Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.05.16 0 0 780
"Hát, akkor nézzed csak meg jobban, hogy mikor mely módosításokat fogadott el a kormány az ellenzéktől."

Megnéztem.
Gazdasági ügyekben EGYET SEM.

Úgyhogy csak tessék egyedül elvinni a balhét...:))

Meg a Csillag -féle gazdaságpolitikát...:)

Nahát:)

Előzmény: fehérfarkaska (760)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.16 0 0 779
"Fel is figyeltek rá és honorálták egy jó nagy adag forint válsággal. Megköszönheted ezt László Csabának meg az elbukott hiány céljainak. Mennyit ígért 2003-ra 4,5%-öt? Vagy azt kitolták két évvel? Ki tudja már követni ezt a sorozatos hazudozást. Világviszonylatban inkább az figyelemre méltó ahogyan ez a kormány vergődik hogy helyre tegye mindazt azt amit elszart de erre ez a ciklus túl rövid. Talán ha két életük lenne. Szerencsére nincs nekik. "

Azért a tavlyi évebn volt előre nem kalkulált tételként a kismama pótlékok 30 mrd-ja, a az iraki részvétel, az utóbbi 10 év legnagyobb aszálya, amik mind jelentősen növelték a kiadási oldalt. Egyébként pedig akkor lennél fair, ha megneveznéd, hogy a kiadási oldalon mely tételeket csökkentenéd vagy hagynád el, és a bevételi oldalt is hogyan változtatnád. Amíg csak demagóg módom minden amit ez a kormány csinál rossz, de egyetlen konstruktív javaslatod sincs, addig nehezen vagy komolyan vehető.

A forint árfolyama meg az euro övezethez való csatlakozásig ingadozni fog. A nálunk jóval erősebb gazdasággal rendelkező Svédország valutája a Forintnál is nagyobb ingadozásokat mutat. Pedig ott nem is volt olyan, hogy a jegybank direkte szembement volna a kormányának a gazdaságpolitikájával (mint nálunk Járai), amit a spekulánsok kapásból kihasználnak. Na ilyenkor mi van? Vagy a svédeknél is a gaz magyar szocik ármánkodnak?
Bár mintha az utóbbi hónapokan Járai elismerően szólna a kormány gazdaságpolitikájáról.
De minha Járai MNB elnökként anno Varga Mihályt is megfedte volna a túlzott költekezéseiért és a laza fiskálispolitikáért. Tehát Járai MNB elnökként nemcsak a szocikat korholta ezért (más kérdés, hogy pénzügyérként ő maga mit tett, de most az MNB elnöki dolgairól beszélünk), csak úgy látszik hiányosak az ismereteid.

Két Járai idézet memória frissitésül:
"Medgyessy Péter miniszterelnök és új pénzügyminisztere, Draskovics Tibor felismerte ugyan a helyzet komolyságát, és szilárdan az irányváltás mellett van, de kétlem, hogy a politikai pártok és a lakosság valóban készen állnak ezeknek a szükséges és fájdalmas reformoknak a vállalására" - mondta Járai Zsigmond 1 hónappal ezelőtt.

2001 december:
„Veszélyes intézkedéseknek” minősítette a kormány gazdaságélénkítő költségvetési politikáját Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Korábban már olyan nemzetközi intézmények is bírálták a magyar büdzséfellazító politikát, mint az IMF vagy az OECD.
„Veszélyes intézkedéseknek” nevezte a kormány gazdaságélénkítő politikáját Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tegnap az AmCham üzleti ebédjén. „A költekezés nagyobb, mint eredetileg terveztük, de ma még nincs ok az aggodalomra” – tette ugyanakkor hozzá. Elismerte: „Ez nem mehet túl sokáig így, talán még egy fél évig... mindenesetre a kormányzat egyedül nem képes a gazdaság stimulálására” – szögezte le. A Reuters hírügynökség értelmezése szerint Járai ezzel a jelenlegi költségvetési politika gazdasági egyensúlyt romboló voltára hívta fel a figyelmet. Varga Mihály pénzügyminiszter lapunknak nem kívánta kommentálni a jegybank elnökének véleményét.


