igyekszik az ember gyereke(most is van a zsebemben)tudod van az a "üvegzsebes" dolog a vezetőinknél ,na én etz leforditottam az egyszerű halandó nyelvére
lehet jobban járna mindenki ha ők is igy tennének:))
Ez az! Van felétek bangita? A vizes, üde helyeket kedveli. Nyersen büdös, kissé mérgező, de állítólag aszalással elmegy a szaga. Kéne valahol egy kísérleti tíz kilót szedni, és kipróbálni.
A törökök ebből csinálják a "gilaboru" nevű italukat. Ami, persze, nem alkoholos.
A hazai fanyarka szintén ehető, de ritka, védett, keveset terem, és kicsik a bogyók. A mézalmácska viszont tényleg izgalmasan hangzik. Van valami másik fanyarka, amit szoktak díszbokorként ültetni.
Nem tudom, milyen vegyítési arányra gondolsz, annyi az egész, hogy a szezon kezdetétől minden előpárlatot (az előpárlatok 100%-át) és utópárlatot (az utópárlatok 100%-át) egy és ugyanazon edénybe gyújtök, vagyis összeöntök mindent (a cseresznyét, a kötét...), beállítom 25%-ra ha kell, télen, mikor már nincs több főznivaló, letisztázom (lepárolom). Átlagosan 6 pálinka tisztázása után kapok így egy 7. "alszeszt". Az előpárlat elvétel ilyenkor 5-szörös mennyiségű (kb. 5%) biztonsági okból is, meg úgysem kell vigyázni kezdeti aromákra), az utópárlat elvétel is inkább 60%-50% között történik. Egész jó vegyesek keletkeznek így, illata cseresznye, íze körte :-)
PET flakonokban gyűjtöttem az EU párlatokat. Ősszel hozzá öntöttem vegyes cefréhez kb 2/3 vegyes cefre 1/3 EU párlat. Szagolgattam az EU párlatot és aminek nem tetszett a szaga ( 2 flakon is volt) az ment a kukába.
Összeöntés másnapján főztem le a keveréket. Lett egy adag felejthető, eléggé karcos vegyesem, ágyasnak és mézes pálinkának azért elfogy.
A Snapszmesteren olvastam, hogy az alszeszt 25%-ra kell higítani, ha annál erősebb. Mivel higítsam? Csapvíz, Benzinkutas ioncserélt víz, Gyógyszertáras steril víz?
Sziasztok!Régebben olvastam,hogy van aki gyűjti az elő és utópárlatot,és újra lefőzi.Az lenne a kérdésem,hogy ez a gyakorlatban,hogy néz ki.Gondolom vegyítitek valamilyen arányban,kérlek titeket valaki világosítson fel,ebben az ügyben,köszi,üdv mindenkinek Zoli
Én már ajánlottam a gereblyés módszert, de eddig nem talált meghallgatásra.
A metszést is írtam, mert a csipkebogyónak nem árt, ha nem viszed túlzásba. Kipróbáltam. Az erdőmben van bőven kökény és galagonya is, én fűrésszel közelítem a bogyókat. Ha érdekel még valakit, van tiszításra váró terület...
Tekintettel a termőhely méretére a magányos(abb) bokrokat pécézném ki. Lehet a bokor alatt a terület "megtisztítása" lényegesen rövidebb idő a szedésnél. A brutális módszerrel való veszteség, meg az idővel megtérül...csak ötlet, de az idén kipróbálom. Ilyen volt a "gereblyés csersznye" pálinkám is 2010-ben:DDD Nem volt a leghatékonyabb be kell vallanom, de ez is működött:))))
Szia bujuk. Ez a detonációs módszer még fejlesztés alatt áll, vagy kész projekt?
Valami trükk jó lenne mert ennek a kökénynek a tüskéje valami mérget olt az emberbe
amitől jó sokáig fáj és nehezebben gyógyul a seb.
Különben érdekelne a véleményetek arról, amit már a ZD-n is próbáltam feszegetni
egy augusztus végi szeptember eleji kökényszedésről és cefrézésről. Azzal azt szeretném elérni, hogy a fanyar íz jobban azaz markánsabban jusson át a párlatba, még ha a mennyiség rovására megy az sem gond. Próba szerencse.
Most hogy ennyire erőltetitek, iszok is egy kortyot a kökényből, ami még mindig azt mondhatom napról napra javul.
Maximálisan egyetértek a megállapításoddal mármint a szedést illetően, nekem a drága feleségem nem egy kényes tipus, a melókkal de a kökényt a második délutántól egyedül kellett szednem. Nem egy leányálom, de ezek szerint asszonyálom sem. Bizonyos ZD-s
természetesen van! Csak egy szeget kell az üveg páleszbe ásztatni 10 napig, majd a megnövekedett vastartalom miatt simán rátapad az üvegre a mágnes matrica:DDD
Az idén kipróbálom agránátalmát, rengeteg van rajta minden évben és erre az asszony sem vevő. A szerkezetet most építem, nagyrészt a te készülékedet másolva, csersznyeérésre kész kell lennie.
érdekel!!! A csillaga körül kihalt az a 40 tuja, ami az idei száraz évben nem bírta megvárni, míg elkészül a ciszternánk! Bár a gyümölcs felhasználhatóságáról a honlapon a legfontosabb kimaradt, de nekünk ez nem kérdés!
Megnéztem az esőben a dzsungelt! Hát bakker gyerekkoromban egy csodás legelő volt, kb 20 hektáros terület, a széleken bőventermő csipkebokrokkal, galagonyával, kökénnyel. Mára kb 20 év elteltével egy áthatolhatatlan bozótossá változott. A vadak uralják a dzsungelgyümölcsöst, az erdőszél kb 100 méterrel beljebb került. Azért bemásztam, ott ahol én is befértem. Rengeteg csipke, de már leérett, kökény szinte mindenhol, de azokon se találtam egy szemet sem. Galagonya még itt-ott fellelhető, de sajnos nagyon megeredt be kellett fejeznem a felderítést. Mindenesetre biztos, hogy ez a 20 hektár ellát egy pár kiló vadgyümölccsel az idén. A házi berkenyefát már most lefoglaltam, az idén legalább egy mázsát becefrézek. Mindenkinek 2012kg cefrét kívánok az újévre!
Szia! Kérdezed, hogy: "Milyen az íze a galagonya pálinkának, érdemes vele kinlódni?"
