Nekem az a gyanúm hogy a kedves hölgy munkamódszere az, hogy mindenre van egy excel táblája amibe be-bevisz adatokat csak azokat már nem ellenőrzi, illetve amit az egyikben átír azt nem vezeti át a másikon. Szakmailag te tudod megítélni, de nekem laikusként is úgy tűnik, hogy erre a munkára alkalmatlan. Jó párja volt Andreának.
igen. komoly! a vicces része, hogy a fizetési értesítőn pedig a jó th szerepelt, a jó összeggel, és mégis komoly hiányom volt a folyószámlán! hogy ez hogy lehetett? csak úgy, hogy esze ágában sem volt egyeztetni a folyószámlát a befizetési értesítővel, tehát nem azt könyvelte le, ami az előírás, hanem amit hasra ütött. komoly szakmai kétségem van ezzel a hölggyel kapcsolatban. kíváncsi lennék, hol kapta a diplomáját? (ezt mint szintén könyvelő kérdezem)
Igazad van, fel is hívom a könyvelőt. Egyszer már össze kellett vesznem vele, mert a th-omat egyik napról a másikra megnövelte, és mindenféle tartozásom volt a folyószámlán, de azt már rendezte.
Kriszta, tegyük fel, hogy te fizeted de a kk-nál a 20-as van a neveden - ergo annak nincs tartozása. A 10-est viszont hébe hóba fizeti valaki, és arra viszont van. DE! Te mondjuk holnap el akarod adni a garázsbeállót és nullás igazolást kell kérned a közös képviselettől a 10-es beállóra akkor mit csinálsz? :D
Vagy mit csinál az Europea? Kiadja a nullás igazolást t a tizesre a könyvelés ellenére? Utána meg behajtja a vevőn? Vagy kiadja a huszasra, te meg magyarázd meg a vevőnek?
"Ez a lényeg nem pedig, hogy az Europea milyen számot írt a cetlire."
Tévedés. Ez IS lényeges. Ugyanis abból indult az egész, hogy a könyvelő munkáját megítéljük. Meg lehet próbálni elkenni a részletek fontosságát, de a könyvelési munka során a részletek ugyanolyan lényegesek, sőt! A példa jól mutatja, hogy a könyvelésben nem stimmelnek a számok, az azonosítók, a dátumok..... Innentől fogva az egész könyvelés megbízhatatlan.
Van sajnos sok eltérés az Europea nyilvántartása és földhivatalhoz beadott helyrajziszámok között. Én korábban észrevettem egy elírást de szerencsére kiderült, hogy a földhivatalba jó adat ment be míg az Europea hibás adattal dolgozott.
szia, megnéztem a cetlit, és nekem azt írja, hogy a G20-as jelű garázs beálló után fizetek. Ez azt jelenti, hogy a 20-as számú hely? mert az enyém a 10-es. ez eddig fel sem tűnt.
Érdekelne, hogyha te ennyire ismered az adósságkezelő, adósság vevő cégek működését, miért éppen csak az adósság 40%-át kapnánk meg tőlük? Megjegyzem, még ez is sokkal több lenne, mint amit valaha is látni fogunk a liliomdombtól. Te tényleg azt gondolod, hogy a liliom mind a 7-9MFt-ot meg fogja nekünk téríteni?
Ácsi!!! Én az adósságbehajtás és -eladásnál nem a Liliomdomb Kft-re gondoltam! Tőlük egy kanyit sem fogunk ezzel a módszerrel kapni!!! Az egy project-cég, nincs egy fillér vagyona sem. Megzsarolni nem lehet őket, mert abban a pillanatban kinullázák a céget. Tőlük csak tárgyalás útján lehet pénzhez jutni.
Adósságeladás csak lakóknál jöhet szóba. Amúgy nem ismerem "ennyire" az adósságvevő cégek működését, de javaslom, olvass utána te is, adósságeladással nem lehet 40%-nál több pénzhez jutni...
Az adósságbehajtás pedig nem más, mint a fizetési meghagyás, bíróság, árverezés. Ebből nincs pénz egy-két hónapon belül.
