18" laptop? Ezt mar sosem ertettem, ez mitol laptop? Kenyelmesen hordani ugye nem lehet,
nekem nincs laptopom, tok felesleges lenne, de ha lenne, vennek egy 13" koruli macbook airt es hozza ha otthon hasznalom valami nagy 21" koruli kijelzot
Nekem egy egyszerű ACER-em van konzumer cucc, igaz abból elég drága és combos modell. 440e volt 4.5éve, de még mindig működik. Persze ebbe is TN panel van 18.4", meg 8gb ram, 4magos i7 5850 ati 1gb video 1TB hdd, amit akkor tudtak adni.
Annyi tuning volt hogy vettem bele egy samu 840pro ssd-t, be lett üzemelve de még nem álltunk át arra mint rendszerdiszk, várom hogy meghaljon a hdd-n a win7, de most pont nem akar már egy éve. Asszony használja már 3 éve, én jobban szeretem az asztali gépet, egy lapos közelébe sem érhet tök mind1 mit pakolnak bele.
Bár tudnám, miről beszéltek. :) Én is rókás vagyok, de a hozzászólás elküldésével nincs gondom. (Persze azt látom, hogy valamit napok óta henkölnek a fórummotoron.)
Ja, hogy kombi kell. Az előző Aurisból/Corolla E14-ből nem is volt kombi; az csak az új Aurisból meg még az E12 Corollából van. Utóbbi gyártásával meg már tényleg 8 éve leálltak.
Egyébként ha korrektül van szervizelve, és nincs durván szétkúrva/lelakva, talán egy céges példány is megfelelhet, de a szervizes állapotfelmérés alap. Nem is tudom, magánszemély kínál-e eladásra 2009 utáni dízel Fókát ennyiért.
Épp szakad az eső, 10 napja (amióta nyaralunk) nem volt egy végig szép, napos, strandolós napunk, és az előrejelzés szerint már augusztusban nem is lesz.
Régen minden jobb volt. :) Van barátom, aki egy kb. 9 éves Dell Latitude-ot használ. Lóg már a zsanérja, elég undorító a kinézete, de megy. Szerintem már a mai üzleti Dellek sem érik utol ezt a minőséget.
Jó pár éve mi is használtunk konzumer, polcról levehető Acer gépeket, és azok is elmentek 3-4 éveket az első komolyabb hibákig. A maiak nagy része meg egy-másfél éven belül szervizbe kerül. Hát csak ez a különbség. :) Egészen elképesztő a minőségromlás, de ennek jelei már az üzleti kategóriában is észrevehetőek. Van a környezetemben egy srác, aki laptopüzletben dolgozik, nagyon sok gép fordul meg a kezei között (tesztel is egy magazinnak); és ő is kb. ezt mondja. Egyértelmű véleménye neki is, hogy ami ma még tartja magát valamennyire, az a MacBook, az Elitebook, a Latitude meg a ThinkPad. A többi nagyon lutri.
Persze nyilván nem mind egyforma, akadnak szerencsésebb vételek azért. Meg azért az se mindegy, ki mennyit használja. Ha az előző kibírt 7 évet, akkor azért van rá esély, hogy talán ezzel is elkaristol egy darabig a kedves mama. :)
Az a baj, hogy a jelenlegi kocsija (dízel Clio) 2008-as. Annál újabbat akar, ez mondjuk érthető.
Ebből a Corollából meg az utolsó kombik 2006/7-esek.
Szerintem a koreaiak nem lennének annyira az ellenére, de a Ceed+i30 párosból kombiban az adott paraméterekkel összesen 8 találatot dob a hahu. És akkor még abból kell kiszűrni a szarokat.
Én mondtam neki, hogy nézzen egyterűket, de azoknak nem híve.
Hát, pedig a H Astrára pont ráillik ez a paraméterezés. :) Ha nem akar koreait, akkor valamelyik feltételt kicsit lazítani kell. Vagy az évjáratot, vagy az árat. 2,5-3 millió között már akad választék azért.
Vagy esetleg egy 1.4-es E14 Corolla, de megmondom őszintén, a beltér anyagminősége számomra eléggé lelombozó abban. Az E12 után a Toyota sajnos nekiállt elbaszni a világ legnagyobb példányszámban eladott típusát; át is nevezték Aurisra a főmodellt ezek az okos srácok. Ezekből én már nem is vennék. De egy i30 ellenében talán megfontolandó.
Bízzunk a szerencsében. :) Nem törvényszerű, hogy mindegyik idő előtt beáll, csak hát rosszak a tapasztalatok. De talán a mama használati profilja mellett néhány évig nem lesz gond.
Mondanám, hogy a hálózaton egyszerű a megosztás, de ha a régi gépen XP van, akkor lehet, hogy nagy szívás lesz. :) Úgyhogy talán külső merevlemez/pendrive, attól függően, hogy mennyi az az adat.
Nézd, én nagyon szerettem volna IPS paneles ThinkPad 440s-t, de tavaly, amikor gépet kellett vennem, még nem volt kapható. De még ha kapható is lett volna, én azért csak nem akarok 400 ezret fizetni egy új laptopért, amit naponta cipelek magammal a metrón-villamoson, hogy aztán az első karcolás miatt szívszélhűdést kapjak. :) 200 rugó körül, amennyit a projektre szántam, csak ultragagyi konzumerek voltak újonnan. Végigfogdostam az összeset a Media Marktban, majdnem elhánytam magam.
Persze, a 350 ezres Latitude-nak is TN-es a kijelzője, de én 170 körül jutottam hozzá, így nem annyira zavar. :) Nekem az a lényeg, hogy a MATLAB, a TINA, a Visual Studio, az Office meg a Firefox jól fusson rajta, a betekintési szögekkel annyira nagy gondom még nem volt. De a legfontosabb, hogy ne hulljon ki alólam egy éven belül, mint a környezetemben a konzumer masinák jelentős része.
180-200 ezer forintokért vett Inspironok meg IdeaPadek produkálnak olyan hibákat egyéves korukra, hogy a hajam leteszem. Hiába jó papíron a specifikáció, ha a nem részletezett dolgok például az alaplap meg a tápáramkör kutyaszarból vannak. És az efféle spórolás bizony a kültakarón is szépen meglátszik.
Tegnap beszélgettem egy régi haverommal, januárban született gyereke, és épp kocsicserén töri a fejét.
Alsóközép szedán, max. 5 éves, 2-2,3 millió között, rendezett előélettel, nagyjából ennyi a feltételrendszer + H Astra és Megane kilőve, mert nem tetszenek nekik.
Elsősorban Focusban gondolkozik, inkább benzinesben, és egyszerűen nincs itthon ilyen. Gondolom, azért, mert pont 2009-10 körül álltak földbe az újautó-eladások, és ami van, az kb. mind céges dízel.
Benzinesből alig van választék, csak pár darab. Focuson (meg az Astrán, Megane-on) kívül nincs is nagyon más. Egy maroknyi Hyundai i30 meg Ceed, egy-két Octavia meg 308, és kb. ennyi.
Az a baj, hogy pont az lcd k teren is oriasi fejlodes volt az elmult evekben, ami nagyon rafert a laptopokra. Illetve raferne most is, mert a "mit vegyunk faternak" project kapcsan kellett racsodalkoznom, semmi sem valtozott. Lehet, hogy a Latitude business, de 350-400khufert kiszurni a szemem egy minosithetetlen, tn paneles kijelzovel, ez azert sokkolo volt. Azert ez mar nem a ket csoki kategoriaja, es itt plane nem igaz, hogy regen minden jobb volt. Max nehezebb. :) Es ne jojjenek azzal, hogy a manager csak wordot, excelt es powerpointot hasznal, mert egyreszt nem, masreszt pedig az a lathatosagi szog amit az amugy is hervadt kontraszt mellett produkal, mar az olvashatosagot is komolyan erinti. A matt finish tenyleg pro feeling csak a gond az, hogy szerintem nekik egyszeruen visszamaradt egy adag eladatlan a 90-es evek kozeperol, amikor a glossy lett meno. :) Ezt sozzak most el komoly felarral. Ez persze vicc, de tenyleg nem ertem miert ez a marha nagy sporolas. Legalabb opcio szinten lenne valami epkezlab panel, de nem.
Majd meglátjuk, mennyire lesz tartós ez a SkyActiv cucc. Az mindenesetre tetszik, hogy szívó. Nem mintha problémám lenne a turbós motorokkal, de azért azt nem bánom, hogy még ma sem csak ilyet lehet kapni. :)
Ezért nem kell új kocsit venni. :) Majd 5 év múlva, használtan lehet, hogy lecsapok egyre. Vagy egy Golfra, az is nagyon jó. Nehezen tudnék dönteni. :)
az egyik rokonom nemrég vett közel 10 milláért egy golfot, ő kelet-magyarországon háziorvos, egy új passatra vagy akár egy 2-3 millát érő prémiumra már fúj a nép. az belefér, hogy a doki 4-5 évente lecseréli a golfját, amiről az átlagember nem állapítja meg, hogy 5 vagy 10 millás.
Engem meg sajnos elkapott ez a japánautó-buziság, és én kőkeményen egy új Mazda 3-ason gondolkodnék, ha most 5 misim lenne egy autóra. :) Fényképeken annyira nem is fogott meg, de nemrég egészen közelről megszemléltem egy bőrtől illatozó, csodálatos szedánt; és azt kell mondjam, rohadtul kéne. Dacára annak, hogy elég gagyi matricahatása van az elején az emblémának, és a háromfelé osztott műszeregység sem tetszik nekem (meg az a tablet se az igazi középen). Nagyon kis pöpec autónak tűnt.
Az a listaára. 2,8-ért már kínálnak a kereskedések elfogadhatóan felszerelt Swiftet újonnan. De mondjuk ennyiért én is inkább egy jól felszerelt, dízel Logant vennék, ha új autó kéne. :)
Amíg 2-2,5M-ért el lehetett hozni a swifteket addig szerintem még jó vétel volt valamennyire, de ahogy kijött pár éve ez az új modell ami alig különbözik kinézetben a régitől(ami 2005-től volt) és 4M körül van az ára, na ennyit se ér egy suzuki se. Akkor már inkább egy octavia. Nagyon drágák lettek az új autók, egyre jobban megéri fiatal használtat venni. 6-8M egy golf nevetséges.
Gondolkodtam rajta, hogy veszek valami új dízel alsóközepes autót, olyan 5 millió körül. A végén vettem egy ugyanolyan S40-es Volvo-t amilyenem már van egy :)
Nem mondtam, hogy egy Logan adott esetben nem lehetne jó választás (sőt, egy jobban felszerelt dízelt talán magam is bevállalnék); és tisztában vagyok vele, hogy messze nem azonos a két szituáció, csak egyfajta hasonlóságra próbáltam rávilágítani ebből a szempontból. Egyébként mindössze annyit állítottam, hogy ha nekem kétmillióm lenne, abból nem egy fapad Logant vennék újonnan. De ez én vagyok.