Utána néztem, mert még én sem kóstoltam: Fanyarul-savanykás ízvilágú, izzóan pirosló erdei gyümölcsből készül ez a rendkívüli párlat, mely méltán számít a pálinkák között is különlegességnek. Zamatát hosszan érezteti nyelvünk ízlelőbimbóin. Ez a párlat a pálinkák között is igazi gyöngyszemnek számít. (Google a barátunk)
B-meg szedd le cefrézd ha tudod hogy kell (ha még nem cefréztél kérdezz meg engem - ) most a legjobb - a kihozatal ne érdekeljen - jó pálinkát lehet főzni belőle !!
és ha sikerül kínálj meg vele pár hozzám hasonló idiótát -mi majd eldöntjük iható e vagy elkobozzuk :-))))
Csak annyival egészíteném ki, hogy igen meg kell pucolni, mert a külső hély és a hús közti fehér résztől megkeseredik a pálesz is. Viszont a hélyban van még egy csomó illóilaj, ami remek ízt ad, ha nem viszed túlzásba. Én minden esetre 20kg narancshoz meghámoztam 10-15 db-ot késsel és a hély is ment bele. Szerintem isteni finom lett.
Ha bárkinek nagy mennyiségben kell címke tudok segíteni! De akár 10 darab is, ha számít a minőség. Van jó kapcsolatom nyomdával, szilikonfestékkel dolgoznak, gyönyörű! Akár öntapadósra, akár műanyagra (megtévesztésig olyan mintha papír lenne). Én mindent náluk csináltatok, bár most kivételesen a TZD-re lézerrel nyomtattam, mert elfelejtettem, hogy az ünnepek között bezárnak:)
Ha lesz ma időm kimegyek a birtokomra körbenézek bogyó ügyben, talán még van a legelő szélibe a csepörtésben, a susnyásban csipke, kökény stb. Találtam egy bokorot dugig volt kökénnyel, de akkora dzsungelben, hogy megközelíthetetlen volt. A TZD-n kóstolt csipke nagyon bejött...
Na az a helyzet most csak pincébe tudnám elhelyezni mivel ott van csak megfelelő hőmérséglet ott meg napfény nem fog kapni az gáz.Leégés szempontjábol hogy viselkedik?
...nemigen különbözik a többi gyümitől...megpucolni, mert keserű lesz...pépesíteni, pektinbontó mehet bele, de nélküle is jó...élesztő, ha nagyon savanyú, akkor mehet egy kis napfény is...
...azt nem tudom, hogy pontosan miből van a söröshordó, de sokan használják (főzésre) már egy ideje és nincs vele gond...ha abból lesz az üstöd, az belsőnek is, meg külsőnek is
közepén teszteltem asszonyt,de megbukott a vizsgán
Valami idézetek könyvében olvastam, még fiatalon, de mivel akkor még nem értettem a mélyenszántó bölcsességet, nem jegyeztem meg pontosan a szöveget, sem azt, hogy kitől származik. Valami olyasmi, hogy minden férfi életében eljön az az idő, amikor többre becsül egy pohár jó bort, mint bármiféle asszonynépet. Így hatvanévesen már elgondolkodom rajta, de nem tudom, ki mondta. Hátha ebben a remek társaságban van, aki tudja.
A most meg bokron levo galagonyabol lehet meg palinkat fozni? Van esetleg valakinek tapasztalata ezugyben? Mennyit kellene szedjek, hogy min. egy jo literre valo kijojjon? Milyen az ize a galagonya palinkanak, erdemes vele kinlodni?
Jóestét Szakik tudna e valaki segitteni van egy Egylépcsös Öttányéros fözöm és mindig apálosan jön a Pálinka nem tudom miért :S valaki megtudná ezt magyarázni hogy mi lehet a gond? köszönettel mind kezdö!
Azért olyan új nem vagyok erre. 2,5-3 éve nagyjából folyamatosan olvasom a fórumot és főzök. Csak olvasás után hamar felejtek :-). Főleg mióta így felpörgött a fórum.
60 liresek az erjesztő hordóim, ezért akarok 60-70 literes főzőt.
Azt elfelejtettem írni, hogy a púpot félgömbre nyomatnám. Akkor is elég az 1.2 mm? Szerintem 55-60 cm lenne az átmérő.
Nem hiszem, hogy 100 alatt ki fog jönni, de nem is derül ki mostanában. Most csak elkezdeném összeszedni az anyagokat lassacskán. Aztán ha minden megvan szakival összerakatnám.
Én készítettem. Egyszerű 90 g/m2-es papírra (kicsit fényesebb és szebb mint a 80-as) nyomtattam ff lézerrel, kivágtam és papírragasztó stifttel ragasztottam (jó mert könnyú lemosni is).
Rézműves Mester a sisak nagyszerű én is szeretnék feliratkozni a sor végére. Lenne néhány kérdésem. 50-es söröshordóhoz ezek szerint a külső palástnak elég az 1,5-ös lemez ez saválló vagy sima lemez legyen? Olajjal akarom tölteni,abból csinálják amiből kérem. Ami már megvan 8 menetes 300-as spirál a hűtőnek 150 L műanyag hordó és 18-as és 25-ös réz cső a páracsőnek.Ja és a spirál 15-ös, ez mind külső méret. Jók ezek, vagy mást javasolsz mert akkor irány a Hegy gyomra?
Én sokallom azt a 100 ezres bekerülést!! Igaz, én barkácsoló emberként meg szoktam keresni az olcsóbb megoldásokat.
Söröshordót ideálisnak(és megfelelő árszintű) alapanyagnak tartom. Sok mindenre jó az még, csak nehogy a megnövekvő kereslet hatására megemeljék a betétdíjakat!!
Egy gyors kalkuláció: Hordó 12.000, csapágyazott agy 15.000, villanymotor 10.000 (használt, Vateráról), további saválló lemezek 6.000, hegesztési segédanyagok 5000, munkadíj 20.000, hát nem semmi! Már kezd közelíteni a 100-hoz. Persze akinek van olcsóbb megoldási lehetősége, akkor nem ennyi.
Ezekután kíváncsi lennék, hogy új barátunk, fehérkutya a mai 60-70 lityis főzőjére milyen ajánlatokat kap!
Szeretnék egy komolyabb főzőberendezést csináltatni. 60-70 literes duplafalú üst lenne savállóból és réz púp.