Nem igazán értem az érveidet. Nem értem, miben bízol. Semelyik módon nem lehet gyorsan pénzhez jutni. Az egyedüli módszer az, ha meggyőzi valaki (kk, szvb, akárki) a nemfizetőket, hogy fizessenek. Vagy a pluszbefizetés.
Te tényleg azt gondolod, hogy a liliom mind a 7-9MFt-ot meg fogja nekünk téríteni?
Pont ez az amit mondok, hogy ha meg is téríti, az nem egy-két hónapon belül lesz. Ezt eladni nem lehet, mert nincs olyan hülye, aki megvenné. Behajtani meg nincs mit, mivel üres a cég.
Mivel a B. épületnek nincs szvb tagja és jeleztem, hogy szükség esetén besegítek, ezt a kis emlékeztetőt kinyomtatom és mindkét lépcsőház faliujságjára kiteszem.
Az SZVB ma délután összeült. Ennek folyományaként az SZVB elnököt választott, Kirschner Miklós személyében. Az SZVB tagjai közösen készítik elő a szerződéstervezetet a Város-Kép Kft. számára, remélhetőleg jövő héten elmondhatja a lakópark, hogy van szerződéses új közös képviselője.
Az óraleolvasások folytatódnak, a 4B és a 2A-2B vasárnap ill. jövő hét elején várhatja valamelyik SZVB tag megjelenését.
Mi is takarítunk magunk körül, sőt még a szomszédasszony is, és mint írtam régebben a kukákat is kiviszem este pedig behozom, ha ez segítség!
A lift nem egyszerű, mert van sok babakocsis, ők azért ne cipeljék fel a lépcsőn!
De egy-két égőt ki lehetne iktatni időlegesen a folyosókon, ezt is vállalom és megcsinálom amennyiben az SZVB hozzájárulását adja!
Szerintem is érdemes lenne a tartozásokat eladni, akár 50%-ért is az legalább hamarabb meglenne. De ez még szerintem a jövő zenéje, adjunk időt az új KK-nak és SZVB-inknek!
Valamit elfelejtettem. 15 lakás tartozik kb, 2 és fél millával. Ezek a jelentősebb összeggel tartozók. Ha a lakók még sárosak további. kb. 4 millióval és azok kisebb tételek abból kiindulva kalkuláltam kb. 40 adóssal.
Csak röviden. Nagyon egyet értek azzal is, hogy jó ha legalább a fele pénz befolyik a számlára. Jó lenne a teljes összeg de az új kk és a Lilomdomb közötti megállapodás valamint a lakóktól történő várható beszedés függvénye, hogy folytassuk vagy elvessük a pótbefizetésről szóló polemizálást.
Köszönöm, hogy szólsz a "gázos" lakónak, remélhetőleg megoldódik ez a nyomasztó probléma, végre valakit érdekel ez az ügy. :)
Szerencsére nem 40 lakótól kell behajtani a tartozásokat, van egy építtető, illetve kb 5-10 nagyobb adós, köztük a Piukovics család. Az is csak találgatás, hogy 40, vagy 50%-ért dolgoznak az ilyen cégek, de egy a lényeg, látjuk-e valaha is ennek a pénznek akár a töredékét, ha bírósági útra tereljük az ügyet. Egyrészt a liliomdomb mai napig vitatja a 7MFt-os sarát, másrészt előbb utóbb el fognak tűnni, és bottal üthetjük a nyomukat. Végül is én azt mondom, inkább kapjunk meg a felét gyorsan, mintsem ne kapjunk egy árva fillért sem.
Egyet értek, egy kis takarítást mindenki kibír, mondjuk 7 hónapon keresztül. :) Végül is én most is takarítok magam körül, mivel ami takarítás címén történik a házban (már ha van még egyáltalán), az maga a vicc. Szerintem is csökkenteni kell, amin csak lehet, takarítás, kuka tolás, közös vízhasználat, de akár a liftek időszakos kikapcsolása (pl. este 8-tól reggel 7-ig), a folyosókon energiatakarékos égők használata, vagy kevesebb égjen. Gondnokra sincs szükségünk, probléma esetén úgyis a közös képviselő fog megoldást javasolni.
