Keresés

Részletes keresés

Helem 5 Creative Commons License 2024.01.06 0 0 67537

Állítólag a világon összesen 25 kg tricium van.

Domi Creative Commons License 2024.01.06 0 0 67536

Égely egyik műsorában foglalkozott vele, valószínű megtalálható a NET valamely bugyrában. (Nem hozsannázott.) Továbbá a DaVinci csatornán egy középiskolás diák otthon megvalósította. Gondolom mint Öveges professzor dícsért meg egy hasonló diákot: barackmagból atommagot!

Előzmény: Törölt nick (67534)
Hehe164 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 67535

Azért van a cikkben egy elég lényeges csúsztatás.

A betáplált összes energia 1,9 megajoule, wattórában 527. Ennek hetven százalékát nyerték vissza mint fúziós energiát.

Ezt nem illik átszámolni úgy, mintha egy órán keresztül négymilliomod másodpercenként ennyit tápláltak volna be... 

Előzmény: Törölt nick (67534)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 0 0 67534

Egy érdekes próbálkozás, 2 éves cikk, nem tudom hogy áll jelenleg a dolog

https://www.okosipar.hu/tizkvadrillio-wattos-fuziot-hoztak-letre/

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 -1 1 67533

OFF

Igen egyetértek, az a baj hogy az emberi (és nem feltétlenül csak emberi) psziché ilyen szempontból kiszámíthatatlan dolgokat képes eredményezni, ami kb. nem feltétlen modellezhető le, és egzakt módon nem figyelembe vehető/számítható. és innentől nehéz konkrét ok okozati összefüggéseket is megtalálni bizonyos esetekben.

 

Hagy írjak még egy kedvenc példámat,a  feleségemet :-).

 

Otthon a házban jellemzően padlófűtésünk van. Van több vezeték nélküli termosztátunk zónavezérlésekkel.  A feleségem elkezdett panaszkodni, hogy ebben a helyiségben fázik, a másikban nem stb., hetekig ezzel nyüstölt Hazamentem hőkamerával, kalibrált hőmérőkkel, hogy biztos én nem érzem, hátha hidegsugárzás van stb. Kb. 1-1.5 fokon belül volt a hőmérséklet a helyiségekben, hőkamera képe sem indokolt ilyesmiket, azaz nem nagy differencia, és ebben szándékosság is volt (pl. háló hűvösebb). Ő állította, hogy a nappaliban hideg van, a konyhában huzattól van hideg, stb.. Tettem egy kísérletet: a termosztátban eltolható a mért érték hőmérséklete (ofszet), és el el tologattam 1-2 fokkal, ahogy mondta, hogy fázik. A fűtés így ugyanaz maradt, minden ugyanakkor kapcsolt, ugyanaz a hőmérséklet volt jelen, de a kijelzett érték változott csak meg. Persze azt mondtam, hogy beállítottam a fűtést, holnaptól jobb lesz, öröm, puszi, süti, stb.

 

Két nap múlva ahogy mentem haza, ahol eddig a feleségem du kardigánban fagyoskodott, most pólóban ült és tökre örült, hogy milyen kellemes meleg van, és a huzat is megszűnt.... Pedig a hőmérséklet tizedfokra azonos volt :-). Na most erre varrjál gombot.

 

Erre mondtam amit az első mondatban. mennyire egzakt módon zárható ki valami és mennyire az emberi pszihé terméke vagy nem, nehéz ügy időnként. Ha a fejedbe veszed hogy a szembe lévő adótorony az sugároz és ártalmas (akár csak tudat alatt, mert valahol valamikor olvastál akármilyen valamilyen cikket is, és egzaktul nem tudod értelmezni magadban a dolgot), másnap a fejed fájni fog és tényleg a valóságban is elkezdesz pszichoszomatikus dolgokat produkálni. Akkor is ha az az eszköz sose volt még bekapcsolva és nem is működik. Az illető akkor meg azt fogja mondani hogy biztos hazudnak és működött, stb. Akkor is ha per lesz belőle és kiderül tényleg nem működik, nincs is rendszerbe állítva.

