Keresés

Részletes keresés

kheiron Creative Commons License 2007.09.19 0 0 5034

Ellátja, meggyógyítja, majd a törvényi kötelezettségénél fogva tájékoztatja az állapotáról, és arról, hogy mi és miért történt.

Előzmény: Törölt nick (5014)
kheiron Creative Commons License 2007.09.19 0 0 5033

Én nem úgy látom, hogy az otthonszülők biztonsági öv nélkül mennének bele a dologba.

Nem tudok az otthonszülések esetén sem műtői körülmények biztosításáról, sem megfelelő szakszemélyzetről, sem készen álló neonatológusról.

Ugyanis ez a "biztonsági öv".

Előzmény: borka23 (5010)
kheiron Creative Commons License 2007.09.19 0 0 5032

Sajnos ez a papír kell ahhoz, hogy a tevékenység jogi fedettsége meglegyen.

Aha. G. Á. egy szinten az Il Ferrósokkal.

Gratulálok.

Ez így etikailag nulla.

Előzmény: Fuly (5007)
hennes Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5028
Ne is keresd, azt nem teszik fel, csak a szemellenzôt.
Előzmény: Törölt nick (5026)
hennes Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5027
Hát Geréb Ágnes is orvos.
Előzmény: Törölt nick (5025)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5024

Már amennyire a könnyeimtől tudtam- igen.

hennes Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5023
Olvasta már valaki a hozzászólásokat, leveleket a szules.hu oldalon?
Ágit mindenki nagyon sajnálja és elôre óvja attól ami jön, hogy meghurcolják.
borka23 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5019
Úgy tudom, másodkézből, hogy igen.
Előzmény: Törölt nick (5016)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5017
Én is magyarul irtam... Egy szoval sem irtam oxytocinról és császármetszésről.
Valószinüleg ez az ö tapasztalatuk, erre alapozzák a véleményüket. Nem állithatod ezzel szembe azt hogy neked meg nem volt ilyen élményed. Nekik volt, neked nem. A kettő nem zárja ki egymás, mindkettő igaz egyszerre. Egyszerü logika.
Előzmény: AliceCsodaországban (5015)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5015

Én magyarul írtam, nem tudom értelmezted-e a mondatot.

Azt írtam, hogy az otthonszülők egymás között és egyáltalán mindenhol ahol szóhoz jutnak, arról beszélnek, hogy a kórházban direkt vegzálják a szülő nőket mindenféle oxytocinnal és hasonlókkal.

Nekem semmiféle ilyen tapasztalatom nem volt, pedig éppen elég kismamával beszélgetek itt a fórumon. Akkor kaptak oxytocint, ha fájásgyengeség volt a végén.

Nem tudom, hogy olyan nagy baj e az, ha pl 20 órás vajúdás után igenis beadják már azt a kurva oxytocint, vagy pl - szomszédom - pokoli görcsök, cseppet sem tágul, erre császárral vették ki a babát, aki végülis nagyon nagy volt.... és hasonlók. Igen elismerem, a császármetszések száma indokolatlanul magas, de ez még mindig a jobbik eset, mert cserébe ott egy egészséges gyerek...  

Előzmény: Törölt nick (5012)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5014
Kit érdekel hoyg mit tenne velük? Lássa el, gyógyitsa meg. Erre esküdött. Aztán ha akar akkor menjen el szociális munkásnak és lehet tanácsokat adni.

Én se küldöm el az én munkában azokat akik évek ota ugyanazzal a problémával küzdenek és nem változnak. Néhányan jönnek ujra és ujra, elmondom ujra és ujra és mégse változik semmi. Emberként megvan a véleményem, de ez nem érinti a szakmai hozzáállásomat. Teljesen mindegy hogy privát emberként hogy passzol az ő problémája az én értékrendembe. Ha ezt nem tudom megoldani, akkor rossz szakmát választottam, rossz szakember leszek.

"Aki direkt hívja ki maga ellen a sorsot, az megérdemli, amit kapott."
Na pont ez a hozzáállás amiről beszéltem (és emiatt nem szeretik a korházat sokan). Erről én nem itélkezhetek, igen lehet hogy megérdemli. De ha segitséget kér, ha tudok segitek. Nem nyomom bele az orrát a saját szarába, mert nem erre van szüksége. Ezt bárkitől megkaphatja. Ez nem müvészet.
Azt kéne megkeresni, hogy hol segithetünk legjobban, hogyan tudjuk előmozditani a problémája megoldását. Nem pedig a fejére olvasni, ha esetleg rosszul döntött.

Ez itt a fő baj. Az otthonszülés csak egy téma a sok közül...

