Oké,csak régen nagyapáink ugy számoltak,most már hektárban,ezt nem kell elfelejteni,hogy ök,honan indultak,és neki köszönhetünk,mindent,ami lett a föld terén,legyek barom,csak ti legyetek hektárbetyárok,én meg négyszögöl barom :-D
Van valakinek rossz üzemanyag szintjelzője, amiben az úszó jó? Nem tudok kapni csak simán úszót, ha vki tudna egyet küldeni postán, akinek már a szerkezet behalt, annak nagyon örülnék. :) Vagy mivel lehet esteleg pótolni?
Attól függ milyen munkát csinálsz,és kit hogy tudod becsapni!
Ha tárcsázol akkor legalább 2x kell végig menni és 6,25ft/négyszögöl
6,25x1600=10000ft/hold
6,25x2778=17362.5ft/hektár/kerekitve 17500ft
Ha szántol már 12,5ft/négyszögöl
12.5x1600=20000ft/holdja
12,5x2778=34725ft/hektár kerekitve 35000ft
Pótkocsizás is attól függ hogy 3,5t vagy 6,5t vagy több ugy hallottam,hogy 10eft elkérnek egy fuvarért,pláne bevisz olyan helyre ahol nem tudsz kijönni!
Mi jártunk ugy,hogy jöttek kifizették a régen 2t póttal T-25ös és 5000ft egy fuvar.Akinek vittük az pakolta,és elakadtunk,ha nincs gép akkor le kéne boritani,van hogy most elkér 15-20eft,pláne ha hidegbe menni kell 10kilómétert szar uton,még üresen elmész de teherrel,már rossz ha nincs eleje!
Cséplés forgó bugázás gépel körbefelé járni egy napra 20eft de már hallottam ,ár 30eft is kért,utánna,szidta hogy a gép nem fogyasztott anyit!
én ugy hallotam hogy egy gazda egést nap ment a 82essel terep1 és elment 20liter gázolaj és ,aki hallotta röhögött,mert 6 hengeres ifája van,az nem anyit fogyaszt mint egy gép egész nap megy,és a végén már odanyomja neki hogy haladjon a gép!
Mondtam neki vegyen gépet és megtudja,mikor kannánként kell beleönteni,100liter belemerek egy hét se kell és már nincs és még nem is sokat dolgozott az embert mindenki anyit kér amenyit csak kér és ki tudják fizetni
Ez igy van, mikor szárvágóztam a határban,odajött a more,és azt,mondta,hogy vágjátok le ,mondom 3000ft 600négyszögöl,és vitatkozik,hogy enyi öl meg annyi,akkor mondom,erigy le faterral,és 10liter gázolaj,az már nekem a jó,azis sok,akkor fog meg a baltát és vág le!
A faszi levágta és ennyi,mikor utánna meggyujtotta anyira fukar volt!
Én mikor felhivtam a szomszéd gyereket ,mert a rokonja ,megkérdezte mennyi!
600négyszögöl? Jó lesz fél holdba ,hanem akkor van géped,akkor még T-25ös volt,mikor vettem egy szomszéd házat,és lehet megcsinálta akkor 7500ft tárcsa és szántotta ,de már van mivel megcsinálni,mindenki vegyen gépet és megtudja ha kell bele valami,mikor egy darab uj kés a RZ szárzuzóra 2500ft és akkor már 5db kell cserélni és még ,gépben is kell olaj meg pucolni a szüröket,ha nincs nagyobb törés a gépeben ennyi ,nem értékelik a bérmunkát,már nem megyek,anyi embernek,elég a 10 holdat cakba vágni,ha akkor szólnak levágom,de nem akkor mikor már szántok vagy fát hozok az erdöböl,
A kis parcellák, meg kertek jobban gépgyilkos helyek, mint a nagyobb táblák.
Utáltam kertet szántani, mert tolat az ember annyit.... és akkor húzták a szájukat mikor kéri az ember a fizetséget. Hát fel is lehet ásózni, ha nem tetszik.. vagy lehet venni traktort és megtudják mibe van.
Itt a faluba 5-6 éve is volt olyan aki a falu határából 7000-ért még a kulcsot sem rakja be, azt mondta az illetőek. Valahol igaz, ha kiböki a hegyes fa a gumit, az nagyon drága lesz, de nem fogják fel az emberek, hogy nem egy doboz cigi ára, ha valami baj van.
Micsoda kék színű zsírral kented be. :-)
Én fáradt olajjal szoktam átkenegetni, abból van sok.
Énis ugy jártam,hogy vágom a havernak,mert levitte a magot,mikor fater a kórházba,volt egy szóra jött!
És én levágtam a 1000öl tengerit,mivel nem kért fuvarét,és se a vágásért!
Ott volt a szomszégja fater vágta és megkérdezi hogy mennyi mondom mennyi a föld,hány öl,mondja 300öl? mondom 3000ft ! Momdja sok,5ft/négyszögöl 300x5=1500ft de már ha 500öl akkor már 3000eft,és abból ,nem is adnak mert elpüfögi a 2soros szárvágóvan,ha nem tetszik vágja le baltával,de kifizette!
A másik nönek,volt két kert és,mondom 7000ft -válasz sok sok,vágja le baltával még nincs levágja,majd MTZ-80sa levágja egy jó kis szent pityuért,ilyen a okos ember,nem dicséri azt aki olcsón dolgozik ennyi no koment :-) :-D :-P (y)
Én egy időben dolgoztam hasonlókat és tapasztalatom szerint akkor nem veszit az ember ha a gázolaj árát megszorozza hárommal és az a fizetség, ebből egy rész a gázolaj ára ,egy rész az alkatrészre eltenni , egy rész meg a haszon !