Keresés

Részletes keresés

Viktee Creative Commons License 2005.02.04 0 0 94

Sziasztok Mindenki!

 

Most találtam rá erre a forumra és hát nagyon kafa. Igazából már tegnap este sikerült az eddigi hozzászólások felét elolvasnom, de amíg ki nem okosítom magam az eddig történtekből, addig nem akartam "osztani az észt :-)" meg a tapasztalataimat. Ezért csak ma üdvözöllek Benneteket új hózzászólóként. Egyben egy darabig (pontosan 2 hétig) viszont nem is fogtok hallani rólam, mert épp a jövő hétfőtől kezdve megyek az ORFI-ba egy kis kúrára (ez már a második alkalom, tavaly volatm először). Inkább a tudat használ, hogy teszek valami nagyot a betegség kezelésére, szintentartásra, igaz a III. osztályon fantasztikus a gyógytornász csapat, mindenkinek ajánlom (30 perc egyedi intenzív torna után még kézrátétes feszengetős masszást, hajlítgatást is kaptam tavaly - nem csontkovácsos módra, mert asszem attól ottmaradnék én is - hanem igazán frankót, igaz utána mindig zuhanyozni kellett, mert rendesen igénybe vett. /Jut eszembe - aki már volt a műintézményben - egy reumatológiai "klinikán" hogyan lehetnek olyan borzalmasan vacak ágyak?? Ebből is látszik, hogy az OEP-nél dolgozók nagy része legalább nem küszködik ilyen betegséggel, mert akkor biztos tennének valamit (vagy nem;-)).

 

Ja bocsi, bunkó módon be sem mutatkoztam. 16 éves koromtól van SPA-m igaz csak 18-19 évesen diagnosztizálták. Nekemis megvolt az "SPA??" a leleteken sokáig, aztán egyszer az ORFI-ban merte valamelyik doki kimondani, hogy ez biz' a. Ahol lakom, ott még ezt követően sem hittek benne, vagyis "nem lehet kijelenteni egyértelműen". Amikor már az oldalirányú gerincmozgás kisfokú beszűkülését én magam éreztem, ja és megsajnáltam az egyik itteni dokit, inkább segítettem neki én: Doktor Úr! Mi lenne ha úgy tekintenénk, MINTHA SPA lenne, akkor mit ajánlana? Válasz: torna, uszás, majdmeglátjuk. A nagy okosság amit ebből a még diagnozis előtt állóknak ajánlok az az, hogy mivel úgyis ezek segítenek a legtöbbet (és erre esküszöm, bár lusta fráter vagyok én is), ezért ezeket feltétlenül kezdjétek el, folytassátok, ha már csináljátok. Most 30 éves vagyok. Alsó gerincszakasz szépen merev, de legalább már nem fáj. Nagyizületek nem érintettek (Istennek hála). A vállövi rész viszont frankón gyötör. Írtátok ti is a jó fekhelyet. Nagyon igaz. Ha másért nem, hát azért mert legalább pár nyugodt órát biztosít a pihenésre.

 

Jézusom, nem figyelek oda és máris Háború&Béke! De két hétre előre dolgozok ;-) Szóval nekem is sikerült már rendesen beleásnom magam a támába, majd hallotok még felőlem. Ja és egy kérdés? Nálatok mi újság a mellkaskitéréssel?? Leginkább a férfi betegekre jellemző, nekem már szépen kezd beállni a hasi légzés (lufihas)?? Ti is küszködtök vele?

 

Ami az öröklődést illeti még: nekem megvolt a gén-antigén vizsgálat, pozítív lett. Igaz ez nem jelent semmit, mert az átlag lakosság nem kis százaléka hordozza magát a gént (a Kárpát-medecében ez valamivel több azt olvastam), de mégis kell hozzá valami +, ami kirobbantja a betegséget (nálam pl. 16 éves koromban ez egy heveny bárányhimlő lehetett). Önmagában a vizsgálat tehát csak a hajlamot alapozza meg. De a dokim azt mondta, hogy még ezen belül (mármint ezen a BL-27 izén) is vannak törzsek (no ezt már egyre kevéssé értettem) ezek még jobban szórják a hajlamot és a valószínűséget. És akkor még nem mondtam, hogy igazán akkor ér valamit, ha a kiszemelt pároddal együtt csináltatjátok meg, mert azért a gyerek fele (jobb esetben, és remélhetőleg a jobbik) mégis csak tőle származik. Tehát nem egyszerű. Ott az ORFI-ban tudnak csinálni ilyen valószínűségszámítást, mi döntjük el, akarjuk e tudni.

 

Elég már belőlem. Legyetek jók.

GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 93
Én úgy tudom, hogy az SPA esetében kifejezetten TILTÓLISTÁN van a csontkovács.
Valamikor én is voltam, de akkor még nem tudtam, hogy SPA-ban szenvedek, és írtóra fájt. Az egyik beteg éppen benyitott, amikor a kezelés végeztével a "búcsúroppantást" kaptam, és visszafordult az ajtóból egy "úristen" felkiáltással. Azt hiszem nem várta ki a sorát... :-) Amikor a "doki" különböző helyzetekben próbált kicsavart állapotban roppantani, akkora ellenállást éreztem a gerincemben, hogy azt hittem ott fogok szörnyet halni. Amúgy ugyanitt akupunktúrás kezelést is kaptam jópénzért, de jobb nem lett.
Irigyellek is, hogy neked ilyen jól bevált. Biztos, hogy SPA-d van? Csak mert a gyulladást állítólag nem lehet megszüntetni, pont ez a legnagyobb baj, hiszen nem tudni, hogy milyen eredetű... De lehet, hogy ezzel csak engem kábítottak a rheumatológián. Amúgy nekem eddig jók a tapasztalataim az orvosokkal, egy kedves doktornőhöz járok, aki nagyon figyelmes, és mindig megbeszéljük, hogy NEKEM mi lenne a legjobb. Én mindig úgy képzeltem, hogy a szakmai konferenciákon megosztják a tapasztalataikat, és ha van valami újdonság, akkor tájékoztatják a beteget. Legalábbis így lenne normális. Hallottam egyfajta biológiai eljárásról, rá is fogok kérdezni, ha legközelebb megyek.
Előzmény: IBilly75 (90)
GoldApple79 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 91
Sziasztok!

Tudom ajánlani mindenkinek azt a nagy gumilabdát, amin lehet tornázni és akár tv-t nézni is. Nem olyan fájdmas rajta sokáig ülni, mint egy kemény felületen.
Nekem kb. 1,5 éve van és nagyon praktikusnak találom. Persze mellette a torna elengedhetetlen, én minden nap reggel és este talajtornázom, és hetente 2x gyógytornásszal erősítek. Szerencsére túl nagy torzulás még nincs a gerincemen, de a derekam már tök merev. A nyakam mindig fáj, nehéz ellazítani... A tavalyi évem kiesett, mert sajnos volt egy rosszindulató nyirokdaganatom, és nem tudtam olyan aktívan tornázni... 26 évesen jól kijutott nekem a kórokból, de megpróbálok pozitívan hozzáállni a betegségeimhez. Ha nem így tennék, akkor már ki tudja hol lennék...
Én is várom, hogy egyszer majd csak kitalálnak valamit a Bechterew ellen, addig is marad a torna, a torna, és a torna. Remélem, ha egyszer gyermekem lesz, nem fogja örökölni egyik betegségemet sem. Ez nagyon aggaszt. A nőgyógyászom azt mondta, hogy szüljek minél előbb, mert nehéz lesz kihordanom, míg a kemoterápia miatt muszáj 3 évet várnom... ördögi kör...
Egy biztos: minél többet kell mozogni, mert a merevség előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik, csak nem mindegy, hogy mekkora mozgástartománya marad az ember fiának/lányának.
Még mindig nehéz elhinnem, hogy így kibabrált velem a sors, de nincs időm sokat sajnálni magam, hiszen csak én segíthetek magamon...
Mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok!

GoldApple
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.04 0 0 90

Sziasztok !

 

Mackóbácsi !

 

A "jött a nyár" alatt azt értem, hogy olyankor jobb dolga is van az embernek mint kezelésre járni, nekem legalábbis biztos. :-) Szóval akkor felfüggesztettem gondolván, hogy nyár végén újra folytatom.

A kezelések lényege, hogy az izmok lelazítása, legyúrása után, spéci testhelyzetekben szó szerint megcsavargat a "doki", mint ahogy egy törölközőt csavarsz meg. Ezt általában 1-2 hirtelen rántással teszi, ilyenkor jó esetben szó szerint kiroppanak az ízületeid. Én egy idő után magamnak ki tudtam roppantani 1-2 fellazult csigolyámat, ami jó jel. Minden csigolyára vannak spéci fogások, testhelyzetek és így végig tudja kezelni az egész gerincet. Kezdetben a nyakam is elég merev volt, max 90 fokban tudtam elfordítani. Amikor megfogta a fejem éreztem, hogy mindjárt kitöri, mert tovább nem fordul, de egy ügyes rántás és 2-3 roppanás után, simán fordult tovább fájdalom nélkül, csak a kötött ízületek nem engedték. Azóta hiszem, hogy nagyon lényeges a laza izomzat és ízület.

