Keresés

Részletes keresés

Yoshi Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24650
várhatóan szarban fognak minket hagyni, ha nekik is nyakig ér...

ha csak a cipőjük széléig ér a fekália, akkor is szarban fognak minket hagyni, de jóóó drágán ellátmányt, felszerelést, lejárt szavatosságú konzervet lend-lease keretek között szerintem tuti kapunk

másszóval: ha nagy a kaki (világháború méretű), akkor szemét gerinctelen módon behódolunk... gyakorlat már megvan a "hogyan éljük túl a megszállsát" műsorszámban, mivel segítséget nem kapunk

ha lokális balhé van, akkor érdemes küszködni, mert valamilyen szinten kapunk ha mást nem, felszerelést - persze, történelmi tapasztalatok birtokában tök feleslegesen, emrt jól el fogjuk cseszni a dolgokat

(cinikus vélemény, tudom)
Előzmény: M.Zoli (24649)
M.Zoli Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24649

Udv.

 

Azt mondtad forgatod a tortenelmkonyveket. Nem tunt fel olyasmi, hogy pl. Romania hanyszor cserelt szovetsegest pl. a 20. szazadban? Vagy akar Olaszorszag?

 

Ahhoz kepest, hogy maganeletedben milyen bizalmatlan vagy, feltunoen bizol abban, hogy a jelenlegi politikai trendek nem fognak megvaltozni.

 

Udv.

Előzmény: Szlejer_ (24646)
unguided Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24648
tacsk0

"""Van a Youtube-on egy felvétel, ahol az iraki jihádista kiugrik az utcára RPG-vel, a tetőről rálő az amcsi mesterlövész kapásból testre, aztán rögtön utána még fejbe is lövi, hogy biztosra menjen - olyan gyorsan történik a dolog, hogy alig látni."""

Erdekelne a link, meg fegyver es a tavolsag, milyen messzirol lott ra, es mivel...

Előzmény: Törölt nick (24630)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24647
Hé-hóó!
Te nem kevered az EU-t a Nato-val? Mi itt ütközőzóna volnánk vagy mi a francfene - nem szürkületi zóna. Ha itthagynának minket az új "ütközősáv" Ausztria, meg a németek lennének... Gondolom nem szeretnének a lengyelek sorsára jutni ők sem, ennyire azé' nincs nagy gáz. Egy gazdasági káosz viszont valós kihívásokat hozhat a felszinre, aztán meg ki tudja...
Előzmény: Kuruc71 (24645)
Szlejer_ Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24646
"Nagyon naiv vagyok, ha azt gondolom, hogy NATO/EU tagkent max szerb, ukran, orosz embargotol kell tartanunk?"

Nagyon naív vagy, mert nem számolsz zombi apokalipszissel vagy UFO-invázióval sem...
Előzmény: belic (24643)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24645
Így van ! Én saját "előjelzésem" meg erről szól. Az EU egyszerűen magára fogja hagyni a K-Európai országokat mert semmilyen szándéka nincs miattuk meghalni kockázatot vállalni.


Előzmény: M.Zoli (24644)
M.Zoli Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24644

Udv.

 

Nem vagy naiv. Max. erre kellenne szamitani, ha a jelenlegi felallast tekintjuk kiindulasi helyzetnek. Viszont lehetosegkent szerintem szamitasba kell venni a nem valoszinut is. Mi van akkor, ha egy szinten NATO es EU taggal kerul konfliktusba az orszag? Mi van, ha olyan sokk eri a ket szovetseget, hogy felbomlik, es Magyarorszag gyakorlatilag szovetsegi rendszeren kivul marad?

 

Udv.

Előzmény: belic (24643)
belic Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24643
Szia!

Azt nem lehet tudni, hogy baj eseten milyen embargo erne az orszagot.

Nagyon naiv vagyok, ha azt gondolom, hogy NATO/EU tagkent max szerb, ukran, orosz embargotol kell tartanunk?

Erdekes, hogy a lengyelek nagyon fasirtban vannak az oroszokkal, de 2015-2020-ig tervezik a MIG-29 rendszerben tartasat, tehat biztosak benne, hogy nem lesznek orosz embargo alatt eddig.

Bel
Előzmény: M.Zoli (24639)
Szlejer_ Creative Commons License 2008.11.21 0 0 24642

"amibol kikovetkeztetheto, hogy milyen aranyban alkalmazzak a ketfele loszerhez keszitett fegyvereket a fent emlitett feladatkororkben, akkor az is jo lenne."

