Keresés

Részletes keresés

Gyula20 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4236

Üdv Robi !

Gondolkodtam a szünetmentes tápokon - az a problémám , hogy nekem

48 és 60V-os szünetmenteseim vannak.

A 18 V-os rendszeremhez ez nem jó - igaz , hogy van még egy 48 V-os akkupakom

de azt azt a fűtés vezérléshez tervezem felhasználni.

Azt hiszem építek egy 18/230-as invertert, pár amperest.

Ha állandó mágneses generátort építesz , kevesebb az üzemeltetési  probléma-

igazából csak a feszültséget kell figyelni - ez ma már igen pici gond , egyszerű és

olcsó cél IC-k kaphatók és azt a terhelést kapcsolják rá a rendszere amelyiket akarod.

Figyelik az akkkut , ha a feszültség meghaladja a beállitott értéket továbbkapcsol

akár 8-9 különböző  terhelést is rá tud kapcsolni.

Az IC tipusa LM 3914 - ezt igen jól be lehet állitani és egyszerű majdnem csak egy

egy feszmérő kell hozzá.

Ez tiz kimenettel tud vezérelni bármit.

Még azt is tudja , hogy sorba kapcsol minden terhelést , vagy külön-külön csak egy

kimenet aktiv.

Az IC adatlapját megtalálhatód a Datasheet catalog for electronic componets -nél.

Én nem épitenék be gk. fesz. szabályzót a rendszerbe - egyszerüen nem látom értelmét - a szélgenerátoroknál minden energiát meg szeretnék fogni - itt

csak azt  figyelni , hogy az akku föltöltöt vagy nem - nem kell szorosan, elektronikusan kapcsolódnia a fordulatszámhoz.

/most nem gerjesztésről van szó - ott fontos a fordulatszám /

Ellenvélemény csak az lehet , hogy esetleg nagyobb árammal tölt a megengedetnél - viszont ha nagyobb az áram picit megemelkedik a feszültség is az elöbbi IC ezt simán más pozicióba küldi .

Tehát túltöltés nem igazán lehet.

Még valamit szeretnék elmondani , leírni ,a szinkrongenerátor még nagyvonalúan

sem azonos a GK. generátorokkal.

Nem kisérleteztem GK . generátorokkal de elgondolásom szerint a 12 V-os generátorok nem biztos , hogy szélgenerátornak alkalmasak.

/ Tudomásom szerint- igen nagy fordulat és nagy gerjesztő áram kell - más célra készültek - elsősorban talán a mechanikai igénybevételt kell birniuk./

Ha kisérleteznék velük legalább 24 V- vagy nagyobb feszültségű generátorral

foglalkoznék.

Üdv: Kiss Gyula

Előzmény: muszaj (4218)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4235

Kell egy szélsebességfigyelő ami megfelelő szélsebességnél kapcsolja be az "előgerjesztést".

1 csőből páros számú lapátokat lehet kivágni úgy, hogy legkevesebb hulladék maradjon. Mondjuk 4 szélesebbet lasabb fordulathoz, vagy 6 keskenyebbet nagyobb fordulatra. De ha Mondjukvan egy 3m-es csöved akkor 6db széles 2m-es lapát is kijöhet.

Előzmény: muszaj (4234)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4234

Igaz ,hogy nem a termeltből veszi , de ha nincs szél akkor az egyszerű szabályzó az folyamatosan rajta hagyná a gerjesztést ami állandó fogyasztás és talán nem is kicsi fogyasztó(ez is szólhat a gerjesztett ellen talán) . 

Lapátot első variációként a hollandban lomizott szélgenerátor lapát másolatait akartam . Azonban be lett ültetve a bogár a fülembe azzal a nagy átmérőjű PVC csővel .Van itthon ugyanis 2 szál 400-as  cső . Igaz azokat kútfúrási célzattal szereztem be , de ahhoz elég lesz másfél is . A maradékból pedig kijön a 3db , igaz , hogy minimum 2m hosszúak .

Előzmény: szbalogh (4233)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4233
Nem teljes gerjesztőáramot kap induláskor hanem csak annyit, hogy beinduljon az áramtermelés. Utána már a termeltből veszi magának. Ha pedig lefogja nagyobb lapátok kellenek.
Előzmény: muszaj (4232)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4232

Tehát akkor mégsem lenne olyan jó ötlet az állandó mágneses dolog ?

Mert akkor a sönt ellenállásokat kellene vezérelni . Az eredeti fajtánál ezt megoldaná a sima feszszabályozó . Viszont azzal pedig az a gond amikor ráadja a gerjesztőáramot nagyon belassul , stb . Ezek szerint a kettőnek a "genetikai mutánsa" lenne azigazi . Tehát ha lenne egy megoldás ami a kettő jó tulajdonságait ötvözné .

Hogy ez milyen szép elképzelés !!!!!

Előzmény: Bence60 (4229)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4231

Elméletben egyébként úgy tud működni a dolog, ha van 3-4 söntöd, amiből a generátor feszültségétől függően különböző darabszámot kapcsolsz rá terhelésnek.

Csak arra kell vigyázni, hogy a szinteket és a hiszterézist jól állítsd be, nehogy belengjen a szabályozás. Esetleg fázishasításos szabályozást is csinálhatsz.

Egyik sem könnyű, mert a generátor tehetetlensége nagyon megnehezíti a szabályozást.

erbe Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4230
Az egyszerű töltésszabályzót azt én csinálom, ami befékezi a generátort, az már bonyolult. :-(
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4229

1. A lapáthatásfok-TSR függvényt kihagytad a számításból.

2. Ha éppen nincs fogyasztásod az akku nem fog kérni újra töltést, a generátor befékezve marad, úgy ahogy azt az egyszerű töltésszabályzó csinálja.

Előzmény: erbe (4228)
erbe Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4228
Szűk kis villanyszerelő ésszel számolva: Fele a fordulat, fele a feszültség, negyede a teljesítmény. A szél energiatartalma meg köbösen változik.
Ellenben mivel a töltőfeszültség a kritikus alá csökkent, visszavált akkura. Amikor az akkutól újra jelzés érkezik, hogy "Tele vagyok!", söntöl.
?
Előzmény: Bence60 (4226)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4227

Ja bocs ide akartam

Neked 48-as van? Az még jobb lenne.

Előzmény: erbe (4223)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4226

"A sönt ellenállást a generátor terheléséhez kell méretezni, a leadott max. feszültségnél (28V) a névleges áramot vigye el. Így nem kell variálgatni, hogy éppen töltök vagy fűtök (szbalogh)."

