni, hogy holnap is zárva tart-e a nevezési iroda, így az elsők között láttam meg a kiírást. :-))) De arra nem jöttem rá, hogy melyik S felesleges. :-)
Elhalasztjuk a Plus Budapest Nemzetközi Maratont - elsődleges a futók biztonsága
A magyar fővárosban zajló események miatt és a hatóságok tanácsára a BSI úgy határozott, hogy elhalasztja a 2006. október 1-jei rendezvényt. Az esemény tervezett új időpontja 2006. október 15. A hatóságokkal zajló egyeztetések után a döntés a hét második felében várható.
Kocsis Árpád, a Budapest Maraton versenyigazgatója (BSI): "Nagyon sajnáljuk, hogy a legnagyobb hazai szabadidős sporteseményt el kell halasztani. Ha azonban a magyar államelnök és más közjogi méltóságok is megfontolásra ajánlják a tömegrendezvények elhalasztását, illetve a főváros és a BRFK illetékesei sem látják garantálhatónak a futók és a nézők teljes biztonságát, akkor mi sem dönthetünk másképp. A sportolóink és a látogatók (kb. 200 000 fő) iránt érzett aggodalmunk elsőbbséget élvez. Nagyon megértem a futók csalódottságát, akik intenzíven edzettek és örömmel várták a rendezvényt. Éppen ilyen csalódottak természetesen a szervezésben résztvevők is, akik hónapokon keresztül dolgoztak az előkészületeken, akik maguk is ki akarták venni a részüket a sikeres rendezésből. Ezért arra törekszünk, hogy ne szakadjon meg a Budapest Maraton 20 éves hagyománya és október 15-én sok ezer futó teljesíthesse a távokat!"
Eszényi Péter, a Plus Magyarország ügyvezetője kiegészítésül hozzátette: "Mi a szervezők döntését teljes egészében felvállaljuk. Számunkra is az összes résztvevő biztonsága áll az első helyen. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, mint a Plus Budapest Nemzetközi Maraton főszponzora, mivel ez a verseny Magyarország kiemelkedő sporteseményévé nőtte ki magát. Nagyon örülnénk, ha új időpontban a rendezvényre sor kerülhetne."
A Plus Budapest Maraton új, aktuális információi honlapunkon folyamatosan nyomon követhetők, továbbá rendelkezésre áll a 20/965-1966 információs telefonszám is.
Igen, és erre mondtam, hogy ez még csak egy kis része az ország bruttó erkölcsi és anyagi kárának. És ez az egész még midig csak egy egészen apró ízelítő ahhoz képest, amit a szüleink meg a nagyszüleink generációja kapott a történelemtől. Még nincs okunk sírni...
Sokszor beszéltünk már a BSI-ről. Kaptak tőlünk hideget és meleget az évek során. Tőlem személyesen is. Elmondtuk őket mindennek azért mert vállalkozás és nyereséget akarnak termelni. Arról persze kevés szó esett, hogy a nyereségért mit is kell tenni. Kockázatot vállali, pénzt befektetni úgy, hogy nem is tudhatod megtérül e a pénzed.
Sose mondta senki, hogy basszus, ez a befektető mekkora rizikót bevállal, kiad milliókat előre és azt se tudja a végén, hogy meg tudja e tartani a versenyt. Állnak a dobozban az érmek, a pólók, engedélyek megkérve stb.
Gondoljatok erre az évre. A Vivicitta belefutott egy választásba aztán az új rendezés egy árvízbe, ami miatt át kellett rakni a Ligetbe. (És ugye akkor is kaptak azért, hogy miért kellett elvinni, mert ez már nem "az" a Vivicitta...) Aztán itt a maraton, ami egy nagyon komoly belpolitikai zűrbe futott bele. És itt most egy több tízmilliós, ki tudja, talán száz milliós költségvetésű versenyről van szó, egy cég évének a legnagyobb eseményéről. Ezernyi dolog le van szervezve, ki van fizetve. Aztán jön egy balhé, és hirtelen veszélybe kerül minden.
Lehet most is rohadt BSI-zni. Persze. Elvégre felborul a maratoni edzéstervünk és az elég rossz dolog. De talán néha eszünkbe jut, hogy ennél nagyobb a tét. Emberek életének a munkája, sok család megélhetése, egy verseny húsz éves hagyománnyal...
Hát nem tudom ez mennyire egyéni szoc probléma. Azt gondolom, hogy ez egy nemzeti probléma, sőt picit nemzeti tragédika is. Persze lehet megint ujjal mutogatni...
Szerintem Kocsis Árpinak el kellene fogadnia a Kossuth tériek petícióját és kérni, hogy engedélyezzék a rendezvény eredeti időpontban történő megtartását.
Ez azért furcsa (mármint nem az, hogy láttátok az angol honlapon, ezt természetesen elhiszem), mert a futaneten egyelőre még nincs fönn, hogy holnap is zárva lenne az iroda... Márpedig holnaptól megindul a rajtszámfölvevők áradata (eredetileg nekem is holnap állt szándékomban bemenni).
Mert, ugye, odamegy az átlagosan tájékozatlan futó a város másik végéről, és ha közlik vele, hogy fölöslegesen aszalódott a metrón, akkor kicsikét mérges lesz, és azt hiszem, joggal.
No mindegy, csak kicsit hihetetlen számomra, hogy szerdáig el lehet halasztani a döntést... De végül is, ebben az országban semmi sem lehetetlen. :)
Na, kivi hozzászólása mellett állva az enyém iskolapéldája annak, hogy aki tíz mondatban mondja el azt, amit háromban is lehetne, az egyéb disznóságokra is képes... :))
Már az "őskorban" felvetődött, hogy épp a maraton napjára írták ki az önkormányzati választásokat, ugye, ebből nem lesz probléma... Akkor persze a válasz az értelemre apellálva egyértelmű "nem" volt, hiszen az ember reggel vagy este leadja a szavazatát, közben fut egy jóízűt. :)
Aztán jött, ami jött, és szerintem első lépésben a külföldi nevezők egy része hőkölt vissza, majd a tömegrendezvény jelleg és a Kossuth tér mint útvonal okozott -feloldhatatlan?- problémát a szervezők és az együttműködő-engedélyező hatóságok előkészítő munkája során.
Bár a választás napján elvileg nem lehetne gyűlés, politikai rendezvény, azért sokan nem hiszik, hogy egy csapásra "szabad" lesz a maraton útvonala. További elgondolkoztató tény, hogy mekkora tömeget is jelent a Futás napja rendezvény, illetve minden esetleges eseményre van-e megfelelő válasza a szervezőknek: milyen forgatókönyvvel kell, lehet, illetve érdemes nekivágni... van-e annyi gátló tényező, illetve egy időpont-változtatás vajon elvesz-e a rizikófaktorokból annyit, hogy érdemes legyen új versenyt szervezni? Egyáltalán, mennyire a BSI kezében vannak a kártyák, mennyire mehet el a hatóságokkal való egyeztetésben?
