Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55397
Elmondod, miért automatában gondolkodsz?
Előzmény: mr.Baker (55390)
H_G Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55396
Az automaták bonyolult szerkezetek, sok mozgó alkatrésszel, közel sem bírják addig, mint egy jó értelemben primitív felépítésű külön presszófőző. Az életük végét meg persze egy garancián túli, felháborítóan drága javítási igény jelenti. Az ennyi pénzért beszerezhető külön főzők sokkal könnyebben-olcsóbban javíthatók, így évtizedeket kibírnak. Vannak itt, akiknek a 80-as évekből származk a gépük, de még a 60-asokból is akad.

Előzmény: mr.Baker (55395)
mr.Baker Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55395
Értem, köszönöm. A rövid élet alatt mit értettél?
Előzmény: H_G (55394)
H_G Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55394
Nem, az semmivel sem ad jobbat. Alapvetően egyik teljesen automata sem éri meg, de ha már mindenáron automata, szvsz akkor sem érdemes följebb menni az Incantónál. Viszont ha sikerül rávenned SiD-et, hogy finomítson számodra a gyári beállításokon, azzal jelentősen javulhat a kávéd minősége. (Marad még éppen elég hátrány: rugalmatlan, kényes, rövid életű és drága egy legalább olyan minőséget -- de inkább jobbat -- adó gép, daráló, tapasztalat együtteshez képest.)
Előzmény: mr.Baker (55390)
mry314 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55393
Jelentem, megvolt az első csapolás a caravellel! Elővigyázatosságból téglát használtam (Lavazza), a kávé elég keserű lett, de tejszínnel, cukorral egész ihatóvá tettük.
A gép jól muzsikált, az emberi tényezőt meg majd megpróbálom csiszolni! :)
t|3r Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55392
viszont kell hozzá az a feltét, amit a srác a hkcoffee-ról vett ( egyébként én nem találom ott : )

mert anélkül nem tökéletes a hab.


viszont ez a víz kiengedés érdekes, mert én is elzárom a víz kiengedése után és nem jön utána akkora erővel a gőz. (xp4000, ami = xp4020 csak fekete és nem króm felületű )


Előzmény: paljoc (55380)
paljoc Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55391
Az nem baj, mert arról/silvia/ meg azt írtad a cikkben, hogy a háztartási presszógépek között etalonnak számít!:-)))
A külön gőz amúgy a lényeg, egyre többet van szükség otthon több eszpresszó/kapuccsinó egymás utáni készítésére!
Előzmény: SiD- (55387)
mr.Baker Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55390
Sziasztok,

Szeretnék venni egy automata gépet. A saecot-néztem ki, a fent emlitett websiton középkategóriásnak sorolják, ez a drágább, pl. syntia modellre is igaz?
Vagy érdemesebb inkább jura-t venni otthoni használatra is?

köszi,
mry314 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55389
A tieden kb. hol áll a termosztát csavarja? (mármint milyen pozícióban van?)
Előzmény: datee (55379)
mry314 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55388
De azért ugye nincs harag? :)
Előzmény: monyesz (55378)
SiD- Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55387
paljoc!

Az Ascaso Steel Duo Prof-ra úgy kell gondolni, mint egy gőz thermoblokkal megdobott Rancilio Silviára. A 2010-es modelleket már OPV-vel fogják szerelni, nem utólagos tuningként kerülnek majd bele a gépekbe.
Egyeseket zavarhat, hogy a gőz gombnyomásra jön és nem csappal nyitod/zárod, de nekem ezzel nem volt gondom, a QM-en is kapcsolóval nyitom a gőzt.
Előzmény: paljoc (55384)
monyesz Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55386
Egy kis kikapcsolódás jelleggel, munkadalok a kávébetakarítás kapcsán:

Putumayo - Music From the Coffee Lands

"Melodikus és felüdítö, felemeli a szellemed és serkenti a lelked" - szól a lemez szlogenje. A kávétermelö országok idevágó dalaiból kapunk egy csokrot, Brazíliából indulva, Közép-Amerikán át, Afrikába, söt Jávába is eljutunk a zeneszárnyán. Közben pedig illatos nedüt kortyolhatunk...

http://www.storage.to/get/HvgqGyXC/Putumayo.music.from.the.coffee.lands.by.jencuska.zip
andrew7 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55385
"...Racionális gondolkodás mellett ki lehet jelenteni..."


Hát asszem' -- és elsősorban önmagamra gondolva, önkritikával élve;-)) -- ez a topic minderől szól, csak a racionális gondolkodásról nem... A szenvedélytől (koffeintől?) űzött lélek ugyanis képtelen az ész hűvösségével élni... És milyen jó, hogy ez így van:-D

Egyébk. tényleg nem árt vásárlás előtt átgondolni, hogy ki és mire (kávéfogyasztás mennyisége, tejhabkészítés stb.) akarja használni a presszógépét, és azért valamilyen racionális elemet is belevinni a döntésbe...