Fémiparbal teljesen járatlan vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy belső és külső fal milyen minőségű ( DIN/EN ) és vastagságú anyagból készöljön illetve a púp milyen vastagságú rézlemezből.
Szia Kupeci! A kérdésedre az előbbiekben kimaradt a válasz. Az eredeti leírásból idézve: Mivel a szilvából és a barackból sűrűbb levet kapunk a síktárcsa aljára terelőlapátot célszerű tenni, hogy megkönnyítse a kifolyást. Mivel a Google a barátunk, a következő kereső szavak beütésével bizonyára feljön az eredeti cikk neked is. Én néhány nappal ezelőtt újrakerestem és megtaláltam. Tehát: mag nélküli meggypálinka. üdv.
Szia Gombászok! Az előbb írtam egy kissé hosszúra sikeredett választ, de nem jelent meg a topikon. Feribá egy korábbi javaslatára hallgatva előzetesen elmentettem, most megkísérlem bemásolni, remélem sikerülni fog:
Nagy örömömre szolgál, hogy a magozóról feltett képes és szöveges beszámolóm hatására többen is tollat ragadtatok. A képeken látható készülék nem az, amit elkészíttettem, ezek azok a fotók, amelyek abban a cikkben jelentek meg, amelyre felfigyeltem. Gyakorlatilag egy az egyben ugyanez készült el és kiválóan működik. Akár meg is tekinthető, igaz az ország egyik szegletében van, Záhony mellett egy kis faluban a sógoroméknál. Mivel ez a falu kicsit távol van a lakóhelyemtől, ezért is szeretnék még egyet csináltatni. Egyikőtök azt kérdezi: mennyibe kerül? Erre az a válaszom, hogy most még nem tudom. Február végén elmegyek a gyártójához és talán akkor választ fogok kapni, de ahhoz azt kellene tudnom, hogy hány készülékről is lenne szó. Én úgy gondolom, hogy néhány készülék esetében a teljesen saválló acél kivitel, villanymotorral és az egyéb finomságokkal 100 ezer körül várható. Persze lehet, hogy ez sok. Valószínűleg a söröshordó kivitel is járható út, de ehhez én nem tudok hozzászólni. Azt tudom, hogy eléggé dinamikus az üzemmenete a sógoroméknál lévő készüléknek. Azt meg nem tudom, hogy egy söröshordó lemezvastagsága hány mm, mennyit bírna ki még megerősítésekkel is.
A műszaki megoldásokkal kapcsolatos felvetésekre a következőket tudom mondani: Az eredeti cikk is azt javasolja, hogy a síktárcsa alján lévő lyuggatott bordáslemezből több készüljön különböző lyukméretekkel. Az elkészült készülék egyfajta bordázattal lett legyártva és a kétéves tapasztalat szerint meggyre, cseresznyére, szilvára tökéletes. Szerintem sárgabarackra is, de ezzel még nem üzemeltettük. Hogy a málnát fügét mennyire kell magozni, mint ahogy kérdezed, azt nem tudom, ezekre a gyümölcsökre biztos, hogy más lyukméretű borda szükséges.
A tárcsával együtt forgó bordák fölött mindenképpen kell lenni egy állítható magasságú álló keresztlemeznek, mely kettős feladatú. Egyrészt meggátolja, hogy a gyűmölcs együtt forogjon a síktárcsával, másrészt aktívan részt vesz a zúzásban. A zúzást lényegében az okozza, hogy e keresztlemez és a forgó lyuggatott bordák közé kerül (szorul) a gyümi. A pépes gyümöcs két úton kerül a forgó síktárcsa alá: egyrészt a síktárcsa és a hengerpalást közötti résen, másrészt a bordák lyukas felületén. Ez a pép szépen kicsorog, kizúdul a dob alján, a síktárcsa alatt elhelyezett kellő nagyságú (min. 80 mm átmérőjű) kiömlő csonkon.
Igyekeztem kimerítő választ adni a felmerülő kérdésekre, remélem nem hagytam ki semmit. Ezek után bárki elkészítheti, ha van egy kis vasas affinitása. Sajnos nekem nincs, így ennek árát ki kell majd fizetnem. üdv.
1. Gépváz és edény söröshordóból: elég szilárd és merev, erősítésekkel csapágyazható is a feneke, ráépíthető a többi szükséges elem. Mivel a lét a centrifugális erő elsősorban a tárcsa kerületére sodorja, én megfordítanám a feneket: belül domború fenék, a kifolyó massza részére megfelelően nagy nyílással, (mint a régi Hajdú centrifugáknál). A felső fenéklemez menetes része egyúttal a csapágyazás bontható felszerelését is lehetővé teszi, hátha bele kell nézni valamikor (dugulás-tisztítás) Egy 30 lityisből ki is jön.
2. A tárcsára cserélhető, különböző lyukméretű hurkákat tennék, (mivel a málnától, fügétől kezdve a kajsziig mindenféle gyümölcsre akarjuk használni), még jobb a hosszúkás réssel ellátott lemez, nagyobb az áteresztőképessége.
3. Az álló ellenlemezt tépőfogakkal látnám el a jobb zúzás érdekében.
4. Fésűs ellenlemez esetleg még szárfogónak is jó lehetne?? (Cseresznye, meggy, bodza, szőlő, sajmeggy stb. szártalanításra.) Ha vannak itt konzervgyári tapasztalatokkal rendelkezők, kérem, véleményezzék!
Szerintem nem szükséges "lemezcsík" a síktárcsa 150-200-at pörög az elég hogy "kidobja" a levet a szélére. A fő gyümölcshús mennyiség amúgy is a síktárcsa széle és az edény fala közt csorog le.
Nem nem, én a sík tárcsa alá felfogatott "lemezcsíkokra" gondoltam ami állítólag segít kiröpíteni a tácsa és a fazék alja közzé már lefolyt masszát. Ami egyébként is kifolyna, csak ez állítólag rásegít mint egy kis turbina lapát.
Attól a sok szilvamagtól milyen módon szabadultál meg? Azért kérdezem, mert magozót szeretnék csináltatni, olyat, amilyen a 62463 hsz.-en látható. Társakat keresek, már van is a láthatáron három fórumozó társunk. Ha többen lennénk, talán kevesebből kijönne.
