Én is magyarul irtam... Egy szoval sem irtam oxytocinról és császármetszésről. Valószinüleg ez az ö tapasztalatuk, erre alapozzák a véleményüket. Nem állithatod ezzel szembe azt hogy neked meg nem volt ilyen élményed. Nekik volt, neked nem. A kettő nem zárja ki egymás, mindkettő igaz egyszerre. Egyszerü logika.
Én magyarul írtam, nem tudom értelmezted-e a mondatot.
Azt írtam, hogy az otthonszülők egymás között és egyáltalán mindenhol ahol szóhoz jutnak, arról beszélnek, hogy a kórházban direkt vegzálják a szülő nőket mindenféle oxytocinnal és hasonlókkal.
Nekem semmiféle ilyen tapasztalatom nem volt, pedig éppen elég kismamával beszélgetek itt a fórumon. Akkor kaptak oxytocint, ha fájásgyengeség volt a végén.
Nem tudom, hogy olyan nagy baj e az, ha pl 20 órás vajúdás után igenis beadják már azt a kurva oxytocint, vagy pl - szomszédom - pokoli görcsök, cseppet sem tágul, erre császárral vették ki a babát, aki végülis nagyon nagy volt.... és hasonlók. Igen elismerem, a császármetszések száma indokolatlanul magas, de ez még mindig a jobbik eset, mert cserébe ott egy egészséges gyerek...
Kit érdekel hoyg mit tenne velük? Lássa el, gyógyitsa meg. Erre esküdött. Aztán ha akar akkor menjen el szociális munkásnak és lehet tanácsokat adni.
Én se küldöm el az én munkában azokat akik évek ota ugyanazzal a problémával küzdenek és nem változnak. Néhányan jönnek ujra és ujra, elmondom ujra és ujra és mégse változik semmi. Emberként megvan a véleményem, de ez nem érinti a szakmai hozzáállásomat. Teljesen mindegy hogy privát emberként hogy passzol az ő problémája az én értékrendembe. Ha ezt nem tudom megoldani, akkor rossz szakmát választottam, rossz szakember leszek.
"Aki direkt hívja ki maga ellen a sorsot, az megérdemli, amit kapott." Na pont ez a hozzáállás amiről beszéltem (és emiatt nem szeretik a korházat sokan). Erről én nem itélkezhetek, igen lehet hogy megérdemli. De ha segitséget kér, ha tudok segitek. Nem nyomom bele az orrát a saját szarába, mert nem erre van szüksége. Ezt bárkitől megkaphatja. Ez nem müvészet. Azt kéne megkeresni, hogy hol segithetünk legjobban, hogyan tudjuk előmozditani a problémája megoldását. Nem pedig a fejére olvasni, ha esetleg rosszul döntött.
Ez itt a fő baj. Az otthonszülés csak egy téma a sok közül...
Ez a vita partalan. Aki otthon szül és szerencsésen megússza kardoskodik GÁ mellett, és bekötött szemmel elmegy a súlyos szakmai hibák mellett, mondván Ági ezt mind elmondja a felkészítô kurzuson, idézek: "néha nyomasztóan sok szó esik a halálról" . Szóval Ági erre is felkészít. Most persze sehol nem hallani nyilatkozni. Hiába a sok hozzáértô jóindulatú, tenniakaró hozzászólás, az eü dolgozók (én nem vagyok az, de hálás vagyok mert elsô gyermekemet megmentették) szóval az eü dolgozók mind a háborítítlan szülés ellenségei, és az OSZ anyákat elítélô karta (persze ha Ági elakad jól jönnek), meg különben is korlátozzák ôket a jogaikban, ha ôk egyszer otthon szertnének szülni. Hülyeségre nincs orvosság, szüljenek otthon, azt a kutya meg majd elrágja a köldökzsinórt! Minden tiszteletem az itt hozzászóló eü dolgozóké akik még a fárasztó munka és megalázóan kevés fizetés mellett itt azért segítô szándékkal (is) vannak! Jóészakát!
Ne haragudj, de semmiért ne vegzáljanak senkit. Nem kell hozzá pszichologus diploma (csak egy kis empátia), hogy bajban lévő (sérült) embert nem b@sztatunk lelki-etikai fröccsökkel. Amugy sincs erre felhatalmazva az orvos. Emberként ezt megteheti, de orvosként ne tegye meg. Én orvosként megyek hozzá, ha lelki tanács kell akkor paphoz megyek.
Tudod az Airplane c. filmben van egy jo szöveg: "végül is ők akartak repülni. Ugy kell nekik, zuhanjanak le!!" Valami ilyesmi van itt is.
Kérdezz meg egy mentőst vagy egy traumán dolgozót, hogy szívük szerint mit tennének a részegen száguldozó, majd magukat összetörő hülyékkel.
Aki direkt hívja ki maga ellen a sorsot, az megérdemli, amit kapott. És ne várja el, hogy tapsikoljanak azok, akiket fölösleges(!), mert könnyedén elkerülhető munkával lát el.
