Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6502

átszedem a "sajtot"  azért olyan a gauda metszlapja.

 

 

Az  előző hsz alapján, mostmár érted, hogy mire jó a savó alatti prés.:-)

Előzmény: gyuri860213 (6499)
elefada Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6501

Az  erjedési lyuk "tuti"attól van, hogy savó alatt préseled.:-)))

Az alvadék nem tud megfázni a savó alatt, a prés hatására egyneművé áll össze, s az érés során szép erjedési (kerek) lyukak alakulnak.

Ha leszüröd a savót, már nem lesz egynemű, úgy mondják megfázik az alvadék, abból lesz a röglyukas sajt.

Előzmény: babuci73 (6488)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6500

Hát ha Neked sikerült és jó lett, akkor nincs semmi gond. Nemsokára én is kipróbálom. Lehet, hogy mégis veszek egy kis tehéntejet.:-)))

Előzmény: gyuri860213 (6499)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6499

Savó alatt 3kg-al az 1kg-os sajtot és 15-20 percet írt.

Én sem értem mire jó, de így írja. A gouda receptnél is így kell eljárni amit én csináltam.

Előzmény: babuci73 (6497)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6498

Atyavilág! Akkor nem unatkozol! :-))

Előzmény: genziana (6490)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6497

Az úgy jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni.

Savó allatt meddig préselted és mennyi súllyal?

 

Nem vagyok szőkenő, de még mindíg nem értem, hogy mire jó az, ha savó alatt is van préselve....

Előzmény: gyuri860213 (6489)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6496

írtam emilkét:-))

Előzmény: Törölt nick (6491)
genziana Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6495

Írta emilt:)

Előzmény: szederborkaa (6493)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.11 0 0 6494

Akkor jó!

:-)))))))))))

Előzmény: szederborkaa (6493)
szederborkaa Creative Commons License 2012.03.11 0 0 6493

igen...

 

Előzmény: genziana (6492)
genziana Creative Commons License 2012.03.11 0 0 6492

Van itt közöttünk őstermelő- kistermelő?

genziana Creative Commons License 2012.03.11 0 0 6490

:)

9 kicsi van, még van pár kismamám....az idén jól is jött össze, mert viszonylag egyformán szülnek, tavaly össze- vissza 3-4 hetes időszakonként, most naponta volt 3-4 szülési roham:) melegváltás volt, az egyikből kijött, a másik már ott toporgott, hogy jaj szülök, jaj szülök:)

Előzmény: babuci73 (6483)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6489

Igen a sóoldat nekem is feltűnt, de azt már korábban megcsináltam helyesen.

Én úgy csináltam ahogy írta, némi eltéréssel. Savó alatt nem állt össze nagyon keményre így tudtam formázni, jó szorosan belenyomkodtam a formába és 5kg-val préseltem az 1kg-os sajtot 24 órát. Összeállt mint a kép is mutatja. De szerintem úgy is lehetne hogy a formát üresen savóba helyezed és abba szeded át, így formában is lesz, de savó alatt is egyúttal. A lényeg hogy a savó a forma tetjéid érjen.

Hogy milyen lesz azt sajnos csak 4-5 hét múlva tudom megmutatni:(

Előzmény: babuci73 (6488)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6488

Az oltó tényleg sok. 50 literhez is bőven elég....

Az 1 liter vízhez 20dkg só az bizony nem 20%....

Savó alatti préselés, utána darabolás, újra préselés?! Ezt nem értem. Az erjedési lyuk tuti nem ettől van. Ami lyuk ettől lehet az inkább röghézag. Nem is értem hogy áll össze ezek után rendesen a sajt...

Hirtelen ennyi ami megütötte a szemem.

Te így készítetted? Kíváncsi vagyok milyen lesz.

Előzmény: gyuri860213 (6487)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6487

Hát én is csak úgy bírom ki, hogy ne nyúljak hozzá ha mindig van előtte másik sajt amit ehetek:)

Így mire az elfogy addigra az újabb nagyjából megérik:)

Köszönöm a gratulciót, reméljük az íze is rendben lesz mindnek:) A gouda van megvágva csak, de az ok.

Szólj hogy melyik recept kell és leírom. A trappista magyarul van a hazisajtkeszites.hu oldalon, csak vigyázz mert az oltó elég soknak tűnik amit leír hozzá.

Előzmény: babuci73 (6485)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6486

Kecskeb!

Ha majd lesz egy szusszanási időd két ellés között, elküldenéd nekem még egyszer azt a sajtos témát az emilemre? Mer hogy aszongyahogy nem tudom megnyitni az óriás filét mer lejárt a mittoménmilyen idő....hüle citromail....még végig se rágtam magam rajta rendesen....

babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6485

Életed első sajtjai?! Hát akkor jó nagy gratula! Tisztára profinak néz ki! Ezt nekem is ki kell próbálnom, de megvárom míg lesz kecsketejem. Skót vagyok oszt nem akarok má nagyon tehéntejre kőteni.:-))

A parenyica és a mozarella nem műxik kecskéből úgy tudom:-( Javítsatok ki ha nem jól tudom.

Hogy vagy képes nem megkostolni őket hetekig? Én már most azon gondolkodom, hogy hová tudnám eldugni a leendő sajtjaimat a család elől.:-) Mindent fölfalnak, nem marad ideje érni sem:-(

még egyszer gratula, nagyon ügyes vagy!

