A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az automaták bonyolult szerkezetek, sok mozgó alkatrésszel, közel sem bírják addig, mint egy jó értelemben primitív felépítésű külön presszófőző. Az életük végét meg persze egy garancián túli, felháborítóan drága javítási igény jelenti. Az ennyi pénzért beszerezhető külön főzők sokkal könnyebben-olcsóbban javíthatók, így évtizedeket kibírnak. Vannak itt, akiknek a 80-as évekből származk a gépük, de még a 60-asokból is akad.
Nem, az semmivel sem ad jobbat. Alapvetően egyik teljesen automata sem éri meg, de ha már mindenáron automata, szvsz akkor sem érdemes följebb menni az Incantónál. Viszont ha sikerül rávenned SiD-et, hogy finomítson számodra a gyári beállításokon, azzal jelentősen javulhat a kávéd minősége. (Marad még éppen elég hátrány: rugalmatlan, kényes, rövid életű és drága egy legalább olyan minőséget -- de inkább jobbat -- adó gép, daráló, tapasztalat együtteshez képest.)
Jelentem, megvolt az első csapolás a caravellel! Elővigyázatosságból téglát használtam (Lavazza), a kávé elég keserű lett, de tejszínnel, cukorral egész ihatóvá tettük. A gép jól muzsikált, az emberi tényezőt meg majd megpróbálom csiszolni! :)
viszont kell hozzá az a feltét, amit a srác a hkcoffee-ról vett ( egyébként én nem találom ott : )
mert anélkül nem tökéletes a hab.
viszont ez a víz kiengedés érdekes, mert én is elzárom a víz kiengedése után és nem jön utána akkora erővel a gőz. (xp4000, ami = xp4020 csak fekete és nem króm felületű )
Az nem baj, mert arról/silvia/ meg azt írtad a cikkben, hogy a háztartási presszógépek között etalonnak számít!:-))) A külön gőz amúgy a lényeg, egyre többet van szükség otthon több eszpresszó/kapuccsinó egymás utáni készítésére!
Szeretnék venni egy automata gépet. A saecot-néztem ki, a fent emlitett websiton középkategóriásnak sorolják, ez a drágább, pl. syntia modellre is igaz? Vagy érdemesebb inkább jura-t venni otthoni használatra is?
Az Ascaso Steel Duo Prof-ra úgy kell gondolni, mint egy gőz thermoblokkal megdobott Rancilio Silviára. A 2010-es modelleket már OPV-vel fogják szerelni, nem utólagos tuningként kerülnek majd bele a gépekbe. Egyeseket zavarhat, hogy a gőz gombnyomásra jön és nem csappal nyitod/zárod, de nekem ezzel nem volt gondom, a QM-en is kapcsolóval nyitom a gőzt.
Egy kis kikapcsolódás jelleggel, munkadalok a kávébetakarítás kapcsán:
Putumayo - Music From the Coffee Lands
"Melodikus és felüdítö, felemeli a szellemed és serkenti a lelked" - szól a lemez szlogenje. A kávétermelö országok idevágó dalaiból kapunk egy csokrot, Brazíliából indulva, Közép-Amerikán át, Afrikába, söt Jávába is eljutunk a zeneszárnyán. Közben pedig illatos nedüt kortyolhatunk...
"...Racionális gondolkodás mellett ki lehet jelenteni..."
Hát asszem' -- és elsősorban önmagamra gondolva, önkritikával élve;-)) -- ez a topic minderől szól, csak a racionális gondolkodásról nem... A szenvedélytől (koffeintől?) űzött lélek ugyanis képtelen az ész hűvösségével élni... És milyen jó, hogy ez így van:-D
Egyébk. tényleg nem árt vásárlás előtt átgondolni, hogy ki és mire (kávéfogyasztás mennyisége, tejhabkészítés stb.) akarja használni a presszógépét, és azért valamilyen racionális elemet is belevinni a döntésbe...
