Keresés

Részletes keresés

Röné Creative Commons License 2004.03.09 0 0 77
Negyedkegyelmű barátom, ha már nem érti a kérdést, akkor legalább maradjon csöndben... :-)

Így nekem esni, mikor én magam írtam (három felkiáltójellel, ez az: !), hogy remek hírek!!!...

Előzmény: rich.mond (76)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 76
Igen,butus vagyok.
Szóval mennyi pénzt veszünk föl,HE?
Az életszínvonal fenntartásához kell a külföldi hitel?Hű,nagy közgazdasági zseni lehetsz te:)))
Előzmény: Röné (75)
Röné Creative Commons License 2004.03.09 0 0 75
Az elvtárs oly buta, hogy nem ismeri az írásjeleket?
Előzmény: rich.mond (73)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 74
Mondjuk az ne zavarjon,hogy az összes nemzetközi gazdasági kutatóintézet ugyanazt jelzi...nyilván itt is a New York-MSZP-Tel Aviv dolgozik:))???

(igaz,ugyanezek a kutatóintézetek vízionáltak 290 ft-os eurót)

Előzmény: ideiglenes nick (70)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 73
Na mennyi?Mond meg,hadd okosodjak én, a buta kommunista:))
Előzmény: Röné (69)
Derek Creative Commons License 2004.03.09 0 0 72
Hamisitottak a turot, csak nem kotottek mindent a nagy nyilvanosag orrara.

"Most ugyanaz a rendszer van"
Mennyiben es konkretan?

Előzmény: ideiglenes nick (71)
ideiglenes nick Creative Commons License 2004.03.09 0 0 71
az előző rendszerben is hamisitották.
Most ugyanaz a rendszer van. Miért lenne más?
Előzmény: ideiglenes nick (70)
ideiglenes nick Creative Commons License 2004.03.09 0 0 70
KSH?

érdekes pont azuán lett pozitiv a fordulat miután leejtőernyőztettek oda egy komcsi jóelvtársat miután a szakembert kirúgták.

Istenem, hát a KSH adatokat is hamisitják.
Nem csodálkozom.

Előzmény: rich.mond (-)
Röné Creative Commons License 2004.03.09 0 0 69
Remek hírek!!!

Arról nem tudnak az elvtársak, hogy idén mekkora hitelt kell felvennünk, ha továbbra is tartani akarjuk a kánaáni életszínvonalunkat?

rendes gyerek Creative Commons License 2004.03.09 0 0 68
"A brazil elnök sok hibát vét, de állja ígéreteit
The Economist, 2003. 12. 30.

Luiz Inácio Lula da Silva – Brazília első baloldali miniszterelnöke – hatalomra kerülésekor ígéretet tett a csőd szélén táncoló gazdaság megreformálására, a közélet tisztaságának visszaállítására, a szegénység csökkentésére és Brazília nemzetközi szerepének növelésére. Egy év elmúltával általános vélemény, hogy a kormány nem volt kellően felkészült a feladatok hatékony kezelésére, sok hibát vét, mégis – úgy tűnik – állja ígéreteit: az állami költségek visszafogásával, a kamatlábak emelésével, a fizetések befagyasztásával és a nem rentábilis állami gazdasági tevékenységek csökkentésével elkerült egy újabb pénzügyi krízist. Da Silva a nyugdíjak csökkenését is kilátásba helyezte, amely már saját szocialista pártján belül is ellenállást váltott ki. Ugyanakkor több miniszterét is menesztenie kellett, mert alkalmatlannak bizonyult feladatára, és a kormány szociálpolitikája továbbra is meglehetősen zavaros. Az új kormányzó párt soraiban is megjelentek a már ismerős, visszaélésre utaló jelek. Az elnöknek a pénzügyminiszter hatékony támogatásával sikerült a GDP több mint négy százalékával emelnie a megtakarításokat – az infláció és az államadósság csökken, és a kamatlábak mérséklődése is megkezdődött. A korlátozó intézkedések ellenére da Lula támogatottsága egyelőre töretlen, és ügyes politizálással a parlamentben is sikerült elfogadtatnia indítványait. A makrogazdasági mutatók, a gazdasági környezet tehát javul. A fejlődés stabilizálásához azonban az oktatási és az egészségügyi rendszer reformjára, hatékony jóléti programokra lenne szükség, a kormány azonban a mikroökonómia és a szociálpolitika terén gyengébben teljesít. Éhségellenes programja átgondolatlan, azonban sokan támogatják analfabetizmusellenes erőfeszítéseit. Az infrastrukturális beruházások csak most kezdődtek el: a fejlesztések késlekedésének oka, hogy az áramellátás nyolcvan százaléka még mindig állami kézben van. A kormány ugyanakkor az új energetikai modell bevezetésével megpróbálja elejét venni a korrupciónak, segítve a beruházókat. A szocialisták az oktatásügybe azonban szívesen kevernének ideológiát, és az egyetemi képzés fejlesztése is vontatottan halad. Da Silva külpolitikájára jellemző, hogy mind közvetlenebbül próbál saját érdekei mentén ellensúlyt képezni az Egyesült Államokkal, ezért több nemzetközi koalíciót is életre hívott."