A BSI indirekt módon adta tudtára az érdeklődő, szolgáltatást igénybe venni igyekvő ügyfeleinek, hogy valami megváltozott: befagyasztotta a nevezés minden formáját, illetve ma zárva tartja az irodáját. A magyar nyelvű honlapon ez utóbbi tény olvasható. A www.budapestmarathon.com lapján egyesek olvastak a versenyszervezés aktuális problémáiról, esetleges új időpontról is, de ez már nincs kint az oldalon (én pl. tegnap nem láttam).
A futók között is közbeszéd tárgya lett a maraton, érthetően.
A BSI ma zárva, az online nevezést csütörtök óta felfüggesztették. Az angol oldalra kikerült, majd lekerült egy hír, miszerint lehetséges a 2 héttel történő elhalasztás.
"a verseny két heti eltolása edzésmetodikai problémákat vethet fel"
Én is pont azon gondolkodtam, hogy ha tudnám, hogy egy héttel később lesz a verseny, holnap kimennék hosszút futni. Pláne, ha két héttel később. Azért holnap lenne az ideális, mert szerda-csütörtökre esősebb időt mondanak...
Tudom, hogy ez kicsinyes probléma az egészhez képest, de akkor is. :)
Olyan jó lenne, ha végre megjelenne a hír, hogy meg lesz tartva a maraton...
Bocsássatok meg, az elmúlt napokban nem igazán voltam gép előtt, de én most sehol nem látok ilyen infót, hogy a Maraton elmaradhat... Olvastátok valahol? Vagy nyilatkozta valaki? Vagy honnan jött ez a (rém)hír? Holnap mennék nevezni...
Hétvégén alkalmam nyílott futni egy jóízűt. Munkahelyi kirándulás záróakkordjaként kocogtam át a lajosmizsei Gerébi kúriából Nagykőrös központjába. kocsival mértem le utólag a távot, 25 km, a frissítések nélküli nettó tempóm 6:00/km. Futás közben nem volt semmi gondom, mindenestre a pulzusom a tempóhoz mérten 5-10-zel magasabbnak tűnt az elvárhatónál. Előző este monnyuk nem voltam szomjas, és még délelőtt is rádolgoztam picinyt (ugyi, kutyaharapást szőrével...). Aztán este 8 körül, már jó 3 órával a futás után elkezdett rázni a hideg, igen gyengécske voltam...
mindenesetre maga a futás jól esett, az első 2-3 km talán túl gyors volt, de aztán beálltam egy nagyjából egyenletes tempóra. Jó meleg volt, de még éppen elviselhető. Tulajdonképpen szeretem az alföldi terepeket is, egész változatos bír lenni. Tanyák, kutyusok (némelyik vau-vau, némelyik grrrrrrrrgrrrrr), erdők, nagy legelők, magyarfajta nagybarmok stb.
Nem tudom, jót tettem-e az (esetleges) hétvégi maratonomnak, de kár lett volna kihagyni. A maratont meg semmiképpen sem. Sem szeretném kihagyni. Nemá......
Papamacival épp azon filózunk, hogy a maratonisták egy (persze jóval kisebb) részének a verseny két heti eltolása edzésmetodikai problémákat vethet fel, azaz magyarul erre a hétre hegyezték ki a formájukat, nincs már hosszú futás, mostanra tervezték a lazulást stb. stb. A lelki rákészülésről nem beszélve.
Ehhez szerintem nem kell 3 óra alattinak lenni, olvastam már 4 órás maratonistát is más fórumon ilyen problémákkal gyötrődni.
Alapvetően igaz lehet, hogy a BSI-nek érdeke a megtartás, nem szeretne csúsztatást, csakhogy van-e partneri hajlandóság erre a hatóságoknál?
A külföldiek egy jó részéről már így is, úgy is le kell mondani, hiszen vagy eleve visszamondták az első hírekre a versenyt, vagy a holnap(?) bejelentendő időpontcsúsztatás miatt fogják megtenni, mondván, nem tudják elcserélni a szállást, repjegyet stb.
A hazai futók nagyobbik részének valószínűleg nem okozhat gondot az időpont váltás, de a Bécs-Bp. túlzott közelsége a jó értelemben vett kemény magot esetleg távol tarthatja.
Már nincs optimális döntés, csak a minél kevesebb veszteség elve mentén lehet lavírozni... :(
Az is kérdés, mi számít veszteségnek anyagi, erkölcsi értelemben, mi a már most is látható rövid távú kár, és mi a lappangó, hosszabb kifutású veszteség.
Nekem nagyon, október végéig kell odaérni a levélnek! Kezd visszajönni a reményem ismét! Holnap elutazom és nem tudok e-mail-t nézni csak hétfőn. Tudunk találkozni a jövő héten?!
Kattintsatok ennek a futóversenynek a honlapjára, és ott az Útvonal mellett a mozi linkre. :-))) Ilyen aranyosat kiírásban még nem láttam, lejátssza az útvonalat. (A lágymányosi campus körül.)
Ez nekem is érdekes lenne, hogy mikor lesz. Ha netán elmaradna most hétvégén, és egy hét múlva lenne, akkor pont ráérnénk és elindulhatnánk, persze, edzésként. Ezt beszélgettük Gaandival... :).
Szerintem meg rengeteg potenciális maratonista van a Kossuth téren, akikarra várnak, hogy hívjuk őket. Csak egy jó "agitátor" kell a BSI-től és megoldódik minden probléma.
Gulyás és sör helyett cipőt és pólót kell osztogatni. Jó lehet engedményt adni, nekik rövidebb lehet a táv.
A futanetes fórumban elhangzott egy hihetőnek tűnő vélemény erre nézve: nem mondhatják, hogy esetleg elmarad a rendezvény, mert attól kezdve nem számít vis maiornak -- hiszen számíthattak rá. És ez tovább nehezítené a helyzetüket.
Nem tudom, így van-e, de más érthető okot nem látok rá.
Nem irigyellek, Gabi! :) Gondolom, valamivel többet tudsz nálunk, de nem szólhatsz, csak olvashatod ezt a találgatásokon és pletykákon alapuló polémiát... Azért jó, hogyha egyértelmű hülyeségeket beszélünk, azt cáfolod. :)
A számadatoknak utánanéztem, és Neked van igazad. A rendőrséget egy kicsit védeném: nekik úgy kell ez a futóverseny, mint púp a hátukra. Magyarul az az érdekük, hogy ne legyen futóverseny. Ez a kérdés persze nyugodtabb időkben nem jön elő, de most furcsa helyzet állt elő.
Tavaly és tavalyelőtt 15 ezer induló volt a futóversenyeken (pedig tavaly nem is volt jó idő). Csak a maratoni távon van kb. 3000 egyéni induló (és ezen felül a váltók).
A futáshoz kapcsolódik egy csomó egyéb rendezvény, árusítóhelyek, lacikonyha, koncertek stb. Az egész banzájon tavaly közel százezren vettek részt (jó időben lehet, hogy e fölött lett volna a létszám).
Én is arra szavaznék, hogy tartásk meg, könnyen lehet, hogy egy-két héttel később is ugyanez lesz a politikai helyzet (a választás eredménye szerintem csak élezni fogja a problémát).
A döntés azonban valószínűleg a rendőrség kezében van, és én attól tartok, nekik a legegyszerűbb (és leggyávább) megoldás nemet mondani.
