Gondolkodtam a szünetmentes tápokon - az a problémám , hogy nekem
48 és 60V-os szünetmenteseim vannak.
A 18 V-os rendszeremhez ez nem jó - igaz , hogy van még egy 48 V-os akkupakom
de azt azt a fűtés vezérléshez tervezem felhasználni.
Azt hiszem építek egy 18/230-as invertert, pár amperest.
Ha állandó mágneses generátort építesz , kevesebb az üzemeltetési probléma-
igazából csak a feszültséget kell figyelni - ez ma már igen pici gond , egyszerű és
olcsó cél IC-k kaphatók és azt a terhelést kapcsolják rá a rendszere amelyiket akarod.
Figyelik az akkkut , ha a feszültség meghaladja a beállitott értéket továbbkapcsol
akár 8-9 különböző terhelést is rá tud kapcsolni.
Az IC tipusa LM 3914 - ezt igen jól be lehet állitani és egyszerű majdnem csak egy
egy feszmérő kell hozzá.
Ez tiz kimenettel tud vezérelni bármit.
Még azt is tudja , hogy sorba kapcsol minden terhelést , vagy külön-külön csak egy
kimenet aktiv.
Az IC adatlapját megtalálhatód a Datasheet catalog for electronic componets -nél.
Én nem épitenék be gk. fesz. szabályzót a rendszerbe - egyszerüen nem látom értelmét - a szélgenerátoroknál minden energiát meg szeretnék fogni - itt
csak azt figyelni , hogy az akku föltöltöt vagy nem - nem kell szorosan, elektronikusan kapcsolódnia a fordulatszámhoz.
/most nem gerjesztésről van szó - ott fontos a fordulatszám /
Ellenvélemény csak az lehet , hogy esetleg nagyobb árammal tölt a megengedetnél - viszont ha nagyobb az áram picit megemelkedik a feszültség is az elöbbi IC ezt simán más pozicióba küldi .
Tehát túltöltés nem igazán lehet.
Még valamit szeretnék elmondani , leírni ,a szinkrongenerátor még nagyvonalúan
sem azonos a GK. generátorokkal.
Nem kisérleteztem GK . generátorokkal de elgondolásom szerint a 12 V-os generátorok nem biztos , hogy szélgenerátornak alkalmasak.
/ Tudomásom szerint- igen nagy fordulat és nagy gerjesztő áram kell - más célra készültek - elsősorban talán a mechanikai igénybevételt kell birniuk./
Ha kisérleteznék velük legalább 24 V- vagy nagyobb feszültségű generátorral
Kell egy szélsebességfigyelő ami megfelelő szélsebességnél kapcsolja be az "előgerjesztést".
1 csőből páros számú lapátokat lehet kivágni úgy, hogy legkevesebb hulladék maradjon. Mondjuk 4 szélesebbet lasabb fordulathoz, vagy 6 keskenyebbet nagyobb fordulatra. De ha Mondjukvan egy 3m-es csöved akkor 6db széles 2m-es lapát is kijöhet.
Igaz ,hogy nem a termeltből veszi , de ha nincs szél akkor az egyszerű szabályzó az folyamatosan rajta hagyná a gerjesztést ami állandó fogyasztás és talán nem is kicsi fogyasztó(ez is szólhat a gerjesztett ellen talán) .
Lapátot első variációként a hollandban lomizott szélgenerátor lapát másolatait akartam . Azonban be lett ültetve a bogár a fülembe azzal a nagy átmérőjű PVC csővel .Van itthon ugyanis 2 szál 400-as cső . Igaz azokat kútfúrási célzattal szereztem be , de ahhoz elég lesz másfél is . A maradékból pedig kijön a 3db , igaz , hogy minimum 2m hosszúak .
Nem teljes gerjesztőáramot kap induláskor hanem csak annyit, hogy beinduljon az áramtermelés. Utána már a termeltből veszi magának. Ha pedig lefogja nagyobb lapátok kellenek.
Tehát akkor mégsem lenne olyan jó ötlet az állandó mágneses dolog ?
Mert akkor a sönt ellenállásokat kellene vezérelni . Az eredeti fajtánál ezt megoldaná a sima feszszabályozó . Viszont azzal pedig az a gond amikor ráadja a gerjesztőáramot nagyon belassul , stb . Ezek szerint a kettőnek a "genetikai mutánsa" lenne azigazi . Tehát ha lenne egy megoldás ami a kettő jó tulajdonságait ötvözné .