A mai gazdasági helyzetben, amikor ezer dologra kell a pénz, nehogy már a tisztességesen fizetők rendezzék pótbefizetésekből a nem fizetők számláit, ezzel megvédve magukat a szolgáltatóktól. A nem fizetők sem a normál befizetéseket, sem pedig a pótbefizetéseket nem teljesítik, így a marad fent az ördögi kör. Van közöttünk olyan, aki szerint a liliomdomb, vagy a t69, vagy a további jogutódok bármelyike is be fogja fizetni a tartozását valaha is, vagy mondjuk az előző és a mostani pótdíjat?
Többetek javaslatára lenne hozzáfűzni valóm de így egybe próbálom összefoglalni a gondolataimat, nem mindenkinek külön-külön reagálva az észrevételére.
Olvassa e akár a régi akár az új szvb a fórumot? Az eddigi beírásokból csak arra tudok gondolni, hogy egy személy az új tagok közül szokott a fórumon nyilatkozni. Írhatunk mi itt okos és szép dolgokat, hogy ezzel nyugtassuk vagy idegesítsük magunkat de ha az szvb-nek tudomása sincs az itteni dolgokról attól az ügyünk tapottat sem megy előre.
Nagyon fontos lenne ha az szvb és a kk a lehető leghamarabb leülne tárgyalni és alaposan átbeszélnék a tartozások rendezésének mikéntjét. Valóban szükségtelen lenne emelni ha a kintlevőségek befolynának. Mit tud a kk garantálni a tulajdonosi behajtásokra és hogyan látja a kk a Liliomdomb sarát. Jó lenne legalább sejteni, hogy ki miért nem fizet a lakók közül ? Állítólag elvarratlan Lilomdomb témák is bejátszanak az okok között. Ezek ismeretében kellene foglakoznunk a pót vagy plus vagy előlegbefizetésekről.
A behajtás és az eladás mindkettő igen költséges dolog. A behajtás legrosszabb esetben bírósági végzés alapján lehetséges ez a kevésbé költséges a perköltségen és a behajtó kb. 10 % jutalékán felül de sokáig elhúzódhat. Az eladás az nem egyszerű dolog mert senki nem fogja megvenni ha mondjuk az 5-6 milkót 40 embertől kell neki is behajtania. Ha meg is veszi akkor is jó esetben a feléért veszi csak meg.
Jeleztem korábban a garanciális javításokat. Az aggályom első sorban a lakók és a Liliomdomb közötti garanciális javításokra áll. A júniusban felvett hibajegyzékek javítása sok lakásban a mai napig nem történt meg. Van ahol rövid időn belül várható az alsó lakás beázása a fölső garanciális hibájának az elmaradása miatt. Azért nagyon aggályos a dolog mert a Lilomdomb nem reagál a lakók megkereséseire. Nem tudom hogyan tudnánk egységesen nyomást gyakorolni a Lilomdombra. Azt is hallottam, hogy nincs rá pénzük. A 2 milkóra lesz amiben a régi szvb nagyon bízik ?
A garázs mint osztatlan közös tulajdon beleértve a garázskaput is a kk és a kivitelező illetve a gépészeti munkákra a korábbi kk-val szerződött karbantató kompetenciája. Jó lenne ha a kk erre is felkészülne és az szvb-vel való megbeszélésen tudatosítani kell a kk-ban, hogy az az ő dolga neki kell a Liliomdombbal vagy a karbantartó cégekkel szerződnie bár nem tudom, hogy a lakásokon túl van e 3 éves garanciavállalási kötelezettsége a Lilomdombnak.
"Inkább csökkentsük tovább a költségeinket, mintsem, hogy plusz pénzeket húzzanak ki a zsebünkből. Ez nem igazságosság kérdése, sokkal inkább az ésszerűségé."
Én is ezt javasoltam, hogy mit tudom én 3-4 hónapig ne legyen takarítás, hanem oldjuk meg mi lakók közösen. Szerintem mindenkinek van heti 1/2 órája felmosni maga előtt! Ezzel csökkentenénk a kiadásokat, és nem kellene pótbefizetéseket kivetni, amit az eddig tartozók szintén nem fognak befizetni!
Értem, tehát addig fizetünk pótbefizetéseket, amíg egyszer csak teljes egészében kifizetjük a nem fizetők sarát? Nekem ez a lehetőség nagyon nem tetszik, és egyáltalán nem értek vele egyet. Bízom abban, hogy az új szvb tagok és a szintén új kk ki fog találni valami jobb megoldást, mert ez nem állapot, hogy rendszeressé tegyék a pótbefizetéseket.