Előzmény: pioker (777)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.16 0 0 778
Akkor nézd már meg, hogy miket nyilatkozott Varga Mihály a költségvetés átadásakor és miket nyilatkozik azóta is egyfolytában, aztán hasonlítsad össze a valós adatokkal. Ehhez az MNB adatait is felhasználhatod, ha a PM adataiban nem bízol.
Azon pedig ne csodálkozz, ha a költségvetés valós hiánya csak hónapokkal az átadás után derült ki. Főleg úgy, hogy egy része az MFB-hez volt kirakva. Persze, ha LaCsa a delphi jósdában ment volna, akkor mindenféle vizsgálat és számítás nélkül megkapta volna már a kormányváltás előtt is a valos számokat. Csakhát olyan hülye volt, hogy inkább maradt a pénzügyi számításos módszereknél, ahelyett hogy jósdába ment volna. :) Úgy látszik ezentúl a kormányváltásoknál, főleg jobboldali kormányok után a leendőpénzügyéreknek nem pénzügyi mérlegeket és számításokat kell elvégezni, hanem a görög idegenforgalmat növelni és egyenesen Delphibe menni felkeresni a jósdát. Zseniális elképzelés. De ugye nem várod el tőlem, hogy kmolyan gondoljam? Vagy tudsz jobb módszert, ami egyből a kormányátas napján az államháztartás pontos egyenlegéz mutatja (főleg ha az előd, VM a mai napig hamis számokkal operál - pedig az Ecostat, MNB, PM is már kiadta a valós adatokat).

"Draskovics 150 milliárdos csomagja már többszöröse volt a megnövekedett kamattehernek, tehát megint hazudik az Mszp propaganda. Az meg mitől van hogy 2004-ben a Draskovics megszorítások ellenére az államháztartási hiány soha nem látott mértéken áll négy hónap után? Csak nem kicsire sikerült a megszorítás és nagyobb bajok vannak? Miközben a Fidesz bomba Járai meg egyenesen csökkentette a kamatokat. Megint csődöt mondott egy Mszp propaganda. "

Ha az MNB csökkentette a kamatokat, az éppen azt jelzi, hogy jó uton halad a fiskális politika és a gazdaság. Talán decemberben kellett volna jajveszékelned. Kicsit megkéstél.

A fedezettel kapcsolatban pedig értelmezzed a következőt (ha sikerül, akkor megvan a fedezet is és a szövegből kiderül a fedezet nagyságának a korlátja is): az államháztartás kiadásai a nemzetgazdaság központosított jövedelmein kívül jelentős mértékben a nemzetközi pénzpiacokról automatikusan felvett pénzeszközök útján finanszírozható, míg az államadósság növekvő terheit a nemzetgazdaság jövedelemtermelő-képessége határozza meg.

A jogszabály pontos szövegéhez ajánlom a CD jogtárat, vagy a Magyar Közlöny megfelelő számait. De a lényeget a fenti mondat foglalja össze. Ha azt nem vagy képes megérteni, akkor a jogi szöveget még annyira sem.

Előzmény: pioker (777)
pioker Creative Commons License 2004.05.16 0 0 777
Én meg arra fogadok hogy alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Egy banki tartalékképzéshez nem kell pénzfedezet, nem úgy mint a költségvetésihez. Megint csak mellébeszélsz.

"Amit a szocik csináltak az nem valamileyn tartalékként felhalmozott pénz elköltése volt (ismétlem, ha ilyen lett volna, az a 6,5%-os hiánynak mondana ellent), hanem a deficit további növelése volt."

Pontosan eltaláltad, a 6,5% nem létezik mert akkor nem létezne 100 napos fosztogatás sem 6,5% on tartott hiányon. Márpedig László Csaba azt mondta júniusban hogy ez lesz az egész éves hiány a 100 napos program megvalósításával egyetemben. Így te maradtál már csak egyedül aki állandóan összebonyolódik ezeken a számokon és nem érti hogy felesleges állandóan felmondani miszerint a Fidesz 6,5%-os hiányt csinált. Ha nincs a 300 milliárd kidobva a 100 napos kiadásokra akkor 4%körüli az a hiány. Tényleg nem tudod még most se összerakni a számokat?

"z áht hiánya is 9,5%-ról 5,9%-ra mérséklődött. Ez világviszonylatban is figyelemre méltó."

Fel is figyeltek rá és honorálták egy jó nagy adag forint válsággal. Megköszönheted ezt László Csabának meg az elbukott hiány céljainak. Mennyit ígért 2003-ra 4,5%-öt? Vagy azt kitolták két évvel? Ki tudja már követni ezt a sorozatos hazudozást. Világviszonylatban inkább az figyelemre méltó ahogyan ez a kormány vergődik hogy helyre tegye mindazt azt amit elszart de erre ez a ciklus túl rövid. Talán ha két életük lenne. Szerencsére nincs nekik.

"Az idei évi Draskovics csomag oka a tavaly november 28-i 300 bázispontos jegybanki alapkamat emelés"

Draskovics 150 milliárdos csomagja már többszöröse volt a megnövekedett kamattehernek, tehát megint hazudik az Mszp propaganda. Az meg mitől van hogy 2004-ben a Draskovics megszorítások ellenére az államháztartási hiány soha nem látott mértéken áll négy hónap után? Csak nem kicsire sikerült a megszorítás és nagyobb bajok vannak? Miközben a Fidesz bomba Járai meg egyenesen csökkentette a kamatokat. Megint csődöt mondott egy Mszp propaganda.

