Ez valahol jogos, viszont a Fradi esetében ez a "vegyes" rendszer a létező legrosszabb. Igazából a mai napig nincs profi klubvezetes, csak káderek, politikai ejtőernyősok és aparatcsikok,és ha erre a hierarchiára telepszik rá az un. "profi", akkor lesz a vége ez az esetünkben tapasztalható pofátlan és példátlan lehúzás,amit ráadásul valami egészen agyament kommunikációval próbálnak megmagyarazni.
A hármas pontod különösen érdekes számomra. Szerinted jobb lenne a bajnokságunk színvonala ha Bognár nem beszélhetne róla a tévében? Többet futnának, nem pattanna el a labda, pontosabban lőnének, vagy mi?
Bundesligában ha 20 € fölött adják a vendégjegyet, már tüntetés van. Dortmundban a hazai állóba a bérleteseknek 15 € körül jön ki egy meccs (de oda 30 ezres várólista van), ülőhelyhez hozzá lehet jutni 30-40-ért. És megtehetnék, hogy másfélszer annyiért adják a jegyeket, mert akkor is tele lenne a stadion.
Kettőnk közül szerintem én értettem, hogy amásik mit akart mondani. Te például hiába próbálod meg elhitetni, hogy énazt írtam, hogy Huszti sokkla jobb, mint Maxim, én csak arra a butaságodra mutattam rá, miszerint Maxim mennyire jobb lenne, mint Huszti, és ebből elég nagyképű stílusban próbáltad meg levezetni, hogy a román válogatottnak mennyivel különb a kerete. Az a baj, hogy mivel a csacska alapállításod megdőlt, ezért az abból következő konklúzió is kuka. Úgy hogy javaslom, hogy a nagy románimádat közben magadat próbáld meg rávezetni a logikus gondolkodásra inkább. Ne hagyd, hogy a kék-sárga-piros szemüveg elvegye a messze földön híres tisztánlátásodat.
Lassan írom, hogy te is megértsd, amit alapból próbáltam sugallni: az a szerinted félelmetes román sor, amit leírtál, ugyanolyan európai szinten gyenge középszer játékosokat tartalmaz, ugyanolyan közepes vagy gyengébb klubokkal, mint amilyenekből a magyar kapitány is válogathatna, ha Egervári meg Pintér válogatási és kommunikációs szintje elérné az elégséges kategóriát. Természetesen az egy Chiriches kivételével, aki kb. negyedik számú középhátvéd tud lenni a Tottenhamicinél. Ami nem túl sok, de nekünk ez sem adatott meg. A románok amúgy leginkább azért erősebbek válogatott szinten, mert az ő fos szar bajnokságuk egy szinttel még mindig a mi fos szar bajnokságunk fölött van.
Nemcsak a foci miatt bukhat, egyszerűen elképzelhetetlen hogy Budapesten, egy ilyen drága létesítményben, évi 80-100 (!!) egyéb eseményt meg lehet szervezni. Sokan "mantrázzák", hogy na majd itt koncertek sora lesz, csak azt felejtik el, hogy ez nem Bécs, München, vagy Milánó ahová hetente lehet hozni egy világsztár fellépőt, mert van fizetőképes kereslet a 150-300 eurós jegyáraikra. Budapesten vagyunk, ahol már évi 10 ilyen volumenű előadást sem nagyon lehet elhozni, mert még a koncertekre 10- 12 ezres Papp László Arénát sem tudjuk itt megtölteni...
Itt sajnos nemcsak az üzemeltetésről, vagy a létesítmény puszta rentabilitásáról van szó. A Fradi esetében Kubatovéket elvakította Luss (Lagardere Unlimited Stadium Solutions) ajánlata, akik nemcsak az aréna üzemeltetését vállalták, hanem ezen felül egy jelentős összeget (3-5 millió euró) is fizetnek évente a klubnak, ezért viszont gyakorlatilag tejhatalmat kaptak minden a létesítményt érintő kérdésben ( a jegyeken és bérleteken túl a reklámfelületek, névhasználat, üzletek, stb..).
A debreceniek más modellt követnek, ott egy helyi társaság (város, egyetem, + egy helyi rendezvényszervező) az üzemeltető, és ha csak kicsit is okosan csinálják, a veszteség nélküli üzemeltetés ott is abszolút megoldható feladat lehet.
