Nos látom itt is kezdődik a szezon. Én a napokban a fűnyírókat készítettem fel. Elsősorban a benzinessel volt több meló, azaz olajat leszívni, kés élezés. Új gyertyát is kapott meg friss olajat. Talán az itteni csapat közül Samubá ismer jobban, hogy valaha gyerekként egy kertépítő rokon mellett dolgoztam. Első alkalommal szüleim, majd a saját kertemet építettem meg. Tehát nem ez a szakmám, de vannak ismereteim és némi szakmai gyakorlatom. Legyen ez vetett terület vagy gyepszőnyeges. Azt is párszor leírtam, hogy mivel nem élek Magyarországon egyes feladatok elvégzése időhöz kötött. Így van ez most is egy régi jó ismerősnél akinek bartelbe megy az egész. Mert ő meg kerítést épít a szüleimnél.
A talaj előkészítés már rég elkezdődött, a napokban a vakond hálót raktuk le. Most lett ráhordva pár cm föld, meg erősen hengerezve. Első terv gyepszőnyeg volt, de most annak beszerzése, szállítása problémás lett. Lehet vetett fű lesz. Abban kérek tanácsot, hogy ki milyen prémium mag keveréket ajánl? Én tudok neki vinni innen, csak legyen kíváncsiságból neki egy magyar piacon beszerezhető is. Ebben kérek segítséget.
120 négyzetméter, a terület kis része reggel 1-2 órát van árnyékban, a többi időszakban nap süti.
Még nem vetjük egy a gyepszőnyeget sem, mert van egy forrás annak a válaszát várjuk. Na meg kíváncsian várom mikor lesz tartósan jó tavasz. Március vége és április vége amikor lenne a melót időm elvégezni.
Nem pont erre gondoltam :-) Van egy ismerősöm, aki az USA egyik sivatagi városában lakik, neki műfüve van.
De miért olyan nehéz kinemesíteni vagy génmanipulálni egy olyan füvet, ami mondjuk 5 centisre nő, jól bírja a taposást és szép is? Szerintem tarolna a piacon.
Köszönöm! Szétnézek a keverékeknél. Szerintem eddig valószínűleg az angol perje volt nagy többségben, mert olcsó keverékeket vettem, azokban meg mindig az angol perje a sok.
Egyharmados szabályt nem nagyon tartottam be, én mindig a fűnyíró legmagasabb állásán nyírom a füvet, hogy magas maradjon, több árnyékot adjon magának és emiatt kevésbé száradjon ki, valamint a taposást is talán jobban bírja, ha kicsit magasabbra tud megnőni. Azt nem tudom, hogy ez így jó-e.
A meglévő gyeped felülvetéses vagy csak a kopasz részek foltozásos javításához olyan keveréket vegyél amiben az alkotók: angolperje, réti perje, vörös csenkesz van. Más ne legyen benne. az angolperje gyors kelésű, védi a később kelő igényesebb fajokat és emellett strapabíró is. A réti perje nagyon igényes de tarackjaival át fogja szőni a gyepet és tartós pázsitot ad, de emellett napfénykedvelő, viszont víz és tápanyag igényes. A vörös csenkesz majd az árnyékos részeken fog elszaporodni. Valsz a RP és VCs a régi gyepedben is előfordul.
Gondolom tudod öntözni és műtrágyázni is.
Olyan fű nincs amit nem kell nyírni, sőt a pázsit a nyírástól sűrűsödik be. Fontos hogy tartsd az egyharmados szabályt ha tudod, vagyis csak a fű egyharmadát vághatod le különben kiritkul. pl 4cm pázsitot legkésőbb 6cm magasságnál le kell nyírni. Ez tavasszal heti két-három nyírás nyáron lelassul akár kéthetenkéntire is és szeptembertől megint erősebben növekszik a fű.