  

5.56-os géppuskát garantáltan használnak 800 méteren, tekintve a mostanában divatos hadszíntereket és lőtávolságokat... A sniper teamek szintén használnak 5.56-ost, és valószínűleg nemcsak védelmi feladatokra, ha a szükség úgy hozza.

     

   

"Es mit csinal kozben a celpont? Most komolyan: mit gondolhat egy fegyveres harcban reszt vevo nepfolkelo (vagy akarki), amikor elzummog mellette egy loves, aztan nehany masodperc mulva szetcsap mogotte egy teglat, esetleg leteriti valamelyik tarsat?"

  

Régebben linkelt valaki egy dzsihádista videót, amin amcsik álldogálnak békésen a humvee mellett, és közben porzik a sniper lövéseitől az IBA-juk. ;-) Sokszor nem hallják a lövést, a süvítést, a becsapódást (csata/háttérzaj, távolság, terep), fogalmuk sincs honnan jött, úgy becslik, hogy biztonságos távolságban vannak (gurulat, kósza lövés), stb. 

  

      

"Vagyis roviden: kell egy egyseges, altalanos loszer, amely kepes kivaltani az 5.56-os es a 7.62-es loszereket egyszerre."
 

A jelek szerint égető szükség nincs rá: egyik hadsereg sem töri kezét-lábát, hogy ilyesmit rendszeresítsen.

Előzmény: unguided (24625)
Plieur Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24641

Tiszteletem!

Most szalonna vagy sajt: lesz-e új, más elven működő lőszer rendszeresitve a NATO-n belül vagy a klasszikus lőszer de új kaliberben.

Peldául a német G11 , hüvelynélküli kontra 6,8 SPC...

Vagy az épp aktuális bullpup divat...

Vagy az épp aktuális tendencia: 80%-a a seregenek ellát, tehát nem kell neki gépkarabély, a 20% meg valami OICW program származékot használ, Land Warrior Kovács tizedes...:)

A gyanum az hogy bármibe keveredünk bele, az nem az elvárásoknak megfelelően fog zajlani, tehát nem árt tanulmányozni a banánköztársaságok módszereit. Talán épp ezt teszi a mi modern Mata Hari-nk:)))

Sok AK lelkes kezekben:)))

Az a gyanum hogy az AK még sokáig meglesz.

Előzmény: Nr.121212 (24640)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24640
Ha a realitásokat nézzük akkor csodálkoznék ha nagy tételben vadiúj fegyverekért fizetnénk - mondjuk végérvényesen azért ne zárjuk ki a lehetőségét -. Elvileg a későbbi fejlesztésnek-sorozatgyártásnak elébe menve lenne csak apropója hasonlónak . Reméltem hogy technológiailag meg lehet haladni a horvát APS-95-öst is, de úgy látszik be kell lássam hogy számunkra az már a plafon (de mondhatnám a csillagos eget is ...márahogy egyes olvtársak hozzáállnak).
""A svédek semmivel sem rosszabbak minőségileg mint a finnek ,annyi a különbség hogy drágábbak...az AK5 őse nem AK volt hanem a belga FNC.
Bonyolultabb szerkezetileg, gyártástechnológiailag is: preciziós öntés, CNC"" - tehát azért nem árt tisztázni, valószinüsíthetően egy hangyánnyit jobbak is ;) az FNC-dolgot tudtam, nem áll azért az olyan messze az az AK-tól, azért bátorkodtam felvetni.
A lényeg az gyanithatóan persze az új 6.5-es kaliber volna, ami végülis nem mindegy hogyan lenne bevezetve. Egy "embargo" esetén, mivel még nem elterjedt kif. nagy szopás :))) volna ha nem gyárthatnánk mi is, a saját javadalmazásunkra...
5.56 átmenetileg ugyan megteszi, a 7,62 pedig böhöm nagy.
Mostmár azért annyit már lehet látni, hogyha nem reformálják meg maguk az oligarcháink, hamar Nicaragua szintjére csúszunk majd. Nem véletlen kószál Miss Szöszi Kolumbia szegénynegyedeiben - szóval termelnünk kell mindenképp, és azt valahol értékesíteni is:
http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=1&article_id=108889
ollé

Előzmény: Plieur (24638)
M.Zoli Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24639
Udv.

Irnek meg ehhez a temahoz.

