Keresés

Részletes keresés

Woodyka Creative Commons License 2017.04.20 0 6 2322

Biztosan van, csak kérdés milyen mélyen. Meg ha az felszínre hozzuk, azzal nem fog-e előbb utóbb alább szállni a mostani karsztvízszint. Ahogy a bányászat révén ez megtörtént Tapolca környékén. Igaz pár évtized és ott visszaállt. Igaz ott a friss karsztvizet szivattyúzták ki, nem a mélységi több ezer éves vizeket.

Előzmény: Törölt nick (2318)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.20 -11 0 2321

Az 1930-as áprilisi Turisták Lapja számban éppen az imént olvastam egy Lillafüredi beszámolót.

A fúró évekig dolgozott, 900 méteres mélységig is lement.

1927-ben járt ott több tudós, külföldről is, és itthonról is, dr. Cholnoky Jenővel együtt azt állították hogy "... itt ne reméljenek vizet találni..."

Fene tudja, még egy próbát biztosan megérne. 

(mielőtt még elkezdődne itt is a mínusz jelek körüli para, szólok hogy az csupán egyetlen óvodáskorú műve, jelentősége semmi)

Előzmény: Törölt nick (2320)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.20 -6 2 2320

Azóta a geológia nem tud ennél többet állítani/mérni? Fúrni kellene és az drága? A tapolcai strandon éppen most fúrnak.

Előzmény: Lacerta (2319)
Lacerta Creative Commons License 2017.04.20 0 0 2319

Pávai-Vajna Ferenc szerint igen. És az ő szavára felépítették a Palotaszálló komplexumot.

Azóta se megerősíteni, sem megcáfolni nem sikerült senkinek, tekintve, hogy nem fúrt senki.

Előzmény: Törölt nick (2318)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.20 -5 2 2318

Ennél praktikusan izgalmasabb kérdés, hogy lehet-e meleg víz Lillafüred alatt.

Előzmény: Lacerta (2317)
Lacerta Creative Commons License 2017.04.20 -7 2 2317

Azért nincs ilyen "szuperbarlang", mert a Bükk szerkezete finoman szólva nem egységes. Sokféle korú- és összetételű kőzet alkotja, kisebb-nagyobb tömbökben, eltérő rétegirányokban és eltérő karsztosodási hajlammal. Ez inkább sok kisebb barlang létrejöttének kedvez.

Ráadásul a Bükk sokáig és nagyrészt ún. fedett karszt volt, ami azt jelenti, hogy a karsztosodó kőzetet valamilyen más ( nem karsztosodó ) kőzet fedte, aminek a felszíne elvezette a vizet. Ennek a rétegnek a lepusztulása földtani léptékben nem olyan régen történt, illetve amikor igazán bőséges volt a csapadék ( az utolsó jégkorszak után ), még teljesen elfedte a mészkövet és a dolomitot, tehát ha egységesebb szerkezetű lenne a hegység ( mint pl. a Gömör-Tornai Karszt ), akkor sem lett volna elég idő igazán nagy barlangok kialakulására.

( Ennek a fedőrétegnek az eltűnését mutatják a visszafolyók, amik olyan gyakoriak pl. a Kis-Fennsíkon vagy Létrástető környékén. )

Előzmény: Törölt nick (2315)
garass Creative Commons License 2017.04.20 -1 9 2316

Az, hogy a Bükk tele van barlangokkal, már régen ismert tény. A számuk a 30-as években leírtakhoz képest jelentősen nagyobb. Ma 1000-nél több barlangot tartanak nyilván.

Ezek a hegy egyes részeit "sajtszerűvé" teszik. A Baradla méretű barlangüregek létére eddig nem utalt semmi. De a hegység vízrendszere nagy valószínűséggel egységes rendszert alkot. Erre voltak korábban vízügyi vizsgálatok. Pl. a Pénzpataki víznyelő és a Miskolci Selyemréti strand kútjai között, illetve a latorúti Vízfő karsztforrásaival találtak összefüggést. Ugyanígy a Létrási-víznyelő és a Garadna-völgyi Margit-forrás között. Mindkettő nagy reményekkel kecsegtet egy hatalmas barlangrendszer iránt, de érdekes módon a fenti példák szerint épp ellentétes irányú a két vízáram útja. Tehát lehet nem egy, hanem több földalatti rendszer is.