Elméletben egyébként úgy tud működni a dolog, ha van 3-4 söntöd, amiből a generátor feszültségétől függően különböző darabszámot kapcsolsz rá terhelésnek.
Csak arra kell vigyázni, hogy a szinteket és a hiszterézist jól állítsd be, nehogy belengjen a szabályozás. Esetleg fázishasításos szabályozást is csinálhatsz.
Egyik sem könnyű, mert a generátor tehetetlensége nagyon megnehezíti a szabályozást.
Szűk kis villanyszerelő ésszel számolva: Fele a fordulat, fele a feszültség, negyede a teljesítmény. A szél energiatartalma meg köbösen változik. Ellenben mivel a töltőfeszültség a kritikus alá csökkent, visszavált akkura. Amikor az akkutól újra jelzés érkezik, hogy "Tele vagyok!", söntöl. ?
"A sönt ellenállást a generátor terheléséhez kell méretezni, a leadott max. feszültségnél (28V) a névleges áramot vigye el. Így nem kell variálgatni, hogy éppen töltök vagy fűtök (szbalogh)."
Egyetlen sönt ellenállással nem tudsz fűteni vezérlés nélkül. Ha a szél egy rövid időre csillapodik, akkor lelassul a generátorod és a söntös terhelés alatt nem tud újra felpörögni.
Ha 18 a tekercs, akkor vagy 18, vagy 36 a hornyok száma (ami kevésbé valószínű). 32 semmiképpen nem lehet. Az esetleg 1 fázisú motornál fordulhat elő (32 nem osztható 3-mal).
muszaj Ha állandó mágnesesre készíted a forgórészt, nem kell a tgk szabályzó hozzá, viszont kell egy töltöttségérzékelő, amivel átkapcsolhatsz akkuról söntellenállásokra. Amivel esetleg fűthetsz is. A sönt ellenállást a generátor terheléséhez kell méretezni, a leadott max. feszültségnél (28V) a névleges áramot vigye el. Így nem kell variálgatni, hogy éppen töltök vagy fűtök (szbalogh).
Bocsi , de a generátor ami nekem van az így néz ki , igaz elektromos gerjesztésű . Erre írtam , hogy 2*6 szegmenses . 6-6 ilyen 3szög áll egymással szemben .
Nekem ötletnek ajánlottak ipari szünetmentes tápegységet(számítógépes rendszerekhez használják) Lehet , hogy az talán jobban bírná .
Én egyenlőre sima 24V-os rendszerben gondolkodom abból csinálnék 220V-ot egy inverterrel , igaz több "kütyü" több veszteség . De talán a fapadosabb rendszernek egyszerűbb , költségkímélőbb a javítása (remélem soká lesz az).
A 24V-ot "mezei tgk feszszabályozóval gondoltam megoldani , bár ha állandó mágnesek kerülnek bele nem tudom hogy reagálna .
Hát ahhoz majd megint szét kell szedjem , Ugyanis összeraktam , igaz csak annyiran ,hogy meglegyen minden cucc . Ha szétszedtem csinálok képet is róla .
Amúgy véletlenül nem neked ígértem tgk generátort ? (rajta vagyok a projekten)
Elvileg Ha 18 a tekercsek száma akkor 18 kéne legyen a horony is ???
Eredetileg 3 lapátra gondoltam 150cm hosszal , de lehet , hogy növelem majd a számukat .
Arra gondoltam , hogy 1 röpsúlyos megoldást tennék a lapáttengely végére . 1szerű , kevés lehetőség a meghibásodásra . Igaz nem kevés kisérletezés mire kialakul a max fordulat .
"Az a jó ennél , hogy inditásnál nincs lefogva a fordulat , csak a két csapágy ellenállását kell legyözni / nincs gerjesztés / - ellentétben az állandó mágneses
generátorokkal ahol nagy inditó nyomaték kell."
Állandó mágneses generátor esetében sincs olyan nagy indító nyomaték, illetve ha a szél még az indítónyomatók leadására sem képes, akkor nincs is igazán benne energia.
Függőleges tengelyű generátornál nem okoz problémát a túlpörgés.
Vízszintes tengelyű esetében viszont igen. Kérdés, hogy gerjesztett forgórész esetén milyen fékhatás biztosítható, ha nincs külső gerjesztésem ?