Egyetlen sönt ellenállással nem tudsz fűteni vezérlés nélkül. Ha a szél egy rövid időre csillapodik, akkor lelassul a generátorod és a söntös terhelés alatt nem tud újra felpörögni.

szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4225
Neked 48-as van? Az még jobb lenne.
Előzmény: szbalogh (4224)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4224
Ja, igazad van 36-ot akartam írni ; )
erbe Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4223
Ha 18 a tekercs, akkor vagy 18, vagy 36 a hornyok száma (ami kevésbé valószínű). 32 semmiképpen nem lehet. Az esetleg 1 fázisú motornál fordulhat elő (32 nem osztható 3-mal).

muszaj
Ha állandó mágnesesre készíted a forgórészt, nem kell a tgk szabályzó hozzá, viszont kell egy töltöttségérzékelő, amivel átkapcsolhatsz akkuról söntellenállásokra. Amivel esetleg fűthetsz is.
A sönt ellenállást a generátor terheléséhez kell méretezni, a leadott max. feszültségnél (28V) a névleges áramot vigye el. Így nem kell variálgatni, hogy éppen töltök vagy fűtök (szbalogh).
Előzmény: szbalogh (4214)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4222
Az nem tetszik benne, hogy szerintem lehetne több karom is egymással szemben. Akkor még alacsonyabb fordulaton kijönne belőle a 24V.
Előzmény: muszaj (4219)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4221

"Azt még nem tudom, hogy az akkuk hogyan fogják elviselni ezt az állandóan  lüktető

áramot hosszabb távon."

Talán még használ is nekik, mert a szulfátosodást megakadályozhatja.

Legalábbis az akkuregeneráló gyártmányok (mint pl: panelectron) ezen az elven működnek. 

Előzmény: Gyula20 (4213)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4220

Bocsi ! most olvastam vissza !

3 fázisú .

Akkor marad a szétszedés a hornyok miatt .

Előzmény: szbalogh (4215)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4219
 Bocsi , de a generátor ami nekem van az így néz ki , igaz elektromos gerjesztésű . Erre írtam , hogy 2*6 szegmenses . 6-6 ilyen 3szög áll egymással szemben .
Előzmény: szbalogh (4217)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4218

Üdv !

Nekem ötletnek ajánlottak ipari szünetmentes tápegységet(számítógépes rendszerekhez használják) Lehet , hogy az talán jobban bírná .

Én egyenlőre sima 24V-os rendszerben gondolkodom abból csinálnék 220V-ot egy inverterrel , igaz több "kütyü" több veszteség . De talán a fapadosabb rendszernek  egyszerűbb , költségkímélőbb a javítása (remélem soká lesz az).

A 24V-ot "mezei tgk feszszabályozóval gondoltam megoldani , bár ha állandó mágnesek kerülnek bele nem tudom hogy reagálna .

üdv :P.Róbert

Előzmény: Gyula20 (4213)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4217

Ilyen forgórészt kéne szerezni :))

szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4216
Igazából a forgórész nem stimmel nekem. Túl kevés karom van rajta.
Előzmény: muszaj (4212)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4215
De hány fázisú az a generátor? 3?
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4214

Lehet, csak közben ezer más dolgot is csinálgatok és lehet, hogy elfelejtettem :)

32 horonynak kell lennie.

Gyula20 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4213

Nagyobb generátor nem igazán tud felpörögni , illetve nem engedi a rendszert

felpörgetni, megfelelő gerjesztési áramok beállitásánál.

Véleményem szerint nagyon egyszerü gerjesztés szabályzó egységet építettem -

10  lépcsöben tudja a gerjesztést szabályozni - de igazából most csak hármat

használok ki.

Állandóan mérem a fordulatszámot és a fordulatszámnak megfelelően kapcsolja rá

a gerjesztést a vezérlő elektronika.

Nagy fordulatnál a legnagyobb gerjesztési áram még  nem  volt 1 A-nál nagyobb.

Most 5-6 m/sec szél van a gerjesztési áram kb. 600 mA.

Ha vissza van csatolva önmaga szabályozza le a fordulatot ,a feszültséget a termelt

áram javára.

Az árammérő műszerem , a jelenleg bekötött csak 15 A végkitérésű - most ki van

akadva, a 230V-os generátor szinte minden fordulaton csak 19-20V-ot ad le.

Az akkuk nem engedik feljebb a feszültséget.

Nagyon nem kell odafigyelnem erre mert a teljes feltöltéshez sok-sok óra kell

még ilyen áramoknál is , ezen túlmenően állandóan üzemelő fogyasztokat is rákapcsolok ez is elvisz 5-6 A .

Ha lekötöm az akkukat a feszültség felmegy 150-200 V-ra / terhelés nélkül /  még akkor is ha a gerjesztő áram 1A alatt marad.

Tapasztalatom az , hogy az 1,5 kW-os állandó mágneses generátor 1,5 -2-es

szélnél még nem tud leadni 19-20V-ot - egyszerüen nem tud felpörögni .

Viszont a gerjesztet generátor felpörög / nem fogja vissza a gerjesztés , mivel még nincs/ csak akkor ha eléri a megfelelő fordulatot.

Akkor már picit termel , hosszabb impulzus szerüen pár A áramot .

Fordulat csökken a kb. 15 mázsás tengely persze még rádolgozik egy picit mind egy

lendkerék , kikapcsol a gerjesztés - nő a fordulat  -ez ismétlödik a kis szeleknél naponta sok százszor.

Azt még nem tudom, hogy az akkuk hogyan fogják elviselni ezt az állandóan  lüktető

áramot hosszabb távon.

Előzmény: Bence60 (4208)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4212

Hát ahhoz majd megint szét kell szedjem , Ugyanis összeraktam , igaz csak annyiran ,hogy meglegyen minden cucc . Ha szétszedtem csinálok képet is róla .

Amúgy véletlenül nem neked ígértem tgk generátort ? (rajta vagyok a projekten)

Elvileg Ha 18 a tekercsek száma akkor 18 kéne legyen a horony is ???

Előzmény: szbalogh (4210)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4211
Szerintem a sima rugós felbillenős megoldás a legegyszerűbb.
Előzmény: muszaj (4209)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4210

Semmiképp se add fel ! :)

Hány horony van az állórészben?

Előzmény: muszaj (4207)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4209

Eredetileg 3 lapátra gondoltam 150cm hosszal , de lehet , hogy növelem majd a számukat .

Arra gondoltam , hogy 1 röpsúlyos megoldást tennék a lapáttengely végére . 1szerű , kevés lehetőség a meghibásodásra . Igaz nem kevés kisérletezés mire kialakul a max fordulat .

Előzmény: Bence60 (4208)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4208
"Az a jó ennél , hogy inditásnál nincs lefogva a fordulat , csak a két csapágy ellenállását kell legyözni / nincs gerjesztés / - ellentétben az állandó mágneses

generátorokkal ahol nagy inditó nyomaték kell."

Állandó mágneses generátor esetében sincs olyan nagy indító nyomaték, illetve ha a szél még az indítónyomatók leadására sem képes, akkor nincs is igazán benne energia.

Függőleges tengelyű generátornál nem okoz problémát a túlpörgés.

Vízszintes tengelyű esetében viszont igen. Kérdés, hogy gerjesztett forgórész esetén milyen fékhatás biztosítható, ha nincs külső gerjesztésem ?

Előzmény: Gyula20 (4205)
muszaj Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4207

Üdvözlet mindenkinek !