"LaCsa soha nem mondta, hogy a 2x100 nap nem jár külön kiadással. Te magad is írod, hogy azt mondta, hogy a fedezet van meg rá (a gazdaság növekedéséből)."

De pontosan ezt mondta, ne hamisítsd meg tehát a kijelentéseit. László Csaba azt is mondta hogy a fedezet attól van hogy talált 300 milliárd forint többletbevételt a költségvetésben. Ez akkor tehát már ott volt. Ha tehát a gazdasági növekedés többletéről van szó akkor az a Fidesz alatt következett be. Mert utánuk már csak az jött hogy az éves növekedés alatta maradt a tervezettnek. Az tehát már semmi többletet nem hozott hanem ellenkezőleg, vitte a pénzt. De valójában nem is a gazdasági növekedésből jött az a 300 milliárd.

"és fejből tudják az 1995.12.31., 1996.12.31-i intézkedések, illetve azt is, hogy Járai MNB elnökként milyen módosítást tett a 2001. évi LVIII. Törvény 17.§-nak a megalkotásával."

Szabad a pálya mondd el hogy mi ez az egész és hogy jön ez ide.

Előzmény: fehérfarkaska (776)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.16 0 0 776
"Egyébként az MFB-be a Fidesz semmilyen pénzeket nem tett át, hanem az MSzp képzett egy hatalmas tartalékot az ügyletek után. Csodálkoztam volna ha erről tudsz valamit. "

Előbb egy korábbi hozzászólásod elejére válaszolok (a végére már válaszoltam). Nem tudom hogyan tudott volna tartalékot képezni bármiből is, ha már eleve egy hiánnyal meglevő költségvetést vettek át a szocik. Tartalékot max. az előző kormány tudtt képezni, de ők is csak akkor, ha sufficites költségvetésről beszélünk (az általános költségvetési tartalék csupán a töredéke a teljes hiánynak, de még a 300 mrd-be kerülő 2x100 napos programoknak, így erről nem is érdemes beszélni, mint tartalék képzésről - bár szerintem te életedben most hallasz először a költségvetés általános tartalék keretéről). Mivel a Fidesz 6,5%-os áht hiányt hozott össze, így sufficites költségvetésről nem beszélhetünk, csak deficitesről. Amit a szocik csináltak az nem valamileyn tartalékként felhalmozott pénz elköltése volt (ismétlem, ha ilyen lett volna, az a 6,5%-os hiánynak mondana ellent), hanem a deficit további növelése volt.
És most jövök a válasszal a 771-es hozászólásodra. Ugyanis a deficitre a fedezet a magyar gazdaság, illetve annak növekedése***. A túl nagy deficit ugyan nem jó, mert elszívja a levegőt a vállalkozások elől, tehát közgazdaságilag az lett volna a legjobb, ha a szoci kormány már a kormány átvétele napján egy Bokros II. csomagot valósít meg. Igaz, annak rövidtávú politikai hatásai miatt még az őszi önkormányzati választásokat sem érte volna meg az új kormány. Ezért a kormány inkább teljesítette az ígéreteit és azóta is teljesíti (azt elismerem, hogy vannak ígéretek, amik teljesítése a 0-hoz állnak közelebb, de még 2 évük hátra van). Így inkább a lassabb gazdasági kiigazítást választották, amiknek a gazdasági eredményei csupán a tavalyi év III. negyedévében jelentkeztek először. És azóta is folyamatosan javul a magyar gazdaság teljesítménye. Vagyis az áht csökkentéséhez a gazdaság megadja a fedezetet.
Inkább a politikai erőkön múlik, hogy van-e bátorságuk az áht hiányát csökkenteni. László Csaba ugyanis abba bukott bele, hogy nem volt kellő ereje a kormánypárti frakciókkal szemben a szigorú fiskális politikát érvényesítenie. Draskovics LaCsa gazdaságpolitikáját követi, azzal a különbséggel, hogy ő ezidáig féken tudta tartani a kormánypártok osztogató kedvét, a gazdaság szereplőivel is javítani tudta a kapcsolatot és Járaival is ki tudott egyezni (LaCsának ez volt a legnehezebb, pedig a Fidesz-kormány Chikán korszakában LaCsa Járai alatt államtitkárként dolgozott, mert Járai LaCsát tette be Draskovics székébe 98-ban a kormányváltáskor). Vagyis a mostani szigorú fiskális politikával az áht hiánya a maastrichti kritériumoknak megfelelő mértéküre csökkenthető lesz 2008-ra anélkül, hogy Bokros II. csomagra lenne szükség. LaCsa alatt is volt egy sikeres 70 mrd-os évközbeni megtakarítási program és z áht hiánya is 9,5%-ról 5,9%-ra mérséklődött. Ez világviszonylatban is figyelemre méltó.