 

A kezelések minden alkalommal megviseltek, mert a csavargatásoktól, 1-2 napig mindig izomfájdalmaim voltak, de utána teljesen jó volt. Nyáron pedig míg nem jártam annyira jól éreztem magam, hogy szinte el is felejtettem az SPA-t, kivéve ha le kell hajoljak valamiért. Fájdalom nélkül, egyenes háttal de le tudok hajolni. A gyulladás tutira elmúlt, de a merevség maradt. Azóta magamat simán tudom nyújtani a dokitól eltanult praktikákkal.

 

Tényleg nem tudom egyértelműen állítani, hogy ettől múlt el a gyulladásom, időközben fogorvosnál is jártam többször, lehet valamelyik fogamban volt góc. De használt az kétségtelen.

 

Üdv

IBilly

Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 88
Mackobacsi jelentkezett a kozteruletfenntartokhoz orankent 350-ert. :)
Előzmény: katie1 (87)
katie1 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 87

Mackóbácsi !

Elnézést kértem mindenkitől .

De a hólapátolás azért remélem nem a személyemnek szól ??????????

Előzmény: Törölt nick (86)
katie1 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 85

Kedves Rebelx!

Bocsi ,de ne legyen tele a hócipőd. !!!

Rövidesen megyek az orvosomhoz és megemlítem neki a kiropraktikát.Kiváncsi leszek mit szól hozzá.

IBilly írása szerint tanúlmányoztam a neten,de amit én találtam az nem éppen a csontkovács kategóriába tartozik szerintem.

űdv.katie

Előzmény: Rebelx (75)
bes Creative Commons License 2005.02.03 0 0 84
Találtam egy oldalt, azt hiszem itt olvastam hogy Bechterewben a betegség megjelenésének esélye az utódokban 10-20 %.

http://www.orthop.washington.edu/arthritis/types/ankylosingspondylitis/01

angolul van sajna, és eléggé orvosul.

Orvosi szakirodalom keresése:

www.pubmed.org


csúnyákat olvastam a fenti linkeken, lehet letiltom magam egy kicsit a netről.... :(
Előzmény: Rebelx (78)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 83

Figyu, tudnek meselni, az egyik baratom szetvagta az alkarjat, felig osszevarrta egy fiatal orvos, jott az oreg es kiszedette, kezdje ujra. Ez milyen? De rengeteg hasonlo osszegyult az ot ev alatt. A legszebb a beavatkozasok ara. Elvagta a kezet egy lany otthon nagyon. Panik, mentohivas, be a korhazba, osszevarrtak stb. Szamla: 1000 a mentoknek, 1000 a korhaznak, 1000 a dokinak. Magyarul kb 600.000 forint. De a veszhelyzetet szeretem nezni en is. Elaruljam mi lesz? Kinnt kicsit mar tovabb mutattak... :)

Na megyek gockutatni.... :)

Előzmény: IBilly75 (82)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 82
Ezek szerint nem kell mindent elhinni amit a Vészhelyzetben látni ?  :-))
Előzmény: Rebelx (81)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 81

Ibilly75!

 

En ezzel csak az amerikai orvoslast szerettem volna minositeni. Elismerem, hogy a tobbezer eves kinai-indiai orvoslas sokszor tulmutat azon a korlatokon, amit az europai orvostudomany felallitott. En az USA-ban atelt tapasztalataim alapjan nem ereznem magam komfortosan, ha engem, vagy a csaladom barmely tagjat onnan erkezett orvos kezelne. EZ NEM JELENTI AZT HOGY MINDEN AMERIKAI ORVOS SARLATAN! De en mar csak ilyen vagyok. inkabb kinai, vagy indiai, de leginkabb egy diplomas, ismeros magyar orvos-csontkovacs... Ha lenne ilyen. De ebbe ne menjunk bele. Nagyon orulok, de tenyleg, hogy Neked segitett.

 

10-telettel: Rebelx

Előzmény: IBilly75 (79)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 80
A gyerekvállalásról talán egy genetikust kellene megkérdezned, de mivel az SPA kialakulásának oka (génje)nem ismert csak feltételezik, hogy öröklött betegség (habár az én családomban nem hallottam még SPA-s ősről), így félek attól nem kapnál kielégítő választ a kérdésedre.
Előzmény: Rebelx (78)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 79

Rebelx,

 

attól, hogy ezelőtt 100 évvel nevet adtunk egy betegségnek még nem kerültünk hozzá közelebb, nem jelenti azt hogy előtte nem létezett és azt sem, hogy az általunk elfogadott orvoslástól eltérő, más kultúrák több ezer éves orvoslása nem ismerte már (bizonyára más elnevezéssel) és esetleg tudta/tudja kezelni. Nem akarom összehasonlítani az orvoslásokat, mivel teljesen máson alapszanak, de tény hogy minden kultúra kezd egyre több idegen módszert elismerni és integrálni sajátjaihoz.