geszthi Creative Commons License 2004.03.09 0 0 67
Arra mar ott a bankarozas, de lehet majd a SzovjEU-t is elovenni Brusszel ellen, es lett itt meg a euro ellen is nemzeti aggodas, hogy feladjuk a fuggetelensegunk utolso bastyajat (sajat ado es kamatpolitika) is ha epp nem Orban alatt csatlakoznank hozza.

Elindult ez is mar radasul masodjara a F(idesz)KgP altal a parasztokkal valo hergelessel.

Persze mit is varjunk azutan, hogy Orban - aki 2000-ben meg elhajtotta az erdelyieket a keresukkel - rogton a megallapodas utan ilyen szoveggel hergelte oket ("különösen ilyen összetétel? kormányzat esetén, amelynek nem er?ssége a belátás, a megértés, a történelem által letaposott országok iránti szolidaritás")

Szoval "megnyugodhatsz", ha a "juj de szarule lunk" nem jon be akkor van mocskos Fidesz PR talonban boven :-((((

Leszunk itt meg az EU-val is ugy mint a NATO-val a mi kovetkezetes es meg veletlenul sem demagog jobboldalunk altal.

Előzmény: toloba (60)
ideiglenes nick Creative Commons License 2004.03.09 0 0 66
pontosabban

De úgysem lesz :))))

Előzmény: ideiglenes nick (65)
ideiglenes nick Creative Commons License 2004.03.09 0 0 65
erről van szó.

A komcsik eltakarodása nem gazdasági hanem morális kérdés.
Lehet itt tejjel mézzel folyó kánaán a komcsik akkor is takarodjanak.

Te úgysem lesz :))))

Előzmény: Don Palesz (4)
toloba Creative Commons License 2004.03.09 0 0 64
Drukkolsz mi?
Szép is ez egy magyartól a hazája ellen...
Előzmény: JOEKER (62)
halford Creative Commons License 2004.03.09 0 0 63
Az ipar pl 3,7%-al.
Előzmény: qwik (42)
JOEKER Creative Commons License 2004.03.09 0 0 62
...Sinen a magyar gazdaság...? Csak ne keresztbe feküdjön a sinen...! Jaaaa...! és ne jöjjön a vonat...!!!
geszthi Creative Commons License 2004.03.09 0 0 61
Termeszetesen a Finantial Times ekkor nem hirforras, ekkor nem szamit mit is ir(tak):

"A Financial Times Observer rovatának szerzoje László Csaba „kiakolbólításával” igazolva látja decemberi jóslatát. „A forint válságát követoen egy kívülálló arra a következtetésre juthatna, hogy a Bertolt Brecht-hasonmás szurét azért tették ki, mert nem volt bátorsága meggyozni a kormányzó szocialista pártot, amelynek nem tagja, a felduzzadt költségvetés megnyirbálásának szükségességérol”.

