Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Azt tudom, de lehetne használni talajon is, amennyiben csak kétszikű gyomokkal van tele. Felváltva ültetett babérmeggy és korallberkenye sövény alatt a talaj kétszikűekkel van tele.
Még sosem használtam olyat ,damillal kiveretem a tövéig a járda közökből is ,elég sokára bújik elő . de a legjobb valamelyest vissza vágni damillal ,majd a pamacsot egy elektromos hőlégfújóval ,ami gyomégető néven fut ,lidülös van ,megsütni ,csak ne gyújts fele vele semmit ! Az úgy neked nem lesz költség és nem kell térdelni ,meg vegyszer se kell .
Illetve valamit még elfelejtettem: mi a véleményed a fűkaszára szerelhető gyomkeféről? Létezik műanyag és acél sörtéjű is.
Családi házak kertjeiben sokszor találkozom nagyon gyomos (kézszikű) területtel; ezeket eddig így irtottam:
Lepermetezem kétszikű gyomirtóval (Dicophar, vagy hasonló) és elszáradást követően (két-három hét) ki lehet szedni pl. ezzel a gyomkefével (?).
- Előnye, hogy a gyom gyökérszintig elpusztul; a talaj feletti részt el tudom távolítani, a gyökerek maradnak a talajban, elhalnak, lebomlanak.
- Hátránya, hogy kémiai szert juttatunk a talajba, illetve a kétszikű gyomirtó permet kijuttatása során rákerülhet a permet olyan növényre is (bármilyen óvatosan csinálom), amit nem szeretnénk kiirtani. Továbbá két alkalommal kell a megrendelőhöz mennem.
A másik lehetőség, hogy első alkalommal kiszedem a gyomkefével (?) a gyomokat a talajfelszínről, viszont akkor a gyom élő gyökere benne marad a talajban, amiről újra kihajthat.
A megrendelő persze mindig azt szeretné (ha már hagyta elgyomosodni a területet), hogy azonnali eredmény legyen, de nehéz meggyőzni őket.
Létezik egy harmadik, nagyon időigényes megoldás is; négykézlábazva, gyomkiszúróval kiszedi gyökerestől a kétszikűeket a talajból. A megrendelők tulajdonképpen ezt szeretnék, viszont ez nagyon időigényes feladat és amikor egy árat adok rá, dobnak egy hátast.
Szóval az eredeti kérdés: mi a véleményed a fűkaszára szerelhető gyomkeféről?
Kb 200-as kés bőven elég, két ágú ,egy újnyi akác surjáng nem tétel neki ! A bármilyen vastag kukorica ,vagy napraforgó szárat is simán elvágja ,már többször is kaszáltam lábon álló kukoricást ,sőt 2 méter magas fűfélét is istentelen sűrűt ! Meg vastag tüskés szamártövist is vele ez néha az öt centit is eléri tőben ! Körfűrésszel csak csipkebozótot szoktam írtani tőből ,csak előbb a felső részét leszecskázom vele ,hogy hozzá férjek a tövéhez .
Nekem a valamilyen kés a damillal történő kiritkítás után kellene, pl. ujjnyi vastag akác suhángok levágására. Ez utóbbiból ugyan nincs sok a területen, de mégis kellene egy kés, ami jó rá.
Szóval a kérdésem, hogy, milyen kés legyen az ujjnyi vastag akácok vágására?
- kétágú (milyen átmérőjű legyen?)
- háromágú (átmérő?)
- négyágú (amit adtak hozzá; 4PxØ255x1,8xØ25,4); ha ez is alkalmas rá, akkor egyenlőre nem ruháznék be feleslegesen
- körfűrészlap (átmérő?)
A másik kérdés, hogy bármelyik késből a 45cm3-s Nikkariba maximum Ø255 mm rakható? Persze elfér nagyobb átmérőjű kés is, csak a motor teljesítménye miatt kérdezem.
Te sokkalta profibb vagy mint én ,de az is igaz sosem kaszáltam lucernát még ! A vastag kés szerintem nem olyan jó a két ágú késem szerintem 3mm kb vagy véknyabb ,de a drótkerítést is el szokta vinni simán ((::!!
A négy águ kést hanyagolom jó részt igaza van Kavicsosnak, én lucerna és fű kaszálásra is a 3ágú 270-300mm átmérőjű 3 vagy 4mm vastagságú nehéz kést használom mivel azzal bozótost susnyást is vágok. Itt egy lucerna és rétkaszálás
Dobócsillagnak faja, de kaszálni ahogy írtam is csak a kétágú kés jó ! Megkell tanulni azért vele kaszálni ,majdnem olyan mint a hagyományos kasza ,ha sokat fogatsz vele akkor erő kell hozzá ,hogy a rendet képezzen . Én úgy szoktam, balról jobbra elvágom kb 15cm szélességben ,jobbról balra meg kitolom a burkolattal .