 

Szóval eme dolgok kiszűrése," realitássá váltása" nem mindig olyan egyszerű nagy általánosságban. Ha beteszünk valamit a fejünkbe és azt gondoljuk, hogy úgy van és onnantól a gondolatunkat bizonyítékként is kezdjük kezelni (függetlenül hogy igaz-e és valóban úgy van-e) akkor az emberek nagyon nagy része ezen nem tud / nem képes / nem akar változtatni, vagy ha tud is, nagyon nehezen. És hiába mondod hogy a spenót finom mert neked ízlik -más valaki pedig utálja, a spenót íze ettől még azonos, nem változik, csak esetleg kicsit másképp éljük meg :-). Vannak esetek amikor eme hatások erősebbek lesznek mint a valós tényleges fizikai mechanikai akármilyen hatások.

 

A legdurvább ilyen hatásokkal akkor szembesültem, amikor egy 2 napos bűvészfesztivál előkészületeit hátulról néztem végig (gyakorlatilag az összes produkciót láttam hátulról, mit hogy csinálnak), és nem akartam elhinni amikor ezt szemből is láttam utána, hogy mit is látok és érzékelek -pedig tudtam mi van a háttérben, mégse látom :-). De ez már egy külön történet lenne.

 

Na de ha ezt folytatni kellene, akkor ez a topic valami pszihoakármi csatornán menne tovább :-):

ON

Előzmény: erbe (67532)
erbe Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67532

Ha már alvászavarok okairól esett szó. Elég sok helyen laknak emberek tengerparton és egyéb olyan természeti környezetben, ahol állandó, esetenként elég hangos és kellemetlen hanghatás és egyéb kellemetlen hatások érik őket. Szél süvítése, tereptárgyak, építmények hangja, hullámok robaja. Kisebb hajókon a hullámok állandó zaja, köteleken "zenélő" szél, mellette az eső kopogása, no meg az ázás, fázás, stb. Biztos akad közöttük, aki nem tud aludni. Talán olyan is akadt, aki beleőrült, belehalt. De nem hallottam eddig, hogy bárki is aggódott volna a vadon élő rénszarvasok kialvatlansága, vagy egyáltalán bármilyen vadon, természeti környezetben élő állat nyugalma miatt. :-( Amennyiben ez nem ember által okozott ártalom.

Előzmény: Törölt nick (67531)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 -1 0 67531

"hogy állatok bizonyítottan az alváshiány miatt pusztultak el, ezek gondolom háziállatok voltak, és az okozott kár felmérése miatt vizsgálták őket"

 

Semmi bizonyíték nem volt rá, arra volt bizonyíték, hogy pár állat elpusztult valamilyen oknál fogva. Az ok-okozati összefüggésre nem, az csak egy az illető által közölt /szerinte vélt  következtetés alapján lett levonva - ez messze van a bizonyítéktól. Bármitől lehetett álmatlan, és eme álmatlanság oka is sokminden lehetett (pl akármilyen fájdalom, betegség, stb.). Vagy úgy van ahogy gondolja, vagy nem. Főleg úgy, hogy nem az összes állat hunyt el, hanem csak néhány a tömegekből, az okot meg nem lehet tudni konkrétan (rokonoknál is hullanak el állatok, pedig ott nincs is szélkerék). Persze ettől még lehet bármi is, csak éppen a lenti videót ne nevezzük már bizonyítéknak.... (a csirke nem tudom háziállat-e, mert erről volt szó a videóban )

 

 

"mi a helyzet ennek fényében a vadon élő állatokkal? egy szélkerék simán kipusztít a környezetében minden emlős vagy gerinces állatot, mert azok nem fognak tudni aludni?"

 

Ennek fényében tudsz mutatni ilyen esetet, hogy egy szélkerék kipusztított a környezetében minden emlős vagy gerinces állatot, mert azok nem tudtak aludni? Ha igen, légyszi a forrást.

(Birkanyájak közepén is vannak szélkerekek.... És a birkapásztorok nem igen panaszkodtak, hogy bármi is lenne pl a birkáikkal)

Az alvászavarokat mérni valóban nem egyszerű, és az okát se könnyű kideríteni - túl sok tényezős dolog, és ebből kideríteni mi a valós ok, nem könnyű. Mert akár az is okozhat alvászavart tudat alatt, hogy szembe pirosra festik a falat, vagy tegnap beszólt a főnököd, és azon nem tudsz túllépni, dolgozik, dolgozik belül. És az egyik embert irritálni fogja, a másikat nem, az egyik emberben dolgozik, a másikban nem.

