Keresés

Részletes keresés

kisgyerek Creative Commons License 2002.09.08 0 0 128
Az utolsó két variációból, ha van neked az jó lenne.
Köszönöm!
Előzmény: nextdoor (127)
nextdoor Creative Commons License 2002.09.08 0 0 127
Pontosabban milyen mintára van szükséged?
Mármint kik közöttlétesült,mire vonatkozó együttműködéshez keresel mintát?
-az iskola a szülővel, a gyerekkel
-iskola az önkormányzattal
-iskola vmilyen támogatóval
-nem iskola, hanem vki, vagy vmilyen oktatási tevékenységet végző, az oktatottal, a finanszírozóval(ha az nem az oktatott)
Előzmény: kisgyerek (126)
kisgyerek Creative Commons License 2002.09.08 0 0 126
Sziasztok!

Szükségem van oktatással kapcsolatos együttműködési megállapodás mintákra, de nem találtam sehol. Please help!

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.04 0 0 125
Ellenőrizd: van-e egyáltalán kocsija a cégnek.
Előzmény: Törölt nick (122)
milarepaverzio Creative Commons License 2002.09.04 0 0 124
Ha nem ajánlva jött, nyugodtan kidobhatod.Kb. 2 éve mi is kaptunk ugyanilyen levelet, iktattuk a kukába, azóta se kép, se hang.
Előzmény: Törölt nick (122)
Zimmy Creative Commons License 2002.09.03 0 0 123
Én is ebben a cipöben járok. Ma kaptam egy levelet. Neked milyen sebesség volt? Nálam 78 50 helyett.
Előzmény: Törölt nick (122)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.03 0 0 122
Kapott a ceg egy levelet az egyik megyei rendorsegtol amiben az egyik ceges jarganyra hivatkoznak. Gyorshajtas, de se kep se pontos cim. Viszont van pontos idopont (szabvany fenymasolt nyomatatvany aminek a rubrikait kitoltottek). Adatkerest akarnak hogy nyilatkozzon a ceg hogy ki vezette a megadott idopontban. 2 lehetoseg van, vagy beirok egy konkret szemelyt azaz magamat:) vagy pedig nem ismert abban az idopontban a kocsit vezeto. Mi van ha ezt valasztom akkor milyen tovabbi tortura van (arra gondolok hogy igy maganszemlyekent el lehetne kerulni a feketepontozast stb, csak nem tom hogy ceg eseten mik a szankciok). Szoval ha valaki volt mar hasonol helyzetben akkor mit csinalt vagy mit celszeru csinalni (egyebkent mennyi a bunti?)
Segitsegeteket elore is koszonom:
TW
Wic Creative Commons License 2002.09.02 0 0 121
Köszi.
Biztos? :-]

Wic

Előzmény: Sam Tanoo (120)
Sam Tanoo Creative Commons License 2002.09.02 0 0 120
Átszármaztató hatály. Ha az Ön által sérelmezett bírósági, közigazgatási határozat ellen jogorvoslattal él (pl. fellebezés), a fellebezést a felettes szerv (másodfokú szerv) fogja elbírálni saját hatáskörben.
Előzmény: Wic (119)
Wic Creative Commons License 2002.08.29 0 0 119
Mit jelent a jogban a topic-címben jelzett fogalom? Nagyon fontos lenne a gyors válasz...

Wic

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.06 0 0 118
Szia Shee!
Illene precíz választ adnom de egyrészt mégcsak távolról sem vagyok szakértő, másrészt csak egy gyors gondolatra futja (ha van időm, akkor utána szoktam nézni a jogszabálynak - most nincs). Az örökség után tudtommal nem kell SZJA-t fizetni, csak örökösödési illetéket (talán 2%?). De ha lemond az örökségéről, az nem adásvételnek számít, hanem egyezségnek mert ekkor az ingatlan egy pillanatig sem lesz az ő tulajdona. (Az én öcsém is lemondott a részéről a javamra - ingyen.)
Az ingatlan eladása utáni jövedelemadót főleg arra találták ki, ha valaki vesz egy ingatlant, és rövid idő után eladja sokkal magasabb áron, akkor a KÜLÖNBÖZET után kell adóznia, de ez sem a 40%, hanem egy rafinált módon kiszámított (40%-tól általában jóval alacsonyabb) összeg. A pontos kiszámítását megtalálod az adójogszabályokban - elég bonyolult.