Előzmény: kheiron (5011)
cs.pingvin Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5013
Ez a vita partalan. Aki otthon szül és szerencsésen megússza kardoskodik GÁ mellett, és bekötött szemmel elmegy a súlyos szakmai hibák mellett, mondván Ági ezt mind elmondja a felkészítô kurzuson, idézek: "néha nyomasztóan sok szó esik a halálról" . Szóval Ági erre is felkészít. Most persze sehol nem hallani nyilatkozni.
Hiába a sok hozzáértô jóindulatú, tenniakaró hozzászólás, az eü dolgozók (én nem vagyok az, de hálás vagyok mert elsô gyermekemet megmentették) szóval az eü dolgozók mind a háborítítlan szülés ellenségei, és az OSZ anyákat elítélô karta (persze ha Ági elakad jól jönnek), meg különben is korlátozzák ôket a jogaikban, ha ôk egyszer otthon szertnének szülni.
Hülyeségre nincs orvosság, szüljenek otthon, azt a kutya meg majd elrágja a köldökzsinórt!
Minden tiszteletem az itt hozzászóló eü dolgozóké akik még a fárasztó munka és megalázóan kevés fizetés mellett itt azért segítô szándékkal (is) vannak!
Jóészakát!
Előzmény: kheiron (5008)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5012
Ne haragudj, de semmiért ne vegzáljanak senkit. Nem kell hozzá pszichologus diploma (csak egy kis empátia), hogy bajban lévő (sérült) embert nem b@sztatunk lelki-etikai fröccsökkel. Amugy sincs erre felhatalmazva az orvos. Emberként ezt megteheti, de orvosként ne tegye meg. Én orvosként megyek hozzá, ha lelki tanács kell akkor paphoz megyek.
Előzmény: AliceCsodaországban (5009)
kheiron Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5011

Tudod az Airplane c. filmben van egy jo szöveg: "végül is ők akartak repülni. Ugy kell nekik, zuhanjanak le!!" Valami ilyesmi van itt is.

Kérdezz meg egy mentőst vagy egy traumán dolgozót, hogy szívük szerint mit tennének a részegen száguldozó, majd magukat összetörő hülyékkel.

Aki direkt hívja ki maga ellen a sorsot, az megérdemli, amit kapott. És ne várja el, hogy tapsikoljanak azok, akiket fölösleges(!), mert könnyedén elkerülhető munkával lát el.

Előzmény: Törölt nick (5005)
borka23 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5010
Én nem úgy látom, hogy az otthonszülők biztonsági öv nélkül mennének bele a dologba. Ha most olyan esetről lenne szó, hogy egy anya mindenféle szaksegítség nélkül szül, mert a természet erre teremtette stb., akkor helyénvaló lenne a hasonlat.
Előzmény: kheiron (5006)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5009

Tévedsz nem azt mondja, hanem azt, hogy a kórházban csak azért vegzálják a nőket, hogy beleszóljanak a természet munkájába. OLvasgass csak egy pár ilyen otthonszülős fórumot, meg az indokokat, hogy miért szülnek otthon!

Én igenis felelőtlennek tartom GÁ-t, és azokat a nőket is akik tudván tudva, hogy de jure nem vezethet le szüléseket kórházon kívül, szó nélkül alávetik magukat annak, hogy mindenért ők a felelősek.

Előzmény: Fuly (5003)
kheiron Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5008

Az intézmények leszólását (legalábbis 4-5 évig, amíg folyamatosan beleláttam) intenzíven kerülték.

Én azt látom, akik ide írnak, és az otthonszülős team oktatásán vettek részt. Ők biza szépen leszólják az intézményeket.

3. Ezek után gyakran NEM kaptak korrekt ellátást és folyamatos pszichés terror alatt álltak.

Hogyhogy nem kaptak korrekt ellátást? Nem tettek meg az újszülöttért szakmailag mindent? Vagy nem szólt megfelelő zene a kórteremben?

A "folyamatos pszichés terror" meg az elmondások szerint kb. az, hogy többszön elmondják nekik, mennyire felelőtlenek voltak - sokszor kell elmondani, hogy megértse.

Előzmény: Fuly (5003)
Fuly Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5007
állítólag az ÁNTSZ már régóta szeretne hozzájutni egy ilyenhez
Hmm... csak be kellett volna kérni bármely vitatott esetben. De mind1.

A totális felelősségelhárítás totálisan etikátlan.
Tökéletesen egyetértek. Velem ebben nincs vitád.
Sajnos ez a papír kell ahhoz, hogy a tevékenység jogi fedettsége meglegyen.
Sokkal korrektebb lenne engedélyezett és szabályozott, felelősséggel ellátott tevékenységet folytatni.
Előzmény: kheiron (5002)
kheiron Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5006

Bárki bármikor meghalHAT. De aztán mégsem.

Igen. Ennek örömére töröljük el a kötelező bukósisakot és a biztonsági övet is, haladó üzemmódban meg biciklizzünk az autópályán az autók között.

Előzmény: Törölt nick (5001)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5005
1. Igy van. Ha nincs baj nem kell korház, ha baj van akkor kell a korház. A gyogyszert se veszed be a betegség előtt. Nem mondja azt az orvos, hogy "most hogy beteg vagy, bezzeg kell a gyogyszer, mi?"

