Ahogy en csinalom... kiveszem a legutolso csomagbol az etelt, es ovatosan talcara, taba ontom-teszem. A csomagolo anyag megy a szemetbe, a kezemet meg alaposan megmosom szappannal, meleg vizzel... legalabb 20 mp kezmosas!
Amit csak lehet (nem romlo) elelmiszer vagy mas - hagyom legalabb ket napig mielott hasznalnam (persze, ha van ra idom... es nem surgos). Ami uvegben, muanyag flakonban van, azt vasarlas utan a mosogatoba teszem, hipos vizzel lemosom, oblitem, szaritom... es ugy teszem a hutobe vagy a szekrenybe. Alapos kezmosas. A pultot is alaposan kiobliteni a hipos vizzel.
Ha nincs hipo, szappanos viz (mosogatoszeres). Alaposan.
Most ez komoly? Mi mindent úgy eszünk ahogy hozzák, persze kicsomagolva. Igaz zöldségfélét magam veszem, de azzal se cécózok semmi, a normál mosáson kívűl.
Remélem csak vicc volt, mert amit leírtál már klinikai eset, SZERINTEM!
Üdv. Ismét kicsit furcsa, de legalábbis amatőr kérdés. (Ebben nagyon am. vagyok). Prima ABC-ből házhoz szállított medvehagyma-csomag. 2 napig hozzá nem nyulva a kamrában pihentettem (a csomagolástól féltem), majd 3ik nap kibontottam. A csomagolással elég lassan boldogultam. De azon belül is be volt csomagolva. Abból is kibontottam. Fólia-múanyag-csomagolások voltak, eldobtam, de bent maradtak a lakásban. Utána többször kezet mostam ---- Ezután megmostam, a medvehagynmát, a fonnyadt részket kidobtam, a frissen maradt részeket megedtem. Finom volt.
--- De most 4-5 napig retteghetek. A virus napokig a csomagolo papirokon tovább élt? Sőt, talán a zöldség felületén is? ---- Tehát enni sem szabad?
Bocsi, most keveredtem ide. De elég a hidegen olajos-zsíros-vajas-szalonnabűrkés kenés, csak ne maradjon kenetlen folt. Sztem a szalonna-bőrke kenés tesz alá legkevesebb zsiradékot. Ja és a kézi. Ez még a te kacsódat is ápolja! :o)
Ma újra próbálkoztam a zománcos öntöttvass serpenyővel, karajcsontról lekapart leveshúst pirítottam szalonna alátéttel, fűszerekkel. Jó lett, marad az edény:))
Nekem van egy keramia bevonatu, elso evben remekul mukodott, olaj nelkul is lehetett sutni benne palacsintat, tukortojast stb. Mostanra mar minden leragad. Nem latok serulest a retegen, nem ertem mi tortent.
Ha zomancos akkor tojast ne suss benne! :)) Hasznalok zomancosokat, de mind nagyobbak... ha mutatos, talan meleg martogato szaftot lehet benne kesziteni es talalni benne.
A fotón dolgozom, vagyis a fórumra feltöltéssel vannak problémáim. Kipróbáltam, a tükörtojás beleragad. Áztatással kimosható, kicsit macerás, de azért adok még neki esélyt. Lepje el a zsiradék az alját, nem elég a hidegen kikenés?
Tudom, a fölhasznált folyadék mennyiségéről minden recept ír... A vízen kullogó, vásárhelyi perec mindig sikeres. A kenyér addig volt tökéletes, míg gép készítette. Sajna a nadrág igen morcosak közölte, ne zabálj... a gép is tönkrement. Most jó hónapja gondoltam, megpróbálom, de a vége félkila morzsának való beton lett.
Maradok a kaptafánál. Úgy is sonkasokával, sonkássonka, sonkakrémmeltöltöttsonka, sültsonkássonkasonkaágyon egybesütve korszak következik... :o)
"a kenyerezés pedig receptből grammra-centiliterre-adagolva, stopperrel sem jön össze."
Na, látod, ez a probléma.
A lisztet stb. azért mérd ki, de a folyadékot nem tudod pontosan, mert a lisztek minősége sem egyforma. Van, amelyik több folyadékot igényel. Ha sűrűnek találod a tésztát, akkor tegyél még hozzá egy kis folyadékot.
Ha összeállítottad a tésztát, akkor hagyd kicsit kelni, majd újra dolgozd át, s újra keleszd./Akár 2-3x is kelesztheted, annál szebb lesz./ Ha kb. duplára kelt, akkor formázhatod, s tedd a sütőedénybe. Újra keleszd, spricceld vízzel a tetejét, s tedd a forró sütőbe. A sütő aljába egy edénykébe tegyél vizet, mert a gőzös sütőben szebben sül a tészta, de sütőzacskóban is sütheted, akkor nem kell a víz.
Csak a a baj, hogy a gyúr tészták, palacsinták, gombóc-galuskafélék "gondolomra" mennek, a kenyerezés pedig receptből grammra-centiliterre-adagolva, stopperrel sem jön össze. Sztem, amennyi féle elcseszett verziót lehet készíteni, nekem mind sikerült megvalósítani. Csupán 1 rendes, ehető kenyér nem jött össze. :o) Mindegy, most a frigóban van annyi, hogy 2-3 hétig a kisboltig sem kell elmenni.