Reggel a János-hegyen futottam, csöndes erdőben, a lombok között átszűrődött a reggeli napfény. Arról álmodoztam, hogy a maratonra nevezett külföldi és magyar futóknak (akik már kifizették a nevezést, a szállást, esetleg a repülőjegyet), kellene egy nagy örömfutást rendezni a Budai-hegyekben. Modjuk végigzúzni a Meteor Maraton útvonalát, vagy ilyesmi. Szerintem ez volna életük legemlékezetesebb maratonja... Persze, tudom, nincs már idő megszervezni, csak jó volt elképzelni...
Ha jól emlékszem, a Bp. Maratonon általában 5000 ember fut valamilyen távon, így kísérőkkel és rendezőkkel együtt is vastagon 10000 alatti létszám várható. Szerintem.
Nagyon abszurd lenne, ha nem lehetne egy sport jellegű, teljesen politikamentes és békés rendezvényt megtartani. Szombat este a Kossuth téren hasonló nagyságrendű tömeg volt, pedig az enyhén szólva politikai színezetű redezvény volt.
Mindenesetre nem szeretnék most Kocsis Árpád bőrében lenni. Ha elhalasztja, nagyot bukhat, anyagilag és persze hírnév szempontjából a Budapest Maraton. Ha megtartja, és bármi baj történik, őt teszik felelőssé.
Ne halasszák el! Ki tudja, jobb lesz-e a helyzet 2 hét múlva?
Esetleg valaki nem megy mostanában LONDON-ba, aki elvinne nekem egy levelet és beledobna ott egy postaládába?! (A levélben nem bomba lenne, hanem a jövő évi nevezésem a maratonra.)
Valószínűleg tényleg a rendőrségen áll vagy bukik a dolog, a magyar rendőrség vezetői pedig -- nyilaktozataik alapján -- totál hisztérikusak a napokban. Márpedig nekik kellene biztosítani a rendezvényt, és gondolom, az engedélyükre is szükség van.
Nyilván nemcsak a futóversenyekről van szó, hanem a hozzá kapcsolódó "fesztiválról", amelyen sok tízezren vesznek részt. Jó időben lehet százezer ember is (márpedig igencsak jó időt mondanak a hétvégére). Ez, "sajnos", egy nagyon nagy rendezvény.
Lehet, hogy csak belemagyarázás, lehet, hogy rémeket látok, de mindenesetre a BSI-honlap nyitóoldaláról már levették a Plus maraton reklámját...
A külföldiek örülni fognak ennek... Repülőjegy ugrik, rossz esetben a szállásdíjat is meg kell fizetni újra... Az egyéb, egyéni szoc. problémákról nem is beszélve...
Köszi a tanácsokat! Igen, valószínűleg menne (másnak is megy) a maraton kevesebb kiliből is, viszont, ahogy már több alkalommal írtam, nekem a futás elsődlegesen arra kell, hogy ne hízzak vissza. Ehhez pedig kellenek a kilik, pláne az olyan stresszes időszakban, amilyenben most vagyok. Tudnillik, ha ideges vagyok, sajnos zabálok ezerrel... És nagyon nem akarok visszahízni...
A maraton PB szinte lehetetlenség, szerintem közelébe sem tudok kerülni az áprilisi linzi eredménynek (3:07:57); ha 3:15 meglenne, az már nagy boldogság lenne :-))
Megakptam a csütörtöki verseny kiírását! Tehát ELTE 5 km-s verseny csütörtök délután négykor, kifejezetten a futóbolondoknak küldte a meghívót Horváth Ákos. :-) Mivel a nevdíjaknál van olyan kategória, hogy nem ELTE-s, ebből gondolom, hogy nyílt a dolog.
Versenykiírás: http://ludens.elte.hu/~akos/ttksport/index.html (kattintsatok felül a plakátra is) A pályát egy diplomás fizikus mérte ki, aki nagyon büszke rá, hogy pontosan 5 km lesz. :-)
Akkor ez az edzés nem tekinthető építő jellegűnek, inkább leépítőnek:-(.
Csak jószándékkal jegyzem meg, szerintem felesleges minden áron ragaszkodni a kítűzött célhoz, a havi km gyűjtésre gondolva. Egy maraton lefutásához tök fölösleges havi 400 km-t futni, persze nem tudom, mik az időterveid, de bármi is lehet, akkor is felesleges. Neked már nem attól kell félni, hogy meg lesz -e a maraton, vagy sem, hiszen bizonyítottad többször is, hogy sikerül lefutnod. Amennyiben meg az időerdeményen szeretnél javítani inkább fuss 10x800-t, vagy 10xezreket, persze lehet, hogy ezt is egy-két héttel korábban jobb lett volna megtenni!?
Az hogy elkapott egy nyavaja lehet a legyengülés, túledzetség jele is.
Kérlek vedd úgy, hogy csak jószándékkal írom ezeket, nem akarok beleszólni a dolgaidba.
A Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) szeptember 23-24-én rendezte a 24 órás Európa-bajnokságot, Veronában.
Magyarországot 2 ultrafutó képviselte, a hölgyeknél Bérces Edit, míg a férfiaknál Lőw András állt rajthoz. Bérces Edit az elmúlt 2 évben kissé gyengélkedett, ezért utolsó pillanatig nem volt biztos az indulása nem megfelelő forma miatt, azonban végül rajthoz állt, és a korábbi évekre alaposan rácáfolva harmadik helyen végzett a nők mezőnyében 211,22 kilométeres eredménnyel. Lőw András 150,73 kilométerrel a 17. lett.