2. Pont hogy nem. Nagyon sok esetben éreztetik a nővel, külön elbánásban részesül emiatt. Egy ideális világban talán nem igy lenne. De pont a te kérdésed is rávilágit egyfajta hangulatra. Tudod az Airplane c. filmben van egy jo szöveg: "végül is ők akartak repülni. Ugy kell nekik, zuhanjanak le!!" Valami ilyesmi van itt is.

3. Dehogy sérelmezem. Nagyon is egyetértek vele. De akkor mindkét oldalon legyenek nevek és vizsgálatok. Ne csak
Előzmény: kheiron (4996)
marjori Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5004
megnéztem,kösz.

elsőre:
1. tudjuk hogy az USA perinatalis mortalitasa nem valami fényes (talán rosszabb mint itt)

2. nem látom hgoy illesztett vizsgálat lenne: azonos korú- rasszú - végzettségű - és jövedelmi helyzetű kórházi csoportot kell "sorsolni" az adott otthonszülő csoport mellé, nem a válogatatlan ömlesztett "úgynevezett alacsony kockázatú " kismamapopulációt.

de meg fogom neyni holnap vilagosban is, elmentettem könyvjelzövel :-)
Előzmény: doula (4999)
Fuly Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5003
1. Az otthonszülős team azt zsongja, hogy ez más. Az intézmények leszólását (legalábbis 4-5 évig, amíg folyamatosan beleláttam) intenzíven kerülték.

2. A kórházban azért jelentek meg, hogy olyan elláást kapjanak, ami szükséges.

3. Ezek után gyakran NEM kaptak korrekt ellátást és folyamatos pszichés terror alatt álltak.

Tehát akkor miről beszélünk?
Előzmény: kheiron (4996)
kheiron Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5002

Nem véletlenül írtam idézőjelben (állítólag az ÁNTSZ már régóta szeretne hozzájutni egy ilyenhez).

A totális felelősségelhárítás totálisan etikátlan. Pont. Ebben nem nyitok vitát.

Előzmény: Fuly (4998)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5001
Most hallgatom a hiradóban ahol egy szakértő azt mondja hogy a magyar utakon mindenki folyamatosan mindenhol életveszélyben van.
Akkor most mi legyen?

Bárki bármikor meghalHAT. De aztán mégsem.

Előzmény: kheiron (4990)
cs.pingvin Creative Commons License 2007.09.18 0 0 5000
Ezzel megint csak azt bízonyítod, hogy azt hallod meg( párdon értelmezed) amit akarsz. Megértem. Elég magyar?
Előzmény: Törölt nick (4995)
doula Creative Commons License 2007.09.18 0 0 4999
jaj de csunya lett. Inkabb:
http://www.bmj.com/cgi/content/full/330/7505/1416?ehom
Előzmény: doula (4989)
Fuly Creative Commons License 2007.09.18 0 0 4998
Nincs titkos papír, megnézhető előre, eldönthető az aláírás.
Valóban teljes felelősségvállalást tartalmaz, mert ezt követeli meg a jogi környezet mind a mai napig.

Ps: látod, csak van téves információd. Hogy ne mondjam rémhíred...
Előzmény: kheiron (4992)
illdii Creative Commons License 2007.09.18 0 0 4997
Én is úgy tudom, hogy egyik ügyben sem született GÁ-ra nézve elmarasztaló ítélet, de mondom, nem vagyok meggyőződve az infó forrásának hitelességéről.
Előzmény: Törölt nick (4994)
kheiron Creative Commons License 2007.09.18 0 0 4996

Ne haragudj már de mi ez a sértett primadonna hozzáállás?
Az orvos feladata a segités. Ne méricskéljen már az alapján hogy ki honnan jön! Van valahol olyan rendelkezés, hogy az OSZből jövöket nem lehet kezelni? Nincs...

1. Az, hogy a nő az otthonszülést választja, azt jelenti, hogy úgy gondolja, hogy neki a kórházban nem megfelelőek a körülmények.

Ezt persze az egész otthonszülő team is zsongja neki - ld. azokat az itteni hozzászólásokat, amik alapján az átlag magyar szülészeten szinte direkt bántják és megalázzák a szülőnőket, az újszülöttről nem is beszélve.

2. Ha ez után az antré után mégis csak megjelenik lélekszakadva, hogy baj van, akkor természetesen korrekten ellátják a szakma szabályai szerint (ha ez máshol nem történt meg).

3. De azt senki nem tilthatja meg nekik, hogy elmondják a véleményüket az egész történetről. És ha már többedszerre találkoznak ugyanazzal a névvel és sztorival, akkor fogják a fejüket.

Te a 3. pontot sérelmezed, ha jól látom. De milyen alapon?

Előzmény: Törölt nick (4988)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.18 0 0 4995
hát, ha továbbra sem sikerül magyar nyelven leírnod a gondolataidat, akkor nehéz lesz. egyszerűen nem érthető, amit írsz.
Előzmény: cs.pingvin (4983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!