Azt nem lehet tudni, hogy baj eseten milyen embargo erne az orszagot. Lehet hogy Szlejernek igaza lenne, es az jonne az orszagba, ami meglenne fizetve. Kerdes milyen aron? Kerdes, hogyha az embargo nem mukodne, nem - e tudna a feltetelezett ellenseg hatarzarat kiepiteni a szallitasi utvonalaknal?

Irtad, hogy X.Y. mutyizo cege lenne ezekbol. Jelenlegi allapotok szerint szinte biztos. De baj eseten masok a jatekszabalyok. Egesz nyugodtan lehetne allamositani, vagy pedig allamilag meghatarozni a termekek arat. Ez termeszetesen csak ott lehetseges, ahol az ellenallo kormany gyakorolja a hatalmat. A munkaero hiany pedig valszeg nem akkora problema. Bevezetodne az altalanos hadkotelezettseg, kivetel a strategiai szektorokban dolgozoknak ( pl. az emlitett loszergyarak ) jarna.

Summa summarum. Ha kitor a balhe, akkor az allam csak azokra a dolgokra lehet befolyassal, ahol o gyakorolja a hatalmat. Mastol csak remelhet.

Ezek is szempontok.

Udv.
Előzmény: Python24 (24637)
Plieur Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24638

Tiszteletem!

Akkor ha van türelmed végigolvasni, kissé bővebben kifejteném.

-a Valmet/Sako egyaránt rendelkezik tapasztalattal a 7,62x39 , 7,51x51, 5,56x45 kaliberek gyártásával, mindegyikben készült verzió.

Egyszer csak eldöntik fent hogy mi is kell...

-a finn sereg jelenlegi fő lőszerszállitója a Lapua, méghozzá jó minőségben gyártja mindegyik kalibert, ha meg egy egzotikus:) kaliberválasztás lenne, pld. 6,5x47, akkor is egységes beszerzés lenne. Nem hiszem hogy ellenkeznének...

-a mostani AK és a finn Rkk62 között vannak csereszabatos részek: elsütőszerkezet, rugók, gázdugattyú, zártömb, tűzváltó kar. Ha a 7,62-es mellett döntenek mégis, akkor felhasználhatóak a még meglévő hazai alkatrészkészletek vagy beszállitók.

-a finnek rendelkeznek teljes kiegészitő skálával, kezdve a Reflex hangtompitó családtól az optika felfogásig.Ezekkel együtt lenne érdemes .

A svédek semmivel sem rosszabbak minőségileg mint a finnek, annyi a különbség hogy drágábbak...az AK5 őse nem AK volt hanem a belga FNC.

Bonyolultabb szerkezetileg, gyártástechnológiailag is: preciziós öntés, CNC (pld. a tok alsó része alu ötvözetből), stb. Tehát már csak készen érdemes venni...

Viszont valamit valamiért: ha annyira olcsók akarunk lenni, ott a kinai árú. Csak azt kell figyelembe venni hogy amikor a finnek 93-ban a kinaiaktól vettek 56-osokat-akkor dobták ki a régi géppisztoly, stb. készleteket-méghozzá az eszméletlen 150 USD/db. áron, a fegyók kb. 50%-át a saját gyárak kellett átvizsgálják/beszabályozzák.

Ha AK5 lenne bevásárolva:), akkor pld. ki lehetne egésziteni zárakasztóval , 3 lövéses sorozattal, a puskagránát meg lehetne hazai:)))

 

 

 

 

Előzmény: Nr.121212 (24631)
Python24 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24637
Szia!!
Sajnos igazad van.....
Előzmény: M.Zoli (24636)
M.Zoli Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24636

Udv.

 

Ketfele szemlelet van. Ez nekem nem megy, akkor inkabb szarok ra. A masik: ez nekem nem megy, akkor mit kell hozza megtanulnom, hogy menjen?

 

Ugy gondoltam, hogy te, mint katona, a masodikhoz allsz kozelebb. Viszont ha azt akarod mondani, hogy a jelenlegi ( es az elmult evek-evtizedek ) vezetes keptelen arra, hogy a honvedelmet komolyan vegye, es csak jo banyanak tartja, akkor igazat adok neked.

 

Az amirol Swordmanus es en irtam mostani politikai szemlelet mellett megvalosithatatlan. Ugyanakkor az orszag gyakorlatilag vedhetetlen.

 

Udv.

Előzmény: Python24 (24635)
Python24 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24635
Ráadásul nem lenne lőszergyártó mutyizás,ahol XY Józsi bácsi gyártaná a seregnek a sz@rt akkora összegért,amiből rengeteg csúcsminőségű lőszert lehetne venni a szabadpiacon,versenyeztetve 5-10 gyártót is akár..
De ez nem csak a lőszerre igaz.Lehetne egyenruhát,fegyvert,stb is importálni.