Igazad van, a kiropraktika egy Amerikában alkalmazott gyógymód, de alapvetően több ezer éves Kínai orvoslás. Elmehetsz bármilyen természetgyógyászhoz, lengetheted neki az SPA feliratú papírodat, iagazad van nem hogy sokat érnél vele. De ez nem baj.

Mivel ezek a mi világunkban nem ismert és főleg nem elismert módszerek, ezért nem mernek egy ilyen kezelést tanácsolni egy részünkről is ismeretlen betegségre... Csak a régi "bevált" módszerek amelyek habár nem eredményeznek teljes gyógyulást, de kipróbáltak és ezzel ők le vannak fedve (az életünkkel játszani nekünk is bűntetendő), egyéb esetben felelősség nélkül széttárhatják a karjukat, hogy sajnos még csak itt tart az orvostudomány, mert ez az igazság. 

 

Mi úgy nőttünk fel, ha fáj valamink rábízzuk magunkat az orvostudományra és várjuk az eredményt. Ők csak segíteni tudnak, csak az utat tudják megmutatni. Gyógyulni nekünk kell.

 

Rebelx ezzel arra akarok rávilágítani, hogy nem szabad elszigetelődni más módszerektől. Az injekció, gyógyszer és a szike nem minden.

 

Üdv.

IBilly

Előzmény: Rebelx (75)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.03 0 0 78
Azt ki tudja megmondani, hogy ha gyereket vallalsz, milyen esellyel jelentkezik nala is a betegseg? Fiuknal, lanyoknal?
Rebelx Creative Commons License 2005.02.02 0 0 77
Mondasz valamit... :)
Előzmény: bes (76)
bes Creative Commons License 2005.02.02 0 0 76
Örülj neki hogy gócot kutatnak, addig amíg ez zajlik, tényleg van esély hogy találnak valami kezelhetőt!
(foghúzás, antibiotikum, és talán az ízületeid javulnak....... vagy legalább nem romlanak....)
Rebelx Creative Commons License 2005.02.02 0 0 75

Katie1!

 

A kiropraktika az "chiropractic" es ez az amerikai csontkovacs. Hogy amerikaban kell-e hozza diploma azt nemtom, de az amerikai orvosok tudasszintjet tekintve tokmindegy. :( Tehat Ibilly75 azert tudott fogni egy csontkovacsot amerikabol, mert meg sohasem hallott az SPA-rol. Igaza van abban, hogy a magyar orvosok szinte tabukent kezelik a betegseget, mert annyit tudnak rola, hogy qrvara faj, es gyogyithatatlan. Az en reumatologusom sem kepes leirni, hogy SPA csak kerdojellel. Azt mar leirta, hogy SNSA.

Akkora a versullyedesem, mint allat, a csiporontgen pozitiv, de meg mindig "gockutatas" folyik, izotopos rontgen meg aprilisi idoponttal. De mar tele a hocipo... 

katie1 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 74

Hello IBilly?

Nekem azt mondta a doki,ha igejében felfedezik akkor gyógyítható,és ezt el is hiszem. Tőbb éven át jártam egy orvoshoz,ha derékszögben voltam akkor szúrta az inekciót a megfelelő helyre és hatásos is volt. De semmi több. Én bíztam benne,no de elment nyugdíjba. Utólag visszagondolva mehetett volna hamarabb is.

Szűk két évig azt sem tudtam merre menejek. Igy van a mostani reumatológus orvos aki 2000 óta szinten tart. A mai napig nagyon bízok benne.

Mondtam kiváncsi leszek hogyan fog ragálni a kiropraktika-ra /remálem jól írom/

űdv:Katie

Előzmény: IBilly75 (73)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 73

Katie, velem is előfordultak ilyen esetek elég sokszor.

 

Hogy mertem belevágni ?

 

Nem láttam más lehetőséget. Igaz nem jártam végig az ország összes reumatológusát, vizsgálatát és kezelését, elég volt ennyi negatív tapasztalat is. A betegség több évtizede ismert, nem mi vagyunk az 1. generáció aki ebben szenved, valószínűleg nem is az utolsó és minden SPA-ról szóló tudományos iromány azzal kezdődik a cím után, hogy gyógyíthatatlan, jó esetben szinten tartható. Az orvosoktól sem hallasz mást. Ez szerintem senkinek sem elég.

