Keresés

Részletes keresés

Lassu Viz Creative Commons License 2006.04.11 0 0 321

Ez alatt remélem azt érted, hogy semennyit. Mert minden visszajár, még az előleg, vagy foglaló, vagy első részlet, vagy ügyvédi letét is, bárhogy is hívják.

Na itt az igazság: 20/1999 Korm. rendelet 10§ (2).

Az összeg mértékéről lehetne vitázni, de nem érdemes. Követelése teljesen jogszerű.

Előzmény: Lassu Viz (320)
Lassu Viz Creative Commons License 2006.04.10 0 0 320
Ez alatt remélem azt érted, hogy semennyit. Mert minden visszajár, még az előleg, vagy foglaló, vagy első részlet, vagy ügyvédi letét is, bárhogy is hívják.

Ezt egy jogszabállyal is alá tudod támasztani? A szerződésben ez szerepel:
"Amennyiben a Jogosult a jelen Szerződéstől határidőn belül és jogszerűen eláll, a Jogosult köteles 20000Ft + ÁFA összeget, mint a jelen szerződés megkötéséből eredő kárt a Megbízónak haladéktalanul megfizetni."

Ha ezt hatályos jogszabály tiltja akkor természetesen vissza fogom követelni. Pontosan és szándékoltan ennyit fizettem ki a szerződés megkötésének napján. A bemutatón megismerhettem az érem egyik oldalát. És a fentiek ismeretében döntöttem úgy, hogy ha az érem másik oldalának megismerése után nem tetszik az ajánlat akkor ennyit bebuktam. Vitathatatlan, hogy én voltam a hülye, mert eléggé borítékolható volt, hogy mit akarnak eladni és mindazt a kutakodást amit azután tettem, hogy hazajöttünk megtehettem volna indulás előtt is.

Letettem a nagy esküt ahogy Lusta Dick a Macskafogóban, hogy ha valaki mégegyszer termékbemutatós utat akar nekem adni ahhoz hozzávágok valamit és gyorsan elfutok a másik irányba.
Előzmény: iceride (318)


Lassu Viz Creative Commons License 2006.04.10 0 0 319
Szabad megtudni, mit vettél, és mennyiért?

Hajdúszoboszló 4 személyes új apartman apartmanszállóban 2. (azaz második) hét 30 évre. Az árát nem akarom nyilvánosságra hozni. Lehet, hogy ezzel az értékesítők malmára hajtom a vizet de még nincs miért haragudnom rájuk.
Avval se dicsekednék szívesen ha balek voltam :-).

Előzmény: iceride (317)
iceride Creative Commons License 2006.04.10 0 0 318

Építkezés, az új részleg átadása után 20% értéknövekedés

 

Ez akár igaz is lehet. De ez nem jelenti azt, hogy befektetett összeg+20%-ért lehet majd eladni.

 

6% értéknövekedés évente

 

Ez szerintem rendben van. Csak nem arra az összegre vetítve, amit te fizetsz érte, hanem amit a másodlagos piac elismer.

 

Az értékesítő cég bármikor 60 napon belül eladja a jogot és visszakaphatjuk a befizetett összeget

No, ezt szinte kizártnak tartom. Mondjuk, hogy igazságmagja van, igazságtartalma közel áll a nullához.

 

Az üdülési hetet ha nem kérjük a szálloda kiadja, fizet annyit, hogy fedezi a fenntartási költségeket és még marad is egy nyaralásra való.

Ez is elképzelhető (tudni kéne mennyi fenntartást fizetnél).

Hete, szállodája válogatja. Amíg a szállodának van saját apartmanja, nyilván nem a tiedet fogja kiadni. Ergo ha nem piros heted van, tuti nem lesz kiadva, hacsak te nem találsz rá bérlőt.

 

a szálloda pénzügyi vezetője nyilatkozik, hogy az üdülési hetet az első 15 évben bármikor 60 napos határidővel viszontértékesítésre átveszi.

 

Ez nagyjából annyit jelent, hogy hatvan nap múlva visszaadja, hogy nem sikerült eladni...

Kivételes esetben el tudok képzelni olyat, hogy mégis eladja.