Senki nem gondolt verőlegényekre, még, ha meg is érdemelnék egyesek... A pénzbehajtó cégek a saját eszközeiket felhasználva el tudják érni, hogy behajtsák a megbízó kintlévőségét. Ebből biztosan hamarabb lenne pénzünk, mint sem várni a fizetési meghagyásokra.
Érdekelne, hogyha te ennyire ismered az adósságkezelő, adósság vevő cégek működését, miért éppen csak az adósság 40%-át kapnánk meg tőlük? Megjegyzem, még ez is sokkal több lenne, mint amit valaha is látni fogunk a liliomdombtól. Te tényleg azt gondolod, hogy a liliom mind a 7-9MFt-ot meg fogja nekünk téríteni? Semmilyen törvény nem szabályozza, hogy mit kezdjünk az adósságunkkal, így tehát, ha van egy cég, aki megvásárolja tőlünk a kintlévőségünket, akkor az üzlet nyélbe lesz ütve. Mivel ez egy szín tiszta üzlet, így még időpont sem kötheti a kezdetét. Szerintem ez a legjobb, és leggyorsabb megoldás.
vannak egyéb alternatív lehetőségek is, lásd adósság behajtás, illetve adósság eladás.
Az adósságbehajtásról beszéltem én is. Ennek a módja: fizetési meghagyás kiküldése, majd bíróság általi jelzálogbejegyzés, majd a lakás elárverezése. Ennek az átfutási ideje 1-1,5 év. Gondolom, te sem a verőlegényekre-bérgyilkosokra gondoltál.
Az adósság eladásából a követelésnek egyébként is csak max. 40%-a jön be, de szerintem azt is törvény szabályozza, amiben határidők vannak megszabva, nem lehet azonnal azzal kezdeni.
Az új közös képviselő azt mondta, azonnal elkezdi intézni ezeket a behajtásokat. Igazad van, valóban utánajárás kell hozzá, és dolgozni vele, valamint ezért fizetjük a közös képviselőt. Úgy tűnik, az új kk. mindezt meg is fogja tenni. De ebből pénz 1-1,5 évnél hamarabb NEM LESZ.
Ezek szerint nem olvasol elég figyelmesen, hiszen vannak egyéb alternatív lehetőségek is, lásd adósság behajtás, illetve adósság eladás. Nyilván ezekhez utána járás kell, na éppen ezért fizetjük elméletileg a mindenkori közös képviseletet. Ha ennyire sürgősen kell a pénz, akkor miért van hét havi részletfizetési lehetőség? Ennyi idő alatt simán be lehetne hajtani a kintlévőségeinket, ehhez csak akarás kell. A 3-as szvb ezt a megoldást sem javasolta, szerinte fizetgessük csak be a nem fizetők helyett a pénzeket, így véleménye szerint biztosan nem lesz bajunk. Ezzel a baromsággal nem tudok egyet érteni. Azzal, hogy nincs takarítás, nincs kertrendezés, amelyeket egyébként fizetünk rendszeresen a közös költségben, éppen, hogy hozzájárulunk a hiányunk rendezéséhez, nemde bár? Inkább csökkentsük tovább a költségeinket, mintsem, hogy plusz pénzeket húzzanak ki a zsebünkből. Ez nem igazságosság kérdése, sokkal inkább az ésszerűségé. A pótbefizetés módszerétől nem fog javulni a fizetési morál, sőt hozzászoknak a nem fizetők, hogy mindig lesz aki kifizeti helyettük a hátralékaikat. Ezt a 7MFt-ot is nyilván két pótbefizetés útján fogják tudni behajtani, hiszen a 7 hónap alatt kb a fele fog csak összegyűlni, a másik felét meg majd a következő közgyűlésen szavazzátok meg.
A garanciális problémáknál meg el kell érni, hogy azok ténylegesen garanciálisan legyenek javítva (pl garázskapuk), és ne azt mondják, hogy "nem rendeltetésszerű használat" miatt ment tönkre... Ez is javítana a ház pénzügyi helyzetén...