Ami a cikket illeti, Dancza János kutatásai nem váltak be. Bár nem olvasható az egész cikk, de a Három-kő alatt ma egy kőfülke és egy hasadékbarlang található csak. Mindkettő pár méteres. Cseppkőbarlangról szó sincs. Ez inkább hírszenzációnak tűnik.

Dancza egyébként Kadič Ottokár segédjeként dolgozott a Szeletában. Tőle tanulta el a barlangkutatás szakmai módszereit. Majd szerencsés véletlen folytán került sor a Subalyuki ősember megtalálására. Sok vita volt e téren, mert mint közmunkás lakatosinas ő ásta ki a leleteket, de a szakmai meghatározás és a további tudományos munka irányítása már Kadič nevéhez fűződik. Ők mindketten inkább a paleolitikus ősemberkutatásban voltak otthon és kevésbé a geológiai rendszerek terén.

Az is érdekes, hogy a másik cikk feltett részlete ezeket a nagyon fontos barlangokat nem említi. Pedig mindkettő 1937 előtt már kutatva lett sok más, Kadič által kutatott és a cikkben nem említett barlanggal együtt.  

Előzmény: Törölt nick (2315)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.19 -11 1 2315

Biztosan felmerült már minden Bükköt járó turistában hogy ha ennyi, és ilyen hatalmas töbör, dolina, víznyelő van a hegység felszínén akkor ennek megfelelően a Bükk belsejében lennie kell egy irdatlan nagy barlangnak is, adott esetben lényegesen nagyobbnak mint az Aggteleki Baradla!

Ez a téma rajtam kívül már másokat is foglalkoztatott, régebben is. 

Tegnapi aktuális Turisták Lapja folyóirat-böngészésem közben az 1937-es augusztusi számban bukkantam egy érdekes írásra, amelyben megtalálni vélték ezt a hatalmas barlangot.

Egyszer nagyon szeretném megkérdezni erről Juhász Árpád geológust is akár, mi a véleménye, lehet-e a Bükk hegység belsejében egy giga-barlang vajon?

Ebben a számban egyébként 4-5 oldalt szentelnek az ismert kisebb-nagyobb zsombolyok, barlangok rövid, tényszerű leírásának is.

Megtalálni vélték a hatalmas barlangot:

Forrás: Turisták Lapja 1937 augusztus-szeptemberi szám

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.17 -11 2 2314

A Bükk egyetlen, igazi autentikus turistaháza:
A Fehérkő-lápai turistaház

A Bükk-hegység 1930-as években épült patinás turistaházai közül a Bánkútit és a Szentlélekit vállalkozók üzemeltetik, inkább panziók mint turistaházak, bár már az is nagy öröm önmagában hogy működnek. A Telekessy és a Várkúti sem adja azt az igazi bakancsos életérzést mint az 586 méteres magasságban lévő, egykori DVTK, ma Fehérkő-lápai turistaház néven üzemelő objektum.
Talán csupán az Ágasvári turistaházat tudom hirtelen ehhez hasonlítani, jellegében, és egy picit a Nagyhideg-hegyit.

1. télen

2. tavasszal

3. belülről. Színtiszta '80-as évek, retro bakancsos életérzés!

Nem tagadom nekem nagyon-nagyon tetszik ez a ház és az itt élő család, akik üzemeltetik!
Nem régóta ismerem, egy fagyos decemberi napon, régi Kohász Kék jelzések keresgélése közben tévedtem be ide, teljesen egyedül. Egy forró kávé és házi áfonya-szörp kortyolgatás közben beszélgettem egy fél órát az itt élő hölggyel, aki a konyhát és a kis háztartást viszi.
Szimpatikusak voltak, ilyen helyekre szeretek visszajönni, akár családdal is... meg is tettem ezen a hétvégén.
Ebben azért nagy segítségemre volt a nemrég épült libegő, amely felhozott minket a közel 600 méteres magasságba... és a turistaház szerencséjére még több száz másik kirándulót is, akik közül elég sokan vállalták azt a pár száz méteres sétát a libegőtől a turistaházig.