Sikerült utánakérdezni A tgk generátoraimnak . 1800-2200/min volt azoknak az autóknak az üzemi fordulata , de alapjáraton már töltöttek kb800 . A generátor tábláján csak annyi van rajta , hogy 28 V , 47 A . Széthúztam az egyiket , az állórész 18 tekercses , a forgórész pedig 2*6 szegmenses .
Buta tudatlanként és bele-bele olvasva az előzményekbe . Arra gondoltam , hogy másik forgórész csinálva állandó mágnesekre cserélném , így nem lenne állandó fogyasztás a gerjesztőáram . Valamint a plusz vezetéket sem kellene felvinni a körbe-körbe forgó gondolára , elég lenne csak a töltés szál az akkukhoz (- pedig az oszlopon)
Van valami értelme amit írtam , vagy inkább tegyek le a szélgenerátor építési szándékról?
:) Arra gondoltam, hogy a szabályzót és a diódákat egyszerűen le lehetne kapcsolni a gerjesztőtekercsről és csak egy állandó áram menne a tekercsbe. Így hatékonyabb lenne csak fűtéskor nem?
Egyetértek Erbével, sokkal egyszerübb egy állandó mágneses generátor
felépítése mint egy szinkron generátoré.
Ellenben az a tapasztalatom, hogy külső gerjesztés nélkül
is szépen indul - de a gerjesztő áramot szabályozni kell.
Most éppen használok külső gerjesztést , egy pár másodpercig
- de csak azért, hogy igen lassu fordulatnál is " felépüljön " az öntartó
gerjesztés.
A gerjesztő inditó áram nálam 250 mA 12 V-ról. Késöbb max. fordulatnál
mondjuk 8-10 m/sec szélnél is mindig 1 A alatt marad. / 20V./
Ez egy 10 kW-os névleges teljesítményű generátor - de jó gerjesztés vezérléssel
, kis fordulaton / 350-400 / kb. 2 m/sec szélnél szépen lead pár Ampert.
Az a jó ennél , hogy inditásnál nincs lefogva a fordulat , csak a két csapágy ellenállását kell legyözni / nincs gerjesztés / - ellentétben az állandó mágneses
generátorokkal ahol nagy inditó nyomaték kell.
A névleges fordulata 1500 / perc
A generátor kb. 3 mázsás , valóban nehezen tudnám elképzelni egy vizszintes
tengelyű , házi készitésű szélkeréknél.
Több hónapja ez a generátor van állandóra bekötve - néha napokig rá sem nézek,
bent mérek akku feszültséget és 18 V-nál a 12 V-os fogyasztóimat átkapcsolom
akkura. Ez jelenleg 5-6 A - kamerák, modulátorok, jelerősítők.
Ez még nincs teljesen automatizálva.
A problémám az ,hogy kb. 200 m-re van a torony a lakástól és nagy a vezeték vesztesség.
Talán valamiféle egyszerübb invertert kell építeni speciálisan erre a célra - de ez már
Bocs , nem emlékeztem már rá. Azért lenne hasznosabb megoldás, mert így lehetne csoportosítani az energiát ioda aholo hiány van. Ha van generátor külön fűtésre és külön áramtermelésre akkor előfordulhat hogy az egyikre már nincsen szükség és akkor az egyik nincsen kihasználva. De olyat/olyanokat telepítesz amik mindkét üzemben tudnak működni, akkor hatékonyabban ki lehet használni a szélenergiát, vagy napenergiát (most koncentrátoros turbinásra gondolok)
1: egyszerűség. Nem kell szabályzó, a felépítés határolja be a leadott teljesítményt. 2: nem terheli az akkupakkot a gerjesztőáram ill. akku nélkül is üzemképes, pl. vízmelegítésre. 3: nekik biztos nem 30000.-be kerül néhány Neo... mágnesmorzsa. 4: nem kell minimális méret és súly mellett biztosítani a kívánt nagy teljesítményt (autógenerátor 1-2 kg, 0,5-1KW). 5: A szabályzást külső eszközzel oldják meg, amire úgyis szükség van a söntre váltáshoz. A gerjesztés energiaigénye jó felépítésnél minimális a megtermelt energiához képest, <1%.
Tehát a túl nagy fesz. az nem jó neki. De mondjuk egy 12V akksinak mi számít nagy fesznek? 6V, 12V esetleg 30V ? Vagy az 1/10 itt is számít, tehát max 2V? Vagy csak az áramerősségnél? Tehát ha jól értem egy 70Ah akksit 7A lehet tölteni normálisan?