Sikerült utánakérdezni A tgk generátoraimnak . 1800-2200/min volt azoknak az autóknak az üzemi fordulata , de alapjáraton már töltöttek kb800 . A generátor tábláján csak annyi van rajta , hogy 28 V , 47 A . Széthúztam az egyiket , az állórész 18 tekercses , a forgórész pedig 2*6 szegmenses .

Buta tudatlanként és bele-bele olvasva az előzményekbe . Arra gondoltam , hogy másik forgórész csinálva állandó mágnesekre cserélném , így nem lenne állandó fogyasztás a gerjesztőáram . Valamint a plusz vezetéket sem kellene felvinni a körbe-körbe forgó gondolára , elég lenne csak a töltés szál az akkukhoz (- pedig az oszlopon) 

Van valami értelme amit írtam , vagy inkább tegyek le a szélgenerátor építési szándékról?

szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4206
:) Arra gondoltam, hogy a szabályzót és a diódákat egyszerűen le lehetne kapcsolni a gerjesztőtekercsről és csak egy állandó áram menne a tekercsbe. Így hatékonyabb lenne csak fűtéskor nem?
Előzmény: erbe (4204)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4205

Egyetértek Erbével, sokkal egyszerübb egy állandó mágneses generátor

felépítése mint egy szinkron generátoré.

Ellenben az a tapasztalatom, hogy  külső gerjesztés nélkül

is szépen indul - de a gerjesztő áramot szabályozni kell.

Most éppen használok külső gerjesztést , egy pár másodpercig

- de csak azért, hogy igen lassu  fordulatnál is " felépüljön " az öntartó

gerjesztés.

A gerjesztő inditó áram nálam 250 mA  12 V-ról. Késöbb max. fordulatnál

mondjuk  8-10 m/sec szélnél is mindig 1 A alatt marad. / 20V./

Ez egy 10 kW-os névleges teljesítményű generátor - de jó gerjesztés vezérléssel

, kis fordulaton  / 350-400 /  kb. 2 m/sec szélnél szépen lead pár Ampert.

Az a jó ennél , hogy inditásnál nincs lefogva a fordulat , csak a két csapágy ellenállását kell legyözni / nincs gerjesztés / - ellentétben az állandó mágneses

generátorokkal ahol nagy inditó nyomaték kell.

A névleges fordulata 1500 / perc

A generátor kb. 3 mázsás , valóban nehezen tudnám elképzelni egy vizszintes

tengelyű , házi készitésű szélkeréknél.

Több hónapja ez a generátor van állandóra bekötve - néha napokig rá sem nézek,

bent mérek akku feszültséget és 18 V-nál  a 12 V-os fogyasztóimat átkapcsolom

akkura. Ez jelenleg 5-6 A - kamerák, modulátorok, jelerősítők.

Ez még nincs teljesen automatizálva.

A problémám az ,hogy kb. 200 m-re van a torony a lakástól és nagy a vezeték vesztesség.

Talán valamiféle egyszerübb  invertert kell építeni speciálisan erre a célra - de ez már

más téma.

De igen jó most a szél 5-6 m/sec. - megyek mérni.

Előzmény: Bence60 (4201)
erbe Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4204
Sehogy nem értem! 1 generátorral teljesíthető a feladat, felesleges variálni.
Ráadásul most már a napot is belekevered.
Előzmény: szbalogh (4203)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4203
Bocs , nem emlékeztem már rá. Azért lenne hasznosabb megoldás, mert így lehetne csoportosítani az energiát ioda aholo hiány van. Ha van generátor külön fűtésre és külön áramtermelésre akkor előfordulhat hogy az egyikre már nincsen szükség és akkor az egyik nincsen kihasználva. De olyat/olyanokat telepítesz amik mindkét üzemben tudnak működni, akkor hatékonyabban ki lehet használni a szélenergiát, vagy napenergiát (most koncentrátoros turbinásra gondolok)
Előzmény: erbe (4194)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4202
hm. buták :)
Előzmény: Bence60 (4195)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4201

Tudsz olyanról akinek ilyen működik ?

Jó lenne gyakorlati tapasztalatokat is szerezni.

Előzmény: erbe (4200)
erbe Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4200
1: egyszerűség. Nem kell szabályzó, a felépítés határolja be a leadott teljesítményt.
2: nem terheli az akkupakkot a gerjesztőáram ill. akku nélkül is üzemképes, pl. vízmelegítésre.
3: nekik biztos nem 30000.-be kerül néhány Neo... mágnesmorzsa.
4: nem kell minimális méret és súly mellett biztosítani a kívánt nagy teljesítményt (autógenerátor 1-2 kg, 0,5-1KW).
5: A szabályzást külső eszközzel oldják meg, amire úgyis szükség van a söntre váltáshoz.
A gerjesztés energiaigénye jó felépítésnél minimális a megtermelt energiához képest, <1%.
Előzmény: Bence60 (4197)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4199

12 v-os akkut nem tudsz tölteni 6V-al.

A generátor egyenirányitás és némi szürés után mindig meg kell

haladnia a töltendő akku feszültségét. Nem a névleges feszültségét

hanem az akku éppen aktuális feszültségét.

Gyakorlatilag ha az akku 12 V-ra lemerült -a 12 V alatti  feszültség nem tudja

tölteni.

A legegyszerübb töltési mód véleményem szerint az ezeknél a generátoroknál, hogy

feszültség figyelő áramkört kell kiépíteni és ha a feszültség meghaladja az akku

előirt feszültséget kikapcsolja a töltést- más terhelést kapcsol be.

Én olyan 14.6 V-ig engedném a töltést, normál autó akkuknál.

Az én rendszerem 9X2 V vagyis 18 V-os akkupak ezeket csak 19.8 V-ig engedem

tölteni - ezt az infót kaptam olyan ismerősőktől  akiknek ez a napi munkájuk, és sok-sok száz rendszert üzemeltetnek. / 2,2 V /cella /

Különben azt gondolom , hogy akku töltéshez nem nagyon kell komolyabb feszültség

szabályzó rendszer - töbféle generátorral töltögetek 230 V-os , Bence 48 V  egyfázisú, háromfázisú - minden különösebb töltésszabályozó egység nélkül.

Bár az akkukat  10 %-os töltöárammal számolva nálam a töltöáram 25-30 A is lehetne - ez igen ritkán fordul elő.

Tehát egy sima egyenirányitó kapcsolás , rendes diódákkal , én 150 A-es diódákat használok , ez volt.

Nagy vihar kivételével még a 230 V-os áramfejlesztőn sem volt 20 V-nál nagyobb

feszültség - néha 35-40 A  árammal.

Persze ilyenkor mechanikus és elektromos terhelésként több generátor üzemel , általában három.

Előzmény: PvD (4198)
PvD Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4198
Szia,

köszönöm a választ!

Tehát a túl nagy fesz. az nem jó neki.
De mondjuk egy 12V akksinak mi számít nagy fesznek?
6V, 12V esetleg 30V ?
Vagy az 1/10 itt is számít, tehát max 2V?
Vagy csak az áramerősségnél?
Tehát ha jól értem egy 70Ah akksit 7A lehet tölteni normálisan?

Köszi, Üdv.!
Előzmény: szbalogh (4192)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4197

Én most a kisebbekről beszélek.