Az örökösödés is néha bonyolult tud lenni, ezért azt tudom javasolni, hogy legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson kérdezze meg erről a közjegyzőt, aki elmondja a jogi lehetőségeket és az ilyen megállapodásokat feltétlenül írásba kell foglalni a tárgyalás jegyzőkönyvében, mert ha csak simán lemond a részéről, akkor a jóisten sem tudja bevasalni az érte járó igért pénzt. Ugyanis örökölni nem kötelező, és egy ilyen lemondás azt jelenti, hogy visszutasítja az örökséget, és az ő része a többi örökös közt kerül szétosztásra - ellenszolgáltatás nélkül. Bizonyára vannak ennek biztonságos jogi formái (tehát írásos egyezséget kell kötni a közjegyzőnél), és a személyes tapasztalatom az, hogy a közjegyző akár előzetesen is szívesen segít ezek kiválasztásában, de ha gondoljátok akár ügyvédi segítséget is lehet kérni - bár szerintem a közjegyző elegendő. És adózási kérdésekre is bizonyára tud válaszolni.

9mck - ernő

PS: ha abarátod minden jogi forma nélkül kapna pénzt (azaz "zsebbe"), akkor arról az APEH nem is szerezne tudomást, és ökörség lenne ezt közhírré tenni, azaz bevallani, de ily módon senki sem garantálja, hogy ezt a pénzt tényleg meg is fogja kapni.

Előzmény: Shee (117)
Shee Creative Commons License 2002.07.05 0 0 117
Helló.

Egy kis tanácsot szeretnék kérni. a barátom most örökölt egy családi házat, mivel a végrendeletben három felé osztják a ház értékét az egyik örökös közölte vele, ha lemond a részéről a tárgyaláson, akkor utána a tárgyalás költségeit is beleértve megkapja a pénzét.
A kérdésem ennyi, ha jól tudom, ha örököl valaki és az összegből ingatlant vesz, nem kell adót fizetni utána. Ellenben a tárgyalás nélkül kapott összeget is be kell vallani az APEH felé és jövedelmnek minősül és viszik a 40%-t. Mi az igazság?
Előre is köszönöm!

Sheela
sheela@freemail.hu, konradsz@ieb.hu

pnizh Creative Commons License 2002.05.24 0 0 116
Kosz mindenkinek, utanajarok az otleteknek..:-)
vismaior Creative Commons License 2002.05.22 0 0 115
No és ez is hasznos lehet:

www.jurix.hu

üdv, vis

dolinka Creative Commons License 2002.05.22 0 0 114
Talán a Compex CD-jogtárnak van angolnyelvű változata is
Ryan Creative Commons License 2002.05.22 0 0 113
Szia,
jó néhány törvény szövegét (magyarul) itt megtalálod - MT is:

http://www.sztaki.hu/providers/torvenytar/jog_00/jog_0000.htm

Előzmény: pnizh (110)
csinnnKA Creative Commons License 2002.05.22 0 0 112
Lemaradt a lényeg (a muflonszámuk): 441-3003
Előzmény: pnizh (110)
csinnnKA Creative Commons License 2002.05.22 0 0 111
Hívd fel az Igazságügyi Minisztériumot, nekik van valami jó kis jogszabály-nyilvántartójuk, és lehet, hogy a fordításokról is tudnak valamit mondani (esetleg meg is van).
Előzmény: pnizh (110)
pnizh Creative Commons License 2002.05.22 0 0 110
Szep napot mindenkinek,

tudna valaki segiteni a kovetkezokben?

- az ervenyben levo rendeletekre es torvenyekre lenne szuksegem a munkaero-kolcsonzesi tevekenyseg folyatatsarol....

CD jogtarrol megvan: a 118/2001 (VI.30.) Kormanyrendelet
Aztan megvan meg a MT-bol a 193/B.§

Kerdeznem: nem tudja valaki honnan lehetne megszerezni ezeket vagy egyeb mas torvenyeket angolul vagy nemetul? Letezik CD Jogtar egyaltalan angol/nemet nyelven?
vagy valahol van forditas?