Nem gyári generátorokról van szó, hanem házi barkács. Bolond lennék 30000.-et kiadni csak mágnesre, ha 60e.- a komplett gyári. Egyébként a nagyobbak között mindenféle előfordul. Persze az igazán nagyok majdnem mind aszinkronok.
Nem értem, mitől olcsóbb megoldás? Egyébként már jóval korábban javasoltam, hogy értelmetlen iszonyat drága Neo... mágneseket beszerezni. A gerjesztés beindításához elég 1 böngészett hangszórómágnes, ha meg már hajt a szél, bekapcsolódik az elektromos gerjesztés. Azt meg nyomja a szabályzó az akku, ill. sönt üzemben a generátor teljesítőképességéig. Ennél optimálisabban meg nem nagyon lehet kihasználni a szelet.
Elsősorban Tőled kérdezem, de akinek van ötlete az is ossza meg velünk!
Lehet-e olyan generátort építeni ami kétféle üzemmódban is működhet?
1. A mágneses tér elektromágnes, sima autógenerátor-elvű generátorüzem akkumulátortöltéshez
2. Ugyanez a gnerátor csak állandó mágneses térrel fűtésre.
Úgy képzelem, hogy lenne egy figyelőelektronika vagy manuális kapcsoló ami ha fűteni kell leválasztja a szabályzót és egy adott jól bevált /kimért/kitapasztalt áramot adna a gerjesztőtekercsre. Ez akkor hasznos ha már tele vannak az akksik de még fúj a szél. Így talán hatékonyabban használná ki a szélenergiát, mint az állandómágnes. Ráadásul sokkal olcsóbb megoldás. Csak egy külön kört kell hozzákapcsolni és egy figyelőelektronika kell.
Számít! Ha nagy feszültséggel töltöd mellékreakció/k játszódnak le és hamar tönkremegy. Ugyanez vonatkozik az áramerősségre is. Az autóakksikat max a kapacitásuk 1/10-ed részével lehet tölteni.
Milyen generátor?
Ha állandó erősségű mágneses terű akkor nő a feszültség a fordulat növekedésével.
Ha változó (mint az autók generátora) akkor ott a szabályzó úgy alakítja a mágneses tér erősségét, hogy állandó maradjon a feszültség.
Beleolvasva a topikba , és pár kisérletezgetés után lenne egy kérdésem . Ha van egy 5 fázisú léptetőmotorom aminek a tápja 100 volt és fázisonként kb. 5A veszfel ezt lehet használni generátornak? Iszonyú erős szerkezet. KisebB léptetőmotort már megpörgettem és adott le váltófeszt ez a nagy még benne van a gépben .
Ezért írtam, hogy terjedelme ellenére nagyon hiányos a törvény. Van aki így értelmezi, van aki úgy. Az adómentesség meg a visszaigénylés már első pillantásra is borzalom.
Kicsit alap kérdéseim lennének.. :) ... mert én nagyon nem konyítok akksikhoz (sem), hogy töltésnél számít-e a töltő feszültség és áramerősség az élettartam és működés szempontjából. Illetve a generátor különböző fordulatoknál más feszt és áramerősségget ad le? Nincs esetleg valamiféle garfikon valamilyen típ. gen-hoz, fesz/áramerősség/fordulat függvényében?
VPOP 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: jövedéki törvény) tartalmazza.
A jövedéki adóról szóló törvény szerint ugyanis bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként használnak, fel ásványolajnak kell tekinteni, amely után a jövedéki adót meg kell fizetni. Ennek hiányában a repceolaj felhasználóját jövedéki bírsággal sújtják. Tiszta növényi olaj esetében a gázolajra vonatkozó adót kell megfizetni.
A lényeg, hogy meg kell fizetni. A visszaigénylésről legendákat lehet mesélni.
Pl. geszer 30 liter MOL-os gázolaj, akkor még 60Ft/l- es visszaigénylés miat háromszor kellett elmennem a területileg illetékes VPOP-hez Miskocra. Oda vissza 300Km. És ezt háromszor.
