Keresés

Részletes keresés

optikus Creative Commons License 2003.11.25 0 0 260
Neten jartamban-keltemben leltem ezt az erdekes illesztesu panoramafotot:
Tokyo 360 panorama from the Tokyo Tower
pitman Creative Commons License 2003.11.19 0 0 259
Akkor jól gondoltam, hogy csak az eredetiket, vagy a már kész rétegeket kell korrigálom... Ha lesz időm ma, még nekiugrok egy kicsit.

Az adatlapokat nézegettem, sőt néhány progi demoját letöltöttem, kipróbáltam. Van amelyiknél írják, hogy tud szférikus panorámát tilt feldolgozást stb. csak ezeket együtt nem tudja, vagyis pl. felső sort összeilleszti (tilt), középsőt (normál) és alsót (tilt) is, de a három sort egymáshoz már nem képes, de egyenként elmenti szférikusba..
Van egyébként egy két meglepő progi, nagyon szép eredményeket tudnak produkálni és nagyon gyorsan, még a színek is rendben vannak, csakhát a fenti hiányosságok miatt használhatatlanok ilyen célra. A fő probléma, hogy mindez csak a letöltés és próba után derül ki.

Előzmény: P.Peter (258)
P.Peter Creative Commons License 2003.11.19 0 0 258
"Tökéletesen összerakta az egészet, csak így kicsit hosszadalmasabb (köszi Peter)."

Szívesen! Lehet, hogy én fejkészítésben fogom a Te segítségedet kérni.

"Próbáltam a PT szín és fényerő korrekcióját, de nem hozott olyan eredményt amit vártam (valószínűleg mert nem értek hozzá), ..."

A PT saját korrekciója sajnos elég korlátozott. Én úgy szoktam dolgozni, hogy a kész panorámát PS formátumba mentem, majd ha kell, a rétegek színét és fényerejét PS-ben korrigálom, ahogyan az átfedéseket is.

"Peter, néztem a panoguide honlapot, ..."

Jó régen nézegettem a progikat, én a PTGui-t használom, eddig mindenre, amire szükségem volt, megfelelt. Ha egy-egy progi konkrét adatlapját nézed, ott részletesen szerepel, hogy tud e multi-row és/vagy sperical panorámát, és tilt up/down feldolgozást.

Előzmény: pitman (257)
pitman Creative Commons License 2003.11.19 0 0 257
Köszi, de tegnap este nekiálltam és P.Peter ajánlása szerint próbálkoztam. Összeraktam a középső sort, majd hármassával hozzáadtam a többi képet, de az optimalizációban már csak az új képeket engedélyeztem. Tökéletesen összerakta az egészet, csak így kicsit hosszadalmasabb (köszi Peter).
Viszont van mégegy problémám: a manuális WB ellenére van némi árnyalatbali különbség a képek között, ami az illesztés után nagyon szépen ki is jön, valamint az illesztési határokon is van némi színeltérés (gondolom amiatt, hogy az optika kicsit vignettál és a szélein a képek sötétebbek).
Ezt hogyan lehetne a legegyszerűbben korrigálni. Próbáltam a PT szín és fényerő korrekcióját, de nem hozott olyan eredményt amit vártam (valószínűleg mert nem értek hozzá), másik lehetőség, hogy valamilyen képszerkesztőben az eredeti képeket korrigálom valahogy, bár ez ennyi képnél már kicsit hosszadalmas lesz. Ha tehát erre lenne valakinek valami egyszerű megoldása azt megköszönném. (Vagy valami jó leírás a PT-hez, amiben minden funkciója le van írva, hogy mikor mit csinál).
Peter, néztem a panoguide honlapot, de az összehasonlító tábla szerint nem lehet eldönteni, hogy melyik progi képes még ilyen panorámákat csinálni, mert ami ott jelölve van az csak annyi, hogy ilyen formátumot tud menteni, de a program pl. csak egy sor képet tud összerekni (de mindez csak a demo kipróbálásakor derül ki). Tehát nem tudja valaki, hogy ilyeneket lehet-e más progival is csinálni? Az, hogy esetleg fizetős az nem probléma, bizonyos (még megfizethető)összeghatárig úgy is megérné.
Előzmény: maestro (256)
maestro Creative Commons License 2003.11.18 0 0 256
Akkor csak egy segítséget tudok még felajánlani: ha elküldöd nekem a képeket lekicsinyítve (50-60kByte/db), megnézem az összefűzést. Ha PTGui-t használsz, akkor a .PTS fájlt is mellékeld. Talán ki tudok sütni valamit.
Előzmény: pitman (253)
optikus Creative Commons License 2003.11.18 0 0 255
Vegyel egy fotomozaikot (350ft) egy ujsagosnal, tele van ilyen hirdetesekkel (a profitol az amatorig van mindenfele szolgaltatas).
Előzmény: S.P.T. (254)
S.P.T. Creative Commons License 2003.11.18 0 0 254
Sziaszlok!