Ebben a bérletügyben igazad van, az egész ott bukhat meg, hogy nincs nálunk ilyen árszínvonalon tömeges érdeklődés a foci iránt. Egyszerű nyugdíjasoknak, diákoknak ezek a bérletárak egy összegben tényleg komoly problémát jelentenek, de talán születik valami köztes megoldás majd. Nagyon nehéz ez, ugye épültek stadionok ( meg még fognak is ), de ezeket majd fenn kell tartani valamiből mert veszteséget senki nem akar nyilván finanszírozni hosszú távon, sem az állam sem a klubok. Ki tartsa fenn? A szurkolók, mondják a klubok, meg gondolom az állam is ezt mondja, ha már eleve beleölt erőn felüli összegeket a stadionépítési programban aligha akarja még fenntartani is őket.
Ez az egész ami most történik a magyar fociban kicsit arra emlékeztet, mint mikor egy építkezésen felhúzzák a tetőt miközben még nem is alapoztak. Csak nehogy összedőljön az egész.
A vége szerintem mégis az lesz majd, hogy az állam ( önkormányzatok ) és a klubok közösen fogják részben finanszírozni a stadionok fenntartását mivel néző + szponzor úgysem lesz annyi hogy abból megoldják.
A nézőszámokra én nagyon kíváncsi leszek jövőre majd nálunk és a Fradinál is. Nálunk ami most van nem mérvadó mert volt egy teltház ami stadionavató volt az Újpest ellen, volt egy teltházas válogatott meccs meg lesz egy harmadik teltházas meccs a Honvéd ellen, de ott meg a bajnoki cím dől el. Egyik sem mérvadó. Jövőre derül ki hosszabb távon mi a helyzet, majd olyan 10 meccs után kell megnézni mikor egy Pápa, egy Pécs, egy Haladás is benne van már.
Ahol én el tudok képzelni teltházat újra az az esetleges BL selejtező. Fradi esetében Újpest ellen biztosan, illetve ott is nemzetközi kupameccseken. De tényleg kíváncsi leszek, mert megoszlanak a vélemények Debrecenben is erről, én elég szkeptikus vagyok és azt mondom egy Pécs ellen majd ősszel 7-8 ezer embernél nem lesz több, de van aki hisz benne hogy 15ezren lesznek ilyen ellenfelek ellen is.
Néhány hete, felelős klubvezető, és az üzemeltető képviselője is úgy nyilatkozott, éves viszonylatban 100 feletti ( a komplett létesítményt igénybe vevő) esemény-nappal számolnak az üzleti tervben. Ebben van kb. 20-25 labdarúgó mérkőzés, de még így is heti 1-2 egyéb eseményt terveznek, vélhetően hasonló "baráti" jegyárakkal... Ez is valami döbbenetesen komolytalan...
Vagy valami nagyon komoly sumákság van mögötte, vagy kb egy-másfél év múlva vinnyogva, jelentős veszteséggel, menekül majd ki ebből ez a francia-német társaság...
Hát változó nagyon, Barca meccseire nem nagyon kapsz 100 euro alatt semmit, csak a C kategóriás meccsekre ami ilyen Betis, Granada stb. és ott is nem túl jó helyre ennyiért. Nem mintha ezeket leértékelném mert kitűnő meccsek ezek is és az ember örül ha egy ilyenre is eljut, csak úgy mondom.
Arsenal, ha a Hull City jön mondjuk akkor sem sokkal olcsóbb sajnos. Mondjuk a PL az drága európai szinten is. Olasz meccsekben igazad van, oda lehet venni olcsóbban, 40-50 eurókért is akár jó helyre a tribünre ( hosszú oldalra ). Bundesligát nem tudom, abban nem nagyon vagyok képben.
Itt nem arról van szó hogy 1000 vagy 2000 forint egy jegy, hanem hogy volt sok bérletes aki eddig két részletben (őszi és tavaszi szezon) kifizetett összesen 26 ezer forintot, most egyben kéne 63 800-at, vagy 51 100-at kipengetni, aki erre azt mondja hogy ez így van rendjén egy ilyen új stadionnál, és ekkora terhet a szurkolók döntő többsége el tud viselni, az nem Magyarországon él...
A párhuzamaid csak abban sántítanak hogy két méregdrága szuper-rangadót hoztál fel példaként, miközben Spanyolországban, Olaszországban vagy akár Németországban is 2-3 meccs kivételével ezeknek az áraknak a töredékéért is be lehet jutni a Európa legpatinásabb stadionjaiba, miközben (ha jól látom) nálunk ugyanúgy 6 ezer az oldallelátós zsuga Felcsút, a Nyíregyháza és a Paks ellen is.