A befolyásos brit gazdaságpolitikai napilap azonban, „ellentmondásosan” úgy értesült Budapestrol, hogy az „elvtársak” felelosek László menesztéséért, amiért nem teljesítette minden költekezési kívánságukat. A lap „feltunoen csendesnek” nevezi „a még mindig pozícióban lévo fobunöst”, Járai Zsigmondot, aki a „kilencvenes évek végén megkezdte a költekezési hullámot, és a jegybank élére történt 2001-es kinevezése óta katasztrofális monetáris politikát folytat”. "

Előzmény: Okos Mikulás (7)
toloba Creative Commons License 2004.03.09 0 0 60
na és persze a 'juj, de szarul élünk' mantra meg a valóság között nagyobb lehet a kontraszt is...oszt akkor mit mondanak?
Előzmény: geszthi (56)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 59
Természetesen a Hír TV véleményét vitattam!:)
Előzmény: fehérfarkaska (54)
toloba Creative Commons License 2004.03.09 0 0 58
És ha ez tényleg így lenne, akár csak megközelítőleg is, kíváncsi lennék a riposztokra...mit mantráznának akkor?
Előzmény: geszthi (56)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 57
A magyar turizmus számára legfontosabb vendégnek számító német turisták utazási kedve nem csökkent az elmúlt években, sőt, az idén valamivel többet tudnak utazásra költeni, mint tavaly. Ezt mutatják, úgy a német piacon készített előrejelzések, mint a Magyar Turizmus Rt. németországi képviseletének tapasztalatai, valamint a hazai cégek foglalási adatai. Ez a kedvező elmozdulás egyébként már a január-februári szállodai adatokban is látható, hiszen a KSH legfrissebb jelentése szerint a vendégéjszakák száma húsz százalékkal, míg a bruttó szobaárbevétel folyó áron 23 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.

geszthi Creative Commons License 2004.03.09 0 0 56
"Szóval jön a Kánaán.....Gondolod, hogy a választási évben, ilyen költségvetési hiány mellett, fel tudják nyomni a népek pénzét annyival, hogy ismét megszavazzák őket (akár még némi választási "rásegítéssel" is)"

Leszamitva az ujra eloadott valasztasi csalasos baromsagot (mentsegedre legyen mondva Orban is ezzel inditotta EP kampanyat), most nem mondtal hulyeseget. Ugyanis a mindenki magabol indul ki dakota mondas okan eppen ez a magyarzat a mindearon valo Fideszes "juj de szarul elunk" mantrazasnak es az EP valsztasok utanai kormanybuktatasnak.

Ugyanis az EU tamogatasok bejovetele (ha mndet kihasznaljuk) alapjaiban fogja az egesz fideszes ervrendszert megdonteni. Olyannyira, hogy errol mar maga Orban is nyilatkozott.

Igaz akkor amikor meg EU barmi aron, meg megalazkodassal is elvet vallotta :

"Egy neves pénzügyi szakember szerint ha csatlakozunk az Európai Unióhoz, akár akarjuk, akár nem, Magyarországra évente 20 milliárd dollár körüli összeg jön be. Arra a kérdésre, hogy ez reális jövendölés-e, Orbán Viktor azt válaszolta: az évi 20 milliárd dollárt erősen eltúlzott összegnek tartja. Ennyit talán tíz esztendő alatt jöhet be annyi - ha nagyon jól tárgyalunk. Nem akart viszont konkrét számokat mondani, mondván: tárgyalások előtt az ember ne fogalmazza meg a vágyait. Ha viszont nem pusztán európai uniós, hanem vállalkozói pénzekre is gondolunk, akkor már inkább lehetséges ekkora összegről beszélni. Ha az Európai Uniótól közvetlen támogatásként bejön egy- és kétmilliárd közötti euró összeg, annak következtében bizony bejöhet rengeteg friss működő tőke is."