Bocs, hogy off leszek, de gyorsan segítség kéne.

Egy kiállítást kell összeraknom decemberig.
Néhány képet lehet, hogy negatívként kapok meg, ezeket be kéne szkennelni.
Szerintetek ezt hol, és milyen áron lehet?

pitman Creative Commons License 2003.11.18 0 0 253
A nodális pont garantáltan jó helyen van minden irányban (saját fejlesztésű panorámafejem van, elég sok számolás, tesztelés és munka eredménye).
Egyébként minden paramétert manuálisan állítok panorámakészítéskor (zoom, manuál fókusz, fix WB, ISO stb.). Ráadásul az esetleges bemozdulások elkerülésére távkioldóval vannak készítve a képek.
Előzmény: maestro (252)
maestro Creative Commons License 2003.11.18 0 0 252
Szinte mindig akkor produkál ilyesmit a PanoTools, ha valami nem stimmel a képekkel. Nekem legutóbb az istennek sem akart összerakni egy panorámát, míg ki nem derült, hogy mikor fotózás közben akkut cseréltem, a zoomot is elállítottam kicsit, ezért csak akkor sikerült, mikor engedtem minden képhez egyedi lencsét számolni. A fele ilyen, a fele olyan látószögű volt, és úgy már persze ment neki.

A leírt esetben nem lehet, hogy a fel- és lefelé képeknél függőleges irányban mozdult el a nodális pont? A leírtak alapján ez a legvalószínűbb.

A hajszálpontos forgatás teljesen lényegtelen, a program úgyis megadja a pontos szögeket, csak a nodális pont számít, a tér minden irányában.

Előzmény: pitman (248)
P.Peter Creative Commons License 2003.11.17 0 0 251
'Versenyképes' áron szerintem biztos nincs, de hogy mi van a piacon, talán innen a leginkább felderíthető: www.panoguide.com
Előzmény: pitman (250)
pitman Creative Commons License 2003.11.17 0 0 250
Köszi, lehet, hogy valami ilyesmi lehet a dologban, bár nem forgatja el a képeket, csak a képek határán csúnya illesztési hibákat csinál. A középső sorom az tökéletes, lehet, hogy akkor tényleg a többi kép illesztésekor szedi szét. Mindenesetre kipróbálom, amit tanácsolsz.
Egyébként van még olyan szoftver, ami képes ilyen panorámákat összerakni?
Előzmény: P.Peter (249)
P.Peter Creative Commons License 2003.11.17 0 0 249
Ha sok képből áll a panoráma, a PT képes meghülyülni, és össze-vissza forgatni a képeket. Próbáld meg úgy, hogy először csak a középső sort rakod össze (ezt a lehető legpontosabban), majd az alsó és felső sor képeit egyenként, úgy, hogy egyrészt a már elhelyezett képek elmozdítását megtiltod, másrészt az optimalizációnál csak a részt vevő pár kép (tehát ez éppen illesztett, és a vele kapcsolatban álló képek) pontjainak használatát kapcsolod be, a többit letiltod.
Előzmény: pitman (248)
pitman Creative Commons License 2003.11.17 0 0 248
Egy kis segítséget szeretnék kérni valakitől aki már készített szférikus (gömb) panorámát Panorama Tools segítségével normál (nem halszem objektívvel). A problémám a következő: próbáltam volna egy ilyet összehozni szobabelsőben (gondolván, ha ott meg tudom csinálni, akkor szabadban is menni fog). A szoba az egyszerűség kedvéért négyzet alapterületű, a képeket pontosan a középpontjából készítettem, a gépet mind a vízszintes elforgatás, mind pedig a függőleges elfordulás közben a nodális pont ködül forgattam. Három sorozatot készítettem (középső, felfele döntött, lefele döntött) plusz fel és le 90 fokban. A nodális pont körüli forgatás szerintem jól sikerült, mert az egymást takaró tárgyak az átfedési területeken egyformán takarnak (az átfedési területek elég nagyok).
A probléma annyi, hogy nem tudom összeilleszteni a képeket, mert elég csúnya illesztési felületeket csinál a progi. Az elején próbáltam sok (4-5) kontroll pontot megadni képpáronként, de az eredmény siralmas, aztán kínomban lecsökkentettem kettőre, így már nagyságrendekkel jobb, de most is csúnya. A képek döntésének és forgatásának szögét pontosan meg tudtam adni, mert skála segítségével forgattam a gépet a fejen. Ha csak a középső sort rakom össze, az tökéletes, ha csak a felsőt, az is jó, de mihelyt minden kép oda van neki adva, az eredmény borzasztó. Valamiért a kontroll pontokat sem illeszti egymásra.
Szerintetek mit nem csinálok jól, illetve hogyan kell ilyen esetben a PTools-t használni, mert leírást még nem találtam hozzá.
Előzmény: optikus (247)
optikus Creative Commons License 2003.11.11 0 0 247
Stabil es mobil megoldasnak laccodik:)
Előzmény: maestro (246)
maestro Creative Commons License 2003.11.10 0 0 246
nyomdász Creative Commons License 2003.10.06 0 0 245
Helló!