Más:
elég hosszú ideje iszom a Roen Extra Bar kávét, és -- ahogy több topictársnak is jeleztem, főleg azoknak, akik kaptak tőlem kóstolót -- még mindig nem tudom eldönteni, hogyan jobb, mert mindkét arca tetszik ennek a kávénak: én a Gaggián a 107°C-os és a 110°C-os termosztáttal készítve iszom felváltva, rozsos/malátás enyhén ánizsos ízek a (tuning) 110°C-os termosztáttal készítve jönnek elő. Viszont: nagyon finom, lágy, kevés cukorral is mézédes csokoládés ízeket kapok a (gyári alap) 107°C-os termosztáttal készítve... Érdekes: mindkét hőtartoményban tigriscsíkos, sűrű, inkább sötöt tónusú a crema, és persze a magas arabica-hányadhoz képest nagyon-nagyon vastag, perzisztens... Ajánlom ezt a kávét bátran!
Előzmény: paljoc (55384)
paljoc Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55384

Gyönyörű szerkezet, folyamatosan birizgálják ezek sokunk agyát! :-)

De érdemes végigolvasni néha SID véleményét, könnyen visszabillenti az embert a "normális" kerékvágásba:

 

"Az Ascaso Steel Duo Prof valóban egy profi presszógép. Racionális gondolkodás mellett ki lehet jelenteni, hogy háztartási használatra ennél komolyabb gépet nincs értelme választanunk, már pedig ez a készülék szerintem a racionálisan gondolkodó embereknek készült: semmi felesleges dekoráció vagy giccses dizájn elem, amit kapunk a pénzünkért, az a használhatóság, a letisztult, szögletes formavilág, mindez minőségi rozsdamentes acélból és krómozott sárgarézből."

 

Ha egyszer megy az EVO, neki nagy esélye lesz a helyére lépni!

Előzmény: yeahhh (55368)
andrers253 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55383

Ha már habosításról volt szó, én is kipróbáltam. Vettem még pénteken, amikor megvettem a musetti csészéket egy ilyet:

S sikerült is tejhabot vele készíteni.

paljoc Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55382
Sajna /vagy inkább nem sajna/, én egyiket sem ismerem/használtam! Viszont 4050-es habosítást nem találtam a Youtube-on!
Előzmény: Törölt nick (55381)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55381
Igen... a 4020-as manuális, nem elektromos (akármikor kinyithatod a gőzt, nem hűti vissza a gépet, a 4050-es viszont ha kiengeded a kondenzvizet gőzölés előtt, elzárod egy pillanatra a gőzt és és újra kinyitod akkor az egészet visszahűti - így vagy ömlő gőz mellett teszed be a csőr alá a tejet vagy nem engeded ki a kondenzvizet és jól felvizezed a tejet) ... szóval tök más.

(Sógoréknak 4020-as van amivel tényleg tudtunk sima fejjel is gőzölni, onnan az összehasonltás)

Vagy xar a mi 4050-esünk... (mostmár érdekelne mások tapasztalata is!!!)
Előzmény: paljoc (55380)
paljoc Creative Commons License 2009.11.01 0 0 55380

"XP4050-es kizárólag ezzel képes tejhabot produkálni"

 

A 4020-as mennyiben más gőz szempontjából, mint a 4050? Ugyanis azzal meg lehet gőzölni! :-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=Mzm5IrQQOO8&feature=related

 

 

Előzmény: Törölt nick (55376)
datee Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55379
az enyém is ez a változat
Előzmény: mry314 (55315)
monyesz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55378
Na azért ! :))
Előzmény: mry314 (55371)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55377
Férjem kiakadt, hogy miért mondok olyat, hogy egyszerű a tisztítása. Úgyhogy nem egyszerű a tisztítása... (nekem a korábbi DeLonghi capuccinokészítős gép után tűnt egyszerűnek mind a használata mind a tisztítása, bár azt szerintem csak én használtam így nekem elég nagy a kontraszt...) Mondjuk egy IGAZI kávéfőzővel teljesen összehasonlíthatatlan a dolog :)
Előzmény: Törölt nick (55376)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55376
Az tény (a tejhab minősége is, az leginkább az amcsi stílusú felfújt capuccinora hajaz), de az is, hogy pl. az XP4050-es kizárólag ezzel képes tejhabot produkálni, a sima csőrrel (amit nem is adnak hozzá, mi külön vettük) lényegében nem lehet gőzölni - úgyhogy a Krupsnál ez a reális lehetőség a tejhabra (az alsó kategóriásoknál legalábbis... a felsőkről fogalmam sincs, de szerintem azokat ugyanilyen auto-cuccal adják)

Nekünk jó volt amíg volt és tényleg hülyebiztos :)
Előzmény: andrew7 (55366)
yeahhh Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55375
...egyelőre marad a Gaggia Classic:-D
Előzmény: andrew7 (55373)
Vén Resu Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55374
A kettő nem zárja ki egymást, lehet HX és DB is.
Előzmény: andrew7 (55373)
andrew7 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55373
" ...és egy érdekes összevetés - HX, vagy DB?: http://www.1st-line.com/cofffact/hx-vs-db.htm "

Ezt jó, hogy szóbahoztad (mármint HX és DB összevetése)... Érdemes megnézni-összevetni mindkettő előnyeit és hátrányait... Nos?;-))
Előzmény: yeahhh (55368)
Vén Resu Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55372
Nyugodtan vedd meg, szerintem ha SiD-et megkéred, kiszereli belőle neked. ;)
Előzmény: andrew7 (55364)
mry314 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55371
ehhhh, én olvastam rosszul a HB fórumon, ez a dugattyú a második legöregebb a VAM után.
Az orphanespresso-nál én is néztem már, hogy ez a régebbi.

Egyenlőre szerencsére mindegy, mert a tömítések igen jó állapotban vannak! mindegyik szép, ép, rugalmas...
Hál' istennek erre egyenlőre nem kell költeni!
Előzmény: monyesz (55369)
monyesz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55370
Szép-szép, de pid nélkül !?
Előzmény: yeahhh (55368)
monyesz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55369
Érdekes, nem a két vastag gumitömítés van a dugattyún ?
Az orphanespresso szerint is az első típusvariácók voltak a két vastag gumival.
Előzmény: mry314 (55367)
yeahhh Creative Commons License 2009.10.31 0 0 55368

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!