Keresés

Részletes keresés

Kreta Creative Commons License 2004.08.17 0 0 481
Fog ez menni, csak még a végső illesztés nem stimmel. PTGuiban 360nnak mentette, de van egy ksi rés a PFben ... Mind1 elsőre jó ez. Köszi!
Előzmény: RCH (478)
RCH Creative Commons License 2004.08.17 0 0 480

Ljimmy: allitolag keprogziteskor/feldolgozaskor lesznek a szinek olyanik, amilyenre epp sikerednek. Nem tul tudomanyos valasz, de egyelore nincs jobb ;-)

 

Lenyegeben mindent leirtal az F717-tel kapcsolatban. Ezen kivil meg a jpg tomoritest (fine, standad), valamint vaku erosseget (-, normal, +) lehet allitani. Nagyjabol ennyi. Allitolag az sem segit, ha TIFF-be fotoznek jpg helyett. Mindegy, kibirom. Addig is marad az EnBlend, meg ha kisse szivas is. Jo lenne, ha a PTGui-ba "gyarilag" beepitenek ezt, hogy igazan korrekt legyen az osszemosas.

Előzmény: Ljimmy (479)
Ljimmy Creative Commons License 2004.08.17 0 0 479

 

 

Sziasztok!

 

Vakupapucsba való libellát/vízmértéket a studioline-nál lehet kapni (www.nika.hu), de nem olcsó, tavaly hatezer pénz volt. Én ezzel akartam kivédeni a vízmértékkel, gömbfejjel szerelt drágább állványt, de ez a megoldás nem 100 %-os. Nálam legalábbis a menet a következő: (gömbfej nélküli) fejrész szemre alaphelyzetre beállít, gépet libellával feltesz, állványt lábak segítségével szemre beállít, libellával ellenőriz. Még jó, hogy néha teodolittal dolgozom, fejleszti a kombinációs készséget :))

 

Más, RCH, kiderült már, miért különböztek a mátrix-képek színárnyalatai? Én még csak most kezdtem panorámázással foglalkozni, eddig szerencsére még nem találkoztam színárnyalatbeli különbségekkel. A fehéregyensúlyon, iso-n, záridőn, blendén, fókusztávolságon kívül mit tudunk még manuálisan állítani a dsc-f717-en? ;)

 

Üdv!

Lj

RCH Creative Commons License 2004.08.15 0 0 478

Mazlid van, epp most csinalok egy ilyet, ugyhogy leirom lepesrol-lepesre.

 

Eloszor is Photoshopban lekicsinyitem a kepet, hogy ne a Panorama Factory szamolgassa. En 400 pixel magasra szoktam, de ez lehet barmennyi, kivansag szerint.

 

PF indit, majd import: behivom a panorama kepet.

Duplan a kepre kattintva megnyilik nagyban. Ekkor jobb klikk a kepre es a properties-re kattintva felugrik egy ablak. Ebben a "Panoramic Image" resznel bepipalom a "This is panoramic image" opciot, majd az alatta feleledo mezokben megadom a HFOV-ot, ami korpanoramanal ugye 360 fok ;-) Alatta a "Cylindical reprojection"-t valaszd!

 

Ezutan a "File/Save current image as" kivalasztasara felugro ablakban mar ki is exportalhatod QTVR-nek.

Save as Type: QTVR

QTVR Settings: Quality = 75, Viewer size = 500x220, Compression method: JPEG

(Ezek az en beallitasaim, de erdemes kiserletezni.)

 

Ennyi. Ha valamit kihagytam, csak kiabalj ram! :-))

 

 

Előzmény: Kreta (477)
Kreta Creative Commons License 2004.08.15 0 0 477
Körpanorámát is meg tudsz így csinálni?
Vagy a már kész képet vágjam ketté és azt rakassam vele össze?
RCH Creative Commons License 2004.08.15 0 0 476
En suttyo, egyszeru modon a Panorama Factoryba szoktam behivni a PTGui-ban elkeszult kepet es onnan exportalok MOV-ot. De engem is erdekelne, hogyan lehetne maskepp.
Előzmény: Kreta (475)
Kreta Creative Commons License 2004.08.14 0 0 475
Meg lehet oldani valahogy, hogy a PTGuival készült képből olyan .mov legyen mint amit a Panorama Factory csinál?
RCH Creative Commons License 2004.08.12 0 0 474

Enblend - utoljara

 

Kiprobaltam a -s kapcsoloval osszeallitani a kepdarabokat. Az eredmeny siralmas: az osszemosast a megadott sorrendben vegzi ugyan, viszont az osszeepitesnel ilyenkor is a sajat feje utan megy. A vegeredmeny: az osszemosas minosege eleg gyatra es a kepillesztesek is elmasznak.