Hámozd meg, "turmixold" össze, s tartsd lehetőleg 15fok felett. Én tavaly tettem hozzá pektinbontót és bor élesztőt is, nem rontotta el. Az 50kg elbírna 1kg napfényt, de anélkül is szépen ad.
a konkurencia az jó lessz csak azt nem értem ,hogy a pálinka lessz-e 2hl vagy a cefre:)
legalább össze tudjuk nézni
amit kóstoltam a ZD-n mindegyik jó volt ,a pecamatyi irsaija is finom volt ,neki máshonnan volt az alapanyag de szerintem ha nem csinálsz nagy hibát az irsaiból igen jó pálesz lessz.
TINTUS Urnak csak annyit hogy már csak jövőre lessz belőle mert igen kapós holmi,ennyi is nagy harcok árán maradt.
Most helyesbíteni akartam, hogy "hát azé, izé, meg miegymás, nem halovány, csak egy borpárlat", de okosan előbb előkerestem, és megkóstoltam. Tényleg elég halovány:))
Egyúttal én is hadd köszönjem meg a házigazdáknak a szervezést, a bulit, és nem utolsósorban, hogy istápolták Kis Szilvát, aki reményeim szerint alapból magába szívja e nemes ital készítésének tudományát, és szeretetét(és nem a pálinkámat).
Templomhegyi és Szilvakukc irsai szállítmányából kaptam 30kg-ot. Amit Ti ittatok héján-szárán erjedt szőlő (a teljes levével együtt) és héja-szára az üstben is főtt, én úgy mondanám "teljes szőlő pálinka", szemben a szőlő pálinkaként emlegetett leszemelt változattal.
Szilvakukc 3 változatot csinált az irsaiból, egyik a fenti teljes szőlő, a másik a törköly, a harmadik a szőlőlé kierjesztéséből készült. Az első kettő majdnem egyforma, az utolsó nagyon halvány.
enaa
Annyi vizet tegyél rá, hogy épp ellepje és ha szimplafalú a főződ, ne tüzelj erősen alatta.
Az irsairól még annyit, hogy az általad hozott kétféle igazán minden igényt képes volt kielégíteni, DE: az idén készüljetek a legkeményebb konkurrenciára, ugyanis papírforma szerint 2 hl irsait kapok ami kifőzve, elképzelésem szerint szintén iható kategóriába fog tartozni.
Én is ilyennel kezdtem, de már 150 liter cefre is gondot okozott a 6x-i főzéssel, mert max 25 liter fér bele. Furcsa mód, ha az embernek van főzője, akkor egyszeribe (sok) cefréje is lesz !!
(Már Végh Antal is megmondta: Ha az Isten nyulat adott ... )
Dehogy veszekszünk! Írígyellek, hogy be tudsz fűteni egy kicsit! :) Tudod nekem egy kicsit nagyobb a műhelyem, ráadásul szellőzik is a gázkazán miatt, :( az meg kifelé nem sokat melegít.
Természetesen a mágán ügye, csak nem értem a Te válaszodat, hogy miért így kellett. Sajnos nálam is ez a helyzet, sőt talán még a hőmérséklet is megegyezik a képen látottal. Ennek ellenére :) tartom, hogy a műhelyben 14°C-on nem nagyon lehet izzadni egy szál pólóban! :)
igen örülök,hogy izlett Miklós urunk irsaija igy nekem is meg szilvának is feszülhet a melle mert annyi közünk van hozzá ,hogy mi hoztuk az alapanyagot a Mátrából
Ugylátszik csak Miklósnak nemannyira jön be az irsai "mosóporossága" ,pedig ugyancsak jó az.
Van még egy becsületbeli ügyem, amit tisztázni kell, elnézést BABAR-tól de valóban jobban megnéztem a falugondnok asszonynál az irsai oliver feliratú cimkét és lendületből ki is ürítettem a maradékot. Tehát fellelve a "cefrézve Ferencváros" feliratot a cimkét egyértelművé vált, hogy szerintem a szakmai konferencia legjobb párlata számomra MIKLÓS1 csodálatos alkotása amihez ezútón mégegyszer gratulálok és köszönöm az élményt.
Azért a többiek ne sértődjenek meg, de ez kikivánkozott belőlem. Más esetleg szavazhat másra attól még megmarad a barátság. Nem vagyunk egyformák. Én a nőbe is a két mellüt és nagyot szeretem. DDD
Úgy látom hasonló edényeink vannak ! Lehet még ilyet kapni a környékeden / és mennyiért/,mert az enyémek közül néhánynak a teteje kissé "avéttos", meg kettőnek az alját is sikerült "kiszabnom". / A krumpli megáll bennük, de másra is használnám./ :-))
...a sösröshordó sisakba (mindegyikbe), egy jóminőségű hőmérő lesz rakva, mert arra is kiváncsiak vagyunk, hogy a fűtés hogyan áll...hol tartunk éppen...klasz lesz majd meglátod......ehhez lesz hasonló, csak egy kicsit nagyobb...
...és kívánom mindenkinek, hogy legalább ilyen legyen az üstfedője megy a sisakja, vagy még jobb...B.Ú.É.K.
...sokmindent vettem ott (Kispesten), így pontosan nem emlékszem, de nem volt 4.000.-sem...
...ezt a fajta (német) pisztolyt használják a pénzverdében az ötvösök is...kis dolgokhoz, ékszerekhez, (modellezéshez) is nekem nagyon jól bevált...én sima PB-vel használom...
...néha, nagyobb vörösréz daraboknál, bizony jó lenne nagyobb teljesítmény, de azért
használható...ki kellett tapasztalni...levegőnyomás-szabályozott (növelt) gáznyomás-stb...
Természetesen alá írtam saját és fórumos névvel is. A fórumos adatlapodnál lévő mail címedre küldtem még dec.28-án. Él az a gmail.com-os címed vagy az valami más mail cím?
...ne aggódj, megjött mind a kettő...csodálkoztam is, minek küldöd kétszer ugyanazt...
...egyébként az Etesi tényleg nagyon jó cucc...ha jól emlékszem, azt a Ruszkaiék csinálják...
...az látod sokkal közelebb áll az igazi magyar, kétszeri lepárló berendezéshez, mint a most terjedő csili-vili, német egyoszlopos cuccok...kinézetre, meg stílusban is a Békési (Zoltán)
nagyfőzdére hajaz...azért mondom, hogy "nagy", mert neki a BPC-ben (zsinagóga) is van
egy kis egyoszlopos látványfőzdéje, de az agyon van "csicsázva"...abból csak az a gyönyörű
vörösrézből készült szeszmérőgép (német) tetszett, de az nagyon...