 

Említetted, hogy az ágyból is kellett már kiemelni. Megfelelő a fekhelyed? Komolyan mondom mióta rendesen megválasztottam az ágyamat, azóta nincs problémám az alvással és a reggeli felkeléssel!!!

 

Sziasztok

IBilly

 

 

Előzmény: katie1 (72)
katie1 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 72

Szia IBilly !

megfogom nézni amit ajánlottál. Ez a kiropraktika amit olvastam a neten nem ajánlja az Spa betegeknek. De hogyan mertél belevágni ????

 

kiváncsi leszek mit mond az orvosom ha ezt megemlítem neki. Tény és való 2000 óta olyan állapotban tart,hogy még egy napra sem voltam mozgásképtelen. Előtte sajnos volt hogy az ágyról emeltek le ,volt hogy öltöztettek,volt hogy derékszögben maradtam,volt oly is hogy fűrdőkádból emeltek ki,de olyan is hogy nem tudtam lefekűdni.

A fájdalom az meg van de azt mondta nekem az orvos ,tanúljak meg élni vele.

Valamilyen módon ez sikerűl is,de ha az éjszakák nem lennének talán jobb lenne.

 

űdv:katie

Előzmény: IBilly75 (71)
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 71

Sziasztok !

 

Katie !

 

Ha a dokid elfogult a hagyományos orvoslással, akkor valószínű nem fogja ajánlani.

Saját részről akkor gondoltam, hogy ártani nem árthat, amikor 2 évvel ezelőtt a Szigeten (igen illuminált állapotban) kipróbáltam a bungy-jumpingot és 5 perc fájdalmas küszködés után a saját lábaimon távoztam maradandó károsodás nélkül.  :-) De személy szerint ezt nem ajánlom senkinek. :-) Lehet az én esetem nem olyan kritikus.

 

Az időjárásra én is érzékeny vagyok, de nálam néhány napnál nem tart tovább.

 

Ha gondoljátok olvasgassatok bele a Táltos iskola honlapjába is, ott is találtam 1-2 említést az SPA-ról és beszűkülésről. www.taltos7.hu Ők is a természetes gyógymódok hívei (csontkovácsolás, energiakezelés). Nem próbáltam, de sok jót hallottam már róluk főleg a vezetőjükről.

 

Üdv

IBilly

Előzmény: katie1 (70)
katie1 Creative Commons License 2005.02.01 0 0 70

Üdv Ibilly 75!

Megtaláltam a kiropraktikával kapcsolatos írásokat a neten. Elég böséges,lesz mit tanulmányoznom.Nemsokára megyek az orvosomhoz és meg fogom neki említeni.Kiváncsi vagyok mit szól hozzá. Egyébként az időjárás változásra hogyan reagáltok?

Előzmény: IBilly75 (68)
bes Creative Commons License 2005.02.01 0 0 69
Szia Billy!

érdekes amit leírsz, sokban magamra ismertem....

tipikus ahogy hozzáállnak az emberhez ilyenkor..pl. vegyük a beszűkült ízületi mozgásokat..... azért ez elég relatív, ki honnan "szűkül be"!
Én pl. gyerekkoromban -nem komolyan persze- cirkuszosnak készültem, egész pontosan kígyónőnek.:D
MÉg 20 éves koromban sem okozott semmi gondot, hogy kézenállva annyira hátrafeszítsem a gerincemet hogy a talpamat a homlokomra fektessem.
Ehhez képest most "csak" sokkal kisebb mozgásterjedelme van a gerincemnek, de az átlaghozképest még mindig tök jó.... ezért zavart el kishíján a reumatológus.. Ráadásul, ha nem a reggeli órákban nézi meg, fájdalom sincs igazán, de ha reggel látna, a rossz periódusokban, amikor -bocs- a popsitörlés is csak jajgatások között megy... :(

A másik: mivel mindig aktívan sportoltam, mindig volt mivel magyarázzam, mire "fogjam" a fáűjdalmat: vagy túledzettem, vagy keveset mozgok, vagy elfeküdtem, bármi.... közben szültem gyerekeket, és megkaptam hogy "ez a terhességgel jár, majd elmúlik...".
VOlt hogy egy zoknit nem írtam felhúzni (nem volt még nagy a hasam).
Terhességi komplikációkat is okozott sztem, bár ezt (sem ) mondta még így ki senki
IBilly75 Creative Commons License 2005.02.01 0 0 68

Üdv Mackóbácsi, Katie és Minden hozzászóló !