 

Vegso megoldaskent a korrektul Enblendelt kepre a Photoshop Healing brush eszkozevel raretusaltam a korrektul osszeillesztett keprol a kritikus darabokat. Igy a szinek is stimmelnek es a kep is jo lett.

 

A lenyeg: ha a PTGuival tokeletes illeszteseket keszitettunk, akkor erdemes hasznalni az Enblendet, egyebkent viszont nagyon-nagyon macera.

pitman Creative Commons License 2004.08.12 0 0 473
Azt tudom, hogy a 3.7b val megy, de egyenlőre jó nekem a parancssori változat is, a készített project file-t a gui simán beolvassa, úgyhogy nincs gond. Csak arra lehetne valahogy rávenni, hogy normálisan kontrollpontozzon, de még dolgozom rajta.
Előzmény: RCH (472)
RCH Creative Commons License 2004.08.12 0 0 472

Letoltheto a 3.7 b1 verzio; az siman lekezeli a 1.03 Autopano-t. Es ehhez letezik korrekt unlimiter is ;-)

 

Mas.

Enblend ujra :-)

Most neztem a weblapjat es ugy tunik, eleg csak megadni egy kapcsolot es onnantol sorban dolgozza fel a kepeket :-)

Ez van. Hajnali 2-kor mar az ember nem olyan kreativ, hogy utanakeressen az efajta aprosagoknak a gyarto honlapjan :-))

Előzmény: pitman (470)
RCH Creative Commons License 2004.08.12 0 0 471

Enblend szivat :-(

 

Megcsinaltam egy tavalyi, kezbol, spontan keszult felpanoramamat a korabban leirtak szerint. Osszelapatoltam, faragtam rajta Photoshopban, majd kiexportalgattam a layereket es atkonvertaltam packbites tifekbe. Ezutan a fajlokra raeresztettem az enblendet. A vegeredmeny - szin szempontjabol - tokeletes lett, viszont a kepet elbaltazta: nem sorrendben illesztette egymasra a kepdarabokat, igy az atfedeseknel szetcsusztak, szellemesedtek a kepek. Probaltam mas sorrendben megadni a feldolgozando kepeket, de akkor is ugyanugy nezett ki a vegeredmeny. Valami sajat, nyakatekert elv szerint rakosgatja ossze a szeleteket.

 

De nem fogom feladni! Megprobalom azt, hogy Photoshoban kombinalgatom a maszkokat, torolgetek a kepekbol es utana azt dolgoztatom fel az enblenddel. Elobb-utobb kicsikarom belole a vegeredmenyt es - ha erdekel titeket - megirom a pontos eljaras menetet.

pitman Creative Commons License 2004.08.12 0 0 470

Kipróbáltam: a /keys opció nálam az 1.02-es Autopanoval nem működik, az 1.03-assal igen, csak azt meg a Ptgui 3.6-os demó nem komálja. Viszont parancssori módban működik. Tényleg probléma, hogy a kontroll pontok gyakran közel vannak egymáshoz, emiatt az illesztés azon a részen jó, viszont, ha a kontroll pontok a kép közepe táján vannak akkor a széle már illesztési hibás lesz. Tehát nincs mese, kézzel kell rakosgatni őket, vagy az Autopano által felrakottakat kiegészíteni.

Majd még a másik opciót is kipróbálom, ha lesz egy kis időm.

Előzmény: RCH (468)
pitman Creative Commons License 2004.08.11 0 0 469

Köszi a gyors választ. Pont erre voltam kíváncsi.

Egyébként közben próbálkoztam egy sima 360-fokos képpel és azt most már könnyen és "gyorsan" össze tudom rakni (majdnem hasonló módszerrel, úgyhogy a te megoldásodat is ki fogom próbálni).