Érdekesség külföldről: ez az új-zélandi blog két bejegyzést tett közzé a pálinkafőzésről (nem tévedés, a magyar pálinkáról van szó), de kicsit vad ötletekkel. 8 kiló szilvához 4 kg cukrot ajánl (azzal a kifogással, hogy ott kevesebb cukor van a gyümölcsben, mint itt), valamint tápsót, B-vitamin tablettákat és valami márkás Champagne-élesztőt. Aztán a következő postban ebből szűréssel és egyszeri lepárlással csinál pálinkát. Igyekeztem megmagyarázni neki a lényeget, de látszólag nem igazán érti, hogy ez nem pálinka.
...laza vagy nem laza, az 1.5-ös lemez OK, de a többi nem oda való...egy ismerősöm a VERTESZ-nél dolgozott és ők építették a PAKSI atomerőművet...oda kellettek ilyen szerelvények...mondom beszéljünk előbb, mielőtt nagyobb teljesen felesleges költségbe vered magad...
DN125-ös lazakarima,Egyébként 1,5mm a lemezvastagság.DN100-as sav-lúgálló pillangószelep,és egy kémlelő nyílás az aromatányér alá(DESIGN)!Mindez Németországból!Egy barátom ott dolgozik,még olyan AWI(1,5mm)pálcát is hozott,ami jó a rozsdamentes-saválló kötésre.
Persze itthon is mondta 1-2 haver,olsan lesz,mint a challanger!D
...azért nem nagyon értem a képet, mert a "karimákból"-ítélve, Te a Paksi atomerőmű 200-atmoszférás turbinájának, a kicsinyített mását akarod éppen összerakni...mi jó eget akartok ezekkel???...nagy testű kutyák megdobálására nagyon jó, de pálinkafőzőnek
haszontalan...oda nem kell ilyen, mert az nem nyomástartó edény...írj privátba emilt...
Van ott egy külpontos kúp,teteje 150mm,alja 520mm magassága 260mm.A 150-esre akarom a sisakot,(gyári főzdéből bótoltam aroma tányérral)előre a beöntőt.Ezért külpontos.De ha megoldható sima edényfenékkel,úgy is jó lenne,csak akkor a 150-es nyíílást hátra kellene operálni.
Említettem már nyár végén,(besz.,is telón)csak sok minden közbejött.Azért ha lenne egyéb ötleted szívesen venném.
Kedves Hp2 és Vf1, először is köszönet és gratuláció a szervezésért!!! Remek pálinkák, remek ételek voltak, de ami a legfontosabb, remek társaság volt! Sajnos, képtelenség volt mindent megkóstolni...
...bocs ez lemaradt...természetesen, mindez nem jött volna létre, VF1-ék remek szervezőmunkája nélkül, akiknek ezúton is gratulálunk és nagyon köszönjük...
...tisztelt fórum-tagok...egy kis "ízelítőt" mutatnék képek formájában, a sikeres
TZD-ről, melyről remélem, hogy mindenki épségben hazaért...
...és mielőtt újból megkérdezitek, hogy mi az a "TZD" (otthonfőzők országos szakmai találkozója)...és minthogy ez még a tiltott időkből datálódik, a ZÚGDESZTILLÁLÓK -téli összejöveteléről van szó...Téli ZD, mert van Nyáron is...
...........
............
............
...remélem tetszett ez a kis riport, mert nagyon jól éreztük magunkat és természetesen "szakmailag" mindenki sokat fejlődött...aki nem hiszi, annak "utánajárnak"...
1) Fogod az élesztőt, belekevered vízbe úgy ahogy a használati utasításában van...
2) jó alaposan belekevered a cefrébe. (ekkor kerül bele annyi levegő ami az elszaporodásához kell)
3) az élesztő belekeverése utánazonnal lezárod a hordót lehetőleg légmentesen, úgy, hogy a keletkező gázok kivezetése biztosítva legyen egy ilyen kotyogón, amit a képen látható módon vízzel töltesz fel.
A látványos erjedés (amikor a kotyogóbugyogni kezd) általában nap múlva indul be. (néha elhúzódik 2-2,5 napig is)
4) az erjedésakkor fejeződött be amikor a kotyogóban a vízszintek (a képen a 2 piros vonal) egy szintbe kerülnek, és a kotyogó már nem bugyog.
Igen szerintem is túl lihegem a dolgot, de mindenhol azt olvasom vagyis azt veszem le a szövegből hogy a cefre elkészítése óriási szerepet játszik a végső pálinka ízében minőségébe :D
De igaz majd nyáron mikor elkezdem úgyis kialakul. Csak most télen van idő olvasgatni ;)
Ott ezt írja az elő erjesztéshez: "megindul az élesztők szaporodása, CO2 termelése, de még nem észlelhető, mert elnyelődik." De nem írja ez mennyi idő. Biztos van valami körülbelüli érték. Itt akkor nyitott vagy zárt hordó az ajánlott?
Szia Pálinkaüst! Nagyon szuper a programod, ki is próbáltam. Most már csak az okoz fejtörést, hogy szerkesszek olyan címkét, amelyikben nem szerepel hosszú ékezetes szó, vagy az "á" és az "é" bötű. A pálinka szó esetében ez megoldhatatlan feladatnak látszik. Szeszesitalt azért mégsem írhatunk!! üdv.
Valószínűleg nem a legjobb szakirodalmat olvastad, ha azt írta, hogy : Az "elő" erjesztésnél az élesztő elszaporodására gyúrúnk nyitott hordóval mivel oxigénra van szüksége.
Olvad el a topik címében ajánlott Snapszmester honlapján a cefrézéssel kapcsolatos tudnivalókat.
Vf1 minden "napindító" bejelentkezésében ajánl szakirodalmat: nézz körül ott is !