 

Igen szeretném a recipet, angol nyelvtudásom a béka segge alatt....

Köszönöm szépen a segítséget.

Előzmény: gyuri860213 (6484)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6484

Azt nem tudom hogy kecskéből működik-e, én tehénből csináltam. ha más nem akkor vegyesen csinálod majd pl. fele-fele arányban. De ezt majd megmondják a nagyok. Én még csak most kezdtem ez a 4 életem első sajtja.

Igen a camamberthez boltiról mostam át ahogy itt tanácsolták. Forralt vízbe kapartam penészt,(vékonyan levágtam a sajtról) jól megdolgoztam egy kanállal aztán hozzá öntöttem a tejhez amikor a kultúráztam. Természetesen szűrőn keresztül. Később, sózás-szárítás után egy bolti camambert 3dl forrolt vízben jól megdorzsöltem kézzel és ebben forgattam meg egyenként őket, és így ment az érlelőbe 11-13c.

Kell-e extra? Hát nekem Flora Danica kultúrám van és chymax oltóm ennyi.

Ha kell segítség a recepthez leírhatom mert angol oldalról fordítottam.

http://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html

Előzmény: babuci73 (6482)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6483

Wahh, mindenki kiskecskézik má csak én nem.... Má Kecskeb is beelőzött a nyócason....

9 a kicsi, vagy az össz létszám?

Tényleg fain gyapjas:-))

Előzmény: genziana (6480)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6482

Ahhh de guszta!

Különösen a camambert és a gouda piszkálja a csőrömet.:-) Meg a fűszeres és a trappista is.:-))

Fűszereset már én is készítettem sokfélét, színes borsos, kapros, köményes, de a legjobban keresett a snidlinges, lilahagymás és a borsos fokhagymás volt.

Segítesz majd, ha már lesz tejecském? Te tehén vagy kecsketejből készítetted őket? A gouda és a trappista működik kecskéből is?Kell hozzá valami extra? A camamberthez bótiról szedted a penészt? Bocs, hogy ilyen sokat kérdezek, de teljesen fel lettem villanyozva! Sajtolni akarooooooooook!!!!!!!

Előzmény: gyuri860213 (6481)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6481

Itt vannak az ígért képek. Még vékonyka réteg képződött csak rajta, de látni hogy fehérebb mint az alatt lévő sajt.

1-camambert, 2.Gouda, 3.Olasz fűszeres(színes bors), 4.Trappista 2 napos.

genziana Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6480

Lehet dicsekedni???gyapjika kecsike:) 9- en vagyunk már!

babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6479

Megköszönjük a képeket, kíváncsi vagyok, milyen.

Előzmény: gyuri860213 (6477)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6478

CHN-t beszerzem, méhviaszom van, penészt meg vakarunk és indul a mandula! :-))

Előzmény: Kecskeb (6476)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6477

Nem kell feltétlenül penészkultúra, elég ha egy bolti sajtról mosod le és adod a tejhez, aztán később megforgatod a penészes vízben és úgy megy az érlelőbe. Később rakok be képet az enyémről, ma egy hetesek.

 

Előzmény: Kecskeb (6476)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6476

Ez a link az elefada féle francia kecskesajté....két kísérlete is volt....csak oltó kell, meg CHN:

 

http://www.sajtkeszites.hu/blogbejegyzes/2009/03/07/friss-kecskesajt-kiserlet-francia-mintara

 

 

Félkeményként a goudára gondoltam, ahhoz valami mezofil kultúra meg oltó kell.

Azt egy hét után viaszolni kell....(sajtviasz, méhviasz) de lehet, hogy megoldható vákumcsomagolással, vagy simán folpackkal is...

Nekem asszem van valamennyi viaszom...majd megnézem.

 

 

És még a chamemberten gondolkoztam...ahhoz gondolom kellene penészkultúra...

Előzmény: babuci73 (6475)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6475

Oké, benne vagyok.

Kell hozzájuk valami speckós dolog? Ebben a hónapban járok az Equus felé, beszerezném ami kell még.

Előzmény: Kecskeb (6473)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6474

Off.

Mici már alig vonszolja magát...már én is sajnálom szegényt, de emlékszem, hogy október közepén hajtotta Tökös Dönci, úgyhogy pár nap még...és jönnek a kicsik. És aztán sorban a többiek, Mici lánya is kitőgyelt már.

Előzmény: Törölt nick (6470)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6473

Azt a keveset, amit tudok, azt már Te is tudod bőven!

Viszont arra gondoltam, hogy most, hogy már a gomolyák egész jól sikerülnek, belevághatnánk másba. A fetával is már elég jól elboldogulok.

Viszont ahogy sok lesz a tej szeretném elkészíteni az elefada féle "kecskesajt francia módra", meg egy félkemény sajtot, meg a Chamembertet is.

Csinálhatnánk egy ütemben őket és akkor be tudnánk számolni a tapasztalatokról.

Előzmény: babuci73 (6471)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 6472

Tudom, hogy nem vigasz, de nekem is van egy anyám, akiről azt hittem, hogy január közepén elleni fog és azóta is egyben van. Gömbölyű is eléggé, de lehet csak szívat, nemtom.

Előzmény: Törölt nick (6470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!