Manuális Mamiya gépekről tech infók, közös tudásbázis, diskurzus, adás-vétel.
Főleg a középformátumú gépeivel szerzett hírnevet a márka, de lehet a kisfilmesekkel kapcsolatban is kérdéseket feltenni, infókat megosztani.
kössz, én egy kevésbé elegáns megoldást találtam, vittem magammal egy régi kézi nagyítót és a másik kezemmel amennyire tudtam beárnyékoltam a matt üveget és simán ránagyítottam. az extrém kicsi mélységélesség nagyon szép, de azért van ahol kimozdultak belőle, úgyhogy van kockázata.
Nekem is jó tapasztalatom van azzal a filmmel, Finol hívóban hívva.
Nekem a Bronicára kellett volna tükörakna, próbaként rátettem egy lupét, egy 6x6-os diához való orosz Horizon lupét. Nagyon príma, lefedi a képet, világos, finom a nagyítása.
Tízezer forint alatti áron vettem valamikor, talán a Tripontnál. Azt használom nagyformátumra is. Igaz nem tükörakna, de jól használható.
Hosszú idő után sikerült éles munkát filmre (is) fotózni, eddig nagyon elégedett vagyok az 1.9/80-as alappal! A film Rollei rxp100/saját hívás D76-ban, ami a vártál jobb végeredményt hozott. Tudom hogy az index motorja hazavágja a feltöltött képeket, de valami csak látszik így is:
(645 pro tl)
Sajnos még mindig nincs sem tüköraknám, sem prizmám, ha valakinek van eladó, keressen meg privátban. És még mindig eladó a klasszikus szépség, az öreg press 6x9-es kazettával, 90-es alappal, mattüveges keresővel 65-ér.
Na, végül vettem egyet. Digit gépen kicsit kontrasztosabbnak tűnik, talán kicsit élesebb is nyitott rekesszel. A 10 mm különbség viszont nem kicsit jó!
Emlékem szerint (lusta vagyok elővenni) az RB-t is akkor lehet, ha multiexpóra állítom. De lényegtelen szerintem, az a fő, hogy ki lehet-e próbálni a zárat.
Kisfilmről sem szabadna szemcsésnek lennie a Tmax400 –nak, feltéve ha Xtol –ban lett előhívva. Mondjuk nekem anno sikerült D-100 szemcsésre hívni G-206 –ban.
Mikor kepet keszitek negativra akkor rendes allasban azaz a feher jelre kell tekerni az elsuto gomb alatt talalhato kart es igy a hatfallal kommunikal, hogy a filmet attekerte a kovetkezo kepkockara.
Ez a negativon rendesen mukodott is de mikor polaroid hatfallal hasznaltam nem sult el.
Ekkor probalgattam es takarekos modban hasznaltam gondolva azt, hogy igy muxik mivel nem kommunikal a hatfallal csak az ISO kapcsoloval.
Csak a tartalekos modban 1/400-as zarsebesseggel dolgozik a gep.
En meg ezt nem olvastam el a kezikonyvben anno.
Most elolvastam es ertek mindent.
Multi modban nincs kommunikacio a hatfal es a gep kozt mivel tobbszoros exponalast hasznalunk.
Szoval ha normal modban hasznalom M azaz Multi modba kell allitanom a gepet ha Polaroidra dolgozok.
Mivel csak igy muxik a zarszerkezet a Polaroid hatfallal, negativval muxik normalisan.
Polaroid hatfalnal ugy is egy elsutes utan filmkihuzas.
a megvilagitast a rekesz es a zar egyutt adja. ez minden gepnel igy mukodik meg instant anyagra is, gondolom az rz is hasonlo lehet;) no persze ha jo a zar es valoban addig van nyitva mint amire beallitod. persze ha vakuztal az megint mas teszta...
az hogy a mert ertekhez kepest az anyag vilagosabb az sok mindentol lehet. merestol (mire mertel, visszavert vagy beeso, prizamaval vagy kezi merovel, stb), de fugg az adott nyersanyagtol is, no meg hogy milyen homersekleten mennyi ideig hivod. ez ugye intsantnal a te kezedben van.
Valaki hasznal Mamiya RZ67 Pro II-es polaroid hatfalat???
En ezt tesztelem jelen esetben es ugy latom, hogy a papir kepnek nem kell a zarsebesseg csak a rekesznyilas.
Viszont nem tudom, hogy a papir kep elott levo negativnak kell-e a zarsebesseg vagy nem.
Keszitettem egy tesztet es az egyik kepet F/2,8-as rekesznyilassal es 1/400-as zarsebeseggel keszitettem a masik kepet F/2,8-as rekesz melett 1/8-as zarsebeseggel es az eredmeny teljesen megegyezik!
Hivatalosan ezek az ertekek teljesen elternek egymastol es a foton mindket foto expoja ugyan olyan.
Sajnos a negativok nincsenek meg mert akkor meg nem tudtam, hogy a negativokat is fel lehet dolgozni es ment mind a kukaban :( bar mostmar tudom, hogy fel lehet hasznalni oket!
:)
Keszitettem kint fotokat es ugy latom a negativok vilagosabbak mint a papir kepek!