Az idei évi Draskovics csomag oka a tavaly november 28-i 300 bázispontos jegybanki alapkamat emelés. A megnövekedett kamatterheknek a fedezetét elő kellett termteni, ki kellett gazdálkodnia a költségvetésnek. Ugyanis november 28-ra, a jegybanki döntés idejére a költségvetés sarokszámait már elfogadta a parlament. Azon módosítani egy új költségvetés készítésével és parlamenti megvitatásával lehetett volna. Ráadásul nem is lett volna értelme, mert nem tartom valószínüleg, hogy az ellenzék konstruktív ötletekkel állt volna elő azok után, hogy 1600 mrd-os plusz kiadásokat (lakástámogatástól a mezőgazdaságon át az egészségügyig mindenre több pénzt akartak) és 500 mrd-os bevétel kiesést (ez pedig az adócsökkentési javaslataik) nyújtottak be a parlamentnek. Ergo, ha új költségvetést tárgyal a parlament és elfogadja az ellenzéki javaslatkat, akkor a hiány kétszámjegyűre nőne az idén - ami tovább bizonytalanítja a befektetőket, ami még magasabb alapkamatemeléssel járt volna, ami után még magasabb kamatterheket kellene a költségvetésnek fizetnie.
LaCsa lemondatási indoka igaz is volt meg nem is. Tényleg nem sikerült 4,2%-ra levinnie az áht hiányt, hanem "csak" 5,9%-ra 9,5%-ról. De a lemondatásának a valódi oka az volt, hogy akármilyen jó szakember is, a politikában nem volt elég érdekérvényesítő képessége, és nem tudta a saját frakciójának az osztogató igényét eléggé visszaszorítani (emlékezhetünk, az utsó pillanatban engedett a nyomásnak és egy 50mrd-os önkormányzatoknak való plusz támogatást jóváhagyott). Márpedig egy pénzügyérnek nem elég jó szakembernek lennie, a PM döntéseit is érvényesítenie kell tudnia a politikai viták során.

"Ha te elhitted László "Állandóan elbukott költségvetéseket benyújtó" Csabikától hogy a 100 napos program nem jár külön kiadásokkal, akkor te magad ismered be hogy a 300 milliárd forint igenis bevétel volt, amiből fedezték a 100 napos osztogatás költségeit. Ezt mondta Lászó is hogy megvan a fedezet a 300 milliárd által.Tehát lenyúlták a pénzt osztogatásra és nem az államadósság csökkentésére fordították.
Ha nem lett volna ott a 300 milliárdos bevétel és ha a Fidesz tényleg 6,5% hiány csinált volna, akkor ehhez a 6,5-höz a 300 milliárdot meg a 3%-os egyszeri tételeket hozzáadva 12% -os hiányt kellett volna kapni. Szóval mitől nem bevétel az a 300 milliárd? Vagy miért csak 9% lett az a 12%?"

Erre a részre külön kitérek. LaCsa soha nem mondta, hogy a 2x100 nap nem jár külön kiadással. Te magad is írod, hogy azt mondta, hogy a fedezet van meg rá (a gazdaság növekedéséből). A fentiekben kifejtettem ezt bővebben. A számításaid is éppen ezért rosszak, mert eleve rossz alapról indulsz ki.

*** Segítségül annyit, hogy a Bokros-Surányi páros 2 lépésben előkészített intézkedéseinek (3 intézkedés sorozattal) hatására az államháztartás kiadásai a nemzetgazdaság központosított jövedelmein kívül jelentős mértékben a nemzetközi pénzpiacokról automatikusan felvett pénzeszközök útján finanszírozható, míg az államadósság növekvő terheit a nemzetgazdaság jövedelemtermelő-képessége határozza meg.
Gondolom a monetáris politikában jártas kartácsak, mint krz, manhattan, elemes, vpe, szkd, tüzes fal, zsele5, útlegeázodás ennek technikai részleteit is ismerik, és fejből tudják az 1995.12.31., 1996.12.31-i intézkedések, illetve azt is, hogy Járai MNB elnökként milyen módosítást tett a 2001. évi LVIII. Törvény 17.§-nak a megalkotásával.
Tehát nem kell izgulnod, nyugodtan érvelj az álláspontod mellett az adóssággal kapcsolatban, majd a fentebb megnevezett kartácsak kisegítenek technikai részletekkel, ha elakadsz (legfeljebb megemlítik Járai 1998-as pénzügyminiszteri intézkedéseit is, hogy még pénzügyminiszterként miért nem alkalmazta a 97.01.01-re elkészült pénzügyi konstrukciót, amely megfelelelő feltételeket teremtett az EU-s követelte elvárásoknak, amelyek ugyan ellentétben voltak a későbbi, jegybankelnöki intézkedéseivel, mint pl. a fentebb említett 2001. évi törvény kidolgozása) :)

Előzmény: pioker (773)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 775
"Elolvastad az előző hozzászólásokat? Csak azért kérdem, mert a választ ott megtalálod. Ha még egyszer válaszolnék a kérdésedre, a többiek jogosan vádolnának floodolással."

