Pont azért a C5 és nem más hangot javaslok a C4dúr után, mert a szinte ugyanazok a hangkerék hangok szólalnak meg fullban a C5-nél. Csak mégegyszer. Na itt jön ki és nem C#5, D5... esetében hogy mi a különbség az eredeti és a szimuláció közt?
Ez egy B3 modellezés-vallatási módszerem.
Az eredetinél a dúrra az oktáv C-t rányomva szépen kijön a plusz hang. A modellezésnél szinte eltűnik. Vagyis amit próbáltam. Ezért, és arra lennék kíváncsi hogy más modellezésnél is eltűnik-e a C5? A sok azonoshang áfedés miatt a futó szimulációs program "gondolhatja" hogy mi a fenének szólaltassa meg mégegyszer azt? Vagy egyáltalán nem tud ezzel az igénnyel mit kezdeni, hiszen már úgyis szól.
Ez okozza a modellezések harmóniában előforduló hangi elvékonyodását. Minnél fullosabb a regisztráció, annál inkább.
A sampleres megoldásomnál ez "természetesen" nem fordul elő. Ott vastag mint az eredeti hiszen mintákat játszik le, nem számolgat.
Igen, egy lacit bemikrozva kitenni PA-ra hasonló helyzet, csak mondom ne egy hifihez hasonlítsunk már, mert ahány hifi, annyiféleképp színezett a hang... Akkor inkább már stúdiomonitor és az biztos nagyobb igazságot szól mint bármely hifi. De ez csak az egyéni 32 év alatt kialakult véleményem, nem vitázni akarok. :)
Remek ötlet, is magamtól is ezt választottam aznap este a szkóp előcűgölése helyett... :-)
Zsolttal teljesen egyet értve még annyit tennék hozzá, hogy mindegyik hangszeren, ha a C5 helyett a C#5, vagy a felette lévő hangokat ütöttem le a hármashangzattal együtt, azok érezhetően jobban "kiszóltak" mint a C5.
Ami viszont a tapasztalataim szerint sokkal nagyobb különbséget okoz, az a drawbarok beállítása: az A-102-nél a lezlin keresztül is lényegesen jobban fényesedik a hang mint az általam használt klónoknál (szoftver orgonák és az OB5), s az A102 hangja a fényesedés ellenére is testes marad.
Na de most már elég a fejtegetésekből, megyek a sörömért....
Elég vegyes érzéseim vannak ezekkel a tesztekkel, mert eleve más felépítésű hangkeltő eszköz van összehasonlítva teljesen szokatlan hangfalon nézve. Én azt gondolom, ha a C5 hangját szeretnéd jobban hallani az A100-on, érdemes a drawbarokat addig huzogatni, amig jobb lesz az eredmény, vagy a hangerőben gyengébbnek talált hangoknál a mágneseket egy kicsit beljebb kell tolni. Qqbercinek megvan erre a "receptje" és nem hiszem, hogy bármelyik klón leverné az általa beállított hangszert.
Igazából szerintem lényegtelen hogy min szól. Ha szól, lezlin is szól, ami fedettebb hangképű, ha nem szól hifin sem szól.
Ámbár a hifi hangátvitele nem áll meg 7kHz-nél, úgyhogy ha a C5 szépen kiszóla vala, még nem biztos hogy lacin is.
Sok mai koncertalap szinte úgy szól mint egy otthoni highend hificucc. Pl. Bose PA-n játszunk a Fillmore-al, megdöbbentően más hangképet ad szabadtéren a mexokott villanyhang helyett.
Én javasoltam volna bedugni a másolatokat az A102 előfokbemenetébe és akkor mindegyik a 122-esen szólalt volna meg. Igaz, ez így macerásabb.
A Hamichord demó videóm is azokon a hifiken szólt kameramikrofonos felvétellel, alkalmatlannak nem mondhatók orgonahang visszaadására.
"Az A 102-L122 szólt a legfényesebben, de - bár jól megkülönböztethetően lehetett hallani az akkord mellett az új hang megszólalását - nála lehetett a legkevésbé hallani a C5 leütését."