Erre csak egy példa:
A magyar 90M gyakorló ruha igen messze van a jó minőségű hadi ruházattól.Az ára egy öltöny-nadrág+zubbony-90M-nek közel 25EFt a KRB-ben..
Ezzel szemben kisker áron megveheted az eredeti amerikai Propper gyártmányú ACU és MARPAT ruhákat-nadrág+zubbony- alig 12EFT-ért...
/Mielőtt bárki nekem esne,NEM kínai utánzatok!!!/

Nagy tételben biztosan még olcsóbb lenne...

Ez a gyártósdi nem nagyon megy nekünk.Az elmúlt sok-sok évben a magyar hadiipar rossz minőségű,elavult,kis mennyiségű felszereléssel látta el a harcoló csapatokat..Ez tény!!!
Ami használható volt,mind külföldről jött(pl 2.VH,német felszerelések,járművek,kommunista éra,orosz fegyverek,manapság,maradék orosz holmik,+ nagyon minimális amerikai segély)

Ha megnézünk egy hasonló méretű,de gazdaságilag sokkal erősebb országot-Hollandia-akkor láthatjuk,hogy ők is mindent kérnek/kapnak a Nagy Testvértől és egyéb szövetségesektől-US Woodland gyakorlók a tengerészgyalogosoknak,brit gyakorló,+gyalogsági felszerelés a szárazföldieknek,C-5,C-6 karabélyok Kanadából,stb-,vagy olcsón,olcsóbban vásárolnak,mint amibe a gyártás kerülne.
Nem sok mindent gyártanak(a hajókat most hagyjuk..)
Előzmény: Szlejer_ (24634)
Szlejer_ Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24634
"Talán félreértettél engem is és M.Zolit is. nem azt mondjuk, hogy raktárkészlet HELYETT, hanem hogy raktárkészletek MELLETT legyen meg a képesség a gyártásra is."


Nem hiszem, hogy félreértés volna... Feleslegesnek tartom a hazai hadilőszergyártó kapacitást. Kicsi, szarul védhető országban élünk, nem olyan domborzattal, terepviszonyokkal, mint Svájc, vagy a posztjugó államok. Egy elhúzódó, alacsony intenzítású konfliktusnál nincs szükség rövid idő alatt nagy lőszermennyiségre és a beszerzés sem probléma (lásd globalizáció, embargók teljes kudarca, szövetséges államok). A másik esetben pedig már rég lerohantak és eltöröltek minket, mire a lőszerhiány jelentkezne (lásd Python által emlegetett kb. 1 évnyi intenzív háborúzáshoz szükséges tartalék).

Előzmény: swordmanus (24628)
swordmanus Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24633
Passz. Kérdés: mit egyszerűbb behozni: komplett lőszert, vagy lőszerelemet? Milyen gyártókapacitást egyszerűbb létrehozni: komplett lőszer, vagy csak csappantyú?
Előzmény: belic (24629)
M.Zoli Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24632

Udv.

 

:))))))

 

Ahhoz hogy egy orszag megfelelo elrettento erot jelentsen, mint pl. Svajc, ahhoz bizony evtizedk tudatos munkajara van szukseg. Lehet ugy donteni, hogy nekunk ezen evtizedek munkajara nincs szuksegunk, es akkor atjarohaz lesz az orszag,meg ugy, hogy ha ennyi erofeszitest igenyel, akkor jobb minnel hamarebb belefogni. Amugy Swordmanus a tobbire mar valaszolt.

 

Udv.

Előzmény: Szlejer_ (24626)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24631
Azért ott is Skandináviában is vannak ám konkurensek - kezdetnek talán egy AK-5 próbavásárlás sem ártana senkinek.
Milyen konkrétumok szólnak a Valmet mellett ? Youtube-on megnézegettem és az AK-5-sök ránézésre kezesebbnek és modernebbnek is tűnnek ... (nekem nagyon tetszik, talán nem maradok ezzel egyedül).
Tiszteletem
Előzmény: Plieur (24513)
belic Creative Commons License 2008.11.20 0 0 24629
Sziasztok!

Jelenleg (embargos ertelemben veve) folyik akarcsak egyetlen helyen is loszergyartas Magyarorszagon? Pl. konkretan csappantyut gyartanak (ennek hianyaban eleg nehez loszert gyartani)?