35 euróért (cca. 10 ezer forint) már San Siroban is van oldallelátós jegy mondjuk egy Milan-Lazióra...
Én teljesen megértem amúgy a nyugdíjas drukkereket ha felháborodnak, én is felháborodnék a helyükben, sőt valahol még így is, de sajnos ez van, valakinek "fizetni kell a révészt", az várható volt hogy nem fog menni, hogy új csilivili stadionokban ülünk majd változatlan áron, ha Svájc lennénk akkor talán ez is belefért volna a büdzsébe.
Az meg hogy "Jegyárakban utolértük és megelőztük Nyugat-Európát", ez így elég jól hangzik, de sajnos jegyárakban kb. olyan távol állunk tőlük mint a fociban jelenleg. Csak két árat írok ide ahol utóbbi időben volt szerencsém előfordulni aztán mindenki eldöntheti, hogy aránylik a mi jegyárainkhoz. Mindkettő hivatalos, csapat oldalán vett jegy, tehát nem utazási irodás, viszonteladós meg stb. tribünre szóló ( tehát nem kapu mögé ), viszonylag jó helyre, de nem legjobbra messze azért:
Arsenal - MU PL meccs idén február - 83 font
Barcelona - Atletico Madrid ez meg ugye most volt pár napja - 154 euro
Szóval ezekhez a mi 2-3000 Ft-os jegyáraink úgy aránylanak mint a Premier League vagy a spanyol bajnokság az NBI-hez.
Mit gondoltatok, hogy majd változatlan jegyárak lesznek az új stadionokban? Valamiből finanszírozni akarják a fenntartását, ez van. Nálunk Debrecenben ugyanez volt jegyárakat illetően vagyis először beígért max. 20-30%-os emelés ami a gyakorlatban pontosan 100% lett. Pl. az ahol én ültem a régi stadionban 1000 Ft volt, most pontosan ugyanaz a hely az új stadionban 2000 Ft.
Hozzáteszem én nem ágálok ellene túlzottan mert egyrészt irreálisan alacsony volt az 1000 Ft ahhoz képest hogy a tribünön jó helyen ültem érte, másrészt meg 1000 Ft sajnos nem ér majdnem semmit manapság Magyarországon.
Mondjuk néző ugyanúgy nem lett volna szerintem sokkal több ha marad az 1000 Ft, mint ahogy 2000 Ft-ért meg nem lesz sokkal kevesebb, én legalábbis ezt gondolom, aztán majd meglátjuk.
Olvtársak már írták, egyet is értek vele: a francia brancs ( ők a profi európai létesítményüzemeltetők...) Kubatovék hallgatólagos beleegyezésével, egyszerűen le akarják cserélni a közönséget... Minimálbéres proli, kisnyugdíjas, diák, családos alacsonyabb keresetű, olyan aki mörcsendájzing szempontból hasznavehetetlen , aki a korábban is épp hogy csak ki tudta köhögni a bérlet vagy jegy árát, ne akarjon már meccsre járni, mert az nem igazi "fogyasztó", az nem soppingol, az utcán veszi a szotyit, és az sosem fog nyócszázért tonhalas szendvicset venni az új buffetban, és az ilyeneket valahogy ki kell szűrni, az ilyen nézze otthon tévén...
Az más kérdés, hogy szerintem a "vérprofik" most csúnyán elszámolták magukat, az általuk kiadott egészen döbbenetes közleménnyel együtt ezek az árak a legminimálisabb realitás-érzékről sem tanúskodnak, olyan mintha a Holdról jöttek volna.
Nem is tudom hogy vicces, vagy inkább tragikomikus és abszurd, hogy egy oldallelátós Fradi-bérlet árából a pancsó arénában komplett szektorokat lehet felvásárolni....
Ferőer ellen idegenben gondban leszünk - szerintem teljesen egyértelmű. Abba nem merek belegondolni, hogy egy Marokkó, Tunézia, Paraguay, Egyiptom, USA, Japán szintű csapat mennyit rúgna nekünk. Vagy Venezuela ellen mit játszanánk vajon ? Irán vagy Dél - Korea nem verne szarrá minket ? Nagyon mélyen vagyunk, nekünk a középszer is távoli, ezt kellene felfogni, vagy legalább is nem terjeszteni az igét, hogy na majd most, na majd ezzel, na majd így. Felesleges szerintem.
Nem biztos hogy Husztival , Szalaival, LOvrencsicsel és egy másik szővetségi kapitánnyal jobb vagy rosszabb lenne a a játék ezek csak föltételezések és nincs sok értelmük.