Ha meg nem válaszolsz akkor meg azzal fognak jogosan vádolni hogy 12-ig se tudod összeadni a számokat.

Előzmény: fehérfarkaska (771)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 774
Majd akkor megyek feljelenteni amikor te feljelented az Mszp eredeti tőkefelhalmozó tagozatát. Nyomjad tovább a rizsát, ma úgyse hallgattam még Gáljé színvonalat.
Előzmény: fehérfarkaska (770)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 773
Szerintem neked meg kelenne pihenned, mert a sok rizsába belefulladsz.
Tehát bevallod hogy a 100 napos pénzszórást azt az Mszp követte el nem a Fidesz. De akkor miért is nyomod ezt a hiányt a Fidesz számlájára? Megválaszolnád már egyszer?

Ha te elhitted László "Állandóan elbukott költségvetéseket benyújtó" Csabikától hogy a 100 napos program nem jár külön kiadásokkal, akkor te magad ismered be hogy a 300 milliárd forint igenis bevétel volt, amiből fedezték a 100 napos osztogatás költségeit. Ezt mondta Lászó is hogy megvan a fedezet a 300 milliárd által.Tehát lenyúlták a pénzt osztogatásra és nem az államadósság csökkentésére fordították.
Ha nem lett volna ott a 300 milliárdos bevétel és ha a Fidesz tényleg 6,5% hiány csinált volna, akkor ehhez a 6,5-höz a 300 milliárdot meg a 3%-os egyszeri tételeket hozzáadva 12% -os hiányt kellett volna kapni. Szóval mitől nem bevétel az a 300 milliárd? Vagy miért csak 9% lett az a 12%?

Előzmény: fehérfarkaska (768)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 771
Nézz már már utána, hogy 22 esetben Kellerék megtették a feljelentést összesen 70 mrd értékben és a rendőrség mindegyik esetben átadta az ügyet az ügyészségnek vádemelési javaslattal. És mind a 22 ügy az ügyészségen akadt el. A további kérdéseidet tedd fel Polt Péternek (aki úgyis kijelentette, hogy a Parlamenbe számot adni úgysincs értelme bemennie többet).

"Szóval monjadd csak, hol az a 300 milliárdos lé?"

Elolvastad az előző hozzászólásokat? Csak azért kérdem, mert a választ ott megtalálod. Ha még egyszer válaszolnék a kérdésedre, a többiek jogosan vádolnának floodolással.

Előzmény: pioker (769)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 770
"Majd ha időm lesz én meg az Mszp lenyúlásait fogom összeírni, de ehhez több oldal kell mint Lenin összes művei."

Nem ezt fogod csinálni, hanem megmondom, hogy mit. Fogod magad és állampolgári kötelességednél fogva feljelentést teszel az adott ügyekben a rendőrségnél. De mehetsz egyből Polt Péterhez is (mondván mostanában a jobboldalon úgysem bíznak a rendőrségben, mondván Salgó és Lamperth vannak hatalmon).

Előzmény: pioker (766)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 769
Miért, talán köddé váltak ezek a létesítmények mint a Postabank meg a K&H ügyfeleinek a pénze vagy még mindig ott vannak és használhatók? Még a Keller AVH kommandó se tudott egy feljelentést összehozni. Egyébként mától meg magától H. Kovácstól tudtam meg hogy ez az AVH-s párt a legdemokratikusabb.
Szóval monjadd csak, hol az a 300 milliárdos lé? Meg a többi két ezer milliárd 2003-tól?
Előzmény: fehérfarkaska (767)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 768
"A 300 milliárdnál maradva. A te felsorolt tételeid az mind Mszp által csinált hiányok voltak, tehát told csak vissza azt a 300 milliárdot a Fidesz bevételeihez. Hol is kötünk ki, 4 vagy 4,5%-os hiánynál?"

Szerintem te nem olvastad végig a hozzászólásomat. Ugyanis egy szóval sem állítottam, hogy a 2x100 napos programok a fideszhez kötehetőek. Én csupán a csupán leírtam, hogy ennek 300 mrd-nak a része a nyugdíjasok (19.000 ft egyszeri), a közalkalmazottak (átlagosan 50% béremelés), minimálbéresek (minimálbér szja eltörlése), alacsony keresetüek (szja jóváírás kiszélesítése) és a gyermekes családok (családi pótlék emelése + 13. havi csp.) szmára tett szociális intézkedések. Erre kérdeztem rá irónikusa, ogy te ezt nevezed lenyúlásnak és tőlük akarnád visszavenni a 300 mrd-ot?
Arról nem beszélve, hogy ha ez a 300 mrd bevétel lett volna, akkor nem növelte volna az áht hiány mértékét. Sajnálom ha bevetted Varga "életében egyetlen költségvetést be nem nyújtó pénzügyér" Mihály meséjét arról, hogy a Fidesz 300 mrd-os pluszt hagyott maga után. Vagyis sufficites költségvetést csinált. Ha így lett volna, akkor a 2x100 napos programmal a költségvetés nullszaldós lett volna és nem pedig deficites.
A valóságban akármilyen kellemetlen is szembenézned a tényekkel, az előző kormány 6,5%-os áht hiányt hagyott hátra, és ezt a hiányt növelte meg 3%ponttal a mostani kormány azzal, hogy teljesítette a 100 napos programokat.
És ezt a 9,5% hiányt vitte le tavaly 5,9%-ra. Idén pedig ezt tervezik tovább csökkenteni 4,8%-ra.

