Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2008.11.18 0 0 271

Sziasztok!

Fedett teraszt alulról burkonám valamivel. Mondjuk gipszkartonnal. Fa lécvázat csavaroznék a gerendákra alulról, erre csavaroznám a gipszkartont.

Milyen csavar kell hozzá, és milyen kiosztásban legyen felcsavarozva?

Aztán majd le is festeném. A gipszkartonra tapad a (kültéri) homlokzatfesték?

mcdok Creative Commons License 2008.11.18 0 0 270
Tegnap apám megkérdezte a gipszkartonos mestereket.Azt mondták hoznak speciális gipszkarton tipliket, 20 kg ig mindent felfúrnak. Hál istennek , ez az egyszerübb megoldás.
ronkovik Creative Commons License 2008.11.16 0 0 269
Ha előre gondolkodtak akkor a gégecső mellé be van téve a deszka, egyszerű, átcsavarsz egy csavart a gk.-on és rögtön rájössz ,hogy van-e vagy nincs, érezni fogod.
Előzmény: mcdok (268)
mcdok Creative Commons License 2008.11.15 0 0 268
azt nem tudom , hogy a deszkát mivel fogatják oda, vagy ha az meg is van akkor hogy találják meg lentről hogy hol a deszka?Fentről meg ugye pont középre kéne tenni.
Előzmény: ronkovik (267)
ronkovik Creative Commons License 2008.11.15 0 0 267
Hát a mesteremberek qrvára nem fognak örülni, muter meg erőteljesen fog csuklani. Elvileg a deszkás módszer biztosabb de macerásabb, a tiplis egyszerűbb de rizikósabb. A választás fakultatív program:)))
Előzmény: mcdok (266)
mcdok Creative Commons License 2008.11.15 0 0 266
Igen, én is valami ilyesmire gondoltam  hogy minél nagyobb felületen elosztani a terhelést. A glettelés már megvan, a festés is. Viszont oldalt a szobák mellett van egy kis rés, ahova egy pici nyiláson ki lehet mászni, esetleg onnan lehet egy deszkát benyomni, a szigetelés alatt  . Kiváncsi vagyok, nagyon örülnél ha ezt az én szobámba valahogy fel tudnánk tenni.
Előzmény: ronkovik (265)
ronkovik Creative Commons License 2008.11.15 0 0 265
Gk tiplivel vagy szárnyas tiplivel felszerelhető, bármelyik csavarboltban adnak ilyet, de ha a mesteremberek még ott vannak és nagyon parázol na meg nincs még készreglettelve, festve akkor rakass be velük egy darab deszkát, minnél hosszabb, nagyobb felületű legyen Érjen át 2 egymás melletti profilt ha azokra támaszkodik tuti lesz,sima mezei csillárkampót tudsz belecsavarni, a fémprofil ebben az esetben azért nem jó mert könnyen megszakadhat amikor meghúzod a csavarokat.
1 réteg gk igaz függőleges falon 12kg-ig terhelhető ha jól emléxem.
Előzmény: mcdok (264)
mcdok Creative Commons License 2008.11.15 0 0 264

sziasztok !

A szüleimmel családi ház építésében vagyunk. Csillárt vásároltunk ma, sikerült egy nagyon szépet találni, egy a gond vele hogy nehéz. Tetőtérbe,álmennyezetre tennénk fel ha elbirná. Gipszkarton mennyezet, RIGIPS márkájú. Ha nem jó abba a helységbe a csillár, máshova kerül, de szeretnénk valahogy felszerelni. Lemértük, 9.5 kg os a csillár,  4 csavar tartaná, tiplivel. Kérdésem hogy elbirná e szerintetek a gipszkarton illetve ha az nem esetleg a fém merevitések amikre a gipszkartont szerelik ..

Hétfőn megkérdezzük a mestereket még ott  vannak , de kíváncsi lennék a ti véleményetekre. Tehát 9.5 kg os csillárt fel lehet e állmennyezetre szerelni ?