Zsuzska! A sógorom meggymagozójáról van szó. Egy lakatos szakmában ügyködő ügyeskezü profikkal csináltattuk. Mivel nem éppen a mindennapi rutinjuk közé tartozott meggymagozót gyártani, ezért eléggé az utolsó pillanatban kezdtek hozzá. Egy-két nappal korábban lett kész, mint a meggyszüret, viszont nagyon szép és jó munkát végeztek. Ez két éve történt, azóta bizonyított cseresznyén és szilván többször is. Nagyon afelé hajlok, hogy tavasszal magamnak is csináltatok egyet, a sógor ugyanis 120 km-re lakik tőlem. Azt nem tudom, hogy mennyibe került, nem is fogom megtudni, mert egyidőben került kifizetésre más, korábban már általam említett, ebben a topikban nem biztos, hogy túl sokat szóba hozható gépek árával, egy összegben, nem részletezve az egyes tételeket. üdv.
Elkezdtem érdeklődni a házi pálinka főzés iránt olvasgattam szakirodalmakat, véleményeket és nagyon meg tetszett a dolog.
A cefrénél egyet nem nagyon értek. Az "elő" erjesztésnél az élesztő elszaporodására gyúrúnk nyitott hordóval mivel oxigénra van szüksége.
Ez a folyamat meddig tart?(nap)
A "fő" erjesztésnél (zajos erjesztés) lezárt hordóval beindul az alkohol képződés, ezt úgy olvastam hogy 2-5 napig tart. Honnan tudom majd meg állapítani hogy ez a szakasz mikor ér véget?( mikor már alkohol szag csap meg?)
Ekkor ki lehet nyitni a hordót, mivel sok vélemény szerint igen sok szerint nem.
Aztán jön az "utó" erjesztés itt az aromáknak jön a szerepe. Ez mennyi ideig tart?
Birsfőzők, a következő a tapasztalatom: két fajta birsem van Berecki és Konstantinápolyi az egyik alma alakú a másik körte formájú. Eddig mindig úgy volt, hogy fele-fele arányban került a hordóba és igen karakteres íz-illat párosítás jött le. Az idén viszont a körte formájú nem termett csak a másikból készült pálinka. Nem lett rossz ez sem de meg sem közelíti az eddigiek íz- és illatvilágát.
Szia cl45! Ha nem a "pálinkafőzés otthon" topikon lennénk, hanem egy másikon, akkor elmesélném, de így nem mesélem el, hogy teljesen egyet kell értenem Pálinkaüst topiktársunk azon hsz-ével, amelyben nagy hozzáértéssel megállapítja, hogy valószínüleg a 3. készüléked lesz a jó, a legjobb. Én ugyanígy jártam a motoros keverésű lekvárfőző üstömmel. Most már a harmadik konstrukciót nyúzzuk, de kezdem érezni, hogy szükség volna egy jobbra, egy negyedikre, azaz egy következő átalakításra.
Tanulva ezen előtörénetemen, saját kárán biztosan tanul az ember, a pálinkafőzés szakterületen nem ezen az úton kívánok előrelépni. Ezért is tartom sikeres projektnek a meggymagozó szerkezetet, mert ezügyben javaslatomra profi szakemberhez fordultunk. Igaz, málna és ribizli magozására nem alkalmas, de a köszméte még bejöhet.
Még egyszer sok sikert kívánok, szorítok Neked. Ha elkészülsz vele és véletlenül a szomszédom lennél, akkor átugrok és megnézem. üdv.
Tudom, hogy nem egyszerű ez a feladat. A készítendő lepárlóról van kialakult elképzelésem, ami részben az interneten részben működés közben látottakon alapul. Van némi tapasztalatom a fémekkel végzett munkákban is, csak a keményforrasztási technológiákat nem ismerem eléggé. Ez sem megoldhatatlan probléma, inkább az a fő kérdés, hogy az ezüst vagy a réz-foszfor forrasz-e a jobb. Nem szeretném, ha káros anyag kerülne a párlatba.
Na most szépen elmeséltem, hogy milyen ügyes a kezem és milyen okos vagyok!- DD
Egyébként valóban az elején tartok, de mindenki innen indult és innen szép a siker.
Józsipapa! Elfelejtkeztem a nem kézi magkiszedés lehetőségéről írni. Az erre való alkalmatosságot a rajzon a (8) jelű ábrarész mutatja. Az eredeti leírás szerint: Ha valaki nem akar bíbelődni a kézi magkiszedéssel, akkor az edény oldalára a síktárcsa magasságában rá kell építeni egy kívülről nyitható kis ajtót, mérete 40x60 mm. Ebben az esetben a készüléket nem kell megállítani, csak néhány másodpercre kinyitni ezt a nyílást és a magok kirepülnek.
Még annyit, hogy az első változat nem saválló anyagból készült, a savas meggymag nagyon hamar elette. Ezt követően találtunk rá erre a cikkre, és készíttettük el, igaz, az ürítőnyílás nélkül. Erről megfeledkeztünk, iil. figyelmetlenek voltunk. üdv.
Józsipapa! Kösz a bátorító szavakat, tényleg nagyon jó a szerkezet. Ugyan nem az enyém, de bármikor használhatom és használom is. Egy menet úgy zajlik, hogy egyszerre 3-4 láda szilvát, vagy más gyümölcsöt lehet beleborítani 3-5 perces időközökkel, majd az utolsó láda beborítása után kb 10 perccel annyira letisztulnak a magok az edényben, hogy a forgás leállítása után ki lehet kézzel vagy lapos merőkanállal szedni a csupasz magokat. A forgás alatt pedig szépen folyik ki a híg massza az ürítőcsövön. üdv.
Nagyon prakatis dolog a magozód! Lekvárfőzéskor én max. 10en 1-2 kg gyümölcsöt tudok bevállalni. Ez ha barack v. meggy, akkor azért bodogulok vele. Gond nálam a málna és ribizli magozással van. A paszírozóm nem túl nagy, ezért órákig tekerem. Ha ezt meg oldaná a magozó... Kösz!
A magozó rövid leírása: Egy saválló acél zárt hengeres tartály (1) (ebben az esetben 90 literes, átmérő 500 mm) alját ki kell fúrni és a furaton át tengelyt kell a tartályba vezetni (6). A tengely és az edény közötti rést tömíteni kell megfelelő tömítőgyűrűvel (7). A tengely végére egy 4-5 mm vtg. síktárcsa kerül (2), aminek az átmérője 4-5 mm-el kisebb, mit az edény belső átmérője. Így a tárcsa és az edény fala közötti rés 2-3 mm, ezen mag nem megy át, nem szorul be. A síktárcsán két radiális irányú 30-35 mm széles nyílást kell kivágni, ügyelve arra, hogy ezzel a tárcsát ne gyengítsük el. Erre a két gyílásra kell rácsavarozni a zúzókat (3). Ezek elkészíthetők 5/4 vagy 6/4 coll. csőből, amit hosszára szétvágunk, a végeit két félkörrel befenekelünk és teljes felületén lyukakat fúrunk. A meggyhez 4-4,5 mm-es furatok felelnek meg. A síktárcsát 50-60 mm-re kell felemelni az edény aljától.