 

Tegnap akadtam rá erre és a házipatikás SPA-s topicra. A háziparikára már  írtam tegnap, ide csak ma sikerült beregisztráljam magam. Ha megengeditek átcopizom ide is, hátha mondok új dolgokat. Úgy látom ezt a topicot többen látogatják.

 

30 éves informatikus vagyok, 22-23 éves koromban kezdődött az egész. Furcsa volt egyszer a jobb oldali csípő forgóm fájt napokig aztán a másik. Egyzser bal lábra sántítottam, másszor jobbra. A barátaim viccelődtek is velem, hogy döntsem el már végre. A legnagyobb fájdalmat akkor éreztem ha hátralendítettem a lábam. Szerintem annyi csillag nincs amennyit én láttam akkor. Ez olyan 1-2 évig tartott. Aztán elkezdődött a fájdalom átterjedni a gerincem alsó részére. Hasonlóan mint Ti reggeli elfekvés érzetem volt, gyakran már a nyakamban is. Ezek után mentem el orvoshoz. Az első doki nem csinált/talált semmit, csak felírt gyógyszert és viszlát. Persze a gyógyszer nem használt semmit. Aztán 1-2 orvossal később volt 1 aki diagnosztizálta az SPA-t , de ő is csak gyógyszer, fizioterápia, gyógyfürdő stb. javaslata volt, mint mindegyiknek. Igaz egyik orvos sem merte egyértelműen azt mondani, hogy ez SPA, mert nem volt szemgyulladásom, nem fájt a sarkam stb. Teljes kivizsgálást nem végeztettem magamon, valahogy annyira tanácstlalannak éreztem az orvosokat ezzel a betegséggel kapcsolatban, tudva hogy csak szinten tudják tartani az állapotot.

Próbáltam természetes gyógymódokat, pl. jártam az Ormosba akupuntúrára. Míg jártam a kezelésekre lazított a hátamon, de amint abbahagytam 1 hét múlva visszaállt az eredeti fájdalom és merevség.

Ami nekem bejött:

Számomra a legfontosabb a megfelelő ágy !
Szerintem egy nagyon sarkallatos pontja a dolognak, hogy min fekszik az ember. Erről miért nem beszél senki? Fiatalon mániám volt egyszerű puha szivacson/ágybetéten aludni. Ezt már látom nem volt jó ötlet. Majd Kb. 1 évig aludtam a földön 1-2 pokrócon, ez sem jött be. Majd vettem egy Cardo rugós matracot. Igaz a legfejletteb modelljét vettem meg, nem tudom az egyszerűbbek mit tudnak, de Mindenkinek merem ajánlani. Nekem sokat segített, már néhány hét alatt is.

A stressz
Stresszes típus vagyok, szerintem közrejátszott a betegség kialakulásában is, de talán ez egy másik téma. Próbálom kerülni.

Testtartás
kb. 190 cm vagyok és mindig is görnyedten lecsukló vállakkal jártam. Ha mostanában érzek némi feszülést a hátamban gyaloglás közben, odafigyelve a tartásomra, kihúzva magam, már lépések után sokkal jobb. Próbálom felvenni a gerinc természetes görbületéhez szükségek testtartást.

Kiropraktika
Na ez az amit minden SPA-ról szóló írás mondja, hogy nem ajánlott erre a problémára és veszélyes. Én mégis szerettem volna kipróbálni.

A neten találtam egy Orfis dokit akihez elmentem. Megvizsgálva azt mondta, hogy nem hajlandó kiropraktikát alkalmazni rajtam. Gyógyszert írt, vérvétel, kontroll stb. Azt mondta gyúrjak, erősítsem a hátam izomzatát. Nem próbáltam.

Majd egy barátom összehozott egy Amerikában végzett manuálterapeutával/kiropraktőrrel. Ő még nem találkozott velem hasonló esettel, de rábeszéltem, hogy próbáljuk meg a kezelést, először finoman lazán aztán meglátjuk hová jutunk. Az első kezelések borzalmasan fájtak, nagyon megviseltek, pedig szinte csak simogatta a gerincemet. Hol voltam még attól, hogy a csigolyákat mozgassa meg... Viszont egy idő után javulást vettem észre magamon. A gerincem elég sok helyen kilazult, a csigolyák is ki-kimozdultak, vagy pont a helyére, a nyakam a helyzethez képest egyenesen tökéletes volt. Kb. 4 hónapnyi kezelés után jött a nyár és abbahagytam a kezelést mert azért link is vagyok.