53. § (1) Adómentes célú felhasználásnak minősül... b) a 2707 50 vámtarifaszámú tüzelőanyagként értékesített egyéb...fűtőolaj erőműben villamos energia előállításához, vagy erőműben vagy távhőtermelő létesítményben kapcsolt hő- és villamos energia előállításához történő felhasználása;
(4) Visszaigényelhető továbbá a vámhatóság által engedélyezett biodízel-adóraktárban előállított, a) az SZJ 10.10, 10.20, 10.30, 11.10.90, 11.20.11, 12.00, 13. és 14. számon jelölt bányászati tevékenység során bányaterületen, valamint b) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerinti közfeladat ellátása során közúti forgalomban nem használt gépek és mechanikus berendezések üzemeltetéséhez ténylegesen felhasznált, adózottan beszerzett biodízel után a beszerzéskor megfizetett adóból literenként 79 Ft.
Pirossal egy két dolgot kiemeltem. Ezek közül melyik vagyunk mi?
53. § (1) Adómentes célú felhasználásnak minősül... b) a 2707 50 vámtarifaszámú tüzelőanyagként értékesített egyéb...fűtőolaj erőműben villamos energia előállításához, vagy erőműben vagy távhőtermelő létesítményben kapcsolt hő- és villamos energia előállításához történő felhasználása;
(4) Visszaigényelhető továbbá a vámhatóság által engedélyezett biodízel-adóraktárban előállított, a) az SZJ 10.10, 10.20, 10.30, 11.10.90, 11.20.11, 12.00, 13. és 14. számon jelölt bányászati tevékenység során bányaterületen, valamint b) a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény szerinti közfeladat ellátása során közúti forgalomban nem használt gépek és mechanikus berendezések üzemeltetéséhez ténylegesen felhasznált, adózottan beszerzett biodízel után a beszerzéskor megfizetett adóból literenként 79 Ft.
Már néhány perc alatt is találtam kivételeket. Bár rendkívül átfogó (és áttekinthetetlen :-( ), de pl. egyáltalán nem rendelkezik a natúr ill. használt növényi olajokról, csak a már módosított biodízelről. A Zöldtech-en többeket is lehurrogtak, mikor felvetették az adófizetési kötelezettséget és pont a stabil gépeket és a közúti forgalomban részt nem vevő gépeket emlegették kivételként. A törvényben pl. hajóknál is visszaigényelhető adó.
A piros fűtőolaj az egészen más tészta volt.
Esetleg bíróságon kellene megtámadni a VPOP tevékenységét. Legalábbis amíg meg nem hozzák a megfelelő törvénymódosítást.
Ezt beszéld meg a vámosakkal, meg a törvényalkotóval is. A piros gázolajról nem hallottál?
Sajnos a törvény értelmében még a "kutyaszar' is jövedékiadó köteles lenne amennyiben üzemanyagként akarnád felhasználni.
Nem egy traktorost és egyéb agrártermelőt ismerek akit halálra büntettek a piros gázolajért meg az egyéb növényi és állati zsíradékért, amit a traktorokban és öntözőszivattyúkban használtak. Most is van egy mezőgazdasági telep ahol az összes gép vámzárral le van plombázva mindaddig még a jövedéki birságot ki nem pengetik. Tisztán saját termelésű és préselésű repceolajjal dolgoztak.
VPOP 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: jövedéki törvény) tartalmazza.
A jövedéki adóról szóló törvény szerint ugyanis bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként használnak, fel ásványolajnak kell tekinteni, amely után a jövedéki adót meg kell fizetni. Ennek hiányában a repceolaj felhasználóját jövedéki bírsággal sújtják. Tiszta növényi olaj esetében a gázolajra vonatkozó adót kell megfizetni.
Itt is egy kép amin jól látszik. Hát igen... Ezt én is sajnáltam, hogy kinyiffant. Nem baj a tudás már megvan, egyszer biztossan építek egy másikat ilyen lapátokkal. :)
Már eladtam (rossz szélviszonyok sajnos), de így, kicst rövidebbre szabva is jól üzemelt. Viszont az eredeti méret kiváló lett. Elharmadoltam a PVC csövet a kerületénél és a leeső 3 darabot egyzserűen megvágtam, mint ha egy derékszögű háromszög lenne. A csőpalást pont beleviszi a csavarást ami szükséges.
Épp mostanában agyaltam rajta, hogy megerősíthető lenne rákent műgyanta és üvegszövettel, vagy egy ilyen PVC lapátról sablonozni egy műgyanta üvegszövet héjat.