Egy fotót keresek New Yorkról, amin szép nagy fehőkarcolók vannak. Üzleti célra.
Telefonszámom: 20/9133-899.
Turistamagazin@chello.hu
-ny-

Törölt nick Creative Commons License 2003.09.24 0 0 244
sziasztok!

kicsit elnézést ha kissé "reklámízű" leszek - november közepétől a PanoramaFactory 3-mas verziója magyar nyelven is elérhető lesz. Sikerült elérni a Smoky-s fiúknál (it is a one-man company...), hogy aki korábban megvásárolta az angol verziót (akár a 2.5-öst is!) az ingyenesen letöltheti hozzá a magyar upgrade-t (és mi természetesen elküldjük a magyar használati leírást stb. illetve 3 hónapig telefonon/email vállaljuk a helpdesk-et magyar nyelven).

október végétől keresnénk majd kb. fél tucat embert tesztelni a magyarított verziót (info@zakkpakk.info).

a program angol- és magyar verziója is megvásárolható lesz (közvetlen regisztrációval) nálunk is - igaz nem 6.000 forintért! - de kb. 6-7%-kal az angol ár alatt (ennyit sikerült megalkudnunk).

"buta" kérés - de kérem, hogy erőtökhöz mérten - támogassátok a jogtiszta vásárlásokat: cserébe ígérem, hogy itt és a panofactory magyar honlapján folyamatosan, elsőkézből kaptok visszajelzéseket, akciókról és jövőbeni tervekről!

ötleteket, kritikákat addig is várunk!

álljon itt elsőként egy "füles":

páran kerestetek olcsóbb megoldást panoráma-fotózáshoz állványok terén:
http://www.slik.com/88m.html
http://www.adorama.com/SLU212D.html

kapható M-on is hadd ajánljak két céget (habár van egy harmadik is tudtommal...:)
http://members.chello.hu/zoltan.vodli/slik.html
http://www.optiform.hu/araink_slik.htm

s ami akció lesz: akik nálunk vesznek majd december 20-áig regisztrációt azok között 3 db. Slik 88M-et sorsolunk ki!

köszönöm és mély elnézést a rossz marketingért... jó fényt a panorámázáshoz (is)!

zs

Előzmény: Martin23 (243)
Martin23 Creative Commons License 2003.09.22 0 0 243
Ha valakit érdekel a Panorama Factory v3.1, 6000 forintért, akkor írjon emilt!
Előzmény: optikus (238)
S.P.T. Creative Commons License 2003.09.16 0 0 242
Nekem is simán ment a tranzakció.
Amikor régebben mást próbáltam venni, nekem ezek a problémák adódtak:
- valamit elrontottam az űrlapon (bár ezt észre szokták venni)
- electron típusú bankkártyával próbáltam fizetni (erre szoktak "lefagyni" a szakemberek, ugyanis nem mindenhol ismerik, és nem tudják, hogy azzal nem lehet a kártyaszám alapján fizetni)
Hátha segítettem.
Előzmény: optikus (241)
optikus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 241
>Nekem sikerült megvennem, pár perc volt az egész
Eloszor en is ezt gondoltam, de kiirta hogy feldolgozas alatt van a megrendelesem. Kuldott egy megerosito emailt meg egy linket amin nezhetem a megrendelesem allasat, azota se tortent semmi (amig a pinzt nem veszik le nem nagyon izgat), most megoldom mashogy (igazabol csak a qt miatt vettem volna meg).
Előzmény: lotht (240)
lotht Creative Commons License 2003.09.15 0 0 240
Nekem sikerült megvennem, pár perc volt az egész. No meg pénz...
Viszont a Java, meg PTViewer formátumokkal gondjaim vannak, de még megfogalmazni sem volt időm a kérdéseket. :((
Előzmény: optikus (238)
Mandras1 Creative Commons License 2003.09.15 0 0 239
Köszi szépen!
Előzmény: optikus (238)
optikus Creative Commons License 2003.09.15 0 0 238
>Mi történik 30 nap után?
Semmi neha felgyun egy ablak hogy regisztrald. A VR (qt,ipix) reszben van korlatozas, mert beleirja a kep kozepibe a nevit. (Egyebkent en megprobaltam megrendelni de azota is csak feldolgozas alatt van a megrendelesem, jo 2 honapja...)
Előzmény: Mandras1 (237)
Mandras1 Creative Commons License 2003.09.15 0 0 237
Szaktársak,