Viszont úgy érzem ezután a 8 év szenvedés után megszűnt a gerincemben a gyulladás, persze az alsó 3-4 csigolyámban a merevség megmaradt. Persze azt nem tudom egyértelműen állítani, mitől szűnt meg az állandó fájdalom, de örülök neki. 1-2 havonta fáj pár napig de nem vetek rá ügyet. A merevséggel megtanultam együtt élni, remélem nem fog romlani. Amit szeretnék még megjegyezni, hogy míg a gyulladás tartott sem éreztem és tartottam magam betegnek. Egy átmeneti állapotnak tartottam és tartom még most is amit SPA-nak hívnak.



Furcsa, hogy 20-22 éves koromig abszolút aktívan sportoltam, télen többet volt korcsolya a lábamon mint cipő, nyáron állandóan úsztam, ha kijöttem a vízből teniszütő ragadt a kezemhez. És tessék mégis itt van.

Valaki rajtam kívül próbált már valamilyen mauál terápiát ? Hatások ?


Köszi


Üdv Mindenkinek, örömmel várom a hozzászólásokat:

IBilly

Rebelx Creative Commons License 2005.01.29 0 0 67

Hat ezaz!

Engem harom eve az idegsebesz "foorvos" vizsgalt, rontgen, MRI, aztmondja a vegen: usszon, tornazzon, viszlat. Mondom, de doktorur faj... "szedjen algopyrint". Harom honapja: Haziorvosnal.

- Faj a hatam, derekam, nyakam.

- ludtalp.

- Mas esetleg?

- Hat, menjen el azert az ideggyogyhoz.

- Jo.

 

Orthopedia.

- Lepjen ki a cipojebol. Na latja mekkora ludtalp?

- De doktorno nekem a hatam is, meg a nyakam is...

- Ludtalpja van! Attol faj a hata! itt a recept a betetre, viszlat.

 

Ideggyogy.

Vizsgalat, beutalo rontgenre. Vissza a leletekkel.

- Hat nem lennek a helyeben- mondja a hetveneves orvosmatuzsalem nekem a 35-nek...

Elmagyarazza, hogy kis kinovesek, meg beszukult idegpalyak, meg csontritkulas, de menjek be a megyeszekhelyre dexa vizsgalatra, mert az a tuti a csontritkulasban. De semmi egyeb, vagy reumatologia, vagy valami.

 

Dexa utan beszelgetes.

- ugye maga nem sofor? Mert akkor abba kene hagyni, mivel nagyfoku a csontritkulas a gerincben, lehet, hogy ezert faj.

- meg mindig jobb, mint az SPA...

- Hat, lehet. Menjen el rheumatologiara is.

 

Rheumatologian

- Hajoljon elore... hatra... oldalra... ennyi?... masik oldalra... nyakat dontsuk... ennyi? Rontgen, labor, masfel het jojjon vissza, addig itt egy-ket prospektus a csontritkulasrol, olvassa el. Viszlat.

 

Rontgen beutalon virit: "SPA?"

Es amiota az elso rontgen leletre /a ludtalpas eset utan/ ra volt irva, hogy "spondylosis", akkor kerestem meg az interneten, hogy mi is ez, es negy ev gyogyszerszedes, fajas, orvoshozjaras utan sajat magamnak kellett diagnosztizalnom a betegsegemet, mert ahogy Katie1 irta az orvosok le sem sz@rnak es kulomben is EN vagyok a hipochonder!!! 

Most varok a jovohetig megint, hogy a verembol kimutassak azt a blh-027 vagy miafranc antigent, meg az ujabb csipo rtg leltrol lejojjon, hogy ott is gyulladt, /Miert ne lenne, mikor negy napja nem birtam reggel labraalni/, majd gondolom megint megkapom, hogy szedjek algopyrint, meg tornazzak-usszak, meg adnak valami prospektust, es viszlatkeremakovetkezot...

 

Ez mar nagyon kikivankozott!

 

Rebelx

Előzmény: bes (66)
bes Creative Commons License 2005.01.28 0 0 66
Szia Mackobácsi!

keresztcsonti fájdalom, gerincfájdalom reggelenként, nehezebben mozgathatók ki a csigolyák, főleg a fordulás/csavargatás nem megy, de alapvetően a tünetek enyhék/nem tipusosak.
A reumatológus majdnem hazazavart, de rutinból csináltatott rtg-t, na azon elég egyértelmű :(

elvileg tornáznom és úsznom kéne, de ....... :( lusta vagyok......
Rebelx Creative Commons License 2005.01.28 0 0 65

Mackobacsi!

Ha kicsit nem figyelsz oda, rogton garazdalkodsz... :)

Előzmény: Törölt nick (64)
wandy5 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 63
Szia!
Mi is üdvözlünk!
Mesélj, mik a tüneteid, hogy vagy, mit csinálsz ellene?

Üdv
Előzmény: bes (62)
bes Creative Commons License 2005.01.28 0 0 62
Szervusztok!