Az egész augusztus 23-án kezdődött, amikor valaki feltette a Futanetre a versenykiírás linkjét. Jöttek a ha-k: ha megyünk a Nike-ra, ha végigcsináljuk, ha minden oké lesz. Aztán jött a Nike: mentünk, végigcsináltuk, nem volt oké. A versenyt követő kedd reggel mondtam ki először: mi lenne, ha...? Kisördög súgta: miért ne? Kisangyal súgta: nem kéne. Szerda reggel elküldtem a nevezést (kisördög vs. kisangyal 1:0). A verseny előtti hétvégén be voltam kattanva, nagyon vártam a 23-át. Aztán a verseny hetében már csak vártam. Mindenképpen szépíteni szerettem volna a Nike-t (még akkor is, ha a 2 verseny össze sem hasonlítható egymással), a lelkemnek kellett. A rajt a kiírt időpontban, szinte hajszálpontosan volt. Nem voltunk sokan, a 21 km-en azt hiszem 23-as volt a legmagasabb rajtszám. Indult 2 tanzániai és 1 kenyai futó is, 1 10 km-en, 2 21-en. 2,5 km-nél volt az 5 km-esek fordítója váratlan frissítőponttal. Ám legyen, mivel biztos voltam benne, hogy elfutom az elejét. A felénk nyújtott pohárban sárga lé volt. Szénsavas narancs. Eszembe jutott Baloo és a kóla esete. Ráálltam 1 10 km-es versenyzőre. Aztán 4 km után "na nehogy már nem előzöd meg őket a fordító előtt" - rágta a fülem kisördög. Megelőztem (kisördög vs. kisangyal 2:0). 5 km-nél frissítő: víz, alma. Bajcsán futottunk keresztül, amikor egy helyi futót lehagytam. 2-3 m lehetett közöttünk, amikor találkoztunk 2 szurkolóval. A fülemben szóló zene mellett hallottam, megkérdezik a pasitól, miért nem előz le? "Megvárom, amíg elfárad." (A célbaérkezés után még ott voltam pár percet, de nem láttam.) 9-nél kisördög ismét jelentkezett, mondván "futótávolságon" belül egy versenyző. Kisangyal óvva intett. Végül a fordítónál előztem meg (kisördög vs. kisangyal 2:1). 13 km-nél ey bajcsai férfi mindenkit megkínált vízzel. Finom kúti víz volt. 16-nál jókor jött a frissítőpont, mert akkor már éreztem, hogy lassulok. Banán, víz. 17 km-nél Sashaval énekeltem hangosan, hogy "This is my time..." 19-nél kisördög folyamatosan szekált, hogy tán picit futni is kéne, nem csak úgy tenni, mintha. Kisangyal élénken tiltakozott. Ezen jól elvitatkoztak egy darabon. 19,5-nél almát ettem és vizet ittam. Ezalatt kisangyal fenéken billentette kisördögöt, aki duzzogva félrevonult (kisördög vs. kisangyal 2:2). Ezek után kisangyal folyamatosan duruzsolt, hogy most már biztos a dolog, még ha majd' 7 percet is szöszmötölök el. Azért annyi nem kellett. A célba fáradtam, de emlékeim szerint mosolyogva értem, kisangyal megveregette a vállam (kisördög vs. kisangyal 2:3). Összegezve: a cél (2 órán belül teljesíteni) teljesítve. A titkos cél (1:55 alatt beérni) teljesítve. Végeredmény 1:53:20. A szervezés jó volt (bár az eredményhirdetésen volt némi gikszer). A km-ek végig kitáblázva, jó frissítés, lelkes szervezés.
Ui: 2005. szeptember 25-én tettem meg első bátortalan, de lelkes futólépéseimet.
Hagyjatok már békén! Valami tér volt ott, és minden epszilonhoz létezik olyan delta, hogy én a delta sugarú közelében voltam! Különben meg örültem, ha azt kitalálom, merre forduljak és hogy vegyek levegőt! :-)))
Ezt írja a MNO sportriportere: A rekordot egyébként a kenyai Paul Tergat tartja, aki 2 óra 4 perc 55 másodperc alatt teljesítette a mintegy 40 kilométeres távot. Nem rossz. Egyébként Sváby meg jól megfingatta O.V.-t. Éljenek a szakmailag jól felkészült sportujságírók!
Szintén Trapp-nap :) Pécsre jártam fősulira, majdnem öt évet még utána is ott laktam, így a pécsi versenyek számomra a nosztalgia jegyében telnek, ha időnként eljutok oda. (Szívem egyik csücske. :) Egyből régi ismerőssel futottunk össze a nevezési lap kitöltésénél, láttam jópár ismerős tájfutó arcot is (a nevekkel sok esetben bajban vagyok, de valószínűleg ők már meg se ismernek engem). A nevezésnél rákérdeztek, biztosan 3 körre akarok-e nevezni. Elsőre azt hittem, nem nézik ki belőlem (fő az önbizalom:), aztán kiderült, csak a biztonság kedvéért kérdik- 3km vagy 3 kör nem mindegy, előttem volt a tévedésre példa. Már bántam, hogy szóvá tettem, megpróbáltam menteni a helyzetet. Kis várakozás, majd elindulunk. Hagyom a gyorsakat elfutni -szokás szerint-, megpróbálok egy kényelmes iramot belőni felfelé, és megyek. Közben néhány sétálgató lányt kerülgetni kell, de ők úgyis csak 1 kört mennek. Lefelé már kicsit jobban megyek, megelőzök néhány futót is. Aztán megint egy kis felfelé emelkedő, a sétálóutcában meg az iSTVán által emlegetett performansz (én nem tudtam volna, milyen szóval írjam le a dolgot :)- itt zavarban voltam, de olyan hirtelen jött, hogy csak keresztülfutottam köztük én is. Gondoltam, második körben majd kikerülöm őket, de igazából nem lehetett... Az 1. kör 18:40 körüli lett, 6 perceshez közel (3.1km-nek mondták). Ejha, gondoltam, jó lesz visszafogni a tempót, maraton előtt ne száguldozzak már.. A 2. kör elején a kanyarban még láttam valakit előttem, aztán már senkit, amíg le nem köröztek. Kb. 11-en, ebből 1 nő. Sajnáltam az első futót, hogy a motor mögöt kell mennie, rossz volt a levegő, amíg a közelemben voltak. (Persze nem sokáig. :) Mindenkinek odaszóltam, hogy "hajrá!", de csak egyszer kaptam választ. A többiek nagyon siettek... :) A 2. kör se lett igazán lassabb az elsőnél, 18:50 körül. (A mérést elbénáztam, sose jókor nyomtam meg a gombot, ráadásul a 2. kör után leállítottam a stoppert és eltelt kis idő, mire rájöttem és új részidőt kezdtem..) Már ez is elég nyugodt kör volt, de a 3. volt a csúcs! Nézegettem hátra a forduló után, előttem azt hiszem nem volt már senki látótávolságban, és mögöttem se jöttek. Szép lassan mentem, mígnem a motoros kísérő megjelent, és megkérdezte, az utolsó körömet futom-e. Ja-ja. :) Kiderült, utánam már nincs senki, így végigkísért a körön- szerencsére mögöttem jött. Nem volt mit tenni, ha már motoros kísérője van az embernek (ráadásul egy helyes fiatalember:), hát nem lehet totyorogni, megint belehúztam. Így a kezdeti lassúság ellenére megint 18:50 körüli kört produkáltam. És utolsó lettem, ezzel régi álmom teljesült! (Vagyis inkább 'kényszerképzetem' vált valóra, eljött az igazság pillanata! ;) Így összesen kb. 57 perc lett a 9.x km. Jólesett. :))
Futóbolond frissítőpont - Alkotmány utca, 36,8 km-nél - WC van - Ha nem vagyunk elegen, akkor feltöltik a létszámot - Az állomásfőnököt a BSI adja
A munka: első és legfontosabb, hogy kőkemény munkáról van szó. Természetesen szurkolunk mindenkinek főleg a mieinknek, de ettől még mindenkit maximálisan ki kell szolgálni, bár gondolom ezt itt senkinek nem kell ecsetelni. Időtartam: a pont nyitásától zárásáig, kb. így néz ki: egy kisebb csapat 1/2 9-től előkészít, a csapat másik fele 10 körül becsatlakozik. 7.10-es km tempóval kell számolnunk+5 perc rajtidővel, akkor zár a pont. Utána szemétszedés, bepakolás, kb 20 perc.
Az alsó korhatár 12 év, ha ennél kisebbek is jönnek, akkor csak szülői felügyelet mellett.