Egyeb linkgyujtemenyrol tud valaki ebben a temaban?

MT ( Munkatorvenykozv) -t tud valaki on-line?

...stb.

Kosz minden apro segitseget elore is..:-)

Udv.

szinko Creative Commons License 2002.05.17 0 0 109
Helo FehérRózsa! Az előszerződést megkötöttük, de a szerződés mellékletének mindkét fél által aláírt mellékletének kellene lennie, ami a lakás leírását tartalmazná (a szerz. egyik pontjában leírva). Ez nem létezik, vagyis nincs meghatározva a szerződés tárgya. Az aláíráskor meg sem fordult az agyamban, hogy lehet olyan építendő lakást eladni, amelyre nincs építési engedély, és ehhez az adásvételhez bejegyzett ügyvéd tudatosan asszisztál. Az építési hatóság azt mondja, hogy az építési engedélykérelmet visszautasították, nemrég, mert alapvető beépítési hibák vannak a tervben. Tudom, hogy kötelez az előszerződés is. A részletfizetési kötelezettségeimhez nem írt az ügyvéd építési részteljesítést, pedig kértem. Mindezekről az aláírást követően homályosítottak fel más jogászok. Nem fantomcégről van szó, de úgy tudom gondjaik vannak. Az ingatlanközvetítő neves cég, de a közvetítéseikben nem vizsgálják az ép. engedély meglétét, akkor mit közvetít? A károm nem csak a foglaló és az ügyvédi díjak, hanem az idő előrehaladtával az áremelkedés is. Megítélné a bíróság?
FehérRózsa Creative Commons License 2002.05.13 0 0 108
Szinko, hát erről egy kicsit többet kéne tudni hogy megnyugtatóan állást lehessen foglalni. Az előszerződést megkötöttétek? Tehát aláírta mindkét fél? A véglegest pedig nem? Miért nincs építési engedély? Vagy meg sem kérték? Az előszerződésnek ugyanolyan hatálya van mint a véglegesnek, tehát elméletileg kötelez. Egyébként ha más nincs a biztatási kár szerintem mindenképpen érvényesíthető... Persze ha fantomcég, akkor igazából hiába...
frimi Creative Commons License 2002.05.11 0 0 107
Hi!
Úgy tudom, hogy ez a dolog már másokkal is megesett. Próbálj tanácsot kérni az Autóklub jiogsegély szolgálatánal, vagy - esetleg - a Pesti Központi Kerületi vagy pedig a Fővárosi Bíróság jogsegély szolgálatánál. Ezek díjtalanok. Frimi
Előzmény: vero0108 (106)
vero0108 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 106
Egy biztositási ügyben kérnék segitséget.
Két és fél éve vettem lizingre egy autót,amit
fél év múlva elloptak.A biztositó nem fizetett,
mert csináltattunk egy pótkulcsot az autóhoz,
amit le is adtunk.Azóta is fizetem a havi negyven-
ezer forint részletet a kocsira,mert félek,hogy
beperelnek.Van esély rá,hogy ne kelljen tovább
fizetnem egy olyan kocsit,ami már két éve meg sincs?
Köszönöm előre is a választ.