Egy érdekes sztorit, ami ha jól emlékszem Hollandiában esett meg pár éve. Az egyik tömbház tetejére telepítettek egy rádiótelefon átjátszó állomást. A szomszéd háztömbben hirtelen néhány ember egészségileg rosszul lett, nem tudott aludni, szívritmuszavaruk lett, görcsös fejfájásuk, meg kb. ilyesmik. Persze egyből a gyanú az új eszköz irányába indult, hogy ez az ok, ezért felszólították a tulajdonost/szolgáltatót, szereljék le, stb stb. A vége az lett hogy beperelték a céget, mert nem akarták leszerelni (az adott háztömbbel szerződésben voltak). Aztán a per folyamán kiderült, bár az eszközt felszerelték, beüzemelésre nem került sor, nem működött még egy percet sem.... Miközben az emberek mindenféle tüneteket produkáltak mellette erre hivatkozva.... Szóval az emberi pszihé már önmagában nehezen zárható ki az ilyen vizsgálatoknál.

Talán leírva mégegyszer sikerül megérteni: senki nem azt mondja, hogy nincs semmilyen hatása (mint ahogy mindennek van), hanem azt, hogy ezek ma már elég jól kivédhetőek (nyilván a távolság növelése is hatással lehet rá), és igen, ezeket figyelembe kell venni. Az infrahang élőlényekre gyakorolt hatásait egyébként eléggé komolyan és sok helyen vizsgálják (többek között a szélturbinák miatt is, de más miatt is), és egy bizonyos hangnyomás szint felett nyilván vannak hosszútávú káros hatásai. A kérdés, hogy hol van ez a szint - ez ma még egyértelműen nincs meghatározva (az új generációs szélerőműveknél is meg van határozva mekkora lehet ez a a kibocsátás). Mert a mindennapi életben pl. ugyanúgy körülvesz és jelen vannak ezen frekvenciák is a mindennapokban is.

Tökre örülök, hogy így aggódsz az állatokért, tényleg (én igyekszem tenni is értük a lehetőségeimen belül). De pl emiatt nem kéne az autóvezetést betiltani? Az európai utakon megközelítőleg 194 millió madár és körülbelül 29 millió emlős veszti életét évente (https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/fee.2216). Nem kéne betiltani az autóvezetést? Te ennek tudatában leteszed az autódat, hogy ne történjen ilyesmi? Mert különben ez csak álságos duma, ha erre hivatkozol.....

 

Előzmény: padisah (67530)
padisah Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67530

azt nem fogod tudni mérni, hogy lehet-e azon a helyen aludni vagy sem

azt lehet csinálni, hogy odaköltözöl 2-3 hónapra, és hogy milyen lesz az alvásod

 

nyilvánvalóan maguk a szélkerekes cégek, a tulajdonosok, alkalmazottak, hittérítők etc egyikük se fog olyan ingatlanban élni, ami mellett üzemelő szélkerék van

a másik, hogy ott volt az egyik videóban, hogy állatok bizonyítottan az alváshiány miatt pusztultak el, ezek gondolom háziállatok voltak, és az okozott kár felmérése miatt vizsgálták őket

 

mi a helyzet ennek fényében a vadon élő állatokkal? egy szélkerék simán kipusztít a környezetében minden emlős vagy gerinces állatot, mert azok nem fognak tudni aludni?

az pedig nyilvánvaló, hogy az alacsony energiasűrűség, és alacsony load faktor miatt, szélkerékből nagyon sokat kell telepíteni, hogy értelmezhető energiamennyiséget termeljen, ez pedig nagy területeket fed le,és nagy területen fejti ki ezt az externáliát is

Előzmény: Törölt nick (67524)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67529

Lehetőség rengeteg van a világban, kérdés mennyire élünk vele. Ez is egy ilyen apróság

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Cdyrng86iuodtPcdxsWQbZmuCjiaGCX6FsqqktZNSWqyD7ZUyCBGGssiNeS7p9V9l&id=100069212661255

Előzmény: szilvatövis (67528)
szilvatövis Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67528

Ahogy mondod.