 

pontosan tudtam az aláíráskor, hogy mennyit bukhatok 15 napon belüli elállással

 

Ez alatt remélem azt érted, hogy semennyit. Mert minden visszajár, még az előleg, vagy foglaló, vagy első részlet, vagy ügyvédi letét is, bárhogy is hívják.

Előzmény: Lassu Viz (315)
iceride Creative Commons License 2006.04.10 0 0 317

Hát, ha pár éves befektetésnek vetted, az bizony nem nyerő. Szerintem.

 

Ha már erre jártál, lenne két kérdésem:

 

Szabad megtudni, mit vettél, és mennyiért?

Előzmény: Lassu Viz (315)
würthkiller Creative Commons License 2006.04.09 0 0 316

mi is voltunk a héten ilyen előadáson

 

befektetésnek előnytelen, üdülésnek meg rohadt drága

Előzmény: Lassu Viz (315)
Lassu Viz Creative Commons License 2006.04.09 0 0 315
Pár órája érkeztünk meg egy üdülési jog értékesítő előadásról, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még el tudunk állni a szerződéstől.

Hogy miért mentünk bele? Az alábbi ígéretek és a tájékozatlanságunk miatt:
 • Építkezés, az új részleg átadása után 20% értéknövekedés
 • 6% értéknövekedés évente
 • Az értékesítő cég bármikor 60 napon belül eladja a jogot és visszakaphatjuk a befizetett összeget
 • Az üdülési hetet ha nem kérjük a szálloda kiadja, fizet annyit, hogy fedezi a fenntartási költségeket és még marad is egy nyaralásra való.
 • Ez több mint amit pl. az OTP egy éves lekötésre ad.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy ezek az ígéretek a szerződésben nincsenek benne. Helyettük van két nyilatkozatunk miszerint
 • ha 45 nappal előre jelezzük, hogy nem kívánjuk igénybe venni az üdülési hetet akkor az apartman kiadását a szálloda végzi. Végzi és nem garantálja!
 • a szálloda pénzügyi vezetője nyilatkozik, hogy az üdülési hetet az első 15 évben bármikor 60 napos határidővel viszontértékesítésre átveszi. Eladási árat, vagy a befizetett összeg megtérülését nem tartalmazza.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az értékesítést végző cég tételesen és korrektül ismertette a szerződés minden pontját, így pontosan tudtam az aláíráskor, hogy mennyit bukhatok 15 napon belüli elállással vagy az utolsó részlet kifizetése előtt. Amit nem tudhattam, hogy mennyit bukhatok vagy nyerhetek ha enyém lesz az üdülési jog, mennyi a piaci értéke az adott helyen egy apartman adott hetének (csak az üzletkötő által adott listaár és az ahhoz képest elért kedvezmény volt egyértelmű).
Azóta már tudom, hogy másodkézből féláron kék helyett pirosat tudtam volna venni, talán még jobb helyen is, bár a hely jóságát végképp egy idegenforgalmi szakember tudja megítélni. Én nem tudhatom, hogy pl. egy hollandnak értékes-e az a jog amire azt mondom, hogy számomra kevésbé kihasználható.

Maradt egy tanúlság így is: soha nem szabad elfogadni a csak itt - csak ma ajánlatokat. Valamint ez az eset végképp megszilárdította azt a meggyőződésemet, hogy amit ilyen módon direkt marketinggel akarnak eladni az nem állná ki a megmérettetést egy valódi versenyheyzetben.
Tekintettel arra, hogy inkább pár éves befektetés lett volna a cél, amiről még a timesharing pártolói is elismerik, hogy nem realizálható így ahogy az elején is írtam a jövő héten megy az elállási fax. (+tv levél, +ügyvédi letét, de ez már csak az én bizalmatlanságom. Volt már nekem PSZÁF-ig menő vitám egy lakástakarékpénztárral is, pedig ott nem is volt anyagilag érdekelt az ügyintéző.)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.04.04 0 0 313
Előzmény: Törölt nick (307)
compot Creative Commons License 2006.03.07 0 0 311

Ha lejebb olvastok, láthatjátok, hogy velünk is hasonló történt (pontosabban apósékkal). Mivel én nem voltam az elöadáson és egyéb papirokat sem láttam, csak tippelni tudok. SZVSZ az ingyen üdülést és repjegyet A Kereknap ill. az a másik cég adta ajándékba. Igy már maga a regisztrációs díj is furcsa számomra. Az ajándékért a Kereknapnak kell jótállnia, hiszen ők csábítottak vele. Azt, hogy ő kin keresztül oldja ezt meg rád nem tartozik.