 

"Kis látószögnél ez sajnos gyakorlatilag elkerülhetetlen, hacsak nem volt precízós cuccod, amivel eleve tudod a képek helyét :-)"

 

Egyébként nagylátószögű képekről van szó és a képek helyét viszonylag nagy pontossággal tudom, saját készítésű panorámafejem van, ha minden igaz, hamarosan alkalmas lesz a szférikus fotózásra is (ezért is kezdtem megint próbálkozni ezen képek összerakásával), most még csak körpanorámákat készítek vele.

Előzmény: P.Peter (467)
RCH Creative Commons License 2004.08.11 0 0 468

Autopano: a /keys:3 opcioval limitalhato a kontrollpontok szama. Nekem még az volt a bajom, hogy a kontrollpontokat gyaktran tul kis feluletre elosztva lotte be. Ha minden igaz, a /ransac_dist:40 (vagy nagyobb ertek) a szorodast noveli - es ha jol veszem ki a dolgokat - akkor a pontossagot csokkanti.

 

Jo probalkozast! En egyelore maradok a kezi pontozgatasnal. Babra munka, de legalabb tuti preciz ;-)

 

Előzmény: pitman (466)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.11 0 0 467

"hány képet lehet egyszerre optimalizálni, hogy jó legyen (körpanorámánál és szférikusnál)"

 

Passz, a képek eredeti minőségétől (értsd elfordulás, stb.) és egyértelmű ileszthetőségétől függ (pl. egy erdős tájképre nehezebb, mint épületekre).

 

"és lehetőleg ne tartson órákig a folyamat"

 

Kis látószögnél ez sajnos gyakorlatilag elkerülhetetlen, hacsak nem volt precízós cuccod, amivel eleve tudod a képek helyét :-)

 

A sok képes feldolgozás menete szerintem a következő legyen, legalábbis nekem ez jött eddig be a leginkább (minden optimalizácó előtt ments):

 

- Válaszd ki a 'központi' képet, aminek lehetőleg a közepére esik a horizont, legalább a két szomszédjával jól illeszthető, és függőleges referenciák kijelölésére is alkalmas.

 

- A központi képet és néhány jobbra és balra eső képet készíts el, mint részpanorámát. Ne feledkezz meg a függőleges referenciák megadásáról legalább két-három képen, a FoV optimalizációt mindenképpen kapcsold ki, a képekre minden opciót kapcsolj be, kivéve a 'központi' kép Yaw opcióját, ez legyen kikapcsolva.

 

- Ha a részpanoráma kész, akár egyesével hozzáadva, pontozva és optimalizálva (Az optimalizációt a már 'kész' képekre kikapcsolva!) el kell készíteni a teljes 360 fokot, de még ne illeszd össze a 'két végét'.

 

- Utoljára pontozd össze a két 'záróképet'. Az optimalizációnál (ezért is kell menteni) lehet, hogy vissza kell kapcsolni a FoV számítását, mert csak így lesz képes kihozni a 360 fokot, és lehet, hogy a 'központi' kép Yaw opciója kivételével mindent be kell kapcsolni. Ha az egy sor 360 fokban kész és jó, a FoV-ot végleg ki kell kapcsolni.

 

- Az alapsorhoz akár egyesével hozzá kell pakolni alulról és felülről a többi képet, de ezeket már nem feltétlenül sorban. Először azokat a képeket kell illeszteni, amik egyértelműen illeszthetők, és lehetőleg további függőleges referenciákat is képesek meghatározni. Lehetőleg minden olyan képpel össze kell őket pontozni, amivel fedésben állnak. Az optiomalizációnál csak az új képek legyenek bekapcsolva, és a gyorsítás érdekében a fedésben (illesztésben) nem résztvevő képek kontrollponjainak figyelembe vétele is kikapcsolható. Lehetőleg soronkként kell haladni, de ha a képen van egy kiemelkedő épület, akkor először azt kell teljes egészében elkészíteni, hogy garantáltan illesztési hibáktól mentes legyen. Egy erdőrészlet vagy a felhők esetében lehet 'maszatolni', ott nem lesz feltűnő egy akár durvább hiba sem.

 

- Ha maradtak nem, vagy nem jól összepontozható képek (felhős égbolt stb.), ezeket kell utoljára felpakolni, és esetleg összepontozás nélkül, az editor ablakban a helyére tolva és forgatva 'nagyjából' beilleszteni. Ezek 'maszatolását', szép illesztését utólag kell réteges kimenettel pl. PS vagy GIMP segítségével elkészíteni.