Jelenleg jó ideje nem kapni rendes domát a piacokon, csak a vízízű alig csípős, és a semmilyen ízű, kissé jobban csípős fajtákat. Nekem meg csípős, és ízes paprika kell. Jelenleg a habanerok tudják ezt. A jalapeno sem tudja.
Ha sikerül piacon régi, rendes csípős zöld paprikát találnom, veszek és eszem, mert finom. De mondom, egyre ritkábba van ilyen.
Na, vettunk valami HP-t a Mediamarktban. 150 e penz volt, az hany csoki?
Hazafele megtankoltam. A benZinkuton allt egy fekete S65 AMG. Meg fekete ruhas marcona csavok gyulekeztek, nemelyiken valamilyen Security polo. Volt vagy 20, tobb autoval. Aztan benn az epuletben az egyik asztalnal 3 golyofeju 200 kilos cigany targyalt valamirol.
Ez a Red Habanero elég kellemes kis dög. kellően csípős, de van íze is. Édes savanykás maga a paprika. Korrekt. Jövőre lehet Naga jolokiát vagy Dorset nagát kellene ültetnem ~ : D
Egyébként sokáig én is fáztam a használt elektronikai/számítástechnikai cuccoktól, és ma is azt mondom, garancia nélkül semmi ilyesmit nem szabad venni, legfeljebb fillérekért. De úgy egy éve, mikor már mindenképpen be kellett szereznem egy noteszgépet, elmentem az üzletekbe, és megnéztem, mit lehet kapni annyi pénzért, amennyit én erre szántam (kb. 200k). Hát be is hánytam attól a "minőségtől", amit a gyártók ebben az árkategóriában kínáltak. Amit megvettem volna (Haswell procis ThinkPad), az meg még nem jelent meg akkor, illetve később is annyiba került újonnan, amennyit én nem szívesen adtam volna ki érte.
Úgyhogy inkább vettem egy kevesebb mint 1 éves, kiváló állapotú üzletit ennyiért, sok garival. Gondom azóta sincs vele, de ha lenne is, lényegében egy telefonba kerül.
Olyan ez, mint az autó: ha lenne kétmillióm autóra, valószínűleg nem egy új Dacia Logant vennék, hanem valami pár éves, jól felszerelt, kevésbé alapszintű autót. :)
Egyébként részemről bármikor inkább egy használt üzleti garanciával, mint egy kommersz geci újonnan. Fél év után túlmelegedő IdeaPadek, szervizekben tanyázó Inspironok, szevasztok!
Ezt a kisvackot, amit használok, én használtam vettem. Sajnos nem vagyok egy Dönci, így nem vesznek a szüleim félmillás cuccot. Van is hibája, de így ennyiért tudok vele együtt élni. Azzal kevésbé, hogy a HP szervíz is gányolt, mismásolt, és didyman sem tudta megjavítani. Pedig átforrasztotta a VGA kábelt is.... Néha havazik a kijelző.
A cikkben toyotát említenek, ez meg egy 5 ajtós civic nagy honda emblémákkal mindenhol. Ért hozzá az újságíró aki ezt leírta.
A téli gumival a legnagyobb baj azon kívül hogy nem tapad nyáron és veszélyesen szarul lehet vele megállni ha éppen kell, az hogy mire jön a tél addigra megkeményedik a nyári használattól és kuka télre is.
Egyik cimbinek is téli van fent a jettán, pedig van neki nyári is csak lusta volt átrakatni tavasszal.
Persze nekem a soláriszon is nagyon kuka gumi van nyári potenza re050, kopott is van még 3mm, de a fő baja hogy szét van repedezve és meg van keményedve, úgy hogy padló gáznál állórajtnál csak kapar. Fékezni jól lehet vele, vizen meg lassan megyek.
Ha megmarad ez a lom jövőre is akkor tavasszal nézek rá vmi rendes gumit, ha van értelmes használt akkor azt ha nincs kap újat olcsóért.
Most adtam el a téli gumijaim közül kettőt, ami még az ajánlott (tehát - asszem - 4 mm-es) kopásjelző fölött volt egy kicsivel. (A másik kettőn is megvan még a mélység, de már kicsit leradírozódott pár blokk széle, azt én már nem adom el autóra).
És ezek a gumik a legtöbb ember számára teljesen jók. Legalábbis az alapján, hogy milyen abroncsokat látok én autókon.
Meg is kaptam egy ismerősömtől, hogy ezek még tök jók, minek költök én ennyi pénzt az autóra, micsoda hülyeség.
Régebben egyszer - ha jól emlékszem - a gumis topicba tévedt be egy júzer, hogy már a kopásjelzőnél jár, de ő trükkös volt, és kireszelte a kopásjelzőket, így már jó lesz.
Én tavaly simán vettem egy 1 éves Latitude-ot, a vásárlás időpontjában még 4,5 évnyi helyszíni garival, makulátlan állapotban, az új ár kevesebb mint feléért. :)
Én konrétan az 1 évet futott 7,5 mm-es szettemet cseréltem le és vettem 4 db zsír újat (225-ösben, héló!), mikor nem úgy tapadt fékezéskor, ahogy szerintem kellett volna.
Ez az ismerni kell a korlátait nem boldogít, amikor az előzetesben ülök. Nemrég a kétsávoson egy megálló teherautó (azt hittem, mindjárt lekanyarodik, és csak azért áll meg) takarásából lépett ki elém egy gyalog.
Az előző gumival nem álltam volna meg. Onnan tudom, hogy egyszer megtörtént velem (akkor megállt a gyalog, de én is befékeztem (50-ről!), viszont a zebra túloldalán álltam meg). Nem tudtam nyugodtan aludni se.
Hát figyi, én itt tökre nem találtam olyat, ami nekem kellett.
Akkor már inkább körülnézek az edigitalon, az ott vett Toshiba nekem hibátlanul működik több éve. 2+1 év gari járt hozzá, 99+áfa volt. Most is azon dolgozom amúgy.
Nem is racsingolsz vele a kettesen, remélem. Engem mondjuk idegesítene a tudat hogy mi van, ha kilép valaki elém és a téli gumi miatt nem tudok megállni - mert ő nem ismerte a gumim korlátait.
Láttam itt sétálgatás közben egy Vito-t kopáskezőig kopott gumikkal, tán egy fél millivel lehetett felette, a rendszámon látszott hogy most kapott új műszaki matricát, a rendszám csak a középső részén volt tisztára mosva. Ilyen gumikkal frankón (kenőpénz nélkül) átment vajon?
Kommersz árban kapni 1-2 éves használt üzletit, sok esetben még több évnyi garival: http://laptopsystem.hu/
Én ezek alá nem adnám. A konzumer, csillogó képernyős, üzletek polcaira kirakott masinák minősége egyenesen botrányos; és hogy milyen szánalmas hibákat produkálnak már akár fél-egy éves korukban, arról is tudnék mesélni.
Szerintem itt a fejekkel van a gond, nem fillérbaszás.
A héten álltam egy gumis ügyfélnél, jött egy ismerős kuncsaftjuk, hogy nézzenek már rá a gumikra. A télikre, amik rajta vannak. Diagnózis: hátul fasza, elöl kuka.
Azt mondja, van egy szett nyárijuk is, de nem szokták cserélgetni. (sic!)
Amúgy a Civicen is téli van, legalábbis hátul. Áll itt pár házzal arrébb egy Ford Galaxy, ránézésre pár hónapos lehet, német rendszámos, a tartomány nem ismerős szóval nem adócsaló, és téli gumik vannak rajta, nem értem ezt a fajta fillérbaszást, a téli gumi azért nem tapad úgy, mint egy rendes nyári.
Az a durva, hogy a harmadát lefilmezhettem volna már ott az Örsnél ahol folyton össze lett baszva "valahogy" a kocsim... Teljesen alap hogy az oda járó nők fele nem képes tolatva beállni, ilyenkor jön az hogy megpróbál orral és egy méterre lesz a járdától, vagy 70 fokban koccan a hátsó kereke a járdának... Mindkettőből van a videón.
Havi fizetésedet rákölteni nem drága egy telefonra akkor mi az?
Mintha azt írtad volna amikor vetted az i5-öt hogy vodánál vetted és függő, meg olcsó volt.
Kíváncsi lennék ha nem lenne a család aki támogat erőteljesen akkor is olcsó lenne egy iphone. Ha neked kéne albérletet fizetni meg a rezsit és minden mást is ami csak jön.
>vagy ilyen Silhouette design? Az elso röhejes, a masodik az csúcs!:)
A csúcsra gondoltam. :)
Vagy "drótos" (keret helyett egy alig látható damil tartja az üveget), vagy fúrt, ekkor a szár meg az orr-rész egy csavarral vagy patenttal az átfúrt üveg szélébe "kapaszkodik".
Mondjuk nem tudom, mennyire zavaró, hogy legalább fél centit belóg az üvegbe, mert a fúrás közvetlenül a szélén nem lehet, csak beljebb valamivel.
Szóval lehet, hogy egy ilyen mindenhol vékony "láthatatlan" szemüveg kéne (ilyen a Silhouette is), ami pár gramm, csak félek, hogy nem elég a tartása, és nyeklik-nyaklik a fejemen.
Aztán van még pár változat, ami csak részben ilyen, mondjuk nincs kerete, de van egy erős és jól látható szára. Egy Tag Hauert ki is néztem nemrég.
Amíg nem lesz Google Glassom, addig kell valami. :) A mostani Merci keretem már fárad.
Úgy, hogy az, hogy te -2 vagy -3,5 dioptriával látsz korrigált 1-es visust, tök mind1. Kikorrigálható, tehát nem romlik, hanem változik. Ha majd kikorrigálni sem lehet már 1-re, csak alá, akkor romlik. A látásod.
Emberek fejében a -2 helyett -2,5 már ROMLÁS. Holott a faszt. VÁLTOZÁS. Eddig sem látott jól, ezután sem. Más korrigáció kell, tehát csak másként rossz a szeme. De kikorrigálható, tehát a látása nem változik.
azert mert az okmanyirodaban csak akkor kapsz rendszamot, ha bemutatod az ervenyes biztositast (tobbek kozott). Persze Nemetorszagban magat a rendszamtablat barhol megcsinaltathatod, az ervenyesito matricat adjak az irodaban meg a szamot osztjak ki neked.
Ez félkeretes, damilos. itt vékony lencse a damil miatt bizonyos méret alatt nem használható.