1. itt tesz le a libegő, irány a turistaház!

2. a forrás vizét használják. Szép forrásfoglalat volt ez nagyon.

3. Nagyon régi kék és piros jelzések a ház előtti bükkfán

A konyhában nyilvánvalóan készültek a rohamra, a kiszolgálás meglepően gyors volt, pedig tele voltak az asztalok, és ha jól láttam csupán az egy szem háziasszony serénykedett odabent, férje kint állta a sarat a kiszolgálásban.
Kenyeret is maguk sütnek, -nagyon finom, puha és sűrű- lilahagymás-zsíroskenyér szinte mindig van, forgalmasabb időszakokban, mint most húsvét hétvégén is, szarvasgulyás, pörkölt és egyéb finomságok is készülnek, például palacsinta is.

1. a bejárat

2. az egykori turistautak, így a Kohász Kéktúra útvonala is látható a ház előtti táblán

3. olykor megmosolyogtam a tábláikat... Diósgyőr jobbra, házikenyér balra. :-)

Ha egy kellemes kis családi kirándulást szeretnénk keríteni akkor nagyon érdemes ide feljönni, gyalog vagy a libegővel, majd némi fogyasztás, nézelődés után a zöld sáv jelzésen, (amely egykoron a Kohász Kéktúra útja is volt) egy káprázatosan szép bükkerdőben visszasétálni Lillafüredre.
Pár száz méteres kitérővel a Fehérkő szikláira tudunk kikapaszkodni szép kilátásért vagy akár az oxygén tanösvényen is tehetünk egy nagyobb körsétát a Fehérkő-lápán, sok helyen régi kék jelzésekre is bukkanhatunk, több helyen arra tették rá a tanösvényt.

Gyönyörű bükkerdőben vezet az út lefelé Fehérkő-lápáról! 

Mivel egy barátommal belekezdtünk újra a Kohász Kéktúrába így aztán fogok még errefelé jönni, és nagyon gondolkozom rajta hogy errefelé, a régi úton, a turistaház felé fogom hozni a barátomat is.

A mai, a Puskaporos felé vezető kék jelzés sokkal jellegtelenebb, és egy szakaszán konkrétan járhatatlannak is minősíthető a Puskaporos megálló felett, tarvágás és hatalmas gaz miatt.

És azért is mert ez az út egyszerűen sokkal szebb és ezt  a turistaházat érdemes felkeresni!

Ugyanaz télen és tavasszal...

Télen is szépen, ezüstösen csillog a bükkerdő... kilátás a Fehérkőről, itt ködös időben

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.17 0 0 2313

Gyönyörű panoráma, a Kastélyszállót ebből a perspektívából még sosem láttam. :-)

Előzmény: Törölt nick (2311)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.16 -11 2 2312

Na, szóval...

A Lillafüredi autóútról nem sokkal az alagút előtt jobbra felfelé indul egy tanösvény és a piros négyzet jelzés, azon indultam el, majd kb 80-100 méter után élesen balra fordulva tértem rá a GPS által is jelzett nyomvonalra, amely "egykori turistaút maradványa" néven van elnevezve a digitális térképen... áldassék a keze annak aki feltette!! :-))

1. itt irány jobbra fel!

2. így nézett ki a térkép a GPS-en (forrás OSM turistautak)

Azt kell mondjam, ennél azért többre számítottam, a nyomvonal viszonylag szépen kirajzolódik, jól követhető lenne, de az évtizedek alatt bedőlt rengeteg fa maradványa nagyon megnehezíti a járhatóságot.

Sokszor a jóval mélyebb nyomon futó, az egykori szerpentint levágó egyenes, de meredekebb út volt a nyerő, így aztán ha nem is túl könnyen, de haladtam felfelé. 

1.-2. bedőlt fák tömkelege nehezítette a haladást az évtizedekkel ezelőtt létezett turistaúton

3. kővel volt kirakva a széle, gondolom többnyire a kritikusabb részeken

Egyetlen helyen fedeztem fel az egykori turistaút kővel kirakott szélét, mint konkrét tárgyi "emlék", amely hasonlóan volt kialakítva mint az egykori Zsófia-torony alapjai, amelyet a tetőn egyből felfedeztem.