Én még nem tudom ide tartozom-e vaolójában, még nincs diagnózisom (SNSA-m van, de hogy melyik, még nem tiszta)
33 éves nő vagyok, kb 9 éve vannak gyanús tüneteim, kb két éve lettek komolyabbak.

Örülök hogy RÁtok találtam, olvasgattam picit vissza.
most találtam ezt az ismertetőt, igazából egy cikk bevezetője.
ha megtalálom valahol a cikket, majd bemásolom.....


"A spondylitis ankylopoetica korszerû kezelése


Mint az orvostudomány számos területén, úgy a reumatológiában is jelentõs fejlõdésnek lehettünk tanúi az elmúlt évtizedekben.
Ezt a fejlõdést jól példázzák az egyik leggyakoribb gyulladásos jellegû mozgásszervi gerincbetegség, a spondylitis ankylopoetica (SpA) epidemiológiájáról, diagnosztikájáról és kezelésérõl szerzett, az elmúlt 25 évben megváltozott és bõvült ismereteink.

Elöljáróban leszögezhetõ, hogy diagnosztikai tevékenységünk és gyógykezelésünk hatékonyabbá vált, ami a betegek számára egyértelmû nyereség, ugyanakkor jelentõs mértékben növelte - és növelni fogja - a korábban oly csekély költséggel (és csekély eredménnyel) kezelt betegség direkt orvosi költségeit.

A spondylitis ankylopoetica (SpA) a gerinc ismeretlen eredetû gyulladásos betegsége.
A betegség diagnózisát a jellegzetes panaszok, a fizikális vizsgálat eltérései és a hagyományos radiológiai vizsgálat alapján, diagnosztikus kritériumok segítségével állítjuk fel.

A betegség 4-5:1 arányban inkább férfiakon, leggyakrabban a 3. évtizedben jelentkezik, és az életet végigkíséri, ezért egyéni (állandó fájdalom, fokozódó mozgásbeszûkülés, funkcionális károsodás, a szociális aktivitás korlátozottsága, a gyógykezelés egyéni költségei) és társadalmi terhei (kiesõ munkaerõ, táppénz, rokkantnyugdíj, az ellátás egészségügyi költségei) igen jelentõsek.


A szeronegatív spondarthritisek (SNSA) közül az SpA a leggyakoribb betegség.
Ez a csoport a reaktív arthritiseket, az SpA juvenilis formáját, a gyulladásos bélbetegségekhez, illetve a psoriasishoz társuló spondarthritiseket foglalja össze. "


Beetlejuice Creative Commons License 2005.01.28 0 0 60

A Methotrexate eredetileg egy chemoterapias szer, amit pl. szervatulteteskor adnak a paciensnek (ha jol tudom), hogy az immunrendszer negativ reakciojat csokkentsek.

 

Ez egy eleg regi, es kiprobalt gyogyszer felterkepezett mellekhatasokkal. Kesobb eszrevettek, hogy a reumatikus betegsegekre is jotekony hatassal van a chemoterapias dozisnal lenyegesen kisebb adagban is. Pontosan nem tudjak, hogyan hat, de sok esetben hatasosan csokkenti a reumatikus tuneteket. Szedesekor azt hiszem 3 havonta verkepet kell csinaltatni, hogy a majra gyakorolt esetleges mellekhatasait koran eszre lehessen venni. (Ez az esetek relative kis szazalekaban fordul elo).

 

En az elmult evben napi 2 Ibuprofent vettem csak be, ami recept nelkul kaphato. Tehat szinte semmi gyogyszert nem szedtem meg a betegsegemre. Ugy dontottem anno, hogy a Methotraxete-nek meg nem jott el az ideje szamomra. Az ok, amiert nem ugrottam a dologra egybol az az, hogy az MTX nem gyogyit, hanem csak kezel, azaz nem lassitja a betegseg elorehaladasat.

 

Jovo heten akarok elmenni egy ismeros reumatologushoz, es megkerdezni tole, hogy egy NSAID vagy a Metho-e jobb megoldas szamomra ezen a ponton a kockazatok figyelembe vetele mellett. Lehetsegesnek tartom, hogy kiprobalom az MTX-et, es ha nagyon sokat javul az allapotom, akkor bevallalom a kockazatait.

 

Majd leirom nektek, hogy alakulnak a dolgok. Szeretnem megint elmondani, hogy nem vagyok orvos. Ha pontosabb informaciokat talaltok ezeknel nyugodtan javitsatok ki. Nekem is az a celom, hogy minel tobbet tudjak errol a dologrol.  

 

 

Előzmény: Rebelx (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!