Akik eddig jelentkeztek: ... - Rohamcsiga - Blans - Lutak - Papamaci Dávid fia - SK? - Edyth - Zakka - Hauanita - Orbital gyerkőcök: 2+1 - nada(m) - Ildi.Co - Elm? - qqbenko - berzso - ákibácsi - larzen
Érdekes. A BSI magyar oldalán továbbra sincs infó a Plus esetleges elhalasztásáról. Viszont a budapestmarathon.com oldalon pénteken még fent volt egy kis írás, miszerint a politikai helyzet miatt tárgyalások folynak a versenyről, szept. 27-én lesz döntés, és ha halasztás lesz, akkor okt. 15. a valószínű új időpont. Na ez az írás már nincs fent. Mindegy, azért a listát frissítem.
Nem a térre, hanem közvetlen fölötte volt egy elágazás. Ha nem kevertem a nagy izgalomban a helyeket, de szerintem nem. Akkor a polgárőrök is rendőrjelvényt hordanak újabban.
Üdv Mindenkinek!
Sajnos ez a szeptemberi hónap nem úgy alakul futás szempontjából, ahogy azt terveztem, és félek, az október közepén tervezett maratonon fogok ezzel igazából szembesülni. A történet lényege arról szól, hogy a munkám miatt jóval kevesebb alkalommal tudtam futni szeptemberben, viszont a heti kb.100 kilit tartani akartam, ezért kevesebbszer, de akkor jó sokat futottam. Így ezidáig ebben a hónapban van 335 kilim, amit 14 futás során sikerült összeszednem...
A hétvégére azt terveztem, hogy szombaton futom a maraton előtti hosszút, bár nem tudom, ez mindenképpen szükséges-e, hiszen az elmúlt 2 hétvégén is volt egy-egy 30 kili fölötti futás. Mindenesetre, ha a heti kb 100-at tartani akartam, akkor a hétvégére kellett egy hosszú. Mivel a feleségem szombaton ügyeletes volt, erre a napra terveztem (a gyerekek néhány órát elvannak otthon egyedül, sőt, már abban a korban vannak, hogy ennek kifejezetten örülnek :-)
Szóval szombat volt tervezve, ezért nam tartottam a többiekkel a bordányi futásra. Csakhogy pénteken összeszedtem valami kórságot, takony, levertség stb., és ez kitartott szombat délelőtt is. Azt gondoltam, nem szabad kockáztatnom, és majd vasárnap reggel látom, mitévő legyek.
Ma reggel 8 után 5 perccel ébredtem, és szerencsére viszonylag jól voltam. Viszont a csapat bordányi futását már lekéstem, de ekkor eszembe ötlött a „B” terv. Gyorsan összepakoltam, beültem a kocsiba, irány az állomás, ahol még elkaptam a 8.56-os békéscsabai vonatot. Erről Vásárhelyen átszálltam, így 9.50-re a mártélyi vasútállomáson találtam magam. Kaját nem vittem, de volt nálam kulacsöv, 4-szer 1,2 dl gatorade-del... Ugye a múlt szombatról volt még egy kis adósságom az Ember a gáton túráról, ezt akartam pótolni.
9.50-kor indultam a mártélyi állomásról, innen a falun át kifutottam a töltésre (kb 700 m), ahol a múlt szombaton a túra ellenőrző pontja volt. Akkor azt mondták, innen 40 kili Szeged, ezt tartalmazta a túra kiírás is. Zilaci azt mondta, szerinte nem volt annyi. Most kiderül :-) Tehát az ellenőrző pont a 42,1 folyam km kőnél volt. Innen futottam a töltésen az algyői híd irányába. (Reggel küldtem egy SMS-t zilacinak, de sajnos ma a hosszútávfutó magányosságára ítéltettem....) A környezet, a futás hangulata ideális volt, emberrel alig találkoztam a hídig. Az út nagy része jól futható, részben kocsinyomvonalon kitaposott, részben a teljes töltéskorona földes, míg az utolsó 4 km aszfalt, azaz az egész szakasz kiválóan futható. Az első 2-3 kili 4.50-5.00 tempóban ment, majd kezdtem begyosulni, így az algyői hídig általában 4.35-4.45 közötti kiliket futottam. A 36,7 folyamkmkőnél van a körtvélyesi gátőrház (?), majd a 33,7 magasságában az a műút, amin zilaci Vásárhelyt szokta célbavenni, Mártélyról jövet. 31,3 körül van egy szennyvíztisztító telep (ha jól sejtem, zilaci erre gondolt, amikor egy régi híd pilléreiről tett említést), innen már aszfaltút vezet az algyői hídig. A 30,5 kmkőnél lévő gátőrháznál a kerítés igencsak hiányos (tudatosan, dizájnkerítés), így a két kutyának nem volt nehéz kerítésen kívülre kerülve felém közelíteni... Szerencsére az egyik vizsla volt, a másikat pedig szúrós tekintettel meggyőztem, hogy az ebédje biztos finomabb lesz :-))
Az algyői vasúti híd előtti utolsó oszlopon a 27,3 volt olvasható, azaz Mártélytól idáig 14,8 kili. Innen ki kellett futni a közúti hídig, azon át a Duna-Tisza közére, majd ismét rá a töltésre. ez kb 1 kili volt, azaz Mártélytól 15,8 kilire járunk. Itt az első kmkő a 31,3-as (más a számozás a Tisza két partján), míg az Ember a gáton túra célpontja a 16,3 folyamkmkőnél volt, azaz innen pont 15 kilire. Így a Mártélytól Szegedre vezető Ember a gáton 40 távja valójában 30,8 kili. Ha a rajt Mártélyon nem a töltésen, hanem a falu központban volt, akkor 31,3, ennél tutira nem több!!!
Az algyői oldalban frissítettem (először 10 kilinél, majd itt másodjára), aztán futottam tovább, tartva a 4.45-ös átlagkiliket. Ez ment is Tápéig, ahol célbavettem a kutat, mivel a kulacsaim lemerültek :-)) Innen már lassabban mentek a kilik, a tápéi töltésrészen 5.00-5.10 körüli kiliket mentem, a túra céljához 2:30:30 nettó idővel értem (ez is bizonyítja, hogy lehetetlenség, hogy a táv akár megközelítse a 40 kilit...). Innen tovább lassultam, aminek valószínűleg az lehetett az oka, hogy kaját nem hoztam, tegnap nem volt szénhidrát feltöltés, így egy „kicsit” eléheztem. 2-3 kiinként meg-megálltam, és ekkor már egy 5.30-as kili nagy siker volt :-)) Végül az árvízi emlékmű-kikötő felé futottam haza. A táv összesen 39 kili lett, pont 4:50-es átlagkilikkel.
Nem tudom, a betegség vagy az eléhezés miatt, de belázasodtam egy kicsit, a hazaérkezés után kellett kb 3 óra, amíg teljesen jól lettem... Aztán még visszabuszoztam az állomáshoz a kocsiért...
Bocs, ha hosszú voltam!
Egy beköszönés erejéig (nem feledve egyéb adósságaimat):
Trapp nap - Pécs, 2006. szeptember 22.