Előzmény: Törölt nick (13)
toloba Creative Commons License 2004.03.09 0 0 55
A FT amikor Orbánékról írt rosszat, minden volt csak jó "ember" nem. Még az is elhangzott, hogy a komcsik megvették őket /ha nem is szó szerint/...na, akkor most fordítva. A neokomcsi fidesz vette meg őket...

A HÍRTV-t és társait pedig sosem a tények érdekelték igazából, hanem a propaganda...

Előzmény: fehérfarkaska (48)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.03.09 0 0 54
Szerintem te a HírTV cikkével vitatkozol és nem velem. Legalábbis a bemásolt adatok alapján nekem úgy tűnik :)))
Előzmény: rich.mond (52)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.03.09 0 0 53
"Tudod, van egy rossz hírem: azok a buta népek csak asztat nézik, hogyan élnek, nem érdekli őket a szárnyaló BUX. Amíg rosszabbul élnek, mint az előző években, nem igazán fogják szívükbe zárni a multimilliárdos elvtársakat.

Gondolod, hogy a választási évben, ilyen költségvetési hiány mellett, fel tudják nyomni a népek pénzét annyival, hogy ismét megszavazzák őket (akár még némi választási "rásegítéssel" is)???"

CSakhogy az ok-okozati sorrendet felcserélted. Ugyanis a nem a gazdaság fog jobban nőni attól, hogy az emberek jobban élnek, hanem fordítva, az emberek fognak jobban élni, ha a gazdaság növekszik. Hogy milyen mértékben részesülnek a gazdaság növekedésének pozitív hatásaiból az emberek, az már elosztási kérdés, de akkor is előbb a földszintet kell megépíteni, és majd csak szép sorjában lehet eljútni a 48-ik emeletik. És nem pedig a 48-ik emelet épül meg először, aztán alája beteszik a többi 47-et + alapot. :)

A hiány csökkentése nagyon helyes, mert így ez a kiadások csökkentését is jelenti. A kiadások csökkentése = kisebb állam = olcsóbb/takaréskosabb állam = adócsökkentés = vállalkozók és a lakosság adóterheinek csökkenése = versenyképesség növekedése = életszínvonal növekedése.
De mintha a Draskovics ebbe az irányba történő lépés lenne (Jaksity György is többször nyilatkozte ezt, az ő véleménye talán a jobbosoknak is elfogadható). Igaz, az államháztartás reformja és a közigazgatás átalakítása lenne az igazi megoldás, de azért legalább a helyes irányba történő apró lépést se becsüljük le. :)

A választási igéretnek az általad leírt felelőtlen!!! modja, remélem 2002-ben befejeződött és nem lesz folytatása.

Előzmény: Törölt nick (13)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 52
"kiugróan magas"...na ne:Ha találok magadabbat,akkor én nyertem?

Az előzetesen közöltnél jóval borúsabb képet festenek a cseh gazdaság tőkevonzó képességéről a jegybank által ma publikált adatok. A cseh központi bank felülvizsgálta mind a 2002-es, mind a 2003-as működőtőke-beáramlást mutató számokat, s az eredmény igen komoly eltérést mutatott az előzetes adatokhoz képest.
Ezek szerint a cseh gazdaságba tavaly az előzetesen számított 96,15 milliárd korona helyett csak 66,35 milliárd korona áramlott, míg a 2002-es adatot 295 milliárdról 270 milliárd koronára kellett mérsékelni. A jelentős eltérés abból adódott, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok az előzetesen számítottnál több osztalékot utaltak haza, erős nyomás alá helyezve ezzel a koronát.

Romlott az ország folyó fizetési mérlegének egyenlege is, tavaly év végén 3,38 milliárd dolláros deficitet mutatott az egyenleg, ami az ország GDP-je 6,6 százalékának felel meg.