 

Előzmény: pitman (466)
pitman Creative Commons License 2004.08.11 0 0 466
  Egy kis segítséget szeretnék kérni Ptgui ügyben.

Néhány hónapja, itt a fórumtagok segítségével, sikerült összehoznom egy teljes szférikus panorámát a Ptools+Ptassembler segítségével. Akkor letettem a további kísérletezésről, mivel sok kép esetén igen időigényes mulatság. Most, olvasgatva a fórumot újra próbálkoztam, csak most a Ptgui + Autopano + Enblend párosítással. Sajnos egyenlőre nem sok eredménnyel, bár azt hittem az automata kontrollpontozás nagyon meg fogja gyorsítani a munkát.

Először egy sima, 360 fokos körpanorámát akartam készíteni, az Autopano irgalmatlan mennyiségű pontpárt rakott bele, így nem igazán működött a dolog. Kézzel bepontozva, illetve rengeteg próbálgatással (már nem igazán tudom a sorrendet a sok próba miatt) végül tökéletes eredményt tudtam elérni, az Enblend szépen dolgozik, az optika vignettálását gyönyörűen eltünteti.

Ekkor próbáltam volna a szférikus változatot, amivel egyáltalán nem boldogulok. Az autopano itt is felejtős, a rengeteg kontrollpont miatt (illetve némely képeket nem kontrollpontoz össze). A fő problémám az, hogy itt még a középső sort sem sikerült normálisan összefűzni, nemhogy a többit.

Valaki nem tudná részletesen elmondani, hogy mi a menete az összerakásnak (képek betöltése, optika paraméterei, kontrollpontok megadása kézzel megvan), illetve az optimalizálásnál milyen sorrendet (Y, P, R, FOV, abc, illetve ezeket hogyan szabad kombinálni) kell tartani, hány képet lehet egyszerre optimalizálni, hogy jó legyen (körpanorámánál és szférikusnál), és lehetőleg ne tartson órákig a folyamat. (Annak idején az assemblerrel két képenként sikerült összerakni a középső sort, majd amikor az kész volt, arra szintén hasonlóan a többit, de ekkor már a középső sornál nem engedtem az optimalizálást).

Itt hasonlóan próbálkozom, de egyszerűen nem megy, három-négy kép után széthullik az egész vagy ha nem, akkor sem lesz tökéletes, túl nagy távolságok lesznek a kontrollpontok között (ugyanazokkal a képekkel dolgozok próbaként, mint az assembler esetén, tehát nem a képekkel van a gond, ha a FOV oprimálást is bekapcsolom, még rosszabb lesz).

A neten általam talát Ptgui tutorialok nem igazán használhatóak, mert mindegyik csak néhány képpel dolgozik.

Az autopano-t rá lehet-e venni valahogy, hogy képpáronként max. 3 pár kontrollpontot használjon? A parancssori paraméterek variálásával nekem nem sikerült, így viszont nem igazán használható, mert legalább annyi idő leszedni a felesleges pontokat, mit kézzel felrakni a kevesebbet.

A Ptools Radial Luminance opcióját használja valaki (vignettálás korrekciójához), mert nálam a homogén felületeken (ég) körkörösen csíkoz, bár ez az Enblend megjelenésével nem igazán fontos.

 

Előre is köszi, és bocs, hogy kicsit hosszú lett.

S.P.T. Creative Commons License 2004.08.10 0 0 465

Itt vannak nálam a félgömbök.

Rézből vannak, holnap viszem políroztatni.

Jó masszív anyagból csináltattam.

5 db van belőle, lehet tülekedni érte.

 

Addig is nézzetek panorámát:

 

 

Velence

 

A campaneleről fotóztam kézből, ráadásul lefelé, úgyhogy eléggé meglepődtem, hogy ilyen jól sikerült.

A hibákat direkt nem photoshoppoltam ki.

 

Egyébként a Canale Grande torkollatát ábrázolja, a vám szigettel, meg a temető szigettel.

RCH Creative Commons License 2004.08.10 0 0 464

Jippii :-)

En Pest, de nem surgos: most amugy is lakasvasarlassal vagyunk elfoglalva. Sz'al majd ha megjottel, akkor szepen, kenyelmesen.

Előzmény: S.P.T. (463)
S.P.T. Creative Commons License 2004.08.09 0 0 463

Jó hír!