Nem kötözködni akarok, mert én se tudom, hogy miért mindegyik állandómágneses.

Tippelni a hatásfokra tippelnék.  

Előzmény: erbe (4196)
erbe Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4196
Nem gyári generátorokról van szó, hanem házi barkács. Bolond lennék 30000.-et kiadni csak mágnesre, ha 60e.- a komplett gyári. Egyébként a nagyobbak között mindenféle előfordul. Persze az igazán nagyok majdnem mind aszinkronok.
Előzmény: Bence60 (4195)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4195
Valami oka csak van, ami miatt egyetlen generátorgyártó sem használ elektromos gerjesztést.
Előzmény: erbe (4194)
erbe Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4194
Nem értem, mitől olcsóbb megoldás?
Egyébként már jóval korábban javasoltam, hogy értelmetlen iszonyat drága Neo... mágneseket beszerezni. A gerjesztés beindításához elég 1 böngészett hangszórómágnes, ha meg már hajt a szél, bekapcsolódik az elektromos gerjesztés. Azt meg nyomja a szabályzó az akku, ill. sönt üzemben a generátor teljesítőképességéig. Ennél optimálisabban meg nem nagyon lehet kihasználni a szelet.
Előzmény: szbalogh (4193)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4193

Elsősorban Tőled kérdezem, de akinek van ötlete az is ossza meg velünk!

Lehet-e olyan generátort építeni ami kétféle üzemmódban is működhet?

1. A mágneses tér elektromágnes, sima autógenerátor-elvű generátorüzem akkumulátortöltéshez

2. Ugyanez a gnerátor csak állandó mágneses térrel fűtésre.

Úgy képzelem, hogy lenne egy figyelőelektronika vagy manuális kapcsoló ami ha fűteni kell leválasztja a szabályzót és egy adott jól bevált /kimért/kitapasztalt áramot adna a gerjesztőtekercsre. Ez akkor hasznos ha már tele vannak az akksik de még fúj a szél. Így talán hatékonyabban használná ki a szélenergiát, mint az állandómágnes. Ráadásul sokkal olcsóbb megoldás. Csak egy külön kört kell hozzákapcsolni és egy figyelőelektronika kell.

Előzmény: erbe (4190)
szbalogh Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4192

Számít! Ha nagy feszültséggel töltöd mellékreakció/k játszódnak le és hamar tönkremegy. Ugyanez vonatkozik az áramerősségre is. Az autóakksikat max a kapacitásuk 1/10-ed részével lehet tölteni.

Milyen generátor?

Ha állandó erősségű mágneses terű akkor nő a feszültség a fordulat növekedésével.

Ha változó (mint az autók generátora) akkor ott a szabályzó úgy alakítja a mágneses tér erősségét, hogy állandó maradjon a feszültség.

Előzmény: PvD (4189)
Himző Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4191

Üdv a Szélfogóknak !

Beleolvasva a topikba , és pár kisérletezgetés után lenne egy kérdésem .
Ha van egy 5 fázisú léptetőmotorom aminek a tápja 100 volt és fázisonként
kb. 5A veszfel ezt lehet használni generátornak?
Iszonyú erős szerkezet.
KisebB léptetőmotort már megpörgettem és adott le váltófeszt ez a
nagy még benne van a gépben .

Üdv Mindenkinek ! Himző
erbe Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4190
Ezért írtam, hogy terjedelme ellenére nagyon hiányos a törvény. Van aki így értelmezi, van aki úgy.
Az adómentesség meg a visszaigénylés már első pillantásra is borzalom.
Előzmény: wolf1111 (4188)
PvD Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4189
Sziasztok!

Kicsit alap kérdéseim lennének.. :)
... mert én nagyon nem konyítok akksikhoz (sem), hogy töltésnél számít-e a töltő feszültség és áramerősség az élettartam és működés szempontjából.
Illetve a generátor különböző fordulatoknál más feszt és áramerősségget ad le?
Nincs esetleg valamiféle garfikon valamilyen típ. gen-hoz, fesz/áramerősség/fordulat függvényében?

Köszönöm előre is!

Üdv.
wolf1111 Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4188

VPOP 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: jövedéki törvény) tartalmazza.

A jövedéki adóról szóló törvény szerint ugyanis bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként használnak, fel ásványolajnak kell tekinteni, amely után a jövedéki adót meg kell fizetni. Ennek hiányában a repceolaj felhasználóját jövedéki bírsággal sújtják. Tiszta növényi olaj esetében a gázolajra vonatkozó adót kell megfizetni.

A lényeg, hogy meg kell fizetni. A visszaigénylésről legendákat lehet mesélni.

Pl. geszer 30 liter MOL-os gázolaj, akkor még 60Ft/l- es visszaigénylés miat háromszor kellett elmennem a területileg illetékes VPOP-hez Miskocra. Oda vissza 300Km. És ezt háromszor.

53. § (1) Adómentes célú felhasználásnak minősül...
b) a 2707 50 vámtarifaszámú tüzelőanyagként értékesített egyéb...fűtőolaj erőműben villamos energia előállításához, vagy erőműben vagy távhőtermelő létesítményben kapcsolt hő- és villamos energia előállításához történő felhasználása;

Adó-visszaigénylés
55. § ...beszerzéskor megfizetett adóját visszaigényelheti.

(4) Visszaigényelhető továbbá a vámhatóság által engedélyezett biodízel-adóraktárban előállított,
a) az SZJ 10.10, 10.20, 10.30, 11.10.90, 11.20.11, 12.00, 13. és 14. számon jelölt bányászati tevékenység során bányaterületen, valamint
b) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerinti közfeladat ellátása során közúti forgalomban nem használt gépek és mechanikus berendezések üzemeltetéséhez ténylegesen felhasznált, adózottan beszerzett biodízel után a beszerzéskor megfizetett adóból literenként 79 Ft.

Pirossal egy két dolgot kiemeltem. Ezek közül melyik vagyunk mi?

Előzmény: erbe (4187)
erbe Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4187
Néhány szemelvény:
2003. évi CXXVII. törvény:

53. § (1) Adómentes célú felhasználásnak minősül...
b) a 2707 50 vámtarifaszámú tüzelőanyagként értékesített egyéb...fűtőolaj erőműben villamos energia előállításához, vagy erőműben vagy távhőtermelő létesítményben kapcsolt hő- és villamos energia előállításához történő felhasználása;

Adó-visszaigénylés
55. § ...beszerzéskor megfizetett adóját visszaigényelheti.

(4) Visszaigényelhető továbbá a vámhatóság által engedélyezett biodízel-adóraktárban előállított,
a) az SZJ 10.10, 10.20, 10.30, 11.10.90, 11.20.11, 12.00, 13. és 14. számon jelölt bányászati tevékenység során bányaterületen, valamint
b) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerinti közfeladat ellátása során közúti forgalomban nem használt gépek és mechanikus berendezések üzemeltetéséhez ténylegesen felhasznált, adózottan beszerzett biodízel után a beszerzéskor megfizetett adóból literenként 79 Ft.