A full keret nélkülinél a szárak és az orr feletti átkötő bele van fúrva a lencsébe, rosszabb esetben ragasztva. Azzal sincs baj, annyi, hogy a fizikai deformitásokat nem bírja olyan jól. Szal hamarabb eltörik.
itt ugye ez a hivatalos site, lehet valasztani, hogy export vagy belföldi rendszam...
Ausfuhrkennzeichen, ez a kiviteles rendszam elvben.
PKW
30 tage
66,9 EUR, azt irja, ez mar elvben a piros rendszam- nem?
Az a fontos kerdes, hogy ezt autotipus nelkul megkerhetem? és kijön a piros rendszam, amivel kimegyek autot nezni és akkor amit valasztok, felpattintom, ennyi?
Mert itt a honlapon végignyomkodtam, mar a penzt kerte a hitelkartyarol, de autotipust nem kért.
mar a szallitast mindent kivalasztottam addigra, !!
Jegyzék az Iraki Köztársaság Demokratikus Kormánya részére térítésmentes átadásra kerülő államivagyonról
1. 4 095 000 db 7,62x39 mm 43M normál, valamint fényjelzős töltény 2. 1 698 000 db 7,62x54R mm 39M páncéltörő-gyújtó, fényjelzős, valamint belövő-gyújtó töltény 3. 15 427 db 82 mm 37M világító aknalőszer 4. 30 000 db 14,5 mm páncéltörő-gyújtó és páncéltörő-gyújtó-fényjelzős töltény 5. 5000 db PG-7V kumulatív páncéltörő lőszer 6. 31 db122 mm tarack lőszer (különféle) + 723 db lövedék 7. 34 db 152 mm D-20 rádiózavaró lőszer CST 8. 36 db 82 mm 37M av. repesz aknalőszer (gyújtó nélkül) 9. 3780 db 82 mm 37M aknagránát inert (hajító töltet nélkül) 10. 138 db 82 mm 2K21 aut. av. repesz-kumulatív aknalőszer (gyújtó nélkül) 11. 57 db 82 mm 2K21 aut. av. aknalőszer + M-6 gyújtó 12. 190 db 81 mm repesz-kumulatív aknalőszer (gyújtó nélkül) 13. 4 db 125 mm hk. ágyú lőszer (gyújtó nélkül) 14. 2 db 125 mm hk. ágyú rep. romb. lőszer + V-429E gyújtó 15. 3 db 125 mm hk. ágyú rep. romb. lőszer + VSZ-5 gyújtó
Nekem Expressem van, mar a masodik. Mindeb mas routerem heti, napi ujrainditast igenyelt, a legszarabb, a TPlink amit itt ajanlottatok :)) az napi tobbszor is. Es az eloszobaban van fent a plafon kozeleben egy szekrenyben van szoval hozni kell szeket, csak en erem el, boargh. Felolem lehetne horogkereszt is rajta, az Express egy jo router es kesz, adsz neki aramot beallitod aztan elfeledkezel rola "orokre".
vettem vegul egy tp linket, mukodik is, a telefon tud rajta keresztul netezni, a laptop viszont nem latja a halozatot. nincs tippetek hogy ez miert lehet? XP, wlan adaptert aktivaltam.
Neked nem a kurz rendszám kell mert az a sárga szélű, hanem a másik a piros szélű vámrendszám. A sárgával nem lehet külföldre menni.
Nem teljesen értem mert ha csak 66eur-ba kerül az nem drága, én ha jól emlékszem jóval drágább volt.100-200Eur mintha a vámhivatalban adták volna vagy a zullassungstelle-n, persze lehet már nem így van. Azért kérdezz meg valakit aki szokott ilyen vackot kiváltani, bár P-vel hordják haza a legtöbben a kocsikat.
Nem szoktak engem megállítani P-vel, bár ritkán megyek vele.
Hivatalosan nem lehet kölcsönadni, csak ha alkalmi munkásnak bejelentenek a céghez és megfizetik a napi 2-3e ft-ot, ezt lehet ellenőrízni, tehát ha itthon megállít a yard akkor ha genyó és utánanéz rendesen akkor bukta van és elveszik a rendszámot, hiába van mindenféle cégpapír meg meghatalmazás, munkaszerződés stb. Ezért szoktak kamu biztosítást kötni akik P kölcsönzéssel foglalkoznak, mert így is csökkentik a költséget, sok rendszámot elvesznek mire hasznot kezd termelni.
Néha viszont jól jön egy P átmenetileg ha egy rsz nélküli autót el kell vinni ide oda, más értelmes lehetőség nincs.
itt lehet neten megkérni a rendszámot és postán kiküldik a rendszámot és akkor már nálam van, a fő kérdés, hogy itt be kell írni alvázszámot vagy olyasmi mint a P, hogy ezt bármire rakhatod?
mert ha nem, akkor meg kérhetjük ezt már és akkor direktbe a rendszámmal mész ki.?
Jó a P, de az osztrákok szoktak vele gernyózni állítólag.
Én most vittem magammal egyet ki, megvettem a kocsit, felraktam a P-t és mentem Stuttgartba, a kutya nem szólt hozzám a 430km-es úton, onnan meg a saját végleges rendszámával jöttem haza. Bevállalnám a P-t, mert jó esetben még ha meg is büntetnek a labancok akármiért is max 1-200eur, az meg nem vészes és nincs nagy esély rá.
Miért, akkor nem volt rossz idő csak egyenletesen melegedő víz végig? Én Fenyvesen töltöttem sok augusztust, de emlékszem olyanra, mikor nem volt jó időnk, a víz se volt jó.
Ez olyan lehet, mint az az emlékkép, mennyi fehér karácsony volt és a statisztikák szerint meg semmivel sem volt több mint most. CSak a régmúlt emlékei megszépülnek :)
én múltkor benéztem az óvodám kertjébe.
Hát kb. akkora mint 2 átlag családi ház kertje, a fejemben meg focipálya szerű terület élt :D
Oké,de nem mind1 hogy 31-32 fok volt ami szintén meghaladta a 30 fokot de elviselhető, vagy 36-38fok ami már elviselhetetlenül meleg ha nincs klíma és medence a kertben.
MEdencében egyébként nagyon jól viselhető a nagy meleg is, szinte fázok még 36fokban is amikor kijövök. Én a 30fokos vizet szeretem, de nagy melegben a 29jobban hűsít de még nem érezni hidegnek.
Hőségnapnak azt nevezik, amikor a legmagasabb hőmérséklet legalább 30 fok. Ilyen napból a szokásos 18 helyett 32 volt az idei nyáron.
1992:
1992 augusztusában 26 nap mértek 30 °C-ot meghaladó hőmérsékletet (átlagosan 6 ilyen hőségnap szokott előfordulni) és a hónap többi napján is igen magas, 29-30 °C közötti értékek fordultak elő.
Most nincs kedvem vízhőmérsékleteket is keresgetni.
Pedig anno 80-as 90es években biza úgy volt, hogy május június eleje, fürödtek az NDK-sok és néha lengyelek. Június közepe körül volt 18-22 fok körül, akkor már kezdtünk belemenni, és olyan július közepétől augusztus végéig mentek bele a fázósabbak. 24 foktól, és a 26-28 fok már hűlő halászlé volt. Tény, én csak szinte minden nap jártam bele Lellén. Néha Bogláron, Fonyódon.
Mondjuk október-november körül már annyira nem volt jó sport... de a stéget ki kellett szedni.
Aztán pár éve még a Tenno-ban is megmártóztam október elején, az sem volt 10 fok felett.
Tényleg, itthon idén be se kapcsoltam a klímát. Egy-két napra be lehetett volna, mert volt meleg, de kibírtuk. Máskor szokott tényleg lenni ilyen borzalmas egy-két hetes hőség, azt idén megúsztuk.
Egyetertek, alig volt meleg, semmi rekkeno hoseg, meg szerencse, hogy egy honap sincs mar a nyaralasomig es ott 0mm/év az eső kb es rendes igazo jo meleg lesz,.
Ennyire esős és nem túl meleg nyár is rég volt mostanság.
Eddig az utóbbi években már természetes volt hogy volt olyan időszak amikor 35-37fokok voltak akár egy héten keresztül nulla esővel, és ez akár többször is egy nyár alatt. Most meg szinte 30fok felett is alig volt, klímázni is alig kellett, meg ilyen keveset se locsoltam a kertben az elmúlt 10 évben.
Ez amugy fura mert egy durva kanikulai hetvegr utan mar meleg es 3 nappal Konyak erkezese utan mar le tud hulni az egesz tehat fura honapos melegedesrol beszelni, Szerintem
Én '80 óta töltök több-kevesebb időt a Balatonon nyaranta, déli part, csak a másik vége. Azért emlékeim szerint június elején még csak a kemény legények mentek be fürdeni (19-21 fok), aztán augusztusig kellemes volt, nyár végére volt már hogy annyira felmelegedett (akár 27-28 fok) hogy nem tűnt frissítőnek belemenni.
évi kb. két hét volt (jó esetben, mert az éjszakák is hidegebbek voltak), amikor elérte a 23 fokot a vízhőmérséklet, ahogy a levegő is max. ennyi ideig volt (napi maximumként) 30 foknál melegebb
Régen is 22-23 volt a "normális minimum", aminél elmentünk fürödni, szerintem most is.
16 éves koromig minden évben 2 hét Zamárdiban. Mindig 2 hét, mindig Zamárdiban."
Fenét, évi kb. két hét volt (jó esetben, mert az éjszakák is hidegebbek voltak), amikor elérte a 23 fokot a vízhőmérséklet, ahogy a levegő is max. ennyi ideig volt (napi maximumként) 30 foknál melegebb.
Nem akarok "versenyezni", de részemről évi minimum egy hónap (de többnyire inkább kettő, és nemsokára inkább hat) 38 éve a Balaton déli partján, többnyire Balatonmáriafürdőn, újabban Fonyódon. Van mit bepótolnod. :-)
Nekünk 1.4-es van. Az a pletyka járja, hogy amelyik 80-100 ezerig nem kezdi el kórosan enni, az már jó eséllyel utána sem nagyon fogja. A szaktopikban mindenesetre vagyunk páran, akiknél a 2002-es Corolla olajfogyasztása teljesen normális; van, akinél 235 ezernél is alig csökken a szint két olajcsere között.
Lehet, hogy a korai 1.8-as egy problémásabb darab; de az nagyon valószínűnek látszik, hogy messze nem minden 2000-es évek elejéről származó VVT-i motort érint a probléma. Sőt, arra is van esély, hogy sokkal kevesebbet érint, mint amennyit nem. Csak hát nyilván a neten meg egyes szervizekben azok az esetek kerülnek felszínre, amelyeknél valami rendellenességről van szó. Az nem hír, hogy a TÜV megbízhatósági listáján a Corolla E12 mindig az elsők között végez. :)
Azt sejtettük, hogy Prokee Parkolásasszisztens? Tolatóradar? Mind felesleges filefranc című posztjához jönnek majd olyan alternatív megoldások, amiktől leesik az állunk, de tothbel felhasználó Suzuki SX-4-ének periszkópos kamerája mindenen túltesz.