 

Holnapra megvannak a tükör félgömbök réz alapjai!

 

Ez után polírozás, majd galvanizálás.

 

Ha minden jól megy, péntekre kész, viszont én jövőhéttől nem vagyok, úgyhogy egy hetet csúszik a cucc.

 

Na mindegy, azért már lehet gondolkodni, hogy akinek kell, hogy akarja átvenni.

 

Én Budapesten, illetve Veresegyházon szoktam lenni, de most a keleti régióba utazom, úgyhogy, ha valaki ott lakna, annak épp kapóra jön.

 

Na, jöhet a jelentkezés - ezennel elsikítottam magam :-)

 

Más:

Akinek a gépe SLR szerű vázas, vagyis nehezebb az átlagnál, annak mindenképp ajánlom, hogy költsön bele egy kicsivel többet az álványba, mert nagyon nem mindegy!

Ugyancsak ajánlom: Manfrotto 055 PRO B + 056 fej - kb. 35k HUF a tripontnál. (jajj, még assziszitek, hoty nekik dolgozom) szal, csak egy javaslat, mert utána már nagy az árugrás, tehát ennek nagyon jó az ár-érték aránya SZVSZ.

RCH Creative Commons License 2004.08.09 0 0 462
Hm.... tenyleg. Nem igazan gondoltam at a dolgot. Nekem csak az ugrott be ugy hirtelen, hogy a JPG a drasztikus tomoritessel baltazza el a szineket. De tenyleg nem ez az elsodleges problema. Mindegy. Megkuzdok vele es kesz.
Előzmény: P.Peter (461)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.09 0 0 461
A TIFF-ben már ugyanúgy megvan a gép színfeldolgozása... A RAW-nál ezt már a PC-s progi végzi, ezért térhet el a gépi számítástól (a különböző RAW-konverterek is egymástól jelentősen eltérő színvilágot tudnak produkálni).
Előzmény: RCH (460)
RCH Creative Commons License 2004.08.09 0 0 460
RAW-ot a bigyulam sajnos nem tud. Majd tiffel csinalok egy tesztet. Es asszem veszek egy nagyobb memoriakartyat :-))
Előzmény: P.Peter (458)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.09 0 0 459
Előzmény: RCH (457)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.09 0 0 458
Én is hiába rögzítek mindent, a JPG-k színei szoktak mutatni némi színeltérést, de ugyanezt RAW esetében még nem vettem észre (Én Canon PS S30-at használok).
Előzmény: RCH (456)
RCH Creative Commons License 2004.08.09 0 0 457

Na, nyuzsgok meg egy picit :-)

 

Eloszor is megtalaltam a progit, amire szuksegem van: XNView. Ez tud packbits tifet menteni, viszonylag kicsi alkalmazas es meg installalni sem kell, csak kicsomagolni.

 

Mas.

 

Milyen olcso, de viszonylag korrekt allvanymegoldast javasoltok panoramazashoz? A Sony gepemen a rogzitocsavar helye ugy tunik, hogy pont a nodalis pont kornyeken van. De amint alloba forditom a gepet, fujhatom az egeszet. Valami adapterszeru kellene, ami szukseg eseten allithato. Vagy egy normalis allvany :-) Esetleg LEGO-bol lehetne valamit osszerakni :-)

(Minden viccet felreteve: lattam egyszer valahol, hogy LEGO-bol epitett valami szerkentyut egy urge a gepehez. Talan makrozashoz vaku tartot, vagy valamilyen szuro / derito cuccot a vaku ele, vagy mittudomen.)

RCH Creative Commons License 2004.08.09 0 0 456

Kreta: tulkepp mindegy, hogy psd-t, vagy tif-et javitgatok; a vegen specko tif-et kell mentenem ahhoz, hogy az EnBlend-et rauszitsam. Es pont ezt nem tudok menteni a jelenlegi szoftverkeszletemmel. De azert kaptam 1-2 megfejtest, ugyogy ha igazan fontos lesz, akkor megoldom :-))

 

Mas.