Már néhány perc alatt is találtam kivételeket. Bár rendkívül átfogó (és áttekinthetetlen :-( ), de pl. egyáltalán nem rendelkezik a natúr ill. használt növényi olajokról, csak a már módosított biodízelről. A Zöldtech-en többeket is lehurrogtak, mikor felvetették az adófizetési kötelezettséget és pont a stabil gépeket és a közúti forgalomban részt nem vevő gépeket emlegették kivételként. A törvényben pl. hajóknál is visszaigényelhető adó.

A piros fűtőolaj az egészen más tészta volt.

Esetleg bíróságon kellene megtámadni a VPOP tevékenységét. Legalábbis amíg meg nem hozzák a megfelelő törvénymódosítást.
Előzmény: wolf1111 (4186)
wolf1111 Creative Commons License 2007.11.14 0 0 4186

Erbe,

Ezt beszéld meg a vámosakkal, meg a törvényalkotóval is. A piros gázolajról nem hallottál?

Sajnos a törvény értelmében még a "kutyaszar' is jövedékiadó köteles lenne amennyiben üzemanyagként akarnád felhasználni.

Nem egy traktorost és egyéb agrártermelőt ismerek akit halálra büntettek a piros gázolajért meg az egyéb növényi és állati zsíradékért, amit a traktorokban és öntözőszivattyúkban használtak.  Most is van egy mezőgazdasági telep ahol az összes gép vámzárral le van plombázva mindaddig még a jövedéki birságot ki  nem pengetik. Tisztán saját termelésű és préselésű repceolajjal dolgoztak.

VPOP 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: jövedéki törvény) tartalmazza.

A jövedéki adóról szóló törvény szerint ugyanis bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként használnak, fel ásványolajnak kell tekinteni, amely után a jövedéki adót meg kell fizetni. Ennek hiányában a repceolaj felhasználóját jövedéki bírsággal sújtják. Tiszta növényi olaj esetében a gázolajra vonatkozó adót kell megfizetni.

Előzmény: erbe (4171)
PvD Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4185
Köszönöm :)
Már el is kezdtem visszafelé olvasgatni !!!

Üdv.
Előzmény: Gyula20 (4183)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4184
Nagy előnye a függőleges tengelyű megoldásnak, hogy nem tud túlpörögni.
Előzmény: Gyula20 (4183)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4183

Üdv PvD !

A szélkerék építést több lépcsőben történt.

1844,1847,1855 számon találod az alap

kiépítést - jelenlegi  ismereteim szerint már sokkal

egyszerübben oldanám meg.

Már nem fontos a lapátok " önzárása " - mivel

sohasem engedem a fordulatot 20/perc fölé.

1910  első bővítési elképzelés.

3430  első bővítés képe.

3728 második bővítés.

Talán jövő évben még sor kerül egy harmadik bővítésre.

Kisérletezéshez , bővítéshez célszerübbnek tartom

a függőleges tengelyü rendszereket.

Nálam a torony közelében van egy kis "gépház "

oda csatlakozik a tizenhetes áttételű derékszög

kihajtás. Igy kényelmesen tudok kisérletezgetni

generátorokkal, vezérlésekkel stb.

Előzmény: PvD (4168)
PvD Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4182
Banyek.. igen jó kis lapátok!
Profi!!

Nekem eszembe sem jutott volna!! Grat. :)

Egyébként mi az oka, hogy főként csak 3 lapátos légcsavarokat csinálnak?
Nem lenne jobb 4 vagy akár 6 lapátos?

Üdv.
Előzmény: Bazarghai (4181)
Bazarghai Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4181
Itt is egy kép amin jól látszik.
Hát igen... Ezt én is sajnáltam, hogy kinyiffant.
Nem baj a tudás már megvan, egyszer biztossan építek egy másikat ilyen lapátokkal. :)
Bazarghai Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4180
Szia!

Már eladtam (rossz szélviszonyok sajnos), de így, kicst rövidebbre szabva is jól üzemelt.
Viszont az eredeti méret kiváló lett. Elharmadoltam a PVC csövet a kerületénél és a leeső 3 darabot egyzserűen megvágtam, mint ha egy derékszögű háromszög lenne.
A csőpalást pont beleviszi a csavarást ami szükséges.

Épp mostanában agyaltam rajta, hogy megerősíthető lenne rákent műgyanta és üvegszövettel, vagy egy ilyen PVC lapátról sablonozni egy műgyanta üvegszövet héjat.
Előzmény: Bence60 (4179)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4179

Igen emlékszem rá, nagyon sajnáltam, mert egyébként a lapátkialakításod tetszett.

Azóta a kisebb lapáttal működik a rendszer ?

Előzmény: Bazarghai (4173)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4178
Neked van működő szélgenerátorod ?
Előzmény: bzuzuka (4176)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4177
MÉG EGY KI VESZED AZ OLAJBÓL A VIllamos ENERGIÁT IS MEG A HŐENERGIÁTIS A HENGERFEJRŐL A LÉGFŰTÉSRE MEGY A MELEG A KIPUFOGÓ BÓL MEG A 400 LITERES TARTÁJBAN LÉVÖN HŐCSERÉLŐN KERESZTŰL ADJA LE A HŐT most lehet megin nevesiteni a rendszer 140%-os lévén dizel motoról vanszó rajta egy 20kilós lendkerékell .
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4176
igen azért kell a szélkitéritéstt nem rövidzárall megoldani hanem mehanikus kitérités éss fordulatszám által vezérelt kitérités és akkor akkumlátor bekötése nélkül sem tud viharban sem elpörögni . TEHÁT NAGYONIS EZ A JÓ MEGOLDÁS MAGYARORSZÁGON NNNNNNNNNNNN KISGENERÁTOR BAZI NAGY LAPÁTT .
Előzmény: Bence60 (4170)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4175
jóll látod a hejzettett eről van szó .
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4174
előbb kérdezz mielőt nevesitesz irtam ott EGY REAKKTORÓL IGAZ OLVAS VISZA nos ebben a reaktorban van a karbid vizNÉLKÜLLLLLL na reaktoron van egy nyomás szelep ami egy kis vizszivatyút vezérel anyomásszelep 1.2bárra van belőve follül allul pedog0.5 bára na ha csöken a nyomás akkor spricc a vizz nyomásmegvan stop a szivatyú . kérdezzéll réz ből készült elemek sem lehetnek a rendszerben mert rézacetilén nagyon kiszámithatatlan robbanást okkoz . NINCS ACETILÉN PALACK A RENDSZERBEN .mindig anyi gázt termel a rendszer amit elis fogyaszt . KÉRDEZZÉL
Előzmény: wolf1111 (4161)
Bazarghai Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4173
Pontosan ahogy én jártam!

Voltak azok a februári nagy szelek és akkor szereltem fel a 2 méteres lapátokat. 4 méter fölött volt az átmérőm egy 400 wattos generátorra. Úgy forgott a rendszer, h a 300 mm-es PVC csőből vágott lapátok hártafelé kinyíltak és 40 centis darabokban törtek szana széjjel, mert hozzáértek a toronyhoz! Lehetett ott akármilyen rövidzárat létrehozni, még csak le se lassult. Akkora szikrákat vágott a vezeték vége, mint az akkus rövidzár. A két 35 amperes graetz bírta, de a lapát bizony lerövidült 1,5 méterre az alakítás után.
Előzmény: Bence60 (4170)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4172

Átneztem a jogszabályt.