"Egy Philips 7" monitor[...] Bővebben!Tovább »
Szerintem amúgy már kiadták a SEX-001-et mire rájöttek hogy van olyan szó amit be kéne tiltani. Az MX első tulaja, aki a rendszámot vette, meg nyilván nem akart 002, 003, stb-t ami még szabad volt, hanem inkább kihagyta a magánhangzót.
Én úgy emlékszem, hogy csúnya vagy pejoratív értelmű szavakat nem adhat ki a rendszám, gondolom ezért lett ilyen a kezdete:) (csodálom amúgy, hogy a JEW és a GAY anno nem tűnt fel senkinek, így azok sorozatba kerültek) Kíváncsi leszek, ha odáig jut majd a számozás pár év múlva, lesz-e több ilyen SZX kezdetű rendszámos kocsi.
Fene tudja, lehet, hogy nem mindegyik VVTi eszi ugyanúgy az olajat. Mindenesetre a korai 1,8-asok ilyen téren elég rosszak a netes találatok alapján. Ha G6 megtartja az övét, ő is beleeshetett volna ebbe. Egyébként a Toyotaclubbon azt írják, mint Dani, hogy főleg az autópályamenetek során eszi az olajat. Nekem egy oda-vissza Baja 4 dl olaj volt.
"A miénkbe mindenesetre kizárólag gyári 5W30 olaj kerül a márkaszervizben, az is 5-10 ezrenként (nem megyünk vele többet egy évben), ez talán segít megóvni az állagát."
A klubfórumon az Eneos hiper-szuper olaját ajánlgatják, de addigra már vettem 12 liter Castrolt, így megvárom, míg az elfogy. Szerencsére a Mazdámba is ilyen olyan kell, így nem nagyon kell variálnom az olajokkal.
Van belőle jó, csak sokba fog kerülni. Egyi lakóparki szomszédom meglátta az "új" kocsimat, de jó, ő is akar hamarosan egy ilyet, 2 literes dízelt, egy millája van rá. Lebeszéltem... Ebből 2 körül van egy jó.
most ertunk vissza Debrecenbol, az M0 meg M1 talalkozasanal kiegett egy busz, beallt az M0 vege, de szerencsere egy lehajton elkerultuk. A buszt aztan meg lattuk.
Egy kancigány pont egy ilyennel állt bele a seggembe a pályán két napja, olyan 160-as tempó környékén. :) Egyébként szerintem nem olyan rossz a belseje. Kívülről meg hát olyan, amilyen; nekem az SUV-k amúgy sem tetszenek.
"Szvsz korrektebb lett volna minden motoron megcsinálni, hiszen ez nem egy olyan hiba, ami kijöhet, hanem idővel mindegyiken ki is jön."
Hát azt nem tudom, mennyi az az idő. A mi 12 éves, 170 ezerhez közelítő futású VVT-i motorunk olajszintje a legutolsó 3 ezer kilométeren talán még 1 centivel se ment a maximum szint alá. Úgy, hogy többségében nagyon rövid szakaszokon megy, és nem éppen kímélő üzemmódban. (50-ig már kettesben felviszem, pálya gyorsítósávjában olykor leszabályzásig is.) Mondjuk abban azért bízom, hogy nem az van, hogy megeszi, oszt' benyából meg visszapótolja, de talán mégse. :)
Szerintem ez elég lutri, hogy melyiken jön elő és mikor. A miénkbe mindenesetre kizárólag gyári 5W30 olaj kerül a márkaszervizben, az is 5-10 ezrenként (nem megyünk vele többet egy évben), ez talán segít megóvni az állagát.
Hibátlan ezt a pár apróságot leszámítva. Egy elsőkerekesnél tök normális ha kiszakad a gumharang, a többi meg azért lett mert nem lett kicserélve időben.
A gömbfej meg simán tönkremehet egy 10 éves autón, és mégcsak nem is kopog.
A kocsit adósságba nyeltem be, nem volt választás, ahhoz képest hogy nem költöttem rá egy fillért se eddig még mindig megy és nincs több baja mint amikor átvettem.
Nyilván nem fogok olyan autóra költeni ami nem is az enyém, most hogy már le lett magyarosítva és ha nem megy el akkor kell vele foglalkozni.
Mehetnek a frissítések, nálam a problémás se volt az(otthon két gép, nem reprezentatív és nem is néztem utána pontosan a bajnak, csak kiikszelem ahol tudom, otthon automatika működik), de hagyd ki és a többi mehet. Most indítottam újra a cégest is itt benn, eddig nem halálozott :-)
Mondjuk azt még egy pék is képes felfogni, hogy ha 60-80 kilowattal fűtünk 3 liter vizet, az igen hamar meleg lesz. Gondolkozz el azon, hogy milyen hőcserélő és szivattyúrendszer kell ahhoz, hogy 1-2 fokon belül legyen az ingadozás. Aztán talán rájössz, hogy miért nincs ilyen az autókban.
Nekem is vvt-i van a solarában és nem eszik egyáltalán(vagy nem jelentős mértékben) olajat.
Már mentem vele 15e km-t mióta nálam van és ki tudja mikor volt cserélve, nemsokára le fogom cserélni, de jól néz ki az olaj benne még mindig.
Ez a 3,3-as v6 motor volt annó sok autóban, lexusokban pl az rx, es-ben, meg több toyotában is. Megbízható jószág. Az egész autóra 2800ft-ot(két ablaktörlő lapát auchanból) költöttem az elmúlt 2 évben.
Na jó mivel nem kell senkinek, ost azért bele kell tolni pár tízezret, mert van pár dolog ami meg kéne csinálni. Pl a bal külső féltengely gumiharang szakadt, ezáltal a féltengelycsukló is szar már pár éve, de csak akkor jön ki ha teljesen jobbra alászedve gázt adok, ezért nem csinálok ilyet, próbálok óvatosan kanyarodni élesen jobbra, így nincs gond vele. Ezen kívül a bal alsó lengőkar gömbfeje is szar , ezt a vizsgán mondták most(meg már két éve is a szlovák vizsgán), nagyobb tempónál fékezve ráz egy kicsit a fék, fel kell szabályozni a tárcsákat , hátha segít, nem kopott még, és a betét is vastag.
Kb ennyi ami sűrgős, meg egy olajcsere. A féltengelyt és a gömbfejet fel kell újítani nem nagy kiadás.
Elnyűhetetlen egy jószág, mindig lehet rá számítani, az aksi is jó még töb hónap állás után is indul. Kár hogy nem fiatalabb pár évvel meg nincs jobb állapotban akkor simán megtartanám még 5-8évig.
Ha lassan jársz, akkor egyrészt tovább élsz, másrészt míg az olajad a járó motorban kikerülhetetlenül melegszik, addig a vized lehet, hogy nemhogy lassabban melegszik, hanem még vissza is hűl.
Nekem a TDI Leon konkrétan ezt csinálta, mikor kiértem télen a faluból, és 1500-as fordulaton gurulgattunk a fagyos szélbe'.
Hülyeség ilyet állítani egy befecskendezéses autóról:Olcsó érzékelő, annak 8-10 másodperc, mire bármit is csinál. Azán olcsó kijelző, ami csak kb. 5-6 valódi helyzetet jelez. Aztán meg is kaptuk a tipikus hőmérőt az autóhoz.
Ez most tényleg sic! Én erre reagáltam.
Én azt mondom, az a jó ha van egy "holt zónája" a mutatónak azaz bizonyos hőmérséklet intervallumban nem mozdul. Lehet, hogy téged megzavart az, hogy azt írtam az enyém is kiírja pontosan a víz hőmérsékletet (és még kb 50-60 értéket). Az én kocsim hackelt azért tudja. (Google: "open SID")
Én is ott tartottam hogy hozatok, van itt a topikban aki személyesen ismeri a Becs'neppert, ha az a példány amit megvettem is csalódást kelt, akkor mentem volna Gödöllőre hogy hogy is működik ez, mert hoz ő rendelésre kocsit - úgy sejtem nem is rossz biznisz amúgy ha már hozatnál, mert neki jobb szeme van a használt autóhoz mint nekünk itt együtt, alkudni is úgy tud, és nincs meg benne az alap hiba hogy ha már kiöttünk Münkenalsóra akkor vigyük el, nem is olyan szar ez, majd kap egy polírt, és amúgy se füstöl ha már bemelegedett.
Egyenesen szépnek tűntek. A leírás is mind makulátlan csodákról szólt... A kedvencem az volt amelyik személyesen már egy százassal drágább volt, már nem volt szervizkönyves szemben a hirdetéssel ("majd javítjuk"), és raktam is be fotókat róla, négyből három ülése volt kikopva, egyedül a vezető mögötti nem, ugyanis 99% taxi volt, volt egy kivágás a vízelvezető csatornán, nyilván a szabadjelzőnek.
A nívópálcától jutottunk el egy huszárvágással ide hogy az újabb autókban már jóindulatúan (remélem ez nem vita tárgya) csal (azaz egy tól-ig határon belül a skála kellős közepére odaszögezi magát) a vízhőfokmérő, aztán azt is megállapítottuk hogy nem csak az újabbakban van ez így. Most meg arról van szó hogy trükkös-e ez a dolog, valójában meg a tömegigény az az hogy a műszer mutasson minden üzemi állapotban tökéletest, mert szemrángást kapnánk ha az érdi emelkedőn elkezdene kitérni felfelé (ami amúgy így is van, és normális dolog).
Én ez nemtom hogy megy, de ha ilyet akarnék, valszeg hozatnék be. Olyan emberrel, akivel már ismerős dolgoztatott. Azt se vágom, hogy a kezébe adod-e ilyenkor az 1 dokumentumot előre, vagy utalni kell 1-2 órán belül, ha megtalált egy olyan példányt odakint, ami közelről nézve is vállalható, de mondjuk 1-1,5 M-ig még belemennék ilyen "távvásárlásba".
Kikötöd, hogy török a környéken se lehet, valós km és szervizkönyv kell, meg mondjuk hogy A-oszlop előtt nem lehet törésnyom. Aztán másnap felhív Az Embered kintről, hogy a két linket megnézte, amit adtál, meg még a szomszédban is volt két kereskedés, a feltételeidnek 3 db autó felel meg, az egyiknek a színe nem jó, a másik kombi, a harmadik meg dízel helyett benzines: válassz.
Legalábbis egy karosszériás ismerősöm nemrég mesélte, hogy ő így hozatta be a Smart Roadsterjét (idehaza valszeg nem volt nagy választék).