Előzmény: pioker (766)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 767
Stadion beléptető rendszer, Vegyépszer autópályafinanszírozása (M7 felújítás, M3 füzeasabpny-polgár szakasz), mocsoládi sportcsarnok, stadion rekonstrukciós program, stb. ezeket mind a szocikhoz köthetőek? Ha tényleg így van, akkor én 4 éven keresztül be voltam cspva, mert azt hittem, hogy Orbán Viktor a Fidesz-kormánynak a vezetője volt, de most tőled kell megtudnom, hogy 98-2002 között a szocik kormányoztak. :)
Előzmény: pioker (765)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 766
Kapsz egy rövid kérdést aztán ennyire bepörögsz hogy ilyen hosszú rizsát kezdesz írni? Majd ha időm lesz én meg az Mszp lenyúlásait fogom összeírni, de ehhez több oldal kell mint Lenin összes művei.

A 300 milliárdnál maradva. A te felsorolt tételeid az mind Mszp által csinált hiányok voltak, tehát told csak vissza azt a 300 milliárdot a Fidesz bevételeihez. Hol is kötünk ki, 4 vagy 4,5%-os hiánynál?

Előzmény: fehérfarkaska (763)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 765
Egyébként az MFB-be a Fidesz semmilyen pénzeket nem tett át, hanem az MSzp képzett egy hatalmas tartalékot az ügyletek után. Csodálkoztam volna ha erről tudsz valamit. Meg arról hogy pont az Mszp volt az amelyik ezeket a kétes követeléseket átvette a költségvetésbe. Minden egyéb más állításod az MFB-ről viszont igaz. De mik is voltak azok?
Előzmény: fehérfarkaska (764)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 764
Egyébként a 6,5% százalkék a Fidesz kormány által felhalmozott áht hiány 2002-ben. Ebben a 6,5%-ban benne van az MFB-be áttett költségvetési pénzek is (amiknek a nagysága csupán a kormányváltás után derült ki, ahogyan a Fidesz által bevallott hiánnyal ellentétben a valóságban hátrahagyott hiány messze meghaladta az általuk eredetileg az egész évre tervezett mértékét).
Előzmény: pioker (762)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 763
Arról a lenyúlásról beszélsz, aminél az ÁSZ, a KEHI és a rendőrség is megállaította, hogy az adófizetők pénzei eltüntek, de Polt Péter mégsem talált semmi kivetnivalót bennük, annyira sem, hogy a bíróság elé kerüljenek az ügyek, nehogy véletlenül a bíróság
1. vagy szintén ne találjon törvénytelenségeket
2. pont azért mert a bíróság esetleg nemcsak törvénytelenségeket állapítana meg, hanem még a felelősök személyét is.
Érdekes, hogy 22 esetből mind a 22 esetet visszadobta az ügyészség, pedig mind a KEHI, mind az ÁSZ, mind a rendőrség szabálytalanságokat és törvénytelenségeket állapítottak meg.

Vagy pedig arra gondoltál, ami ugye nem törvénytelen, csak éppen nem igazán van összhangban egy demokratikus, az EU-hoz és az eurot bevezetni akaró felfogással (az adópénzek egy részének a költségvetésen kívülre, az MFB-be való áttétele, amit sem a KEHI, sem az ÁSZ, sem Brüsszel nem vizsgálhat).

Ennyit a lenyúlásokról. Ennél a kormánynál is lehetnek lenyúlások, de itt már számos államtitkár vesztette el állását mer hírbe került (az OM-nél 4 is), de a kancellária minisztert is lemondatták (pedig ott lenyúlásról szó sem volt, csupán etikai összeférhetetlenségről - ami a most hőbölgőknek a szemét Martonyi miniszter és ügyvédi irodája esetében nem is zavarta őket, igaz Martonyi ügye csak később, csaupán Kiss Elemér kapcsán derült ki). Egyébként pedig ennél a kormánynál is legyenek picsán rugva és elszámoltatva azok, aki az adófizetők pénzét lenyúlják, vagy le akarják nyúlni. Csak azt ne hidd, hogy ezzel erkölcsileg felmentheted az előző kormányzat lenyúlás mestereit.