Az átvételi kötelezettség eddig is fennállt.

A mostani változat szerintem még mindig rengeteg kibúvót kínál az áramszolgáltatónak a kötelezettség alól.

Előzmény: pakli2005 (4160)
erbe Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4171
Egy kis felvilágosítás:
Bzuzuka nem friss, hanem használt étolajról (sütőolaj) írt, 20.-Ft/liter. A jövedéki törvény pedig nem vonatkozik a stabil motorokra. Elsősorban a közúti közlekedésben használt üzemanyagokat érinti, majd állítólag bizonyos enyhítéssel a mezőgazdasági erőgépeket (már addig, amíg ki nem megy a közútra).
Aztán hiába fűtesz te 108%-os kondenzációs olajkazánnal, ha sötét van. :-(
Előzmény: wolf1111 (4163)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4170

Egy -egy generátorból kivehető teljesítményt is lényegében a mágnesek "ereje" határozza meg. Ezért nagyon lényeges a méretezésnél, hogy a szélből kivehető maximális energia ne haladja meg a mágnesek által maximálisan átvihető energiát, mert akkor nem tudod még rövidzárral sem megfékezni a generátort. Tehát a csábító kis generátor, nagy lapát összeállítás kis szélben ragyogó. De ha nagy szélben nem tudom szélből kifordítani, vagy mechanikusan befékezni, akkor elektromosan se lesz befékezhető.

A honlapomon lévő tájékoztatót igyekszem tovább bővíteni. Nehézség, hogy nem ismerem az olvasó képzettségét. Valamelyik fórumon például arra panaszkodott egy topictárs, hogy nem tudja megmérni egy akkumulátor áramát, mert állandóan kimegy a biztosíték az árammérőjében. Mint kiderült az akkumulátor kapcsai közt akart áramot mérni :-(

Előzmény: Bence60 (4169)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4169

Szia !

Nagyon nehéz általánosan érvényes jótanácsot adni, hogy mit tegyünk túlpörgés esetén. Ilyenkor általában kétségbeesésben van az ember. A lapátvégek 400-500km/h sebességgel száguldanak, az egész szerkezet rázkódik és iszonyatos hangja van. A generátorok legtöbbjénél csak a tekercsek vannak kivezetve. Itt rövidrezárásnál a rövid idejű nagy áramot kibírják a tekercsek. Mondjuk némi szikrázásra fel kell készülni. Erre azonban lehet gyakorolni egy felesleges csavarhúzó és egy feltöltött akku segítségével ;-) A Te esetedben sajnos a készülékbe integrált egyenirányító diódák kevésbé voltak toleránsak a túlterhelésre.

Ilyen hirtelen rövidzár esetén talán tengelytöréstől kevésbé kell tartani (bár nem lehetetlen), hiszen az átvitt erő nem végtelen, hanem a mágnes erejétől és a rézveszteségtől függően a névleges teljesítmény 5-10-szerese.

Előzmény: Gyula20 (4155)
PvD Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4168
Szia!

Ha jól sejtem, te magad építetted a "szélerőművedet" :)
Sajna nem volt időm végigolvasni ezt a topikot 140 oldal.. :) de ha valahol írtál róla vagy építéséről részletesebben, megmondanád hol?

Illetve széllapátot vagy légcsavart magát merre lehet venni?

Köszi!
Üdv.
Előzmény: Gyula20 (4166)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4167

Köszi az infót -ezzel is foglalkozni kell.

Gyula20 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4166

Üdv Erbe !

Igen ezt a "kisérletet " nagyon rosszul csináltam.

Ráadásul többször megismételtem !!!

Még azt is tudtam, hogy van benne vagy 60 db. dióda.

Ezért sokkal jobban oda kellett volna figyelnem.

Volt ugyan egy 25 A-es soros automatata - de a félvezetők

gyorsabban reagáltak.

A télen megkisérlem a javítást - de igen nehéz szétszedni

az állandó mágnesek miatt .

Ma jó nap van nálam , 2-3 m/sec a szél, termel a rendszer,

igaz a szélirány majdnem olyan gyorsan változik mint ahogyan

forog , de úgy tünik, hogy ez a Savonius  lapátokat ez különösebben

nem zavarja.

Előzmény: erbe (4156)
pakli2005 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4165
Szerintem a szélerőmű az zöld! Vagy nem jól tudom?
Előzmény: wolf1111 (4162)
rington Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4164
Én egy tudatlan érdeklődő vagyok egy családiház szélenergia ellátásával,és működtetésével kapcsolatban szertnék érdeklödni.
Mennyibe kerül, mennyi a garnciális idő, a garanciális időn túli szervizelési kb mennyibe kerül? Hány évig biztosítják az alkatrészeket,a gyártók?
wolf1111 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4163

BZUZUKA,

Én itt félve mertem megkérdezni, hogy esteleg AFA mentesen lehetne-e?

Te pedig folyamatosan az étolajat szajkózod, ami valljuk be kemény jövedéki törvényt sért. Már csak egy vámos hiányzik ide aki majd ráhrap. Ezek nem cicóznak. Annyi birságot rávernek a tagra, hogyabból egy pár évig futná a villanyszámlát.

Nem azt mondom, hogy nem jó vagy gazdaságtalan. Sőtt. Csak ne hangoztassuk. Mielőtt az állambácsi is rácuppan erre és majd személyi igazolványra adják a Tescoban az étolajat.

Előzmény: bzuzuka (4146)
wolf1111 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4162

Ez csak tisztán zöld erőműre vonatkozik.

Még száz forintos gáz mellett is megérné áramot termeli ha ez a kitétel nem lenne benne.

wolf1111 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4161

Jajjjj! BZUZUKA te tényleg nagyon hülye vagy néha.

Meg ne próbálja senki  a karbidra zárt térben vizet önteni. Erre van a karbidgép.

Az acetilén egy bizonyos nyomáson önmagától robban. Az acetilén palackban kovaföldben van felitatva, és így már bírja nyomást.

Ha olyan sok használt étolajam lenne akkor olajkazánban égetném el. Nem tennék még közé egyhatásfok csökkentést (dízel agregátor)

Előzmény: bzuzuka (4158)
pakli2005 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4160
Lehet, hogy sokakat érint a téma:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9163652

Kedves topiktársak!

Megjelent a VET végrehajtási rendelete.

