Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2007.01.10 0 0 12152
Nagyon fontosat mondtal:
"Ugyanakkor ha semmit sem tiltanak, akkor mindig mindent ki is fog próbálni, és ez a végzetét is okozhatja(...). Pedig az életben vannak dolgok, amit előzetes mérlegelés után úgy döntünk nem próbálunk ki."

Tehat a merlegeles, elfogadas, megertes szamit (azaz az erett, felnott, felelos dontes). errol tepjuk a szankat. De hogy jon ide a buntetojog? Mi nem ertjuk.
Ha ugy neveled a gyerekedet, hogy ne szijjon, es o ezel azonosulni is tud, akkor nem fog szini, es senki nem is akarja "rakenyszeriteni", hogy szivjon. A legalizalas nem jelenti, hogy kotelezo.
De ha a gyerek nem fogadja el, nem hiszi el neked, hogy nem szabad szini, akkor meg szivni fog, akkor is, ha tv. buntetni rendeli.
Megegyszer: minek tiltjuk?
Előzmény: Törölt nick (12149)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12151
"Én 14 éves voltam mikor apám először kínált meg alkohollal. Nem azért tette hogy alkoholistát neveljen belőlem, meg akarta mutatni a kultúrált alkoholfogyasztás alapszabályait. Ha ezt meglehet tenni alkohollal miért ne lehessen megtenni fűvel?"

És ezt hogy mutatja meg egy szülő, aki nem füvezik vagy akár még ki sem próbálta? Tudom, ezt a módszert javasolta Fodor Gábor is, de szerintem nem biztos, hogy célravezető. Régi magyar szokás amúgy, hogy az első pohár szeszesitalt a gyerekek(a fiúk) az apjuktól kapják. Ez a hagyomány falusi környezetben ma is él, érdekes módon elég sok alkoholistát termel ki.
Előzmény: kamilló (12147)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12150
"Nem mukodik az a logika sem, hogy inkabb ki se probald, ugy biztosan nem leszel fuggo. Ennyi erovel ne kostold meg a tokaji aszut, mert ugy biztosan nem leszel alkesz. OK, de igy kulturalisan szegenyebb lettel, szvsz."

Ha elmondják ezt, akkor legalább van valami visszatartó erő. Ha meg valaki sosem kóstolja meg a tokaji aszut, egyáltalán nem biztos, hogy szegényebb lesz, az ember ideje véges, lehet hogy a borok helyett valami egészen más kultúrális értéket ismer meg, ami van olyan értékes mint a borok. És nincs egy és felsőbb kultúra, nincsenek alapdolgok és alapművek.
Előzmény: naox (12146)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12149
"Abban igazad van, hogy a legbiztonságosabb, ha ki sem próbálja. De ez csak akkor működik, ha saját döntése és felelőssége alapján nem próbálja ki, nem pedig külső kényszer miatt. Ha csak azért nem fogyaszt, mert fél, hogy lebukik, akkor abban a pillanatban fogyasztani fog, ha úgy érzi, nem fog lebukni."

Nem fog fogyasztani, ha nem csak kategórikusan tiltják, hanem elmondják azt is hogy miért. Ugyanakkor ha semmit sem tiltanak, akkor mindig mindent ki is fog próbálni, és ez a végzetét is okozhatja(most nem a fűről, nem is a keménydrogokról, hanem a dolgokról általánosságban beszélek). Pedig az életben vannak dolgok, amit előzetes mérlegelés után úgy döntünk nem próbálunk ki.
Előzmény: LegottTegel (12144)
Édy Endre Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12148
BÚÉK, Tegel kartács! "Készen van a nagy mű(?), igen(?), a gép forog az alkotó pihen."
kamilló Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12147
"Olyan mintha azt mondanád a fiadnak, lányodnak: gyújts rá, nesze, de ne szokj rá! És mi van, ha ízlik neki és nem tud megállni napi 2-3 szálnál?"

Nem ildomos összehasonlítani a cigaretta keménydrogot a fűvel. Össze sem lehet hasonlítani a két szer károsságát. De mondok neked valamit.

Én 14 éves voltam mikor apám először kínált meg alkohollal. Nem azért tette hogy alkoholistát neveljen belőlem, meg akarta mutatni a kultúrált alkoholfogyasztás alapszabályait. Ha ezt meglehet tenni alkohollal miért ne lehessen megtenni fűvel?