Anno motor alapján nem szűkítettem, így láttam pár - képről - szép 318 kupét 1,2-1,4 körül. Ezek szerint azok se lehettek sokkal jobb állapotban. Képről ezek a lefingott példányok még normálisnak tűntek?
De mért jó ez? Kinek? Mire? Mit csinálsz, mit vársz el a vezetőtől milyen értékeknél?
Szerintem teljesen összekeveredett itt két gondolat.
Annak, hogy az ECU tudja azt, arra a scenarióra teljesen más teendőket fűznék fel, és nem is biztos, hogy kijelezném a műszerfalon (vagy ha igen, más lámpával). Az meg, hogy a víz mennyi és mit tegyen ezzel a júzer, az eléggé benne van az emberekben a volán mögött, vagy legalábbis azon részben, akik minimum be tudnak hátrafelé parkolni.
De ennél többet minek érzékeljen és mondjon a júzer felé? (Ha meg nem ezt mondod, akkor minek szóltál hozzá?:)
Mellesleg kis többlet info is gyomorgörcsöt okoz: sokan már attól is sokan frászt kapnak, hogy az új VW-ekben (amit olvasok: Octavia, Leon fórumok) a művelt német állampolgárok néha meglátják, hogy 110 °C-ra melegszik az olaj. Uramisten, hiszen 100-nál a víz már forr! Mi lesz most velünk?!
Még egyszer megjegyzem, hogy nem egészen világos, ki mi mellett érvel, mit szeretne mondani, és hogy melyik témával kapcsolatban is.
Még 1.6-ért is láttam fost... A megnézettek a cikkbéli X5-höt képest szarabbak voltak, 80%-uknak pl. felfeslett már a vezetőülése. 999-1.8 között néztem (utóbbit vettem meg, egyébként az egyetlen Mo-i), azt vettem észre hogy ezek mind 1-2000 eurós, török kereskedés sarkából kiganézott és kitakarított példányok, tök mindegy, milyen árcédulát raktak rá. Egy kellemes kivétel volt, egy 300.000-re visszatekert gázos példány, azt csak rommádohányozták, amúgy egyben volt, asszem 1.4-re tartották, egy igen drága gázrendszer volt benne.
"hogy jött ide igényként, hogy lássam, hány fok van a HENGERFEJNÉL" Szintén ki írt ilyesmit? Én ezt írtam: Hogy ilyen érzékeny az arra jó, hogy az ECU hamarabb tudja, hogy kb. milyen hőmérsékletek vannak a motorban/hengerfejben.
Bár könnyen lehet tcaoe csak kamuzik: egy gázadás és 26 fokot felmegy a vízhőmérséklet.
Hát igen, így képről -nepperesen szólva- a tiéd nagyon meg volt vigyázva. A többi általad megnézett E46-os hasonló volt a cikkbeli X5-ös állapotához, vagy az 1,2-1,5 körül kínált E46-osok azért annál jobb állapotúak voltak? Én E36-osokat néztem, azok voltak ilyen állapotban, mint ez az X5-ös.
Az enyém 13 éves, egy pisszanés sincs bent, nem zörög, nem csörög, nem estek le a gombjai, nem kopott le egyik kezelőszerv sem. Igaz, az álista tetejéről való, annyiba került, mint a 8 évvel fiatalabb Swift.
Határozottan emlékezem, hogy egy fonyódi nyaralás hasonló időjárásban valósult meg, akkor konkrétan 19 fokos volt a víz, de pár NDK-son kívül senki, de senki nem volt a vízben. Az összes fasza gyerek otthon maradt, mi is inkább rexeztünk és pingpongoztunk, mert már akkor is utáltam a zsírzás határ alatti víz hőfokokat :-) nem lehet több 25 évnél az esemény történése...
> Gyerekkorunkban olyan 17 foknál kezdődött a hideg víz, a 18 fokosba még a fázós öcsém is bejött.
Mer hülyék voltatok. (nem gond, más is szokott az lenni, de később több alkohol kell már hozzá)
> Most normális a szintje, és nem ezer fokos, csak normális hőmérsékletű, aztán alig vannak benne.
Be ne próbáld már magyarázni, hogy régen, amikor minden valamire való vidéki gyerek előbb merítette a vágószerszámát disznóba, mint a másikat nőbe, akkor mi még olyan kurva fasza gyerekek voltunk (en bloc), hogy 23-24 fokos víznél bazmeg jégkockát vittünk magunkkal!
Régen is 22-23 volt a "normális minimum", aminél elmentünk fürödni, szerintem most is.
16 éves koromig minden évben 2 hét Zamárdiban. Mindig 2 hét, mindig Zamárdiban.
Más kérdés, mibe szeretne az ember, ha tehetné. Ahogy ma már inkább légkondis szobát szeretnék.
"Egy Roadstert mindenki megnéz, ezt írtam már 6 éve is :)"
Jó, de a tiéd exhibicionista edition volt azzal a színnel és rendszámmal.:) De az enyém egy sima ezüst nyitott kis autó, kissé Boxster koppintás első lámpákkal.
Egyébként hogy jött ide igényként, hogy lássam, hány fok van a HENGERFEJNÉL, amikor az a "hőmérséklet-mutató" (sic!) műszer tudtommal mindig is a hűtővízről szólt, sose akart mást mondani, sose hívták másnak. (Kivéve, ami dedikáltan olaj.)
És hát a víz felforrásához van köze, mert az történik, ha túlszalad.
Ugyanis a HF anélkül is szétszakadhat a melegtől, hogy a hűtővíz kitérne az üzemiből.
Az meg tényleg érdekes, hogy hol a műszer, meg hol a termosztát.
Nem gyilkolsá, de azért kiélvezni, amit tud, szerintem elég jó. :) Bár aláírom, roadsterekkel is az emberek 90%a vagy még több iszonyat lassan ment, nem tolta úgy mint én kb. senki.
Egy Roadstert mindenki megnéz, ezt írtam már 6 éve is :)
"Bandi rácsodálkozik hogy egy újonnan 20 milliós autó 3 milliósan, lefingva már nem olyan mint akkor, illetve drága hozzá az alkatrész. (Amúgy a táblázatot elnézve, belekalkulálva hogy a TC áruház drága, nem is. Nyilván egy Twingohoz képest horror.)"
Én azt nem értem a cikkben, hogy úgy beszél a 10 éves autóról, mintha az már valami őskövület lenne, aminek egy-két éve van hátra. Anno a 12 éves CR-V-m (jó, nem ugyanaz a kategória) teljesen vállalható állapotban volt kívül-belül, egyáltalán nem éreztem azt, hogy szét akarna esni a közeljövőben. Nem hiszem el, hogy egy 10 éves megkímélt BMW ennyivel durvább állapotban lehet, és hogy a gyári alkatrészárai annyival magasabbak lennének. (én konkrétan ledöbbentem a Honda gyári alkatrészek árán)
Az MX5 is az én használatom mellett megevett 1 liter olajat 3000 kilométerenként kb., tehát 2 olajcsere között jó 4 liter olajat beletöltöttem nyáron, télen viszont 1 litert.
Igaz nálam állandóan 4-7000ig volt forgatva több mint 130 ezer kilométeren át. :)"
Á, én nem gyilkolom. Főleg krúzolok vele a kölökkel vagy a nejemmel, néha egyedül, ezt a használatot élvezem ezzel a legjobban. Annyian megnézik a kocsit, hogy néha már-már zavaró (és számomra amúgy teljesen érthetetlen), de legalább erre az időre gazdagnak érzem magam.:)
Én se bontom meg a motort. Viszont itt visszakanyarodhatunk a visszahívásos témához: A Toyota tudta, hogy a korai VVT-i motorok konstrukciós hibásak (a dugattyún kevés a luk, és a gyűrű se jó anyagból van, ezért nem folyik vissza az olaj rendesen, ezért később még fúrtak lukat a dugattyú oldalába, illetve módosították a gyűrűket, illetve megnövelték fél literrel az olaj mennyiségét, illetve javasolták a minél hígabb olajat), mégis csak annak cserélték 7 éves korig, akinek kórosan ette az olajat. Vagyis aki pechére keveset ment az autóval, annál ez nem jött elő 7 éves korig, most meg megy a pislogás, hogy ez is eszi, de már nincs mit tenni. Szvsz korrektebb lett volna minden motoron megcsinálni, hiszen ez nem egy olyan hiba, ami kijöhet, hanem idővel mindegyiken ki is jön.
Engem nem zavar, ennyi futásnál kibírom, de ha mondjuk egy Corolla Versot vettem volna ezzel a motorral, igencsak zavarna, ha ennyi olajat enne. Én az autotékán veszek bele Castrol 5w30-at 2500-ért, ez nem vág földhöz. Remélem a katalizátor bírja, az lenne inkább az érvágás.
Amúgy a kocsi eddig 6 és 7,6 liter között evett az 1500 km-en, amit mentem vele, így benzinen viszont szépen spórol nekem, kevesebbet eszik mint a 88 lovas Mazdám.
Pláne hogy a bontott motor meg lehet hogy két litert fog enni ezren. :) Ha ez ennyire hobbiautó lesz akkor töltögetni kell bele, csak Blasius, ne ess abba a hibába hogy egy idő után valami olcsót öntesz bele.
Attól függ, hogy mennyire nyomod, normális lehet 2 tankonként 1 liter olaj.
Az MX5 is az én használatom mellett megevett 1 liter olajat 3000 kilométerenként kb., tehát 2 olajcsere között jó 4 liter olajat beletöltöttem nyáron, télen viszont 1 litert.
Igaz nálam állandóan 4-7000ig volt forgatva több mint 130 ezer kilométeren át. :)
Bandi rácsodálkozik hogy egy újonnan 20 milliós autó 3 milliósan, lefingva már nem olyan mint akkor, illetve drága hozzá az alkatrész. (Amúgy a táblázatot elnézve, belekalkulálva hogy a TC áruház drága, nem is. Nyilván egy Twingohoz képest horror.)
"ja, tegnap láttam egy ezüst színű MR-t a Villányi úton, remélem, hogy nem a tied volt, mert elég durván dőlt belőle a füst. :))"
Nem, az enyém most a garázsban pihent 5 napot. Az enyém is eszegeti az olajat sajnos (1 liter/1000 km), de látható füst nélkül. Típushiba a korai VVT-i motoroknál mint kiderült, 300e lenne egy bontott motor, a gyűrűzés se olcsó, így az ember inkább töltöget, úgysem megyek majd vele 3-4 ezernél többet egy évben.