De te szerintem a 300 mrd alatt a 2x100 napos programot érted. Akkor a lenyúlást a nyugdíjasok (19.000 ft egyszeri), a közalkalmazottak (átlagosan 50% béremelés), minimálbéresek (minimálbér szja eltörlése), alacsony keresetüek (szja jóváírás kiszélesítése) és a gyermekes családok (családi pótlék emelése + 13. havi csp.)hajtották végre . Remélem tőlük nem akarod visszavenni.

Előzmény: pioker (762)
pioker Creative Commons License 2004.05.15 0 0 762
Mester

Ez a 6,5%-os hiány a 300 milliárd lenyúlása előtti vagy utáni állapot?

Előzmény: fehérfarkaska (761)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 761
"A kormánynak az lenne a dolga, hogy az országot kormányozza, ehelyett tönkrevágta a gazdaságot, eladósitotta egyharmadával az országot, lesepri a padlást és közben az ellenzék ellenzéke. "

Ahhoz, hogy az egész mondatot értelmezni tudjam előbb tudni kell, hogy mit jelent az "eladósitotta egyharmadával az országot". Azt jelenti, hogy a 2002-es államadóssági szintet 100%-ról 133,3%-ra növelte? Ez esetben téves adatokkal rendelkezel vagy csak valahol elrontottad a matek számításokat.
Vagy azt, hogy a 2002-es áht hiányban a fidesz által felhalmozott 6,5%-ot 3%ponttal megnövelte? Persze jogos a kritikád ez esetben, csak éppen elfelejted azokat is kritizálni, akik a 6,5%-ot összehozták.

Előzmény: Törölt nick (758)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.15 0 0 760
"Ha nem vetted volna észre, két éve nem a Fidesz kormányoz, hanem a ballib .( ha ezt az ámokfutást persze kormányzásnak lehet csúfolni). "

Visont a Parlamentben ők is szavaznak. A 2/3-os és a 4/5-ös többséget igénylő szavazásokat megakadályozhatják (kivétel persze, ha a képviselők fizetésének emeléséről van szó), vagy késleltethetik.

"A Fidesz mondhat bármit, különben is minden javaslatát leseprik."

Hát, akkor nézzed csak meg jobban, hogy mikor mely módosításokat fogadott el a kormány az ellenzéktől. Presze, hogy nem mindegyik javaslatot fogadja be a kormány az ellenzéktől. Főleg nem az olyat, ami 1600 mrd-dal növelni a költségvetés kiadását és 500 mrd-dal csökkentené a bevételt (tavaly őszi költségvetési vitára utalok). Vagy tán az a bajod, hogy nemzeti petició 400 mrd-os kiadásnövelését sem fogja elfogadni a kormányzat? Ez miért baj? Nektek most nem a minél gyorsabb euro csatlakozást kellene agit propagálnotok? Ehhez viszont a jelenleginél is szigorúbb fiskális politika kellene és nem pedig kiadásnövelő és bevétel csökkentő (pl jövedéki adó 20%-os csökkentése) populizmus.

Szerintem te az ellenzék fogalmát a felelőtlenség fogalommal kevered. Ez még nem is lenne baj, ha az ellenzék vezérkarában lenne legalább egy kis felelősségérzet a hazájuk, és a hazájuk költségvetése, a hazájuk gazdasága iránt.

Előzmény: Törölt nick (758)
Fortissimo Creative Commons License 2004.05.14 0 0 759
"És ezt így hogy?" ..klikk aki keres, talál

Előzmény: Törölt nick (758)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.14 0 0 758
"És ennek mi köze, ahhoz, hogy a fidesz folyamatosan a kiadások növelését, a bevételek csökkentését követeli miközben a kormányt az áht hiányának nagysága miatt ostorozza? "

Mucikám.
Ha nem vetted volna észre, két éve nem a Fidesz kormányoz, hanem a ballib .( ha ezt az ámokfutást persze kormányzásnak lehet csúfolni).

A Fidesz mondhat bármit, különben is minden javaslatát leseprik.

A kormánynak az lenne a dolga, hogy az országot kormányozza, ehelyett tönkrevágta a gazdaságot, eladósitotta egyharmadával az országot, lesepri a padlást és közben az ellenzék ellenzéke.

Hát ez így hogy ? ( c. by Tornóczky Anita)

Nahát:)

Előzmény: fehérfarkaska (757)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.14 0 0 757
És ennek mi köze, ahhoz, hogy a fidesz folyamatosan a kiadások növelését, a bevételek csökkentését követeli miközben a kormányt az áht hiányának nagysága miatt ostorozza?
Ez nekem a nyuszi és a sapka visset juttatja eszembe.