Bel
Előzmény: swordmanus (24628)
swordmanus Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24628
Szia!
Talán félreértettél engem is és M.Zolit is. nem azt mondjuk, hogy raktárkészlet HELYETT, hanem hogy raktárkészletek MELLETT legyen meg a képesség a gyártásra is. Itt normális gyártásról beszélünk, nem selejtgyárról. Más kérdés, hogy a meglévő kapacitás milyen.
Ami pedig a szineket illeti: nem vagyok árpádsávos, trikolor is csak alkotmányban rögzített mértékben.
Előzmény: Szlejer_ (24627)
Szlejer_ Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24627
"vannak még sokan, akik szerint jó dolog gyártókapacitást fenntartani, nem csupán raktárkészleteket."


Olyanok vannak sokan (talpig trikolórba vagy árpádsávba öltözve), akiknek mindegy mit gyártunk, csak verhessék a mellüket, hogy "ebbiza a mi kutyánk kölke". ;-)

Jó dolog színvonalas, hosszútávon is stabil minőséget produkáló gyártókapacitást fenntartani... Ennek megfelelő hadiüzem nincs Magyarországon, és az elmúlt évtizedekben sem létezett.
Előzmény: swordmanus (24602)
Szlejer_ Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24626
"biztos olvastal hallottal a Nemetorszagban 1944-ben Speer altal vegrehajtatott decentralizalasrol?"


Ühüm... Szóval a Magyarországon, békeidőben, centralizáltan sem megfelelő színvonalú lőszergyártás decentralizálása a megoldás?

Sajnos ettől még az ország területén szétszórt raktárrendszert sokkal nehezebb felkutatni, szétzilálni, megsemmisíteni, mint mondjuk a hasonlóan elrendezett lőszergyártó-összeszerelő üzemeket. Az utóbbi indirekt módon is könnyebben kiiktatható (munkaerő, energiaellátás, nyersanyag, szakértelem). Persze, ha annyi volt a mondandód lényege, hogy mindent meg lehet semmisíteni, akkor tényleg, le a kalappal a pazar érvrendszered előtt! :-))

Előzmény: M.Zoli (24601)
unguided Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24625
Szlejer_

"""
"Hany mesterlovesz es geppuskas hasznal 800+ tavolsagon 5.56-os es 7.62-es loszert?"
Számszerű adatokat vársz, vagy csak megint rosszul fogalmaztál? """

Termeszetesen rosszul fogalmazok, es emellett szamszeru adatokat is varok. :)))
Ha esetleg hozzaferheto valami fegyverzet-ellatasi iranyelv, OoB, vagy akarmi, amibol kikovetkeztetheto, hogy milyen aranyban alkalmazzak a ketfele loszerhez keszitett fegyvereket a fent emlitett feladatkororkben, akkor az is jo lenne.

"""Hadi mesterlövészet kapcsán eléggé jellemző, tekintve, hogy (az akciófilmekkel ellentétben) gyakran 2-3 lövéssel küzdik le a célt...Persze biztosan mind kicsit sem képzett ellenségekről volt szó - a világ különböző hadszinterein. """

Ez durva !
Es mit csinal kozben a celpont?
Most komolyan: mit gondolhat egy fegyveres harcban reszt vevo nepfolkelo (vagy akarki), amikor elzummog mellette egy loves, aztan nehany masodperc mulva szetcsap mogotte egy teglat, esetleg leteriti valamelyik tarsat?
Mit hisz? Allah megvedi? Vagy csak esik az eso...???
A medvek es farkasok fogytaval tenyleg szukseg lenne a haborukra, hogy kiselejtezzuk az eletkeptelen egyedeket?

"""Ekkora hülyeségre biztos nem jutottak azok a munkák. Esetleg újra olvasgathatnád őket, pontosan idézhetnél belőlük... """

Elolvastam, muvelodtem. Megtortent.
Most mar muvelt vagyok... :)))
Amugy nem tudtam eltero tartalmat belemagyarazni az elemzesekbe, minthogy egy atlagos kepessegu lovesz 300m felett a statisztikak szerint nem jelent kulonosebb fenyegetest az ellensegre. Szinten a statisztikai elemzesek szerint a talalatra 100m-en belul van csak megfelelo esely.
Ha ismersz eltero eredmenyu vizsgalatokat, elemzeseket, szivesen elolvasnam oket.