 

Tegnap panoramazgattam egy kicsit - illetve pontosabban matrixoltam (vagy mi.) A cimboram elado hazat fotozgattam es azt legozom majd ossze egy keppe, mert halszem hijjan maskepp nem lehet lefotozni azt a bazi nagy epuletet. A feheregyensulyt fixaltam, az elesseget, expoziciot, minden egyebet is de a fotozott kepek szinarnyalatai megis elteroek lettek. Valami elkerulte a figyelmemet es azert lett kisse tré a cucc, vagy ez megszokott dolog a digitalis kepeknel? (Sony F-717)

Előzmény: Kreta (453)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.09 0 0 455
Szerintem a PTgui sokkal jobb mint a PTAssembler, de próbáld ki, töltsd le a trialt, 30 napig korlátozás nélkül használható.
Előzmény: VAti70 (454)
VAti70 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 454

A PhotoStitch-el még az életben nem tudtam többsoros panorámákat normálisan összerakni. Egygombos amatőr sw, felejtős. Lényeges dolgokat nem is lehet állítani benne.

 

Amióta felfedeztem a PTAssemblert (ez is egy GUI frontend a PT-hoz mint a PTGui) mindenhez azt használom és eddig bevált. Tényleg: PTGui kontra PTAssembler tapasztalata kinek van? Érdemes kipróbálni a PTGuit, vagy kb. ugyanazt tudja mint a PTAsm csak pepitában?

 

Nekem a 6-7 pontpár jött be ideálisnak, kézből lőtt panorámákhoz. Állványoshoz tényleg elég a 3.

Előzmény: P.Peter (432)
Kreta Creative Commons License 2004.08.08 0 0 453
RCH: Ha tifben mented el és abban javítgatod a szutykookat akkor aztok összepakolása utólad az nem megoldás?
Előzmény: RCH (447)
bjphoto Creative Commons License 2004.08.08 0 0 452

Sziasztok eladó egy panorámafotózáshoz remekül használható 0,25x halszem előtétlencse.

optikus Creative Commons License 2004.08.07 0 0 451

En PSP8-at (PaintShopPro8) javasoltam nem PS-t.

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.08.07 0 0 450

Nekem PS7-em van, és úgy emléxem, az is tudja a packbitet.

No azért annyira nem robosztus, meghát valami képmacera úgyis fennt kell, hogy legyen, akkor meg már legyen valami jó (pl ez).

 

Így vaktában azt tudom mondani a tükör felerősítésére, hogy egy vékony lemez befér még a libella meg a vakupapucs közé, ami felhajlik, és egy az egyben rá van ragasztva a tükör. (vékony rézlemezem is van, ha ez gond)

RCH Creative Commons License 2004.08.05 0 0 449
Koszi, de alkalmi panoramazgatas miatt nem szivesen tennek fel egy ilyen robosztus alkalmazast. Igy is tele van minden vacakkal a PC-m :-) De ha minden kotrel szakad, lehet, hogy rabeszelem magam.
Előzmény: optikus (448)
optikus Creative Commons License 2004.08.05 0 0 448

Probald meg a PSP8-at. Az tudja a packbits-et es megnyitja a psd-t, meg layereket is kezel. Hogy mennyire kompatibilasan azt nem tom.

 

Előzmény: RCH (447)
RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 447

Na, teszteltem az PTGui + Photoshop + Enblend ganyolast.

A jo hir az, hogy kisse maceras, de valoszinuleg tenyleg muxik. A rossz hir az, hogy csak "valoszinuleg", mert kiprobalni nem tudtam.

 

Az egesz igy nez ki:

Megcsinalom a panoramat es PSD-t mentek belole. Kijavitom a szutykokat, nagyjabol megvagom, majd a Photoshop scriptjevel minden layert elmentek kulon file-ba. Illetve csak mentenek, mert nalam valamilyen hibara hivatkozva beint. Mindegy. Egy sajat action segitsegevel kiexportalgatom a layereket fekete hatterrel + alpha csatornaval.

Ez igy mukodne - de megsem: az Enblend csak packbit tomoritesu tif-et tud lekezelni, de ilyet a PC-s Photoshop nem tud menteni. Hirtelen csak IrfanView volt keznel; az ugyan elmenti packbit-tel, viszont ilyenkor a maszk elveszik. Igy ez megintcsak nem jo az Enblendnek.

Ha ezt meg tudnam oldani, akkor valszeg mukodhetne. Emiatt viszont nem fogok Mac-et venni ;-) De nem adom fel, mert sok tavalyi spontan keszult panoramam van, amire ez a fajta szinkorrekcio raferne.

RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 446

Na, asszem megvan a megfejtes a layeres PSD + Enblend hasznalatahoz.

1. A szokasos modon el kell kesziteni a PSD formatumu panorama kepet.

2. Photoshopban ki kell javitani az esetleges illesztesi és szellemesedesi hibakat.

3. Minden layert fekete hatteru tif-kent el kell elmenteni ugy, hogy alfacsatornakent tartalmazza a layer maszkot

4. Az elmentett tifekre ra kell ugrasztani az enblendet: enblend.exe - o finalpic.tif source1.tif source2.tif source3.tif ... paranccsal.

 

Ha minden igaz, akkor ez igy mukodni fog. Majd este letesztelem.

 

RCH

 

ui: persze egyszerubb eleve egyforma tonusu kepeket kesziteni :-))

RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 445

En ma hajnali 4-ig bibelodtem a jelzett komboval. Ha az Enbelnd kepes lesz maszkolt PSD mentesere is, akkor az nagy dobas lesz. (A sebteben, kezben keszul panoramaknal nem mindig jon ossze az azonos tonusu kep.)

Az AutoPano-val csak aprobb gondjaim vannak. Eloszor is nem a teljes atfedest kontrollpontozza, ezert neha manualisan kell hozzaadni 2-3 kontrollpontot. A duplakepes kontrollpontozast (na ezt hogy mondhatnam szabatosabban... szoval amikor a 2-4, 3-5 kepeket is osszepontozza) megszuntetem, hogy kevesebbet kelljen szamolnia a programnak es igy talan anomaliakra sem kell szamitani.

A fenti kompromisszumokkal egyutt lehet elni es osszessegeben szebb, gyorsabb kepeket lehet generalni.

 

De azert remelem lesz ez meg jobb is.

Előzmény: P.Peter (444)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.03 0 0 444

Pont a napokban probálgattam az AutoPanot (az Enblendet már korábban, az a 3.6 alatt is müködik). Az Enblend nem rossz, de sokkal jobb, ha az alapképek megfelelöek, és akkor nincs rá szükség :-) Az AutoPano érdekesebb.  Több mátrixal is kiprobáltam, amit gond nélkül bepontozott (15-16 kép) ugy, hogy csak függöleges referenciákkal kellett kiegészitenem és at optimalizácio után máris 'kész' volt a kép, de pl. ma egy sima egysoros panorámát is képtelen volt jol összehozni (A hagyományos modon megadott referenciapontokkal tökéletes lett).

Előzmény: RCH (443)
RCH Creative Commons License 2004.08.03 0 0 443

Huh gyerekek! Nagy elmenyem van!

Talaltam 2 plugint a PTGui-hoz. Az egyik az AutoPano, a masik az Enblend. A dolog szepseghibaja, hogy csak az uj, 3.7 beta PTGui-val mennek.

Kiprobaltam es leesett a zallam. Az AutoPano villamgyorsan kontrollpontozza a kepeket: elso ranezesre szinte hibatlanul. Ami furcsa, hogy itt-ott nemcsak a szomszedos kepeket kontrollpontozza ossze (pl. 8-10, 9-11).

Az Enblend a kepek osszemosasaban remekel: a mindenfele ossze-vissza szinu kepekbol ossszetakolt panoramat gyonyoruen kivasalta. Valami alomszep :-)

Itt is van bibi: csak tiff-be tud menteni, igy a szellemkepeket eleg macera utolag eltuntetni.

Aki teheti probalkozzon veluk, mert szerintem megeri!

Ja, a PTGui honlapjan van link mindkettohoz.

 

RCH Creative Commons License 2004.08.03 0 0 442
Koszi az otletet, valszeg elni fogok a lehetoseggel. De hogy hogyan lehet radrotozni... azt nemtom. Mindegy, majd inzertalok kepet a bigyularol, hogy megnezhessetek.
Előzmény: S.P.T. (440)
optikus Creative Commons License 2004.08.03 0 0 441

Erdekes nekem olyan van amiben ket libella vagyon igy egyszerre latni a dontest es elforditast is. En a gepemhez kaptam, de letezik Hama-ban is, szerintem meg lehetne rendelni. Egyebkent meg ehhez is jobb az allvany.

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.08.03 0 0 440

Erősíts rá 45 fokos szögben egy kis tükördarabkát, így abban látni fogod a buborékot, bár kicsit nehéz megszokni, hogy merre is mozgasd a gépet tükörből..