Nagyjából telekocsit szervezve robogtunk be az autómentes napon Pécsre, ahol szép nagy dugó fogadott, de kikerültük. A következő meglepetés, hogy a szokásos befutó szakaszt képező utcácskát egy az egyben felbontották. Szerencsére a versenyközpont nagyjából a szokott helyen, a társaság lassan gyülekezik. Egy WC-t kellene keríteni - kérdezem a szervezőt. (Máskor szokott lenni egy mobil megoldás.) Elirányít a nyilvános WC-hez, ahol fejenként 70 Ft-ot kérnek. Csodálkozom, úgy értettem, hogy a versenyszervezők megbeszélték. A hölgy nem tud róla, de lealkuszom az összeget 66,67 Ft-ra. 19 napja nem futottam, így nem is tolakszom előre, egyébként is az apró gyerekekkel nem árt vigyázni. Az óvatos kezdés még jól megy, de aztán kezd zavarni a sok előttem sétáló gyerek. Az autók szerencsére rendesen kitiltva a szűk utcákról, meg tudom oldani a kerülgetést. Az útvonal kicsit módosult, az elején nagyobbat kanyarodunk, a végén kisebbet az előző évekhez képest. Aztán beérve a forgalmasabb részekre legnagyobb meglepetésemre nem csak a sétáló utca gyalogosait kell kerülgetnünk (ehhez hozzászoktunk már), de átrohanunk a "pulyka halála" álcájú performanszon (zenekar a kirakatnál, előttük 2 méterre feketébe öltözött táncos verdes madárként a karjaival). A szokásos 13 perc körüli kört futom, bár a szervezők szerint az idei kör 400 m-rel rövidebb. Második kör nyugodtabb, már nem zavar senki a futásban. Sőt, a Széchenyi téren egy járókelő meg is tapsol. Aztán a cél közelében pár szóbeli biztatás is elhangzik az egy körön versenyzők részéről. A performansz fokozódik, most már ketten verdesnek félmeztelenül. A kör pár másodperccel 13 percen kívül. A harmadik kör még magányosabb, bár a közepén elrobog mellettem valaki. Nem teljesen tiszta a dolog, mert nem lassultam sokat, akkor ő hol volt eddig. Megpróbálom megbeszélni vele, de nem igazán jön össze a dolog. Csak annyit tudok meg, hogy lazán fut, mert holnap versenye lesz. A célba 40 percen kicsit belül, ez a szokásos idő, de 1,5 km-rel hosszabb távon. Mindegy, ilyen lábbal jó így is a 9 km. Rögtön meglep egy kedves ismeretlen-ismerős :-), aztán míg elbeszélgetünk, húgom is befut, mehetünk eredményhirdetésre. A műsor a szokásos: kupaátadás - táncbemutató (4x), aztán sorsolás. Az elején egy kis ajándékdobálás a gyerekeknek - aztán őket már nem is nagyon húzzák ki. Felnőttként sincs nagyobb szerencsém, úgyhogy irány haza. Nyugodt kis esti program volt.
Pontosabban volt izgalmasabb része is, mert rádöbbentettek a maraton körüli mizériára. (Nem nagyon olvasok mostanság.) Kicsit idegesít, mert egy csomó dolgot, találkozót rászerveztem arra a napra, így ha a kedves szervezők bármely okból eltolják, akkor kénytelen leszek levonni a konzekvenciákat. Egyszer a Sri Chinmoy MT csinált ilyet, egy évre kiradíroztam őket a versenynaptáramból. Szerintem most több radírt koptatnék, de bízzunk benne, hogy nem lesz rá szükség. Egyetlen zavaró tényező szerintem úgyis csak az, hogy a külföldiek mennyire ítélik problémásnak a helyzetet, és mernek útnak indulni. Sajnálatos módon nem tudom, mit mond nekik a média. Én itthon biztos vagyok benne, hogy vasárnap délelőtt nem lehet ok arra, hogy bárki megzavarja a futásunkat.
Na, nem a saját anyukámról van most szó, hanem Hgabo nagymamájáról.
3 hét múlva futunk maratont, épp ideje volt valami hosszút futni. Gabó meg felvetette, hogy ő kikocog a Bordány melletti tanyára, ami olyan 18,5 km-re van. Aztán többen csatlakoztunk, így ott volt Zoli és Bi, illetve Robi bringával meg hátizsákkal, ahova a frissítőket pakoltuk.
8:00-kor volt a találka, ezúttal nem a jó öreg kavicsnál, hanem 500 m-rel arrébb a Víztorony téren. A reggel csípős, hűvös és csöndes volt. Idén ősszel nem először volt BBp feelingem, bár tudtam, annál azért melegebb lesz. De a hűvös reggel, az őszillat, a hosszú csapatos futás, és a rozsdabarna falevelek a bringaúton mind-mind a BBp-t idézték. Szóval az előjelek jók voltak. Meg az is, hogy új útvonal volt, nekem olyan 4 kilitől teljesen ismeretlen (jó, jártam már arra busszal, de én igazán akkor érzékelem a környezetet, ha futok...)
Jólesően kocogtunk, úgy 2 kilinél csatlakozott Bi. Kellemes, beszélgetős tempót választottunk, illetve választottam én, mert odaúton a srácok engem küldtek előre, hogy diktáljam a tempót. Nem nyírtam őket :-) Olyan 5:40-50 körül mehettünk, jólesően. Ami jól sikerült még (bár mi nem?? :) az a frissítés. Nyáron, amikor meleg volt, kitapasztaltam, hogy a csoki helyett jobb a sima háztartási keksz, nyilván mert nem olvad, másrsézt meg annyira töményen édes. Most kombináltam a kettőt, és nagyon bejött. Nem volt éhségérzetem egy percig se, de azt se éreztem, hogy tele lenne a hasam, vagy lötyög benne a víz. És végig simán bírtam futni, izomfájdalom, meg nagyobb küzdés nélkül.
Frissítettünk úgy 6 kili körül, majd 11,5-nél (eddig volt bringaút) majd innen már nem álltunk meg a 18,7-8 körül lévő tanyasi házig. Igaz itt már az úton mentünk, egy sorban, én diktáltam továbbra is a tempót :), de innen hosszú volt, és egyenes, és fejben se könnyű. Azért oldottuk a nehézségeket, jó kis beszélgetésekkel. :)))
Nettó 1:46 óra alatt értünk ki, és itt frissítettünk, és Gabó nagymamájánál és nagynénjééknél töltöttünk kicsit több, mint negyedórát. Mondjuk nekem fejben ez a kis pihi is jól esett. Meg nagyon tetszett ez a tanyasi hangulat a csenddel, kutyákkal, lóval, kerti paddal.