Letöltöttem a Panorama Factory-t, installáltam, működik.
Kérdés: Mi történik 30 nap után? Leáll, kolátozottan működik, semmi ? Tud valaki legalább ilyen jó, de free szoftvert?

pitman Creative Commons License 2003.09.15 0 0 236
Vagy esetleg városközpontban egy téren...
Előzmény: optikus (235)
optikus Creative Commons License 2003.09.12 0 0 235
Ha mar igy atmentunk 3D-be, nekem is van 3D-s cserelheto obis gepem. Ket zenit-e bol csinaltam (jo nehez:). Olyan kepeket erdemes csinalni amin van az eloterben meg hatul is valami mert csak ugy jon le igazan a tererzet. Panorama tajfoto 3d-ben valoszinuleg telleg nem tul erdekes, de egy epuletbelso mar jo lehet.
Előzmény: P.Peter (234)
P.Peter Creative Commons License 2003.09.11 0 0 234
3D fényképezőgép (is):

http://www.loreo.com

illetve egy érdekes 3D megoldás cserélhető obis gépekhez:

http://www.loreo.com/pages/products/loreo_3dcap.html

Előzmény: ignis_venefikus (233)
ignis_venefikus Creative Commons License 2003.09.11 0 0 233
sztereo panoramafoto:
ezt meg nem csinaltam, de viszont van egy szereo fenykepezogepem (neten rendeltem ~100$ volt, mint gep gagyi, de egy klikk-re csinal egy stereo kepet /fekvo kockara 2 allo kep/) ha jol emlexem alvanycsavar nincs rajta. ra kell keresni a neten. penztarcatol fuggoen vannak megoldasok: dupla bovden, egyszeru gepek (mint az en "eldobhato" kategoriaju"), es asszem a nemeteknel epitettek ossze ket tukorreflexes gepet, ~3000DM-tol
Az a tapasztalat, hogy csak olyan dolgot erdemes fotozni (stereo geppel), ahol durvan 4m-ig erdemi (es sok) terbeli targy van pl aljnovenyzet, viztukor stb...

Ignis

pitman Creative Commons License 2003.09.11 0 0 232
Igen, én is ilyen elrendezésben készítettem a képeket, és tökéletes lett.
Egyébként a balról, illetve jobbról való képkivágás esetén a gépet nem a nodális pont körül forgatják el (így tényleg nem volna semmi értelme), hanem egy érdekes szöget zár be a "normális" esetben készített panorámákhoz képest, valamint el is van tolva a forgásponthoz képest is (legalábbis, amelyik leírást én megtaláltam az ilyen volt).
Előzmény: S.P.T. (231)
S.P.T. Creative Commons License 2003.09.10 0 0 231
Ja, igen: az a piros vonal akar lenni a gépek fősíkja.
Elvileg az sem árt, ha nem esik a két pozícióhoz tartozó fősík egy vonalba, vagyis a tengelyek adott távolságban metszik egymást.
S.P.T. Creative Commons License 2003.09.10 0 0 230
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Nna, összedobtam a képet gyorsan.
Egyszóval az állványra felteszel egy távtartó elemet (az a kör ott középen a forgástengely), aminek a két végére lehet rögzíteni a gépet, vagy egyszerre a két gépet (igen, azok a furcsaságok bal, meg jobb oldalt fényképezőgépek akarnak lenni).
Egyébként, azért fontos, hogy a fősíkok jó pozícióban álljanak, mert így minimálisra lehet csökkenteni azokat a hibákat, amik az agyad számára elrontják a térképzetet.