Vagy valami más megoldás ?!

Jacques de Molay Creative Commons License 2008.11.15 0 0 263
Hát én. Ha már falat javítottam, legletteltem a lakás nagy részét, szalagparkettát tettem le, festettem és konyhabútort szereltem össze (egyedül csempézni csempézett más), akkor ezt is meg tudom csinálni :-) A szerelés úgyis kézügyesség kérdése, a nagy szopásokat nem tudom (vizesedés, dilatációs repedések - ezekhez mondjuk van szakirodalom), stb. Végülis összegyűlt minden info, most már csak a belső motivációt kell felkorbácsolnom :-) Köszi mégegyszer.
Előzmény: ronkovik (262)
ronkovik Creative Commons License 2008.11.15 0 0 262
Értsd jól ha rosszul írom:)))))
Te építed vagy lesz aki jópénzért vagy haveri alapon megcsinálja?
Előzmény: Jacques de Molay (261)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.11.15 0 0 261
Jaértem. A terv az lenne, hogy a gipszkarton doboz zárt legyen, tehát olyan, amilyennek te mondtad.
Előzmény: ronkovik (260)
ronkovik Creative Commons License 2008.11.15 0 0 260

Bocs nem voltam egyértelmű. A radiátort eltakaró rácsra gondoltam, a radiátor fölött 15-20cm-el a falat vízszintesen is le kellene zárnod, így nem kering a meleglevegő a fal mögött, nem viszi fel a port a mennyezetre. De úgy is meg lehet oldani ahogy írtad.

Előzmény: Jacques de Molay (259)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.11.11 0 0 259
Köszönöm szépen a választ! A felső légrésre adekvát megoldás valami pöpec rács? A plafonnal történő találkozást azért összeglettelném ...
Előzmény: ronkovik (258)
ronkovik Creative Commons License 2008.11.11 0 0 258
Szigetelés teljesen fölösleges, a lehetőségekhez képest minél nagyobb légrést hagyj felül,hogy a meleg távozni tudjon.
A fa szerkezetet el kell felejteni, csavarodik, vetemedik meleg hatására frankón kiszárad, nehéz vele dolgozni, pontosan kell vágni stb.
Lehetőleg a padlóba is rögzítsd, nem valószínű,hogy rövid időn belül eltávolítod az építményt.
Nem kell spéci gk. nem lessz tűzveszély.
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.11.11 0 0 257
felhozom, hátha...
Előzmény: Jacques de Molay (256)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.11.09 0 0 256
Szevasztok, lenne pár kérdésem. A nagyszobánk egyik falán van egy óriási radiátor, mert mellette (a képen balra) van egy elég nagy franciaablak, gondolom tervezéskor kiszámolták, hogy ekkora kell oda, mert mögötte egy északnyugati fal van... A radiátor 1,25 m magas, és valamit kell csinálnom vele, mert az a fal csúnya és nem is igazán használható ki így. Az egyik megoldás egy gipszkarton "toldás" lenne, amint azt a mellékelt látványterv mutatja, gyakorlatilag a radiátor így besüllyed a falba, és fölötte a most divatos megvilágítós-fülkés megfejtés lenne. A kérdéseim tehát:

- a fal északnyugati tájolású, a szoba kb 18m2, az "építmény" alatt egy radiátor lenne, előtte egy perforált takarólemezzel, milyen szigetelést kell alkalmazni, ha kell egyáltalán? Nem szeretném, ha elkezdene alatta rohadni/penészedni az igazi fal. Kellenek-e szellőzőnyílások?
- van valami megkötés radiátor-gipszkarton távolságra, illetve ilyen jellegű szabály? esetleg spéci gipszkarton?
- maga a felület kb 2,5 m2, kell ehez a sztenderd profilvas-építmény, vagy készíthetek szerkezetet mondjuk fából, és miért nem :-) ?
- megoldható, hogy a padlóba ne kelljen rögzíteni, hanem csak támaszkodjon rajta?