A feljelentést szerintem ismeretlen tettes ellen tegyétek meg, de a Kereknap mindenképp emlitsétek meg benne.

 

Van valami pairotok, hogy a kereknap mit igért?

Előzmény: Dzsana (200)
iceride Creative Commons License 2006.03.07 0 0 310

alig válaszoltak a kérdéseimre, és ott meg is szakadt a diskurzus, amikor rákérdeztem, hogy tulajdonképpen kinek a tulajdonát képezi az az apartmanház, melyben én egy-két hétnyi üdülési jogot vásárolok 30 évre, illetve láthatnám-e a bejegyzési számát/engedélyét az értékesítô cégnek... Itt meg is sértôdtek, és még ôk vádoltak engem bizalmatlansággal...

Őszintén szólva ezt nem értem, ilyenkor azt kell csinálni, hogy megmutatod az értékesítői engedélyt meg a tulajdonosok jegyzékét. :)

Ha nem ezt teszik, abba lehet hagyni a beszélgetést. :)

Előzmény: CFP (308)
iceride Creative Commons License 2006.03.07 0 0 309
Látod, mindenki abban jó, amihez ért. Kizárt dolog, hogy én 16-20%-os éves hozamot tudnék elérni. :)
Előzmény: CFP (308)
CFP Creative Commons License 2006.03.07 0 0 308
Tisztelt Hölgyek, és Urak!

Frissen hazatérve egy négynapos wellness hétvégérôl (5csillagos TS apartmanházat reklámozó elôadásért cserébe élvezhete az apartmant az egész családom) megtapasztaltam egy kis részét ennek a furcsa üzletnek. Mindjárt rá is kerestem a neten a témára, és hááát sok tapasztalat, és vélemény között szeretném veletek megosztani a sajátom.

A hétvégét élvezte a családom, én kibírtam az elôadást. Tukmálós, kezdô elôadó, kikent-kifent stünci-münci a hostess, alig válaszoltak a kérdéseimre, és ott meg is szakadt a diskurzus, amikor rákérdeztem, hogy tulajdonképpen kinek a tulajdonát képezi az az apartmanház, melyben én egy-két hétnyi üdülési jogot vásárolok 30 évre, illetve láthatnám-e a bejegyzési számát/engedélyét az értékesítô cégnek... Itt meg is sértôdtek, és még ôk vádoltak engem bizalmatlansággal...

Mindenesetre elkezdtem számolni (és az itteni, meg a hasonló bejegyzéseket végig is olvastam). Alapvetôen - ahogy ez a korábbi bejegyzéseimbôl kit?nik - pénzügy tervezéssel foglalkozom, közgazdász vagyok, korábban dolgoztam pénzintézeteknél, az elsô végzettségem vendéglátóipari fôiskola volt, a közg elôtt...

Ha millió forintonként számolom (legalább ennyiért vannak, de nekem 4-ért is ajánlottak belföldi apartmant) a TS egy-egy hetét, és hozzászámolom a fenntartási költséget, akkor horribilis számok jönnek. Egy sima befektetési alapban - ha elég vegyes portfóliót választ az ember, akkor nagyon nagy valószin?séggel el lehet érni éves szinten 16-20% hozamot (most nem sázmolok adókedvezménnyel, sima befektetési alapot vegyünk). Ha már ingatlanról esik szó, akkor az elmúlt egy év befektetési alapjai közül az ingatlan alapok hoztak:
Befalap neve Kategória Kitettség Nominális hozam
Futureal 1. Ingatlan Alap Garantált alap HUF 33.13%
Quaestor Ingatlan Garantált alap hazai, 13.5%
ACCESS Ingatlan Ingatlanforg. alap, hazai, HUF 10.96%
Raiffeisen Ingatlan Alap, Ingatlanforg. alap, hazai, HUF 9.05%
ERSTE Nyíltvégű Ingatlan, Ingatlanforg. alap, hazai, HUF 8.22%
OTP Ingatlanbef. Alap, Ingatlanforg. alap, hazai, HUF 7.85%
Európa Ingatlan Ingatlanforg. alap hazai, HUF 7.82%
Reálszisztéma Ingatlanalap Ingatlanforg.alap hazai, HUF 7.32%