"engem sosem zavart a víz hőfoka, a tengerben is inkább úszni szoktam, gyerekkoromban a 15 fokot tartottuk a határvonalnak, hogy ha annyit elért a Balaton, akkor már belementünk. :)"
A 15 azért durva szvsz. A 17 fokos Dunában én is fürödtem gyerekként, de arra emlékszem, hogy már akkor is gyorsan kellett tempóznom benne, hogy ne fázzak. Most már 17 fokos vízbe csak max térdig megyek bele, hogy a kajakba beszállhassak, 26 alatt már nem fürdök. Elkényelmesített a bükfürdői wellness hotel 32 fokos vize az az igazság.:)
ja, tegnap láttam egy ezüst színű MR-t a Villányi úton, remélem, hogy nem a tied volt, mert elég durván dőlt belőle a füst. :))
engem sosem zavart a víz hőfoka, a tengerben is inkább úszni szoktam, gyerekkoromban a 15 fokot tartottuk a határvonalnak, hogy ha annyit elért a Balaton, akkor már belementünk. :)
hétvégén még én is az Adriánál voltam, az aztán biztosan nem volt 23 fokos, főleg, hogy még szombaton is esett az eső.
persze, nem Dubrovnikban voltam, szóval ott lehet akár 23 fokos is. :))"
Én szombattól voltam tegnapig Zadarban, az időjárás honlapok szerint 26 fokos volt a víz, de valszeg a 23 lehet a jó adat, mert bárki aki belement, először felszisszent, hogy milyen hideg.
De tény, hogy elkényelmesedtek az emberek, gyerekkoromban simán jónak számított, ha 24 fokos volt a Balaton vagy a tenger, most 26 alatt már mindenki rinyál (én pl. bele se megyek csak térdig, ha nincs 26-27 fokos a víz).
Rendben, Zamárdiban nem álltam meg. Egyébként az utóbbi időben szerintem mindenki hisztis, amióta pár évben kurvameleg volt a víz - úgy tűnik, hozzászoktak. Most normális a szintje, és nem ezer fokos, csak normális hőmérsékletű, aztán alig vannak benne. Gyerekkorunkban olyan 17 foknál kezdődött a hideg víz, a 18 fokosba még a fázós öcsém is bejött.
Voltunk megnézni a tűzijátékot Siófokon, kár, hogy a robbanófejek nagy részét "pár méterre" lőtték csak fel, amúgy szép volt. Hogy a Petőfi sétányon milyen kurva sok bodzaszedő van...
Nézd, biztos meleg volt ott ahol te fürödtél mentél be egy hőmérővel (WTF?) a vízbe hétfőn, én a 23-24 fokosba belemegyek és már merülök is, na én Zamárdiban belelógattam a lábam és éreztem hogy ez kurvahideg. Eleve kihalt volt a víz, alig páran fürödtek, mindenki napozott. Az itteni szomszédok, fiatal gyerekek tegnap esőben, hideg levegőben is mentek, minden nap vagy háromszor mennek le csobbanni, most már hallom ahogy panaszkodnak hogy kurva hideg. Nem tűnnek hisztisnek pedig.
(Természetesen ez csak a vízhőmérsékletre vonatkozik, semmi másra. ;-) Most az Adriánál vagyok, az hidegebb, mint a Balaton, és 23 fokosnak mondják. Tudod, mindenki szembejön. :-) )
Motorterheles szempontjabol nem is a vizhofok az erdekesebb adat hanem az olaj. Az meg ugye sokkal lassabban melegszik mint a viz. De igazabop azt sem kell tulmisztifikalni, -10 fokos olajjal nem kell nyelezni aztan kesz.
Mielőtt hülyeségeket beszélsz, nézd meg, hogy mennyi, milyen hőmérsékletű víz van a hűtő oldalán, meg mennyi, milyen hőmérsékletű víz van a motor oldalán, mielőtt nyit a termosztát. Aztán gondolkozz.
amugy Nalad ugye hibas valami, ezert van ertelme a muszernek, ezt kontrollalni!
de atlag usernek nem mondana semmit, hogy 2 vagy 5 km melegszik be a motor
nekem amugy meggyozodesem, hogy nem kell atlag autoba a mutato, 2 kis jelzes kell atlag autonal, ami a tul meleg vagy hideg motort jeloli
de a hideg sem fontos igazan
aki leszarja az mutatoval is le fogja szarni aki meg nem az tudja, hogy egy kis ideig nem szabad nyomni utana meg nyugodtan
G6 pl azt mondja ha mar mefmozdult a mutato mehet a padlogaz, szerintem sem kell tulreagalni ezt a meleg e a motor kerdest, normal uzemre tokeletes a hideg motor is, amikor atlagosan autozol
padlogaznal meg versenyzesnel meg megvarod mig meleg lesz, azt viszont 99,99% nem csinal soha
Megjottem a sok hegyezesbol, a full atlag volt 4.2, 4 fővel vegig klimaval
ott mikor 4-5 napig csak a hegyekben mentem vegig felvitte a 3,8at:)
ebben 12db 1000+ meteres hegymaszas is benne van
sokat hasznaltam a B modot, hasznos nagyon
Ilyenkor a hibridrendszer a rendes benzines egyseg porgetesevel plusz motorofeket general
ha pedig a fekre lepek, meg tobb motorfeket ad
a Prius topicon egen irta valaki es igaza volt mikor 7-8 vonalas az akku, s ugy megyek sokat, utana mindig a szokasosnal intenzivebb elektromos hasznalattal gyorsan visszameriti a 6 vonalra ami a nyuagalmi orszaguti allapot
volt olyan, hogy 100 felett, a kozepvonal utan volt a gazallas, amikor a benzines is mar menni szokott es a fogyasztas 0 volt sik uton, tehat csak az aram hajtotta a kocsit 100 felett. Is
A kocsi vegig nagyon jo kenyelmes csendes volt, mellé jol szolt a zene, a navi pontos volt, jol is ment a vas a hegyekben is bosegesen eros es csendes volt 4fővel is :)
A 394526 ben írtál hülyeségeket. Most nem. Ez most hogy jött össze? :)
"én használok rendes hőmérőt, "
Én is használok, ill. kiírja a kocsi a pontos hőmérsékletet. Nekem nem ilyen "érzékeny" gázadásra , nyilván más a motor más a szenzor helyzet. Hogy ilyen érzékeny az arra jó, hogy az ECU hamarabb tudja, hogy kb. milyen hőmérsékletek vannak a motorban/hengerfejben.
Ez az autó hőmérő téma időnként előjön itt a fórumon mint az Iphone vs Androidos telefon. Volt már többször.
Azokon a kocsikon amiken nem változik a hőmérő mutatója bemelegedés után, van egy hőmérsékleti sáv amin ha belül marad a hőmérséklet akkor mutató helyzete nem változik. Ez általában állítható szervizműszerrel.
Namost én használok rendes hőmérőt, ha nem így lenne, akkor egy nyugodt nyári estén például ezt látnád:
82 fok, békésen haladva. Nagy gáz, kb. 10 másodpercre, ekkor 108 fok. Utána kb. fél perc alatt visszaáll 82 fokra. Vagy mondjuk egy francia dízel 75 fokra. Mindez a blokkban vagy a hengerfejben mérve, nem a hűtő kimenő oldalán.
De magyarázd meg, mert te értesz hozzá, hiszen olvastad a szuperinfóban, ahol egy pék írta.:P
Nekem eddig minden japó autóm (eddig 7 van/volt) ilyen volt.
Eddig 3 autónk volt, aminél a hőfokjelző jól mutatott: A Skoda Feliciám anno, aminél ez elengedhetetlen is volt, mert 150 kmh fölött forralta a vizet, apám Ford Escortjai anno, illetve anyám 206-osa. Ez talán a legújabb autó, ami még tényleg mutatja a hőfokot.
Nem kell ahhoz sok trükk. Olcsó érzékelő, annak 8-10 másodperc, mire bármit is csinál. Azán olcsó kijelző, ami csak kb. 5-6 valódi helyzetet jelez. Aztán meg is kaptuk a tipikus hőmérőt az autóhoz.
Jó sok év young/oldtimerezés után én teljesen elégedett vagyok azzal is, hogy azt sem tudom hol a nívópálca a Thaliában.
Ma túlestünk a vezérlés cserén, ezzel együtt bordásszíj és pár szimering is, mert csak 10 éves a lelkem. A szívemhez kaptam mikor megláttam, hogy a felső motortartó bak 36e körül van gyáriban. Szóval, aki tud 16 szelepes, 1.4-es Thaliaban olcsó motortartóbakot az ne tartsa magába. Az utángyártott mezőny teteje érdekelne...
Valamint jöhetnek a szidalmak, 5 órás Android frissítésen vagyok túl, asszony Alcateljén viccesnek találtam, hogy frissítek mindent. Nem biztos, hogy kapok vacsorát... :-) de kész van.
Node ha jobban odalépsz, akkor mi lesz? Magasabb, de még normális hőmérsékleten működik tovább. A pontos értékre esetleg akkor lehet szükséged, ha már szar az egész, és óvatosabb gázzal akarod elkerülni a túlmelegedést. Én olyankor amúgy javítást javasolnék.:)
Meg persze, kihegyezett versenymotoroknál ez fontos lehet, de utcán nemigen.
Egyszer egy régebbi Pug. Partnerrel mentem autópályán, 40 fok körüli külső hőmérsékleten, meg oda is léptem neki, hogy haladjunk kicsit. A mutató elindult fölfelé, visszalassítottam, visszahűlt. Jobb ez, mintha forrás előtt jelzi, hogy baj lesz.
A most használt kocsiban meg egyáltalán nincs hőmérő, csak kék és piros lámpa, nem örülök neki, de ez van. Nívópálca az van benne. Még az ablakmosó tartályban is. :-)
Volt a családban 1994-es Suzuki Vitara. Azért ezzel jövök, mert nem gondolom, hogy abban már trükkös hőmérőt használtak volna. A lényeg az, hogy bemelegedés után a mutató el nem mozdult középről, bármilyen külső hőmérséklet, terhelés is volt éppen.
Az ideális ha mindkettő van. Szeretem ha van szenzor ami jelzi ha kevés az olaj, de jó a pálca is mert időnként én magam szeretnék meggyőződni róla mennyi a valós olajszint és az ránézésre milyen állapotban van.
Ami azt illeti, a szenzor szerintem sokkal jobb, mint a nívópálca, mert szól, ha kevés (vagy cserés) az olaj. Míg a pálcikánál az egyszeri üzembentartóra van bízva hogy kihúzgálja-e (és tudja-e értelmezni a rajta látottakat). Inkább cseréltetnék 10-20 évente szenzort, mert nem hiszem, hogy ne tudnák kellően tartósra megcsinálni.
Tegnap gondoltam megnézem az a8-ban az olajat milyen állapotban van és mennyi van benne 8500km -nél.
Basszus nincs nívó pálca ebben az autóban, nem akarom elhinni hogy van ilyen.
Az rendben hogy kijelzi az MMI kijlezőn, de szeretem látni a saját szememmel a nívó pálcán, meg azt is hogy mennyire kormos az olaj vagy tiszta. Hát ennél a motornál nem fogok ilyeneket nézegetni.