S.P.T. Creative Commons License 2003.09.10 0 0 229
Az, hogy ugyan abból a képsorozatból vágod ki kicsit balra, illetve jobbra, nem működik, mert az egész térlátásnak az a lénege, hogy a közelebbi, illetve távolabbi tárgyak a térben kicsit másképpen helyezkednek el a két szem számára (különböző szemszög).
Vagyis az egész térlátás a nem nodális pontból eredő "hibákon" alapul (illetve csak a horizontális eltolódásból eredő hibákon).
A forgástengelynek itt is "fel kell feküdnie" az elülső fősíkra (persze csak ideális esetben, mivel, mint mondtátok, külső fotóknál nem számít annyira).
Csinálok egy rajzot az én módszeremhez, addig is örülnék, ha leírná, aki már csinált, hogy hogy csinálta.
Előzmény: optikus (228)
optikus Creative Commons License 2003.09.10 0 0 228
> balról és jobbról való képkivágásos technikát láttam már valahol, de ahhoz tényleg rengeteg kép kellene

Lehet majd kiprobaszom ha nagyon raerek:) de a tererzet valoszinuleg nem tul nagy (persze ez optika+gep+allvanyfuggo).

Előzmény: pitman (225)
optikus Creative Commons License 2003.09.10 0 0 227
Nincs ezzel semmi gond teljesen jo ez is. A regebbi nasa meg melytengeri kepeket is szoktak igy megjeleniteni (kicsit zavaro a kepeken levo arnyek eleg lett volna ha csak a korvonalan van). Ettol meg erdekesebb amikor nem egysoros hanem pl. egy epulet van igy lefenykepezve tobb pl 3x3-as elosztasban. En regen (zenites iokben) csinaltam ilyeneket papirkepekbol osszerakva.
Előzmény: ignis_venefikus (226)
ignis_venefikus Creative Commons License 2003.09.10 0 0 226
Sziasztok!
Az erdekelne, hogy mit szoltak ahoz a panoramafotozashoz, mikor nincsenek a kepek igy osszedolgozva, olyan montazs jellegel pl:
http://www.fiatalur.hu/ignis/kepek/rosengartenk.gif
(egy kicsi gif file, de akit erdekel a nagyobb:
http://www.fiatalur.hu/ignis/kepek/rosengarten.jpg)
kezbol keszult (meglatszik), papirkeprol scannelve
(asszem valahol megvan a negativrol scannelt verzio is).
Szoval: ez panoramakep?