Kábé ennyi, de ha valaki tud még okosat mondani, azt nagyon megköszönném.

És a látványterv, házilagosan:
istás Creative Commons License 2008.10.14 0 0 255
Szia

Én úgy tudom, hogy a 7,5-ös profilu falba 5 cm vastag szigetelés kell, mert a 10-est csak összepréselve tudnád beletenni, ami rontaná a hő- és hangszigetelő képességét. Az 5 cm-es pedig szépen ki tudja tölteni a teret. Ami nagyon fontos, hogy ahol a betonhoz/födémhez csatlakozik a fal, ott a dűbelezés elött szigetelő szivacs csíkot kell a profilokra ragasztani, hogy ne vezesse a fal a másik szobába illetve szobából a hangokat.
Sajnos még csak az előtétfalaknál tartok, ezért gyakorlati tapasztalatom még nincs, hogy mennyire lesz hangszigetelt egy ilyen fal.
Én ennyit tudok, de lehet, hogy valaki(k) majd helyesbítenek vagy megerősítenek.

Ja, valaki -talán épp ebben a fórumban- azt írta, hogy ő duplán kartonozott a hangszigetelés miatt.

Üdv
Előzmény: ihi007 (254)
ihi007 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 254
Sziasztok!
10-es gipszkarton válaszfalaim lesznek,7.5 lemezprofilokkal.Ha 10-es üveggyapotot teszek be megfelelő lesz a hangszigetelésem?
istás Creative Commons License 2008.09.23 0 0 253
Szia
Most már teljesen világos. Én azért gondoltam a 30-40 centis besűrítésre, mert már hallottam róla és itt is olvastam : http://www.rigips.hu/index2.php?pid=tartalom&cat=101&id=10
(Megpróbálom link-ként is beszúrni, hátha sikerül)
Előzmény: tifabian (252)
tifabian Creative Commons License 2008.09.22 0 0 252

Szia

1. Választod az UA profilt beleállitod mint a CW-t oda ahol a mosdó furatai vannak. Az UA profil a CW-vel ellentétben elég erős, hogy megtartsa a mosdót. Kifúrod, teszel bele menetes szárat, olyan hosszút, hogy a mosdót fel lehessen tenni, két oldalról anyával összekontrázod, utána mehet rá a karton ( önfúrós csavarral ). A CW 0.6 mm vastag, az UA ha jól tudom 2 mm. Az ajtók mellé is ezt kell rakni.

2. Itt már probléma akad a tervben. Vizes helységet minden esetben két rétegben kell kartonozni. A 60 cm-es kiosztás 2 réteg lap stabilabb, mint a 40 cm-es+ 1 réteg. A burkolás miatt kell 2 réteg. Lehet úgy, hogy az első réteg az normál karton és csak a második impregnált.( első réteg beszalagozott gletteléssel) A két CW profil közé jönne a stafni vizszintesen a mosdó magasságában.{____}. A pontok irányából meg tudod csavarozni ( tehát oldalról ).De lehet igy is .{____{___{      {      { A kartont a fához is hozzá kell csavarozni. Ez szerintem az olcsóbbik megoldás. Vagy teszel bele 2 plusz CW-t a mosdónak megfelelőenés kibéleled fával. Szerintem ez macerásabb.

3. Mosdóhoz létezik állvány amit a falba kell épiteni ( baromi drága ) és ezt is 2 UA profilhoz kell rögziteni.

Sajnos nem tudom jobban leirni, megpróbálok nézni valamilyen netes oldalt ,ahol esetleg kép is van.