Azt persze mondanom sem kell, hogy a tiltó politikának semmiféle visszatartó ereje nincs. Éppen a fiatalok a legveszélyeztettebek, mára már a lázadás szimbólumává vált a marihuána. Ismerek egy olyan fiatalt aki dealerkedéssel keresi a kenyerét, összesen 17 éves. Azt mondja jó üzleteket szokott lebonyolítani az iskolában. Érted? Az iskolában.
Ehhez képest a legalizált ellenőrzött forgalmazás sokkal kevesebb kárt okoz.
Előzmény: Törölt nick (12143)
naox Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12146
"Ráadásul mindez működik egy szülő-gyerek kapcsolatban, ahol a gyerek valóban alárendeltje a szülőnek, és ez helyes is, hiszen személyisége, értelme még fejlődőben van."
Pontosabban 18 eves kor folott a gyerek onallo szemelyiseg, es a szulovel akkor lesz rendezett a kapcsolata, ha a szulot hitelesnek tartja. Ekkortol a szulo hiaba is probal barmit tiltani, hatastalan, de ha hiteles, akkor tanacsol, es a gyerek megfogadja.
De ha kategorikusan tilt valamit, amit jozan esszel nem tud alatamasztani, akkor oda a hitelesseg!

Nem mukodik az a logika sem, hogy inkabb ki se probald, ugy biztosan nem leszel fuggo. Ennyi erovel ne kostold meg a tokaji aszut, mert ugy biztosan nem leszel alkesz. OK, de igy kulturalisan szegenyebb lettel, szvsz. (peldak szama vegtelen) (Plusz csinaltak egy hosszu koveteses vizsgalatot a merev elutasitokrol, nem biztos, hogy furol volt szo. 10-15 evvel kesobb pont annyi volt koztuk a problemas fogyaszto, mint a nem erintettek kozott (most nem erek ra megkeresni...). Nem attol lesz valaki alkesz, hogy az erettsegi banketten koccint.) szoval asszem mindket "tabor" erdeke, hogy ezt az ervet ne hasznaljuk ;o)
b.viridis Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12145
És?
Előzmény: Törölt nick (12140)
LegottTegel Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12144
"Ő döntése. Te felelősséged."
Nem, az ő felelőssége. Hacsak nem várod, hogy napi 24 órában egy kamasz mögött álljak felügyelőként, akkor az ő döntése és az ő felelőssége.

Abban igazad van, hogy a legbiztonságosabb, ha ki sem próbálja. De ez csak akkor működik, ha saját döntése és felelőssége alapján nem próbálja ki, nem pedig külső kényszer miatt. Ha csak azért nem fogyaszt, mert fél, hogy lebukik, akkor abban a pillanatban fogyasztani fog, ha úgy érzi, nem fog lebukni.

Ráadásul mindez működik egy szülő-gyerek kapcsolatban, ahol a gyerek valóban alárendeltje a szülőnek, és ez helyes is, hiszen személyisége, értelme még fejlődőben van.

De a marihuána általános tiltása ugyanezt kiterjeszti állam-egyén viszonylatra is, ahol az egyének bár alárendeltjei az államnak, mégis mindannyian közösen alkotják az államot, és mind felnőtt, felelősséggel tartozó, önálló, szabad döntéshozók. A marihuánafogyasztás törvényi szabályozásának alátámasztására a FOGYASZTÓ egyének érdekeit felhozni (amiben a szülő-gyerek viszonyt másolják) paternalista nézőpont. Ez azért igazságtalan és sérti az alkotmányos egyenlőség elvét, mert más szereknél, amelyek sokkal károsabbak a FOGYASZTÓRA, az állam nem látja szükségét a beavatkozásnak a fogyasztó érdekében.

Tehát vitatom, hogy a fogyasztók érdekeire hivatkozva az államnak jogában állna büntetni rendelni a marihuánafogyasztást.

Ha a fogyasztók által a TÁRSADALOMNAK okozott kár miatt tiltják a fogyasztást, az természetesen elfogadható és szükséges dolog. Ebben az esetben annyi az elvárás, hogy konkértan, mérhető és tényszerűen ellenőrizhető módon határozzák meg, a fogyasztás (és CSAK kizárólag a fogyasztás) hogyan és mekkora károkat okoz.
Paradox módon ha tényleg megnézzük ezeket az adatokat, szintén azt találjuk, hogy ha a társadalomnak okozott kár mértéke alapján akarjuk betiltani a marihuánafogyasztást, akkor az alkoholfogyasztásnak sem lenne szabad legálisnak lennie.

Az pedig alkotmányos nonszensz (lenne, ha az AB nem látná ezt másképp), hogy különböző mércét alkalmazzunk annak eldöntésére, hogy mi számít veszélyesnek az egyes szereknél.