Előzmény: fehérfarkaska (48)
Derek Creative Commons License 2004.03.09 0 0 51
Nem biztos ,hogy az a jo.A hirtelen valtozasokat nem szeretik a gazdasag szereploi,megha az latszolag jo otletnek is tunik.Sokkal inkabb a kiszamithato dolgokat mert arra tudnak elore tervezni.Persze kellene kamatot csokkenteni,de pl sokkal jobb szerintem egy megtervezett,mondjuk kethavonta felszazalekos csokkentes ,de azt akkor kovetkezetesen. Emlekezzunk ra valamikor a Bokros csomagnal is eppen ez a resz mukodott nagyon jol amikor a lepcsozetes forinleertekelest veghezvittek.mert arra lehetett tervezni kozepes tavon.
Valamifele egyensuly beallt a mostani gazdasagi keretek kozott,ennek peremfelteteleinek radikalis megvaltoztatasa egyaltalan nem biztos,hogy hosszabb tavon kedvezo ,es olyan egyensulymegbomlasokat idezhet elo amit nem lehet kalkulalni.Ezekhez a dolgokhoz ha nincs nagy baj,csak nagyon ovatosan es a fokozatossagot betartva szabad nyulni,hogy az egyensulyeltolodasok ne okozzanak nagy valtozasokat,mert az viszont sokminden mast is felborithat.A gazdasagban csak a kis lepesek politikaja fizetodik ki hoszabb tavon.
Előzmény: mibi (47)
rich.mond Creative Commons License 2004.03.09 0 0 50
Forrás?Csak nem a neves gazdasági szaklap,a Magyar Nemzet?:)))
Előzmény: Wic (39)
armagnac Creative Commons License 2004.03.09 0 0 49
És mesélj csak, mivel kavarhatna be az a szemét Járai? Megdelejezi a Draskovicsot, hogy egy újabb marhanagy hiánnyal valutaválságot generáljon? Vagy ha ez nem sikerülne, akkor közvetlenül megszugerálja a pénzpiacokat, hogy a jelenleginél is magasabb kamaton vegyenek csak állampapírt?
Előzmény: mibi (47)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.03.09 0 0 48
"Hirtv.hu

Veszélyt jelentünk az unióra? - A Financial Times értékelése

2004. márc. 09., 09:25

Borúlátó kritikák jelentek meg Magyarország kiugróan magas államháztartási hiányával kapcsolatban. A Financial Times tegnapi cikke arra figyelmeztet, hogy az Európai Unióba májusban belépő országok közül hazánkban volt a deficit mértéke a legnagyobb. A magas hiányra és az abból adódó veszélyekre az Európai Központi Bank (EKB) is felhívta a figyelmet, javaslatuk szerint a kormányzati kiadásokat mihamarabb csökkenteni kell, mert a deficit mértéke komoly pénzügyi problémákat okozhat az unióban. "

Na, akkor nézzük a tényadatokat. Mondjuk a HírTV-MNO-Fidesz.hu nemegyszer hivatkozott már úgy külföldi lapokra, hogy azokból csak a kormányra nézve negatív és pesszimista mondatokat vette át, a többit meg kihagyta. Nem tudom, hogy most is ezt a taktikát választották-e vagy sem, mivel nem olvastam az erdetit. Ettől függetlenül a tények makas dolgok és nézzük csak meg azokat (GKI 2004 márciusban közzétett adatai alapján a 2003-as évről):

ország 2003-ban GDP (III. né) Ipari termelés volumen-indexe infláció Munkanél-küliségi ráta Államház-tartási hiány (OECD) GDP %-a
EU átlag: 100,8 100,9 102,0 8,0
-2,7
Magyarország: 102,9 109,9 105,6 5,5
-5,6
Németország: 99,8 101,1 101,3 9,3 -4,1
Ausztria: 100,8 .. 101,3 4,5
-1,3
Olaszország: 100,4 100,4 102,8 8,5
-2,7
Csehország: 103,4 105,2 101,0 7,6
-6,6
Lengyelország:103,9 112,1 101,6 19,1
-4,2
Szlovákia: 104,2 104,9 109,8 16,5 -5,1
Szlovénia: 102,3 103,8 105,1 6,6

USA: 103,5 100,6 102,0 6,0
-4,9
Japán: 102,5 102,9 100,0 5,2
-7,4

Előzmény: Okos Mikulás (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!