A tartály belső oldalára egy keretlécet kell becsavarozni (4) úgy, hogy annak magassági helyzete állítható legyen. A távolság a zúzók és a léc között 1,5-2 magátmérő. Ennek kettős szerepe van. Egyrészt meggátolja, hogy a tartályba öntött gyümölce együtt forogjon a síktárcsával, másrészt segít a zúzásban. Anyaga 4-5 mm vtg. és 50-70 mm széles laposvas.
Az edény alján még ki kell alakítani egy megfelelő kifolyónyílást (5), ennek átmérője kb. 80 mm. A síktárcsa fordulatszáma 140-150/perc (ha a tárcsa átmérője cc. 500 mm).
A fentieket Horkai Anndrás leírása és képei alapján állítottam össze.
Addig, amíg a "MI FOLYIK OTT?"-ra kimerítő választ kapunk, engedtessék meg, hogy feltegyek két képet és egy rajzot egy meggymagozó szerkezetről, amely nemcsak meggyre működik, jó cseresznyére, sárgabarackra és szilvára is. Így igencsak meggyorsíthatók a cefrézési előkészületek, nem kell kézi magolással bajolni. Ezt a készüléket az egyik rokonom a képek és a rajz alapján elkészíttette, jól sikerült. Én magam is dolgoztam vele, eléggé el nem ítélhető módon lekvárfőzés gyorsítására. Oly tökéletes a szerkezet, hogy hiba nélkül dolgozik, egy mag sem megy át.
A képeket több részletben teszem fel, mert nem vagyok mestere a képfelrakásnak, most ez ma már a 3. kísérletem lesz.
Pálinkafőzőre még jobban igaz, amit a házra szoktak mondani. Azaz az elsőt az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat pedig magadnak építsd. Vannak itt a fórumon tapasztalt szakemberek, érdemes valamelyiküket megkeresni.
Háát! Elég nagy fejszébe kívánol belevágni, így első ránézésre nagyon az elején startolsz. Ha jó minőségű, megbízható készüléket szeretnél, kérjél kivitelezői segítséget. Igaz, nem tudom, mennyire ügyes a kezed. Sok sikert hozzá.
Már régóta olvasom a fórumot, és sok mindent tanultam belőle, bár ez soha nem lehet elég. Örömmel tapasztalom a vidám hangulatot ami természetesen illik a témához, a csak nálunk létező igazi PÁLINKÁ-hoz.
Én is kedvelője vagyok a finom nedűnek, így aztán cefrézek kb. 10-15 éve, amit egy barátom főzött ki. Ideje azonban saját főző készítésének, hiszen így teljes a dolog. Persze ez technikai kérdések sorát veti fel:
Milyen minőségű rézből készüljön?
milyen lemezvastagság szükséges?
milyen forraszanyagot használják?
házilagos körülmények között milyen eszközökkel és eljárássl lehet lemezt domborítani?
Természetesen körülnéztem a neten és másutt is és vagy drágák voltak (nekem) vagy gyanúsan könnyűek.
Barkács és némi fémipari alapokkal rendelkezem, de persze még sokat kell tanulnom a készülék elkészítéséig. Ebben kérem kedves segítségeteket.
Szerintem rézműves uraméknál a karácsonyfán miniatőr pálinafőző üstök lógnak, a jólismert retró spirál dísz helyett meg azonos méretű hőtőspirálok, gömbök helyett mini pisztóriusztányérok és a csúcsdísz egy csodás epruvetta:))))
Boldog Karácsonyt Mindenkinek, még maradt 50 perc:)
lehet furán fogalmaztam,a lényeg,hogy nem tudtam a csap rögzítését,de ezek szerint az is bedagad a víztől,és így kell rögzíteni, és így jó...ezt nem tudtam.
Régóta nem jártam errefelé ,úgy látom óriási léptekkel haladsz-haladtok a tökéletes megoldások irányába és miután magam is sisak ügyben érdeklődöm már jó ideje , az ünnepek elmúltával megkereslek . addig is további
Boldog Békés Karácsonyt
és jó eredményeket a "szakmai és ízlelő tovább képzőn" a szerencsés résztvevőknek, no meg a fórum résztvevőinek
Bocs, én sem értettem elsőre, hogy mi a probléma a csappal, ha egyszer nem moccan, nem ereszt. Véletlenül eltaláltad a módszert, ahogy firekiller is írta, szárazon bekocogtatni, vizet bele és bedagad. Ennél hivatalosabb módszert nem tudok. A csap kiszedése fordított sorrendben, kiürített hordót pár napig szárítani, több oldalról körbe kocogtatni, meglazul, kivenni.
Nekem eperfa hordós tapasztalataim vannak, lehet, hogy az égerfa másképp viselkedik érlelés szempontjából.
szóval,az a kérdés,hogy mit tegyek első használat előtt a hordóval,az vágom,hogy a hordóba pár óráig telepítek egy kevés meleg vizet..,de a csapot,hogyan rögzítem "hivatalosan"?,mert amikor még szűz volt a hordó,akár hogy préseltem bele a csapot,"kijárt"belőle,de most,hogy tele tettem vízzel,az is belefeszült.. a kérdés az,hogy jó ez ahogy van,vagy más az eljárás,pl bele verem a egy kalapáccsal,...köszi
A hordó bejáratása snapszmester honlapján ( a fórum fejlécében Tisztelt látogató... Pálinkára vonatkozó tippek>Új hordó kezelése)
Ha nem akartok keserű tapasztalatokkal (és keserű pálinkával) gazdagodni, a hordós érlelésről írtam a 25299, 28830, 29245, 35219, 37418 hozzászólásokban.