Ezt nehezen tudom értelmezni az ellentmondások miatt. Illetve érdemes hifi hangfalakhoz mérni a dolgot? Max otthon használja így valaki, de koncertkörülmények közt kizárt. Elnézést hogy belekotnyeleskedem, azért díjazom a próbálkozást és a tapasztalatok megosztását.
Ismerőseim az általam belinkelt olasz Hammond Day videók láttán, komoly klón-koncepciófejtegetésbe kezdtek. Teljesen le vannak taglózódva itt a népek akik nem követik az eseményeket... :)
Mivel a mai Leslie-erősítő csere is meghiúsult az "ej, hiszen még nincs is kész" felkiáltás után, ezért a szombati Kéknyúl koncert még mindig a megbízható, lerohadt, öreges, kicsi, sárga, savanyú, de nagyon tökös korai JOS-t idéző hangon fog felcsendülni a Mikszáth Kálmán téren, a MIXART nevű hely megnyitó bulisorozatán!
Ma csináltam kizárólag füllel, egy röpke összehasonlítást, ugyanazzal a drawbar és a zenei hang-konfigurációval amit Zsolt tesztelt.
- Hammond A102-Leslie 122
- B4 1.1
- B4 II és
- VB3.
Mindegyik klón a saját műlezlijén keresztül, hifi cuccon szólt.
Az eredmény számomra meglepő volt:
Az A 102-L122 szólt a legfényesebben, de - bár jól megkülönböztethetően lehetett hallani az akkord mellett az új hang megszólalását - nála lehetett a legkevésbé hallani a C5 leütését. A VB3-nál egy picit jobban kiemelkedett a C5, míg ugyanez a hang mindkét B4 esetében jóval karakterisztikusabban szólalt meg a már megszólaltatott akkord mellett.
Ha lesz rá valamikor érkezésem, akkor készítek felvétel oszcilloszkóp képernyőjéről, hogy ugyanez grafikusan hogy jelenik meg.
Próbálja ki más is, lehet hogy én rosszul hallom, vagy ezek a klónok másként viselkednek mint a Nord E2.
Az a doboz oldalról kissé talány, de a lezlierősítőd egy 147-es. Azt nagyon egyszerű vezérelni egy hatos lezlicsatlakozón keresztül. Szerintem gyorsan, kis munkával megoldható.
Gondolom valami nagyobb szintű jelet kap az orgonából a laci, mert preampot nem látok. (és tök felesleges is)0
Az M100 alapvetően nem lezlkivezérléses kimenettel készült. Nem tudom milyen kimenete van a tiednek. Meg kell vizsgálni, lehet hogy könnyen alkalmassá tehető a vezérléshez is.
Ha az alsó rotor nem pörög fel, az azt jelentitheti hogy a kis motor nem szabadult le a nagymotorról és nem engedi felpörögni. A billentését érdemes először felülvizsgálni.
Gratulálok a szerzeményedhez, és sok örömet kívánok hozzá! Sajnos az a tapasztalat, -legalább is nálam a 122-es csöves végfokban- hogy az erősítőből a lezli vezérlést ki kellett szedni, és egy biztosabban működő kis panelt kellett beépíteni helyette. Biztosan meg fog keresni valaki, hogy tud Rajtad segíteni, ezért légy egy kis türelemmel.
Én egy M100-as Hammond és egy 147-es Leslie tulajdonos lettem nemrég.
Úgy szól, ahogy az illik :)).
Viszont van egy problámám, konkrétan a leslie-vel, ha az orgonában lévő csatlakozóra kötöm rá, akkor nem kapcsolható a tremolo és a chorale, hiába kapcsolom egyfolytában gyorsan pörög. Hogyha a hozzá kapott pedállal kötöm be, akkor lassú állásban hibátlan, de tremolo-nál a felső rotor gyorsan pörög, az alsó lassan.
Találkozott már valaki ilyesmi hibajelenséggel? Mi okozthat ilyesmit?