Összességében azt mondom, hogy a marihuánafogyasztás egy kockázatvállaló magatartás, ahol a kockázat a nem kívánt hatás előfordulásának valószínűsége (függőség, egészségkárosodás), ami nem nagyobb, mint az összehasonlítható legális drogok esetében, ezért a marihuána illegalitása sérti az alkotmányos egyenlőség elvét.

Előzmény: Törölt nick (12143)
LegottTegel Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12142
Hipnózisnál pont az a nagyon érdekes, hogy leírták a "rejtett megfigyelő" jelenségét, azaz a személy tudja, hogy hipnózisban van, elvégzi a feladatokat, elhiszi az illúziókat, hallucinál pozitívan vagy negatívan, nem zavarják a logikai ellentmondások, stb. de ennek ellenére mindig van a tudatnak egy magasabb szintről figyelő része, a rejtett megfigyelő, amelyik monitorozza az egész folyamatot. És ha olyasmire utasítják hipnózisban a személyt, ami nagyon ellenkezik a normáival, akkor nem fogja végrehajtani (csak a regényekben és filmeken).
LegottTegel Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12141
Igen, a szabad gondolkodás feladása kifejezetten jellemző a hipnózisra. De csak az indukciótól a dehipnózisig tart, utána visszatér a normál tudatállapot.

A szerelemben is feladja az ember a "szabad gondolkodásának" egy részét, mégsem mondanám, hogy a szerelem rossz.

A tudatállapot módosulásoknak vannak kockázatai, természetesen, és ez a változás mértékétől és a személyiségtől függ.

Azt, hogy ki, mikor és mennyire gondolkodik szabadon, szerinted el tudja-e dönteni bárki más az adott személyen kívül, vagy ez teljesen szubjektív?
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12140
Például hogy egy részét a szabad gondolkodásodnak feladod vele.
Előzmény: LegottTegel (12139)
LegottTegel Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12139
Nem értem. Mi a rossz a tudatállapot módosulásban?
Előzmény: Törölt nick (12138)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12138
Szerintem a tudatállapot módosítás akkor is rossz dolog, kivéve ha mondjuk nincs más lehetőség a gyógyításra(pl. veszélyes őrültek kezelése). Mondjuk ilyen szempontból a fű nem durva, mert csak kis mértékben tudatbefolyásoló.
Előzmény: LegottTegel (12137)
LegottTegel Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12137
A tudatállapot módosításról: rendben, korrekt, hogy elismered, nem vagy tájékozott a témában. A hipnózis mesterségesen létrehozott, kívülről indukált, két vagy több ember között létrejövő átmeneti tudatállapot módosulás. Tehát módosul a tudata eléggé a hipnotizáltnak (és a hipnotizőrnek is!). Magyarországon is van hipnoterápiás képzés, amit orvosok vagy pszichológusok végezhetnek, csak ennek elvégzése után lesznek jogosultak hipnózis alkalmazására. Tehát keményen szabályozzák.

Mindebből az a lényeg, hogy a tudatállapot módosulás és módosítás önmagában még nem rossz dolog, sőt, ha jó kezekben van és jóra használják, akkor gyógyítani is lehet vele.

Ezt elfogadod?
Előzmény: Törölt nick (12125)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12136
"Ezt ugye nem gondolod komolyan? Mi mukodott jobban? Az orsok? aKISZ? A munkasorseg? minel volt ez jobb?"

A kulúrális élet működött jobban. A szórakozás is be volt elvileg korlátozva, ám érdekes lenne összehasonlítani az akkori és a mai egyetemi életet, melyik a korlátoltabb(illetve melyik létezik). Csak szólok, az egyetemi élet nem az volt, hogy lerészegedés, betépés, hajnalig ugrálás a diszkóban(volt diszkó, de az nem az mint ma).

"OK, fuvet nem szittak, de megvoltak a potszerek, ragaszto, vagy lattad pl. az "ugy erezte szabadon el" c. filmet? Palesz i.v. injektalva."