Előzmény: istás (251)
istás Creative Commons License 2008.09.22 0 0 251
Szia tifabian

Köszönöm a válaszod.
Lehet, hogy nehéz a felfogásom, de a mosdós részt nem teljesen értem.
1. verzió :
- választom az UA profilt és jöhet rá a mosdó ? Megtartja ?
2. verzió :
- az első akadály : milyen hosszú/magas fát kell, hogy tegyek ?
- a második : van 2 db CW profilom egymástól olyan 30-40 centire (egy rétegben tervezem a kartonozást, azért ilyen sűrűn). Úgy alakítom a helyüket, hogy a profilok a mosdó felfogatásához kerüljenek, majd ezt bélelem függőlegesen valamilyen vastagabb fával ?
Vagy eleve rosszul értelmezem és egy fát két oldalról beborítok 2, egymásnak szembeállított CW profillal ??? Valahogy így : ez a profil -> [fa] <-ez a profil.
Ami még szintén homályos, a végeredmény az, hogy olyan jó 30 centin belül van 3 ilyen "felépítményem" ? Kettő a mosdó fogatásához és közte egy a vízcsaphoz ?

Nem mondom, hogy nem számít a költség, de mivel magunknak csinálom itthon, ha esetleg létezik valamilyen készen kapható profil, még abba is beruháznék. A Rigips oldalait böngészve, mintha olvastam volna ilyesmiről, de eddig bárhol kérdeztem vagy kerestem, háát mit is mondjak : néztek rám okosan...
Előzmény: tifabian (249)
Jeladó Creative Commons License 2008.09.20 0 0 250
Vizcsövekre huzható szivacs csőhéj. kb. 1200 ft 15 méter 18 mm.
Előzmény: oniki77 (241)
tifabian Creative Commons License 2008.09.18 0 0 249

1. Mindkét megoldás jó. Elég a deszka vagy  CD profilba helyezett fa. Az a lényeg, hogy ne csak a profil legyen ott, mert a profil elég vékony és a csavar ki tud szakadni belőle.

2. Válaszfal erősités mosdónak:

-UA profil 2 db a mosdó felfogatásának megfelelően. (teljes magasságban)Kartont önfúró csavarral lehet hozzácsavarni

-2 CW profil közé (ami ugye 60 v. 62.5 ) valami vastagabb fa oldalról megcsavarozva a profilhoz( nem szemből,mert akkor a csavar kitart).Érdemes a profilból a visszahajtást egy fógóval kiegyenesiteni, igy jobban belefekszik a fa. Ehhez célszerű a kartont ritkamenetű csavarral hozzáfogatni. A vizkiállásnak elég  a deszka, a mosdónak valami vastagabb.

A Cw-t is lehet bélelni, de macerásabb és költségesebb az általam vázoltnál. 

Előzmény: istás (247)
istás Creative Commons License 2008.09.18 0 0 248
Szia

Hogy én milyen bunkó vagyok. Most léptem be újra és nézem, hogy meg sem köszöntem a válaszod.
Szóval : köszönöm szépen !
Előzmény: tifabian (245)
istás Creative Commons License 2008.09.18 0 0 247
Szia tifabian

Igen, tudom, hogy CW (mint Wand) profil kell a válaszfalba, csak elgépeltem és nem tudom, hogyan lehet utólag javítani. Ha esetleg erre is van tipped, jöhet az is :))

De visszatérve a térdfalhoz.
Akkor ott ahova a radiátor csavarjai jönnek, melyik elképzelésem a helytálló :
Úgy kell alakítanom, hogy oda ne CD profil kerüljön, hanem egy-egy deszka. Ezt a deszkát mihez fogatom ? Ugyanúgy, mint a profilt ezt is csak beleállítom az UD-ba és hozzácsavarozom a gipszkartonhoz ?
A másik verzióm, hogy ott is van egy CD profil ami ki van "bélelve" a deszkával ?
Mindkét megoldásnál elég egy-egy 3 cm-es deszka, vagy tegyek egy vastagabbat és alul-felül vágjam/nútoljam be, hogy be tudjam tenni az UD profilokba ?

