Bocsi, most keveredtem ide. De elég a hidegen olajos-zsíros-vajas-szalonnabűrkés kenés, csak ne maradjon kenetlen folt. Sztem a szalonna-bőrke kenés tesz alá legkevesebb zsiradékot. Ja és a kézi. Ez még a te kacsódat is ápolja! :o)
Ma újra próbálkoztam a zománcos öntöttvass serpenyővel, karajcsontról lekapart leveshúst pirítottam szalonna alátéttel, fűszerekkel. Jó lett, marad az edény:))
Nekem van egy keramia bevonatu, elso evben remekul mukodott, olaj nelkul is lehetett sutni benne palacsintat, tukortojast stb. Mostanra mar minden leragad. Nem latok serulest a retegen, nem ertem mi tortent.
Ha zomancos akkor tojast ne suss benne! :)) Hasznalok zomancosokat, de mind nagyobbak... ha mutatos, talan meleg martogato szaftot lehet benne kesziteni es talalni benne.
A fotón dolgozom, vagyis a fórumra feltöltéssel vannak problémáim. Kipróbáltam, a tükörtojás beleragad. Áztatással kimosható, kicsit macerás, de azért adok még neki esélyt. Lepje el a zsiradék az alját, nem elég a hidegen kikenés?
Tudom, a fölhasznált folyadék mennyiségéről minden recept ír... A vízen kullogó, vásárhelyi perec mindig sikeres. A kenyér addig volt tökéletes, míg gép készítette. Sajna a nadrág igen morcosak közölte, ne zabálj... a gép is tönkrement. Most jó hónapja gondoltam, megpróbálom, de a vége félkila morzsának való beton lett.
Maradok a kaptafánál. Úgy is sonkasokával, sonkássonka, sonkakrémmeltöltöttsonka, sültsonkássonkasonkaágyon egybesütve korszak következik... :o)
"a kenyerezés pedig receptből grammra-centiliterre-adagolva, stopperrel sem jön össze."
Na, látod, ez a probléma.
A lisztet stb. azért mérd ki, de a folyadékot nem tudod pontosan, mert a lisztek minősége sem egyforma. Van, amelyik több folyadékot igényel. Ha sűrűnek találod a tésztát, akkor tegyél még hozzá egy kis folyadékot.
Ha összeállítottad a tésztát, akkor hagyd kicsit kelni, majd újra dolgozd át, s újra keleszd./Akár 2-3x is kelesztheted, annál szebb lesz./ Ha kb. duplára kelt, akkor formázhatod, s tedd a sütőedénybe. Újra keleszd, spricceld vízzel a tetejét, s tedd a forró sütőbe. A sütő aljába egy edénykébe tegyél vizet, mert a gőzös sütőben szebben sül a tészta, de sütőzacskóban is sütheted, akkor nem kell a víz.
Csak a a baj, hogy a gyúr tészták, palacsinták, gombóc-galuskafélék "gondolomra" mennek, a kenyerezés pedig receptből grammra-centiliterre-adagolva, stopperrel sem jön össze. Sztem, amennyi féle elcseszett verziót lehet készíteni, nekem mind sikerült megvalósítani. Csupán 1 rendes, ehető kenyér nem jött össze. :o) Mindegy, most a frigóban van annyi, hogy 2-3 hétig a kisboltig sem kell elmenni.
Kedves Trükkösök! Örököltem egy szovjet zománcos öntöttvas serpenyőt. Olyan néhány tükörtojás méretű, alig magasabb egy jénai fedőnél. Hogyan kell ezt használni, vagy egyáltalán érdemes vele bajlódni? Ti mit csinálnátok benne? 7Nyeles lábasom van öntöttvasból, az nem zománcos, a 4-5 személyes ételekre éppen jó.