Nem betonból volt, helyi mészkőből. 

1. megpillantottam a maradványokat

2. a torony négyzetes alakú volt, alapja helyi mészkő

3. a honvédség csodás alkotásai tartósabbak...

A kilátás pazar, de egy újjáépített kilátóból bizonyára még pazarabb is lehetne!

Egy félórát biztosan eltöltöttem itt nézelődéssel, majd miután mindent megnéztem amit szerettem volna elindultam visszafelé...

Talán újjáépítik egyszer az egykori kilátót?

Egy topiktársunk linkje:

Közlemény – Több száz millió forintos fejlesztés valósulhat meg Lillafüreden 2016-ban | BOON

Előzmény: Törölt nick (2311)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.16 -11 1 2311

Nagyon köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat!

(photh, nunavummiuq, Lacerta)

Megtaláltam az egykori turista utat a Dolka-tetőre, és a Zsófia-torony alapjait is. Hát bizony jó lenne ha újjáépítenék!

Később bővebben:

Előzmény: Lacerta (2240)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.13 -10 1 2310

Egyébként ez itt nem annyira a reklám helye, de éppen a napokban rendeltem meg jó áron a Bükk és a Zemplén 1:50 000-es turistatérképét a Nyír-kartától, egészen jó térképek, különösen a Bükk, a várostérképekkel, és az Ó-Bükkel, amely Istenmezejétől Miskolcig lefedi a teljes Bükk-hegységet és tágabb környékét!

A megrendeléstől számított második munkanapon már nálam voltak a térképek, egyedül a futárköltség az ami sok.

Bükk túra térkép

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.13 -11 1 2309

Az a szerpentin-út volt a régi Kohász-kéktúra útja, ma már sokkal kevesebben járják, és már nincsen kövekkel kirakva a széle sem, sőt itt-ott alig látszik az eredeti útvonal, máshol mennek az új, felfelé szerpentinező utak. 

Pont mint egy napfonat, vagy egy copf, úgy metszik egymást a régi és az új ösvények.

Nagyon érdekes lehet ilyen régi élményeket felidézni, amit a katonasírokról mondasz az tök érdekes, és biztosan sokkal többet nyújtott úgy, abban az állapotában az a hely is, mint manapság.

A régi, rozsdás rohamsisakok gyanítom ma már gyűjtőknél, vagy éppen motorosoknál lehetnek...

Igen, ha csak az általam ismert 80-as évekre gondolok vissza akkor is hihetetlen mennyi minden milyen gyökeresen változott. 

És azért van olyan is ami előnyére. 

Visszatérve az első témádra:

A Hereg-réten lévő parkoló előtt (Répáshuta felől)  is van egy pont, ami autóval könnyen elérhető és nagyon szép kilátás nyílik onnan a Tar-kőre és a Három-kőre, éppen az imént említett decemberi túrám után álltam meg ott hazafelé jövet és alkonyatkor csináltam pár sejtelmes képet a Tar-kőről:

Előzmény: -FRIPP- (2308)
-FRIPP- Creative Commons License 2017.04.13 0 1 2308

Azóta sem jártam Fehérkő-lápán , annyi emlékem van hogy a felfelé vezető szerpentin út külső szegélye szép éles . hegyes szikladarabokkal volt kirakva.

Osztálykirándulás volt és nekem nem volt elég izgalmas a szerpentinen menni , nekiindultam toronyiránt , aztán csúszás , zuhanás és egy ilyen szikladarab állított meg.

Szétvágta az államat , ölbe vittek le , azt hitték meghaltam.

De túléltem és 1968-ban Egerbe költöztünk , azóta a déli , délnyugati Bükköt járom.

Valamikor 70-ben vagy 71-ben már gimnazistaként láttam pl. először a Katonasírokat , akkor még a keresztek vascsőből voltak és az eredeti rozsdás rohamsisakok voltak rájuk téve.

Hihetetlen egyébként hogy mennyire megváltozott minden azóta.