"Átlagos" az igénybevétel és a cél. Vagyis a telek egy része fű, azon napozunk, játszunk, futkározunk, ritkán focizunk, szóval csak a szokásos. Eddig valamilyen keveréket használtam, tudtam, hogy vannak különbségek a fűfajták között de nem nagyon tudtam velük mit kezdeni. Most jobban igénybe lett véve a fűépítkezés miatt, le volt rakva több helyre raklap, ahol most hiányos és ezt pótolnám. Egyelőre az egészet levágtam rövidre és rámentem szellőztetővel. Most jól néz ki, csak persze sok hiány van benne.
Van benne napos rész meg van olyan is, ami a fák miatt szinte mindig árnyékos. Eddig viszonylag sűrű volt, a többszikű gazokat gyomstop-pal írtottam évente egyszer vagy kétszer. Nem volt golfpálya minőségű eddig sem és most azon gondolkozom, hogy az eddigi állapotnál lehet-e szebb fűre törekednem. Azért is kérdés, mert vannak árnyékos részek is.
Olyan füvet szeretnék, ami sűrű és csak akkorára nő, hogy nem kell nyírni soha. Ilyen is van? :-)
Általában van különbség. Először is meg kell nézni a csomagoláson a fémzárolási időt, mert attól kezdve kb. 3 évig jó a fűmag vetésre, utána nagyon veszít a csírázó képességéből.
A friss mag mindig ki fog kelni. A felhasználási célnak megfelelően nemesített fűfajta vetése a hosszú életű pázsit titka.
Sok a gomba betegség és minden évszaknak meg van a maga gombája. Egy fajta vagy toleráns , vagy rezisztens, vagy ki fog pusztulni. Vannak gombák amire nincs ellenálló fajta. pl phytium.
Minél többet tudnak a fajták annál drágább a keverék.
Nem árt ismerni a keverék összetételét sem, mert a csomagoláson tömeg %-ban van megadva a faj vagy fajta arány, de mi a vetésnél a csíraszámot vesszük figyelemebe, ha tudni akarjuk a pázsit alkotók fajta arányát a gyepben. A gond, hogy az egyes fajok mag nagysága eltérő és az apróbbakból több növény fog kikelni, mint a nagyobbakból, ha ugyan annyit vetünk. Tehát más lesz a csomagban a keverék aránya mint ami ki fog kelni belőle.
Tudja valaki, hogy van-e lényegi különbség a fűmagok minőségében?
Azt tudom, hogy a milyenségében van különbség, ha kevert a fűmag, akkor rá is van írva a csomagolásra, hogy miből hány százalékot tartalmaz (pl angol perje 25%) és ezekből lehet következtetni rá, hogy milyen lesz a fű és inkább árnyékba, száraz helyre való-e. De megvehetem-e az auchan gazdaságos fűmagkeveréket, mert az ugyanakkora biztonsággal kikel és marad életben, mint egy "márkás"?
Amikor rá tudsz menni és el tudod vetni, no meg bemunkálni, akkor mehet a vetés.
Ahogy felmelegszik a talaj majd szépen ki fog kelni. Minél előbb el tudod vetni annál kevésbé gyomosodik, mivel a tavaszi vetés mindig gyomosabb lesz mint a nyárvégi.
Előre is elnézést az offert de talán ebben a topikban van elég tudás és tapasztalat!
Szóval nekem van kb száz nmeter "gyepem" amely már évek óta nem gyep, hanem egy gondozatlan gyeptorzo!
Ott ment el a kedvem az egésztol és mondtam, hogy ennek így nincs értelme amikor pár éve a nyaralásból hazaérkezve minden szalmasarga volt az öntözés és a természetes csapadék hiánya miatt.
Jó pár hiba el lett kovetve a telepítésekor ezek egy része könnyebben, más része nehezebben de utólag pótolható lenne. Nem lett téve alá vakond háló, a homokos talaj vizmegkotesi képessége tozeggel lett javítva, nem lett telepítve automata öntözőrendszer...