Ha kihagyom a két elsô ingatlanalapot (több okból is, de ez nem ide tartozik), akkor a többiben simán elérhetô 7-10% hozam. Ugyanilyen, de nem ingatlan-, hanem mondjuk vegyes, esetleg akár részvényalapban (több piacról, vegyesen összeválogatva) elérhetô 16-20% hozam éves szinten. Ez time-share heti alapon (egymillió HUF) bizony 160-200 ezer forint, tiszta, akár adómentes hozam. Két hétnyi, vagy két milliónyi befektetésbôl (további költségek nélkül (elhanyagolható 1.5-2.5% átlagos alapkezelôi költséggel) kijön harmad-fél millió hozam. Az, amit nekünk ajánlottak négymillióért, kitenne épp egy kerek milliót évente. Ekkora tételbôl nem két hetet, hanem kétszer két hetet töltök a családommal kellemes helyeken, kötöttségek nélkül, míg a tôkém mindig megmarad, és mivel nem az egész hozamot, csak mintegy háromnegyedét vonom ki, így infláció felett növekszik a tôkém is. Bármikor kiszállhatok belôle, ha nem hirtelen likvidálom a befektetést, hanem várhatok egy keveset a legjobb árfolyamra, akkor gyakorlatilag veszteség nélkül.

Befektetési alapok alkalmazásával (jól megválogatva) komoly, adómentes tôkejövedelem érhetô el, amit akár autó, vagy lakás finanszírozására fordíthatok, életjáradékra válthatok, esetleg rendszeres utazásokat finanszírozhatok belôle. Leshetem, és elkaphatom a Last-minute utakat, vagy szólhatok egy jól bevált utazás-szervezônek, aki félévente szervez a családom számára rendszeres felejthetetlen, kellemes élménysorozatot.
Néhány pénzügyi megoldás: <a href="http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=587884&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9033336" target="_blank">korábbi bejegyzéseim</a>korábbi bejegyzéseim
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.23 0 0 306

Egy cikk az Observerből

 

http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,1692276,00.html

 

Violence and corruption speed timeshare's demise

 

The TCA receives around 3,000 complaints per year. Three court cases are to be heard in the Canaries, London and Madrid against timeshare operators, each accused of stealing more than £100m from consumers. Some operators get round legislation by rebranding as 'discount holiday clubs' but still sell bogus schemes.

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.23 0 0 305

Egy friss meg nem erősített beírás a crimeshare oldalon:

 

Feb 22 2006
Glendorgal Hotel, Cornwall, has decided that renting their accommodation is much  more profitable than timesharing so have written to their owners offering a stark choice.
Pay the annual management fee PLUS a levy of £700 OR return  your certificate and we’ll cancel your ownership.
For owners this means  £4,000 down the drain - ITK.

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.21 0 0 304

Most azonkívül hogy személyeskedve fröcsögtél mennyi tényt tudtál mondani?

 

A srácnak adtam olyan helyet ahol láthatja, hogy kik árulnak ott és mennyiért. Felmérheti, hogy mennyi is a piaci értéke a jogának.

Felhívtam a figyelmét arra, hogy vannak akik timeshare áruló személyeket próbálnak becsapni. Mi volt ebben a hazugság?

 

TE mennyi TÉNYT tettél be ide eddig? Azonkívül, hogy elismételted párszor, hogy neked baromira megérte másoknak üdülési jogokat eladni.