Pihi után vissza. A frissítést megint ugyanazon a két ponton oldottuk meg, nagyjából elég is volt. Robi mindvégig segítőkészen rohangált a bringával hol müzliszeletet hozott a boltból, hogy hideg vizet a kútból, hol előre ment, hol pedig hátul maradt. Velem, mint utolsóval, mert visszafelé a srácok azért tolták neki jobban, és próbáltam Hgaboval tartani a tempót, ez jó darabig ment is. Az uccsó 3-3,5-en már nem, de így is nagy átlagot mentem... Zoli csinálta a műsort, mint mindig, és folyton előreszaladt, mikor kivel. Ha nem láttam volna tegnap Gyálaréten (12 db átlag 4:30-ban elkövetett kili után), akkor felmerülne bennem: ő sose fárad el?? :)
De egyébiránt a visszaút kicsit gyorsabban telt, gyorsabban is haladtunk, meg talán hasznos volt, hogy reggel a "milyen sokáig futunk?" kapcsolót a fejembe "nagyon sokáig"-ra állítottam :) Így aztán csak az uccsó két kilin nyűgösködtem, hogy mikor-érünk-már-haza???, de fizikailag még ekkor is simán bírtam az 5:40 körüli tempót. Sőt, hagytam, hogy Zoli rábeszéljen, hogy még kocogjak el hazáig, elkísérnek, így ma 38 km került a zsákba, nettó 3:32:30 alatt. Mondjuk frissítés ebben nincs.
Mindazonáltal jó jel, hogy mind fejben, mind fizikailag sima ügy volt, és innen már nem sok a maraton (amit azért lazára tervezek), és talán ma az ötvenes is ment volna. Meg az is jó, hogy azért a héten 4 futásból csak összehoztam 73 km-t, és ilyen már elég rég nem történt velem. Úgyhogy kerek a világ, és szép az ősz :))
A rajtot többször halasztották (egyszer egy mentő jött be a pályára, de nem ennyi időre). Több 2200 méteres gyerekfutam után, tűző nap alatt indult a csekély számú felnőtt mezőny. Nem voltam jó formában, mintha nem lett volna elég a pihenőidő, és a mezőny végén a kis létszám miatt majdnem végig egyedül lévén nem is tudtam kihasználni a versenyhangulatot. Hamar elmaradt mögöttem két ember (köztük egy 75 éves, aki valamikor másfél óra felé beérkezett), miközben mindenki más megelőzött. De még eléggé az elején visszaelőztem egy gyereket, aztán egy másikat, akiben kb. 2,5 kilométerig sikerült tartani a lelket, hogy jöjjön velem. A 2 km-s táblánál 14:30, a 3-asnál 21. Nem hiszem, hogy a hosszú emelkedő közben 7:15-ről 6:30-ra gyorsultam volna, inkább a táblák voltak pontatlanok. Közben már engedték ránk az autókat az elvileg lezárt utcákon. Egyébként vicces volt, hogy az útlezárást civil ruhás rendőrök végezték, láthatósági mellényben, jelvénnyel a nyakukban. Aztán a Szalonka utcai nagy emelkedőn, elhúzott mellettem a záró rendőr is, mint aki jól végezte a dolgát, majd gyaloglás közben megelőztem egy nőt. Már tudtam, hogy nem leszek utolsó, ami azért fontos. :-) Felérve a 11-es busz végállomásához (4-5 km között) a frissítőpont várt. Két pohárral megittam, egyet a fejemre kértem, hisz nyári idő volt. Elindultam a rossz irányban, majd utánam kiabáltak a frissítős emberek, hogy jobbra. Kérdeztem, hogy akkor miért nem szóltak, hát mert ott volt a rendőr. Hogy mikor... Nyilván ők sem vették észre, hogy már eltűnt. Itt volt egy pici veszteség, közben beértem két fiút, akik a váltva futottak és gyalogoltak, és kilométereken át kerülgettük egymást, de végül az ő skalpjukat is a sátram elé tűztem. Lefelé az Orbán tér felett volt még egy eltévedésünk, ahol a járókelők fordítottak vissza. Itt már kifejezetten erős autóforgalomban kellett átkelnünk a főúton, biztosítás nélkül. Ezután azonban valahonnan előkerült három kerékpáros rendező, akik a rendőrök után eredtek, hogy várnák már meg a végét. Lefelé még egy nőt megelőztem, nyolcan tehát mögöttem végeztek. 5 kilométernél már 38 perc körül jártam (brrr!), ehhez képest tűrhető a vége.
10 km, nettó 1:05:22, átlag 179, max. 200, nem tesszük ki az ablakba.
A célban rendezők feküdtek pilledten az árnyékban, velem senki nem törődött. Épp a fiatalabbak eredményhirdetése zajlott. Amatőr hívta fel a figyelmemet a befutócsomagra, amit elég sok keresgélés árán sikerült megszerezni egy eldugott helyen. Eredményhirdetés közben (ekkor már dühöngött a kánikula), megettem egy fél tábla csokit, de eddigre a másik fele olvadni kezdett, és kénytelen voltam elcsomagolni. Következett a tombola. Fiatalkorú rajtszámbrókerek serege gyűjtötte be a naivabb futóktól a rajtszámokat, s ők aztán hatalmas papírkupacokkal üldögélve várták a sorsolást. Néhány kevésbé izgalmas helyi fitnesszbérlet után hatalmas gyümölcskosarakat sorsoltak ki a Fény utcai piac jóvoltából, majd legvégül egy westeles Nokia telefont, de szokás szerint egyiket sem én nyertem. Szép pillanat volt, amikor a polgármester strandlabdákat hajigált a több tucatnyi egymást taposó gyerek közé. Az ingyenes nevezésért egy pólót kaptunk emlékbe.
Közlemény: a célban Horváth Ákos keresett meg, hogy vegyünk részt csütörtökön négykor egy 5 kilométeres ELTE futóversenyen, amelynek a részleteit majd küldeni fogja.
Ma elindultam a lejtőn: a délelőtti verseny után este is futottam egy Europarknyi távot! :)
Leander mai szigeti elmaradt futását pótoltuk be közösen, kellemes levezetés volt.
Majd felmennek a tar.hu-ra a Kaptató képei (SK?), bár ahogy a tar.hu működik... Még mindig "Konvertálás alatt" mutatja a NIKE képeit, s csak rákattintva nézhetőek.
Leander szuper hajráfotókat csinált a legtöbbünkről! :)
versenyen 1 órás terhelésig normál körülmények közt nem szükséges semmilyen folyadés és energiautánpótlás, ha a rajtnál rendesen fel volt töltve a szervezet.
1-3 óra között mind folyadék (0.5-1L) mind szénhidrát (60g) célszerű bevinni óránként. 3 óra fölött okos dolog kevés fehérjét is fogyasztani (kb 10g/óra) a szénhidrát mellé ami lehetőleg ne egyszerű cukor legyen, inkább maltodextrin alapú cuccok. A még hosszabb terheléseknél ahol 80% alatti terhelés a jellemző már szinte bármit lehet enni a szendótól kezdve a spagettiig. Persze hozzászokottság kérdése hogy beveszi e az ember gyomra. Ásványi anyagot is 2-3 óránál hosszabb terhelésnél célszerű csak bevinni.
Szerintem ez (is, mint annyiminden más) mindenkinek egyéni.
Nálam valahol épp 12-14 kili táján van a lélektani határ. Annyi simán megy frissítés nélkül egy kellemes, nem túl meleg tavaszi vagy őszi délutánon. Télen, ha kell le tudok nyomni 18-20 kilit frissítés nélkül, de én frissítős fajta vagyok, amikor csak van rá módom, iszom 5-6 kilinként 15k felett.