MÉG EGY KI VESZED AZ OLAJBÓL A VIllamos ENERGIÁT IS MEG A HŐENERGIÁTIS A HENGERFEJRŐL A LÉGFŰTÉSRE MEGY A MELEG A KIPUFOGÓ BÓL MEG A 400 LITERES TARTÁJBAN LÉVÖN HŐCSERÉLŐN KERESZTŰL ADJA LE A HŐT most lehet megin nevesiteni a rendszer 140%-os lévén dizel motoról vanszó rajta egy 20kilós lendkerékell .
igen azért kell a szélkitéritéstt nem rövidzárall megoldani hanem mehanikus kitérités éss fordulatszám által vezérelt kitérités és akkor akkumlátor bekötése nélkül sem tud viharban sem elpörögni . TEHÁT NAGYONIS EZ A JÓ MEGOLDÁS MAGYARORSZÁGON NNNNNNNNNNNN KISGENERÁTOR BAZI NAGY LAPÁTT .
előbb kérdezz mielőt nevesitesz irtam ott EGY REAKKTORÓL IGAZ OLVAS VISZA nos ebben a reaktorban van a karbid vizNÉLKÜLLLLLL na reaktoron van egy nyomás szelep ami egy kis vizszivatyút vezérel anyomásszelep 1.2bárra van belőve follül allul pedog0.5 bára na ha csöken a nyomás akkor spricc a vizz nyomásmegvan stop a szivatyú . kérdezzéll réz ből készült elemek sem lehetnek a rendszerben mert rézacetilén nagyon kiszámithatatlan robbanást okkoz . NINCS ACETILÉN PALACK A RENDSZERBEN .mindig anyi gázt termel a rendszer amit elis fogyaszt . KÉRDEZZÉL
Voltak azok a februári nagy szelek és akkor szereltem fel a 2 méteres lapátokat. 4 méter fölött volt az átmérőm egy 400 wattos generátorra. Úgy forgott a rendszer, h a 300 mm-es PVC csőből vágott lapátok hártafelé kinyíltak és 40 centis darabokban törtek szana széjjel, mert hozzáértek a toronyhoz! Lehetett ott akármilyen rövidzárat létrehozni, még csak le se lassult. Akkora szikrákat vágott a vezeték vége, mint az akkus rövidzár. A két 35 amperes graetz bírta, de a lapát bizony lerövidült 1,5 méterre az alakítás után.
Egy kis felvilágosítás: Bzuzuka nem friss, hanem használt étolajról (sütőolaj) írt, 20.-Ft/liter. A jövedéki törvény pedig nem vonatkozik a stabil motorokra. Elsősorban a közúti közlekedésben használt üzemanyagokat érinti, majd állítólag bizonyos enyhítéssel a mezőgazdasági erőgépeket (már addig, amíg ki nem megy a közútra). Aztán hiába fűtesz te 108%-os kondenzációs olajkazánnal, ha sötét van. :-(
Egy -egy generátorból kivehető teljesítményt is lényegében a mágnesek "ereje" határozza meg. Ezért nagyon lényeges a méretezésnél, hogy a szélből kivehető maximális energia ne haladja meg a mágnesek által maximálisan átvihető energiát, mert akkor nem tudod még rövidzárral sem megfékezni a generátort. Tehát a csábító kis generátor, nagy lapát összeállítás kis szélben ragyogó. De ha nagy szélben nem tudom szélből kifordítani, vagy mechanikusan befékezni, akkor elektromosan se lesz befékezhető.
A honlapomon lévő tájékoztatót igyekszem tovább bővíteni. Nehézség, hogy nem ismerem az olvasó képzettségét. Valamelyik fórumon például arra panaszkodott egy topictárs, hogy nem tudja megmérni egy akkumulátor áramát, mert állandóan kimegy a biztosíték az árammérőjében. Mint kiderült az akkumulátor kapcsai közt akart áramot mérni :-(
Nagyon nehéz általánosan érvényes jótanácsot adni, hogy mit tegyünk túlpörgés esetén. Ilyenkor általában kétségbeesésben van az ember. A lapátvégek 400-500km/h sebességgel száguldanak, az egész szerkezet rázkódik és iszonyatos hangja van. A generátorok legtöbbjénél csak a tekercsek vannak kivezetve. Itt rövidrezárásnál a rövid idejű nagy áramot kibírják a tekercsek. Mondjuk némi szikrázásra fel kell készülni. Erre azonban lehet gyakorolni egy felesleges csavarhúzó és egy feltöltött akku segítségével ;-) A Te esetedben sajnos a készülékbe integrált egyenirányító diódák kevésbé voltak toleránsak a túlterhelésre.