Mondjad legközelebb, hogy még egy olyan 20 rugós kirándulás, és kezdhetitek magatokat fotózni, hisz a cirkusz és a bohóc is kéznél van, nem kell menni 2 csokiért. :D
Nem, de minden napra akar valami kirándulást (ami, neked mondanom sem kell, 6-20e Ft (az alap 6e az ebédünk) költést jelent*), mondtam neki hogy azért na, azért van ez a nagy ház nagy kerttel és nem egy 20nm apartman hogy ne kelljen már mindig kimozdulni. Az a baj hogy ő ezt csinálja otthon is, én meg nem. :) Ma eddig itthon figyelünk, tök jól elvan mindenki, kopp-kopp.
* van itt egy kis cirkusz, tudod, amiben ugyanaz a bohóc meg a zsonglőr (ez engem egy múltkori alkalommal mérhetetlenül elszomorított, amúgy) és (nem vicc) kacsák az idomított állatok, na oda 11 darab ezres a beugró, erről már sikeresen lebeszéltem őt, hogy azért ezt ne.
Itt közben megvolt az első Igazi tűzijáték a fiúknak. 9-től volt bő negyed óra, itt a kerületben pár utcányira lőtték fel.
A nagy rögtön kidőlt az élményektől (ő nem aludt délután). A kicsi mostanra aludt el.
Elvileg a ház terasza arra néz, amerre a holnapi Nagy is lesz, szóval ha nem mos el mindent az eső, még abból is láthatunk valamit. Mindenesetre halkabb lesz.
Tényleg, hogy van ez mostanság a születéssel vízen? Nekünk, mint Rejtőn nevelkedett generációknak, neveltetésünk része annak kutatása, hogy mi van azokkal, akik nemzetközi vizeken születtek, egy olyan ország zászlaja alatt hajózva, ami időközben megszűnt.
Szóval ha legközelebb szülsz egyet a hajón ilyen körülmények között, mi lesz a gyerekkel? Rögtön viszed disznóvágásra, ez már világos, na de aztán?! A lagzi még messze. :D
Nagyon változó, a keleti medence vize 23, a nyugatié 25-26 fok körül van napos délutánon mostanság. Siófok és Füred pl. szar hely, ha a meleg vizet szereted. 30 fokos meg normális esetben max. térdig érő vízben lehet a víz.
Nagyon el vannak szállva az elvárások, 20 éve még minden vízhőmérséklet elegendően meleg volt a Balatonon, ami meghaladta a 20 fokot. 25 már csak évi néhány napon fordult elő, akkor is inkább hazudták.
Hátdeizé. Lagziba csak akkor legyen verekedés, ha a vőlegény más faluból jön. Városi embert nem bántunk! Viszont a búcsú egy rendes verekedés nélkül, az rosszul sikerült. Szépapám nekem még így mesélte, mert én már kockagyerek lettem (panelman). :D
Tudod, olyan idők voltak, hogy mikor a szalagra felvett harmadik programot akarták betölteni, akkor is a szalag elejéről kezdték a betöltést, és megvárták, míg magától "megtalálja" a vágyott játékot.
Node ebben még volt izgalom.
Nem fogható persze a fejlődés későbbi lépcsőjéhez, amikoris az volt a kérdés, hogy a tizedik floppy makkant-e meg, de ezt tudjuk be a technológia kezdetlegességének.
feleségem két körforgalom után már mereven előre néz, hosszabb út gyógyszer nélkül esélytelen, buszra fel sem merem rakni :) gyerekkora óta ez van, bezzeg amíg el nem vettem kussolt róla, hogy kicsit eltérő a habitusunk :)))))
Mi olyan szegények voltunk, hogy a Ladában a gyertya is viaszból volt!
C64-nel kezdtünk, azelőtt csak "ismerősöknél" láttam Primót.
Tudod, olyan idők voltak, hogy mikor a szalagra felvett harmadik programot akarták betölteni, akkor is a szalag elejéről kezdték a betöltést, és megvárták, míg magától "megtalálja" a vágyott játékot.
Én mondjuk több disznóvágáson voltam, mint lagzin, de ez inkább adottság, mint érdem. Lássuk be a különbséget.
Mi a különbség? :-)
Amúgy ez a "mi még nem jártunk / játszottunk azzal / ezzel..." duma azért durván sebzett vadkan, mert hogy a fenébe ne tettük volna, ha van rá mód. De nem volt, sőt eszünkbe se jutott, hogy lehetne másképp.
Persze hogy. Videoton TV Computer? C16, C+4? Primo? Megvannak? Heti egy számtech szakkör és már ezzel kivívtuk az elpuhult, kocka bélyeget :-) Az otthoni TV computer?, VHS magnó már nem is számít és innen indult az eltunyulás :-)
Van aki még mindig szeret campingezni, vadcampingben is :-)))
Az mennyire kemény, hogy sokáig azt hittem ,hogy a falunkból kötötték ki az utolsó crossbar telefonközpontot 1994-ben és kiderült, hogy 1996-ban volt az utolsó két lakossági akció... :-)))
Én mondjuk több disznóvágáson voltam, mint lagzin, de ez inkább adottság, mint érdem. Lássuk be a különbséget.
Amúgy ez a "mi még nem jártunk / játszottunk azzal / ezzel..." duma azért durván sebzett vadkan, mert hogyafenébe ne tettük volna, ha van rá mód. De nem volt, sőt eszünkbe se jutott, hogy lehetne másképp.
Ha lehetett volna légkondis nyaraló, nem sátoroztunk volna olyan kempingben, ahol taktikai győzelem volt melegvízhez jutni. A 2-300 ember által használt összesen 3-4 gravitációs elvű mellékhelyiség higiéniai "képességei" pedig felteszem, senkinél nem képezik vita tárgyát.
Ennél már egyszerűen korrektebb kijelenteni, hogy azért voltam fasza csávó és jártam gyalog-busszal, mert nem volt pénzem kocsira. Nem másért.
Gyerekként nem utaztunk feleennyit se. Nem nagyon volt gyerekülés meg egy csomó minden, ami a szülők dolgát könnyítette volna, hogy a gyerek nagyjából bírja az utazást. Mivel csecsemőket és kisgyerekeket (akik leginkább nem szólnak, ha hánynak, vagy ha szédülnek) sokkal kevesebbet szállítottak kocsival, ezért honnan tudod, hogy nem lettek volna tök ugyanennyien szarul a kocsikban? Egy csomó másik embert ismerek, aki rosszul tűri az utazást, ha nem maga vezet. Viszont iskolás korban meg az ember már csak akkor szól, ha tényleg mindjárt kidobja a taccsot, ha "csak" szédül, akkor nem, pluszban addigra megtanulja, hogy nem olvas, nem néz előre, nem hajol előre, stb.
Tehát szerintem nem az elsatnyulás jele, hogy utazási betegsége van. Simán lehet az alacsony vérnyomástól is, csak alapban nem jön ki, csak kocsiban, vagy mittom én. Az meg, hogy nem bicajoznak eleget, meg nem mozognak eleget, és ettől van, az komplett baromság.
Ja, a srácok hívtak anno ilyen falusi turizmus jellegű disznóvágás-lealjasodásra. Mondtam, hogy ha nekem fizetnek, akkor megyek, egyébként hagyjuk egymást békén :-)))
Ehh, ne is mondja. Amikor egy-egy "asszisztenshez" kell mennem már a hajam tépem. Vagy körlevél szerkesztés vagy miért ilyen nagy ez a doksi kérdés lesz...
Régen a titkárnő egy kiemelt poszt volt, egyszer a bizalmassága miatt, másszor meg minden hülye főnök a titkárnőre támaszkodott, mert az legalább tudta mi hol van és hogy működik a Word. Most ott tartunk ,hogy ha egy HP-t nem tudnak semmire felvenni, akkor elteszik "asszisztensnek" és elkezdődik a háború az IT üzemeltetés és köztük :-)
"viszi el a fél disznót a hátán az gyenge cérnahuszár."
Höhö. Még olyan 20 éven belül lehettem, amikor az egyik másodunokatestvérem (egy kivételével mind kőműves lett) ezt fejtegette. Aztán mondtam neki, hogy minek álltam volna fel a székről, mikor ő elvitte egy felesért, amit akkor is megkapott volna, ha nem viszi el.:)
Amúgy vicces ez a sosem lesz olyan, mint eredetileg dolog. Néha, ha 4-5 éves anyagokat nézegetek, megdöbbent, hogy milyen gyorsan töltőnek be, meg görgethetők. Aztán mindig rájövök, hogy jahát Józsi, aki összerakta, még nem összehúzgálva rakta bele a hétezerszer nyolcezres darabonként 10 megás képeket.:)
Kb. ugyanez van a weblapokkal is, az index már mobil nézetben is vagy tízszer akkora adattömeg lehet, mint 2-3 éve a normál nézet.
Amúgy tőlem van ez a genetikai malőr. Én nem hánytam, csak szédültem a kocsiban gyerekkoromban. Rohadt szar érzés, gyakorlatilag alig vártam, hogy álljon már meg végre az a nyavalyás kocsi. Ráadásul 105-ös Skodánk volt, ahol hátul le se lehetett húzni az ablakot. És mivel nem hánytam, ezért a szüleim nem is értették, hogy tulajdonképpen mi bajom is van nekem ott hátul, miért kornyadozom meg nyafogok.
Mikorra múlik el? Nem múlik el. Az ember (meg a gyereke) megtanul úgy viselkedni, hogy ne jöjjön elő. Ha én vezetek, nem szédülök, sőt, kutya bajom. Viszont sokszor fékezős buszsofőrök mellett még a mai napig rosszul vagyok, ahogy hátrafelé sem tudok ülni a vonaton, olvasni szintúgy.Zsófinak is akkor fog teljesen elmúlni, ha majd ő vezet.:) A go-kartba nem hányt:))
De amúgy hogy egy alapvetően civilizációs akármit (az autót) nem jól bír a gyerek, az miért is az elsatnyulás jele?:) Bicajjal simán elmegy 40-45 km-t nem kis szintkülönbség mellett 8 évesen. Ma többet volt kint, mint bent, tehát nem az a kis genetikai hulladék, azt hiszem. A pulikutyám is kitette a taccsot, ha kocsival mentünk valahova, pedig az sem az az agyonpátyolgatottan kitenyésztett fajta:)
Ez tetszeni fog, a nyaralóban bedugott macbook pro háza ráz. :/ Azzal a töltővel amivel amúgy az irodában használom. Ja, és az akksi is elkezdett baszakodni, 28%-nál, majd 6x%-nál megállt a gép, ilyet se csinált még sosem. Van itt valami a levegőben, vagy még inkább az elektromos rendszerben...