273/2007. (X. 19.) Kormány rendelet
Magyar közlöny 141. szám 9986 oldaltól

4. §

A háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni.
.....
stb.
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4159
válaszom google fd5- 3000 és lehet válogatni .
Előzmény: Bence60 (4153)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4158
nem döngolik a mészkőbe senem kornyezet szenyező keveseb káros anyag kibocsátása van mint a bióetanolnak acatilénelőálitása karbidra vizet fecskendeznek reakcióban a vizből hidrogén+oxigén lesz +egy kevés szénatomra kötve +levegö hozzáadásal lehet komprimálhatóvá teni egy gázüzemű motort 10perc alat átlehet alakitani reaktortér bármijen 3bárt elviselő trtáj ami legaláb2literes .
Előzmény: Bazarghai (4157)
Bazarghai Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4157
Ezzel az acetilén/karbid hajtású kütyüvel csupán két problémám van: egyrészt nem túl környezetbarát módon döngölik bele a mészkőbe az acetilént, másrészt csak annyi köze van a szélhez, h éppen fújt, mikor készítették...
Előzmény: bzuzuka (4150)
erbe Creative Commons License 2007.11.13 0 0 4156
Itt valamit eleve rosszul csináltál. Rendes üzemi körülmények között állandó terhelés van a generátoron. Áram persze csak akkor kezd folyni, amikor a termelt feszültség meghaladja az akkuét. De szép folyamatosan növekszik a hajtóerővel. Túlpörgetett generátorra hirtelen rákapcsolni a terhet kész gyilkosság. Akár még tengelytörést is okozhat.
Előzmény: Gyula20 (4155)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4155

Üdv Bence !

Olvastam a szélgenerátor telepítési, használati útmutatót.

Én talán még kiegésziteném az alábbiakkal :

Ha valamilyen ok miatt a szélkerék felpörög / terhelés nélkül /

nem szabad hirtelen nagy terhelést rákapcsolni- folyamatosan

kell a leszabályozást elvégezni.

Arra gondolok, hogy pl. egy 500 W-os generátor max. üzemi

árama kb. 40 A. / 12 V-os /

Felpörgetésnél , hirtelen max. terhelés rákapcsolásnál ez az

áram jóval nagyobb lehet.

Korábban emlitettem, hogy sajnos ,elégé nem körültekintően

kisérleteztem  a hirtelen max. terhelés rákapcsolásával.

Emlékeim szerint 3 vagy 4 ilyen kisérletet sikerült elvégezni

a generátor tönkremenetéig.

Persze az-az 500 W-os belső diódás generátor volt.

Elképzelhető , hogy más generátorokra ez nem igaz.

Ott csak a szabályozó egység megy tönkre.

Bence60 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4154

Szia !

Inkább csak elmélkedni tudnék.

A tekercselő szerint a nyitottan hagyott mágneses tér miatt csökkent a mágnesek ereje.

Én inkább a túlhevülésre gyanakszom.

Minden mágneses anyagnál van egy hőmérsékleti határ (Curie-pont), ahol elveszíti mágneses tulajdonságát. Viszont, ha visszahűl akkor visszanyeri mágnesességét.

Ezen alapszik például a régebbi Weller pákák hőfokszabályzása.

Feltételezésem szerint a neodium mágnes esetében nem a teljes mágnesességét nyeri vissza.

Egy rossz merevlemez mágnesével érdemes lenne tenni egy túlhevítéses próbát. 

Előzmény: vpe5 (4136)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4153
És tudsz mutatni egyet a 300 közül, amelyik gyengébb teljesítményt ad meg erre a típusra? 
Előzmény: bzuzuka (4152)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4152
jó a duma lehethogy egyesek be veszik de én nem ha elkezded ezeket a szélgenerátorokat keresni a neten KIDERŰL HOGY SZINTE AKKÁR HÁNY FORGALMAZÓ ANYI KARAKTERISZTIKA ÉN 300 KÜLÖNBÖZŐT TALÁLTAM CSAK AZ FD 5-300AS TIPUSRA ÉRDEKESNEM A GYÁRTÓ HÁT PERSZE majd a purgatorium előtt öreg ott próbáld ezt a szöveget . ott sem fogják eztt elfogadni . és majd veszed örök juttalmadatt. jó égést
Előzmény: Bence60 (4151)
Bence60 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4151

Köszönöm az építő jellegű kritikát !

Valóban a honlapomon egy régi, a gyártó által közölt, és általam nem ellenőrzött karakterisztika szerepel a 3,5,10,20 kW generátoroknál.

Ezek a régi, rossz, valótlan adatok tévedésből maradtak a honlapon.

A valós karakterisztikát tartalmazó adatlapokat már feltöltöttem, kérem ellenőrizni.

Egyébként most hétvégén sikerült egy kisebb ismertetőt is összeállítanom a szélgenerátorokról:

http://www.permanent.hu/hasznalati/wind/szelgeneratorelmelet.pdf

Kérek minden kedves fórumozót, ha hibát, vagy nem egyértelmű megfogalmazást talál a honlapomon, jelezze !

Köszönöm

Előzmény: bzuzuka (4133)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4150
én csörömet is cseszné ha egy halott energia kinyerő renszerel foglalkozznék majd rájössz még a karbid meghajtásos benzin agregátor is jobb mintt a szélgenerátor aztis ki kisérleteztem 5ével ezelőtt .
Előzmény: bzuzuka (4149)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4149
ja kösz ez már igymarad tetszik nem tetszik
Előzmény: erbe (4147)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4148
különben egy filért se addjon a feltalálónak mert töbet nem látja se a pénzt se az embert de különben én kicsikartam belőle a tervrajzokat de szerintem nem müködik de előbb meg kéne épiteni 3villanymotor+egy generátor van benne nekem nincs időm megépiteni .de ha van labor ott már könyebb kimérni .
Előzmény: Gyula20 (4143)
erbe Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4147
Ha ilyen jól sikerült az áramfejlesztő, most biztos nagyon ráérsz. Elmehetnél egy nyelvtantanárhoz kis korrepetálásra.
Előzmény: bzuzuka (4146)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4146
akkor még enyit sem fog tudni eladni mint edig . ez nekin sem érdeke mire rájönek az emberek adigra lejár a garancia és igy jártak nekem is van egy barátom hiába ugatam neki hogy szartsem ér és nemlesz áram a tanyán jobban jár egy dizel agregátorral most sikerült neki elpaszolni egy másik madárnak a szélkereket neki épitetünk egy egyhengeres dizel agregátort . ami t 5naponta kell beindittani vagy ha melegviz tárolóból kifogyot 400liter de közben is tölti az aksikat vanegy szinisz inverter 1200w fojamatos +3000 watt fojamatos inverter vadi ujjonan volt 61ezer a vaterán enyit az inverterekről is 3000watt fojamatos 6000watt 50másodpercen keresztűl az utolsó 10 másodpercben nagyon sipól a zümer majd kikapcsol aztán automatikusan vissza kapcsol ja használt étolajjal megy 20év alatt sem költ el anyit étolajra mint amenyibe egy ijen teljesitményű szélgenerátor kerül.
Előzmény: erbe (4144)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4145
nem nehéz jól informáltnak lenni mert egy forumot nem lehet végleg letörőlni a netről
Előzmény: Gyula20 (4143)
erbe Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4144
Nem Bencét akarom mentegetni, de nem kötelessége egy forgalmazónak összes termékénél a gyártó által megadott grafikonok utánaszámolása, ellenőrzése, neadj isten, utánamérése.
Sajnos, ahogy megnéztem a kifogásolt grafikonokat, többet is, mondjuk úgy, a gyártó "erőteljesen szépített". A szél energiatartalma alapján 50%-os hatásfoknál is csupán fele, ill. alig több, mint fele jött ki a grafikonok értékeinek. Az 50%-ot ugyan már elérik az Enercon és néhány jobb gyártó nagy gépei, de úgy 1,5 MW fölött. Nem a törpék!
Ezennel tisztelettel megkérem Bencét, nézzen utána az értékeknek, és ha önállóan nem módosíthat rajta (ez is előfordulhat!), hívja föl a gyártó figyelmét a visszásságokra!
Előzmény: bzuzuka (4133)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4143

Üdv Bzuzuka/

Igen jól informált vagy !!