Ilyen hirtelen rövidzár esetén talán tengelytöréstől kevésbé kell tartani (bár nem lehetetlen), hiszen az átvitt erő nem végtelen, hanem a mágnes erejétől és a rézveszteségtől függően a névleges teljesítmény 5-10-szerese.
Ha jól sejtem, te magad építetted a "szélerőművedet" :) Sajna nem volt időm végigolvasni ezt a topikot 140 oldal.. :) de ha valahol írtál róla vagy építéséről részletesebben, megmondanád hol?
Illetve széllapátot vagy légcsavart magát merre lehet venni?
Én egy tudatlan érdeklődő vagyok egy családiház szélenergia ellátásával,és működtetésével kapcsolatban szertnék érdeklödni. Mennyibe kerül, mennyi a garnciális idő, a garanciális időn túli szervizelési kb mennyibe kerül? Hány évig biztosítják az alkatrészeket,a gyártók?
Én itt félve mertem megkérdezni, hogy esteleg AFA mentesen lehetne-e?
Te pedig folyamatosan az étolajat szajkózod, ami valljuk be kemény jövedéki törvényt sért. Már csak egy vámos hiányzik ide aki majd ráhrap. Ezek nem cicóznak. Annyi birságot rávernek a tagra, hogyabból egy pár évig futná a villanyszámlát.
Nem azt mondom, hogy nem jó vagy gazdaságtalan. Sőtt. Csak ne hangoztassuk. Mielőtt az állambácsi is rácuppan erre és majd személyi igazolványra adják a Tescoban az étolajat.
273/2007. (X. 19.) Kormány rendelet Magyar közlöny 141. szám 9986 oldaltól
4. §
A háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni. ..... stb.
nem döngolik a mészkőbe senem kornyezet szenyező keveseb káros anyag kibocsátása van mint a bióetanolnak acatilénelőálitása karbidra vizet fecskendeznek reakcióban a vizből hidrogén+oxigén lesz +egy kevés szénatomra kötve +levegö hozzáadásal lehet komprimálhatóvá teni egy gázüzemű motort 10perc alat átlehet alakitani reaktortér bármijen 3bárt elviselő trtáj ami legaláb2literes .
Ezzel az acetilén/karbid hajtású kütyüvel csupán két problémám van: egyrészt nem túl környezetbarát módon döngölik bele a mészkőbe az acetilént, másrészt csak annyi köze van a szélhez, h éppen fújt, mikor készítették...
Itt valamit eleve rosszul csináltál. Rendes üzemi körülmények között állandó terhelés van a generátoron. Áram persze csak akkor kezd folyni, amikor a termelt feszültség meghaladja az akkuét. De szép folyamatosan növekszik a hajtóerővel. Túlpörgetett generátorra hirtelen rákapcsolni a terhet kész gyilkosság. Akár még tengelytörést is okozhat.
A tekercselő szerint a nyitottan hagyott mágneses tér miatt csökkent a mágnesek ereje.
Én inkább a túlhevülésre gyanakszom.
Minden mágneses anyagnál van egy hőmérsékleti határ (Curie-pont), ahol elveszíti mágneses tulajdonságát. Viszont, ha visszahűl akkor visszanyeri mágnesességét.
Ezen alapszik például a régebbi Weller pákák hőfokszabályzása.
Feltételezésem szerint a neodium mágnes esetében nem a teljes mágnesességét nyeri vissza.
Egy rossz merevlemez mágnesével érdemes lenne tenni egy túlhevítéses próbát.
jó a duma lehethogy egyesek be veszik de én nem ha elkezded ezeket a szélgenerátorokat keresni a neten KIDERŰL HOGY SZINTE AKKÁR HÁNY FORGALMAZÓ ANYI KARAKTERISZTIKA ÉN 300 KÜLÖNBÖZŐT TALÁLTAM CSAK AZ FD 5-300AS TIPUSRA ÉRDEKESNEM A GYÁRTÓ HÁT PERSZE majd a purgatorium előtt öreg ott próbáld ezt a szöveget . ott sem fogják eztt elfogadni . és majd veszed örök juttalmadatt. jó égést
én csörömet is cseszné ha egy halott energia kinyerő renszerel foglalkozznék majd rájössz még a karbid meghajtásos benzin agregátor is jobb mintt a szélgenerátor aztis ki kisérleteztem 5ével ezelőtt .