Nyilván találunk bármivel szemben (is) ellenvéleményeket, ha azokat keressük, Padi pedig az atomenergiában véli látni az emberiség jövőjét, minden megújuló maga az ördög szüleménye számára.

Előzmény: Törölt nick (67527)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67527

Az vitathatatlan, hogy kb. mindennek van hatása, így a szélerőműveknek is. A kérdés mennyire akarjuk ezt minimalizálni és csökkentjük ezeket ilyen olyan amolyan módszerekkel. Mert erre való lépések sokasága létezik, és jobb helyeken meg is teszik.

 

Nyilván eleinte az "első generációs" telepítéseknél még sokminden hatást eleve tudni érzékelni sem lehetett, csak idővel jöttek ki dolgok, és ekkor elkezdték keresni rá a megoldást is - amik javarészt meg is születtek. És eme ismeret fényében kell és lehet továbblépni minden szempontból. Ezeket figyelembe kell venni - ez egyáltalán nem lehetetlen feladat.

 

Az meg aztán szóba sem kerül persze, hogy "hagyományos" erőműveknek legyen az akár gáz szén atom milyen hatásai vannak, amiknek egy jelentős részét ki sem lehet védeni a felépítés (rendszer)működés elvei miatt.

 

Hosszútávon gondolkodva (évszázadok, ezerévek) jelenlegi tudásunk szerint - nagyban nézve akár rendszertől kívülálló szemmel - nem tudunk más út felé elindulni, mint a megújulók, akár tetszik akár nem, ez az egy forrás van ami (külsőleg) folyamatosan biztosított (legalábbis a nap élethosszáig). Minden más véges, és emellett brutálisan szennyező. Kérdés előbb fogy-e el mint alapanyag, vagy előbb teszünk mindent úgy tönkre, hogy már nem fogjuk tudni felhasználni.

Előzmény: szilvatövis (67522)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67526

Úgy látom te csak az egyik oldal szélső értékeit vagy hajlandó figyelembe venni, mást nem igazán :-(. A másik és többi része nem létezik, nem is azok akik látszanak, és különben is Telex általi  gyíkemberek meg nem is létező helyiek, stb. :-( 

Előzmény: padisah (67519)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67525

Kiforgatások ellen nehéz érvelni, mert te most kb. ezt teszed.

Előzmény: padisah (67517)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67524

Az hogy mit mond a faszi, lényegtelen ilyen szempontból, meg lehet mérni le lehet szimulálni egzakt módon. Ez nem úgy működik, hogy azt gondolom, kb ez így jó lesz....

Előzmény: padisah (67515)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67523

Úgy látom a lényeg nem akar átmenni, még egyszer megpróbálom röviden, hátha....

 

 

Pont azért kell megtervezni és sok szempontot figyelembe venni hova kell lehet érdemes ilyen eszközt telepíteni - hogy a hatásokból eredő esetleges károkat, illetve annak esélyét minimalizáljuk. Ahogy pl hulladékégetőt és tárolót sem rakunk a kerted közepébe vagy mellé. Itt is ugyanez van.


A hatások ismertek, az újabb generációknál ezek a hatások jelentős részét sikerült is csökkenteni (vagy akár szinte teljesen kizárni), így a környezeti élővilágra már messze nem olyan károsak, mint korábban. És persze kutatni a valós ok okozati összefüggéseket, mert azért ez sem egyértelmű sokszor.

 

Mondjuk az az első videó az elég érdekes összevágás ebben a formában azért....

Előzmény: padisah (67513)
szilvatövis Creative Commons License 2024.01.02 -1 1 67522

Bizony. Van aki a kert végében zakatoló HÉV, vonat, autópálya hangja zavar. Van akit a kilátást elfoglaló építkezés, autógumival fűtő szomszéd, részeg vendégek ordibálása a közeli kocsmában, kakas kukorékolása, kutya ugatása... és persze van akit a megújulók zavarnak, mert azt hiszi kifogják a szelet kedvenc atomerőműveinek a vitorlájából.

Előzmény: padisah (67520)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 0 0 67521

A laposföldes jelző szitok vagy dícséret?