Előzmény: Törölt nick (2307)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.13 -11 0 2307

A Fehérkő-lápa nekem nagyon tetszett, pedig decemberben voltam ott, téli, ködös időjárásban, nem a legszebb időben.

Legurulni nem nagyon szeretnék ott, mert nem csak pár métert lehet esni... 

A Kohász Kék régi útvonala ment errefelé, a DVTK turistaház miatt, sokkal szebb útvonal volt ez mint a mai.

Decemberi túrabeszámolóm Lillafüred-Diósgyőr:

viewArticle

Előzmény: -FRIPP- (2306)
-FRIPP- Creative Commons License 2017.04.13 0 1 2306

Üdv mindenkinek!

Ma tettem egy rövidebb túrát a Hereg-rétről indulva az Őserdőig illetve onnan régi kedvelt helyemre , a Tar-kőre.

Az eső végigkísért az úton hol éppen csak , hol erősebb kivitelben.

Ha valakinek csak egy fél napja van túrázni és szeretne feljutni a Tar-kőre akkor én a Hereg-rétről való indulást javaslom.

Megéri , mert kevés szebb általam ismert része van a Bükknek mint ez az útvonal.

A fénytelen , borús idő meg az eső eléggé elvette a kedvem a fotózástól , csak néhány képet készítettem.

Kilátás a Tar-kőről

Balra a Három-kő

Törpe nőszirom nyílik a sziklagyepen

Balra a Tar-kő , jobbra a Három-kő

Hereg-rét részlet

Egyébként régóta járom a Bükköt (is) , 1964-ben , 8 évesen már sikerült lebukfenceznem/zuhannom néhány métert Fehérkő-lápán , akkor a Palota szálló orvosa foltozott ideiglenesen össze.

Mostanában akadtam erre a topikra.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 -11 1 2305

Az 1979 áprilisi Turista Magazinban egy aránylag jó írásra bukkantam, amely az Óbükköt szándékozik bemutatni, és mindezt tulajdonképpen úgy teszi hogy leírja a Kohász Kéktúra útvonalát Istenmezejétől Ózdig.

Több érdekes dolog van a cikkben:

Akkoriban még vasvázas kilátó állt a Lóhullás-tetőn, fakilátó az Ökör-hegyen, és az útvonal sem teljesen ugyanaz mint a mai.

Az Arlói-tótól nagy ívben kikerüli Somsályt, sőt Farkaslyukat is a túra, és szinte ott éri el Ózdot, ahol manapság elhagyja a Bükk felé. 

Kérdésem is lenne:

Az elírás lehet hogy a Nagy-völgyből Kovaszón át vezet a kék a Szarvaskő felé? Mert semmi logika nincsen benne, és a térképen sem látom ennek nyomát.

a cikk eleje és a fotók (5. kép a Lóhullás-tető kilátója)

a térképvázlaton szaggatottal van a Kohász Kék, a leírásban pedig ott van a részlet amire a kérdésem irányul. A térképvázlat egyébként a ma is létező utat mutatja az Ökör-hegy felé

ekkora kerülő lenne ha a cikkben leírt útvonal valós lett volna

digerido Creative Commons License 2017.04.03 -6 0 2304

A mi kutyánk bírja sőt élvezi.Így is 3-4x annyit futott mint amennyit gyalogoltunk.

Előzmény: Törölt nick (2303)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 -11 0 2303

Bár talán még érdekesebb is így a hegy hogy el van bontva azért nekem mindig az jut eszembe hogy milyen hihetetlen mértékű természetkárosítás történt ezen a helyen (is)

Évmilliók során létrejött természeti értékek tűntek el pár évtized alatt jóvátehetetlenül. 7 millió köbméter mészkő, egy komplett hegytető...

Pontosan tudom hogy a bánya 3000 embernek adott munkát, ezzel együtt hol van már az a pénz amit a hegy elhordásáért kaptak? Ha folytatódik, akkor az egész hegy eltűnik, vajon? Biztosan.

És a megcsonkított, letarolt hegytetőt senki nem állítja már vissza eredeti állapotába. És még köztünk járnak akiknek megadatott a gerincén gyalogolni...