Más: elég hosszú ideje iszom a Roen Extra Bar kávét, és -- ahogy több topictársnak is jeleztem, főleg azoknak, akik kaptak tőlem kóstolót -- még mindig nem tudom eldönteni, hogyan jobb, mert mindkét arca tetszik ennek a kávénak: én a Gaggián a 107°C-os és a 110°C-os termosztáttal készítve iszom felváltva, rozsos/malátás enyhén ánizsos ízek a (tuning) 110°C-os termosztáttal készítve jönnek elő. Viszont: nagyon finom, lágy, kevés cukorral is mézédes csokoládés ízeket kapok a (gyári alap) 107°C-os termosztáttal készítve... Érdekes: mindkét hőtartoményban tigriscsíkos, sűrű, inkább sötöt tónusú a crema, és persze a magas arabica-hányadhoz képest nagyon-nagyon vastag, perzisztens... Ajánlom ezt a kávét bátran!
Gyönyörű szerkezet, folyamatosan birizgálják ezek sokunk agyát! :-)
De érdemes végigolvasni néha SID véleményét, könnyen visszabillenti az embert a "normális" kerékvágásba:
"Az Ascaso Steel Duo Prof valóban egy profi presszógép. Racionális gondolkodás mellett ki lehet jelenteni, hogy háztartási használatra ennél komolyabb gépet nincs értelme választanunk, már pedig ez a készülék szerintem a racionálisan gondolkodó embereknek készült: semmi felesleges dekoráció vagy giccses dizájn elem, amit kapunk a pénzünkért, az a használhatóság, a letisztult, szögletes formavilág, mindez minőségi rozsdamentes acélból és krómozott sárgarézből."
Ha egyszer megy az EVO, neki nagy esélye lesz a helyére lépni!
Igen... a 4020-as manuális, nem elektromos (akármikor kinyithatod a gőzt, nem hűti vissza a gépet, a 4050-es viszont ha kiengeded a kondenzvizet gőzölés előtt, elzárod egy pillanatra a gőzt és és újra kinyitod akkor az egészet visszahűti - így vagy ömlő gőz mellett teszed be a csőr alá a tejet vagy nem engeded ki a kondenzvizet és jól felvizezed a tejet) ... szóval tök más.
(Sógoréknak 4020-as van amivel tényleg tudtunk sima fejjel is gőzölni, onnan az összehasonltás)
Vagy xar a mi 4050-esünk... (mostmár érdekelne mások tapasztalata is!!!)
Férjem kiakadt, hogy miért mondok olyat, hogy egyszerű a tisztítása. Úgyhogy nem egyszerű a tisztítása... (nekem a korábbi DeLonghi capuccinokészítős gép után tűnt egyszerűnek mind a használata mind a tisztítása, bár azt szerintem csak én használtam így nekem elég nagy a kontraszt...) Mondjuk egy IGAZI kávéfőzővel teljesen összehasonlíthatatlan a dolog :)
Az tény (a tejhab minősége is, az leginkább az amcsi stílusú felfújt capuccinora hajaz), de az is, hogy pl. az XP4050-es kizárólag ezzel képes tejhabot produkálni, a sima csőrrel (amit nem is adnak hozzá, mi külön vettük) lényegében nem lehet gőzölni - úgyhogy a Krupsnál ez a reális lehetőség a tejhabra (az alsó kategóriásoknál legalábbis... a felsőkről fogalmam sincs, de szerintem azokat ugyanilyen auto-cuccal adják)
Nekünk jó volt amíg volt és tényleg hülyebiztos :)
ehhhh, én olvastam rosszul a HB fórumon, ez a dugattyú a második legöregebb a VAM után. Az orphanespresso-nál én is néztem már, hogy ez a régebbi.
Egyenlőre szerencsére mindegy, mert a tömítések igen jó állapotban vannak! mindegyik szép, ép, rugalmas... Hál' istennek erre egyenlőre nem kell költeni!