A filmet nem láttam. A pótszereket csak szűk réteg használta, számuk jelentéktelen a ma drogozókhoz képest.
Előzmény: naox (12135)
naox Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12135
"nem a kádár rendszert védem, csupán az ifjúsági programjáról beszélek, amiben sok-sok hiba is volt amúgy, de még mindig jobban működött, mint ami most van"
Ezt ugye nem gondolod komolyan? Mi mukodott jobban? Az orsok? aKISZ? A munkasorseg? minel volt ez jobb?
OK, fuvet nem szittak, de megvoltak a potszerek, ragaszto, vagy lattad pl. az "ugy erezte szabadon el" c. filmet? Palesz i.v. injektalva.
Előzmény: Törölt nick (12134)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12134
És a Kádár rendszerben mennyi volt a drogos? Az alkoholistával ne gyere, mert az is kevesebb volt, mint most, még ha akkor is valóban túl sok volt. El kéne gondolkodni azon is, hogy az a korosztály, amely abban a rendszerben nőtt fel, miért tudta drogmentesen(és jóval kevesebb alkohollal mint ma) jól érezni magát azokban a kommunista táborokban. Ha olyan szar volt, akkor ők miért gondolnak vissza nosztalgiával(mielőtt valaki azt mondaná, hogy a fiatalkor mindenkinek szép utólag, elmondom, ez kamu, nekem ami rossz volt, az nem szépült meg kicsit sem)? (nem a kádár rendszert védem, csupán az ifjúsági programjáról beszélek, amiben sok-sok hiba is volt amúgy, de még mindig jobban működött, mint ami most van)
Előzmény: naox (12130)
Siphersh Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12133
Nekem javítja a motivációmat a marihuána. Szerintem egy általános alapvető hatása a marihuánának, hogy a dolgok érdekesebbek, élvezetesebbek, tartalmasabbak a hatása alatt. Ha valaki azért nem csinál dolgokat, mert nincsen hozzá kedve, akkor a marihuána segíthet, hogy legyen hozzá kedve. De ha valaki csak azért csinál dolgokat, mert a semmittevés unalmas, akkor képes lehet arra használni a marihuánát, hogy a semmittevés ne legyen unalmas, és ne kelljen dolgokat csinálnia.
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12132
Az eredeti konzvervatív eszmék valóban nem. De ha arról van szó, amit ma konzervatívnak nevezünk, akkor az jobban szeret beleszólni a magánéletbe.
Előzmény: naox (12130)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12131
"Azt írtad, láttál olyan riportot, ahol egy ember azt mondta, hogy füvezik X éve úgy, hogy sem neki, sem pedig a környezetének ebből nem származik kára. Hát ne haragudj, de ezt nem hiszem el. Válasznak frappáns, de gondolom, inkább ne kérdezzem meg, hogy hol, mikor,... ? Mi, füvesek odafigyelünk az ilyenre, annak hamar híre menne, ha valahol, valaki előáll, és felvállalja, hogy szív. Legutóbb Juhász Petiékre emlékszem ez ügyben, meg is lehet nézni, mennyire vették őket komolyan. Ugyanazzal a váddal 10 személynél 10 különböző ítélet. Másról nem is hallottam. Persze, lehet... meggyőzhető vagyok."

A kendermagosokkal voltak riportok, mikor azok a tüntetések voltak(az interneten, sajtóban megjelenő szöveges interjú is azok). A Népszabadságban is olvastam elég sok füvezést védő cikket. Mind azt szugerálják, hogy mennyire nem káros. A másik kedvenc témájuk az, hogy bezzeg az alkohol(a Hétköznapi Csalódások egyik száma, a "Ne engedd szabadon a kendert" is ezt a véleményt képviseli).

" Nemúgyvanaz!!!
Kérlek szépen, ha például egyik nap jól bespeedezek, akkor érzem, hogy ugyan faszás, bár egy kissé meg vagyok feszülve, ömlik rólam a víz, miközben fázok, mint a vadászkutya, fél óráig tart egy pisilés (ha sikerül!), szétrágom a szám belsejét. A pörgős, akár egy kellemes emlékű buli után pedig hulla fáradtan, ám éberen arra várok, hogy el tudok-e aludni, az annyira nem felemelő. Másnap fáznak a végtagjaim, fáj a pofám a vicsorgástól, meg a nonstop rágózástól, folyékonyon kívül semmit nem tudok magamhoz venni, az talán jelenthet valamit. Na, aki erre másnap is speedezik, meg harmadnap is, én azt mondom, vessen magára. Elég egyértelműen jelez a szervezet, hogy ezt ugyan már, nem kéne! Alkalmanként, partizni jó, de semmiképpen nem hosszútávon. Na, te az ilyen idióták miatt -akik nem jönnek erre rá- ellenzed, hogy mi füvezzünk.
Na, a fűnél ilyen nincs,teljesen másak a vonzatai, teljesen más szinten. Pontosan ezért lehet beilleszteni a mindennapi életbe."

Hasonlókat mondott egyik haverom, aki speedezett egyszer. De én nem erről beszéltem. Nem minden anyagnál érzed 1. alkalommal a károsságot. A leépülés nem azonnali dolog. Az alkoholtól sem lesz mindenki másnapos. A füvezést pedig nem a speedesek(vagy bármilyen más keményebb drogosok) miatt ellenzem. Hanem azok a füvesek miatt akiket ismerek. Tudom, hogy nagy az esélye, hogy nem ilyen a legtöbb füves, de könnyen meglehet, mert a fórumban hozzászóló füvesek hiába bizonygatják, hogy teljesen normális életet élnek, ha az ismerőseim is ugyanezzel érvelnek, miközben látom, hogy ez nincs szinkronban az életükkel.