Ilyen volt a Bélkő-gerinc, leírva:

"...megyünk tovább a Bélkő gerincén. Keskeny ösvény kanyarog az elvadult sűrűben. Alig emelkedik, mégis fárasztó. Jól a talpunk alá kell nézni. A karsztos terep mint az ördögszántás, csupa élére állított szikla, és hosszú hasadék..."

Mint lentebb említettem, ilyennek képzelem:

ez is a Bélkő, a Simon-vára alatt, leguggolva

Még egy érdekesség:

Mikor egyszer felértünk egy komplett muflon-csorda indult el lefelé a hegyről, mikor észrevettek minket. Itthon a képen 44 állatot számoltam meg! 

Kiskutya? Köszöni, jól bírja, de fogalma nincsen hogy minek kell ennyit menni az erdőben. :-)

Előzmény: digerido (2302)
digerido Creative Commons License 2017.04.03 0 0 2302

Szuper jó képek,gratula!Csodálatos és egyben döbbenetes,hogy elbontották a hegyet.

Kutty hogy bírta?

Előzmény: Törölt nick (2301)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 -10 0 2301

Nem lesz túl bonyolult, ugyanis szinte végig a régi aszfaltos bányaúton megy a tanösvény, kevés kivétellel.

Az apátságnál van parkoló is.

Éppen egy éve mentem fel itt, ugyanezen az úton a családdal, 2016 április 3-án, képek arról a sétáról:

konfartibi Bélkői kőbánya című albuma az Indafotón

Előzmény: Törölt nick (2299)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 2300

Köszi, ezek is jó képek.

Előzmény: topoly (2298)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 2299

Varázslatos a panoráma, ezért tényleg érdemes fölmenni. :-)

Úgy nézem, hogy az ösvény a ciszterci apátság romjaitól indul, ott már jártam, azt ismerem. 

Előzmény: Törölt nick (2297)
topoly Creative Commons License 2017.04.03 0 6 2298

Nyugodtan kisétálhatsz a Bél-kőre (szólok, hogy a link a fotósblogomra mutat:).

Előzmény: Törölt nick (2296)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 -10 0 2297

Ha ismered és szereted a Bükköt akkor ezt semmiképpen se hagyd ki!

Vezet a csúcsra egy tanösvény jelzés (kék átlós) azon kényelmesen, és biztonságosan fel tudsz menni a 815m magasan meghagyott csúcsra, ahol a csodás panoráma vár, fakorláttal. :-)

Továbbá fentről egyáltalán nem olyan meredeken törik le a csúcs, nincsen szakadék érzése az embernek.

a tanösvény és állomásai. Főként a régi aszfalton halad, plusz pár száz métert ösvényen

próbálom képekkel érzékeltetni hogy nem olyan veszélyes azért, persze óvatosnak lenni nem árt.

Előzmény: Törölt nick (2296)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 -6 0 2296

Köszi szépen. Akkor lehet, hogy megemberelem magam és elmegyek oda.

Sokfelé túráztam már a Bükk-fennsíkon, a Háromkőnél, Tarkőnél stb., de a Bélkőre még nem mertem kimerészkedni. :-(

Előzmény: Törölt nick (2295)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.02 -10 1 2295

Jól mondja garass, annyira azért nem vészes. Van a csúcson egy kisebb tér, meg egy korlát is.

Ami igazán veszélyes volt az az úton található omlás, amelyen ha megcsúszol akkor nincsen megállás lefelé a sziklafalon.

Egyszer jártam itt télen is, majdnem visszafordultam, aztán azóta is emlegetem...

Előzmény: Törölt nick (2291)
garass Creative Commons License 2017.04.02 -1 8 2294

A képek így erősen csalókák. Nem adják vissza a valós térközöket. Ha nem mész ki a sziklaperem szélére, vagy a bányaudvarban nem állsz közvetlen a kőfal alá, akkor nyugodtan élvezheted a csodás panorámát.

Előzmény: Törölt nick (2291)
garass Creative Commons License 2017.04.02 -1 8 2293

A Petőfi Kilátó szabadon látogatható.

Előzmény: ***RS*** (2290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!