 

Tudod, aki végig olvassa a topikot, az esetleg lát néhány konkrétumot, de azokat nem te írtad, és lát néhány személyeskedést, azokból viszont sokat írtál te.

 

De igazából mindig örülök, hogy erősíted a timeshare értékesítőkről kialakított borzalmas képet. Sőt amikor azt hozzáteszed, hogy te magadat még egy "normális" értékesítőnek tartod, akkor az emberben rögtön kialakul egy kép, hogy milyen is ez az iparág.

Előzmény: iceride (303)
mimi_bacsi Creative Commons License 2006.02.20 0 0 302
Köszönöm a jóindulatodat és a segítőkészségedet, de be kell vallanom, magánszemélyektől vettem, nem értékesítőktől... BEPALIZTAK.... És mivel akkor egy munkát kaptam érte, sajnos árukapcsolast csináltak, amit máig bánok..(Azóta egy alkalommal voltam kint 2003 februárjában...)
Előzmény: Anti-timeshare (301)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 301

Öszintén sajnálom, hogy nem akkortájt futottunk össze. Meg tudtam volna spórolni neked 6 millát, ha ezektől veszel vagy 8 millát ha nem is veszel (gondolom te is azt kívánod, hogy sose vettél volna ilyesmit).

 

Nem sokat várok tőlük, de esetleg próbáld meg felvenni a kapcsolatot a magyar timeshare egyesülettel www.ote.hu és próbálj meg olyan segítséget kérni, hogy az OTE járjon közbe az érdekedben az eredeti értékesítőnél, hogy ezzel segítsen megőrízni a timeshare PR értékét. (nem adok 1% esélyt, hogy segítenek).

 

Mivel jogilag le vannak védve és bíroságon lesz 5 alkalmazott aki ellened tanúskodik így nem sok esélyed van erre az útra (kivéve, ha azóta az értékesítőket a cég rosszindulatúan kirúgta és szeretnének bosszút állni).

Előzmény: mimi_bacsi (300)
mimi_bacsi Creative Commons License 2006.02.20 0 0 300
6 személyes stúdió, de iszonyú drágán vettem 2002-ben (4 misiért darabját..) ;-(( Nagyon szeretnék megválni tőlük, gondolhatod...!
Előzmény: Anti-timeshare (299)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 299

Még annyi, hogy én nem adtam el se velük se mással, mert soha nem is volt. Ezeket az értékesítőket egy magát független érdekvédelmi szervezet ajánlja.

Nekem annyi kapcsolatom volt velük, hogy referencia árat kérdeztem tőlük, amire kézségesen válaszoltak és rögtön jelezték, ha komolyan gondolom, akkor tudnak esetleg engedményt is tenni.

 

Továbbra sem ajánlom senkinek, hogy ilyesmit vegyen tőlük vagy bárki mástól.

Előzmény: mimi_bacsi (297)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 298

pl. http://www.timeshare.org.uk/sell_web.html de vigyázz erre http://www.timeshare.org.uk/rescon.html

 

Másoknak okulás végett nem mondod el, hogy milyen nagyságrendben vásároltad (és azt, hogy ez egy studió vagy 4 hálószobás apartman)?

Előzmény: mimi_bacsi (297)
mimi_bacsi Creative Commons License 2006.02.20 0 0 297
Ott hol lehet megtalálni? (Biztonságosan eladni..) Mi a link?
Előzmény: Anti-timeshare (296)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 296

http://www.aberfoyleholidays.com/hollywood.htm

 

Nézd meg te is az árakat, ez valóban másik mint amit én tettem be, az árak is magasabbak, de nem sokkal. 8. heti studió 1500 font (555 ezer ft), 16. heti egy hálós 2500 font (925 ezer).

 

Hogy felkészülj lelkileg - a time share tulajdonosok 50%-a szeretne tőle megszabadulni, de csak 2%-nak sikerül. Ahhoz pedig vagy kell találni egy balekot akire rá lehet jó áron tukmálni vagy nagyon le kell menni az árral.

 

Ha értesz angolul akkor olvasd el a www.timeshare.org.uk oldalt, hogyan lehet biztonságosan eladni.