Sajnos biztosan észrevetted , hogy az aktuális FÓRUM megszünt.

Ennek ellenére állandóan nézem az elektró témákkal kapcsolatos

ügyeket  Pájernél - teljes egészében nem teszem magamévá az ott

leírtakat- de ha lesz időm egy két kisérletel  elvégzek.

Azt hiszem nem is nagy probléma ez mert van egy elektromos laborom - hát

azt gondolom , hogy csúcsszuper eszközökkel.

Ezt nem dicsekvésnek szántam- messze távol áll tőlem csak mint technikai

lehetőség.

Most éppen egy napkövető renszer mechanikáján és elektronikáján dolgozok, illetve

két rendszeren az egyik napelem a másik egy két és fél méteres parabóla tükör

- igazán profi egy 4,5 Ghz-es rendszer antennája volt.

Mivel ez ügyben nincs tapasztalatom , csak "lopott "információim vannak.

Visszatérve a föld rezonanciáját felhasználó ügyekhez , talán érdemes velük foglalkozni olyan szintig, hogy meggyözünk magunkat arról, hogy a MESE világában

vagyunk - vagy esetleg érdemes az üggyel egy kisérlet erejéig foglalkozni.

Előzmény: bzuzuka (4141)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4142

Azt hiszem kedves gyerekek , hogy nem nagyon kell személyeskedni,

/ életkorom után merek csak igy nyilatkozni -/

Bence azt hiszem nagyon - nagyon sokat produkált a szélerőmű ügyekben.

Nekem is van, volt vele személyes kapcsolatom és igazán mai értelemben vett

ÚRI embernek tartom - mert az éppen aktuális ügyemen kivül hajlandó volt  nézeteimmel vitatkozni  és sokszor jó tanácsot adni- önzetlenül.

Természetesen van egy vállalkozása , de azt hiszem mindig becsületesen

téjékoztat a várható ügyekről / teljesitmény , ár stb / .

Én Nála mindig ezt tapasztaltam !!

Nagyon- nagyon boldog voltam , hogy a kisérletezéseimhez igen rövid idő alatt

" szerzett" generátort.

Ha ez nem igy történik talán ma is valamilyen vakvágányon vagyok.

Azt gondolom , hogy a mai szélkerék ügyekben nagyon nagy munkát végzett.

Talán ezt nem szabad figyelmen kivül hagyni  és tudom , ha holnap kérek Tőle

infót feltétel nélkül  ad.

Előzmény: bzuzuka (4139)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4141
gyula bácsi mivan az ingyenenergiás berendezésel ? voltmár önél az uri ember
Előzmény: Gyula20 (4138)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4140
gyula bácsira halgasatok neki van igaza gyenge szelek vannak magyar országon . ÉS TÉNYLEG ERE KELL ÉPITENI AKKOR NEM FOGSZ CSALÓDNI A SAJÁT ÉPITÉSŰ SZÉLGENERÁTORODBAN a gyáriaknál ezért csal minden szélgenerátor forgalmazó mert ők tisztában vannak ezzel MEGNYUGODHATOK MAGYAR ORSZÁGON EGY GYÁRI SZÉLGENERÁTOR SAMIVEL SEM TUDD TÖBET EGY HÁZI GYÁRTÁSÚNÁL LEGFELJEB 10 SZER ANNYIBA KERŰL ÉS TALÁN DE NEM MINDEN ESETBEN ESZTÉTIKUS .
Előzmény: bzuzuka (4139)
bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4139
SZERINTEM A FORUM NEVED VÁLTOZTASD BENCE57.7 RE DE ÉN EZENTÚL BIZZTOS HOGYY IGY FOGLAK HIVNI PINOKIÓ DE BENCE57.7 HAHA .
Előzmény: bzuzuka (4137)
Gyula20 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4138

Üdv Mindenkinek !

Méricskélek- Méricskélek - jó dolog az állandó mágneses generátor, nincs

vele szabályozási gond .

De még jobb a gerjesztéses rendszer .

Tapasztalatból állitom , hogy sokkal több energiát sikerül  kicsalni egy

olyan rendszerböl , ahol állitani , szabályozni lehett a gerjesztést

Persze ahol van állandóan / sokszor  / 3-4 km-es szél ez nem számit.

Biztosan  olyan helyet vállasztottam  a "letelepülésre", hogy nem kedvező

a széljárás. - de ezen nem igazán van módómban változtatni,

Kisérleteimhez tobb féle generátort használtam. Bence generátorai igazán

jók - csak nem szabad őket az határeseteken dolgoztatni. 

Véleményem az, hogy nem célszerú " barkácsolni " generátort - az nehezen  éri el

egy ipari generátor szinvonalát .

A hozzászolásokból azt a  témát  tapasztalom - hogy milyen legyen a generátor !!!

Azt hiszem ez a 1111 -es rendü kérdés - alapvetően az számit. hogy milyen a nyomatékom.

Elméleteket szépen lehet kreálni - a gond csak az , hogy használható rendszer

hát nem igazán származik az ötletekből.

Azt hiszem elég nagy szélfogót épitettem  - a korábbi hozzászolásaimat ha visszanézitek sok problémát láttam a generátor témánál.

Ma már tudom , hogy ez "jelentéktelen " ügy .

Nyomatékom legyen és azt teszem ami a az elérendő hatásfokhoz a legjobb.

Tehát alapvetően  elöbb legyen meg a " forgató nyomaték " talán csak

útána kell foglalkozni a generátorral.

Azt hiszem , hogy a picinyke országunkra készitett széltérképek , valamilyen ok miatt

fel vannak szorozva egy négyessel.

És itt van a probléma.

Korábban is jeleztem, hogy az átlag szélerő a lakóhelyemen a megadott infok

alapján kb. 3-4 m/ sec.

Hát ilyen nincs. !

Az átlag szélerő véleményem szerint  0,5-1 m/sec. / talán /

Azt hiszem ez teljesen más irányban viszi el a fejlesztéseket.

Szivesen venném , ha valakinek más tapasztalata van - és cáfolja az elméletemet és a gyakorlati méréseimet.

bzuzuka Creative Commons License 2007.11.12 0 0 4137
57.7% OS HATÁS FOKÚ SZÉLGENERÁTOROKAT FORGALMAZ PINOKIÓ DE BENCE .
Előzmény: bzuzuka (4135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!