"Bár neked ez nem tetszik, de én igen is normális embernek tartom magam ( a hülyeségeim ellenére ) , tartózkodom a szélsőségektől, legfőképp azoktól, amik esetleg másnak kárt okoznak."

Én meg nem tartom magam annak, sőt még normális embert nem is ismertem. Lehet hogy nem is létezik, és te is csak áltatod magad, hogy normális vagy.

"A motiváció - témakörrel kapcsolatban pedig csak annyit, hogyha olyan a helyzet, hogy megengedhetem, hogy csökkenjen a motivációm, akkor miért ne? Ha nem engedhetem meg, akkor nem gyújtok rá. Ennyi. Általánosságban pedig annyit, hogy meg lehet és kell teremteni azt a szabályozást, hogy a motiváció csökkenésétől féltett korosztály ne jusson fűhöz.
Azért pedig, mert a vasárnapi ebéd után a motivációm leredukálódik a létfenntartó funkcióim működtetésére és a TV - távirányító nyomogatására, azért remélem még nem fogják betiltani a vasárnapi ebédet. Bár nagyon káros tele gyomorral punnyadni."

Ja, csak ha már alapban sem volt sok valakinek, és még füvezik is, akkor hamar a béka segge alatt találja magát. De saját szintjén senki sem marad meg.
Előzmény: Ali70 (12121)
naox Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12130
szvsz a maganelet szentsege egy tipikus konzervativ ertek. a masik dolgaba valo permanens belepofazas pont a diktaturak meg a Kadari "szocializmus" sajatja. (es mint ilyen, kadari orokseg)
Előzmény: Törölt nick (12127)
b.viridis Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12129
Na de miért káros? Én a tudatomat szeretem néha módosítani, mert az nekem jó. Más meg bélszínt enni, mert az meg neki jó. Megint más meg templomba járni. Nincs az az endorfinstimulálás, amiben ne találnék valami károsat. Menjünk bele abba, hogy van jó káros és rossz káros? Nagyvonalakban vagy oda jutunk, hogy végső soron ennek a megítélése ízlés kérdése, vagy tényleg elfogulatlanul mérlegelünk és tiltólistára kerül a sör, a bor, a pacal, a hasaszalonna lilahagymával, a templom, a...
Ha az első, akkor az egy olyan kategória, ahol az államnak nem lehetnek preferenciái, mert nincs az abszolút tudás birtokában, kábé mint a hit kérdésében.
Ha a második, akkor meg oda, hogy a kármentesítés elvén lombikban kéne éljünk.
Jobbnál jobb kilátások.
Előzmény: Törölt nick (12127)
b.viridis Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12128
Ez kábé az a vita, hogy lehet- e kutya nélkül is élni. Amire a kutyatartók azt válaszolják, hogy persze, lehet, de minek.
Előzmény: Törölt nick (12126)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12127
A társadalmilag káros éppen emiatt jelenti azt, hogy valamennyire mindenkinek káros. És ezért van közük az embereknek a másik dolgához is, még ha nem is annyira, mint ahogy egyesek gondolják(itt elsősorban a konzervatívokra gondolok).
Előzmény: b.viridis (12118)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12126
Nem. És nehéz elképzelni, hogy a stresszoldást csupán ilyesmikkel is meg lehet oldani?
Előzmény: b.viridis (12117)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12125
Nem vagyok tájékozott a témában, ezért nem tudok róla megalapozott véleményt alkotni. Ha valóban úgy működik, ahogyan egyesek állítják, akkor nem tartom jó dolognak.
Előzmény: LegottTegel (12115)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.09 0 0 12124
Hát nem éppen. Mi a közös a szexben és a drogban?
Előzmény: vili, a véreb (12114)
NattyDread Creative Commons License 2007.01.08 0 0 12123
Előzmény: Ali70 (12122)
Ali70 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 12122
Eddig még kimaradt az életemből egy ilyen nagyobb volumenű reggae buli, vagy fesztivál, de egyre jobban érlelődik bennem, hogy el kell mennem egyre (?) . Ez a Beres Hammond is, meg a tegnapi Ziggy koncertklipp is csak olaj a tűzre.
Húúúúúú, de el tudnék lazulni....
Húúúúúúú !!!
Előzmény: NattyDread (12119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!