szinko Creative Commons License 2002.05.07 0 0 105
Jogi segítséget kérek és előre is köszönöm. Ingatlanközvetítéssel, új, építendő lakás vásárlására kötöttem adás-vételi előszerződést ügyvédi ellenjegyzéssel decemberben. Én hülye:-((( Egy hétre rá kiderült, hogy nincs építési engedély, de még ma sem, 6 hónap után. A szerződés hivatkozik a mellékletben paraméterezett lakás leírására, amelyet az eladónak (építtetőnek) alá kellett volna írnia, de nem írta alá. A szerződés tehát nem létező lakás vásárlásáról rendelkezik, mert az építés nem kezdődött el, és lehet, hogy nem is lesz belőle semmi, mert nincs építési engedély. Az eladót nem lehet elérni, az ügyvéd pedig gyakran költözködik! Csalást követett el az eladó és az ügyvéd, akiknek tudomásuk volt a körülményekről, de engem félre vezettek? Feljelenthetők a rendőrségen kamaránál, stb? A foglaló dupláját kérhetem vissza? A szerződés szerinti átadási határidő nem telt el, a határidő letelte után legfeljebb az üres telekre jegyeztethetek be jelzálogjogot, de azt is csak az eladó beleegyezésével. Ugyanakkor, ha a részleteket nem fizetem határidőre, akkor ugrik a foglaló. Nem tudom fizetni, mert erre a szerződésre egy bank sem ad hitelt. Erről is hazudtak, azt mondták, hogy az eladónak finanszírozási szerződése van az egyik bankkal, ott lehet felvenni a hitelt. Ja és az ügyvéd díját is én fizettem. :-(((((((( MONDJATOK VALAMI JÓT, MIT TEGYEK? Új ügyvédem van már, de semmi jóval nem bíztat.
nk1976 Creative Commons License 2002.05.03 0 0 104
Egy kérdésem lenne, hátha itt választ kapok.
Van egy 17 éves fiú aki egy éjszaka a nyílt utcán
másodmagával megkergette egy ismerősét, közben azt
kiabálta, hogy meg fogja ölni. Az illető beszaladt egy
boltba ahol a veszélyt látva bezárták az ajtót, közben
kihívták a rendőrséget. A rendőrség 10 perc alatt jött ki,
közben ez a 17 éves fiú elment a helyszínről, de többször
megüzente, hogy továbbra is meg akarja ölni az illetőt. Az
érintett nem tett eddig feljelentést a rendőrségen, de nem
tudja mit tegyen, mert muszáj kimennie az utcára.

Kérdések:
- feljelentés esetén előzetes letartóztatásba vennék-e a 17
éves fiút?
- az életveszélyes fenyegetés benne van-e a btk-ban?
- jogilag és emberileg milyen lehetséges megoldások vannak?
- mit javasolna Ön erre a helyzetre?
- elítélnék-e letöltendő szabadságvesztésre a 17 éves fiút
(büntetlen előéletű), vagy kiszabadulhat-e az előzetesből
és bosszút állhat-e?

Tamás Creative Commons License 2002.05.02 0 0 103
Köteles. Elvileg. Pontosabban az a helyzet, hogy a sorkatonai szolgálat teljesítésének ideje alatt nem mondhat fel. Utána pedig csak az általános szabályok alapján, ami nem könnyű, ha nem adsz rá okot. Tehát lényegében védett vagy.

Munka Törvénykönyve, 1992. évi XXII. tv.

Előzmény: ararat (102)
ararat Creative Commons License 2002.05.02 0 0 102
Jó estét!/Sziasztok!! Lécci ha tudtok segitsetek!!! Tudjátok e hogy hol nézhetnék utána, hogy milyen jogai vannak a sorkatonai szolgálatot letöltött (leszerelt) dolgozónak a bevonulás előtti munkaadójával szemben??? Köteles e a leszerelést követöen foglalkoztatni???
szabinlondon Creative Commons License 2002.04.02 0 0 101
Hat, koszonom a valaszt. Ez egyes szamu lehetoseg persze jobban tetszett, de sokra nem jutottam vele
:( ...mindegy, akkor maradok meg 2 evet.
Előzmény: lbj (90)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.28 0 0 100
loooooooooooser!!!
Ebben az SOS fórumban inkább egészségügyi jellegű problémákkal foglalkoznak. Igaz, hogy volt már jogi jellegű kérdés, de nem nagyon volt válasz rá. Viszont a net-en sok ingyenes "a jogász válaszol" jellegű rovat van. Mutatok neked egy helyet, ahol bővebb infot kaphatsz, és e-mail-ban felteheted a kérdésedet jogásznak, és e-mail-ban válaszol.
Nos kattints ide!
Előzmény: loooooser (99)
loooooser Creative Commons License 2002.03.28 0 0 99
Köszönöm, már ez is segítség volt! Ha esetleg tud valaki jogi megerősítést nyújtani, azt is köszönettel venném! loooooser
Előzmény: Törölt nick (98)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!