Tegnap teszteltem a megvásárolt gépet (Nikkari SXD-50N profi fűkasza, KAWASAKI motorral, 2,2Le 45ccm) a hozzá adott négyágú késsel. Hát ez a négyágú kés nekem személy szerint nem igazán szimpatikus; könnyebb a damillal vágni (igaz, ezen a gépen ezt még nem próbáltam, mert csak ma megyek a hozzá való damilfejet venni).
Van másnak tapasztalata a 4 ágú késről? Vagy szerezzek be inkább egy kétágú kést? Párhuzamosan használnám a munka jellege szerint a damilt és a kést.
Én sokáig a Makita szögletes damilját használtam nagy megelégedéssel. Aztán áttértem a Husqvarna szögletesére. Szerintem valamivel jobb. Amikor az 543-ast vettem, a damilfejen kör alakú Hq damilt kaptam hozzá és nagyon jó volt az is. Mivel a szögletes már fogytán volt, hát vettem a kör alakúból. Továbbra is jó.
A damilfejnek mindegy milyen a keresztmetszet ! Csak pl a négyzetesből jóval kevesebb fog felmenni rá mert megtekeredve a négyzet is megpróbál körformára alakulni ,meg meg is csavarod feltekeréskor ,és pont az átló lesz a mérete kb úgy hat mintha 3,5 damilt tekercselnél fel mérve meg csak 2,7 kb . Fent tartom a kör keresztmetszetet a legoptimálisabb formának és a kétágú kést a durva gazokban ,csemetésben . Ki kell foltolni damillal amit nem visz a damil azt meg késsel le kell vágni . Másként csak a gépet nyúzod ! De ez csak az én véleményem .
Pl Oregon damiljait használom de a Husqvarna damilok is jók . Másféléket nem nagyon használok ,hacsak valaki meg nem ajándékoz valamilyennel . Régen kísérleteztem ilyenekkel már . De ahogy írtam, egy feltekerésnyi damilokat kell venni, ami árfekvésben is jó, és kipróbálni ami szétfoszlik dobni a kukába ,és ami megfelel annak megnézni az árát nagyobb kiszerelésben és abból venni 2-3 méretet .
kavicsos64 azt javasolta, hogy kizárólag kör keresztmetszetű damilt vegyek. Amit javasoltál, az négyszög keresztmetszetű. Akkor most hogyan tovább? Vagy bizonyos típusú damilfejek nem szeretik a négyszög keresztmetszetet? Pl. Tecomec az szereti? Vagy vegyek más típusú damilfejet? Péntekig be kell szereznem, mert jövő hét hétfőn dolgoznom kell vele.
Megjegyzés: az első kommentemben írtam a feladatot: elvégzendő feladat: a terület egy része fél-egy méter magas gyom/fű keverék, a másik, kisebbik részén sok ujjnyi vastag akác található.
Nem mindegy miket önt bele az ember ! Meg olyat is láttam már aki nem kaszál csak nyúzza a gépet és csodálkozott hogy nem halad ! A damil választás is lényeges ,a legolcsóbb szar damillal is lehet kaszálni csak haza vágja a gépet ,mert bojt képződik a damil végén ! A damil akkor jó ha laposra kopik és nem válik szálaira ,ezt csak kevés damil tudja .
160-as Tekomek fejet tegyél rá a 130-asra alig fér valami ! jó a Tekomek fej csak ne tologasd a földön a gépet állítsd súlyba akkor jó ha tele tankkal teljesen viszintesen áll elengedett fogantyúval 2,4 -2,7 szerintem elég lesz először ezeket próbáld ki ,ne sokat vegyél próbának hát ha nem tetszik, a kör keresztmetszetben gondolkozz a menetet az a baj már nem tudom és nem akarok hülyeséget írni de a legnagyobb Sthil kaszafej anyája jó az én gépemre ,de a tiedét nézd meg milyen menete van és olyan anyát rendelj a a Tekomek fejhez .
No, mégis megvettem egy Nikkari SXD-50N profi fűkaszát, KAWASAKI motorral, 2,2Le 45ccm. Azonban csak 4-ágú fűvágó tárcsát adnak hozzá, a damil fej nem tartozék. Hol tudok beszerezni ehhez damilfejet? Illetve milyen damilfejet vegyek?
Illetve milyen damilt vegyek hozzá? A leírásnál ezt megjegyzésként hozzáírták: "2,7 Le felett ajánljuk a 4mm damilt, alatta inkább maradjon 3 - 3,5mm."
Mivel a vas 2,2Le, ezek szerint 3-3,5 mm damil kell nekem; ezeket javasolják:
- Techniblade 3,5mm
- Flexiblade 3 mm
Mindegy melyik márka? Illetve Budapest környékén üzletben hol vásárolható meg? (PL. Csepel és környéke).
De ha javasolsz másféle damilfejet, arra is vevő vagyok.