De komolyan azt hiszed, hogy a takarékossági intézkedések nemzetellenes népnyúzó intézkedések?Nem inkább ez visz közelebb az euro mihamarabbi bevezetéséhez, a maastrichti feltételek teljesítéséhez?

Vagy úgy gondoltad csökkenteni az áht hiányát, hogy közben befagysztjuk a gyógyszerárakat, a gáz árát, az élelmiszerek árát, és ráadásul az adókat is csökkentjük? Ha így képzelted a az áht hiányának a csökkentését, akkor a nemzeti petíció és a fideszes demagógia tényleg neked szól.

Előzmény: Törölt nick (756)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.14 0 0 756
Hja kérem, ha nem ízlik a hatalom, tetszettek volna a ballibeknek kényelmesen ellenzékben maradni 2002 május után is...:)

Ki a franc kérte a "Jóléti rendszerváltás"," Magyarország többet érdemel"," Hol a lé?" , " Lop stop" és hasonlóakat?:)))

Ki kérte a négy év Orbán-kormány alatt a folyamatos ballib úszítást ?

És ha már (ugorjuk most át hogy hogy) sikerült hatalomra kerülni és így elkúrni , most meg (és azóta is) az ellenzékre mutogatni... hááát ez bizony eléggé "kontraproduktív"..:)))...

Nahát:)

Előzmény: fehérfarkaska (755)
fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.14 0 0 755
Ahhoz képest már vagy másfél éve a Fidesz az, amelyik folyamatosan kiadásnövelő és bevétel csökkentő ötlekekkel bombázza mind a kormányzatot, mind a lakosságot (2003-as, és 2004-es költségvetési viták, nemzeti petíció, üzemanyag jövedéki adócsökkentés).

Míg a kormányzat takarékossági intézkedéseivel kapcsolatban meg sorra jönnek a Medgyessy-csomag (2003), László-csomag (2003), Draskovics csomag (2004), Draskovics csomag II. (2004) negtív jelzős szerkezetekkel, melyeket nadrágszíjmgszorításként, lakosságtól való mégtöbb pénz elszívásaként, a lakosság meggyengítése és nyomorba döntéseként használnak.

És már csak mellékesen jegyzem meg, hogy Matolcsy szerint 2014 körül lenne ideális az euro bevezetése. Talán Varga Mihály egyeztethetne Matolcsyval mielőtt azzal vádolja a kormányt, hogy 1000 mrd-os veszteséget okoz az állampolgároknak a 2010-es bevezetéssel.
De hát ezt csupán annyira kell komolyanvenni, mint a pártkáder, egyetlen költégvetést sem benyujtó pénzügyminisztert. :)

Előzmény: Törölt nick (753)
macmester Creative Commons License 2004.05.14 0 0 754
:) NAHÁT:) :)
Előzmény: Törölt nick (753)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.14 0 0 753
Más.

Draskovics 2010-re vizionál....:))))
Hogy akkor lesz isten bizony euró.

Egyfelől, ugyan ki nem szarja le hogy a tavalyi
önkéntes, ki nem kényszeritett 2008-ról szóló Medgyessy bejelentés kapcsán Draskovics mit ígérget 2010-re...:))))(hol lesz ő már akkor, ugye).

Hanem egy kicsit nézzük az egyszerüsitett hátteret ennek a 2010-nek.
Ahhoz hogy 2010-re legyen euró, két évvel korábban és utána folyamatosan kell a maastrichti
kritériumokat teljesíteni.
Vagyis ha 2008 lenne a dátum, akkor legkésőbb 2006-ra.
Hát itt a bibi.

Mert a ballib 2006-ban reménykedik választásokban és esze ágában sincs a gazdaságot az európai uniós, maastrichti -többek között ellenőrzési -kritériumoknak ekkora megfeleltetni.
Hiszen ismerve a gazdaság állapotát,tudják hogy ahhoz húsz Draskovics -csomag kellene...

Marad akkor inkább a hablaty és a kényszerpálya...

Nahát:)

Törölt nick Creative Commons License 2004.05.14 0 0 752
"De azért ugye neked is feltűnt, hogy Aczél nem tud számolni? "

Nem is emlékszem, hogy valaki (az elkövető v. a lapja) bocsánatot kért volna utólag azért a bornírtan nagyképü , vezércikknek ltászóü marhaságért...
Igaz, tudtommal nem is olvasták a fejére a mai
ballib sikerpropaganda apropójából...

Nahát:)

Előzmény: armagnac (751)
armagnac Creative Commons License 2004.05.14 0 0 751
De azért ugye neked is feltűnt, hogy Aczél nem tud számolni? Elég nagy röhögés volt ebből annakidején, ld. Aczél Endre és a százalékszámítás topic.
Előzmény: eztEgyed (710)
armagnac Creative Commons License 2004.05.14 0 0 750
Tán olvasd végig amit írtam.
Előzmény: Törölt nick (709)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!