Visszakeresési módszerek a fórumon (aki még nem tudná):-ha tudod, hogy kinek a hozzászólásai között akarsz keresni (a fentiek az enyémek) akkor az illető nevére kell kattintani és az adott topic melletti hozzászólás számra kell kattintani, így egy párszázból kell csak kibogarászni pár ezer helyett.-ha adott számú hozzászólásra akarsz ugrani akkor a böngésző címsorába kell belejavítani kézzel:http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9007484&na_order=Ez a sor akkor jelenik meg, ha egyszer valamelyik előző oldalra, majd vissza az első oldalra váltottunk. Egy oldalon 30 hozzászólás van (alaphelyzetben) és az oldalak sorszámai felül sorakoznak.Ebben a sorban a start=0 azt jelenti, hogy a megjelenítés a legfrissebb hozzászólástól kezdődjön. Ha a 0-t 21387-re javítjuk, akkor a legfrissebbnél 21387-tel kisebb számú hozzászólástól kezdődik a megjelenítés.
kaptam karácsonyra egy 3 literes égerfa hordót.Hogyan üzemeljem be? annyit elárult az eladó,hogy 2-3 órát tegyek bele langyos vizet,erre akár magamtól is rájöttem volna.
a csak aggaszt,amikor még nem töltöttem bele vizet ki-be járt akár hogy nyomtam bele,kalapáccsal kellett volna határozottan? :-)
viszont mióta beöntöttem a vizet dagasztani a hordót, a csap is bele dagadt és meg sem moccan,véletlenül eltaláltam a módszert,vagy van valami tuti? köszike
De jó! De melyik? Mert a hordón szülinapos felirat van. Most nézem, hogy a korona helyén a címeren szilva van?! Jó ötlet, megcsinálom én is. Csak nehogy bepereljenek holmi idióták :)
Szia! A T betüt sejtettem, ezek szerint rosszul, hogy: Téli. Ha már a titkok felfedésénél tartunk, sokszor találkozok a DD-, DDD-vel. És ez jelent valamit, vagy csak úgy jön?
Szia! Nagyon szép munka, megdobogtatta a szívemet, olyannyira, hogy az asszonyt is felállíttattam, jöjjön csodálni. Gratulálok.
Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek és jó szórakozást, ahogy olvasom a közeldő TZD-hez. Igaz, még mindig nem tudom, hogy pontosan minek is a rövidítése.
Nem tudom mi ebben a törvény? A helyi hatóságoknak eszement dolgai vannak. Nem hiszem hogy a szilvamag bevizsgálva ciánra túllépné a határértéket. Itt inkább vesztegetés nem volt vagy nem jó helyen. A mennyiséggel szokott gond lenni. 1 kg barackmag gyógyszer, 1 tonna veszélyes hulladék.
Ez az egyik legnagyobb Bács-Kiskun megyei főzdében volt, ahol azért közölték azt is hogy ha valamelyik gazda kéri szívesen kiviszik a gyümölcsösébe mert nagyon jó a hatásfoka.
A másik döbbenet az volt hogy a szilva magot szintén veszélyes hulladékként kell kezeniük a ciántartalom miatt. Azt viszont úgy tanították hogy állatélelemzési célra és fűtőanyagnak használható.
Ez a magyar törvényhozás, amig a megsemmisítő üzemek hasznot hoznak felső embereknek, addig veszélyes minden.:))
...nálam is...úgyhogy rögtön ittam mindenki egészségére egy jó kis "pihent" barackot...eggs...még a körtét kéne lefőzni és akkor készen vagyok az ideivel...ez az aromakosár nagyon szupi lett...kár, hogy nem előbb csináltam...
Szeretnek beszerezni egy sajat fozot, de nincs tul sok penzem ra, igy aztan jo magyar szokas szerint gondolkodik az ember, hogy lehet olcso es megis jo. Szerentek egy duplafalu fozot, aminek rez minimum a sisakja. Altalaban ilyen keves van szamomra is elerheto aron. Van viszont savallobol keszult es savallo sisakos. Na, most jonne a kerdes!
Mennyire ordogtol valo a savallo sisakot utolag "kibelelni" rezzel?
Gondolom, hamar le leszek hutve, mert mar masnak is eszebe jutott, de azert megkerdem!
...erre is gondoltam, de kösz hogy említed...ha megnézed a képet, látszik, hogy egy kicsit azért domború az alja...tehát azért valamire "felnyomták", hogy ilyen lett...akkor nem értem, hogy a szélén miért sarkosra csinálta a készítő, mert ha volt nyomószerszám, akkor lehetett
volna "üstszerűbb", vagyis lekerekített az alja...persze egy ilyen szerszám nem olcsó...
...köszi...végül is sokmindent lehet, kérdés, hogy megéri-e??...ha ez az-az üst, amit az egyik
multi kertészetén lehet látni jó drágán, akkor nem biztos, hogy megéri...persze ez relatív...
...láttam a forrasztásait...(odamentem habár siettem)...meg az egész kivitel a réz-részeknél...háát...nem tudom...lehet hogy, olcsóbb (és talán még jobban is néz ki) ha egy újat csináltatsz...küldj egy mailt, privibe...
pár napot állt a főzőbe a cefremoslék, mert nem volt időm kimerni, mikor kimertem enyhén piros volt, van még 1 adag, ha kifőzöm és olyan lesz, lefényképezem!!!!
Gratulálni nekem kell a munkáidhoz, nagyon szépek! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed, lehetne ezt a főzőt duplikálni, leeresztővel kiegészítve? Az üstház nem kellene. Állítólag 1.8 mm-es lemezből van készítve.
...látom Te aztán komolyan veszed...spéci kis készülék...kis kaloda a gyüminek, oldalfal a fröcskölés ellen??...nagyon ügyes...talán bizony szerszámkészítő vagy??..(nagy gratula)..
...jaaaa-hááát így könnyű...gondolom, minimum golyós prést használtál, vagy volt hozzá valami spéci beütőszerszám???, mert az enyémbe a kést is kalapáccsal kellett beleverni...
...ez érdekes, mert a miénk is ilyen volt, szinte nem volt egy ép belsejű...de én nem "magoztam" ki...igaz, piros sem lett a moslék...lehet, hogy nálatok egy új, "bíborcsiga" faj tenyészik, ami a tenger helyett a bírset szereti???
...Te Zimi...milyen az a "magmentes" bírs???...csak nem valami régi, "Micsurin-féle" keresztezés???, mint amikor a görögdinnyét próbálta keresztezni a bolhával, hogy a magok kipattogjanak belőle???...hehe...