 

Nekem van plexi tükröm, könnyű, nem törékeny, formára vágható. Ha érdekel, keress meg, kanyarítok neked egy darabot belőle.

RCH Creative Commons License 2004.08.02 0 0 439

Egy szep, szoke fotomodell futarkodta nekem Nemetorszagbol :-)) Ugy tudom, hogy itthon nem nagyon kapni. Amugy eleg pici joszag; alig nagyobb, mint egy jokora dobokocka. Hetvegen kiprobaltam - felemas sikerrel.

Ha kiakarom hasznalni a vizmertek adta lehetoseget a kezbol fotozaskor, akkor csak ugy muxik a dolog, ha pocakhoz szoritom a kamerat, mert szemhez emelve nem latszik a buborek allasa. Pocaknal viszont a keresot nem latom; igy az is megesett, hogy elore vizszintesen allt a kamera, viszont kisse elfordult a kezemben, amit csak keson vettem eszre. Ha kihajthato display lenne a Sony kameran, akkor nem lett volna gond. Viszont allvannyal teljesen jo - igaz azt meg nem probaltam.

Előzmény: Törölt nick (438)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.02 0 0 438
Én is szeretnék olyat már régóta. Hol szerezted?
Előzmény: RCH (437)
RCH Creative Commons License 2004.07.30 0 0 437

Na, beneztem ide egy kicsit, hogy dicsekedhessek :-))

Tegnap megkaptam a vakupapucsba csusztathato vizmerteket. Mikurkányi kis aprosag, de egesz jonak tunik. Valszeg ennek a segitsegevel meg kezbol is sokkal jobban lehet majd panoramat fotozni. Koldokhoz szoritva, vizmertek alapjan vizszintben tartva, kb. 24 kockabol osszelott panoramat tervezek. Majd meglatjuk mi sul ki belole. Ha minden jol megy, akkor talan holnap le is tudom tesztelni.

 

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.07.29 0 0 436

Hát nekem még nem sikerült olyan panorámát csinálni kézből, amivel ne kellett volna pöcsölni pl. a villanyvezetékeknél.

 

Ezért írtam le az állványomat, mert az nem csak panorámázásra használható, így meg is érheti az árát.

 

Egyébként próbálj meg esti panorámát csinálni kézből!

 

Ja, kérdés:

Ha lenne olyan szerszám tükörhöz ami nem gömb, hanem jobban hasonlít a gyári formára, az kellene-e inkább, vagy maradjunk a félgömbnél?

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 435
Jóvanna. Kontrolkocka. :-)
Előzmény: optikus (434)
optikus Creative Commons License 2004.07.27 0 0 434

>Panorama Factorytól. Véletlenül se találja el az illesztéseket, egy villanyvezeték teljesen meghülyíti. 10 kontrolponttal

PF és kontrollpont?

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 433
Azért bosszant a dolog, mert a PF sok más szempontból jobb (képminőség, expozíció korrekció, stb.). Nem értem, hogy az illesztő algoritmusuk miért annyival gyengébb, pedig a PhotoStitch eleve redukált felbontású képeken illeszt. A PotoStitch-ben az a legbosszantóbb, hogy az eget csíkosan hagyja az illesztési pontoknál, valami baj van a blendinggel. A PF-ben próbáltam már mindent, hogy a villanyvezetéket gatyába rázzam, de nem megy. Már pici kockákkal végig lefedtem az egészet, kézzel beállítottam, és így is szellemképes. Na mindegy, PhotoStitch-cel összeraktam.
Előzmény: P.Peter (432)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.27 0 0 432

Hibátlan program nincs :-)

A PF-et régebben probálgattam, de tapasztalataim szerint egyik program sem szereti, ha tul sok pontpárt adsz meg. Attol inkább meghülyülnek, sem mint hasznalna. Probalkozz 3, max. 5 párral ugy, hogy lehetöleg a teljes fedési területet lefedjék. A PhotoStitch nem rossz progi, de csak alapesetben és csak jol lött képeknél müködik, egy kicsit is nehezebb feladat már könnyen megfekszi a gyomrát (Persze ez lehet, hogy csak azokra a verziokra igaz, amiket probaltam, és én már jo ideje ´leragadtam´ a PTgui+PT párositasnal).

Előzmény: Törölt nick (431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!