Sau, párszor már említettem, hogy egy 800 fős faluból származom, ahol aki nem volt katona az buzi és aki nem viszi el a fél disznót a hátán az gyenge cérnahuszár. Apám is röhögött rajtam mikor kiderült, hogy allergiás vagyok, akkor már nem volt őszinte a mosolya, amikor az első asztmás rohamomnál befulladtam.
10 évesen vágtam a fát faterral, nem sokkal később már foghattam a disznót és tarkóig véres voltam a beavatás után. Ha felszívom a pofám 150 kilóig másik két emberrel felborítok és leszúrunk egy hízót(tudom, hogy nem EU konform a szúrás), 50 méteres szőlő sorok voltak a ház mellett, amit öcsémmel nekünk kellett kapálni nyaranta és így tovább.
Olyan penész allergiám van, hogy csak a kimondására bohóc orrom lesz...
Persze ettől még a mai generáció sehol nincs hozzánk képest :-) de az autóban hányásból még nem ezt vezetném le...
Nem mellesleg voltam vagy 8-9 éves amikor először autóban ültem hosszabb úton, addig max. busz és azon se volt bajom, de cseppet sem voltam "trenírozva" :-)
Rohoghetsz, de az is biztos, hogy tobbet mozogtunk. Eleve van egy migracio a nagyvarosok fele, ahol kevesebb ter van az ilyesmire. Bonusznak en minden ismeros kolykenel azt latom, hogy a szamitogepet buzeraljak, nem kint bicikliznek, fara masznak, lemennek a partra uszni, ...szom tudja mit csinalnak. Ja attol meg agyfaszt kapok, amikor apu, anyu kocsival viszi a gyereket a suliba, mert a reggeli dugot meg meg kell fejelni az ilyesmivel, de lehetoleg ugy, hogy az iskola bejarata elott rakjuk ki a gyereket, aggassuk ra a taskat, simizzunk buksit, satobbi. Addig alljon csak a troli es az utca nepe.
En kutyagolhattam hegyoldalrol le es fel napi ketszer 20-30 percet, lehetett kuzdeni a kobor kutyakkal es a kisebbseggel, de valamiert senki sem parazott hogy nem erek haza egyben. Vagy legalabbis nem mutattak. Ha ezt a mutatvanyt meg tudtam csinalni alt isk. 3. osztalytol (az osszes sorstarsammal egyutt), akkor nem latom be miert is kell cipelni a budos kolkeit oda-vissza. Nehogy mar mozogjanak egy kicsit es onallosagot tanuljanak. Tudom, irigyseg, es amugy is hordjam a vizet a kutrol.
Nalunk is ilyen az asszony, de csak miota belenkjottek. Elotte Hawai volt, meg elvezte is a sebesseget, a kanyarokat. Most bezzeg... (Kapja be az a gyoker, az egesz eletunket elcseszte)
Nejem volt hanyos gyerekkoraban. Ma is emelyeg egy-egy nagyobb fekezestol vagy gyorsabb kanyartol. Ezt ertsd ugy hogy tenyleg buzo modon kell vezetni:)
Én nem tudom, de ha már eleve autóval viszik haza a kórházból, és csecsemőként is sokszor utaztatják kocsiban, talán kisebb az esélye, hogy ilyesmi kialakul. ;) Igaz, cserébe lehet, hogy benzinvérű lesz a gyerek, de hát annyi baj legyen. :)
Igen-igen, emlékszem. Amikor 12 órákat kapáltunk, senki nem volt beteg és minden 5. gyerek meghalt még a szülőágyon. Könnyes lett a szemem a nosztalgiától, szebb idők voltak azok, na! :-)
ui.: mondjuk mostanában a Taigetos intézményét is visszasírom, nem vagyok mérvadó :-))))
Gyerekkent egyikunk sem volt hanyos es az ismerettsegben sem emlekszem senkire. Alt. iskolai kirandulasokon volt egy srac meg talan 2 csaj, aki hajlamos volt ilyesmire, ennyi.
Es mikorra szabadulnak meg ettol a remek szokasuktol ?
Na, az intelligens osx. Itt hagytam masolni 80 giganyi cuccot, persze mire visszajottem 1 ora utan, megszakadt a copy. Gondoltam, sebaj, majd skip all existing files es osszefesulodik. Erre b+ ujrakezdi es mindent felulir. 2014.
Tréningezheted te akárhogy, ha az első durvább kanyarnál kiteszi a taccsot:) Utazási betegségnek hívják, és az egyik legnagyobb szopás. Van pár szabály, ha az ember úgy vezet, kisebb az esélye a balesetnek: nem szabad gyorsan kanyarodni, erőset fékezni, sokat gyorsítani-lassítani, rossz úton belemenni a kátyúkba (de kikerülni se nagyon szabad, mert akkor meg az a baj), nem túl jó a sok klíma, viszont nem árt a friss levegő. Jenő úgy hívja: buzisan kell vezetni. Elég nagy szívás folyamatosan arra fülelni, hogy na, hányni akar-e a gyerek.
Hál Istennek most már csak néha szédül. Van pár alapszabály, a gyerekre vonatkozólag: nem nézhet le. Nem nézhet ki oldalra, csak ritkán. Előre nézhet, hátulról középről. Ha lenéz, lehajol, oldalra néz, előbb-utóbb még most is szédül és hányingere van. Olvasni szigorúan tilos. Na, azért így meg tudom érteni a lányt, hogy nem a kedvence a több száz km-es utazás, ha gyakorlatilag szinte semmit sem csinálhat:)
Lanyom 8 honapos koratol treningezve van, siman letoltuk mindig a Gyor-Munchen tavot megallas nelkul. Miota tud olvasni azota azt csinalja. Korabban meg hangjatekot hallgattunk vagy eljatszott magaban. Hanyos szerencsere sose volt.
Nalunk is ugyanez. Anyos nem szeret gazzal futeni mert az " nem ad rendes meleget" ertsd nincs benn konstans 26-27 fok. Ha mi megyunk azert atallnak gazra es 23 fokban dideregnek. Nalink meg takaroznak.
A fiam pl. olyan hogy egészen kiskorától imádott autózni, amikor a lányom még Anya hasában volt elmentünk a horvát tengerhez, úgy kellett rászólni hogy most már szálljon ki az autóból sétálgatni egyet, de nem, menjünk autózzunk tovább... A lányom meg olyan hogy nagyon imád beülni a kocsiba, szalad, hadd szálljon be egyedül, bemászik az ülésbe, vigyorog, jajj de jó autózunk - csak ne menjünk 40 kilométernél messzebb. :) Illetve most már egy másfél órát kibírt, zokszó nélkül. Mikor mentünk Hajdúszoboszlóra, csaltam az iPaddel, vettem végül olyan tartót a két fejtámla közé, és ment nekik a mese. De attól meg én megyek a falnak, hiába irányítottam hogy a hátsó hangszórókon szóljon, mégis ott vagyok egy autópályán és hallgatnom kell a Shrekből a Szamarat - BAZMEG - hogy "Ott vagyunk már? Na? Ott vagyunk már?" :)
Ilyen kor érzem, hogy mennyire szerencsések vagyunk az ikrekkel. Autóba be és vagy azonnal elalszanak vagy indul a zenesuli és végigéneklik az utat. Semmiféle "bezzeg" nincs benne nagyon jól tudom, hogy minden gyerek más, csak ilyenkor azért felsóhajtok, hogy ez nekünk kimaradt és ha jól sejtem nem csak rajtunk múlt :-)
Több ismerősömnek is olyan volt a gyereke, hogy amint autóba rakták, okádott. Egyiknek két fia van, kb 8 és 10 éves korukban is garantáltan hánytak még az autózástól, akármilyen kocsiban is utaztak. Nem is mentek soha sehova. :) De pl. a lányom is mostanában (3 éves lesz novemberben) kezdte el kibírni a Balatonig, ami hát lássuk be, nem nagy táv. Ő azt nem viseli el hogy be van szíjazva, szerencsére egyik gyerekem sem hányós. Nem is voltunk azóta a tengerparton nyaralni mióta ő megszültetett, egyszer mentünk Ausztriába síelni de nagyon megbántam, 40-50 perc után órákig tartó hiszti jött, meg kellett többször is állnom hogy ne akarjam felvágni az ereimet. :)
Egyébként viccen kívül van abban valami hogy anyósoméknál 26 fok a standard hőfok télen, én pólóban, farmerban a kanapén ücsörögve(!) melegem van, izzadok, a gyerekek vörös fejjel pusztulnak meg játék közben, és ha szóvá teszem, jön az "á, dehogy, nincs itt meleg", és hiába mutatok a másfél méter magasan, az alsó szinten lévő hőmérőre, csak néznek, hogy most mégis mi bajom van? Mondanom sem kell, a nálunk otthon 22.5 fokra lőtt termosztát (22-23 fok között tartja a hőmérsékletet, magyarul, az alsó szinten, a felső +1 fok kb.), állandó konfliktusforrás, hogy túl hideg van, látványos pulóverfelvétel, takarózás, amit akarsz.
Amúgy ismerős az érzés, amiről írsz: nekem is volt már, hogy este 5-6 között értem haza, "egész nap úton voltam" reggeltől, legalább 10 helyen biztos voltam, min. 1 óra dugóban, de voltam az M0 vonalán kívül is - Gödöllőn -, erre hú, összesen.... 79 km.
Feleségem a 24 fokos víznél még belógatja a bokáját és meg akar fagyni ott helyben, miközben kerülgetik 1-100 évesek a lépcsőn. A fiam tegnap is bejött, de nagyon fázott, ki is mentünk hamar. A lányom meg csak Hajdószoboszlón a kacsaúsztatóban (34-36 fok, asszem) érezte jól magát. Ott a feleségem is. :)
Lányom a 20 fokos vízre közölte, hogy finom :-) 10 perc múlva lila szájjal kirángattam a vízből. Kellett nekünk 5 hónapos kortól bohóckodni a vízhez szoktatással :-)))
Meséltem már, hogy két éve elugrottam az sx-el egy kombájn rostáért? Istenem abba fért be, a többi autóm mind 4 ajtós volt. Azért néztek a pickupos népek rendesen:)
Ezekkel egyébként mindig bajban vagyok, az ablakos pl. motorral érkezett. Az a legjobb, mert abból lehet olyanod szaladgálosnak is ami egy használt BMW ára mégis az ügyfelek egy része lesajnálóan néz, hogy kocsira se telik :-)
Megtörtént eset, hogy a "nőgyógyászunktól" megkérdezték mi a baj, hogy ilyen rosszul megy a bolt, hogy csak motorra telik, holott annyi melója volt/van, hogy muszáj volt motorra váltania, ha nem akart a dugókban ülni egy szülés alatt :-) És mindez valami BMW túra motor...