Én nem úgy látom, hogy az otthonszülők biztonsági öv nélkül mennének bele a dologba. Ha most olyan esetről lenne szó, hogy egy anya mindenféle szaksegítség nélkül szül, mert a természet erre teremtette stb., akkor helyénvaló lenne a hasonlat.
Tévedsz nem azt mondja, hanem azt, hogy a kórházban csak azért vegzálják a nőket, hogy beleszóljanak a természet munkájába. OLvasgass csak egy pár ilyen otthonszülős fórumot, meg az indokokat, hogy miért szülnek otthon!
Én igenis felelőtlennek tartom GÁ-t, és azokat a nőket is akik tudván tudva, hogy de jure nem vezethet le szüléseket kórházon kívül, szó nélkül alávetik magukat annak, hogy mindenért ők a felelősek.
Az intézmények leszólását (legalábbis 4-5 évig, amíg folyamatosan beleláttam) intenzíven kerülték.
Én azt látom, akik ide írnak, és az otthonszülős team oktatásán vettek részt. Ők biza szépen leszólják az intézményeket.
3. Ezek után gyakran NEM kaptak korrekt ellátást és folyamatos pszichés terror alatt álltak.
Hogyhogy nem kaptak korrekt ellátást? Nem tettek meg az újszülöttért szakmailag mindent? Vagy nem szólt megfelelő zene a kórteremben?
A "folyamatos pszichés terror" meg az elmondások szerint kb. az, hogy többszön elmondják nekik, mennyire felelőtlenek voltak - sokszor kell elmondani, hogy megértse.
állítólag az ÁNTSZ már régóta szeretne hozzájutni egy ilyenhez Hmm... csak be kellett volna kérni bármely vitatott esetben. De mind1.
A totális felelősségelhárítás totálisan etikátlan. Tökéletesen egyetértek. Velem ebben nincs vitád. Sajnos ez a papír kell ahhoz, hogy a tevékenység jogi fedettsége meglegyen. Sokkal korrektebb lenne engedélyezett és szabályozott, felelősséggel ellátott tevékenységet folytatni.
1. Igy van. Ha nincs baj nem kell korház, ha baj van akkor kell a korház. A gyogyszert se veszed be a betegség előtt. Nem mondja azt az orvos, hogy "most hogy beteg vagy, bezzeg kell a gyogyszer, mi?"
2. Pont hogy nem. Nagyon sok esetben éreztetik a nővel, külön elbánásban részesül emiatt. Egy ideális világban talán nem igy lenne. De pont a te kérdésed is rávilágit egyfajta hangulatra. Tudod az Airplane c. filmben van egy jo szöveg: "végül is ők akartak repülni. Ugy kell nekik, zuhanjanak le!!" Valami ilyesmi van itt is.
3. Dehogy sérelmezem. Nagyon is egyetértek vele. De akkor mindkét oldalon legyenek nevek és vizsgálatok. Ne csak
elsőre: 1. tudjuk hogy az USA perinatalis mortalitasa nem valami fényes (talán rosszabb mint itt)
2. nem látom hgoy illesztett vizsgálat lenne: azonos korú- rasszú - végzettségű - és jövedelmi helyzetű kórházi csoportot kell "sorsolni" az adott otthonszülő csoport mellé, nem a válogatatlan ömlesztett "úgynevezett alacsony kockázatú " kismamapopulációt.
de meg fogom neyni holnap vilagosban is, elmentettem könyvjelzövel :-)
Nincs titkos papír, megnézhető előre, eldönthető az aláírás. Valóban teljes felelősségvállalást tartalmaz, mert ezt követeli meg a jogi környezet mind a mai napig.
Ps: látod, csak van téves információd. Hogy ne mondjam rémhíred...
Ne haragudj már de mi ez a sértett primadonna hozzáállás? Az orvos feladata a segités. Ne méricskéljen már az alapján hogy ki honnan jön! Van valahol olyan rendelkezés, hogy az OSZből jövöket nem lehet kezelni? Nincs...
1. Az, hogy a nő az otthonszülést választja, azt jelenti, hogy úgy gondolja, hogy neki a kórházban nem megfelelőek a körülmények.
Ezt persze az egész otthonszülő team is zsongja neki - ld. azokat az itteni hozzászólásokat, amik alapján az átlag magyar szülészeten szinte direkt bántják és megalázzák a szülőnőket, az újszülöttről nem is beszélve.
2. Ha ez után az antré után mégis csak megjelenik lélekszakadva, hogy baj van, akkor természetesen korrekten ellátják a szakma szabályai szerint (ha ez máshol nem történt meg).
3. De azt senki nem tilthatja meg nekik, hogy elmondják a véleményüket az egész történetről. És ha már többedszerre találkoznak ugyanazzal a névvel és sztorival, akkor fogják a fejüket.
Te a 3. pontot sérelmezed, ha jól látom. De milyen alapon?