Viszont elgondolkozva a dolgon a klímaváltozásba rohanva én nem akarnék drága fenntartásu zöld gyepet, hanem tetszene nekem a helyén egy színes virágos rét is. Olvasgatok a témában pl.egy random cikk:
Zamatos turbolya féle lehet. A levelét megdörzsölve ánizsos vagy negró cukor illatú. ccc:
Áttelelő egy éves. A tavaszi virágzás után szedjél majd magot és szeptember elején szórd el ahol meg akarod telepíteni. Minden évben magról fog kelni, ezért ne szedj le minden magot, hogy helyben is elpergethesse.
Mit jelent a talaj fellazítás, ásás, kapálás, egyáltalán milyen mélyen? Előtte volt valami gyep féle, kapott e gyomirtást?
A letaposás után mohásodott? A moha nem szereti a taosást, nem lehet hogy csak bezöldült a felszín, ami alga is lehet? Ezt okozhatja a nem megfelelő víz elvezetés, a rossz felszíni víz beszivárgás is.
Milyen a talajod szerkezete, agyagos vagy inkább homokos?
Teljesen új vetés lesz, gaz mentes fellazított talaj, ProSelect Thermal Force lesz kb 400nm, megvettem hozzá a Landscaper Pro New Grass startert is, mikor le volt taposva a talaj akkor mohásodott, ettől félek picit hogy mi lehet az oka.
A hátsó kertben találtam ezt a növényt. Megtetszett, mert télen is zöld és igénytelen nem kell nyírni locsolni. Szeretnék 15 négyzetmétert bevetni vele. Csak nem tudom milyen fajta és hogy lehet kapni ezt a magot. Hátha itt valaki felismeri.
Közeleg a tavasz, készülök nagyon a fű vetésre, mikor szorhatom a fűmagot? Március-április? Mennyi a minimum hőfok aminek meg kell legyen? Ja ahova akarok vetni szeret mohásodni azzal kell-e foglalkoznom? Köszönöm a tanácsokat előrre is.
Sziasztok! Kellene szellőztetnünk és felülvetni és egyengetnünk iss, vannak nagyob árkok a fűben. A férjem szerint ezeket majd lehet egymás után is csinálni. Mit gondoltok az egyengetést inkább hagyjam majd a tavaszi időszakra ?
koszonom a tanacsokat Samubá, kimasoltam magamnak, hogy mindig keznel legyen! a kisules nem zavar, eddig is elofordult, csak a teljes pusztulast akarom magakadalyozni es valahogy gatatvetni a filc elburjanzasanak
No a hideg száraz szél ugyan olyan rossz hatással van mint a nyári meleg aszályos szél. Jó ha rendelkezésre áll elegendő kálium a növénynek, akkor jobban bírja. A gyökeret úgy befolyásolja, hogy amikor nincs elég levél akkor a gyökér is visszaesik.
Megelőző kezelésnek és a tovább terjedés megállításának van esélye, de amelyik már fertőzött és lebarnult stb. azon nem segít.
Én Switch -et használok ilyenkor, mert felszívódik a növénybe, de nem vándorol. Találtam adatokat, hogy 6 fok alatt is van hatása, de tovább megyek, úgy ítélem meg, hogy amikor napsütéses időben van asszimiláció a fűben, akkor ennek is van megelőző hatása.
A hó nélkül is fertőző fuzáriumos rózsaszín hópenész ellen minden képen érdemes, mert az kiviszi a füvet is. Viszont jöhet még hó is, akkor a szürke hópenész ellen is véd majd.
Napos időben érdemes permetezni, hogy száradjon rá és szívódjon be a fűbe.
Azt gondolom megmondod előtte, hogy nem gyógyítja meg a már beteg füvet, de várhatóan nem is terjed majd tovább a gombásodás, nehogy reklamáció legyen. Foto dokumentáció javasolt.