különben egy filért se addjon a feltalálónak mert töbet nem látja se a pénzt se az embert de különben én kicsikartam belőle a tervrajzokat de szerintem nem müködik de előbb meg kéne épiteni 3villanymotor+egy generátor van benne nekem nincs időm megépiteni .de ha van labor ott már könyebb kimérni .
akkor még enyit sem fog tudni eladni mint edig . ez nekin sem érdeke mire rájönek az emberek adigra lejár a garancia és igy jártak nekem is van egy barátom hiába ugatam neki hogy szartsem ér és nemlesz áram a tanyán jobban jár egy dizel agregátorral most sikerült neki elpaszolni egy másik madárnak a szélkereket neki épitetünk egy egyhengeres dizel agregátort . ami t 5naponta kell beindittani vagy ha melegviz tárolóból kifogyot 400liter de közben is tölti az aksikat vanegy szinisz inverter 1200w fojamatos +3000 watt fojamatos inverter vadi ujjonan volt 61ezer a vaterán enyit az inverterekről is 3000watt fojamatos 6000watt 50másodpercen keresztűl az utolsó 10 másodpercben nagyon sipól a zümer majd kikapcsol aztán automatikusan vissza kapcsol ja használt étolajjal megy 20év alatt sem költ el anyit étolajra mint amenyibe egy ijen teljesitményű szélgenerátor kerül.
Nem Bencét akarom mentegetni, de nem kötelessége egy forgalmazónak összes termékénél a gyártó által megadott grafikonok utánaszámolása, ellenőrzése, neadj isten, utánamérése. Sajnos, ahogy megnéztem a kifogásolt grafikonokat, többet is, mondjuk úgy, a gyártó "erőteljesen szépített". A szél energiatartalma alapján 50%-os hatásfoknál is csupán fele, ill. alig több, mint fele jött ki a grafikonok értékeinek. Az 50%-ot ugyan már elérik az Enercon és néhány jobb gyártó nagy gépei, de úgy 1,5 MW fölött. Nem a törpék! Ezennel tisztelettel megkérem Bencét, nézzen utána az értékeknek, és ha önállóan nem módosíthat rajta (ez is előfordulhat!), hívja föl a gyártó figyelmét a visszásságokra!
Sajnos biztosan észrevetted , hogy az aktuális FÓRUM megszünt.
Ennek ellenére állandóan nézem az elektró témákkal kapcsolatos
ügyeket Pájernél - teljes egészében nem teszem magamévá az ott
leírtakat- de ha lesz időm egy két kisérletel elvégzek.
Azt hiszem nem is nagy probléma ez mert van egy elektromos laborom - hát
azt gondolom , hogy csúcsszuper eszközökkel.
Ezt nem dicsekvésnek szántam- messze távol áll tőlem csak mint technikai
lehetőség.
Most éppen egy napkövető renszer mechanikáján és elektronikáján dolgozok, illetve
két rendszeren az egyik napelem a másik egy két és fél méteres parabóla tükör
- igazán profi egy 4,5 Ghz-es rendszer antennája volt.
Mivel ez ügyben nincs tapasztalatom , csak "lopott "információim vannak.
Visszatérve a föld rezonanciáját felhasználó ügyekhez , talán érdemes velük foglalkozni olyan szintig, hogy meggyözünk magunkat arról, hogy a MESE világában
vagyunk - vagy esetleg érdemes az üggyel egy kisérlet erejéig foglalkozni.
gyula bácsira halgasatok neki van igaza gyenge szelek vannak magyar országon . ÉS TÉNYLEG ERE KELL ÉPITENI AKKOR NEM FOGSZ CSALÓDNI A SAJÁT ÉPITÉSŰ SZÉLGENERÁTORODBAN a gyáriaknál ezért csal minden szélgenerátor forgalmazó mert ők tisztában vannak ezzel MEGNYUGODHATOK MAGYAR ORSZÁGON EGY GYÁRI SZÉLGENERÁTOR SAMIVEL SEM TUDD TÖBET EGY HÁZI GYÁRTÁSÚNÁL LEGFELJEB 10 SZER ANNYIBA KERŰL ÉS TALÁN DE NEM MINDEN ESETBEN ESZTÉTIKUS .