Lenne még egy ehhez kapcsolható másik kérdésem is. Válaszfalra radiátort nem, csak egy mosdót kell tennem.
Itt is alkalmazzak deszkát illetve a profil vastagsága miatt inkább "gerendát" ?
Milyen hosszút ? A teljes fal magasságban vagy a mosdó felett valahol tegyek egy "áthidalót" és csak olyan hosszút tegyek be ? Ja és itt is áll az előbbi dilemmám : a profilt bélelem vagy sem ?

Na ennyit az egy kérdésről, ez kapásból 4 volt :)
Előzmény: tifabian (245)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.09.18 0 0 246
Ez az impregnált dolog a hátoldalára tudtommal nem vonatkozik. Hátulról ugyanolyan, mint a normál karton.
tifabian Creative Commons License 2008.09.17 0 0 245
Válaszfalba CD profil? Hmmm érdekes. Válaszfalba Cw profil kell. Térdfalat úgy szoktunk csinálni, hogy alul fölül UD profil vizszintesen, 60 (120 as lapnál )v 62.5 cm( 125-ös lapnál)-ként Cd profil beleállitva. Ahová a radiátor kerül deszka erősités Függölegesen! Mivel a súly lefelé fogja húzni. A Cd szerintem gyenge    
Előzmény: istás (243)
tifabian Creative Commons License 2008.09.17 0 0 244

Szerintem nem olyan nagy a probléma ,mint amilyennek gondolod (a karton szempontjából). Az ott keletkező lecsapódó párát a vályog fel fogja szivni. Hogy utána, hogy szárad ki az egy más kérdés. Ezt egy olyantól kellene megkérdezni, akinek vályogháza van. Én csak a kartonhoz konyítok egy kicsit.

istás Creative Commons License 2008.09.17 0 0 243
Sziasztok
A tetőteret építem be (már egy kis ideje) és végig olvastam néhány kiadványt.
Meg most a fórumot is. Kár, hogy csak most találtam rá :(

A segítségetek szeretném kérni a soron következő problémám megoldásában.
Azt remélem jól tudom, hogy ha válaszfalra akarok fűtőtestet szerelni, akkor ott (ahova majd a radiátor függesztése jön) teszek még egy plusz CD profilt.
Ez elegendő akkor is, amikor a ferde sík alatti előtétfalra kell majd felfogatnom ?
Azért vagyok bizonytalan, mert a válaszfalat ugye 2 oldalról a gipszkarton is tartja/merevíti, de az előtétfal hátulról nincs burkolva. Ráadásul csak a 30mm-es profil tartja alul és felül.
Barkácsoljak egy fa vagy vas tartószerkezetet, amit külön rögzítek a födémhez vagy sűrítsem be radiátoroknál a függőleges profilokat és fogassak keresztbe a profilra alul-felül egy deszkát ?

Kb. 90 cm magas az előtétfal és normál méretű 600x800-as lemezradiátort akarok felfogatni.
Bocs ha egy kicsit körülményesen fogalmaztam és köszi előre is a válasz(oka)t.
oniki77 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 241

Na látod a vízvezeték csövek nincsenek leszigetelve. A helyzet a következő.Mi a gipszkartont vakolás helyett használtuk, vályogfalon,hogy a vályogfalra jellemző egyenlőtlenségeket-amit a burkolás alitólag csúnnyán kiad- korrigáljuk.A kőműves javasolta, mert bizonyos helyeken akár 10-en x cm-es vakolat is kellett volna ami nem biztos,hogy fentmarad a falon.Tehát a vízvezetékek a vályogba vésve találhatóak, a gipszkartonnal közvetlenül nem érintkeznek. A karton elvileg impregnált tehát a vízvezetékről elpárolgó párát még bírnia kellene.Vagy nem???Mégis marad az ima???

Előzmény: tifabian (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!