Előzmény: padisah (67517)
padisah Creative Commons License 2024.01.01 -1 0 67520

most nyitottam meg a cikket, az előző poszt után, hát így legyen ötösöm a lottón :)

még az ukrán háború miatt is tiltakoznak a derék politikusok

Előzmény: szilvatövis (67518)
padisah Creative Commons License 2024.01.01 -1 0 67519

értem, olyan hangosan hasadnak az atomok még holtukban is a temetőben, hogy nem tudnak a helyiek aludni

...vagy jó woke szokás szerint nem is a helyiek tiltakoznak, hanem Budapestről leutazott aktivisták

Előzmény: szilvatövis (67518)
szilvatövis Creative Commons License 2024.01.01 0 1 67518
Előzmény: padisah (67517)
padisah Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67517

https://www.youtube.com/watch?v=BSqy4tHpP50

 

ez a zártkertben élőkről egy rövid színes-szagos, nem dokumentarista anyag

képzeld el milyen konfliktus van, amikor egy ilyen zártkertes részre bebasznak egy pár szélkereket, mert az új szabályozás megengedi

 

mit fog csinálni itt egy legatyásodott ex devizahiteles, vagy akinek eleve nem volt tőke hogy családi házat vegyen, majd a telepítést végző céggel szemben?

ráadásul úgy, hogy még a média is nekik lejt, hiszen ez 'zöld'

 

mondjuk elhívná a telexet helyszíni riportra, hogy vazze, nem tudunk aludni ettől a mocsok szélkeréktől?

a telexes meg azzal kezdi a riportot, hogy Kovács József gyíkember és laposföld hívő nyilatkozik...

padisah Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67516

egyébként csodálom hogy a woke aktivisták, meg az érintett cégek nem takarították még le ezeket a videókat a youtube-ról

padisah Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67515

1100 feet, az nagyjából 400m, ez az új magyar szabályozásnál közelebb van, de azt is mondja a faszi, hogy legalább egy mérföld ami talán elviselhető lenne, az ~ 1.5km

Előzmény: padisah (67514)
padisah Creative Commons License 2024.01.01 -1 0 67514
Előzmény: padisah (67513)
padisah Creative Commons License 2024.01.01 -1 0 67513
Előzmény: Törölt nick (67500)
szilvatövis Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67512

Folytatás:

Ez kb. 250 MWeff teljesítménynek felel meg, ennek fele jutott volna nekünk: 125 MWeff. 

Eszerint a bősi 720 MWp erőmű fajlagos kihasználtsága ~34 % körül mozog, ami egy jobb helyen lévő szárazföldi szélturbina kapacitásfaktorával vethető össze.

Előzmény: szilvatövis (67511)
szilvatövis Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67511

Szemelvények a korábbi polémiákról a témában:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122380754&t=9039141

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113508113&t=9039141

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113489660&t=9039141

 

Az erőmű évente kb. 2.2 TWh villanyt termel:

A Gabčíkovo Vízierőmű (VEG) önmagában nyolc turbinával évente körülbelül 2200 GWh villamos energiát termel,...

https://www.teraz.sk/magazin/pred-25-rokmi-sprevadzkovali-vodnu-ele/549274-clanok.html

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67510

Az elv itt is ugyanez, csak a pech az, hogy itt teli "fával" (nagyobb súllyal mint a másik mérlegnyelv) felfelé is kell menni, nem csak egyirányban lefelé.

 

Ez meg ugye a modernebb változat :-)

 

https://e-cars.hu/2019/07/23/avilaglegnagyobbelektromos-jarmuve-edumper/

 

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/08/27/ez-a-zold-banyadomper-a-vilag-legnagyobb-elektromos-jarmuve/

 

 

Előzmény: Hehe164 (67509)
Hehe164 Creative Commons License 2024.01.01 0 1 67509

Szerintem ez jobb, nem igényel motorokat vagy bármilyen külső energiaforrást. :-)

Előzmény: Törölt nick (67506)
Domi Creative Commons License 2024.01.01 0 0 67508

Arra utaltam ami nálunk és ma van. A vizimozgatáshoz: a lényeg tehát az, hogy már ezelőtt jóval a most emlegetett zöldenergiák előtt, volt aki fejében a gondolat megszületett és meg is meg is valósította, azaz ahogy a latin mondja: Nihil novi sub sole.

Azaz:  nincs új a nap alatt

Előzmény: Törölt nick (67507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!