Semmi nem biztos a fociban az tény:-) De ennél azért nehéz lenne rosszabbat produkálni mint az eddigi két meccsen, persze ezzel lehet egyet nem érteni, végülis mindig van lejjebb az is igaz, ki lehet kapni Feröertől akár, ezzel a játékkal könnyen lehet sikerül is.
Viszont lehet úgy is nézni ahogy te, hogy félig tele a pohár és akkor azt mondom: Pintérnek ez a második meccse volt, türelemre van szüksége. Van egy tök összeszokatlan csapat, kipróbál egy csomó új játékost akik közül sok életében nem játszott ilyen szintű ellenfelek ellen. És akkor azt mondhatod, mi a fenét akarunk, hát ikszeltünk egy nálunk jobb képességű ellenfél ellen, igaz két értelmes támadást vezettünk az egész meccsen, de abból két gól lett, ők meg ugyan lefociztak minket, főleg a második félidőben, de nem rúgták be üres kapura sem szinte. Az eredmény meg végülis jó, ez tény.
Majd meglátjuk mi lesz ebből, szerintem sok jó nem, de hátha nem lesz igazam.
Nem biztos hogy Husztival , Szalaival, LOvrencsicsel és egy másik szővetségi kapitánnyal jobb vagy rosszabb lenne a a játék ezek csak föltételezések és nincs sok értelmük.
A tegnapi meccsen 6 új játékost próbált ki pintér Attila és ez számomra pozitivum az is hogy nem kaptunk ki a válogatott játéka is a szokásos volt , keveset volt nálunk a labda a védelmünk megcsinálta a szokásos hibákat.
A 21 éves lang és 19 éves Kalmár nem Ager vagy Lase Schöne és idegezskedjenek a Dánok hogy egy ad hoc magyar válogatottat nem tudtak megverni.
Jobb a keretük a románoknak mint a mienk persze, ettől függetlenül egy középszerű csapat európai szinten, nem véletlenül nem jut ki sehova 100 éve, köszönő viszonyban nincs a mostani csapatuk a régi Hagi-féle válogatottal.
Huszti mindegy hanyadik a rangsorban, egy fecske nem csinálna nyarat. Ettől függetlenül azért ennél amit a finnek és a dánok ellen láttunk egy normálisan összerakott csapat benne Husztival, Szalaival, Lovrencsiccsel na meg egy épkézláb szöv.kap.-al a padon biztos hogy többre lenne képes. Lehet ugyanúgy nem jutna ki végül a csapat mint ahogy Pinyővel sem fog, de biztos hogy játékban többet nyújtana azért.
Közlöm veled , hogy tisztában vagyok vele , hogy játszott és soha nem álitottam hogy világklaszis csak annyit irtam le hogy decemberben meglepett hogy alegjobb magyar focista Huszti Szabolcs az 50-ik Volt a bundesligában játszó középpályások rangsorában Maxim pedig 16-ik , majd Feyd fölvilágositott hogy jelenleg Huszti a 44-ik és Maxim csak a 47 -ik a rangsorban . Ezen apró adattal csak arra próbáltam rávilágitani , hogy román keret jobb mint a magyar és a 24 éves Maxim nem egy kategória Stieberrel vagy Lovrencsicsel vagy Gyurcsóval.
No-no, a pontosság kedvéért Szima nem a kaszinók felét és pláne nem a javát kapta meg. (Én továbbra sem látok bennük nagy fantáziát, szerintem többet hozott az alkolisták pár száz ft-ja özön kocsmából.) Az persze egyértelmű, hogy azért kapta (vissza), hogy a Lokira költse.
Ez igen jó írás lett, bár kellett két perc, mire leesett, ki is a Fidesz Kiszely Tündéje. :))
Viszont Cyranót megvédem: ha bármelyik magyar szakemberben annyi szellem és tudás lenne, mint a nagy orrú gascogne-iban volt, akkor lenne min szórakozni.
Az ember tényleg már egyszerűen nem talál szavakat. Sőt, már nem is keres. Emlékszem, hogy a Kövesd-Vidi után az nb1.hu cikkének címe az volt, hogy Tóth még bízik a folytatásban (vagy valami hasonló). Még gondoltam is magamban, mégis mi a francban reménykedik, hogy mégis kizárják a dózsát? Hát nem, valószínűleg ez már porondon volt akkor.
Ez tényleg bohócliga. Soha nem dőlt még ennyi pénz a fociba, ehhez képest soha nem voltunk még ilyen mélyen.