Ignis

pitman Creative Commons License 2003.09.10 0 0 225
Igen, kék-piros szemüveggel, én csak normál képet csinálok amit egy ingyenes panorámanéző progi szépen körbescrolloz a képernyőn. Egyébként simán meg lehet csinálni qt-ben is, de azzal nem foglalkozok most.
A balról és jobbról való képkivágásos technikát láttam már valahol, de ahhoz tényleg rengeteg kép kellene.
Előzmény: optikus (223)
PETYUS Creative Commons License 2003.09.09 0 0 224
Ezt roppantul nem értem hogy hogy gondolod és miért lenne jó.
Előzmény: optikus (223)
optikus Creative Commons License 2003.09.09 0 0 223
Egyebkent en nem tolnam el a gepet (jobbra+balra), sot csak egy kepsort csinalnek mint egy hagyomanyos panoramat, viszont a kepeket nem a kepek kozepebol vagnam hanem az egyik szemnek valot kicsit balra, a masiknak valot kicsit jobbra tolva (persze ez jo sok elemi kepet feltetelez, mint nalam). Igy saccra a hatasa ugyanaz lesz, ki kene probaszni (a nodalis pont meg csak belterben kozelei targyak fotozasanal erdekes, nehany meterre levo cuccnal mar nem szamit csak kinlodas, nopersze ha valakinek megvan hozza a cumoja akkor jo).
Egyebkent mivel nezed ? (kek/piros szemuveg?)
Meg kene csinalni qt-ben is, kek/piros szemuvegesre, az baro lenne.
Előzmény: pitman (222)
pitman Creative Commons License 2003.09.09 0 0 222
Köszi, de már sikerült csinálnom egy tesztpanorámát és elégedett vagyok az eredménnyel, bár, ha ezt a bázistávolságos dolgot konkrétan leírnád, azt megköszönném. Elképzelhető, hogy én is így csinálom most, csak a magam megnyugtatása kedvéért.
Előzmény: S.P.T. (221)
S.P.T. Creative Commons License 2003.09.09 0 0 221
Elég kényes dolog, sok cucc kell hozzá.
Gyakorlatilag két panorámaképet kell elkészíteni úgy, hogy a nodális ponttól adott bázistávolsággal balra, illetve jobbra van a forgási tengely.
Vagy két gépet használsz, vagy kell egy racsnis panorámafej, hogy ugyan oda tudd pozicionálni a második sorozatot, mert a sztereo kép nagyon érzékeny a hibákra.
Az illesztéseknek tökéletesen egyformáknak kell lenniük.
Szerintem nem éri meg a sok cseszekedést, hacsak csak nincs pár százK HUF-od, a cuccokra.
Előzmény: pitman (220)
pitman Creative Commons License 2003.09.03 0 0 220
Nem készített véletlenül valaki sztereo panorámákat, (piros-kék szemüveggel nézhető változatra gondolok) mert nagyon érdekelne, hogy miként lehet ilyeneket csinálni?
Előzmény: maestro (219)
maestro Creative Commons License 2003.09.01 0 0 219
Erre kell a függőón, azzal mérem be a padló egy pontjához képest a pozíciót. A nodális pont körüli forgatás azért fontos, hogy a különböző távolságban lévő tárgyak egymáshoz képest ne mozduljanak el. A padló pontjai általában hasonló távolságban vannak, ezért ott pár centi gépelhelyezési differencia jobban belefér. Pesze, jobb lenne, ha itt is meglenne a mm-es precízió, de aránytalanul több munka lenne azt biztosítani, mint az összefűzéskor korrigálni a fenti módszer pontatlanságait.
Előzmény: optikus (217)
maestro Creative Commons License 2003.09.01 0 0 218
Majdnem jól, csak nem eltolni érdemes az állványt, hanem elforgatni (persze közben a gép a helyén marad). És az előre hajtott gép valószínűleg lejjebb is kerül egyúttal, amit az állvány kihúzásával kompenzálni kell.
Előzmény: Bagor1 (216)
optikus Creative Commons License 2003.09.01 0 0 217
Ja es mitol marad ugyanott a gep amig atcuccolsz, vagy most mar a nodalis pont keptorzulas stb. nem olyan fontos ?
Előzmény: maestro (215)
Bagor1 Creative Commons License 2003.09.01 0 0 216
Köszönöm, utánanézek. Ezt a dupla képet Magic Arm nélkül is meg lehet csinálni, nem?

Megcsinálom az összes képet. Majd lehajtom az állványt, hogy a gép lefelé, a földre nézzem. Az elkészült kép alján ott lesz az állvány. Ha ekkor hátrébbviszem x centit az egészet, akkor le tudom venni az állvány "alatti" helyet, majd a képekből összeillesztek. Jól gondolom?

Előzmény: maestro (215)
maestro Creative Commons License 2003.08.29 0 0 215
Elég egyszeru: két fotót kell csinálni lefelé, közben az állványt a másik oldalra áttéve...
Előzmény: optikus (214)
optikus Creative Commons License 2003.08.29 0 0 214
Es ettol mitol is nem lesz benne az allvany? Max nem alul hanem oldalt lesz...
Előzmény: maestro (213)
maestro Creative Commons License 2003.08.29 0 0 213
Ha már Manfrotto, akkor Magic Arm a Te barátod. Ez egy masszív, gömbcsuklós kar, pont ilyesmikre kitalálva. Az állvány szárára fogatod, a végére a gépet, egy függőón segítségével beállítod a megfelelő pozícióba, és exponálsz (miközben remegve nézed, ahogy a drága gép ott lóg a már majdnem boruló állvány végén, objektívvel lefelé... :-) Hasznos ilyenkor egy háromfólű tatyó, amit az állvány lábaira lehet akasztani, és valami nehezet tenni bele.
Előzmény: Bagor1 (211)
optikus Creative Commons License 2003.08.29 0 0 212
Photoshop, stamp tool?
Előzmény: Bagor1 (211)
Bagor1 Creative Commons License 2003.08.29 0 0 211
Tippet kérnék a szakiktól! Adott egy halszem előtét (kb 150 fokos), meg a pár hozzászólással előbbi Manfrotto.

Teljes gömbpanorámákat szeretnék készíteni, de úgy hogy az állvány ne legyen benne, ha lefelé nézek.

Van tippetek, hogy milyen szerkezet kellene az állványra, hogy ez megoldható legyen?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!