Múltkor szó volt a futás közbeni frissítésről. Ugye van aki nem vesz magához folyadékot egy egész maraton alatt sem, és azzal egyetértettünk hogy ezt nem tartjuk egészségesnek. A kérdésem az lenne (mivel erről nem olvastam szakirodalmat) hogy mekkora távot lehet bevállalni folyadék fogyasztás nélkül ?? Vegyünk egy nem túl meleg napot, és akkor is nem délben történik a futás hanem mondjuk estefelé amikor már nem igazán süt a Nap. A tempó legyen kényelmes, nem megerőltető. Én nem viszek semmilyen folyadékot magammal, futok 12 km-t, de hazaérve azért 3-4 dl. rögtön lecsúszik. De mi lesz ha mondjuk 18 km-t futok ? Szóval hogy látjátok hol az értelmes/egészséges folyadékpótlás nélküli határ ?
Nem is igaz én örültem, h beértem. Terv az 50perc volt, sikerült 49:55 futnom átlagpulzus 187, max 202:)
Tavaly nem indultam itt, de jövöre ismét lyo lenne elmenni tetszik ez a verseny.Csomagmegörzö kicsit hiányzot és a 40perces rajt halasztás sem volt nyerö:)
A családi 2,2 kilis futáson kocorásztam, alig-alig izzadtam bele, pedig sütött a napocska tisztességesen. Igazság szerint megkívántam a csokit ami a befutó csomagban volt, dehát a gyerektől nem lehet elvenni, így a rajt előtt 2 perccel (valóban!!!) neveztem a családi futásra, és szép lassan bemelegítő tempóban lekocogtam. A csoki fincsi volt!
Aztán fájt a szívem, mert kedves kis FB-s csapat jött össze, kellemes napos idő, szóval minden együtt volt egy jó kis futáshoz. Olvasva a hozzászólásokat, azért mindenkinek tetszett, gratulálok is Nekik!
Dávid a korcsoportjában 5-dik lett, és azért itt volt egy kis malör. A családi futás rajtja késett, mert a Polgármester úr is itt futott. A következő futamot, Dávidékat (7-8 oszt.) azonban időben indították, csak hát ők a célban, a cél egyenesben simán utolérték a családi futam végét. A szervezők észre sem vették volna, hogy megjött az eleje, ha az edzők (Vasas és más hivatásos futók nyerték az 1-4 helyett) nem ordíbálnak, erre viszont a befutó egyenesben kocogó mámik kezdek jobbra balra kiállni, pont a finiselő gyerkőcők elé, így akadály kerülgetés is jócskán volt szegény fiamnak. A szervezők nem tudták ki lett az ötödik, nem is próbálták kideríteni, így nem szólították az eredmény hírdetésre, olyan gyerekek álltak ott, akiket megelőzőtt. De a végén megkapta az olkevelét meg egy szép ajándék könyvet a kerületről. Azért nagyon jót futott, 2,2 km-en ha jól tudom 8:11 körül, és hát ugye volt szint is benne.
Mégegyszer gratulálok mindenkinek, remélem jövőre még többen leszünk!
Nem is olyan kicsi, már ami a futamok sokaságát és a helyszínt, a Vasas sportpályát jelenti. Mint a végén kiderült, még az atlétikai körpályán is el lehet tévedni... :)
Elég hamar leboltoltuk reggel a családi cserét a szigettel, s épp időre felértünk Mosolygós79-cel együtt. Belefért még a szokásos utolsó utáni pillanatos "hol van egy bolt péksütit venni?" népi játék: egyszerűen féltem, hogy éhes leszek a rajtig, ill. a futás alatt... :)
Az autónak már sehol egy árva parkolóhely nem jutott, mi mentünk helyszíni nevezni, Leander meg egészen a Kútvölgyi kórháznál talált helyet, persze közben már futottak a korosztályos versenyek a környező utakon.
Kellemes napsütés, vidám társaság, vártuk a rajtot. Ami aztán vagy egy háromnegyed órát késett. Milyen jó, hogy nem profi az ember: bemelegítés hiányában nem tett kárt a késés, bár egyesek azért gimnasztikáztak, sőt, löpe még különböző távol-keleti forduló rúgásos gyakorlatokat is bemutatott... :)
Rajt, igyekszem nem leszakadni a látómezőben lévő narancsosoktól, de Tüdő, kivi, procaliber és az edzesonline-társ Steve azért előttem jár. Kis belehúzás, felzárkózás a procaliber-kivi duóhoz. Procaliber a "nagy öreg", kislábujjában van a terep, adja az infókat, mikor jön az emelkedő, óv mindenkit az elejét elfutni, hisz kell majd az erő. Picit gyorsítva újabb duóhoz zárkózom fel: Tüdő és Steve irama igen korrekt, sőt. És jönnek az emelkedők, hosszan, gyilkosan. Az elején még jobb híján viccelődünk Tüdővel, de egy sporttársnő így nem tud a futásra koncentrálni, mint mondja, szóval komolyabb magatartásra váltunk. Az emelkedő is vált, még húzósabb. És ekkor ki tol le minket az útról vidáman, könnyedén? Procaliber persze. :)
Már túl sok az emelkedő, Tüdő és Steve jobban bírja, a rég látott kedves ismerős FB, IV.kercsaj is lehagy, nógatva a futásra, merthogy itt bizony tempósnak álcázott gyaloglássá vált a futásom.
Pont jókor jön a frissítő, megállás, vízivás, kis gyaloglás, aztán irány a lejtmenet!
Szuper lejtők, csak egyszer rémlett fel, hogy miként fogok bekanyarodni, merthogy valahogy nem akarózott az irányt bevenni. Ekkor lassítottam is. Szerencsére huzamosabb ideig voltak a lejtők, Tüdő és Steve mellé érve még éreztem erőt a viszonylag tempósabb futáshoz. Azért a célig be-beköszöntek újabb hegymenetek, de a végén nem is ezek, hanem inkább a derékszögű kanyarok és az útvonalkövetés haladta meg a (szellemi :) ) erőmet.
Befordulva a stadionba, látszólag két irány adódott a célig: egy rövidebb egyenes szakasz balra, és egy majdnem teljes 400-as pálya körbe jobbra. Persze, hogy ez utóbbi felé vitt a lábam, végül is akár előtanulmány is lehetett volna a remélhetőleg közeljövőben létrejövő rekortános 1000 méteres "FB-gálára". Aztán többen integettek lelkesen, hogy nem ám arra, van egy közelebbi út a célig, szóval egy kis kanyar balra, és sprint, benn a célban: 50:52 lett az idő.
Új színfolt lett ez a verseny, ide még többször el kell jönni! Bár épp a szigeti hendikep szervező futótárs mondta a rajtnál, hogy sokkal kevesebben vannak, mint tavaly...
A rajtcsúszás és a néhol "egyszerű" biztonságiak ellenére korrekt szervezés volt, kellő útlezárásokkal, befutócsomaggal, ingyenes nevezéssel.
Na és persze a FB-társaság is kellően dobott a hangulaton!
Sokan lehettek elégedettek a teljesítményükkel, senki nem búslakodott.