"""De hasonló ökörségek közé sorolnám még a géppuskát, mint falbontó eszközt és tsait. Az M240-et kevered az M242-vel. ;-)"""

Nem jellemzo. :)
Valami Urban Operation-os FM-ben olvastam, hogy a kulonbozo faltipusokon a kulonbozo lyukak/atjarok nyitasahoz milyen fegyverrel hanyat es hogyan kell loni.
Az M240-est alkalmasnak itelte az iras gyengebb tegla/valyog-falakon loresek/kúszórések nyitasara, mig az M249-nel ovott ilyen jellegu felhasznalastol, mivel szazasaval kellett volna elhasznalni az 5.56-os loszert ugyanolyan eredmenyhez, amihez a 7.62-esbol joval kevesebb is eleg.

"""Aha, szóval akkor a "nem alkalmasból" eljutottunk a "gyengébe"? Legközelebb ennél kevésbé kacifántosan is leírhatod, hogy egyetértesz velem. :-)))"""

A lefogo/zaklato alkalmazast nem kerdojelezem meg. Erre nagyon is alkalmas, mivel az ellen nem méregeti a becsapodo lovedekek atmerojet, hanem behuzza a fejet. Igy erre talan meg a .22-es is megfelelo volna.
Viszont szukseg volna olyan loszerre, amely nagyobb hatasos lotavolsaggal es atutoerovel es megallitoerovel rendelkezik, mint az 5.56-os, ugyanakkor meg alkalmas gepkarabelybol alkalmazasra is.
Vagyis roviden: kell egy egyseges, altalanos loszer, amely kepes kivaltani az 5.56-os es a 7.62-es loszereket egyszerre.
A kerdes tovabbra is az, hogy van-e ilyen loszer (vigyazat! koltoi kerdes volt :)).
Ha van, bevezetheto-e es milyen koltsegekkel? Milyen atfegyverzesi problemakat jelent? Milyen logisztikai valtoztatasokat igenyel, stb.?

Előzmény: Szlejer_ (24595)
Plieur Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24624

És bocs : gratulálj a hölynek részemről!:)))

Megérdemli.

Előzmény: Zicherman Istvan (24621)
Plieur Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24623

Szia István!

A román fegyvermennyiségben amit 40-ben elvesztettek sajnos nem tudok segíteni, leltem személyi veszteségeget, hadosztály számokkal, stb., de anyagiakat nem.

Annyi biztos hogy a 6,5-ös M1893 akkor már a másodvonalbeli egységeknél volt, a többiek Mauser-re voltak átfegyverezve.

Tehát ezek raktáriak lehettek, ugyanis nem tudták elvinni.

19 hadosztály vonult ki 4 nap alatt, sokszor csak óráik voltak a felkészülésre.

Meg az útviszonyok:)))

 

Előzmény: Zicherman Istvan (24621)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24622

Szia 1805!

 

Ne türelmetlenkedj! Jó munkához idő kell! :) Az az, ami most kevés! Te se írsz minden nap! Készül az anyag! :)

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: 1805 (24572)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.11.19 0 0 24621
Kösz a javítást.:)
(Jeleztem a hölgy irányában).

Amúgy NAGYON hasznosak ezek az elemzések (népfelkelők fegyverrel történő ellátása; a szükség- és vésztartalék-raktárak fontossága; a békében történő MEGELŐZŐ tervezés; hogyan oldották meg adott helyzetben hivatali szinten az ellátás gondjait; milyen intézkedéseket tettek az oktatás gyors beindításának érdekében).

Ebből a szempontból van három rendkívül nagyszabású példa az adott problémacsoport megoldására: SzU 1941-ben, Nagy-Britannia 1940-ben, Németország 1944-45.
Illetve van négy példa arra, hogy miért pozitív, ha az állam már békeidőben tervbe veszi a népfelkelők ellátását, illetve a hadsereg kádereit is felkészítik a gerillaháborúra: Belgium 1914, Svájc 1940, Lengyelország 1939 és Jugoszlávia 1940.

Ezért RENDKÍVÜL FONTOS a kutatás ezen a téren!..

,,Si vis pacem, para bellum."
Előzmény: Plieur (24620)
Plieur Creative Commons License 2008.11.18 0 0 24620

Szia István !

Nagyon érdekes, és a forditó sem kutya...:)))

A román hadseregben a Mannlicher-ek elnevezése a következő volt:

Mannlicher Md. 1893 cal. 6,5mm

Mannlicher Md. 1895 cal. 8 mm

Hivatalosan sosem használták az M1892 jelölést.

Előzmény: Zicherman Istvan (24616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!