Előzmény: mimi_bacsi (295)
mimi_bacsi Creative Commons License 2006.02.20 0 0 295
http://www.resortproperties-world.com/hollywoodmirage.htm Ezt nem 700e Ft-ért árulják szerintem...! ezt hogy lehetne eladni?
Előzmény: Anti-timeshare (293)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 294

Timeshare Consumers Association (TCA) published their report "Timeshare in Europe 2005"

 

The picture is not good:

 • Sales continue to decline with some leading companies now reporting losses.
 • Owners are continuing to walk away because of declining standards and ever increasing annual costs
 • resulting in a further reduction in ownership numbers.
 • Fraud and deceit continue to dominate consumer and media views of timeshare in Europe
 • The law has failed to keep up with the rogues and enforcement is weak or non-existent
 • Industry leaders are making no effort to recover lost consumer confidence.
 • Consumer views are summed up by - "If we had known it was timeshare we would not have gone".

 

 

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.20 0 0 293

Mennyiért vetted?

Most másodértékesítők 700 ezer forintért kínálják hetente (ebből lehet általában alkudni, ez tartalmazza általában az átírási költségeket és a közvetítői jutalékot, néha az első éves fenntartási költséget). Ha szerencsés vagy kapsz pár száz ezer forintot.

Viszont vigyázz, mert sokan szakosodnak arra, hogy azokat csapják be akik eladni akarnak.

 

Sok szerencsét!

 

http://www.timetravellers.co.uk/club_los_claveles.htm

Előzmény: mimi_bacsi (292)
mimi_bacsi Creative Commons License 2006.02.19 0 0 292
Nekem van egy Los Cristianos-i 5*-os 2 hetes (9.-10. hét) jogom, értékesíteném....!!!
Előzmény: Anti-timeshare (291)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.13 0 0 291

John Palmer 16500 embert vágott át csak Tenerifén.

 

Biztos, hogy csak az a hibás aki aláír?

Előzmény: Anti-timeshare (290)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.13 0 0 290
 
Tenerife Fraud - John Palmer
John Palmer was sent to prison (May 2001) for eight years for defrauding an estimated 16,500 timeshare owners in Tenerife.

The resorts controlled by Palmer on Tenerife are:-

 • Tenerife Royal Gardens
 • Island Village
 • Colonial Village
 • Flamingo Club
 • Club la Paz
 • Parque del Sol
 • Lagos de Fanabe - I and II (also known as Los Olivos)
 • Montana Vista
 • La Gomera Palms
 • Village Heights
 • Yucca Park
Palmer was ordered to pay compensation - averaging over £5,000 - to a randomly selected group of 400 victims. The other 16,000 were not awarded any compensation.

As a result, lawyers Irwin Mitchell are managing a "group" action on behalf of the other 16,000 victims.

If you bought into any of the Palmer resorts between 1989 and 1997 (inclusive) - or into Montana Vista at any time - you may qualify to make a claim for compensation.

For full information on the progress of the compensation claim Click here - if you want full details (no obligation) click the link "Registration"

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.13 0 0 289

Ha valaki már vett és meg akar szabadulni tőle akkor is át lehet még vágni:

 

 "We understand that you have a timeshare. Do you want to rent it or sell it? -  we are the experts" says the smoothie on the 'phone. You like what you hear so the conversation moves forward   "But we will need your card number/pin number/account number/mothers maiden name etc. to be able to pay you when the deal is done".  You, being a sucker, fall for this and are surprised to get a call from your card company/bank a few weeks later  saying that an attempt to remove a  large amount from your account is being held pending your confirmation.
This is "Indentity Fraud",  using timeshare owners lists,  which is growing even faster that timeshare fraud.

 

Egyre jobban terjed Magyarországon is.

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.11 0 0 288

Google első találat, 4-5 csillagos appartmanok Fekete Erdőben, 2007 január hónapra

 

http://www.interhome.nl/buchung/listcatalog.asp

 

Ár 339 Eurótól 545 Euróig 5 illetve 6 főre egy hétre.

 

Kép alapján nem tűnik rossznak.

 

Oberharmersbach
Előzmény: Anti-timeshare (283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!